INSPIRÁLÓ

Egy fantasztikus közösségbe tömörültek a kisgyerekes, vállalkozó anyák – bemutatjuk a magyar mompokat

Segítik, inspirálják egymást, tanácsokat adnak a másiknak, és néhányan a közösség igazi példaképeivé válnak. A Mompreneurs - magyar vállalkozó anyák Facebook-csoportnak már 17 000-nél is több tagja van.
Lehoczki Erzsébet - sassy.hu
2023. április 12.


Megosztom
Link másolása

Talán a te munkahelyeden is van olyan ember, aki mindig akkor jön oda hozzád valami szerinte abszolút halaszthatatlan, de igazából lényegtelen dologgal, amikor leadásod lenne, vagy épp egy fontos ügyféllel telefonálsz.

Aki órákig képes a kedvenc sorozatának a szereplőiről beszélni, és akkor is folytatja (még megy is utánad), ha neked épp a számlákat kéne összeraknod.

Aki minden apró-cseprő egészségügyi problémájával, aktuális lelki fájdalmával téged talál meg.

Aki még a WC-re is elkísér, mert ha nem engeded be, akkor üvölteni kezd, hogy ANYA, ANYA, ANYAAA!!!

Ha magadra ismertél, akkor remélhetőleg ez az ember a gyereked, és ezek szerint te egy momp vagy!

(Ha viszont nem a gyereked az illető, azonnal jelentsd a HR-esnél!!!)

Mompok egymást közt

A momp a mompreneur rövidítése, mely a mom (anya)és az entrepeneur (vállalkozó) szavakból áll össze. Leginkább a kisgyerekes anyákra gondolnak ezalatt, ahol a kicsik még nem járnak rendszeresen, reggel nyolctól délután négyig-ötig intézménybe. Magyarul hívhatnák anyavállalkozónak vagy vállalkozó anyának, de aki ma Magyarországon bekerül ebbe az élethelyzetbe, az hamar mompnak kezdi hívni magát, nem véletlenül.

Ugyanis hacsak nincs a vállalkozásba vágó anyukának egy szuper támogató és még szuperebb szakértői csapata a vállalkozáshoz, magának kell ezeket megteremtenie vagy megtalálnia.

És hol máshol keresné a segítséget egy édesanya, mint hasonszőrű ismerősöknél vagy az interneten. Mindkét esetben hamar rá fog találni Mompreneurs - magyar vállalkozó anyák nevű Facebook csoportra, ami nem csak a tudásmegosztás, de a ítélkezésmentes és támogató közeg miatt is páratlanul értékes.

A ma már 17.000-nél is több tagot számláló közösség megálmodója Dellemann Erika közgazdász, aki kislányával és férjével Svájcban él, de erőt és támogatást ad nem csak a hozzá hasonlóan expat magyar anyukáknak, de rengeteg magyarországi nőnek is.

Honlapján így ír a csoportról:

Nem szerettem volna beállni a sorba és elmesélni, hogy csináld meg az évtized üzletét az én tanácsaimmal. Ehelyett

szerettem volna egy közösséget létrehozni, ahol fel tudsz töltődni, ha motivációra van szükséged, tudsz kérdezni, ha elakadtál.

Hiszek a Nők erejében és az összetartás fontosságában. A női vállalkozóknál még nagyobb szerepet kapnak az üzleti kapcsolatok, a támogatás és az együttműködések fontossága.

Mi Nők, Anyák egy különleges élethelyzetben vagyunk. Az “Együtt” kulcsa a tisztelet és egymás munkájának elismerése.

De milyen előzmények után kerülnek be a csoportba a tagok?

Különböző indítékok, egyforma kérdések

Sok édesanya azért kezd el vállalkozni, hogy kiegészítse a GYES-t és/vagy a konyhapénzt.

Van, aki nem látja biztosítottnak a régi munkahelyére való visszatérést, újat meg el se mer kezdeni keresni, mert amint kiderül, hogy kisgyerekes édesanya, a lehetőségei drasztikusan lecsökkennek, és egyébként se tudná megoldani a sokszor kéthetente bekopogtató bölcsis-ovis vírusok okozta beteggondozást, így inkább otthonról dolgozna, saját időbeosztással.

Olyan is akad, akinek nem is a pénz, inkább az "valami értelmeset, felnőtteset is csinálni"-érzés hiányzik az egy vagy több  kisgyerek gondozása mellett, és ezért vág bele.

És sokan vannak azok is, akik ebben az élethelyzetben lehetőséget látnak régi álmaik megvalósítására, legyen az írás, festés, babajáték horgolás vagy natúrkozmetikumok készítése.

Akárhogy is, számtalan ok és ezek kombinációja egyre több anyát juttat el a Momp csoportig, ugyanis a különböző indítékok nagyon hamar összetalálkoznak a "de hogyan kell?" kérdés útkereszteződésében.

- De hogyan kell vállalkozást alapítani? Egyéni vállalkozó legyek, vagy jobb lenne a Bt., esetleg inkább Kft-ben gondolkodjak?

- De hogyan kell a tevékenységemhez szükséges engedélyeket beszerezni? Mit milyen hivatalnál és hogyan kell intézni?

- De hogyan kell cash flow-t csinálni? Csináljam magam a könyvelést? Vegyek fel virtuális asszisztens?

És így tovább és így tovább.

A számtalan kérdésre egyébként ott van a válasz az internet dzsungelében, csak legyen hozzá az embernek végtelen ideje, türelme és csalhatatlan értékítélő képessége, hogy megtalálja a leghasznosabb forrásokat.

Ezt a keresést spórolja meg magának a kezdő momp a csoporttal. A különböző szakmából, egészen eltérő élethelyzetekből érkező édesanyák közül a nap 24 órájában mindig van fent valaki, akihez az aktuális kérdésünkkel vagy problémánkkal fordulhatunk.

Pénz, paripa, fegyver

Azok a lehetőségek, amelyek a férfiak és apák számára sokkal kézenfekvőbbek és elérhetőbbek - sörözés alatti egyeztetések, kötetlen találkozók esténként, amelyek az üzleti kapcsolatok építésére is alkalmasak - az anyák számára gyakorlatilag megoldhatatlanok nem csak egy kisgyerek, de sokszor a nagyobbak mellett is.

Amíg a legtöbb apa bátran gründol magának vállalkozást - keres hitelt, tesz félre a családi kasszából induló tőkét, fizeti be magát szükséges képzésre, jár el kapcsolatépítő eseményekre- addig egy anya sokszor egyiket se kapja meg, és nem csak azért, mert kérni se meri.

Ezért aztán a legtöbben mindenféle mentőöv nélkül ugranak a mélyvízbe, és már csak akkor kérnek segítséget (vagy húzzák le a rolót), amikor már a levegőjük is elfogyott. A támogató közösség többek között erre is jó, hiszen ha pénzmaggal nem is, de pénzügyi tanáccsal, együttműködési vagy bemutatkozási lehetőséggel mindig tudnak segíteni. Ezek lokális megoldására születnek a kisebb, helyi momp-közösségek, így ma már megyei, városi vagy tájegységre alapuló csoportok is léteznek.  Ráadásul mivel mindenki ugyanabban a cipőben jár, senki sem hátrál ki egy együttműködésből csak azért, mert a másik mondjuk csak a kisbabájával együtt tud tárgyalásra menni vagy extrán rugalmas munkaidőre van szüksége.

Nekik nem kell csavaros megoldásokhoz folyamodniuk, mint ahogy annak a két amerikai vállalkozó hölgynek kellett, akik

kénytelenek voltak egy férfi társalapítót hamisítani maguknak ahhoz, hogy a vevőik és partnereik komolyan vegyék őket és megbízzanak bennük.

Szomorú, de amint a Keith Mann-re keresztelt "álcsapattag" csatlakozott a vállalkozásukhoz, hirtelen meglódult a szekér, sőt, a férfi partnerek közül sokan még a segítségüket is felajánlották, amikor azt a kitalált csapattag kérte. Aztán amikor beállt a rendszer, és már nem volt szükség Keith segítségére, „apa GYES-re küldték” a hasznos munkatársat.

És ha már az apa GYES-nél tartunk, nagyon sokan szembesülnek azzal anyaként, hogy amint vállalkozásba kezdenek, az egyik legnagyobb kerékkötőnek pont a férjük bizonyul.

Az apukák úgy hiszik, hogy ha anya elkezd dolgozni a vállalkozásában, az pont olyan, mintha egy új munkahely küszöbét lépné át minden reggel: 8-tól fél 5-ig dolgozik, aztán leteszi a lantot és minden hónap 10-én fixen érkezik a bevétel

- írja nagyon találóan a zsebedremegyek.hu.

Aztán amikor szembesülnek az első hónap végén azzal, hogy ez bizony nem így működik, akkor hamar bukásként könyvelik el a projektet. Holott csak annyit kellett volna tenni, hogy már a legelején tételesen végigveszi a család, mi fog változni azzal, hogy anya vállalkozásba kezd. Mikor és mennyi időre van szüksége koncentrált munkára, amikor bizony egyetlen „ANYAAA” felkiáltás is kemény forint mínuszokba kerülhet (csak egy példa: anya keramikusként dolgozik és ha nem tudja egyhuzamban végigcsinálni mondjuk a festést, akkor kuka az egész addigi munkája, de ugyanígy nehéz cikket írni úgy, hogy közben egy kétéves a teljes figyelmünket kívánja).

Hermione Granger időnyerője

A fentiekben ecsetelt koncentrált munka lehetőségének megteremtése végül a legtöbbször úgy történik, hogy anya akkor dolgozik, amikor a gyerek, gyerekek alszanak - jellemzően leginkább éjszaka.

Ugyan a mompoknak is csak 24 órából áll egy napja, kívülállóként mégis sokszor úgy tűnhet, nekik valahogy több idejük van mindenre. Mintha nekik is kiutalt volna a Harry Potter-könyvekből ismert Mágiaügyi Minisztérium egy időnyerőt. Ez a látszólagos plusz azonban nem varázslat, hanem kőkemény munka. A szigorú időmenedzsment, a folyamatos priorizálás, a megállás nélküli újratervezés olyan dolgok, amiket egy anya hamar megtanul a túlélés érdekében- ezt emelik magasabb szintre azok, akik még vállakoznak is emellett.

A játszótéren, két homoksüti elkészítése között is Facebook-posztot gyártanak, hazafelé bedobják a csomagküldő automatába az aktuális rendeléseket, az esti altatás után nem sorozatot néznek vagy alszanak, hanem e-mailekre válaszolnak, megrendeléseket állítanak össze.

Mindezek mellett pedig próbálnak helyt állni az összes láthatatlan, fizetetlen munkában: takarítanak, főznek, mosnak, védőnőhöz viszik a kicsit, úszásra a nagyot, kitalálják és megveszik az ajándékot a nagyi születésnapjára.

Egymás példaképei

Aki egyszer bekerült a vállalkozó anyák világába, az onnantól kezdve árgus szemmel lesi a jó példákat, akiket érdemes követni. De hiába találhatnának számtalan sikeres külföldi példát- gondoljunk csak az időnyerőt kitaláló J.K. Rowling-ra, aki egyedülálló anyaként álmodta és írta meg a Harry Potter-univerzumot, vagy a kevésbé ismert, amerikai Debbie Fields-re, aki 5 saját és 5 mostohagyereke mellett (!!!) építette fel 450 millió dolláros sütis cégét, - a legtöbb magyar momp egy másik magyar mompot fog megnevezni példaképének. Az, hogy valaki anyaként meg tudja ugrani a hazai vállalkozói pálya és a hozzá társuló magyar fogyasztói mentalitás buktatóit, többet ér a szemükben, mint bármilyen millió dolláros külföldi sikertörténet.

