Connect with us

Meglepő, de hatásos: aggodalom-beosztással vedd fel a harcot a szorongás ellen!

LIFE

Meglepő, de hatásos: aggodalom-beosztással vedd fel a harcot a szorongás ellen!

Ne hagyd, hogy a különböző aggodalmaid uralják a mindennapjaidat – vedd kezedbe az irányítást!


Talán nincs is olyan ember a világon, akit olykor ne kötnének gúzsba a jövőjével, feladataival, kapcsolataival, önmagával kapcsolatos félelmek.

A hét 7 napjának 24 órájában teljesíteni szeretnénk nemcsak munkahelyünkön, de magánéletünk területein is, ráadásul általában egyre több célt és elintéznivalót zsúfolunk be a napirendünkbe.

Nem csoda hát, ha ezek az aggodalmak hatalmukba kerítenek és szorongássá, depresszióvá, pánikká alakulnak, egy olyan ördögi körbe kergetve ezzel minket, ahol a teljesítményünk, az egészségünk és az életminőségünk is leromlik.

Van, aki úgy gondolja, hogy az aggodalom egyfajta felkészülés a lehető legrosszabb forgatókönyvre, így akár megelőző megoldás is lehet, de ez egyáltalán nincs így, sőt, inkább bénítóan hat az emberek teljesítő képességére – hangsúlyozza Dr. Amy Green pszichológus, aki egy furcsa megoldást javasol pácienseinek.

Szerinte a titok nyitja abban rejlik, hogy szabjunk meg egy időkorlátot/keretet annak, hogy mikor aggódunk – így nem fogja az egész napunkat belengeni a szorongás.

Mivel ő maga is jól tudja, hogy a krónikus aggodalmaskodók számára lehetetlen ezt a tevékenységet egyik napról a másikra száműzni az életükből, megoldás lehet az, ha szabályozni tudják.

Gyakran egyfajta beidegződésről van szó, a “leszokás” nem egyszerű, de az aggodalom szintje szép lassan csökkenthető, illetve megtanuljuk azt, hogy a megoldásra koncentráljunk, ne a kudarctól való félelemre.

#1

Jelölj ki egy időpontot minden nap, amikor maximum 30 percig az aggodalmaidra koncentrálsz – a legjobb, ha miden nap egyazon helyen és időben teszed, lehetőleg ne lefekvés előtt.

#2

Azonosítsd a félelmeidet, aggodalmaidat és különítsd el őket a pozitív, kellemes gondolatoktól.

#3

Fókuszálj: a spontán felmerült aggályokat majd a következő aggódós idődben vedd górcső alá. Az adott napon csak az előre meghatározott aggodalmaiddal foglalkozz.

#4

Hagyd, hogy az agyad végignyálazza az aggodalmakat, ne pánikolj, hanem érezd át, hogy ez egy természetes folyamat.

Ne szakadékokként gondolj rájuk, hanem lépcsőkként, amelyeket megoldva egyre feljebb haladhatsz és rengeteg dolgot tanulhatsz.

Gondolj ki megoldási terveket mindegyikre, ezeket akár papírra is vetheted.

#5

Érdemes a félelmeket alaposan részekre bontani és a végén meghatározni, hogy mi is az a fejlemény, ami “legrosszabb esetben” történhet. Mire ezt végig gondolod, általában rájössz majd, hogy irreális félelmek és túlgondolás is szerepelnek az egyenletben.

#6

Valakinek az műküdik a legjobban, ha egy tea és egy notesz mellett, bekuckózva tartja meg ezt a kis napi meetinget önmagával. De az is lehet, hogy egy reggeli futás, egy séta vagy otthoni torna a legideálisabb időpont.

A módszert fiatal felnőtteken ki is próbálták és az az eredmény született, hogy a korábban idejük 50%-át aggódással töltők a módszer hatására jelentősen kevesebb időt szántak az efféle rágódásra – kevesebbet szorongtak, jobban aludtak és kevesebb depresszív gondolat gyötörte őket.

Természetesen van a szorongásnak olyan szintje, ami már nem nevezhető természetesnek, ilyenkor érdemes pszichológus, terapeuta segítségét kérni.

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel