GASZTRO

Elronthatatlan barackos sütemények, ezek lesznek a nyári kedvenceid

A most következő receptekhez bármilyen barackot használhatsz, egyszerűek és finomak, és minden alkalommal örülni fogsz, hogy milyen jól sikerültek.

Megosztom
Link másolása

Ha egyszer bőven van friss barack, az azt jelenti, hogy itt a nyár! Imádni fogod, hogy milyen könnyen, néhány lépésben és maroknyi hozzávalóból süthetsz barackos sütiket.

Az érett őszibarack csodálatosan élénk, virágos ízűen édes, és krémes állagú, így feldob bármely desszertet.

Elárulunk valamit: a rózsafélék családjába tartozik és legközelebbi rokona a mandula.

Hogy miért nevezzük őszinek, amikor a nyár az ő ideje, senki nem tudja, de máshol például francia baracknak hívják, és hát Franciaországhoz sincs sok köze.

Ha sokat eszel belőle, jót teszel magaddal, régen például a gyomorfekélyes betegeknek külön ajánlották az orvosok. A koleszterinszintre is jótékony hatású, a szív- és érrendszeri problémák esetén is erősen javallt. Plusz finom.

Mindegy, hogy a szőrös vagy a meztelen verziót eszed, egyformán jó ízű, talán a sárga húsú egy kicsivel zamatosabb, mert a savanyú-édes arányt ott jobban eltalálták.

Adunk most 5 receptet, az idei barackszezon legjobbjait. Kezdd el sütni őket, mert a legtöbb friss barackkal az igazi.

Barackos cobbler

(címlapképünk)

Imádni fogod ezt a nem túl bonyolult édességet, amely kevesebb mint egy óra alatt az asztalra kerülhet. A gyümölcsös cobbler egyébként hagyományos amerikai desszert, az őszibarackos verzió a déli államokban nagy kedvenc. Fagyival érdemes megkóstolni.

Hozzávalók:

800 g őszibarack, szeletelve

120 g barnacukor

1 teáskanál őrölt gyömbér

150 g liszt

1 teáskanál sütőpor

½ teáskanál őrölt fahéj

150 g vaj, hidegen, felkockázva plusz extra a kenéshez

1 kis tojás

vaníliafagylalt a tálaláshoz

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy tepsit kenj ki egy kis vajjal, majd tedd bele a felszeletelt barackot. Szórd meg 2 evőkanál cukorral és az őrölt gyömbérrel, majd tedd félre.

A lisztet, a maradék cukrot, a sütőport és a fahéjat tedd egy konyhai robotgépbe. Keverd össze, majd add hozzá a vajkockákat, és járasd, amíg a keverék zsemlemorzsára hasonlít. Ezután tedd bele a tojást, és keverd tovább, amíg sűrű tésztává áll össze.

Kanalazd a tésztát pöttyökben a barackok tetejére, fedje be nagyjából, de maradjanak kis rések, hogy a tészta szét tudjon terülni. Szórd meg egy kevés porcukorral, majd süsd 40 percig, amíg aranyszínű lesz. Kínáld vaníliafagylalttal.

Barackos torta

A friss, érett őszibarackkal készült torta maga a tökéletes nyári csemege. A tészta puha, könnyű és nem száraz, minden egyes falatot az édes, lédús őszibarack íze tölt meg. Bármilyen alkalomra tökéletes. Reggelire egy kávé vagy tea mellé, délutáni nassolnivalóként, vagy akár vacsora utáni desszertként is! A fanyar, lédús, édes őszibarack csodálatosan passzol a tortához, és ha egyszer beleharapsz, egy szeletnél nem állsz meg.

Hozzávalók:

180 g liszt

1,5 teáskanál sütőpor

170 g vaj

200 g kristálycukor

2 nagy tojás

60 g tejföl

1 tasak vaníliáscukor

400 g érett őszibarack meghámozva, kimagozva és felszeletelve

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Egy közepes keverőtálban keverd össze a lisztet és a sütőport.

Keverd krémesre a vajat a cukrral, amíg világos és habos lesz. Egyenként dolgozd hozzá a tojásokat, és minden egyes tojás után jól keverd ki. Tedd bele a tejfölt.

