GASZTRO
A Rovatból

Vegán péntek Steiner Kristóffal - Egy meglehetősen unortodox lencse maszabaha

Nimi & Kristóf Konyhája minden pénteken megosztja veled egy egyszerű, de nagyon finom vegán étel receptjét. Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

„Aki ellátogat Izraelbe, látogasson el Palesztinába is” – szoktuk javasolni, mert a két külön világ egymásból, egymástól merít, és mert különbözőségeik mentén egyeznek. Igaz ez a gasztronómiára, a zenére, és más művészetekre, a vendégszeretetre, a család, és a közösség fontosságára, a hagyományok, és a vallás tiszteletére, és mindezek védelmére.

Nimi, bár szülei erdélyi magyar zsidó és portugál-török származásúak, Izraelben született, én pedig tíz éven át éltem Tel Aviv-Jaffában, és számtalanszor látogattam a palesztin területekre.

Bár találkoztam extrémizmussal, de még több olyan emberrel, aki nem akar saját vagy a túloldal politikai, katonai, vallási vezetőinek élni. Azon izraeliek és palesztinok hangja, akik nem dehumanizálják a másik oldalt, most halk, mert a háború hangosabb, mint a béke. De ez nem jelenti azt, hogy ők nem győzedelmeskedhetnek.

A csendben vívott harc, ami bennünk zajlik, és a másképp gondolkodók bátor párbeszédei rendkívül fontosak most - és hiszem, ez fogja eldönteni a világunk sorsát.

Nem katonák, nem terroristák, nem kormányfők. A háborúellenesség nem naivitás. Naivitás azt hinni: ha békét próbálunk főzni, de háború születik belőle, akkor nem kell változtatni a recepten.

Ezzel a meglehetősen unortodox lencse maszabahával - az eredeti csicseriborsóval és szezámmaggal készül -  kívánunk békét, biztonságot, szabadságot, a túszok szabadon engedését, és azonnali tűzszünetet.

Lencse maszabaha napraforgómag és zabkrémmel, citromos-gyömbéres lilahagymával

Hozzávalók 2 főre:

200 gramm lencse

150 gramm napraforgómag

50 gramm zabpehely

3 gerezd fokhagyma

1 lilahagyma

1 ujjbegynyi gyömbér

1 citrom

olívaolaj

1-1 csipet római kömény, kurkuma, paprika (akár füstölt)

só és bors

Elkészítése:

1. A lencsét egy éjszakára vízbe áztatjuk, hogy gyorsabban főjön, és könnyebben emésszük meg - már 1 óra áztatás és alapos öblítés is hasznos.

2. Egy lábasba tesszük a lencsét, felöntjük vízzel, sóval, borssal és az egészben hagyott fokhagyma gerezdekkel felforraljuk, majd alacsony lángon addig főzzük, míg a lencse szinte krémesre puhul.

3. Addig is egy tálba tesszük a napraforgómagot és a zabot, és 15 percre forralt vízbe áztatjuk. Leszűrjük. Kihalásszuk a főtt fokhagymát a lencséből, a zabos-napraforgómagos keverékhez adjuk, majd blenderben összeturmixoljuk az egészet 2 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal, és a citrom levével - míg nagyjából majonéz állaga lesz.

4. A citrom héjából krumplihámozóval csíkokat vágunk, majd serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymával, hámozott gyömbérrel, és hagymával, meghintve paprikával, kurkumával és köménnyel.

5. A lencsét - ha nem szívta be az összes vizet - lecsepegtetjük, és a krém nagyrészével összeforgatjuk, és egy tányérra pakoljuk úgy, hogy középen legyen egy kis „medence”. Ide csurgatjuk a maradék zab és napraforgókrémet.

6. A sült, citromos gyömbéres fokhagymás hagymás toppingot rákanalazzuk, majd megszórjuk friss, vagy szárított zöldfűszerekkel - mi petrezselymet használtunk, de korianderrel, vagy zellerlevéllel is finom lesz. Friss pitával, vagy pirítóssal tunkoljuk.

További receptek szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán. Instagram: @kristofsteiner és @nimrodagan


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Van egy kis gond az air fryerek használatával, figyelmeztetnek a szakértők
Sütő helyett az air fryereket kezdtük használnak az ételek elkészítéséhez, és ez nem minden szempontból jó

Megosztom
Link másolása

Valamikor a Covid miatti lezárások idején terjedt el nagy számban az air fryerek használata a világban. Ha van ilyened, biztosan használod is, hiszen gyorsabb, egészségesebb és költséghatékonyabb módja a főzésnek, mint a ha sütőt használnád.

Egy pénzügyi guru azonban arra figyelmeztet, hogy az olcsóság viszonylagos.

Martin Lewis a saját podcastjának egyik epizódjában beszél a hagyományos sütő és a kisebb alternatívák közötti különbségről. Lewis elárulta, hogy a modern air fryer nem mindig a legolcsóbb módja az ételek elkészítésének.

„Ha egy komplett vacsorát sütsz, vagy több főre, akkor olcsóbb a hagyományos sütőt használni.”

A szakértő azt is elárulta, hogy például egy adag sült krumplit betenni 10 percre a mikrohullámú sütőbe olcsóbb, mintha egy hagyományos sütőben fél órán keresztül sütnénk. A szakértő tehát úgy találta, hogy a hagyományos sütő jobb a nagy mennyiségek elkészítéséhez.

Kisebb mennyiségek esetében azonban az olyan készülékekkel, mint az air fryerek, mégis lehetséges a spórolás.

