GYEREK

Óraátállítás, ami nem csak a szülőket készíti ki - így segíthetsz a kicsiknek átvészelni a legnehezebb napokat

Vasárnap egy órával tovább alhatunk - ez lenne a jó hír. Csakhogy ezt hiába mondod egy kisgyereknek, október 29-én az ő napirendje durván felborul. Eláruljuk, hogy könnyítheted meg neki az átállást. És azt is, hogy mi köze van a Coldplay énekesének a nyári időszámítás bevezetéséhez.

Megosztom
Link másolása

Amikor vasárnap reggel felébredünk, az automatikus órák, például a telefonok, a laptopok már átállították magukban az időt, nekünk csak néhány más eszközön kell ugyanezt megtennünk. Ez könnyű. A gyereket azonban nem lehet egy mozdulattal előre vagy hátratekerni. Az ő bioritmusát durván megviseli ez a váltás.

Míg a felnőttek belső órája szükség esetén akár 60 percet is képes ugrani, a csecsemők és a kisgyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak az ilyen változásokra.

Ugyan az óraátállítással - elméletileg - egy egész órával több alvásidőt nyerünk, de a csecsemők, kisgyerekek és kicsit nagyobbak ezt egyáltalán nem értékelik még. Ami azt jelenti, hogy ők már (az új) hajnali 5-kor ébren lesznek, mert nekik ez (a régi) reggel 6 óra.

A legrosszabb, amit tehetsz, ha megpróbálod kijátszani az óraátállítást azzal, hogy szombat este egy órával később fekteted le őket.

Valószínűleg elég fárasztó szombat estéd lesz, egy síró, fáradt kisgyerekkel fogsz nyűglődni, aki aztán vasárnap hajnalban ugyanakkor kel majd, mint mindig. A szokásos időben.

A legjobb, ha beletörődsz, hogy a gyerek valószínűleg a nyári időszámítás szerint fog felébredni vasárnap is, az a plusz óra most nem neked ketyeg. De próbáld a szokásosnál körülbelül 10 perccel tovább a kiságyában vagy a szobájában tartani. Ha sikerül, a következő néhány napban mindig csak 10-10 percet kell így megnyerned.

Ki találta ki, hogy legyen óraátállítás?

Benjamin Franklinnak 1784-ben Párizsban járva jutott először eszébe ez az ötlet. Azt javasolta, hogy ha nyaranta az emberek korábban kelnének fel, mondjuk amikor pirkad, akkor esténként spórolhatnának a gyertyákon.

Az étkezések kulcsfontosságúak a napirendben. Segítenek beállítani a belső óránkat is.

Ahogy az altatási rutinokat és a lefekvési időt mozgatod, úgy igazítsd a baba és a kisgyerek összes étkezési, fürdési idejét is ugyanannyi idővel hátrébb. Kis lépésekben.

Használd az étkezéseket arra, hogy a téli időszámításhoz alkalmazkodjatok. Hacsak a vasárnapot tudod rászánni, mert a gyerek óvodás vagy kisiskolás, akkor az étkezési idők finom mozgatása is segíthet visszaállítani a biológiai óráját. Egyszerűen az óraátállítást követő nap étkezéseit a szokásosnál kicsit később kínáld. A reggelit 15 perccel, az ebédet 35 perccel, a vacsorát pedig szerencsés esetben 60 perccel későbbre célozd be (a régi időszámítást figyelembe véve). Ha ez az első nap nem megy, folytasd a másodikon.

A lefekvést ezzel együtt legalább fél órával toljátok későbbre - vagy a lehető legközelebb az egy órához. De ha a baba nem bírja ki a plusz fél órát se, ne erőltesd. A hiányzó perceket a következő napokban is megnyerhetitek.

Íme a túlélési stratégiák, amelyek segítenek kezelni az átállás zavaros időszakát:

Használd ki az előnyeit

Ha a jelenlegi lefekvési időtök később van annál, mint szeretnéd, ez most egy remek alkalom arra, hogy a téli időszámítással együtt gond nélkül egy órával korábbra állíthasd a napirendeteket. Ez jól működik, csak legyél következetes és kitartó. A gyerek semmit nem fog észrevenni az egészből.

Az ötletet a Coldplay énekese, Chris Martin ükapja, egy William Willett nevű építőmester is jó ötletnek tartotta. 1907-ben kiadott egy röplapot A nappali fény pazarlása címmel, amelyben arra buzdította az embereket, hogy korábban keljenek fel. A zenész ükapja ugyanis lelkes golfozó volt, és nagyon utálta, hogy a meccsei félbeszakadtak, mert lemegy a nap. Az óraátállítás ötletét ezután a britek annyira komolyan vették, hogy még a kormány is megvitatta 1908-ban, de sokaknak nem tetszett, ezért nem lett belőle semmi.

Sötétíts be

Ha a korábban kelő nap fénye túl korán ébreszti őt reggelente, a sötétítő függönyök a gyerekszobában jó szolgálatot tehetnek. Sőt, majd március végétől is, amikor a nyári időszámítás miatt az esti altatással lesznek gondok.

Változtass kis lépésekben

Ha az óraátállítás előtti vagy utáni héten minden este 5-10 perccel később fekteted le a kicsit, fokozatosan közelítheted őt az új időszámítás szerinti lefekvési időhöz. Nagyjából egy hét alatt utol is éritek magatokat.

Ússz az árral

Másik lehetőség, hogy egyszerűen megvárod, amíg a baba vagy a kisgyerek természetes módon alkalmazkodik az új időbeosztáshoz. Nagyon fontos, hogy erős légy, amíg a dolgok ismét a helyes kerékvágásba kerülnek. Ez abban az esetben működik jól, ha nem kell óvodába, iskolába, neked pedig dolgozni menni a következő héten.

William Willett egész életében próbálta meggyőzni az embereket arról, hogy a nyári időszakban az óraátállítás mekkora ötlet - és mivel ő három fázisban, hetente 20-20 perccel tervezte előre is és vissza is állítani az időt, még azt is mondhatnánk, hogy az egy, a mainál jóval kíméletesebb módszer lett volna. Az óraátállítást az Egyesült Királyságban csak 1916-ban - egy évvel az énekes ükapjának halála után - vezették be, nem függetlenül az I. Világháborútól. A világon elsőként mégsem ők, hanem a németek tették kötelezővé háborús okokból 1916. április 30.-án, egy hónappal az Egyesült Királyság előtt. Sőt, Németországgal egyidőben Magyarország is átállította az óráit, pontosabban az Osztrák-Magyar Monarchia.

Ragaszkodj a rutinhoz

Ha minden este egy megszokott rend szerint zajlanak az altatások, a rutin beindítása segít rávezetni a kicsit arra, hogy mikor jön az alvás, még akkor is, ha egy órával később esedékes, mint a múlt héten.

Magyarázd el, mi történik

Bár a legtöbb gyerek örömmel fogadja azt a plusz órát, amit napközben együtt tölthet veled, mégis az a legjobb, ha elmondod neki, hogy mi történik, és miért kell később kelni, később reggelizni, ebédelni, fürödni…

A szakértők azt tanácsolják, hogy használd a napot és a holdat ábrázoló ábrákat, így magyarázd el, mi történik.

A móka itt az, hogy a gyereket arra kéred, hogy maradjon az ágyban, amikor a hold ábrája van kint a szobájában, és keljen fel, amikor a napot teszed ki.

Ennek sokkal több értelme van számára, mint a változó időszámításnak.

Magyarországon az ötvenes évek takarékoskodása 1954-57 között újra életbe léptette a nyári időszámítást. Ezt 23 év szünet követte, majd 1980 óta használjuk újra a kétféle időt. Eleinte szeptember végén állítottuk vissza az óránkat, 1996 óta azonban már október végéig várunk vele. Hogy meddig? Jó kérdés. Az Európai Unió döntése szerint jövőre, azaz 2024-ben minden tagországnak véglegesen át kell térnie az általa választott téli- vagy nyári időszámításra.

Még ha az első napok nehezek is lesznek, az vigasztaljon, hogy a gyerekek bámulatosan rugalmasak, és hamarosan hozzászoknak az új napirendhez. Remélhetőleg te is.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
A Rovatból
Csinos, fiatal bébiszittert fogadott az anyuka, most mindenki hülyének nézi miatta
Szerinte nem is az a bosszantó, hogy az emberek azt hiszik, a férje megcsalná, hanem az, hogy teljesen alap az is, hogy a lány is benne lenne. Mintha nem is lenne más választása.
K.O. - sassy.hu
2024. február 12.


Megosztom
Link másolása

TikTokon jelent meg egy videó, amiben egy anyuka elkezdi azt ecsetelni, mennyire buta döntést hozott egy másik anyuka akkor, mikor egy 21 éves fiatal és csinos au pair-t, azaz bent lakásos, külföldről érkező bébiszittert fogadott.

„Ő [a bébiszitter] egy szuper dögös, Victoria's Secret szupermodell kinézetű, 21 éves, aranybarnára sült lány. Az anyuka viszont csak egy átlagos amerikai csinoska.”

– kezdte videójában.

Az említett anyuka azonban nem tűrte csöndben a vádakat, és egy saját videóban reagált, ahol elmagyarázta, miért is döntött úgy, ahogy.

Katie, az anyuka így kezdte a visszavágást, miután bevágta a fent említett részletet a videójába:

„Én vagyok az az átlagos amerikai nő, aki elég hülye volt ahhoz, hogy egy Victoria's Secret modellt alkalmazzon dadának.”

Ezután kifejtette, hogy többek között azért merte felvenni a lányt, mert például – kapaszkodj meg – megbízik a férjében. Érdekes indok, nemdebár?

„Igazából nagyon biztonságos, csodálatos kapcsolatunk van. Tudom, hogy nehéz elhinni” – mondta el.

Majd hozzátette, hogy nem szokása valakit a külseje alapján diszkriminálni.

„Tudom, hogy nagyon nehéz elhinni, mert most már én vagyok ez a nemkívánatos vén banya, értem én. De régen én is egy nagyon dögös 21 éves lány voltam. És rengeteg megbélyegzéssel és ítélkezéssel kellett megküzdenem az olyanoktól, mint te, akik azt hitték, hogy le akarok feküdni a pasiddal. Tisztázzunk valamit nagyon világosan. Csak azért, mert gyönyörű voltam és 21 éves, nem jelenti azt, hogy nős férfiakkal feküdtem le.”

Majd elmagyarázta, hogy sokkal fontosabbnak tartja, hogy a dadusuk kompetens legyen a belső tulajdonságai alapján, legyen energiája a két gyerekhez, és viselkedjen jól velük. És ezek sokkal jobban érdeklik, mint a lány külseje.

@whenkatiemetharry 😤 now whats YOUR take? Because something about this really rubs me the wrong way and it surprisingly has nothing to do with the connotation that my Husband would cheat. That literally ruffles zero of my very secure feathers 🙃 What DOES however bother me is this very much sounds like if the man wants to sleep with her then it’s a done deal as if the young woman in the equation has NO choice. Why do all these comments sound like ALL beautiful young women are game for sleeping with a married man ?!? Like wtf…and the reality is the type of person who would be more likely to fall into those toxic type of patterns has so much more to do with what’s going on on the INSIDE than what’s going on on the OUTSIDE. A persons energy, the way they treat my children and me, the way they interact with my husband are far more important and telling than the way they look. Does this make sense ? #momtok #aupair #hotnanny #cheatinghusband #hottake #twinmom #fyp #trending ♬ original sound - Katie & Harry

A leírásban arra is kitért, hogy egyébként nem is az az alapfeltevés idegesíti fel, hogy a férje tuti megcsalná, hanem az, hogy teljesen alap, hogy a lány is azonnal benne lenne. Mintha másképp nem is lehetne.

„Miért hangzanak ezek a hozzászólások úgy, mintha MINDEN gyönyörű fiatal nő hajlandó lenne lefeküdni egy nős férfival?!”