Fokozatosan dolgozd hozzá a lisztet és a sütőport, csak addig, amíg összekeveredik. Óvatosan forgasd bele a barack háromnegyedét. Öntsd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tortaformában. Szórd meg a tetejét a maradék barackkal és további cukorral, ha szeretnéd. Süsd 45 percig, aztán csinálj tűpróbát. Ha a közepébe szúrt tű tiszta, kész is van. Legalább fél órát hagyd hűlni, és már eheted is. Ami megmarad, szobahőmérsékleten legfeljebb 3 napig eláll.

Barack Melba sajttorta

Sütés nélkül, előre elkészíthető party-kedvenc, vastag krémsajtos réteggel, vajas kekszes alappal és málnával, emiatt a barack-málna kombináció miatt hívják Melbának, Dame Melba operaénekes kedvence volt egykor.

Hozzávalók:

100 g vaj, olvasztott, plusz egy kis extra a tepsihez

200 g ropogós keksz

600 g krémsajt

100 g porcukor, plusz extra ízlés szerint

1 tasak vaniliáscukor

300 ml tejszín

450 g málna

3 igazán érett őszibarack, hámozva, málna-méretű darabokra vágva

Elkészítés:

Bélelj ki egy 20 cm-es tortaformát sütőpapírral - segíthet, ha vajat használsz ahhoz is, hogy a papír az oldalán a helyén maradjon.Tedd a kekszet egy műanyag zacskóba, és sodrófa segítségével törd morzsává, majd alaposan keverd össze az olvasztott vajjal. Borítsd az előkészített formába, és nyomkodd le erősen, hogy egyenletes tortaalapot kapj. Tedd hűtőbe, amíg elkészül a krém.

Keverd simára a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliáscukrot egy tálban. Add hozzá a tejszínt, és addig verd, amíg sűrű krémmé áll össze. Szórj rá 100 g málnát és a barackdarabok felét. Egy spatula segítségével csak néhány hajtással keverd össze - hogy szép színes csíkokat húzzanak a fehér krémben, ne színezzék át azt.

Kanalazd a krémet a kekszes alapra, simítsd le a sajttorta tetejét. Tedd megdermedni a hűtőben egy éjszakán át.

Turmixolj le 250 g málnát, szűrd át, és keverj vissza bele 1 teáskanálnyi magot, de ezt el is hagyhatod. Ízlés szerint édesítsd porcukorral.

Tálalás előtt fél órával vedd ki a hűtőből a sajttortát. Csúsztasd egy tányérra, a maradék málnát és barackdarabokat szórd rá, és csorgasd meg a málnaturmix egy részével, a maradékot kínáld mellé.

Barackos morzsasüti

Minél érettebb az őszibarackod, annál édesebb és finomabb lesz ez az egyszerű desszert. Ha az őszibarackod nem tökéletes, a citromlé segít feldobni az ízét, szóval ne hagyd ki a receptből! Mi egy kis őrölt fahéjat is adunk hozzá, hogy meleg, fűszeres jegyeket érezz, és barnacukrot, a melaszos aromáért. Érdemes rajtahagyni a barackon a héját, az erősebb gyümölcsíz és a gyönyörű szín miatt. A legjobb egy gombóc vaníliafagyival enni egy meleg nyári napon, de ha nem fogy el, lefedve akár 5 napig is eltartható a hűtőben. De erre azért kevés esély van.

Hozzávalók:

A barackhoz:

6 nagy őszibarack, felszeletelve

1/4 csésze kristálycukor

1/2 citrom leve

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

A tésztához:

1 1/2 csésze liszt

1 csésze barna cukor

1/4 teáskanál őrölt fahéj

1/2 csésze olvasztott vajat

Vaníliafagylalt, a tálaláshoz

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. Készítsd el barackot: egy nagy tálban keverd össze a cukorral, a citromlével, a fahéjjal és a gyömbérrel.

A tésztához egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a barna cukrot és a fahéjat. Öntsd bele az olvasztott vajat, és keverd addig, amíg a durva morzsás nem. Kicsit mint a vizes homok.

Öntsd az őszibarackos masszát egy nagy sütőtálba. Szórd szét rajta egyenletesen a morzsás tésztát. Süsd, amíg a aranyszínű lesz, és a barackok megpirulnak, ez kb. 45-50 perc. A legjobb vaníliafagyival enni.