„Úgy találtuk, hogy ezek a termékek bizonyos ételek elkészítéséhez kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos sütők".

Szóval nem kell kidobni az új kedvencet, az air fryert, csak maradjunk a kis mennyiségeknél!


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Pofonegyszerű megoldás, amivel garantáltan hajszálvékonyra tudod vágni a hagymát
Ha neked is meg szokott gyűlni a bajod a hagyma apróra vágásával, akkor most figyelj! Gyors, egyszerű és hatékony praktika.
Földesi Zsóka - sassy.hu
2024. február 24.


Megosztom
Link másolása

Még a tapasztalt szakácsoknak is meggyűlhet a baja a hagymaszeleteléssel. Ha pedig valakinek kimondottan nincs tapasztalata a konyhában, akkor igazi kínszenvedés lehet.

Egy férfi most megosztotta a trükköt, amit ő alkalmaz és láthatóan működik is. Kimondottan ajánlja, ha hamburgerbe, salátába vagy feltétként használnánk a hagymát, hiszen ezzel a praktikával tényleg hajszálvékony szeleteket érhetünk el.

Nem kell hozzá más, mint egy zöldségpucoló.

A hagymáról a szokásos módon szedjük le a külső réteget, de hagyjuk az egész fejet egyben. A könnyebbség kedvéért szúrjunk bele egy villát, így egyszerűen meg lehet fogni és letámasztani a zöldséget.

Majd a hámozó segítségével gyaluljunk belőle vékony szeleteket.

Ha már egy adott ponton nem tudunk továbbhaladni, fordítsunk egy kicsit a hagymán. Ezzel az egyszerű trükkel pillanatok alatt tökéletes eredményt érhetünk el.

@derpa2005

The End 🤣🤣 #funny #funnyvideos #animals #dog #cat #pet #viarl #foryou #fyp (877)

♬ original sound - Funny😍😘😊


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Ez volt Erzsébet királynő kedvenc palacsintareceptje egy titkos hozzávalóval - imádni fogod!
Kiderült, hogy Erzsébet királynő tartotta magát a szokáshoz, és a hamvazószerdai böjt előtt még belakmározott kedvenc palacsintájából.

Megosztom
Link másolása

II. Erzsébet királynőről köztudott, hogy szerette az édességeket, még saját titkos receptje is volt az egyik kedvenc desszertjének tökéletesítéshez.

A királynő hívő keresztényként tartotta a nagyböjtöt - előtte azonban ő is el tudott merülni az ízek élvezetében.

Az édes és sós palacsintákat is nagyon szerette, szakácsai elárulták, hogy pontosan hogyan készítették el számára ezeket. Erzsébet azonban a friss citromon és a porcukron kívül egy szokatlan összetevőt is szeretett belekeverni - derítette ki az Express.

Íme a tökéletes palacsintarecept, ahogy a néhai királynő szerette, kedvenc beurre noisette-jével:

Hozzávalók 10 palacsintához:

30 g tojássárgája

250 ml tej

40 g vaj

30 g porcukor

Csipetnyi só

2 közepes tojás

fél citrom héja reszelve

125g sima liszt

késhegynyi szódabikarbona

Keverjük össze az összes száraz hozzávalót. Adjuk hozzá a tejet és a tojást, a citromhéjat, majd keverjük simára a tésztát. Végül csorgassuk hozzá a meleg olvasztott vajat (beurre noisette).

A közepes lángon felmelegített serpenyőt kenjük ki vajjal. Óvatosan öntsünk fél merőkanálnyi adagokat a tésztából a serpenyőbe. Miután az egyik oldal megsült, fordítsuk meg, hogy a másik oldal is megsüljön. Melegen tálaljuk vajjal és házi lekvárral.

A igazi titok most követezik, ez a beurre noisette:

A királyi séfek szerint a vajat ki kell sütni a serpenyőben, hogy finoman diós ízű vajat kapjunk. Addig melegítsük közepes hőfokon, míg az összes víz kimegy belőle, amint a fröcskölő-pattogó zaj megszűnik, és dióbarna színű lesz a vaj, akkor van készen. Hagyjuk kicsit hűlni, és langyosan öntsük hozzá a palacsintatésztához.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Őrületes trükk: frissen darált kávé - kávédaráló nélkül!
Ki mondta, hogy a jó kávé elkészítéséhez méregdrága eszközök kellenek? Ez a trükk neked is pénzt spórolhat.
Földesi Zsóka - sassy.hu
2024. február 16.


Megosztom
Link másolása

A kávézás szerelmeseinek egyértelmű tény, hogy egy jó kávé csakis frissen darált kávébabból készülhet. Ehhez pedig a legtöbben be is szereznek valami speciális kávédarálót.

Most viszont megmutatjuk, hogy ha esetleg nem rendelkezel ilyen kisgéppel, viszont te is kipróbálnád ezt a kávéélményt, akkor hogy készítheted el otthon.

Botmixer+folpack:

A legtöbb háztartásban megtalálható egy botmixer, amit, az alábbiak szerint használva, te is meg tudod darálni vele a kávédat.

Ehhez fordítsd fejjel lefelé a botmixert, egy kis csészét képezve a pengék körül. Ebbe öntsd bele a szemeskávét, majd az egészet zárd le folpack fóliával.

A fóliát alaposan tekerd rá a mixer nyakára, nehogy a porrá őrölt kávé kiszálljon alóla.

Majd egyszerűen daráld addig a kávét, amíg el nem éred a kívánt szemcseméretet.

@earthpix95

♬ Tujhe Dekha Toh - JUL MARUF


Megosztom
Link másolása