ÉLETMÓD

Ha ezt a 2 élelmiszert tiltólistára teszed, csökkentheted a rákos betegségek kockázatát

Rossz hír azoknak, akik húst hússal esznek.

Megosztom
Link másolása

Megdöbbentő állítást tett egy amerikai dietetikus, aki rákos betegekkel foglalkozik.

Azt mondja, ha ezt a 2 élelmiszert kiiktatod az életedből, már azzal csökkenthető a daganatok kialakulásának esélye.

Nichole Andrews szerint

lehetőleg kerülni kell az alkohol és a feldolgozott húsok fogyasztását, mivel ezekről többször beigazolódott, hogy hozzájárulhatnak a rákos sejtek kialakulásához.

A nő dietetikusként daganatos betegségben szenvedő, illetve abból felépült emberek gyógyulását segíti étrendi, mozgási és életmódváltásra vonatkozó javaslatokkal.

Az alkoholfogyasztás például nem csak a májnak tesz rosszat, hanem növeli a többek közt mellrák, szájüregi daganat és vastagbélrák kockázatát.

Ezen kívül hozzájárul a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz, összefüggésbe hozható a májcirrózissal és a stroke-kal is. Ausztráliában végzett vizsgálatok szerint a kis mennyiségű alkohol sem tesz jót a szervezetnek.

@oncology.nutrition.rd Be aware that restaurants and bars often serve larger than standard size alcoholic drinks. Order smaller sizes. Avoid asking for a double. Sip slowly. Alternate alcoholic and non-alcoholic drinks. Enjoy low or no-alcohol alternative drinks (such as non-alcoholic beer). Keep some days alcohol-free each week. Link in bio to apply to 1:1 coaching! #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness  #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK  #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer  #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound - Nichole | Oncology Dietitian
A feldolgozott húsok - köztük a szalonna, a sonka, a virslifélék és kolbászok, a füstölt készítmények - a vastagbélrák kockázatát növelik, mivel a feldolgozásuk módja miatt karcinogén, rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

A feldolgozott húsokon rendszerint a füstöléssel, érleléssel, sózással, vagy kémiai tartósítószerek hozzáadásával tartósított húsokat értik. A vörös húsok túlzott fogyasztása többek közt az úgynevezett "hemvas" tartalmuk miatt is kerülendő, mivel ez károsíthatja a vastagbél falát.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Felejtsd el a testtömeg indexet (BMI), itt egy új mérőszám, ami sokkal többet árul el rólad
A szakértők szerint a BRI olyan egyszerűen használható, mint a BMI, de pontosabb a testösszetétel és az egészségügyi kockázatok meghatározásában.

Megosztom
Link másolása

Bár a kerekded és a formás sokszor bóknak számít, egy nő sem szeretné, hogy így nevezzék. Azonban a tudósok most azt állítják, hogy a kerekdedség mérése lehet az egyik legjobb módszer az egészségünk felmérésére.

A Body Roundness Index (BRI) nevű rendszer, amely a vitatott testtömeg-indexet (BMI) váltaná fel, pontosabban becsülheti meg a súlyhoz kapcsolódó betegségek kockázatát. Az Egyesült Államokban és Kínában egyre több orvos alkalmazza is az egészség mérőszámaként.

Míg a BMI kizárólag a magasságot, testsúlyt és etnikumot veszi figyelembe, a BRI a csípő- és derékkörfogatot, valamint a nemet és az életkort is belekalkulálja.

Az eredményt egy fekete vonalként ábrázolják egy zöld tojás alakú „egészséges zónán” belül, megmutatva, hová esik az adott személy. A rendszer kiszámítja a testzsír százalékot és a hasi zsír (viscerális zsír) mennyiségét is, 1-től 20-ig terjedő skálán.

„Tudtam, hogy kicsit túlsúlyos vagyok, de nagyon meglepődtem”

Paulomi Debnath, egy középkorú, formás anyuka maga is úgy érezte, hogy le kéne adnia néhány kilót a hasáról. De sokkolta, amikor az BMI kalkulátor szerint a 165 cm-es magasságához és 81,5 kg-os súlyához tartozó 29,8-as eredménye az elhízott kategóriába sorolta őt.

„Tudtam, hogy kicsit túlsúlyos vagyok, de nagyon meglepődtem” – mondja a 44 éves nő.

„Általában nem érdekel, mit mutat a mérleg, és magabiztos vagyok a külsőmmel kapcsolatban, ezért ez egy kegyetlen és személytelen módja az emberek megítélésének. Ez egyfajta 'fat-shaming', és nem veszi figyelembe az életkort vagy az életstílust.”

A BRI kalkulátor szerint viszont 4,5-ös eredményt kapott, ami az egészséges zónába esik, 34%-os testzsírral és 2,3%-os hasi zsírral.

„Ez sokkal reálisabb” – mondja. „Boldogan beismerem, hogy egy kicsit fittebbé kell válnom, de ez a rendszer nem megszégyenít, és nem hajszol bele drasztikus diétákba.”

„Ez az értékelés sokkal igazságosabb”

Rosie Mullender újságíró évek óta szinte megszállottan figyeli BMI-értékét. Az 163 cm-es és 72 kg-os Rosie BMI-je 27,3, ami a túlsúlyos kategóriába tartozik.

„Amióta elköltöztem Londonból, megváltozott az életmódom. Otthonról dolgozom, és kényelmes ruhákban vagyok egész nap, ami miatt néha csak akkor veszem észre a súlygyarapodást, amikor felpróbálom a farmert” – mondja.

Rosie BRI szerinti eredménye azonban 4,5 lett, ami szintén az egészséges zónába esik, 33,2%-os testzsírral és 2,6%-os hasi zsírral.

„Meglepett az eredmény, mivel alma testalkat vagyok, de ez a rendszer igazságosabbnak tűnik” – mondja.

Ha te is kíváncsi vagy a saját BRI értékedre, ennek a kalkulátornak a segítségévek megtudhatod.

Via The Sun

Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Csak zsírból és nem izomból fogysz, ha betartod ezt a 7 alapszabályt!
A legfontosabb, hogy ne akarj túl hamar túl drasztikus változást. Haladj fokozatosan, nehogy megterheld a szervezetedet.

Megosztom
Link másolása

Hasznos tanácsokat gyűjtött össze a Femina a fogyásról.

Olyan tanácsokat osztottak meg, amelyek segítenek, hogy ha fogyni szeretnél, ne az izmaidból fogyj, hanem a zsírból.

Az egyik alapvető lépés, hogy fehérjében gazdagabb étrendre állsz át, mert a fehérjére szükség van az izomszövetek építéséhez. fehérjét tartalmaznak többek közt a sovány húsok (csirke, pulyka, hal), a tojás, a tejtermékek, a hüvelyesek, a tofu és a quinoa. A másik fontos szabály, hogy tarts súlyzós edzéseket is, mert ezzel növekszik az izom. A harmadik dolog, amire figyelj oda, hogy ne akarj túl sokat és túl hamar fogyni.

A túl intenzív fogyás nem csak a szöveteknek tesz rosszat, hanem a szívedet is megterheli. Ráadásul a gyors fogyás (heti több kiló) eredménye az lesz, hogy megnyúlik a bőröd és lógni fog.

Mi a fenti tanácsokhoz még azt tennénk hozzá, hogy ügyelj a megfelelő folyadékfogyasztásra is.

Aludd ki magad (7-9 óra), mivel a pihenés támogatja a regenerációt és a hormonális egyensúlyt.

Az alváshiány növelheti az éhségérzetet szabályozó hormonokat!

Étkezésnél amennyire csak tudod, kerüld a feldolgozott élelmiszereket, részesítsd előnyben a frissen készült ételeket, és legyen minden nap nyers zöldség és gyümölcs is az étrendben.

Plusz egy tipp: ha csak lehet, kerüld a stresszt, vagy ellensúlyozd különféle technikákkal, például sétával, úszással, légzőgyakorlatokkal, meditációval, jógával stb.

Forrás: Femina


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Itt a magyarázat arra, hogy miért ébredsz fel néhány perccel azelőtt, hogy megcsörrenne az ébresztőd
Ha dühíteni szokott, hogy még lenne időd aludni, mégis kipattan a szemed, ne mérgelődj. Így jársz jobban.

Megosztom
Link másolása

Ugye ismerős az a helyzet, amikor az ébresztőóra csörgése előtt már kinyílnak a szemeid? Nem, ez nem a sors gonosz tréfája, és nem is valami misztikus hatalom játszik veled. A tudomány elég konkrét magyarázatot ad rá – és ha rendszeresen a telefonodat bújod ébredés után, akkor még fontosabb, hogy megértsd, mi történik a háttérben.

A tested működését egy különleges idegi központ, a szuprachiazmatikus mag (igen, így hívják, a haveroknak SCN a neve) irányítja, amely az agyad közepén csücsül.

Ez a kis ideghalmaz felelős többek között a vérnyomásodért, a testhőmérsékletedért és – most jön a lényeg – az időérzékedért.

Ez az SCN dönti el, hogy mikor álmosodsz el, és mikor pattansz ki az ágyból. Szóval, ha úgy érzed, hogy nyolc óra alvás után is kóvályogsz, már tudod, ki a felelős.

A titok pedig a rutinban rejlik:

ha mindig ugyanakkor fekszel le és kelsz fel, a belső órád elkezd alkalmazkodni.

