FONTOS

A menopauzának nincsenek érzelmei. Csak nekünk. Eláruljuk a változókor 36 meghökkentő tünetét is

Mit tudsz a menopauzáról? Akit nem érint, az nagyjából annyit, hogy ha bekövetkezik, legalább nem kell tovább védekezni a nem kívánt terhességek ellen, és hogy időnként csatakosra izzadja magát az ember - nem nagy ügy, minek ezzel ennyit fogalkozni.

Megosztom
Link másolása

Van egy téma, amiről mindenki hallgat. Egy téma, ami annyira megbélyegző, hogy akit érint, az titkolja. Egy téma, amiről sokkal többet kellene beszélnünk, mert maga az elhallgatás is életeket tesz tönkre. És az információ hiánya olyan súlyos következményekkel jár, melyek nem visszafordíthatóak. Ez a téma a menopauza.

Nem, a menopauza nem csak az idősek problémája. Nem, a menopauza nem csak a nők magánügye. A menopauza már huszonéves kortól képes lecsapni, akár kisgyerekes anyákra is.

Már ha lecsapásnak nevezhetjük azt a több éven át tartó, az információk hiánya miatt teljesen félreértett, lassan felépülő tünetcsoportot, amit az ember szervezete produkál.

Nevezhetnénk alattomosnak is, de hát a menopauzának nincsenek érzelmei. Csak nekünk.

„Hangulatváltozások, éjszakai izzadás és migrén... úgy éreztem, mintha egy irányíthatatlan spirálba kerültem volna” - nyilatkozta a nyáron Naomi Watts a Hello! magazinnak. Őt 36 évesen érte utol a változókor. Nem volt beteg. Nem orvosilag idézték elő nála a nagyobb jó érdekében a hormonális változást. A természet döntött így. És még ő, aki nyilván képes volt a legjobb orvosokat megfizetni, sem tudta, hogy mi történik vele. És ami még szomorúbb, az orvosai sem.

„Őszintén hiszem, hogy ha a menopauza nem lett volna ennyire tabu amikor először jelentkeztek a tünetek, könnyebb lett volna az átmenet - mondta ugyanitt. - Hiányzott a nyílt beszélgetés, az információk és elérhető erőforrások, amelyek segítettek volna eligazodni a változásokban, amelyeken keresztülmentem.”

Az orvosok szerint a menopauzának 36 tünete van. Aki átesett rajta, az sem tudná kapásból az összeset felsorolni, mert nagyon sok jelet egyszerűen más dolgok számlájára írunk. Valamiért amíg a ciklusunk rendben van, fel sem merül bennünk, hogy amit érzünk, az már AZ lenne. Vagy ANNAK egy része. Előjele. Első tünetek. Sokféleképpen fogalmazhatunk, a lényeg, hogy meg sem fordul a nők nagyon nagy részének fejében, hogy ne úgy nézzen a migrénre, a fáradtságra, a töredező körmökre vagy az ínyproblémákra, mint független tünetekre, hanem egy összefüggő folyamat egyes állomásaira. Fáradt vagyok, mert sokat dolgozom. Migrénem van, mert frontérzékeny lettem. Töredezik a körmöm, eszek több vitamint…

Mindenre tudunk mondani valami pofonegyszerű magyarázatot, kivéve, amikor leáll a ciklus. Az sokkoló. De az már nagyon a vége felé van a folyamatnak.

Nekem az első szédüléses rohamom nagyjából nyolc évvel előzte meg a nagy változást. Ijesztő volt arra kelni reggel, hogy forog velem a világ. Csak ültem, mindenhogy rossz volt, csukott szemmel és nyitottal is, kólát ittam és fagyit ettem, és vártam, hogy jobban legyek. Ezek a rohamok legalább fél napig tartottak. Minél többször fordult elő, annál biztosabb voltam benne, hogy nagyon súlyos beteg vagyok. De senki, még az orvosok sem kapcsolták össze a hormonszintek játékával. Aztán egyre ritkultak, el is múltak, én pedig örültem, hogy meggyógyultam. Vicces gondolat annak tükrében, amit azóta tudok.

Hogy a szédülés a kezdeti tünetek egyike, az csak most derült ki számomra is. Nem gyógyultam meg. A folyamat elindult.

Hogy mit tettem volna, ha véletlenül egy képzett szakember kezébe kerülök, és kideríti, hogy mi lopakodik éppen be az életembe? Mindent. Tényleg, bármit megtettem volna, hogy a változás legalább megálljon és megússzam a többi tünetet. És biztos vagyok benne, hogy ezzel nem csak én lettem volna így. Sőt, hogy ha megkérdeznénk a családtagokat, ők is arra szavaznának, hogy anya ne legyen szarul.

Még ha nagyinak még keresztül is kellett mennie mindezen, és tényleg ő lett a legjobb nagymama a világon, akkor se. Képzeljétek el, milyen jó nagymama lehetett volna, ha közben nem kell szenvednie?

A Sassynál úgy döntöttünk, hogy ezentúl több fókuszt helyezünk erre a máig tabu témára. Hogy segítsünk a nőknek, akiket bármilyen életkorban elérhet a változókor, és ha tudják, hogy mi történik velük éppen, nem kell beletörődniük harmincas vagy negyvenes éveikben abba, hogy szétesik minden körülöttük. De mondunk valamit: ötven- és hatvanévesen sem. Szeretnénk leszedni a misztikus mázt a menopauzáról, lerángatni a földre és felvenni vele a harcot. Ahogy Naomi Watts is mondta, ha több információval rendelkezett volna, sokkal könnyebb lett volna minden. Mi most megpróbálunk ebben segíteni.

