FONTOS

Diéta a lakcímkártya alapján, avagy miért jó, ha belekezdesz a locavore életmódba?

Egy táplálkozási irányzat, ami nem csak dietetikai szempontból előnyös, hanem a lelki békénket is támogatja.

Megosztom
Link másolása

Valószínűleg a kedves olvasó is diétázott már élete során: paleózott a cukorbetegsége miatt, kipróbálta a ketogén étrendet egy szálkásabb alak reményében vagy főtt krumplit evett a gyerektől elkapott fosós-hányós vírus okozta gyötrelmek enyhítése céljából.

Van, aki születésétől kezdve diétára kényszerül valamilyen allergia vagy ételérzékenység miatt, mások a szakmájuk miatt nem ehetik azt és akkor, amit szeretnének.

Dédszüleink és az ő felmenőik pedig szinte kivétel nélkül a locavore diéta szerint éltek születésüktől halálukig,

ennek köszönhetően pedig jóval kevesebb gondjuk volt a leszármazottjaikat sújtó civilizációs betegségekkel.

És hogy mit ettek ehhez? Amit a lakóhelyük adott.

Egészség 160 km-es karnyújtásnyira

Most már eláruljuk: a locavore étrend követői a helyben termett alapanyagok fogyasztására koncentrálnak – jellemzően olyan terményekre, amelyek a lakóhelyüktől legfeljebb 160 kilométeres körzetben elérhetők. Szigorúan véve

ez egy budapesti lakos esetében például azt jelentené, hogy szegedi paprikát még igen, de debreceni kolbászt nem fogyaszthat.

Természetesen az élet nem körzővel dönti el az ilyen kérdéseket, sokkal inkább emberi és gazdasági kapcsolódások, no meg az idő képzeletbeli mérőszalagjának segítségével.

Őseink-de jószerével még dédszüleink is- túlnyomó többségben abból főztek, amijük volt, amit ők maguk vagy a környékbeliek megtermeltek, esetleg ami jellegéből vagy feldolgozottságából adódóan kibírta a szállítást. Utóbbiak közé tartozott például a ma már alap fűszernek számító bors vagy a fahéj, és természetesen a só, aminek hiányában nem csak az ételek lettek volna íztelenebbek, hanem a tartósítási eljárások, például a sóban való elrakás vagy a fermentálás is hiányzott volna a konyháról. Ezért sem véletlen, hogy a sóra igen becses, sokszor egyenesen szent anyagként tekintettek, ami véd a rontástól. Fontosságát jelöli az a tény is, hogy az angol fizetés (salary) a latin salarium kifejezésből ered, a római katonák ugyanis járandóságuk egy részét sóban kapták meg.

Láthatjuk tehát, hogy régen sem kizárólag azt ették az emberek, ami a nevezett 160 km-es körön belül termett, de arányaiban sokkal közelebb álltak ehhez az életvitelhez, mint a mai társadalom. Az étel túlnyomó része helyi, szezonális, ebből követezően pedig friss és vegyszermentes volt, magasabb tápanyag-és vitamintartalommal.

A Dr. Schwab Richárd által hangoztatott napi fél kiló nyers zöldség elfogyasztása korábban gyakorlatilag kikerülhetetlen volt,

hiszen húst és tejterméket csak módjával, feldolgozott élelmiszert pedig szinte egyáltalán nem fogyasztottak, kivéve az olyan, már említett házi tartósítási eljárásokat, mint a szárítás vagy a fermentálás.

Az ételek tápértéke a rövid ellátási láncolatnak köszönhetően magasabb maradt, a penész- és gombagátló szerek hiányában ráadásul nem csak a termelőtől az eladóig tartó idő, de a vásárlás és az elfogyasztás közötti percek is meg voltak számlálva. Míg ma simán bevásárolunk 1-2 hétre előre, addig korábban az aznap a piacon megvett vagy a hétvégén a telekről hazahozott terményt 1-2 napon belül fel kellett dolgozni vagy el kellett fogyasztani, különben ment a kukába. A mostani kényelemnek viszont az az ára, hogy mire elfogyasztunk egy terményt, addigra annak a tápanyagtartalom sokszor már csak az eredeti 60%-át éri el.

