EGÉSZSÉG

Könnyű ételekkel segítsük szervezetünket a nagy melegben

A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje, Vékony Blanka ad tippeket a nyári étkezéshez.
Fotó: Pixabay - sassy.hu
2023. június 13.


Megosztom
Link másolása

Amikor nagyon meleg van, testünk működése megváltozik, és kevésbé vágyunk laktató ételekre. Ebben az időszakban szervezetünk energiaszükséglete körülbelül 15%-kal csökkenhet. Ezek helyett inkább frissítő, lédús és vitamindús gyümölcsökre, zöldségekre és levesekre vágyunk, amelyek segítenek pótolni az izzadással elvesztett ásványi anyagokat és a vizet. Ez azt jelenti, hogy a fűszeres és zsíros ételek helyett jobb választás lehet a könnyű és hidratáló ételek fogyasztása.

„Ha szeretnénk a szervezetünket kímélni, és nem terhelni az emésztőrendszert, válasszuk ilyenkor tudatosan a magas víztartalmú és tápláló zöldségekből, gyümölcsökből készített fogásokat, szemben a klasszikus, magyaros fűszeres ételekkel”

– javasolja Vékony Blanka dietetikus.

Nagy népszerűségnek örvendenek a kenyérre kenhető zöldségkrémek, például a padlizsánkrém, a cukkini- vagy a zöldborsókrém. Előnyös lehet ezeket alacsonyabb zsírtartalmú tejszínnel, vagy inkább csupán tejjel készíteni.

A bevett nyári grillezések során is érdemes figyelnünk arra, hogy kevésbé nehéz ételekkel terheljük szervezetünket. Itt is érdemes elővenni a zöldségeket, mint a cukkini, padlizsán, sárgarépa vagy gomba, illetve olyan húsokat melyek kevésbé zsírosak.

Ez mind nagyon fontos, mivel a túl zsíros, fűszeres ételek emésztése nagyobb feladatot jelent szervezetünknek, főleg ha ezeket egyszerre nagy mennyiségben fogyasztjuk. Ilyenkor kellemetlen hasi tüneteket, puffadást, hasfájást, hányingert tapasztalhatunk, de akár még hasmenés is jelentkezhet.

Természetesen a tárolás is egy kényes pont. Figyelni kell, hogy minél gyorsabban hűtsük az elkészített ételeket, legyen nálunk hűtőtáska, ha utazásra indulunk, és legyünk óvatosak a tojásos, majonézes és tejes ételekkel.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő hidratálás mindig fontos, különösen meleg időben. A vízivás és az egészséges ételek fogyasztása segíthet megőrizni a testünk optimális működését és megelőzni a kiszáradást.

Emellett a levesek is jó lehetőséget nyújtanak az ásványi anyagok és víz pótlására. A zöldséglevesek, a hideg gazpacho vagy gyümölcslevesek frissítőek és könnyen fogyaszthatók. A levesek folyadékban gazdagok, így segítenek hidratálni a testet, miközben a tápanyagokat is biztosítják.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.

Forrás: semmelweis.hu


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Ekkora a baj? Kamilla egy nap alatt háromszor látogatta meg Károlyt a kórházban
A király nemrégiben esett át egy műtéten, éppen lábadozik.

Megosztom
Link másolása

A 75 éves Károly király a közelmúltban prosztatamegnagyobbodás miatt esett át műtéten és a felesége, Kamilla királyné pedig szorosan mellette tartózkodik a nehéz napokban. A 76 éves Kamillát háromszor is lefotózták, amint kilépett a londoni klinikáról, ahol Károly király péntek reggel feküdt kés alá.

Úgy tűnt, hogy a nem éppen ideális helyzet ellenére Kamilla királyné jó hangulatban van, mivel a három alkalomból kettőből háromszor mosolygott a kamerákba, amikor elhagyta a kórházat.

Utoljára szombat délután látták vigyorral az arcán, amikor egy fekete autó anyósülésén elvitték a londoni kórházból. Az utolsó látogatás során egy erdőzöld pulóver mellényt viselt egy fehér blúz fölött.

A Buckingham-palota korábban megerősítette, hogy őfelsége aláveti magát a "korrekciós eljárásnak". Arról is tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy a nagyobbodás "jóindulatú".