A hozzászólók között jó pár dadus is írt, akik elmondták, hogy soha eszükbe sem jutott lefeküdni a munkaadójukkal.

Ezt követően Katie még egy videót posztolt, amiben bikiniben látható, ugyanis kiderült, hogy azért eléggé megviselte, hogy átlagosnak nevezték.

„Próbálom feldobni magam, miután az internet azt mondta, hogy a férjem meg fog csalni, és elhagy egy 10 évvel fiatalabbért” – írta viccesen a videóhoz.

@whenkatiemetharry Replying to @Miss Goldieme trying to hype myself up after the internet told me my husband is gunna cheat on me and leave me for someone 10 years younger 💃🏽 🙃 • #momtok #trendingsound #momsoftiktok #hotnanny #aupair #cheatinghusband #hottake #fyp ♬ Never Lose Me - Flo Milli

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
11 gyereket szült 8 különböző férfitól, szerinte sokkal jobb a több apa, mint egyetlen egy
A magyarázata ugyan elég érdekes. A kommentelők persze nem kímélik, de a nő vicces válaszokkal teszi őket helyre.

Megosztom
Link másolása

Közel egy tucatnyi gyereket nevel egy Phi nevű nő, akit rengeteg kritika ért, mióta bevallotta, hogy a 11 gyereke 8 különböző apától született.

Elmondása alapján pedig jobb, mintha csak egy lenne. Bár a magyarázata elég sajátos.

Állítása szerint ugyanis, ha csak egy apukája lenne a gyerekeknek, és azzal bármi történne, akkor nem maradna ugyebár egy sem. Így viszont, ha a nyolc apuka közül mondjuk egy meghal, kettő meg csak eltűnik, akkor is marad még öt. Logikus, igaz?

@phieudoraa #answer to @kalasoo like duhhhh yall gotta do the math… #babydaddyproblems #babymamachallenge #babymamatiktok ♬ original sound - PhiPhi🍭

Phi elmondása szerint azonban ő jól megvan egyedül, ezért kizárólag baráti kapcsolatot ápol a nyolc édesapával. Tisztelik egymást, nem szólnak bele egymás dolgába, és szerinte ez jól is van így.

A kommentelők azonban nem kímélik a sokgyerekes édesanyát, és olyan kérdésekkel szekálják, minthogy mennyi gyereket tervez még, illetve hol keresi ezekhez az apajelölteket.

A nőt nem kell félteni, ezekre is vicces válaszokat adott, minthogy szeretne még 19 gyereket, hogy meglegyen a 30 vagy, hogy társkereső appon keresett apákat, de mivel az már kimerült, Facebook Marketplace-n és üres hirdetőtáblákon keresi a vállalkozó szellemű jelölteket.

Persze ennek ellenére is sokak szerint jobb lenne, ha fogamzásgátlót használna, vagy csak szimplán leállna ezzel a rossz szokással - merthogy ennyi gyereknél a hozzászóló szerint már szokásról lehet beszélni.

@phieudoraa Replying to @paulahanleylara ♬ original sound - PhiPhi🍭

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Sokkolta a hír a férfit, amikor kiderült, hogy 37 gyereke van
Ugyan a 62 éves férfi volt nős, mégsem született sosem gyereke. Legalábbis ő azt hitte.

Megosztom
Link másolása

A 62 éves Peter Ellenstein nagyon sokáig abban a hitben élt, hogy nincs családja. A férfi azonban az 1980-as '90-es években spermadonor volt, ugyanis pénzt szeretett volna gyűjteni egy színházi társulat indításához fiatalabb korában.

Aztán egy napon, 2017 októberében felbukkant az egyik biológiai gyermeke, aki Facebookon írt rá édesapjára. Azóta a férfi rádöbbent, hogy egészen pontosan 37 gyermeke született.

Az első üzenetről Peter egy interjúban elmondta, hogy örökre megváltoztatta az életét.