Ezek közül az egyik példamutató anyavállalkozás a Császárvonal, mely 2018-ban még „csak” egy informatív mobilapplikáció volt a császármetszésről, ami a műtét előtt, alatt és után is segítséget nyújt az érintett édesanyáknak.

A hiánypótló app sikerét látva a két alapító, Kiss Verus egészségügyi újságíró és Rákosi Dóra gyógytornász azóta létrehozott egy, a témával kapcsolatos Facebook-csoportot, vezetnek szülésélmény feldolgozó és hegkezelő worshopokot, született egy könyv, és ami talán a legfontosabb: elérték, hogy szinte valamennyi hazai szülészet tájékoztató és beleegyező nyilatkozatát el lehet olvasni a honlapjukon.

Mindezt 2 és 4 gyermek gondozása, nevelése mellett hozták össze.

Akár kézműves ékszerrel, virtuális asszisztenciával vagy house-staging-gel foglalkozik egy momp, egyvalami közös bennük: többet szeretnének maguknak és másoknak is. Nekünk csak az a dolgunk, hogy férjként házimunka besegítéssel, nagymamaként gyerekvigyázással, barátnőként lelki támogatással, megrendelőként a bizalmunkkal és a pénzünkkel támogassuk őket.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


INSPIRÁLÓ
Így néz ki a 65 éves Madonna Photoshop nélkül
Születésnapja alkalmából egy barátnője posztolt róla.
Sassy - sassy.hu
2023. augusztus 21.


Megosztom
Link másolása

2023. augusztus 16-án Madonna betöltötte a 65. életévét. A betegségből éppen kigyógyuló énekesnő már kész visszatérni a színpadra, és október közepén Londonban meg is kezdi világkörüli turnéját.

A pop királynője Portugáliában, Maha Dakhil barátjával ünnepelt, aki Photoshop nélküli képeket osztott meg róla.

Az utóbbi időben ritkábban láthattunk olyan felvételeket Madonna-ról, amelyeken nem alkalmaztak utólagos manipulációt. Az énekesnő gyakran használ szűrőket Instagram-fotóin és TikTok-videóin. A tehetségkutató ügynök, Dakhil, most viszont a valódi arcát mutatta meg. A poszt tartalmazott egy közeli és egy távolabbról készült felvételt.

„Boldog születésnapot nővérkém, "egy menyasszony, aki a csodálathoz ment feleségül". Pláne ezzel a badass életerővel. Szeretlek téged”

- írta Dakhil a fotókhoz.

A kommentelők azonnal észrevették, hogy ez Madonna természetes megjelenése, és mivel ritkán lehet így látni, ki is fejezték tetszésüket a retusálatlan kép alatt.

Forrás: Femina


Megosztom
Link másolása

INSPIRÁLÓ
Egy kis plusz pénz reményében elkezdte eladni régi ruháit ez a lány, most már ez a főállása és óriásit kaszál vele
Ami kezdetben csak egy kis mellékesként szolgált, idővel a fő bevételi forrásává vált, és ma már menő üzletasszonyként irányítja beosztottjait.

Megosztom
Link másolása

A használt ruhák vásárlása és eladása hatalmas iparággá vált az utóbbi években, aminek köszönhetően rendszeresen új oldalak jelennek meg, hogy enyhítsék az erre irányuló igényt, vegyük csak a Vinted-et, az eBay-t, vagy csak a Facebook Marketplace-t.

De amíg a legtöbben mellékállásként használják, hogy egy kis plusz pénzhez jussanak, mások számára a használt ruhák eladása komoly üzletággá vált.

Az utóbbi kategóriába tartozik a 26 éves Isabella Vrana is, aki most elárulta, hogy vált igazi üzletasszonnyá, aki a használt ruhák eladásából él.

A londoni székhelyű Depop nevű felületen kezdte el árulni megunt, régi ruháit még az egyetemi évek alatt, azóta azonban már 800 ezer fontnyi,ami több mint 358 millió forintnyi forgalmat bonyolított le

aminek köszönhetően persze egyhamar nem is akarja abbahagyni. Ilyen számok fényében meg is értjük.

