Connect with us

Oxfordi kutatás – a mozgás és a sport évente ennyi nappal tesz téged boldogabbá, mint a rengeteg pénz

LIFE

Oxfordi kutatás – a mozgás és a sport évente ennyi nappal tesz téged boldogabbá, mint a rengeteg pénz

Meggyőző a különbség. Azt is kimutatták, milyen sportoktól leszel a legboldogabb.


A sport és a mozgás boldogabbá tesz, mint a pénz – és ezt most a világ legtekintélyesebb egyetemei közül kettő, az Oxford és a Yale kutatói mondták ki. Egy pszichiátriai szaklapban tették közzé a kutatásukat, amelyet 12, millió önkéntes bevonásával végeztek el, tehát elég reprezentatív a minta.

A résztvevőknek először egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyen többek között ez a kérdés állt: “Hány napig érezte úgy az elmúlt egy hónapban, hogy rossz a közérzete, szorong, negatív gondolatai vannak, vagy akár depresszív tüneteket mutat?” A kérdések második csoportja az illető sportolási, mozgási szokásait firtatta (a mozgásba beleértették a házimunkát, a gyerekek utáni rohangálást, a könnyű sétát, és természetesen a rendszeres sportot is). A harmadik kérdéscsoport pedig az illető anyagi helyzetét, fizetését, házát, kocsiját stb. célozta, tehát azt, hogy jómódúnak számít-e vagy nem.

Az eredmény: a rendszeres mozgást végző, vizsgált résztvevők évente átlagban 35 napon át érezték rosszul magukat lelkileg, míg a mozgást nem végző, de jómódú embereknél ez a szám évi 53. A különbség tehát 18 nap a mozgó emberek javára.

Egy másik kutatás, amelyet a Yale Egyetemen végeztek el, arra is rávilágított, hogy mennyi mozgás az ideális. Azt állapították meg, hogy heti 3-5 alkalommal fél, egy órát sportolni még jót tesz az egészségünknek, ennél több viszont már kifejezetten ártalmas. Túlzottan lemerít, mentálisan megbillent. Végülis, nem vagyunk élsportolók, ebben is megvannak a határaink.

A kutatások szerint egyébként a csoportos sportágak – teremfoci, röpladba, aerobic – érthető okokból szintén jót tesznek a pszichés állapotunknak, hiszen emberek között vagyunk, és inspiráljuk egymást. De egy jó edzés egy fitneszteremben is jót tesz nemcsak a testnek, hanem a léleknek is, szintén azért, mert nem vagyunk egyedül, jó a hangulat, kapcsolódunk más emberekkel, akik szintén motiváló erőt jelenthetnek.

Business Insider (Címkép: Pexels)

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel