GASZTRO

Desszertek cukkinivel? Ez itt a 4 legfinomabb zöldséges süti, amit állandóan sütni fogsz!

Mi lenne, ha egy merész húzással kilépnénk a liszt-tojás-cukor háromszögből? Mi lenne, ha még a répatortánál is nagyobbat gondolnánk? Ha cukkinivel sütnénk brownit, muffint, citromos- és csokitortát? Eláruljuk: függővé válnánk. De ez olyan függőség, ami csak használ.

Megosztom
Link másolása

Ha gyakran jársz piacra - vagy saját veteményeskerted van -, akkor tudod, hogy az indiánnyár a cukkini szezon csúcsa. Most tényleg olcsó és mindenütt kapható ez a sokoldalúan elkészíthető zöldség. Hibátlan alacsony szénhidráttartalmú hozzávalója a kedvenc tésztaételeidnek, csakhogy felhasználása messze túlmutat a tésztán.

Mivel az íze nem domináns, ezért a cukkinis recepteket szuper könnyű beilleszteni a rendszeres napi menübe.

Mi most olyan irányba indulunk el, amire elsőre kevesen gondolnátok. De ha megkóstoljátok a cukkiniből készült sütiket, újra és újra meg fogjátok kívánni. Mert finomak, szaftosak és lágyak - ha te sem szereted a száraz és fojtós édességeket, akkor tudod, miről beszélünk.

Jöjjenek a cukkinis sütik!

Cukkinis csokis muffin

Nincs jobb a friss, szezonális muffinnál. Ez a süti alapvetően a banánkenyér nem-téli változata. Mivel az évnek ebben az időszakában rengeteg cukkini vár feldolgozásra, ezzel a recepttel néhányat elsüthetsz belőlük. A muffinok azért olyan különlegesek, mert bármikor eheted őket, reggelire, uzsonnára vagy desszertként. Most egy ragacsos csokoládés verziót kínálunk, megspékelve fahéjjal.

Hozzávalók:

1½ csésze liszt

1 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál őrölt fahéj

½ csésze cukor

½ csésze barna cukor

½ csésze repceolaj

1 tojás

¼ csésze tej

1 csésze finomra reszelt cukkini, kinyomkodva + lecsepegtetve

½ csésze apróra vágott dió

1 csésze összetört étcsoki darabka + még több a feltéthez

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd tedd félre.

Egy másik nagy tálban keverd ki a cukrokat, az olívaolajat, a tojást és a tejet, amíg sima, krémes keveréket kapsz.

Reszeld le finomra a cukkinit és nyomkodd ki belőle a felesleges levet, majd keverd a tojásos keverékhez. Óvatosan szitáld bele a lisztes keveréket, csak addig keverd, amíg éppen csak összeáll. Ha tovább kevered, összetöröd a tésztát.

Óvatosan forgasd bele a diót és a csokit is. Kanalazd a tésztát az muffinformába, körülbelül ¾-ig legyenek. A tetejére még néhány csokicseppet szórhatsz.

Süsd a muffinokat 20-25 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tűre már nem ragad a nyers tészta.

A muffinok jól záródó edényben szobahőmérsékleten 2 napig, a hűtőszekrényben akár 1 hétig is eltarthatók.

Fagyasztóban eláll akár 3 hónapig is. Ha mélyhűtőbe tetted, az újramelegítéshez 5-7 percre tedd 180 fokos sütőbe, vagy 20-30 másodpercre a mikrohullámúba.

A legkrémesebb csokitorta titkos hozzávalóval

A szuper ragacsos és kényeztető csokoládés cukkinitorta három csésze reszelt cukkiniből készül (nem fogod érezni az ízén egyáltalán!), ez a legdekadensebb módja a zöldségek fogyasztásának.

Hozzávalók:

2 csésze liszt

3/4 csésze cukrozatlan kakaópor

2 teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál instant kávé (kihagyhatod)

1 csésze repce- vagy olíva olaj

1 csésze kristálycukor

3/4 csésze barna cukor

4 nagy tojás, szobahőmérsékleten

1/3 csésze (80 g) natúr joghurt, szobahőmérsékleten

2 tasak vaniliáscukor

3 csésze (kb. 360 g) reszelt cukkini (a levét enyhén kinyomva)

1 csésze (180 g) félédes étcsoki összetörve

A krémhez:

2 dl habtejszín

30 dkg étcsokoládé

5 dkg szobahőmérsékletű vaj

Előbb a krémet készítjük el, mert annak állnia kell: Törd apróra a csokoládét, és tedd egy tálba. Melegítsd fel a tejszínt, de semmiképpen ne forrjon. A meleg tejszínt öntsd a csokira, és kevergesd, amíg felolvad a csoki. Tedd félre legalább két-három órára a hűtőbe. A krém sűrű lesz a hűtés után, de ez még nem a végleges állapota.