A 26 éves lány nyolc évvel ezelőtt csatlakozott a Depophoz, és elmondása szerint az egész egy vásárlási probléma miatt kezdődött.

Rájött, hogy hiába tud jó áron vásárolni, ruhái továbbértékesítésével talán egy kis profitot tudna termelni, így míg egyetemi társai kocsmákban vagy éttermekben dolgoztak, Isabella a hétvégéit azzal töltötte, hogy vintage ruhákat csomagolt vásárlóinak. Sőt olyan is volt, hogy az édesanyja besegített neki időnként. Az egytemi előadások között pedig rohant a postára feladni a csomagokat.

Miután nem sikerült felvételt nyernie egy hivatásos divatbeszerzői állásra, a diplomás lány úgy döntött, belevág a dologba, és egykori hobbiját fő megélhetési forrásaként kezelte.

„Akkoriban azt gondoltam, hogy »csak egy főnököt akarok, meg fizetést, szabadságot és táppénzt«”

- mondta, és bevallotta, hogy eleinte nagyon ijesztő volt teljesen más irányba menni.

Visszatekintve persze már másként látja, és nagyon örül, hogy belekezdett a vállalkozásba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Isabella Vrana (@isabella.vrana) által megosztott bejegyzés

Az üzlet idővel szépen fellendült, és Isabella ma már három embert foglalkoztat, ráadásul van egy raktára, két stúdiója, ahova a ruhákat szállítják, leválogatják, fényképezik, majd elküldik a vásárlóknak.

Isabella nemrégiben pedig más online cégeknek is elkezdett vintage ruhákat értékesíteni, sőt, pop-up üzleteket is rendez New Yorkban, Dublinban és Koppenhágában. Tapasztalata szerint óriási változás tapasztalható a használt ruhák iránti keresletben.

„Ez nem volt annyira normális dolog, amikor elkezdtem, így határozottan azt tapasztalom, hogy az emberek egyre több használt ruhát vásárolnak, hogy megpróbáljanak fenntarthatóbbá válni.”

A környezettudatosság mellett pedig egy másik szempont a vintage ruhák minősége, amik a modern ruhagyártás eredményeivel összehasonlítva jelentősen jobb.

„Ezek a darabok évtizedekig tartanak, és viselik is őket. Vegyünk például egy vintage farmert - van egy farmerem, amin az 1990-es évekből származó vegytisztító címkék vannak, és még mindig nagyon jól bírja”

- mondta el sikeressé vált kereskedő.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


INSPIRÁLÓ
A Rovatból
114 éves lett Amerika második legidősebb embere, aki családjának 5 generációjával együtt ünnepelt
Ráadásul ő a második olyan a világon, aki ennyi idős kora ellenére is a saját otthonában él.
Sassy - sassy.hu
2023. augusztus 13.


Megosztom
Link másolása

Elizabeth Francis a héten töltötte be 114. életévét, amit családjának öt generációjával ünnepelt.

A születésnapi ünnepségen részt vett egy norvég filmes stáb és egy Ben Meyers nevű kutató is, aki világszerte figyelemmel követi a meglehetősen idős embereket.

Francis születésnapja már csak azért is igazán jelentős esemény, mert Meyers szerint ő a legidősebb élő ember Texasban.

„Ő a legidősebb Texasban, a második az Egyesült Államokban, a hetedik a világon, és a második olyan a világon, aki ennyi idős korában otthon él. A saját kastélyában él.”

- mondta az ABC 13-nak.

A csatorna Francist is meginterjúvolta és arra volt kíváncsi, milyen érzés 114 évesnek lenni.

„Nem tudom, csak köszönöm a jó Istennek, hogy megtartott” - mondta az idős néni.

Bár az egészséges életmód valahol nyilvánvaló, ha az ember ennyi ideig él, Francis hosszú élete úgy tűnik, emellett a genetikának is köszönhető.

Nővére szintén magas kort ért meg, 106 éves korában hunyt csak el, addig pedig ők számítottak a legidősebb testvérpárnak a világon. Lánya jelenleg 94 éves, míg unokája és gondozója 68 éves.

