GASZTRO
A Rovatból

Ezt az 5 dolgot kell enni, ha magas a koleszterinszinted

A magas koleszterinszintet másképp csendes gyilkosnak is nevezik. Kis odafigyeléssel azonban tehetünk ellene.

Megosztom
Link másolása

A magas koleszterinszintről mindenki tudja, hogy rossz, azzal azonban talán kevesebben vannak tisztában, hogy miért.

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin az emberi test számára egy elengedhetetlen, zsírszerű vegyület, amit az egész szervezet termel, nem kifejezetten csak egy szerv, emellett azonban bizonyos élelmiszerekben is megtalálható. A koleszterinre azért van szükség, mert segít a sejtfalak felépítésében vagy éppen egyes hormonok, mint például az ösztrogén és a tesztoszteron előállításában.

Miért rossz a magas koleszterinszint?

A magas vérnyomáshoz hasonlóan a magas koleszterinszintet is csendes gyilkosként emlegetik, ugyanis nincs jellemző tünete, a háttérben munkálkodik egészen addig, míg be nem következik a kár. Ezért is fontos a rendszeres szűrés, ez esetben egy vérvizsgálat, ami megmutatja, kell-e emiatt aggódni.

A koleszterinszint egyébként 40 éves kor felett sajnos még könnyebben emelkedik (mivel a szervezetünk kevésbé hatékonyan képes kiüríteni azt), de a magas koleszterinszint bármely életkorban problémát jelenthet.

A magas koleszterin ugyanis eltömítheti a fő artériákat, növelve a szívroham és a stroke kockázatát. Emellett olyan betegségek kialakulásához is hozzájárulhat, amelyek elzárják a karok és lábak kisebb ereit, ami lábfájdalomhoz és fekélyekhez vezethet.

Minden koleszterin "rossz"?

A koleszterinnek két fő típusa van: a "rossz" LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), ami megtapadhat az erek falán, és zsíros lerakódásokat képezhet, ezek pedig akadályozhatják a véráramlást. És van a "jó" HDL (nagy sűrűségű lipoprotein), amely a felesleges LDL-t visszaviszi a májba, ahol vagy újrahasznosul vagy eltávolítja a szervezet.

Ideális esetben az LDL-szintet alacsonyan, a HDL-szintet pedig magasan kell tartani (bár a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a HDL-ből sem jó a túl sok).

Étkezéssel azonban nagyban hozzá lehet járulni a koleszterin szinten tartásához, mutatjuk, hogyan:

1. Érdemes megbarátkozni a kimchivel

A bélrendszered mikrobiomjának - a bélrendszeredben élő baktériumok, élesztőgombák és vírusok közössége - egészsége jelentős hatással lehet a koleszterinszintedre, és minél változatosabb ez a közösség, annál jobb.

A bélbaktériumokat többek között rosttartalmú ételek fogyasztásával támogathatod: amikor rostot lakmároznak, a baktériumok egy mellékterméket termelnek, melyek segítenek a májnak eltávolítani az LDL-t a vérből.

A bélbaktériumokat élő erjesztett élelmiszerekkel is meg lehet támogatni. Ilyen például a kimchi, ami fűszerekkel erjesztett káposztából készül. Amellett, hogy rostforrás, maga is a barátságos baktériumok forrása.

2. Sok-sok hüvelyes

Ha szeretnél tenni az egészséged érdekében, egyél hüvelyeseket. A csicseriborsó, a bab, a fekete bab és a lencse számos jótékony hatása mellett remek szolgálatot tesz a koleszterinszint csökkentésében is.

Magas az oldható rosttartalmuk, amely a bélben lévő vízben megduzzad, és gélt képez. Ez körülveszi az epesavakat, amik pedig segítik a zsír emésztését és felszívódását. Ezek a savak LDL-koleszterint is tartalmaznak, így a burkolásuk egyben el is távolítja őket a szervezetből.

3. Válts filteres (vagy instant) kávéra

Egyelőre még nem tisztázott, hogy milyen a kávé és a koleszterin kapcsolata. Egyes elképzelések szerint azonban növelheti az esélyét, így aki aggódik emiatt, annak azt tanácsoljuk, váltson filteres vagy intant kávéra. Ha ragaszkodsz a főtt kávéhoz, akkor figyelj oda, hogy minél kevesebb ideig főzd.

4. Vegyél vissza a vajfogyasztásból

Általánosságban elmondható, hogy a túl sok telített zsír fogyasztása gátolja a májban lévő receptorok működését, amelyek a vérben lévő LDL-koleszterint vonzzák és lebontják. Azonban nem minden telített zsír egyforma. Egyes tejtermékek, például a vaj és a tejszín jobban emelik az LDL-t, mint a sajt vagy más erjesztett tejtermékek, például a joghurt és a kefir.

Az egyik elmélet szerint a sajt, bár hasonló mennyiségű zsírt tartalmaz, mint a vaj, molekuláris szerkezete miatt a zsír a benne lévő kalciumhoz kötődik, így az enzimek nehezebben bontják le, így kevesebb telített zsír kerül a véráramba.

A kefirhez és a joghurthoz hasonlóan úgy gondolják, hogy táplálja a "jó" bélbaktériumokat, ami magasabb HDL-értéket eredményez.

5. Tankolj fel mandulából és magvakból

A diófélék, például a dió, a brazil dió vagy a kesudió rendszeres fogyasztása 3-19 százalékkal csökkenti az LDL-koleszterinszintet. A bizonyítékok szerint napi egy-két maréknyi diót kell enni ahhoz, hogy ez előnyös legyen. Egy tanulmány szerint napi két marék mandula elfogyasztása 9 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet.

A diófélék jó forrásai az egészséges zsíroknak, amelyek növelhetik a HDL-értéket. Hasznos rostforrás is, és E-vitamint tartalmaz, ami segít semlegesíteni az LDL káros hatásainak egy részét.

Forrás: Daily Mail


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Pofonegyszerű megoldás, amivel garantáltan hajszálvékonyra tudod vágni a hagymát
Ha neked is meg szokott gyűlni a bajod a hagyma apróra vágásával, akkor most figyelj! Gyors, egyszerű és hatékony praktika.
Földesi Zsóka - sassy.hu
2024. február 24.


Megosztom
Link másolása

Még a tapasztalt szakácsoknak is meggyűlhet a baja a hagymaszeleteléssel. Ha pedig valakinek kimondottan nincs tapasztalata a konyhában, akkor igazi kínszenvedés lehet.

Egy férfi most megosztotta a trükköt, amit ő alkalmaz és láthatóan működik is. Kimondottan ajánlja, ha hamburgerbe, salátába vagy feltétként használnánk a hagymát, hiszen ezzel a praktikával tényleg hajszálvékony szeleteket érhetünk el.

Nem kell hozzá más, mint egy zöldségpucoló.

A hagymáról a szokásos módon szedjük le a külső réteget, de hagyjuk az egész fejet egyben. A könnyebbség kedvéért szúrjunk bele egy villát, így egyszerűen meg lehet fogni és letámasztani a zöldséget.

Majd a hámozó segítségével gyaluljunk belőle vékony szeleteket.

Ha már egy adott ponton nem tudunk továbbhaladni, fordítsunk egy kicsit a hagymán. Ezzel az egyszerű trükkel pillanatok alatt tökéletes eredményt érhetünk el.

@derpa2005

The End 🤣🤣 #funny #funnyvideos #animals #dog #cat #pet #viarl #foryou #fyp (877)

♬ original sound - Funny😍😘😊


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
Ez volt Erzsébet királynő kedvenc palacsintareceptje egy titkos hozzávalóval - imádni fogod!
Kiderült, hogy Erzsébet királynő tartotta magát a szokáshoz, és a hamvazószerdai böjt előtt még belakmározott kedvenc palacsintájából.

Megosztom
Link másolása

II. Erzsébet királynőről köztudott, hogy szerette az édességeket, még saját titkos receptje is volt az egyik kedvenc desszertjének tökéletesítéshez.

A királynő hívő keresztényként tartotta a nagyböjtöt - előtte azonban ő is el tudott merülni az ízek élvezetében.

Az édes és sós palacsintákat is nagyon szerette, szakácsai elárulták, hogy pontosan hogyan készítették el számára ezeket. Erzsébet azonban a friss citromon és a porcukron kívül egy szokatlan összetevőt is szeretett belekeverni - derítette ki az Express.

Íme a tökéletes palacsintarecept, ahogy a néhai királynő szerette, kedvenc beurre noisette-jével:

Hozzávalók 10 palacsintához:

30 g tojássárgája

250 ml tej

40 g vaj

30 g porcukor

Csipetnyi só

2 közepes tojás

fél citrom héja reszelve

125g sima liszt

késhegynyi szódabikarbona

Keverjük össze az összes száraz hozzávalót. Adjuk hozzá a tejet és a tojást, a citromhéjat, majd keverjük simára a tésztát. Végül csorgassuk hozzá a meleg olvasztott vajat (beurre noisette).

A közepes lángon felmelegített serpenyőt kenjük ki vajjal. Óvatosan öntsünk fél merőkanálnyi adagokat a tésztából a serpenyőbe. Miután az egyik oldal megsült, fordítsuk meg, hogy a másik oldal is megsüljön. Melegen tálaljuk vajjal és házi lekvárral.

A igazi titok most követezik, ez a beurre noisette:

A királyi séfek szerint a vajat ki kell sütni a serpenyőben, hogy finoman diós ízű vajat kapjunk. Addig melegítsük közepes hőfokon, míg az összes víz kimegy belőle, amint a fröcskölő-pattogó zaj megszűnik, és dióbarna színű lesz a vaj, akkor van készen. Hagyjuk kicsit hűlni, és langyosan öntsük hozzá a palacsintatésztához.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Őrületes trükk: frissen darált kávé - kávédaráló nélkül!
Ki mondta, hogy a jó kávé elkészítéséhez méregdrága eszközök kellenek? Ez a trükk neked is pénzt spórolhat.
Földesi Zsóka - sassy.hu
2024. február 16.


Megosztom
Link másolása

A kávézás szerelmeseinek egyértelmű tény, hogy egy jó kávé csakis frissen darált kávébabból készülhet. Ehhez pedig a legtöbben be is szereznek valami speciális kávédarálót.

Most viszont megmutatjuk, hogy ha esetleg nem rendelkezel ilyen kisgéppel, viszont te is kipróbálnád ezt a kávéélményt, akkor hogy készítheted el otthon.

Botmixer+folpack:

A legtöbb háztartásban megtalálható egy botmixer, amit, az alábbiak szerint használva, te is meg tudod darálni vele a kávédat.

Ehhez fordítsd fejjel lefelé a botmixert, egy kis csészét képezve a pengék körül. Ebbe öntsd bele a szemeskávét, majd az egészet zárd le folpack fóliával.

A fóliát alaposan tekerd rá a mixer nyakára, nehogy a porrá őrölt kávé kiszálljon alóla.

Majd egyszerűen daráld addig a kávét, amíg el nem éred a kívánt szemcseméretet.

@earthpix95

♬ Tujhe Dekha Toh - JUL MARUF


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „A spenótos pitével olyan mély szerelembe estem, hogy minden reggel befaltam belőle egyet”
Nimi & Kristóf Konyhája minden pénteken megosztja veled egy egyszerű, de nagyon finom vegán étel receptjét. Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

„Elhiszed, hogy ahogy ez az esztendő véget ér majd, belevágunk a görögországi életünk hetedik esztendejébe?!” - tettem fel a kérdést Niminek, mikor 2024 első reggelén a tengerparton kortyolgattuk a kávénkat Mexikóban.

„Mi hiányzik otthonról legjobban?” - szegezte nekem a kérdést a párom, majd gyorsan hozzátette: „A cicáinkon kívül!”, ami alaposan megnehezítette a válaszadást, de azért túl sokat nem kellett gondolkodnom…

„A szpanakopita!” - vágtam rá.

Az a bizonyos spenótos pite, amivel Methanára költözésünkkor olyan mély szerelembe estem, hogy minden áldott reggel befaltam belőle egyet.

Hogy kezdődött a függőségem?

Eleinte heti egy-két alkalommal vásároltuk csak, Petrosz barátunk pékségében - és mindig egyet feleztünk el ketten Nimivel. Aztán azon kaptam magam, hogy többet és többet, és mindig méggyakrabban AKAROM.

Ez a viszony addig tartott, míg egy szép napon ráálltam a mérlegre - miután gyanúsan feszes volt rajtam minden egyes ruhadarabom, és

kiderült: hopp, másfél év alatt közel húsz kiló szökött föl rám: 66-ról 84 kilóra kerekedtem.

Ám az imádatom nem veszett el, csak átalakult, ahogyan egy kis odafigyeléssel a testem is visszakapta régi formáját - de azér időnként ma is megengedem magamnak, csak mértékkel, idő közben pedig kikísérleteztem egy kevésbé pocakpukkasztó változatot.

Íme gluténmentes, vegán, alacsony(abb) kalóriatartalmú, és millóféleképpen variálható burek, burekász, vagy szpanakopita - azaz a tradicionálisan levelestésztába, nálam rizspapírba göngyölt péksütemény receptem.

Gluténmentes szpanakopita

Hozzávalók - 2 szpanakopitához:

8 lap rizspapír (másnéven rizslap - amit a tavaszi tekercshez szokás használni)

4 evőkanál olívaolaj

250 g fagyasztott, vagy 1 kg friss spenót

½ szál póréhagyma

4 gerezd fokhagyma

Friss vagy szárított kapor ízlés szerint

4 kiskanál csicseriborsó liszt

1 evőkanál szezámmag (opcionális)

Só és bors

Hogyan készült?

1. A sütőt 180 fokra melegítettem fel. A póréhagymát és a fokhagymát apróra vágtam, pici olívaolajon serpenyőben karamellizáltam, hozzáadtam a kaprot és a spenótot, és még pár percig kavagásztam, majd megkínáltam két kiskanál csicseri liszttel - ez fogja összefogni. A maradék csicseri lisztet simára kevertem annyi vízzel és egy csipet sóval, hogy nagyjából felvert tojás állagot kapjak.

2. Ez után jön a trükkös rész: két egymás mellé helyezett rizspapírt megkentem olívaolajjal, majd a másik kettőt egyszerűen rájuk raktam. A dupla rétegeket egyenként megmártottam meleg vízben, majd a nedves-olajos lapokat ismét egymás mellé helyeztem egy megolajozott sütőpapíron, most úgy, hogy összeérjenek - kvázi legyen egy kis „komplementer halmazuk". (Tibi bácsinak igaza volt anno, mégis jól jön az a matek...)

3. A tölteléket vízszintesen tettem bele, felhengergettem kígyó formájúra, majd megkentem a csicserilisztes kutyulékkal, és csiga formára tekertem fel.

4. 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsin, vagy rácson 20-25 perc alatt sütöttem készre, amíg aranybarna lett. Rácsra helyezve hagytam kicsit hűlni őket, majd... belakmároztuk! Ennyi az egész!

És akkor most beszéljünk kicsit a változatokról:

Pontosan ugyanez a recept elkészíthető burgonyapürével, édesburgonyával, sütőtökökkel, gombával is.

Édesen pedig dióval és egy kis természetes sziruppal - mint rizs, agave, juharszirup, vagy akár szőlőmust - így gluténmentes baklavát készítve, de almával és fahájjal akár rétes-tekercset is alkothatunk.

Néhány hasznos tipp:

Bármennyire is csábító, ne töltsétek túl töltelékkel, mert a lap eltörik, vagy elszakad, és ne tekerjétek fel túl szorosan, mert a forró levegőnek a rétegek közé is be kell jutni! Izgatottan várjuk az alternatív változatokat!

További receptek szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán. Instagram: @kristofsteiner és @nimrodagan


Megosztom
Link másolása