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Kenj ki két kb. 20 centis tortaformát, béleld ki sütőpapírral.

A lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport, az instant kávéport keverd össze egy nagy tálban. Egy másik nagy tálban kézi mixerrel keverd össze az olajat, a kristálycukrot, a barna cukrot, a tojásokat, a joghurtot, a vaníliás cukrot, amikor összeállt, keverd hozzá a cukkinit. Dolgozd hozzá a lisztes tál tartalmát óvatosan, majd mehet bele a csokoládé. A tészta kissé sűrű lesz.

Oszd el a tésztát egyenletesen a tortaformákba. Süsd körülbelül 25-32 percig, vagy amíg a tűpróba során tisztán jön ki a tű, akkor kész. Hagyd teljesen kihűlni a rácsra állított formákban.

Ha kihűlt, egy nagy késsel vágj le egy vékony réteget a kisült tészta tetejéről, hogy teljesen sima felületet kapj. Ne dobd el, bármilyen krémes desszertre rámorzsolhatod.

Amíg a tészta teljesen kihűlik, jöhet újra a krém. Kézi mixerrel habosítsd fel, időbe telik amíg összeáll, legyél türelmes. Dolgozd hozzá a szobahőmérsékletű vajat.

Tedd az egyik tortát a tányérra és kend meg a tetejét a krém felével. Tedd rá a másik tortát és azt körbe vond be a krám maradékával. Tetszés szerint díszítsd.

Mentes brownie

Egy újabb módja annak, hogy zöldségeket csempészhess a desszertedbe, ráadásul ez most mandula- és zabliszttel készül, és juharsziruptól lesz édes. Krémesen omlós és gluténmentes.

Hozzávalók:

½ csésze zabliszt

½ csésze mandulaliszt

½ csésze cukrozatlan kakaópor

¼ teáskanál szódabikarbóna

2 nagy tojás

½ csésze juharszirup

1 tasak vanílliás cukor

1 csésze finomra reszelt cukkini

1 csésze étcsokoládé apróra törve (kb. 180 g)

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy 20x20-as tepsit.

Egy közepes keverőtálban keverd össze a zablisztet, a mandulalisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát.

Egy másik, nagy keverőtálban keverd jól ki a tojásokat, a juharszirupot és a vaníliás cukrot. Ha kikeverted, mehet hozzá a cukkini. Óvatosan dolgozd össze a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókkal, de éppen csak addig keverd, amíg összeáll.

Szórd bele a csokoládédarabokat.

Öntsd át a keveréket az előkészített tepsibe. Süsd 35-40 percig, nem kellene szárazra sülniei.

Ha teljesen kihűlt, csak akkor szeleteld fel.

Citromos áfonyás cukkini-kocka

Ez a fincsi citromos áfonyás süti tele van lédús áfonyával, és a tetején lévő citromos krém adja meg tökéletes befejezést. Egyszerű és gluténmentes, mert búzaliszt helyett zab- és mandulaliszt keverékével készül, és természetesen mézzel. Nem csak finom, de egészséges nassolnivaló.

Hozzávalók:

1 csésze reszelt cukkini ( kb. 1 cukkini)

2 tojás

½ csésze méz

2 kezeletlen citrom reszelt héja

2 evőkanál friss citromlé

1/4 teáskanál mandula aroma

1 ½ csésze finom mandulaliszt.

¾ csésze gluténmentes zabliszt

1 teáskanál szódabikarbóna

Az áfonyás részhez:

1 csésze friss áfonya

2 evőkanál gluténmentes zabliszt

A citromos krémhez:

110 g szobahőmérsékletű vaj

1 csésze porcukor

1 evőkanál friss citromlé

1 kezeletlen héjú citrom héja reszelve

A díszítéshez:

Extra áfonya a tetejére szórva.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki egy négyzet alakú tepsit sütőpapírral.

Először is reszeld le a cukkinit, majd nyomd ki belőle az összes nedvességet. Ez nagyon fontos!

Tedd a felaprított cukkinit, a tojásokat, a mézet, a citromhéjat, a citromlevet és a mandula aromát egy nagy tálba, és keverd össze, amíg jól összeáll.