Egy PER nevű fehérje – amit most simán hívjunk alvásmágusnak – segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklusodat. Napközben emelkedik a szintje, éjszaka pedig csökken, hogy felkészítsen az alvásra.

A rendszer annyira okos, hogy még azt is előre kalkulálja, mikor csörög majd az ébresztőd.

A tested körülbelül egy órával az ébresztőóra előtt elkezdi emelni a PER szintjét, sőt, stresszhormonokat is termel, hogy ne érjen sokként a csörgés. Ezért van az, hogy gyakran magadtól felébredsz, mielőtt a telefonod zaklatni kezdene.

És hogy miért fontos ez?

Ha nem ébredsz fel magadtól, az ébresztő csörgése sokkot jelenthet a testednek, ami aztán stresszt okoz. Ezért próbál a tested trükközni, hogy felkészítsen a kelésre.

A lényeg: ha következetes alvási rutint alakítasz ki, az nemcsak a közérzetednek tesz jót, de még azt is elkerülheted, hogy pánikrohamként éld meg az ébresztőd hangját.

Via LADBible


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Egy sokkoló felmérés szerint a Z generáció fizetési elvárásai ennyivel térnek el a boomerek jövedelmétől
A Z generáció álmai a pénzügyi sikerről messze állnak a valóságtól.

Megosztom
Link másolása

Az Empower kutatása szerint a fiatalabb generációk teljesen eltérően gondolkodnak a pénzről, mint a szüleik. Bár a Z generáció keresi a legkevesebbet, mégis úgy vélik, hogy a sikerhez jelentősen több pénzre lenne szükségük, annál is többre, mint amit az idősebb generáció elégnek tart.

A kutatás során több mint kétezer amerikait kérdeztek meg arról, mit jelent számukra a pénzügyi siker, és kiderült: míg a boomerek szerényebb célokat tűznek ki, a fiatalabb generációk már sokkal nagyobb összegekre vágynak.

Mennyi pénz kell a jó élethez?

A generációk közti különbség látványos: a Z generáció úgy érzi, jóval többre van szükségük, mint akár a boomereknek, akik az egyik legalacsonyabb elvárásokkal állnak az élethez. A milleniálok és az X generáció inkább köztes célokat tűznek ki maguk elé, de még így is alulmúlják a legfiatalabb generáció álmait,

akik konkrétan a négyszeresét tartanák reális fizetésnek, mint amit a boomer generáció vár el egy munka során.

A kutatás arra is rámutatott, hogy az amerikaiak többsége messze van attól, hogy elérje ezeket a célokat. Az átlagos jövedelmek össze sem hasonlíthatók a megálmodott „sikeres fizetéssel”, és bár a bérek valamelyest nőttek az elmúlt évben, az infláció sokat rontott ezen a növekedésen - és nem csak a tengeren túlon, nálunk talán még erőteljesebben érezni a fizetések elértéktelenedését.

Nem csak a pénz számít

Érdekes módon a gazdagságot csak az amerikaiak kisebb része tartja a siker legfontosabb mércéjének. A többség szerint a boldogság – és az, hogy

megengedhessük magunknak azokat a dolgokat és élményeket, amelyeket szeretünk

– sokkal fontosabb. Emellett a szabadidő és a személyes szenvedélyek követése is kiemelt érték, csakhogy ezeket csak a valódi anyagi biztonság teszi lehetővé.

A siker receptje

A válaszadók szerint a sikerhez négy alapvető tényező szükséges:

- Kemény munka

- Tehetség

- Kapcsolatok

- Szerencse

Egyesek szerint a sikerhez hozzátartozik az is, hogy az ember okosan alakítsa ki a képet önmagáról – a „Add ki magad sikeresnek, míg azzá nem válsz” elv különösen a Z generáció és a millennialok körében népszerű.

Rebecca Rickert, az Empower egyik vezetője szerint a sikerérzés a fegyelmezett pénzügyi döntéseken és az okos tervezésen alapul:

„Az emberek hisznek benne, hogy álmodozással és erőfeszítéssel elérhetik a céljaikat.

De a siker egyszerre kemény munka és egy kis szerencse.”

Van, akinek ez elérhetetlen marad

A kutatás ugyanakkor megmutatta a pesszimistább oldalt is. Az emberek közel fele úgy érzi, sosem fogja elérni azt a szintet, amit a siker mércéjének tart. Ennek leggyakoribb okai között az instabil gazdasági helyzet és a jövedelembizonytalanság szerepelnek.

Ráadásul még azok között is, akik elérik kezdeti céljukat, sokan érzik azt, hogy sosem lehet elég pénzed. Ez az állandó elégedetlenség sokak számára megnehezíti, hogy a siker valóban boldogságot hozzon az életükbe.


Megosztom
Link másolása