Ethel Harrison, Francis unokája elárulta, szerinte mi lehet még Fancis titka:

„Bármikor, amikor csak elmentél hozzá, teljesen mindegy, hogy a hét melyik napján, mindig főzött. Szóval szerintem ennek is sok köze volt hozzá. Ahogyan gondoskodott a testéről, meg ilyen dolgok.”

Harrison azt is elárulta, hogy nagymamája nagylelkűsége öt generáción át öröklődött.

„Úgy bánni az emberekkel, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak, még ha néha nem is viszonozzák, de Isten ezt akarja. Ő azt akarja, hogy nagylelkű és kedves legyél”. - mondta.

Holly Holmes geriátriai orvos ehhez kapcsolódóan azt nyilatkozta, hogy orvosi szempontból szerinte Francis mindent megtett annak érdekében, hogy hosszú és egészséges életet éljen.

Francis pedig hozzátette, hogy soha nem nyúlt sem cigarettához, sem alkoholhoz.

A videó itt látható:

Forrás: Unilad


Megosztom
Link másolása


INSPIRÁLÓ
A Rovatból
„Más érzelmek ezek. Egy idős ember másképp érez” – Vitray Tamás 90 évesen újra szerelmes!
Az idős tévés egy volt kolléganőjével jött össze. Megkapóan őszintén beszélt az érzelmeiről.

Megosztom
Link másolása

Nem bújt ki a magánéletét firtató kérdések alól Vitray Tamás, aki néhány évvel ezelőtt azzal került az újságok címoldalára, hogy 87 évesen elvált fiatalabb feleségétől. Most pedig megmutatta a világnak, hogy sosem szabad leírni magát az embernek Az ő szíve például egy éve már újra foglalt.

„Más érzelmek ezek. Egy idős ember másképp érez. Van, amiben mélyebben, és van, aminek kevesebb jelentősége van.

Nemcsak a testiségről beszélnék, hanem egyáltalán a jelentőségek megváltoznak. Az, aki párt választ, az tényleg úgy is gondolja, hogy legyen egy párom. Nem belőlem még egy, hanem egy fél, amelyik kiegészít.

Abban nem csak az van benne, hogy csókolózom-e, vagy simogatom-e, vagy kapok-e gyengédséget. Benne van, benne lehet, de nem ez teszi ki, csak a szerelem.

Nem tudom, lehet. Együttlét, összetartozás” – mondta Vitray Tamás a Bóta Café című műsorban.

A televíziós legenda egy hónappal ezelőtt YouTube csatornát is indított, ahogy mondta, Friderikusz Sándor meginvitálta a filmet, amit készített, a saját YouTube csatornájára úgy, hogy még is nem látta...

„Ez nagyon a javára írandó. Azt mondta, „hozza hozzám, ott sok a néző” – mesélte Vitray Tamás a Palikék Világa című műsorban. - Azonban a gyerekeimnek nem tetszett.

Nem Fridi miatt, hanem, hogy miért mész te albérletbe a műsoraiddal. Mondtam, hogy már igazán nem érdekes, mert nem lesz több. Innen indult ez a dolog. »Itt van a Tomi – a nagyfiam –, aki a National Geographic főszerkesztője, de ő egyetemet végzett operatőr és adásrendező, elvileg abszolút jogosultabb akármelyikünknél – mondta az öccse. Meg itt vagyok én, aki informatikus és a televíziónak is dolgozom a saját programjaimmal. És itt van a Jancsi« mondta. A Jancsi az öcsém, kardiológus nyugdíjban, de elfelejtettem, hogy neki is van egy Jancsija. Tényleg érdekes, hogy öröklődik ez át, ő mániásan trükkfilmeket meg ilyeneket csinál otthon. A kicsike már 17, ő a kisebbik fia Péternek. Egyszóval mi álljunk össze. Ez tetszett, nagyon. Ez eredeti is, nem hallottam még előzményét.”

Így indított tehát saját YouTube csatornát a szerelmes idős tévés.


Megosztom
Link másolása