Messziről jött étel azt mond, amit akar

Ma az átlagos hazai boltban kapható fokhagyma kínai, a paradicsom spanyol, a csomagolt árut már nem is említve, ahol sokszor az olyan alapvető alapanyagok is egészen távoli helyekről kerülnek a polcokra, mint a barna lencse.

Érthető módon az emberek ritkán olvasnak az árcédulán túl, pedig ennek az olcsóságnak az árát később a gyógyszertárban kell kifizetniük, hiszen a már említett tápanyaghiányon túl ezek a termékek sokszor egészen más élelmiszerbiztonsági előírásokkal rendelkező országokból, és bizony tartalmazhatnak olyan vegyszermaradványokat vagy akár emberi ürülék is, amik rövid vagy hosszú távon károsak az egészségünkre.

-De hát ugyanezt elmondhatjuk a szomszéd Józsi bácsiról is, akinél senki se ellenőrzi a különböző vegyszereket és mégis minden szombaton ott árul a piacon!-mondhatnánk, és igazunk is lenne.

Ennek az egész locavore-kérdésnek az étel ugyanis igazából csak a teteje.

Amire épül, az az egymással szoros gazdasági és társadalmi kapcsolatban élők közötti bizalom. Hiszen csak akkor fogom könnyű szívvel kifizetni a magasabb árat azért a magyar fokhagymáért, ha megbízom a termelőben, és valahol felelősséget érzek iránta.

Ehhez viszont tényleg olyan mélységű kapcsolat szükséges, amire a mai világban sokszor még a rokoni, baráti viszonyok esetében sincs időnk. Tudni arról, hogy a piacon kapott barackért a gazda adott évben az egész családját hetekig riasztotta fel legszebb álmából, ha jött a fagy, időt igényel. Átérezni, mit jelent a szomszéd falu termelőjének a mi kertünkben csak hatalmas tócsákat okozó, az ő paradicsomültetvényét azonban özönvízként elmosó eső, időt igényel. Kitartani egy bizalomra épített kapcsolatban akkor is, amikor könnyebb lenne az olcsóbb, egyszerűbb megoldás felé fordulni…igen, ez úgy hangzik, mit egy párkapcsolat, egy házasság.

A locavore életmód azt jelenti, hogy van egy gazdasági családom, aminek egy részét lehet, hogy még a nagymamámtól örököltem, mert már ő is hozzájuk járt marhaszegyért vagy leveszöldségért, de vannak olyan tagjai is, akiket hosszú és kitartó gazdasági tinderezés, sok fájdalmas csalódás után tudtam csak megismerni, és épp ettől lettek annyira fontosak.

Az ilyenfajta helyhez kötött kapcsolódások egyébként nem csak a mikrobiomunk vagy például környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból amúgy az egész Föld számára hasznosak, hanem a mentális egészségünknek is jót tesznek.

Zöldségből és hírekből is a környékbelit!

Nem csak a szánkon keresztül bevitt fizikai ételtől, hanem a szellemi tápláléktól is lehetünk rosszul. A világ zaja egyre hangosabb, naponta árasztanak el minket globális hírek háborúkról, gazdasági válságokról, klímaválságról – ezek a távoli problémák gyakran szinte elérhetetlennek tűnnek számunkra, és tehetetlenség érzését kelthetik bennünk, nyomasztanak, felemésztenek minket.

A locavore szemlélet nemcsak az ételeink kiválasztásában, hanem a hírfogyasztásban is segíthet:

ha a helyi történésekre koncentrálunk, az nemcsak a közérzetünket javíthatja, hanem mentális egészségünkre is pozitív hatással lehet.

