Könnyű ételekkel segítsük szervezetünket a nagy melegben
Amikor nagyon meleg van, testünk működése megváltozik, és kevésbé vágyunk laktató ételekre. Ebben az időszakban szervezetünk energiaszükséglete körülbelül 15%-kal csökkenhet. Ezek helyett inkább frissítő, lédús és vitamindús gyümölcsökre, zöldségekre és levesekre vágyunk, amelyek segítenek pótolni az izzadással elvesztett ásványi anyagokat és a vizet. Ez azt jelenti, hogy a fűszeres és zsíros ételek helyett jobb választás lehet a könnyű és hidratáló ételek fogyasztása.
– javasolja Vékony Blanka dietetikus.
Nagy népszerűségnek örvendenek a kenyérre kenhető zöldségkrémek, például a padlizsánkrém, a cukkini- vagy a zöldborsókrém. Előnyös lehet ezeket alacsonyabb zsírtartalmú tejszínnel, vagy inkább csupán tejjel készíteni.
A bevett nyári grillezések során is érdemes figyelnünk arra, hogy kevésbé nehéz ételekkel terheljük szervezetünket. Itt is érdemes elővenni a zöldségeket, mint a cukkini, padlizsán, sárgarépa vagy gomba, illetve olyan húsokat melyek kevésbé zsírosak.
Természetesen a tárolás is egy kényes pont. Figyelni kell, hogy minél gyorsabban hűtsük az elkészített ételeket, legyen nálunk hűtőtáska, ha utazásra indulunk, és legyünk óvatosak a tojásos, majonézes és tejes ételekkel.
Emellett a levesek is jó lehetőséget nyújtanak az ásványi anyagok és víz pótlására. A zöldséglevesek, a hideg gazpacho vagy gyümölcslevesek frissítőek és könnyen fogyaszthatók. A levesek folyadékban gazdagok, így segítenek hidratálni a testet, miközben a tápanyagokat is biztosítják.
A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.
Forrás: semmelweis.hu