Joghurtos-barackos süti

Ez egy nagyon egyszerű süti, nem kell hozzá a krémmel bajlódni, csak összekevered a hozzávalókat és egy hosszúkás formában kisütöd. A joghurt nagyon finom kísérő ízt ad a baracknak.

Hozzávalók:

225 g vaj

2 csésze cukor

1/4 csésze natúr görög joghurt

3 nagy tojás

1 tasak vaníliáscukor

3 csésze liszt

1 tasak sütőpor

2 csésze kockára vágott friss őszibarack

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. Egy nagy keverőtálban keverd ki a vajat és a cukrokat, amíg könnyű és habos nem lesz, ez általában 4-5 perc. Add hozzá a görög joghurtot és a tojást, és alacsony fokozaton addig keverd, amíg össze nem áll szép krémessé. Óvatosan dolgozd hozzá a lisztet a bele kevert sütőporral.

Szórd hozzá a felkockázott barackot, az egészet öntsd egy kivajazott kenyérsütőformába, és süsd addig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkálón csak néhány morzsa lesz, nem a nyers tészta, ez nagyjából 68-70 perc. Hidegen és langyosan is nehéz ellenállni neki.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf: „Íme a világ legegyszerűbb muffinreceptje, ami tényleg mindent visz” 
Aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útbaigazításra.

Megosztom
Link másolása

Az első „professzinális” gasztro-melóm Londonban talált rám: a Golsdmith Egyetem kreatív-írás kurzusának hallgatójaként egy helyi kávézónak készítettem muffinokat.

Napközben írtam, este interjúkat készítettem filmbemutatókon, éjszaka bulizni jártunk a lakótársaimmal, hajnalban pedig… sütöttem.

Minimum négy tálca készült, négy különböző ízben - és amíg én kavartam-kevertem, Sabina, bangladesi származású főbérlőnk dahlt, azaz vöröslencse curry-t készített, hogy ébren tartson. Eztán rohantam a friss, meleg sütikkel a kávézóba, aludni pedig bőven elég volt a metrón, buszon, vagy azokra várva.

A megszámlálhatatlan ízkombináció megalkotása után akár közzétehetnék valami puccos muffin receptet, mondjuk a citrom- vagy levendula tortácskát,

és innentől fogva időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet - persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban. Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot:

aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útba igazításra. A legjobb benne, hogy általános piskóta receptként is remekül működik - készülhet belőle brownie, répa torta, vagy kuglóf is. És természetesen gluténmentes liszttel, vagy bármilyen cukor-alternatívával is már-már elronthatatlan.

Az elronthatatlan alap-muffin recept:

Hozzávalók, 12 darabhoz:

2 csésze liszt

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor

⅓ csésze olaj

1 csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

2 x ½ fél csésze "finomság" (ezt is később kifejtem, na)

1. A sütőt 180 fokra melegítem.

2. Egy tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot szórok, és összekutyulom.

3. És akkor a „finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Aki Bounty-rajongó, használhat kókuszreszeléket és csokit, akinek a Snickers a fétise, sós mogyorót, és csokival kevert datolya falatokat is önthet bele.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig… ismét ideje kreatívnak lenni: víz helyett az olaj mellé önthetünk narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéj reszelékkel, mandulával szuper), pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetünk bele egy kiskanál balzsamecetet, vanília aromát, vagy akár vodkát.

6. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha brutálisan kavarunk, összeesik a cucc. Olyasmi állagra gyúrunk, mint egy könnyű humusz.

7. A tésztát a muffinformába kanalazom - ha nem szilikonosat használok, négyszögekre vagdosott sütőpapírral bélelem ki a gödröcskéket. Nem szabad teljesen megtölteni őket, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. Ha nem akarok flancolni, már mehet is a sütőbe, ha dekorra vágyom, megszórom a tetejét valamivel, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi). 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, es békén hagyom tíz percre, majd a sütikéket egy rácsra rakom hűldögélni.

További receptjeink szakácsakönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Itt van az 5 legjobb immunerősítő őszi étel, amit októberben meg kell főznöd!
A magyar konyha gazdag hagyományokra épül, és rengeteg immunerősítő alapanyagot használ.