A globális hírek ráadásul többnyire a negatív eseményekre fókuszálnak, hiszen azok hírértéke sajnos mindig nagyobb. Ezzel szemben a helyi hírek többször tartalmaznak pozitív történeteket – például apró, de sikeres közösségi projektekről, helyi összefogásról vagy akár csak arról, hogy Nyíregyházán születtek új kiskutyák.

Az egyik legnagyobb előnye annak, ha a helyi hírekre fókuszálunk, hogy alaposabb és szélesebb körű tudással fogunk rendelkezni a minket fizikailag is érintő kérdésekben- legyen az egy önkormányzati kérdés mondjuk a parkolóhelyek kialakításáról vagy arról, mikor és hol adhatjuk le a doboznyi használt elemünket és javíthatatlan elektronikai eszközünket

Minden pozitív tulajdonsága mellett a lokális hírfogyasztást sem kell túlzásba vinni. Ahogy a vitaminos dobozon is áll: az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Ami hiányzik saját környezetünkből- legyen az egy különleges fűszer vagy egy inspiráló történet- azt nyugodtan keressük továbbra is a nemzetközi polcokon.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
Bizonyítékot találtak rá, hogy lehallgatnak az air fryerek - ezek a márkák érintettek
A szakértők figyelmeztetnek, hogy jelentések szerint bizonyos air fryerek lehallgathatnak akár téged is, adatokat gyűjtve a mindennapjaidról és a beszélgetéseidről. Ijesztő? Egyben a valóság is.

Megosztom
Link másolása

Az adat hatalmat ad, és ezt jó ideje tudják már bizonyos mobiltelefon-gyártók is, akikre a megfigyelés árnyéka vetült.

A telefonok tekinthetők potenciális lehallgatókészüléknek egyes márkák esetében, de azt nem láttuk jönni, hogy a konyhai eszközök ugyanerre a sorsra juthatnak.

Az air fryerek körül kialakult hype miatt egyre népszerűbbek a készülékek, bár mint korábban írtuk, bizonyos esetekben használatuk kifejezetten egészségkárosító. A mértékletes használat kiemelten fontos esetükben, és ennek újabb vetülete az is, hogy nem a közelükben kell megbeszélni a titkokat.

A What? fogyasztói tanácsadó cég kutatása bizonyítékot talált az okos air fryerek megfigyelő képességére és adatgyűjtésekre.

Az air fryerek sokszor engedélyt kértek a beszélgetések lehallgatására úgy, hogy a felhasználó ezt nehezen (vagy sehogy) értelmezve feljogosította erre a készüléket.

A tanulmány a kínai Xiaomi, Tencent és Aigostar márkák három sütőjét vizsgálta. Megállapították, hogy az eszközök a telefonos applikációkhoz kapcsolódva hangot rögzítenek.

Az ügyfelek nem kaptak konkrét indoklást arra vonatkozóan, hogy a főzőeszközök miért akarták rögzíteni a hangot, de állítólag az Aigostar és a Xiaomi sütők is jelezték adatvédelmi közleményeikben, hogy az emberek személyes adatait kínai szerverekre küldik.

A kutatás azt is megállapította, hogy a Xiaomi sütőhöz készült alkalmazás a Facebook nyomkövetőihez, valamint a TikTok for Business-en használt Pangle hirdetési hálózathoz kapcsolódik.

Az Aigostar air fryerek által kért további információk között szerepelt a tulajdonos neme és születési ideje a kutatás szerint, de az erre adott válasz nem volt kötelező.

Mindhárom készülék tudni akarta a légsütőt használó ügyfél pontos tartózkodási helyét is.

Az eredményeket kommentálva Harry Rose, a Which? magazin szerkesztője elmondta:

"A kutatás azt mutatja, hogy az intelligens technológiai gyártók és a velük együttműködő cégek jelenleg hogyan képesek adatokat gyűjteni a fogyasztóktól, és a rendszer gyakran kevéssé vagy egyáltalán nem átlátható."