Először is vegyük sorra, mire számíthatnak a nők. Az első tünet általában a menstruáció jellegének - és gyakoriságának - megváltozása, ez vagy lezajlik néhány hónap alatt, vagy kényelmesen, több év alatt, aztán teljesen megszűnik.

100 nőből egy már 40 éves kora előtt átesik a menopauzán - ezt korai változókornak is nevezik. A korai menopauza tünetei lényegében ugyanazok, az egyetlen különbség, hogy senki nem számít rá, amikor a vártnál korábban jelentkezik.

Hogy meddig tartanak a tünetek? Természetesen ez egyénenként változó. Sok évvel megelőzik a menzesz elmaradását és általában a ciklus teljes leállása után is még 4-5 évig megmaradnak - bár ennél jóval tovább is tarthatnak.

Nézzük, mi a menopauza 36 tünete:

1. A megszokottól eltérő menstruáció. Ez a menopauza korai tünetei közé tartozik. A szabálytalanságot tényleg mindenre kell érteni. Hosszú évekig is tarthat, mielőtt teljesen leáll a ciklus.

2. A nagy klasszikus, a hőhullám. Az érintettek váratlanul úgy érzik, hogy elmondhatatlanul meleg van ott, ahol épp vannak.

Az a fura, hogy ezt a meleget mások nem érzik.

Durván leizzadnak. Sokaknál az arcon, a nyakon és a mellkason jelentkezik ez elsősorban. Bármi és semmi is előidézheti.

3. A másik agresszor az éjszakai izzadás. Az éjszaka jelentkező hőhullámokat a hormonszint változásai okozzák, ezek befolyásolják a szervezet hőmérséklet-szabályozását. A nappali hőhullámot is.

4. Alvási nehézségek, amik esetében jó ideig könnyebb a munkahelyi/magánéleti stresszre gondolni, mint a hormonokra. Nem tudsz elaludni, vagy gyakran megébredsz éjjel, esetleg ha felébredsz az éjszaka folyamán, akkor nem tudsz visszaaludni.

5. Fáradtság. A klimaxos fáradtság az olyan hormonok, mint az ösztrogén, a progeszteron, a pajzsmirigyhormonok és az energiát szabályozó mellékvesehormonok szintjének hullámzásából fakadhat. És az sem segít, hogy az alvási nehézségek eleve kimerítik az embert.

6. Változások a libidóban. Na ez az, ami miatt nem érdekel már, hogy lehet-e védekezés nélkül szexelni. Mert gyakran a szex sem lesz téma többé. A libidó csökkenését okozhatja az ösztrogén hiánya, de meglepő módon egyesek fokozott szexuális vágyat tapasztalhatnak.

7. Memóriaproblémák. A fáradtság és a hormonális változások okozta feledékenység a menopauza gyakori tünete. Jó hír, hogy az esetek jó részében el is múlik.

8. Koncentrációs nehézségek. Ez is a csökkenő ösztrogénszint következménye. Meg a kialvatlanságé.

9. Hüvelyszárazság. Megint az ösztrogén a ludas, ez is hozzájárul a libidó változásához, de sokkal későbbi tünet. Extrém formájában állandó kellemetlenséget, viszketést, sőt fájdalmat okozhat, nem csak szex közben.

10. Fejfájás. Többször alakul ki azoknál, akik a menstruációjuk alatt szenvedtek tőle. Általában súlyosbodik a menopauza közeledtével, részben azért, mert a menstruáció gyakoribbá válik, részben pedig azért, mert a normális hormonciklus megszakad.

11. Hangulatváltozások. Szélsőségesebb, mint a menstruáció alatt tapasztaltak, állandósuló rossz hangulattal is találkozhatsz.

12. Szabálytalan szívverést vagy megemelkedett pulzust is okozhat a változó hormonszint. És a kardiológus eleinte még nem talál semmi szervi elváltozást.

13. Szorongás. Oké, ez kicsit hangulatváltozás, de sokkal rosszabb. Az ösztrogén szintjének és a progeszteron szintjének ingadozása okozza.

14. Ízületi problémák. Nem fájt eddig a térded/csuklód/csípőd? Majd fog. Ide tartozik még az ízületek merevsége, fájdalma, amelyeket a csökkenő ösztrogénszint és a fellépő gyulladás okoz.

15. Izomtömeget veszítesz. A menopauza környékén hajlamosak leszünk izomtömeget veszíteni és hasi zsírt felszedni.

16. Hízás. A hormonális változások okozta súlygyarapodás a menopauza alatt különösen gyakori a törzsön. Mintha hirtelen mindenki alma alkatúvá válna.

17. Visszatérő húgyúti/hüvelyi fertőzések. A hormonális változások következtében jóval könnyebb elkapni mindent.

18. Inkontinencia. Ez egy lassú folyamat, és nem mindenkit érint, de akit igen, azok 70 százaléka a változókorhoz köti a kezdetét.

19. Puffadás. Ahogy eszik, úgy puffad? A puffadás is a menopauza korai jele.

20. Emésztési gondok. A felfújódáson kívül ide tartozik a hányinger, a hasi görcsök, a székrekedés, a hasmenés. A problémák a megnövekedett kortizolszintből adódnak.

21. Hajhullás. Sokan a pajzsmirigy zavarára gyanakszanak, amikor a korai jelek egyikeként erősebben kezd hullani a hajuk. Sokszor mégsem az, hanem az ösztrogén- és progeszteron szintjének csökkenése áll a tünet mögött. A haj általánosságban is lassabban nő és vékonyabbá válik.

22. Viszkető bőr. Emlékszel, milyen volt a nagymamád kézfeje?

A tiéd is olyan lesz, mert a csökkenő mennyiségben jelenlévő ösztrogén miatt a bőr kollagénszintje is csökken.

Az eredmény: a bőr vékonyabb, szárazabb és emiatt érzékenyebb, viszkető lesz.

23. Bizsergő végtagok. Ez elég bizarr tünet. Az ujjakban és lábujjakban jelentkezhet bizsergő vagy zsibbadó érzés, amit a központi idegrendszer ösztrogén-hiánya okozhat.

24. Fájó mellek. A terhesség tünetéhez hasonlóan a fájó vagy extrém érzékeny mellek is a menopauza korai tünetei közé tartoznak. Jó hír, hogy amikor végül leáll a rendszer, a mellek is megnyugodnak.

25. Fogínyproblémák. Plusz fémes íz a szájban.

26. Égő nyelv. Minden szárazabbá válik, a bőr, a szem, a hüvely, és a száj is. A nyálszint csökkenése az ösztrogénhiány miatt alakul ki, égő érzéshez vezethet a szájban, beleértve a nyelvet, az ajkakat és a szájpadlást is.

27. Szédülés. A szédüléses rohamok összefüggnek az ösztrogénszint csökkenésével.

28. Törékeny, repedezett körmök. Ebben is az ösztrogén a ludas. Hiánya miatt a keratin réteg gyengül, emiatt gyengül és, törékennyé válik a köröm is. Az általános kiszáradás sem segít a helyzeten.

29. Megváltozó testszag. Ahogy kamaszkorban és a terhesség idején megváltozik a tested szaga, úgy a változókorban is meg fog.

30. Depresszió. A hormonális ingadozások miatt a nőknél nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata.

31. Pánikrohamok. Bár nem tartják gyakori tünetnek, a pánikrohamot a szorongás és szívdobogás kombinációja is kiválthatja. Elkezdesz attól félni, hogy mindjárt szívrohamod lesz. Aztán minden tünetet produkálsz. Nyugodtan hívj orvost, mert néha tényleg baj van.

32. Hirtelen nyilalló fájdalom - bárhol test-szerte. Az idegsejtek nem megfelelő működése okozza, hőhullámok idején gyakoribb.

33. Új féle allergiák. Eddig semmi bajod nem volt a parlagfűvel? Annyi tejet ittál, amennyit csak akartál? Ne lepődj meg, ha ez megváltozik. A hormonok és az immunrendszer szorosan összefüggnek, ezért a változókor alatt vagy után olyan dolgokra lehetsz allergiás vagy érzékeny, melyek régen nem okoztak gondot. Ugyanez zajlott kisgyerekkorban is, csak akkor például kinőtted az asztmát.

34. Csontritkulás. Sajnos a menopauza után jelentősen megnő a csontritkulás kockázata, amitől a csontok sokkal könnyebben sérülnek.

Sosem volt eltörve semmid? Ne lepődj meg, ha eztán akkor is törés lesz a vége egy gyenge botlásnak, ha régen hírből sem ismerted a gipszet.

Ebben az időszakban ugyanis a csontsűrűség akár 20%-kal is csökkenhet.

35. Borzongás vagy hidegrázás. Bár a hőhullámok a leggyakoribbak, a megmagyarázhatatlan borzongás is lehet tünet. Az ingadozó hormonszint működési zavart okoz a hipotalamuszban - az agy azon részében, amely a testhőmérsékletet szabályozza. A hipotalamusz működési zavara okozza azt, hogy a tested váratlanul lehűl és hirtelen fázni kezdesz.

36. A mell formájának elvesztése. Ahogy csökken az ösztrogén mennyisége, a mellekben lévő mirigyszövetek zsugorodnak, ami megereszkedést okozhat.

Oké, de mit lehet kezdeni ezekkel a tünetekkel?

Elsősorban olyan orvost kellene találni, aki szerint a menopauza létező probléma és aki nem gondolja azt, hogy ha az őseink kibírták, nekünk is ki kell.

Valószínűleg lesz egy hormonszint vizsgálat, ami sokban meghatározza a további kezelést.

Ma már nem mumus a hormonpótlás, akinek egészségügyileg nem ellenjavallt, az kérhet ilyen segítséget. Amennyiben talál a témában jártas orvost. Különösen fontos lehet a hormonpótlás azoknál, akik korai menopauzában szenvednek. (Hollywood ötvenes-hatvanas éveikben járó színésznői egyébként nagyrészt élnek ezzel a segítséggel.)

Akinél a hormon nem jön szóba, életmód- és étrendi változásokkal is próbálkozhat. Tudjátok, jóga, síkosító és kalciumban, fitoösztrogénekben gazdag ételek.

Hogy mennyire fontos a témáról beszélni, azt bizonyítja az is, hogy

egyeseknél a menopauza tünetei több, mint 10 évig is eltarthatnak. Ez a társadalom felét kitevő nők életének egy jelentős része.

Ha őszintén és nyíltan lehetne beszélni arról, hogy ilyenkor ki min megy keresztül, az a munkahelyen, a családban és a kapcsolatainkban is megkönnyebbülést okozna. Nem kellene rejtőzködni, takargatni és szégyenkezni amiatt, ami az élet természetes része. Mert a nők élete nem ér véget a változókorral. Akkor sem, ha sokan ekkor kezdik megbélyegezni és leírni őket. Akkor sem, ha sokan még mindig ezt gondolják.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
Eszméletlenre verték és megerőszakolták Alec Baldwin és Kim Basinger lányát
Eddig a szüleinek sem beszélt róla. Most azért szólalt meg, hogy támogassa azokat, akik szintén abúzus áldozataivá váltak.