Megosztom
Link másolása

Ahogy beköszönt az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, mindannyian tudjuk, hogy ideje felkészíteni a szervezetünket és az immunrendszerünket, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket a tél folyamán is. Mi a legjobb módja ennek? Olyan ínycsiklandó ételek készítése (és persze evése), amelyek nemcsak finomak, de segítenek megóvni az egészségünket is.

Íme öt immunerősítő fogás, amiket mindenképp ki kell próbálnod októberben!

1. Töltött káposzta – Az igazi immunbomba!

A töltött káposzta nem véletlenül klasszikus! A savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami segít megóvni a szervezetet. A darált hússal és rizzsel töltött káposztalevelek nemcsak laktatóak, de a probiotikumokban gazdag savanyú káposzta még a bélflórát is rendben tartja. Az immunerősítés sosem volt ennyire finom!

 2. Sütőtökkrémleves – Őszi kényeztetés a testednek

A sütőtökkrémleves maga az ősz a tányérodon! Az A-vitaminban gazdag sütőtök támogatja a nyálkahártyák egészségét, ami különösen jól jön a légutak védelmében. Ráadásul a krémes, fűszeres leves nemcsak az immunrendszeredet erősíti, hanem az ízlelőbimbóidat is kényezteti. Dobd fel pirított tökmaggal vagy egy kis tejszínnel, és élvezd a melegséget, amit ad!

3. Hagymaleves – Az egyszerű, de ütős immunerősítő

Hagymaleves? Igen, és nem véletlenül! A hagyma gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, és tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védekezését. Egy jó adag hagymaleves a tetején ropogós kenyérkockákkal és olvadó sajttal tökéletes választás a hűvös októberi estéken. Nemcsak melegít, hanem az immunrendszered is hálás lesz érte.

4. Gombapaprikás nokedlivel – D-vitamin felturbózva

Ki ne szeretné a gombapaprikást? A friss gombák tele vannak D-vitaminnal, ami az immunrendszer erősítésének egyik kulcsa. A selymes paprikás mártás és a nokedli kombója igazi magyar komfort food, ami egyszerre tápláló és finom is. Ráadásul a gombák antioxidánsai segítenek a betegségek elleni védekezésben is.

5. Csipkebogyó lekvár és tea – A természet vitaminbombája

Ha valaha is ittál csipkebogyó teát, tudod, hogy ez nemcsak nagyon finom meleg ital, hanem az egyik legjobb természetes immunerősítő is. A csipkebogyó lekvár pedig szuper módja annak, hogy extra C-vitamint juttass a szervezetedbe, akár reggelire, pirítósra kenve. Ha eddig nem etted, kezdd el most szokásoddá októberben, és máris tettél egy lépést a megfázás elleni küzdelemben!

Októberben fontos, hogy ne csak finom, hanem tápanyagokban gazdag ételekkel támogasd az egészségedet.

A töltött káposzta, sütőtökkrémleves, hagymaleves, gombapaprikás és csipkebogyó lekvár olyan fogások,

amik nemcsak feltöltenek, hanem segítenek megőrizni az immunrendszered erejét is.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
A krumplipüré nem egy bonyolult kaja, a séf szerint azonban valószínűleg te is rosszul csinálod
Persze mindenki a saját ízlése szerint szeret főzni, de egy próbát megérhet ez a verzió.

Megosztom
Link másolása

Egy séf elárulta, hogyan készíthetjük el a lehető legkrémesebb krumplipürét, miközben megosztotta azt a hibát is, amit sokan elkövetnek a főzés során.

Rosemary Gill, a bostoni Milk Street Cooking School oktatási igazgatója a TikTok-on osztotta meg a pofonegyszerű étel receptjét, ám úgy, ahogy szerinte a legjobb.

„A krumplit tejben főzzük, ne vízben, a burgonya olyan, mint a tészta, keményítőt enged a főzőfolyadékba.”

A séf „folyékony aranynak” nevezi a krumpli főzővizét, pontosabban főzőtejét. Hiszen a kioldódott keményítő teszi majd igazán krémessé a masszát.

„Ha kidobjuk a folyadékot, amelyben a burgonyát főzzük, az összes keményítőt kidobjuk a lefolyóba, tehát pazarolunk.”

A tejbe kioldódó keményítőnek köszönhetően szinte tejszínszerű végeredményt kapunk. Ez, az apróra tört krumplival a lehető legkrémesebb végeredményt biztosítja majd Rosemary állítása szerint.