Rose sürgeti a megfelelő iránymutatások kidolgozását, és a gyártóknak is fontos lenne tűpontosan informálni a felhasználókat, hogy mit vesznek meg az intelligens gépekkel.

Az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatala például 2025 tavaszán új iránymutatást ad ki az adatvédelmi törvények betartásáról.

Stephen Almond, az ICO szabályozási kockázatokért felelős ügyvezető igazgatója figyelmeztetést adott ki a hír nyomán, hangsúlyozva, hogy a fogyasztók nem feltétlenül csak pénzzel fizetnek bizonyos termékek vásárlásakor.

A Sky Newsnak nyilatkozva a következőket mondta: "Végül azt látjuk, hogy a fogyasztók kétszer fizetnek. Először a megvásárolt termékért, másodszor pedig az adataikkal.

Ezeket az adatokat célzott reklámozásra használják fel,

és több információt gyűjtenek a piaci fejlődéshez. A vásárlónak kétszer meg kell gondolnia, mit vásárol, majd utána mire ad engedélyt az okoseszköznek.


Megosztom
Link másolása

FONTOS
Egy tanulmány szerint a hasnyálmirigyrákos betegek túlélése megduplázódott ennek a gyakori vitaminnak köszönhetően
Ennek a vitaminnak a nagy dózisa áttörést hozhat a rák kezelésében.

Megosztom
Link másolása

A University of Iowa Health Care Carver College of Medicine nemrégiben közzétette egy randomizált, második fázisú klinikai vizsgálat eredményeit, amely a nagy dózisú C-vitamin hatását vizsgálta intravénás kemoterápiával kombinálva hasnyálmirigyrákos betegeknél.

A kutatók azt találták, hogy heti három alkalommal 75 gramm C-vitamin adagolása megduplázta a késői stádiumú, áttétes hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek túlélési idejét: nyolc hónapról tizenhat hónapra nőtt.

A tanulmány, amely a Redox Biology című szaklapban jelent meg, azt is kimutatta, hogy a betegség progressziómentes túlélési ideje négy hónapról hat hónapra emelkedett.

Húsz év kutatás eredménye

A kutatás vezetője, Dr. Joseph Cullen, az Iowa Egyetem sebészeti és sugárterápiás professzora a Fox News Digitalnak elmondta, hogy az áttörő eredmények a C-vitaminról szóló húszéves kutatásuk eredményei.

„A laboratóriumi tesztek során azt tapasztaltuk, hogy a C-vitamin nagy dózisban való alkalmazása rendkívül hatékony a rákos sejtek elpusztításában”

– mondta Cullen. „Ezekben a magas dózisokban az aszkorbát [C-vitamin] hidrogén-peroxidot termel, amely elpusztítja a rákos sejteket.”

A második fázisú, az FDA által jóváhagyott klinikai vizsgálatban részt vevő betegek a kutató szerint jobban tolerálták a kemoterápiás kezelést, így hosszabb ideig és nagyobb dózisban kaphattak kemoterápiát, ami tovább fokozta a tumorok pusztítását.

Új lehetőségek más ráktípusok kezelésében

Cullen szerint az intravénás C-vitamin más ráktípusok, például tüdő- és agyrák kezelésében is ígéretes lehet. Dr. Georgios Georgakis, a New York-i Stony Brook Medicine sebész-onkológusa, aki nem vett részt a kutatásban, azt nyilatkozta, hogy ezek az eredmények potenciálisan áttörést jelenthetnek a rákbetegek számára.

„Úgy tűnik, hogy szinergiában működik a kemoterápiával”

– mondta Georgakis. Dr. Joshua Strauss, a New Jersey-i Atlantic Medical Group hematológus és onkológus szakértője szintén támogatta az új módszert.