Megosztom
Link másolása

Leírhatatlan borzalmakról számolt be Kim Basinger és Alec Baldwin lánya, Ireland.

A megrázó történetet egy TikTok-videóban mondta el.

Ireland Baldwin azért szólalt meg élete legszörnyűbb élményéről, mert támogatásáról szerette volna biztosítani azokat, akik ugyanezt már átélték.

Ugyanakkor azt gondolja, nem kötelessége mindenkinek beszélni az ehhez hasonló traumákról, csak akik elég erősnek érzik magukat hozzá.

A történtekről az ápolónőn kívül, aki a kórházban ellátta, senkinek sem beszélt, az akkori barátjának és a szüleinek sem.

Ireland Baldwin azt mondta:

tinédzserkorában eszméletlenre verték és megerőszakolták.

Ez pedig később sok szenvedést és fájdalmat okozott neki is, és azoknak is, akiket szeretett. Ugyanis titkolta a történteket, és az önpusztításba menekült.

Az esetet követően sokat ivott, sokat bulizott, bántalmazó és mérgező kapcsolatai és barátságai voltak. Mindezt ezért, hogy a történtekről elterelje a figyelmét.

Ireland Baldwin többször is megosztott már olyan videót, amiben őszintén beszélt az érzéseiről, szorongásairól. A követői éppen ezért is szeretik. Sok olyan kommentet kap, amelyekben leírják a hozzászólók, mennyit segít nekik az őszintesége a saját traumáik feldolgozásában.

Forrás: Filmezzunk.hu

Megosztom
Link másolása

EGÉSZSÉG
A fiatal lány túlélte a tüdőrákot, most elmondja, milyen jelekre figyelj, mi utal először a betegségre!
Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt.

Megosztom
Link másolása

A fiatal amerikai lány, Aurora Lucas 2021 augusztusában kezdett el mellkasi fájdalmat érezni, ám akkoriban csak a stressz mellékhatásának könyvelte el.

Elfoglalt volt. Nemrég költözött Chicagóba, hogy új tanári állást kezdjen, és a doktori programjának második évében járt. De, amikor a fájdalom nem múlt el, és köhögés, fáradtság és hátfájás jelentkezett nála, elment a sürgősségire.

Soha nem gondolta volna, hogy azt a diagnózist hallja, amely végül három hónappal az első kórházi látogatás után érkezett. Előrehaladott tüdőrákja volt - 28 évesen. Aurora soha nem dohányzott.

Gyógyulása után a most 31 éves Aurora a TikTok-csatornáján közzétett videóban számolt be a hosszas folyamatról, mire megérkezett a diagnózis és hogy mik voltak az első intő jelek, amikre felfigyelt.

„Az ijesztő az, hogy ez egy rejtett betegség, csak sokkal később, a harmadik vagy negyedik stádiumban diagnosztizálják, és általában elég agresszív”

-mondta a lány.

Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt, és a harmadik stádiumba sorolták. Az ebben a stádiumban diagnosztizált tüdőrákosok körülbelül 37 százaléka él a diagnózist követő öt évig.

A tünetek közé tartozott a mellkasi fájdalom, a tartós köhögés és a hátfájás. Emellett olyan mértékű fáradtság is kialakult nála, hogy abba kellett hagynia a vezetést, mert attól félt, hogy elalszik a volánnál.

Röviddel ezután időpontot kért háziorvosához, aki csupán azt javasolta neki, hogy egyen egy kis mézet a köhögésére.

Körülbelül egy héttel később a mellkasi fájdalmai nem enyhültek, ezért kórházba ment. Az orvosok felvételt készítettek a mellkasáról, és azt feltételezték, hogy talán fertőzés vagy tuberkulózis lehet.

Mivel a lány biztosítása nem fedezte a további vizsgálatokat, az orvosok hazaküldték. Három héttel később visszatért a sürgősségi osztályra, mert a köhögés egyre rosszabb lett, és alig tudott beszélni.

2021 decemberében új biztosítása lett, aminek köszönhetően megkapta a megfelelő vizsgálatokat. Öt napon belül tüdőrákot diagnosztizáltak nála.

Két kemoterápiás kezelést és 30 napos sugárkezelést javasoltak neki. A kezdeti kezelések óta pedig folyamatos gyógyszeres kezelést is kap mind a mai napig.

„Bármikor előfordulhat, hogy a gyógyszer nem tartja kordában a rákot, és visszatér”

-meséli Aurora.

A továbbra is jelenlévő aggodalom ellenére aktív, mozgalmas életet él. Közösségi oldalain pedig igyekszik felhívni a figyelmet a rendszeres orvosi szűrések fontosságára, mivel sokaknál a tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már nagyon előrehaladott állapotban van.

@aurorainnalucas What were your lung cancer symptoms? @LungCancerFoundation #LivingWithLungCancer #cancer #lungcancer #efgr #cancerstage3 #lungcancersymptoms #cancerawareness #nsclc ♬ original sound - Aurora 'Inna' Lucas

Via


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Ne használd minden nap! Kiderült, hogy a legnépszerűbb szájvíz növelheti 2 rákos megbetegedés kockázatát!
Ajánlunk helyette biztonságos alternatívákat.

Megosztom
Link másolása

Tudósok figyelmeztetnek, hogy a Listerine növelheti két rákos megbetegedés kockázatát, és

arra is felhívják a figyelmet, hogy nem kellene minden nap használnunk szájvizet.