@177milkstreet Simmer your mashed potatoes in milk, not water! Potatoes are like pasta, in that they leach starches into their cooking liquid. In the case of pasta, you want to reserve some of that liquid to give sauce a luscious shine and bind it to the noodles. In mashed potatoes, cooking in milk, and preserving that starchy liquid, gives your potatoes a natural creaminess and allows you to skip the weighty heavy cream. #MilkStreetCookingSchool director Rosie Gill demonstrates. #milkstreet #milkstreetrecipes #milkstreetsides #sidesrecipes #thanksgiving #thanksgivingrecipes #potatoes #potatorecipes #mashedpotatoes #mashedpotatorecipes #vegetables #milkstreetrecipes #holiday #holidayrecipes #food #cooking #easyrecipes ♬ original sound - Milk Street

Forrás: Mail Online


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Íme a New York Times híres szilvatortája, te sem bánod meg, ha elkészíted
Annyira közkedvelt volt a 80-as években, hogy a Times majdnem minden évben publikálta a receptet.

Megosztom
Link másolása

A The Times 1983-tól 1989-ig minden szeptemberben közölte Marian Burros szilvatorta receptjét – olvasható a New York Times Cooking rovatában.

Nem csoda, hogy az emberek ennyire odavoltak a receptért, hiszen egyszerű, mutatós és nagyon finom, ráadásul a szilva szezonra tökéletes.

Mutatjuk is az eredeti receptet, ami nagyjából 8 szeletre elég:

• 1 csésze (~20 dkg) kristálycukor

• ½ csésze puha vaj

• 1 csésze liszt

• 1 tk. sütőpor

• 2 tojás

• csipet só

• kb. 12 darab szilva félbevágva

• citromlé

• fahéj

Egy tálban keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a lisztet, sütőport, sót és tojásokat. Az egész masszát jó alaposan verjük fel.

Oszlassuk el a masszát egy nagyjából 20-25 centiméter átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformában. Majd az alaposan megmosott, félbevágott, magozott szilvákat helyezzük a massza tetejére körkörösen. Ha ezzel megvagyunk, hintsük meg őket egy kis cukorral és fahéjjal, egy kevés citromlével is meglocsolhatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon, nagyjából 50 perc alatt süssük aranybarnára.

Az évek alatt több variáció is készült a torta receptjéből. Vannak, akik 10 dekagramm durvára reszelt marcipánnal teszik még ízletesebbé, ahogy az alábbi videóban is látható:

@annuskam Fedezd fel a New York Times legendás szilvatortájának titkát! Ez a klasszikus torta évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend. A titka? Egyszerű, mégis ellenállhatatlan. Nézd meg a videóban, ahogy lépésről lépésre elkészítem és te is próbáld ki! A New York Times legendás szilvatorta receptje Hozzávalók: 10 dkg teavaj (puha) 10 dkg cukor 1 csipet só 2 tojás 13 dkg finomliszt 1 teáskanál sütőpor 10 dkg marcipánmassza 9 db szilva fél narancs leve 2 evőkanál barnacukor 1-1/2 teáskanál őrölt fahéj Elkészítés: 1. Habosra keverjük a vajat, cukrot, sót és tojásokat. A lisztet és a sütőport hozzá szitáljuk, majd simára keverjük a masszát, és egy 22 cm-es tortaformába simítjuk. 2. Ráreszeljük a marcipánt, elrendezzük a félbevágott szilvákat, ráfacsarjuk a fél narancs levét, és megszórjuk barna cukorral, fahéjjal. Sütőben 180 fokon 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosra hűlve tálalhatjuk. Ha tetszett a recept, lájkold és mentsd el a videót! Ne hagyd ki a többi finomságomat sem; kövess a további kreatív receptekért. #szilvatorta #klasszikusrecept #sütés #gyümölcsös #házilag #finomság #receptvideó #sütirecept #egyeteksütit #szilvaszezon #torta #mik_gasztro #mutimiteszel #mutimitsütsz #foodporn #otthonsütés #tanuljsütni #sütnijó #süssünkegyütt #tiktokrecipe #recept #food #recipe #süti #hazicukrasz #fyprecipe #annuskam ♬ eredeti hang - Anna Wichmann

Nincs is jobb választás egy meleg finomságnál a borongós napokon.


Megosztom
Link másolása