Ezután dolgozd hozzá a száraz hozzávalókat: mandulalisztet, zablisztet, szódabikarbónát.

Egy tálban keverd össze az áfonyát 2 evőkanál zabliszttel (ez megakadályozza, hogy az áfonya sütés közben lesüllyedjen a sütemény aljára). A bevont áfonyát szórd a tésztára.

Öntsd a masszát az előkészített formába. Süsd 30-35 percig, vagy amíg a tűpróba szerint is elkészült. Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt tetejére a krémet felkennéd.

Addig készítsd el a krémet: a szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, a citromlevet és a citromhéjat kézi mixerrel magas fokozaton keverd addig, míg szinte habos lesz. Ez simán lehet 7 perc. Türelem. Ha gyönyörű könnyű, kend a kihűlt tortára. Díszítheted néhány áfonyával.

Egy nappal korábban is elkészítheted, az állás csak előnyére válik. De tárold hűtőben.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Gordon Ramsay elárulta, hogy mi az az étel, amit sosem rendelne étteremben
Gordon Ramsay kitálalt arról az ételről, amit nem kérne és enne egyetlen étteremben sem.
Sassy - sassy.hu
2023. november 27.


Megosztom
Link másolása

Akár kedveljük, akár nem, a sztárszakács valószínűleg minden ételt megkóstolt már a világon - és szép karriert csinált abból, hogy a véleményével megsorozza a nézőket.

Most Ramsay a Daily Mailnek beszélt az éttermekben való étkezés három aranyszabályáról, és elmondta, hogy a vendégeknek óvakodniuk kell minden olyan helytől, amely dicsekszik az ételei minőségével.

Az olyan szavak, mint a híres vagy az ország legjobbja (minden alátámasztó bizonyíték nélkül), megszólaltatják a séf vészcsengőjét, mert egyből arra gondol: Ki állítja ezt? Ki nevezte el így?

A séfnek van egy különleges trükkje is arra, hogyan lehet a legjobb palack borokat kedvező áron megszerezni: azt mondta, hogy azok közül a borok közül kell kérni, amelyeknek sérült a címkéje vagy olyan évjáratokból való, amelyek nem fogytak jól.

Azt javasolta, hogy drága étteremben kérjünk egy palackot abból, amit 10.000 Ft-nál nem drágábban ajánlanak, ez lehet a titkos kódja annak, hogy jó minőségű bor kerüljön az asztalunkra anélkül, hogy túl sokba kerülne.

Bár azért a túl sok jelen esetben nem ugyanazt jelenti Gordon számára, mint amit Magyarországon.

A harmadik és egyben utolsó tippjében Ramsay elárulta, hogy mi az az étel, amit soha, de soha nem rendelne egy étteremben. A szóban forgó étel érdekes módon nagyjából bármi, ami a különleges ajánlatok tábláján szerepel, különösen, ha az egy jó bő lista.

Azt mondta:

„A különleges ajánlat azért van, hogy a rajta szereplő ételek elfogyjanak végre az este folyamán. Ha 10 különlegességet sorolnak fel egy étteremben, abban már semmi különlegesség nincs.”

Nem ez az első alkalom, hogy Ramsay figyelmezteti a vendégeket, hogy ne kérjenek egy étteremben a különleges ételek listájából, és leginkább azzal van baja, ahol a nap levesét kínálják.

A séf korábban azt mondta, hogy

ha valaki a levesre vágyik, akkor kérdezze meg a felszolgálót, hogy mi volt a nap levese tegnap, és ha az ugyanaz, akkor lehet, hogy a hét vagy a hónap levesével áll szembe.

Búcsúzóul még egy tanácsot ad, ha romantikus randevúra mennétek étterembe.

Ramsay azt ajánlja, hogy foglaljatok háromszemélyes asztalt, mert így kisebb az esélye annak, hogy valami szűk és kellemetlen helyre ültessenek benneteket.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Van egy kis gond a banánnal. Nagyon nem mindegy, hogyan eszed!
Vannak, akik esküsznek a félig zöld banánra, mások megvárják, amíg puha és édes lesz. Nem mindegy, hogy te melyik csoportba tartozol, hogyan eszed ezt a csodás gyümölcsöt.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. szeptember 26.


Megosztom
Link másolása

Dr. Micheal Mosley diétaguru szerint lehet, hogy lemaradsz a banán legfontosabb egészségügyi előnyeiről, ha megvárod, míg pöttyösre érik.

Az orvos szerint ugyanis

a zöld banán rezisztens keményítőt tartalmaz, amely nem bomlik le könnyen a bélben, sokkal inkább rostként viselkedik.

A Mail Online-nak Dr. Mosley elmondta, hogy ez a fajta keményítő nem okoz túl nagy vércukorszint-emelkedést, mert jóval kevesebb szívódik fel belőle.

„Ráadásul táplálja a bélben élő barátságos baktériumokat is” - tette hozzá a doki.

Ezek a baktériumok kulcsfontosságúak, mert a keményítőt egyfajta zsírsavvá alakítják.

A diétaguru szerint ez a zsírsav komolyan képes csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, valamint más módon is jótékonyan hat a bélrendszeredre.

Dr. Mosley új kutatásokat idézett, amelyek szerint a zöld banánban és más élelmiszerekben található rezisztens keményítő segíthet a májadnak, valamint a bélrendszerednek is az egészség megőrzésében.

Kínai kutatók 200 olyan embert vizsgáltak, akik nem alkoholos zsírmájban szenvedtek. A vizsgálatban résztvevő páciensek négy hónapon keresztül naponta kétszer rezisztens keményítőport fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy

a vizsgált időszak végére 40 százalékkal kevesebb zsír lett a májukban azokhoz képest, akik egyáltalán nem ették a rezisztens keményítőport.

„Ráadásul a májenzimek és a betegséggel összefüggő gyulladásos faktorok szintje is csökkent a szervezetükben” - tette hozzá Dr. Mosley.

Ha te is szeretnéd élvezni a rezisztens keményítő előnyeit, szerencsére nem kell nagykanállal falnod a keményítőport.

„A jó hír, hogy ugyanezt a hatást elérheted a zab, hüvelyesek és a zöld banán étrenden tartásával" - mondta Dr. Mosley.

A hasznos keményítő másik kellemes forrása a tészta - de nem a frissen főzött verzió. Dr. Mosley szerint a szénhidrátban gazdag

rizs, a tészta vagy a burgonya főzése, lehűtése, aztán újramelegítése bél- és májbarát keményítővé alakítja át a bennük lévő szénhidrátot.

Sőt, a kutatások szerint ez az eljárás még a fogyásban is segít.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Itt a tökszezon! Minden, amit érdemes tudni a tökről + 2 szuper tökös recept
Az egyik legsokoldalúbb zöldség, sütve, párolva, pépesítve vagy reszelve is isteni. Számos jótékony hatása ismert, éppúgy otthonos a salátákban, mint a rakott ételekben, levesekben vagy ragukban. Számtalan okot mondunk, amiért érdemes feltenned az étlapra.

Megosztom
Link másolása

Az október a tökökről szól. Az évnek ebben a szakában rengeteg fajtát találhatsz a piacon, mindegyik gazdag antioxidánsokban és rostokban, alacsony zsír- és kalóriatartalmuk miatt még a diétákba is simán bevetheted őket.

Hogy miért? Mondunk rá néhány okot:

- A tök tele van rosttal. A rostban gazdag étrend pedig

segít az elhízás elleni harcban

és csökkenti a vastag- és végbélrák kockázatát, feltéve, ha sikerül napi 30 grammot bevinned belőle.

- Különösen gazdag bétakarotinban, ahogy azt élénk narancssárga húsa is mutatja. Szervezetünk a karotinoidokat A-vitaminná tudja alakítani, ami

kifejezetten jót tesz a látásodnak és szebbé teszi a bőrödet.

- A nyers tök gazdag E-vitaminban, és szerencsére ez sütéskor csak alig valamit csökken. Az A- és C-vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin is

védi a sejtjeidet a káros oxidatív stressztől.

- Ez a vitaminforrás ráadásul gazdag még káliumban is,

ami segít fenntartani a normál vérnyomást.

- Sőt C-vitaminban is, ami pedig segít megküzdeni a fáradtsággal és a kimerüléssel.

- A tökmagban bőségesen van magnézium. A szervezetben betöltött számos szerepe mellett a magnézium

hozzájárul a normál folyadék- és elektrolit-egyensúlyhoz,

valamint az egészséges izomműködéshez.

Rengeteg féle tökkel találkozhatsz a boltokban. Hogy könnyebb legyen a választás, ezt érdemes tudnod róluk:

Japán (Piros hokkaido) sütőtök:

Ennek a hagyma alakú középméretű töknek a húsa ízében és állagában a gesztenyére emlékeztet. Készíthetsz pürét belőle sós ételekhez, vagy használhatod sütikhez is.