A Cool Mint ízű szájvíz napi öblögetése egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint növeli a szájban élő két baktérium mennyiségét - írta meg a Telegraph. Korábban mindkét baktériumot összefüggésbe hozták a nyelőcső- és bélrákkal.

Úgy vélik, hogy a szájvízben lévő alkohol megzavarja a szájban élő baktériumok normális mennyiségét és arányát.

Három hónapos Listerine-használat után két baktériumfajt - Fusobacterium nucleatum és Streptococcus anginosus - sokkal magasabb számban tudtak kimutatni.

A belgiumi Antwerpenben működő Trópusi Orvostudományi Intézet tudósai a baktériumok egy Actinobacteria nevű csoportjának csökkenését is tapasztalták, amelyekről korábban megállapították, hogy hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához.

Chris Kenyon professzor, az egyetem tudósa, aki a tanulmányon dolgozott, elmondta, hogy

a szájvíz használata „növelheti a rák és a különböző fertőzések kockázatát".

Azt is állította:

„A legtöbb embernek nem kellene használnia, és ha mégis használják, akkor alkohol nélküli verziót kellene használniuk, és a használatot mindössze néhány napra kellene korlátozniuk".

Bár a kísérletben csak a Listerine-t vizsgálták, Kenyon professzor szerint valószínűleg más alkoholos szájöblítők is hasonló hatással vannak a szájban élő hasznos és ártalmas baktériumok arányára.

A Listerine az egyik legtöbbet használt szájvíz a világon. A Telegraphnak adott nyilatkozatában a vállalat szóvivője azt mondta: „A Kenvue üdvözli és ösztönzi a tudományos fejlődést és a mindennapi egészséget elősegítő vizsgálatokat.

Az első áttekintésünk alapján a közzétett kísérletből számos fontos tervezési kontroll és megfelelő szigor hiányzik ahhoz, hogy bármilyen következtetést levonhassunk az emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásról.”

Mindenesetre a tudósok első körben azt javasolják, hogy nyugodtan csökkentsd a szájvíz használatának gyakoriságát. Amikor mégis szükségét érzed, mert például valami miatt gyulladás alakult ki a szádban, akkor válassz alkoholmentes verziót. Még Listerine-ből is kapható ilyen, szóval ha ez a kedvenc márkád, nem kell hátat fordítanod nekik.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Pál Marci: „Az anyák napja nálunk egy kardinális kérdés, hogy teljesen őszinte legyek”
Pál Marci és párja, Ádám örökbefogadási története sok színtéren kiverte a biztosítékot. Mára egy boldog, két gyermekes család, de ehhez sok kitartás és a Család az család mozgalom is kellett.

Megosztom
Link másolása

Pál Marciék küzdelmének hála mára jóval elfogadottabb a szivárvány családok léte Magyarországon. De vajon milyen verset és mesét kell olvasni egy itt cseperedő gyermeknek? Rutai Gábor interjúja.

- Marci, csak hogy egy kicsit képbe helyezzünk, a neved összefügg „A család az család” mozgalommal, illetve a Szivárványcsaládokért Alapítvánnyal.

- Igen a Szivárványcsaládokért Alapítványnak vagyok az egyik kurátora, de azt gondolom, hogy elsősorban egy örökbefogadó apa vagyok, amellett, hogy családjogi aktivista. De a civil életben nagyon unalmas munkám van, egy gyógyszercégnek dolgozom egyébként.

- Amiről Ádámmal ismerni lehet titeket, az az, hogy azonos nemű párként neveltek két örökbefogadott gyermeket. Azt gondolom, hogy nincs ma Magyarországon olyan állampolgár, aki a ti történeteket meghallva nem mondaná azt, hogy „hát ez meg hogy történhet meg?” Csak az egyik részük negatív előjellel mondja, a másik részük pedig (ahova én is tartozom), egyszerűen értetlenül figyeli, hogy micsoda kalamajkákon mentetek keresztül, hogy hozzátok kerülhessen ez a két gyerek.

- Az Andris esetében ez tankönyvszerűen történt, ott semmilyen fennakadás nem volt az örökbefogadásban. A két különbség a két örökbefogadás között az az, hogy az Andrist titkos örökbefogadással fogadtuk örökbe, és én egyéni örökbefogadóként tudtam örökbefogadni. Azért nem szeretem azt, hogy „egyedülállóként”, mert hogy mi soha nem voltunk egyedülállók.

- Csak jogi értelemben.

- Jogi értelemben ez egyéni örökbefogadás, tehát egy gyámja van a gyermeknek, hiszen azonos nemű párok ketten nem fogadhatnak örökbe, nem lehettünk mind a ketten hivatalosan a gyámjai. De amikor mi először bementünk a Tegyeszbe, a területi gyermekvédelmi szakszolgálatba, akkor már az első adandó alkalommal mondtam, hogy nekem van egy párom, hogy mi bejegyzett élettársak vagyunk, mi együtt akarjuk nevelni ezt a gyermeket, akit majd remélhetőleg örökbe tudunk fogadni. Nagyon nyílt kártyákkal játszottunk, és egyébként minket az egész folyamat alatt párként kezeltek, és párként ugyanúgy Ádám is ott volt a pszichológiai vizsgálatnál, a környezettanulmányon, a papírokban benne szerepelt Ádámnak a neve, tehát együtt ismerkedtünk az Andrissal.

- De jogilag ő kvázi outsiderként volt akkor ott.

- Jogilag ő mostohaszülőnek minősül egyébként, ha szigorúan a jogot nézünk, de különböző gyámmeghagyással, végrendelkezéssel stb-vel azért nagyjából be tudjuk biztosítani azt, hogy ő is jogilag teljes értékűként el tudja látni. Ez persze nem ideális, de nem hagyjuk, hogy a mindennapjaink arról szóljanak, hogy az Ádám nem egy teljes értékű gyámja az Andrisnak én pedig a Hannának nem vagyok az.