Károly kórházba kerülése nem sokkal azután következett be, hogy menye, Kate Middleton január 16-án "tervezett hasi műtéten" esett át.A Kensington-palota bejelentése szerint a hasi műtét sikeres volt, és a hercegné várhatóan tíz-tizennégy napig marad a kórházban a felépülés érdekében.

A műtét előtt Károly király állítólag meglátogatta a kórházban a walesi hercegnőt. Mindkét királyi családtagot támogatásáról biztosította Meghan Markle és Harry herceg is, a feszült kapcsolatok ellenére is.

A fotók megtekintéséhez kattints ide.

Forrás: Page Six


Megosztom
Link másolása

EGÉSZSÉG
Csak vastagítja a hasi zsírod ez a fogyókúragyilkos káros szokás
A megdönthetetlennek hitt érv tévhitnek bizonyult, amit a Koppenhágai Egyetem kutatói publikáltak. Ennek értelmében nem lesz valaki karcsúbb a dohányzástól, sőt: egyéb egészségkárosító hatásai mellett konkrétan növeli a hasi zsírt.

Megosztom
Link másolása

Asztalbeszélgetések utolsó kifogása a dohányosok részéről, hogy ha leteszik a bagót, feljönnek a plusz kilók. Soványságuk titkának tehát meghagyják a nikotint.

Annyiból van igazuk, hogy a cigaretta utáni sóvárgás, pontosabban a motorikus szokás miatt a cigi helyett sokszor nem fogpiszkálót vagy rágót, hanem nápolyit, csokit, egyéb nassolnivalókat vesznek magukhoz az emberek.

Az extra cukorbevitel pedig hízással jár.

Ám önmagában a dohányzás nem slankít és nem tartja karban a testömeg-indexet. Sőt. A Koppenhágai Egyetem kutatói most explicit rámutattak:

mind a dohányzás megkezdése, mind az élethosszig tartó dohányzás növelheti a hasi zsírt, különösen a zsigeri zsírt.

Ez mélyen a hasüregben lévő egészségtelen zsírtömeg, amely összefüggésben áll a szívbetegség, a cukorbetegség, a stroke és a demencia kockázatával is.

“A dohányosok testtömege általában alacsonyabb, mint a nemdohányzóké, de több hasi zsírral és több hasi zsigeri zsírral is rendelkeznek” - idézi az Addiction című tudományos szaklapot az eurekalert.org.

Érdekesség, hogy egyébként tűnhet valaki karcsúbbnak, a hasi zsír aránya magasabb lesz, ha dohányzik.

Közegészségügyi szempontból ez plusz egy pont annak, hogy a dohányzásról való leszokást szorgalmazni kell. A leszokást követően csökkenthető a hasi zsigeri zsír ss az ezzel kapcsolatos krónikus betegségek sora.

Ha az egyik egészségügyi kockázatot csökkentjük, akkor közvetve egy másik jelentős egészségügyi kockázatot is lehet, tehát mondjuk kisebb eséllyel leszünk cukorbetegek, demensek, vagy visz el egy hirtelen szívhalál.

A kutatás egyébként igen nagy léptékű volt: 1,2 millió dohányzásba kezdett embert és több mint 450 000 dohányost vizsgáltak hosszú évekig, a testzsír-arány vizsgálatba pedig több mint 600 000 embert vontak be.


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
6 jel, hogy nárcisztikus emberrel van dolgod
Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Megosztom
Link másolása

A nárcizmus meglepően elterjedt jelenség a mindennapi életünkben és sok ember küzd vele, akár a párod, az anyósod vagy a főnököd is.

Hogyan ismerhetjük fel, és hogyan kezelhetjük ezeket az egyéneket?

Caroline Strawson trauma coach, a Hogyan éljünk túl egy nárcisztikus bántalmazást című könyv szerzője hat red flaget említ, amelyek segítenek azonosítani a nárcisztikus személyeket az életünkben.

1. Ő sosem hibás

Az első és talán legjellemzőbb jel az, hogy a nárcisztikus soha nem vállalja a felelősséget a rossz viselkedésért. Mindig valaki más a hibás, és bármit elkövet, mindig talál magyarázatot vagy kibúvót.