Klasszikus sütőtök:

A nagydarab narancssárga sütőtök klasszikus választás a töklámpáshoz. Főzéshez is jó, krémlevesekhez vagy a sütőben sütve.

Fehér héjú kicsi:

Kicsi, lapos, sápadt tök krémsárga hússal, amelyet félbevágva megtölthetsz vagy feldarabolva salátákhoz és pörköltökhöz is fincsi.

Kabocha:

Ennek a japán fajtának a sötét rücskös bőre alatt intenzíven édes hús lakik, amelynek textúráját gyakran hasonlítják az édesburgonyához. Próbáld ki héjastól szeletekben sütve, finom őszi salátákhoz.

Úritök (Nagydobosi):

Nagyszerű, univerzális neon-narancssárga hússal, salátákhoz, pörköltekhez, curryhez, rizottókhoz és tésztaételekhez tökéletes választás. Kékesszürke héja szívós lehet, ezért nagy darabokra vágva süsd, majd kanalazd ki a puha húsát.

Kanadai sütőtök:

Tökéletes levesekhez, tésztaételekhez, saláták, morzsasütik, édes piték és torták alapanyaga.

Ha a klasszikus sütőtökön kívül valami mást is megkóstolnál, íme két hiperegészséges és extra finom étel tökből - nem csak halloweenre:

Kanadai sütőtök-krémleves

Hozzávalók:

1 evőkanál olívaolaj

1 közepes méretű vöröshagyma kockákra vágva

2 közepes méretű kanadai tök

2 közepes alma felkockázva, hámozás nélkül

2 csésze húsleves

1 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

1/4 teáskanál fekete bors

1/4 teáskanál cayenne-i bors

3/4 csésze kókusztej

A feltéthez :

Pirított tökmag

Apróra vágott friss zsálya

Kókusztejszín vagy görög joghurt

Elkészítés:

Egy edényben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és párold meg, körülbelül 5-8 percig, időnként megkeverve. Vedd le a lángot.

Vágd le a tök felső és alsó végét. Egy zöldséghámozóval hámozd meg, vágd hosszában ketté, és kanalazd ki a magokat. Vágd kockákra a tök húsát, tedd a hagymára és kis lángon dinszteld meg.

Keverd hozzá az almát, ha az is megpárolódott, akkor öntsd fel a húslevessel, sózd, borsozd meg, szórd hozzá a szerecsendiót és a cayenne-t. Fedd le, és főzd kislángon amíg a tök és az alma is megpuhul.

Öntsd hozzá a 3/4 csésze kókusztejet. Botmixerrel pürésítsd a levest. Tálald forrón tökmaggal vagy zsályával.

Sütőtökös-gyömbéres sült sajttorta

Ez a felháborítóan finom sütemény különleges ízét az édes sütőtöktől kapja. Egyszerű, és már előző nap is megsütheted. Ha szereted az extra ropogós textúrát, morzsolj a tetejére egy kis gyömbéres kekszet.

Hozzávalók 16 szelethez:

600 g sütőtök kockákra vágva

1 evőkanál olívaolaj

130 g vaj

400 g gyömbéres keksz

650 g zsíros krémsajt

200 g barna cukor

½ teáskanál finom tengeri só

2 evőkanál kukoricaliszt

4 nagy tojás

200 ml tejszín

1 tasak vaníliáscukor

½ teáskanál őrölt gyömbér

Karamell a tetejére

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Tedd be a sütőtököt egy nagy tepsibe olajjal, és süsd 1-1,5 órát, amíg megpuhul. Ha kihűlt, a húsát kanalazd robotgépbe, és turmixold le.

Egy 23 cm-es tortaforma belsejét vékonyan kendd ki vajjal, ne kapcsost válassz, olyan kell, amit utána vízbe is állíthatsz és nem megy bele a víz.

Olvaszd fel a vajat, törd porrá a gyömbéres kekszet. Keverd hozzá az olvasztott vajat, és egyenletesen nyomkodd bele a kekszes masszát a tortaformába.

A krémsajtot, a kukoricalisztet és a cukrot egy nagy keverőtálban elektromos habverővel habosítsd fel. A tojásokat, a sütőtökpürét és a tejszínt a vaníliával, a gyömbérrel és a sóval szintén. Keverd össze az egészet, majd öntsd az előkészített tortaformába.

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

Forralj fel egy kanna vizet. A tortaformát tedd egy nagyobb, magas oldalú edénybe, majd óvatosan önts alá annyi forrásban lévő vizet, hogy majdnem félig érje az oldalát - vigyázz, ne kerüljön víz a sajttortába. 1 órát süsd így.

Ellenőrizd az állagát egy nagyon óvatos rázással. Ha túl lötyögős, adj még 5-10 percet neki. Ha kész, kapcsold ki a sütőt, és hagyd a résnyire nyitott ajtó mögött lassan hűlni egy újabb órán át.

Szobahőmérsékletre hűlve tedd be a hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon, lehetőleg egy egész éjszakára. A tálaláshoz melegíts karamellszószt és csorgasd a tetejére.

Néhány egyéb finom felhasználása a töknek:

Sütve

Vágd a tököt egyenletes szeletekre vagy kockákra. Kendd meg egy kis repceolajjal, és tegyél a szeletekre rozmaring ágat. Közepesen forró sütőben legalább 30 percig süsd, ezalatt megpuhul és enyhén megpirul. Tálald melegen köretként, vagy hidegen salátákhoz keverve. Gazdagíthatod lencsével, fetával, pirított magvakkal és egy egyszerű balzsamecetes öntettel.

Pürésítve

Egy másik felhasználási módja, ha megsütöd a fentiek szerint, de rozmaring helyett chilipehellyel szórod meg és enyhén karamellizálod. Félidőben tegyél hozzá néhány gerezd hámozatlan fokhagymát. Amikor elkészült, nyomd ki a puha fokhagymát a héjából, és a tökkel együtt turmixold le, egy kevés extra szűz olívaolajjal együtt.

Nyersen

Reszelj le egyenlő mennyiségű nyers tököt, sárgarépát és céklát (a céklát jobb, ha gumikesztyűben reszeled, különben tiszta vörös lesz a kezed). Tegyél hozzá egy kis apróra vágott vörös káposztát és finomra vágott újhagymát. Keverj a balzsamecetből, extra szűz olívaolajból és dijoni mustárból öntetet. Szórd meg petrezselyemmel, majd keverd a salátához. Grillezett hallal vagy tofuval igazán finom.

Tök curry

Piríts meg egy fej összevágott hagymát egy kanál thai vörös currypasztával. Dobj hozzá néhány marék összekockázott tököt. Öntsd fel kókusztejjel, párold puhára, és a főzés utolsó néhány percében tegyél hozzá egy marék zöldbabot. Frissen facsart lime levével és szója- vagy halszósszal ízesítsd.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Rossz evő a gyerek? Ezt a reggelit biztos, hogy imádni fogja!
Akadnak gyerekek, akikbe úgy kell beleimádkozni a kaját. Most egy anyuka megosztotta azt a receptet, amivel a legrosszabb evőt is az asztal mellé lehet ültetni.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. november 10.


Megosztom
Link másolása

Vannak a szerencsés szülők, akiknek a gyereke nem válogat és mindent jóízűen megeszik, amit csak kínálnak neki. És vannak a többiek, akik el sem tudják képzelni, hogy jól evő gyerekek léteznek a világon. A szülők többféle trükkel szoktak próbálkozni. Van a klasszikus: „Ha megeszed a spenótot, kapsz csokit” - és vannak ennek különböző ételekre fordított változatai.

 

Egy anyuka most úgy döntött, megosztja a közösségi oldalán, hogy mi az a reggeli, amivel ő mindig le tudja nyűgözni a gyerekeket, és aminek az elkészítéséhez körülbelül 5 perc elég.

Vékonyra szeletelt kenyeret vesz elő, és mintha szendvicset csinálna, a közepére, a két szelet közé bedob két kocka csokit. Ezt a részt egy üvegpohárral kivágja a kenyérből, így kap egy csokival töltött kerek párnácskát, a maradékból gyakorlatilag lesz két lukas közepű szelet kenyere.

A kivágott, csokis párnácskát egy kis vajon mind a két oldalán megpirítja egy serpenyőben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aslı ile.. (@aslii.ile) által megosztott bejegyzés

Ha az elkészült, következik a lukas közepű két szelet kenyér. Ezeket is beteszi a serpenyőbe, kicsit pirítja az egyik oldalukon őket, majd

amikor átfordítja, beleüt egy-egy tojást a közepükbe.

Hogy előbb átsüljön a tojás, egy fedővel letakarja, és amikor fehér lesz, kiveszi a különleges reggeli szendvicseket. Így aztán nyugodtan mondhatja már a válogatós gyereknek, hogy ha szépen megeszed a tojást, kapsz csokit is.


Megosztom
Link másolása