- Ha jól tudom, akkor az Andris örökbefogadása környékén tapasztaltak kapcsán kerültetek ti és a mozgalmatok előtérbe.

- 2015-ben indítottuk el az örökbefogadást, és három évre rá 2018-ban fogadtuk örökbe Andrist. Arról az örökbefogadásról tudni kell, hogy akkor is már úgy működött az örökbefogadói rendszer, hogy a házaspárokat előnyben részesítette a törvény.

Tehát ha volt egy örökbe adandó gyermek, azt minden esetben megmutatták egy házaspárnak, és a házaspár igent vagy nemet mondott, és az egyéni örökbefogadók kvázi az utolsók voltak a sorban, utána már csak a külföldi örökbefogadás következett,

vagyis amikor külföldiek fogadták és vitték el a gyereket külföldre.
Tehát így az egyéni örökbefogadóknak mindig nagyon nyitottnak kellett lennie a származás kitételekre, különböző betegségekre, idősebb gyermekre, stb. A házaspárok nagy része mindig fehér, újszülött, szőke, kislányt szeretne. Andris esetében mi úgy tudjuk, hogy majdnem tíz házaspár döntött úgy, hogy ő nem szeretné az Andrist örökbefogadni, és utána jöttünk mi. Ha mi nemet mondunk, akkor ő valószínűleg külföldre ment volna, vagy vagy maradt volna bent a rendszerben. Tehát így jöttünk mi 2018-ban.
Aztán két évig nem is nagyon volt semmi, és 2020 nyarán kaptunk egy fülest ismerősökön keresztül, hogy készül egyfajta kommunikáció a kormány oldaláról, ami a szivárványcsaládokat fogja kipécézni, és a szivárványcsaládokkal próbálnak meg ellenségképet összerakni. Akkor azon gondolkoztunk, hogy mi, mint a Dávid és Góliát, mit tudunk csinálni, hogy ne legyünk a békák a fazékban, akiket megfőznek elevenen, és hogy mi, mint család hogyan leszünk képesek azt megakadályozni, hogy ellenségekké váljunk a saját hazánkban.

- Szerintem 10 párból 9 ilyenkor úgy dönt, hogy „húzzunk el innen”. Hogy a fenébe maradtatok ti mégis itt és inkább gondoltátok azt, hogy ezt a Dávid-Góliát küzdelmet megnyitjátok?

- Én kicsit ilyen „párhuzamos valóságnak” érzem, ami ma Magyarországon történik, mert a mi buborékunkban nem tudok mondani egy alkalmat sem, hogy találkoztam volna ilyenfajta diszkriminációval a családunkkal kapcsolatban. Sőt, inkább pozitív diszkriminációval találkoztam, mondjuk a bölcsődei beíratásnál.

- Na jó, de ehhez azért az is kellett, hogy ti megnyomjátok a gombot. Mert hogyha azt mondom, hogy az ország egy része fel van háborodva, hogy azonos nemű párnak örökbe lehetett fogadni, azzal kapcsolatban azt érzékelem, hogy az ő arányuk jelentősen csökken.

- Erre konkrét számaim vannak egyébként, mert 2019-ben csinált a Medián és a Háttértársaság közösen egy LMBTQ-kutatást, és abban megkérdezték az embereket, hogy

szerintük azonos nemű szülők ugyanolyan jó szülők-e, mint a többi szülő. Ez a szám 2019-ben 24 % volt, és ez a szám 2023 novemberére felugrott 66 %-ra.

Tehát egy nagyon erőteljes átrendeződés volt az elmúlt években, ami a Család az család mozgalomnak volt köszönhető.
Akkor itt válaszolok is a kérdésedre, hogy mi mit keressünk itt: ezt keressük itt, ez itt nekünk egy missziónk lett. Nekünk azért itt van egy nagyon kényelmes, komfortos életünk, itt van a családunk, itt vannak a barátaink, itt van a kultúránk, nagyon elcsépelt, hogy a hazánk, de ez itt van, és mi nem akartunk elmenni külföldre, mi itt szerettünk volna élni. Szerettünk lejárni Balatonra hétvégén, szeretjük, hogy itt vannak a nagymamák, és mi azt gondoltuk, hogy veszteni valónk tulajdonképpen nincsen azzal, hogy mi megpróbálunk szembe menni ezzel a fajta támadással.

- Mondhatnám, hogy rendkívül naiv.

- Teljesen, abszolút. Ebben teljesen igazad van. Ez egy nagyon naiv megközelítés, de hogy ha nem próbáljuk meg, akkor nem is tudtuk volna meg, hogy mi történik. A legrosszabb szcenárió esetén összepakolunk és elmegyünk. Ez még mindig ott van, mint lehetőség, de én bele akarok nézni a gyerekeim szemébe is X évvel később, hogy mi mindent megpróbáltunk, hogy ti majd úgy nőhessetek fel, hogy ne legyetek ufók az osztályban, és ne úgy nézzenek rátok, mint valami különleges „egyedekre”.

- Óriási siker, hogy ekkora arányt sikerült fordítani, azok körében, akik pozitívan értékelik azt, hogy azonos nemű pároknál is pontosan ugyanolyan körülmények között fel tud nőni egy gyerek. 
De vannak gondolom kihívások is. Ha az ember elővesz bármilyen mesét, verset, Jancsi és Juliskától kezdve, a János Vitézig, akkor folyamatosan a heteronormatív felállással találkozik. Akkor a könyvből felnéz a gyerek, azt látja, hogy apa van és apu, és akkor nézi még egyszer a mesét, hogy biztos majd most jön az a rész.

