Vitaminbombákban bővelkedik a május, ezeket rágcsáld, hogy ne legyen hiánybetegséged
Májusban már nem csak a hónapos retek, a hagyma meg a fejes saláta a konyha sztárja, a tavasz végén már hihetetlen sokszínű a természet patikája, amiből meríthetünk. Ha ezeket a zöldségeket eszed rendszeresen, akkor nem lesz baj a tápanyagbevitellel.
"Májusban már el lehet időzni a piacon a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök között" - tartja a Kiváló Minőségű Élelmiszer - KMÉ-védjegy csapata is a Facebookon.
Ennek nyomán a Házipatika pedig összeszedte,
A vitaminhiány elkerülése érdekében mindig legyen a hűtődben egy kis brokkoli. A zöldség A-vitamin tartalékai a szükségleteid 21%-t fedezik 100 gramm elfogyasztása után,
Hogy a maradék tápanyagot mivel vidd be?
Ott van például az egres, ami nem csak unalmas családi vacsorák parázs vitáinak tárgya azzal, hogy hogy nevezik: köszméte, köszmete, pöszméte, piszke vagy az egres, és ezek minden változata.
A mángold 100 grammja is sok C-vitamint rent, valamint A- és a K-vitamin is van benne rengeteg, több mint a napi szükségletünk. Lutein, a zeaxantin is sok lapul a levélben, ami a látásnak, a bőrnek és az ereknek is jót tesz.
El ne felejtsük a kaprot. Bár megosztó fűszernövény, ám folsavat, mangánt és vasat is tartalmaz a vitaminok mellett, érdemes sűrűn szórni az ételre.
A karfiolban is van K-vitamin illetve C-vitamin is, és nagyon jól pótolható vele a B5-, B6-, B8-, B9-vitamin, amelyek a bélrendszernek és az agyműködésnek is jót tesznek.
A málna a fentiekhez képest kevésbé megosztó gyümölcs, és szerencsére már májusban is találkozni vele.
Idén két héttel korábban beérett a spárga hazánkban, fehér és zöld verziója is roskad a boltok polcain. Ha szintén 100 grammnyi mennyiséget nézünk,
Emellett egy kis felkockázott eperrel és némi fejes salátával, mézes-mustáros dresszinggel meglocsolt sült spárga saláta isteni főétel és nassolnivaló is lehet.
Még ugyan nem érett be teljesen, de fel lehet készülni a zöldborsó szezonra is. Megfőve is dúskál hatóanyagokban, kiváló rostforrás, valamint remek A-vitamin-, B1- és B9-vitamin-, K-vitamin-, lutein- és mangánforrás is.