„Az ilyen kisebb klinikai vizsgálatok izgalmas és következetes jeleket mutatnak arra, hogy a C-vitamin – amely olcsó és jól tolerálható – javíthatja a kemoterápia hatékonyságát, miközben a betegek életminőségét is megőrzi” – nyilatkozta Strauss.

Hogyan működik a nagy dózisú C-vitamin?

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav, alapvető tápanyag, amely számos élelmiszerben, például citrusfélékben, paradicsomban, burgonyában, brokkoliban, eperben és spenótban található meg. Alacsony dózisban antioxidánsként működik, segítve a szövetek növekedését és regenerálódását, a kollagéntermelést, a sebgyógyulást és az immunrendszer támogatását.

Az FDA napi ajánlása 75–90 milligramm, de a test csak annyi C-vitamint szív fel, amennyire szüksége van; a felesleg a veséken keresztül távozik.

Nagyon magas dózisban, például 75 grammnál azonban a C-vitamin pro-oxidánsként működik, ami reaktív oxigénfajták képződéséhez vezet – ezek pusztítják el a rákos sejteket.

Ahhoz, hogy egy nagyobb, harmadik fázisú klinikai vizsgálat is elindulhasson, amely több millió dolláros költséget jelentene, szükség lenne egy gyógyszercég támogatására – mondta Cullen. Addig is azt tanácsolja a rákbetegeknek, hogy konzultáljanak onkológusukkal, ha érdeklődnek az intravénás C-vitamin kezelés iránt.

Dr. Strauss dicsérte a kutatókat és a Nemzeti Rák Intézetet, de óvatosságra is intett. „A hasnyálmirigyrák rendkívül nehezen kezelhető, és mindig reménykeltő, ha pozitív eredményeket látok egy második fázisú tanulmányból. Azonban a kutatásnak több korlátja van, ezért az eredményeket óvatosan kell értelmezni.”


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Elkapták a gyilkosság előtt mosolyogva flörtölő manhattani elkövetőt
Elfogták Luigi Mangione-t, és hivatalosan megvádolták Brian Thompson, a UnitedHealthcare vezérigazgatójának meggyilkolásával. A fiatalember eszméiről döbbenetes részletek kerültek napvilágra.

Megosztom
Link másolása

A TMZ is beszámolt róla, hogy a múlt heti manhattani gyilkossággal vádolt Luigi Mangione-t elfogták. A bírósági jegyzőkönyvek szerint Mangione-t

hétfőn késő este fogták el egy altoonai McDonald's-ban, ahol hamis igazolványokat mutatott a rendőröknek.

Mangione ellen több vádat is emelnek New Yorkban, beleértve a gyilkosságot és a fegyver birtoklást is. Úgy gondolják, a férfi az egyedüli elkövető, és társak nélkül gyilkolta meg a UnitedHealthCare vezérigazgatóját.

Mangione unokatestvére, Nino Mangione marylandi republikánus küldött,

aki Baltimore megye egyes részeit képviseli. A politikus kevesebb mint egy órával a nyilvánosságra került New York-i vádak előtt kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt írta, hogy a család nem kommentálhatja a Luigival kapcsolatos híreket. Azt is hozzátette, hogy csak annyit tudnak ők is, amit a médiában olvasnak, és a hír „megsemmisítette” őket.

Bármi, amit az internetre feltöltünk, annak nyoma marad, ez a törvény Luigi Mangionét sem kerülte el. A középiskolai évkönyvéből is előkerültek neki tulajdonított idézetek, amiben gyilkossággal fenyegetőzik. Ezek egyike (ami nyelvezete miatt vélhetően nem került be az évkönyvbe), amelyben

a számára antipatikus vitatársának írta, hogy le kellene lőni az utcán, mert degenerált.

A rendőrség állítólag talált Mangionénál egy kézzel írott nyilatkozatot, amelyben azzal vádolta a biztosítótársaságokat, hogy csak az amerikai ügyfelek rovására szerzett hatalmas haszonnal törődnek.

Az irományt állítólag a Fed-nek címezték, és ez állt még benne:

"A valóság az, hogy ezek a (cégek) túlságosan erősek lettek, és továbbra is visszaélnek országunkkal hatalmas haszonszerzés céljából. Őszintén szólva, ezek a paraziták egyszerűen megszülettek"

- írta a férfi. Azt is leírta ebben, hogy sajnálja az általa okozott károkat és traumákat, de ezt a gyilkosságot "meg kellett tenni", írja a Unilad.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Mit ünneplünk advent harmadik vasárnapján és miért rózsaszín a mai gyertya?
Az adventi koszorún a harmadik vasárnap gyertyája egy mélyebb üzenetet hordoz.

Megosztom
Link másolása

Az adventi koszorú négy gyertyája mindegyik vasárnapon egy-egy fontos üzenetet hordoz. Advent harmadik vasárnapján a rózsaszín gyertya meggyújtásával az öröm vasárnapját ünnepeljük – de mit is jelent ez valójában?

Az öröm vasárnapja

Advent harmadik vasárnapját a keresztény hagyományban Gaudete vasárnapnak nevezik, amely a latin „gaudete” szóból származik, jelentése „örvendezzetek!”. Ez az öröm szimbolikus megjelenítése az adventi időszakban, amikor a hívők megállnak egy pillanatra, hogy a karácsony közeledtét ünnepeljék.

A rózsaszín gyertya ebben az időszakban különleges jelentőséggel bír.

Míg az advent többi vasárnapján lila gyertyákat gyújtunk – amelyek a bűnbánatot és az elmélyülést jelképezik –, a rózsaszín az öröm színe, amely enyhülést hoz az elmélkedés időszakában.

A harmadik vasárnap liturgikus üzenete az örömteli várakozás. Arra emlékeztet, hogy a legnehezebb időkben is van remény és öröm. Nemcsak a karácsonyi ünneplésre való várakozásról szól, hanem a belső béke megtalálásáról.

Hogyan ünnepeljük ma?

Bár az advent harmadik vasárnapja egyházi hagyományokban gyökerezik, az öröm ünneplése ma is sokféle formát ölthet. Íme néhány ötlet arra, hogyan hozhatjuk be életünkbe az öröm szellemiségét:

- Adventi gyertyagyújtás: Gyújtsuk meg a rózsaszín gyertyát az adventi koszorún, és álljunk meg egy pillanatra, hogy hálát adjunk azokért az örömökért, amelyeket az életünkben tapasztalunk.

- Jótékonykodás: Az advent a szeretet és az adakozás időszaka is. Egy jótékony gesztus vagy apró figyelmesség a környezetünkben élők felé örömet hozhat mások és a saját szívünkbe is.

- Családi együttlét: Szervezzünk egy meghitt adventi délutánt a családdal, süssünk együtt mézeskalácsot, készítsünk karácsonyi díszeket vagy akár nézzünk meg egy klasszikus karácsonyi filmet.

- Belső béke keresése: Az adventi időszak a belső elcsendesedésről is szól. Egy séta a természetben, egy meditáció, valami csendes alkotó munka segíthet újra megtalálni a lelki egyensúlyt.

Miért fontos az öröm megélése?

A mindennapok rohanásában könnyű megfeledkezni az öröm apró pillanatairól.

Az advent harmadik vasárnapja emlékeztet arra, hogy meg kell állnunk, és tudatosan helyet kell adnunk a szívünkben az örömnek.

Az ünnepi készülődés közepette ne csak a külsőségekre figyeljünk, hanem adjunk teret az igazán fontos értékeknek is.

Az advent harmadik vasárnapja tehát nem csupán egy gyertya meggyújtásáról szól, hanem egy mélyebb üzenetet hordoz: bármi is történjen az életben, az öröm mindig ott van, ha nyitott szívvel járunk.


Megosztom
Link másolása