- Amikor Andis hozzánk került, egy évvel később azon kaptam magam, hogy bármilyen mesekönyvet, amit olvasunk, abban mindenhol anya-apa és ez a világ van, ami teljesen rendben van, hiszen az életünk 99 százaléka ebben a heteronormatív világban van, ami oké, nincs is ezzel semmi baj, de vannak másféle családok, vannak szivárványcsaládok. Több mint 4100 gyerek nevelkedik ilyen szivárványcsaládokban Magyarországon, több mint 2000 ilyen család van, ami egy jelentős szám. Szekszárdon kb. ennyi gyerek van. És nem voltak olyan mesék, nem voltak olyan versek, amiben ezek a gyerekek, ezek a családok magukra ismerhettek volna.
 Mi kiadtuk az első olyan szivárványcsaládoknak szóló mesekönyvet, a Micsoda Család címmel, ami Lawrence Schimel írt. Ez két történeten keresztül mutatja be a szivárványcsaládok életét, de egyébként nem is a szivárványcsaládokról szól, hanem nagyon hétköznapi szituációba helyezett reggeli, meg esti történet.

- Eleve az örökbefogadott gyerekeknek az edukációja külön megtanulandó feladat, mert nem hallgathatjuk el, hogy mik az ő gyökerei, és ezt különböző életkorban különbözőképpen kell nekik kommunikálni. Csak ugye a ti esetetekben még van egy plusz extra történetet is. Ez mennyire okoz nektek napi fejtörést?

- Nem erről szólnak a mindennapjaink. Ez egy heteronormatív világ, a gyerekeink, hogyha elmennek a bölcsődébe, iskolába, ott mindenkinek anyukája, meg apukája van. De valakinek egy anyukája van csak, valakinek egy apukája. Az Andisnak van örökbe fogadott osztálytársa, a Hanna bölcsődéjében van egy másik szivárványcsalád. Azért már egy kicsit kezd színesebbé válni.

- Mikor jön az első kérdés? Melyik életkorban? Ezt az Andris alapján már tudjátok talán. Vagy nem is életkor, hanem valamilyen esemény? Ez hogy történik?

- Az anyák napja nálunk egy kardinális kérdés, hogy teljesen őszinte legyek. Az óvodai középső és nagycsoportjában ott már azért az Andris kérdezősködött a szülőanyukájáról, ami tök jó, mert hogy mi erről mindig is nagyon nyíltan próbáltunk beszélni. De nehéz.

- Nem azért, mert dühös ilyenkor a gyerek, aki nem tud valamit megélni ilyenkor?

- A szülőanyának, a vér szerinti szülőknek a kérdése örökbefogadottaknál, az mindig egy olyan topik, ami ott van a gyerek fejében, és ott is kell, hogy legyen. Én nem érzek az Andrison dühöt, én azt gondolom, hogy őt ez izgatja, hogy érdekli, hogy ő hogyan került ide, és hogy ki az ő szülőanyukája.

- Igen, csak egy hetero párnál egy anyák napja az örökbefogadás esetén is könnyen megugorható történet, sőt nagyon sokan csinálják azt, hogy az örökbefogadó anyukának adnak egy virágot, és egy másikat pedig elhelyeznek a igazi vér szerinti anyukának. De egy homoszexuális kapcsolatban ugye ez nehezebb.

- Igen, de abba is gondoljunk bele, hogy a mi gyerekeinknek soha nem volt anyaképük. Az „anya” szót, azt ő soha nem úgy értelmezte, mint ahogy te, vagy akár én is értelmezem. Neki mást jelent az anyának a szerepe, amit mi megpróbáljuk a lehető legjobban pótolni. A szeretetet, a törődést, azokat az érzéseket mi is meg tudjuk neki adni, mint amit egy anya meg tudna adni, és én azt gondolom, hogy ezek nem nemi szerepeknek a kérdése. 
Azért annak örülnék, ha az apák napját is legalább olyan vehemenciával ünnepelnék meg, mint az anyák napját, és most az Andris egy olyan suliba jár, ahol idén először hivatalosan is meg fogják ünnepelni az apák napját.

- Akkor lehet neki mondani, hogy „oké, az anyák napja az olyan, amilyen, de az apák napja neked dupla buli.”

- Igen, „neked dupla buli”.

- Amúgy ez nagyjából olyan, mint amikor karácsonyt ünnepelnek óvodában, iskolában, és közben meg elfeledkeznek az egyéb vallásokról.

- Ez most, hogy mondod, egy jó megközelítés. De nincs ezzel baj, én ezt túl píszíséget sem szeretem, ezeket senki nem akarja felülírni, nem akarjuk átírni.

Mi ebbe a mostaniba szeretnénk betagozódni, nem akarjuk, hogy ne legyen anyák napja, nem akarjuk az anyák szerepét fellazítani. Mi abszolút nem ebben hiszünk,

hanem mi azt gondoljuk, hogy mi mind a ketten apák vagyunk, és hogy mi mind a ketten férfiak vagyunk, és hogy mi nem tudunk anyák lenni, és nem is akarunk anyák lenni. De azt gondoljuk, hogy legalább annyira jó szülők tudunk lenni, mint hogyha egy anya meg egy apa van, és ugyanazt meg tudja kapni a mi kisfiúnk, hiszen ez nem feltétlenül nemi szerepektől függő, és ő egy ilyen családban nő fel, neki ez a normális, és attól mi még nem vagyunk se jobbak, se rosszabbak, mint bármelyik másik család, ahol egy anya meg egy apa van. Azt gondoljuk, hogy a gyerekeink ugyanazt tudják majd nagykorukban megélni, és ugyanúgy tudnak majd kapcsolódni a többségi társadalomhoz, mint bárki más. Ők sem lesznek se jobbak, se rosszabbak, és ezt nem csak én mondom egyébként, hanem a kutatások is ezt mondják, hogy a szivárványcsaládban felnövő gyerekek ugyanúgy teljesítenek egy nagyon hosszú spektrumon. Őszintén szólva egy kicsit jobban is, mert hogy a szivárványcsaládban felnövő gyerekek sokkal tervezettebb családban vannak. Nem pottyant csak oda, és ezért ezek a gyerekek egy icipicit jobban teljesítenek.

- Jelen pápánk pedig úgy tűnik, mint hogyha nyitna, és a görcsös, régi dogmákat elkezdené ő is feszegetni.

- Megáldhatják az egynemű párokat a katolikus papok, hogyha szeretnék.

- És gondolom, hogy Magyarországon is bármelyik megteszi.

- Szerintem a magyar katolikus egyháznál kiadhattak valamit, hogy ők ezt nem követik. Ez nem egy kötelező direktíva. Tehát ezt szerintem az adott államnak az egyháza eldönteti, hogy szeretnék követni vagy nem.

- Lássuk a jövőt. Mi az, amit lehet most még tenni? Lehet-e még valamit tenni? Mi lenne az, amivel ti elégedettek lennétek?

- Én azt gondolom, hogy még van lehetőség az érzékenyítésre, és én szeretném, hogyha az érzékenyítés szó az visszakapná azt a pozitív töltetét, aminek szerintem kéne lennie. A házassági egyenlőségnek a támogatása is nagyon magas számra rúgott. Ez 47 vagy 49 százalék a korábban említett kutatásban, ami azért egy nagyon érdekes szám, mert látjuk az elmúlt négy-öt évben, milyen kormányzati propaganda volt az LMBTQ közösségek ellen. Voltak olyan pontok ebben a kutatásban, ahol működött a propaganda, a család kérdésében viszont nem. Tehát a szivárványcsaládok kérdésében, a szülőségben, az egyelő házasságban.

- Az emberek hajlandók itt inkább a gyerek érdekeit szem előtt tartani? Tehát lehet, hogy azt mondják, hogy na jó, a melegek ne házasodjanak össze, de az a szegény árva gyerek, akkor már inkább kerüljön oda.

- Abszolút. Amivel leginkább tudtunk kapcsolódni a többségi társadalomhoz, az a szülőség volt, azok a gyerekek voltak. De hogy mi mikor dőlnénk hátra, és mikor mondanám azt, hogy na, akkor most itt elértük azt, amit el akartunk érni, az az, amikor mondjuk nem lenne szükség a Szivárványcsaládokért Alapítványra, amikor te nem hívsz meg engem azért beszélgetni, mert hogy szivárványcsalád vagyok, és nem kéne pride-ot szervezni, nem kéne Szivárványcsalád találkozókat szerveznünk, semmi egyebet, mert hogy unalmassá válunk.
Budapesten azért másképp működik, mint a vidéki Magyarországon, vagy inkább mondjuk így, hogy Budapesten kívül, de itt is vannak nekem nagyon jó tapasztalataim. Pár évvel ezelőtt történt Balatonon, mikor elért az Andris egy olyan kort, hogy mondtuk Ádámmal, akkor most elkezdhetünk vitorlázni. Kibéreltünk egy hajót, egy oktatóval együtt, és kimentünk a vízre első nap. A hajós oktató kérdezgetett minket, hogy te mit dolgozol, te hol laksz? Másikat is megkérdezte, hol laksz, és ugye ugyanott. És akkor láttad, hogy így szép lassan kezdi összerakni a fejében, hogy most akkor mi hogy vagyunk együtt. Mikor már kezdtünk kikötni, akkor mondtuk, hogy másnap jövünk a kisfiunkkal. Rám nézett, hogy mivel jöttök?! Andris, négy éves, és most ő is velünk lesz holnapi nap, egy nagyon tündéri kissrác, és minden oké lesz. Nem is mondott semmit ez az oktató. Másnap visszajöttünk, Andris is ott volt, én is ott voltam Ádámmal. Lenyomtuk az egész napot, az Andris kilóra megvette ezt a pasit, mikor Tihanyban kikötöttünk, hajós sapkát vett neki ez az ürge. Emlékszem, hogy az Andris lefeküdt aludni a hajóban délután, és

akkor ez a pasi azt mondta, hogy fú, srácok, én undorodtam tőle, amik ti vagytok, és tegnap nagyon be kellett rúgnom hozzá, hogy én ma itt tudjak lenni.

De én azt láttam, hogy ez a gyerek boldog, én azt láttam, hogy ti így működtök, és hogy ezt ő nem gondolta volna, hogy végig tudja csinálni, de hogy ő nagyon pozitívan csalódott ebben az egészben.

Szóval az a baj, hogy nem lehet mindenkivel elmenni vitorlázni Magyarországon, pedig tök jó lenne.

Még az ilyen legkeményebb, homofób embereket is, hogyha egy icipicit együtt lehetne tölteni időt, és tényleg emberként tekinteni egymásra, akkor látnák, hogy mi nagyon ugyanúgy működünk, nagyon ugyanazok a prioritásaink, mint bármelyik másik embernek.

A cikksorozat együttműködő partnere a radiocafé 98.0.


Megosztom
Link másolása