2. Tömegben megnyerő, privátban kontrolláló

A nárcisztikus személy nyilvánosan elbűvölő, de a magánéletben irányító és kontrolláló magatartást tanúsít. Ezek az emberek képesek gyakran megváltoztatni viselkedésüket különböző környezetekben, így még nehezebb mások számára elhitetni a közvéleménnyel, hogy milyenek is valójában.

3. Mindig a figyelem középpontjában

A harmadik jel amire figyelni kell az, ha valaki folyamatos figyelmet és dicséretet követel, akár nyíltan, akár burkoltan. Az illető mindig a figyelem középpontjában akar lenni, és mindent megtesz annak érdekében, hogy így legyen.

4. Empátia, mint nem létező dolog

Az empátia hiánya a negyedik red flag. Míg az emberek általában rosszul érzik magukat, ha megbántanak valakit, a nárcisztikus semmilyen empátiával nem rendelkezik mások iránt, és nem érzik, pláne nem ismerik el a saját hibáikat.

5. Csak én, én és én

Ha valaki viselkedése hasonló egy hároméves gyermekéhez, és mindig csak a saját igényeire koncentrál és mindig nyerni akar, akkor gyanús, hogy nárcisztikussal állunk szemben.

6. A kedvenc eszköz a manipuláció

Végül, a hatodik red flag az, ha valaki ügyesen manipulál és kétségbe vonja az mások érzéseit és elményeit. Ezek az emberek gyakran a másikat hibáztatják, vagy úgy tesznek, mintha az áldozatok túlérzékenyek vagy hibásak lennének.

Ha felismerjük ezeket a jeleket az életünkben, lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és megfelelő módon kezeljük ezeket az egyéneket.

Forrás: Daily Mail


Megosztom
Link másolása


EGÉSZSÉG
Az életüket kockáztatják az időszakos böjtölés hívei - derült ki egy kutatásból
A népszerű fogyókúrás módszer követőinél 91%-kal nagyobb eséllyel alakulhat ki halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegség – állítja egy tanulmány.

Megosztom
Link másolása

Az időszakos böjtölésnek több formája is létezik. Az egyik leggyakoribb, amikor egy szigorú 8-16 órás időintervallumot követünk. Azaz egy 8 órás étkezési ablak áll rendelkezésre és a nap többi 16 órájában böjtölünk.

Egy új tanulmány előzetes kutatásai szerint, azonban az említett diétát követve 91%-kal megnövekedhet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata.

A tanulmány 20 000 amerikai felnőttet elemzett, az eredmény pedig azt mutatta, hogy akik napi 8 óránál kevesebb időre korlátozták az étkezést, nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akik napi 12-16 órán keresztül étkeztek.

Sokan előszeretettel alkalmazzák az időszakos böjtölést, hiszen egyszerűbben kivitelezhető, mint például a kalóriaszámolás.

Kritikusok szerint azonban, az időszakos böjt nem volt mérhetően „előnyös” a fogyás szempontjából a hagyományos kalóriaszámláló módszerhez képest, ahol az ember egyszerűen kevesebb kalóriát eszik, mint amennyit egy nap eléget.

Tavaly júniusban azonban egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kalóriaszámlálás és az időszakos böjtölés egyformán hatékony a fogyás szempontjából – mivel az emberek lényegében ugyanazt a kalóriamennyiséget fogyasztották el, mint amit normális esetben egy kalóriaszegény napon fogyasztanának.

Rövid távú előnyei ellenére a kutatók továbbra sem javasolják a módszert.

„Annak ellenére, hogy ez a fajta étrend népszerű volt a lehetséges rövid távú előnyei miatt, a kutatásunk egyértelműen azt mutatja, hogy a napi 12-16 órás tipikus étkezési időtartammal összehasonlítva a rövidebb étkezési időtartam nem járt együtt a hosszabb élettartammal”

– mondta Victor Wenze Zhong, a Sanghaji Jiao Tong Egyetem Orvosi Karának professzora.

A kutatással kapcsolatban ugyanakkor megjegyezték, hogy a teljes tanulmányt még nem hozták nyilvánosságra – és az, hogy a résztvevők milyen típusú ételeket fogyasztottak, döntő fontosságú.

Forrás: People


Megosztom
Link másolása