„Azt írta, hogy különös körülmények között küldött nekem üzenetet, de úgy véli, hogy talán én vagyok a biológiai apja. Annyira megdöbbentem, mintha derült égből villámcsapásként ért volna - odatartottam egy barátomnak, hogy olvassa el, aki szintén nem tudta elhinni. Üzenetet küldtem róla az akkori feleségemnek és a testvéreimnek, akik azon tűnődtek, hogy nem lehet-e átverés. De nem volt az. Visszaüzentem Rachelnek, és megbeszéltük, hogy még aznap este találkozunk, és csodálatos volt.” - mesélte.

„Megöleltük egymást és sírtunk, de azonnal megkedveltük egymást, és végül egészen a kora reggeli órákig beszélgettünk.”

Azóta lánya, Rachel segítségével Peter már 36 gyermekkel tartja a kapcsolatot az összesen 37 gyerekből.

„Három héttel később újra találkoztam Rachellel, és volt egy listája további 11 gyermekről, akiket megtalált. Aztán felmentem egy genealógiai oldalra, és minden hónapban találtam egy újabbat, szóval elkezdtem megkeresni az összeset.”

Peter eddig 34 gyerekével találkozott, és legalább egy tucatnyival rendszeresen tartja a kapcsolatot. Elmondása szerint álmaiban nem gondolta, hogy ez lesz abból, hogy ő egyszer anno pénzt akart keresni.

„Akkoriban a klinikán azt mondták, hogy az adományozás névtelen, bár beleegyeztem, hogy bármelyik utódom felkutathat engem orvosi vészhelyzet esetén - ha például szükségük lenne a csontvelőmre egy transzplantációhoz. Így hát elmentem, és többnyire elfelejtettem az egészet.”

A férfi nem bánja, hogy így alakult, elmondása szerint ugyanis az, hogy a biológiai gyermekeivel találkozhat, az egyik legjobb dolog, ami valaha történt vele. Rendszeresen jár családi vacsorákra, több gyermeke esküvőjén is részt vett, sőt az egyik fiával egy háromhetes európai körutazásra is elment.

A kapcsolattartásban egy privát Facebook-csoport segíti, amiben az összes gyermeke benne van.

Azt mondja, észrevette, hogy van bennük közös vonás, ugyanis mindegyikük szereti a társasjátékokat, a podcasteket és a szóvicceket.

Peter korábban volt már házas, és persze több párkapcsolata is volt, de saját családot sosem alapított. Talán nem is baj.

„Soha nem volt saját családom, és ez talán megkönnyítette a helyzetet, mert nem volt semmilyen kötődésem a biológiai családomhoz, amikor elkezdtem találkozni a donorgyerekeimmel. Ez nem ugyanaz a kapcsolat, mintha gyermeket nevelnél - némelyikükhöz nagyon közel állok, némelyikükhöz viszont kevésbé. A velük való kapcsolatom azon alapul, hogy ők mit akarnak tőlem.” - zárta mondandóját az egykor donor, ma boldog, 37 gyerekes apuka.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Nevelési tanácsokat adott mosolyogva a neten, közben kínozta és éheztette a gyerekeit a horroranya
Korábban is kiszúrták páran, hogy valami nem stimmel a családdal, de csak akkor derült ki, mekkora a baj, amikor elszökött otthonról az egyik gyerek és kitálalt.

Megosztom
Link másolása

Börtönbe megy az influencer anya, aki úgy adott nevelési tanácsokat Youtube-on, hogy közben kínozta és éheztette a gyerekeit.

A 42 éves Ruby Franke éveket tölthet a rács mögött gyermekbántalmazásért. Egy utahi anyát, akit kemény nevelési tanácsai miatt a YouTube influencerévé tettek, legalább négy év börtönre ítéltek gyermekbántalmazásért.

A Utah államban élő mormon nő és férje hat gyermeket nevelt, és rendszeresen tettek közzé tartalmakat, szülői tanácsokat osztogattak.

2015-ben indított csatornájukat, a 8 Passengerst kétmillióan követték. Amikor a férjével elváltak, akkor a nő az üzlettársával, Jodi Hildebrandttal együtt posztolta a videókat.

Már régóta keringtek olyan pletykák, hogy nem bánnak jól a gyerekeikkel, volt olyan videóösszeállítás is, ami sokaknak nem tetszett, kritizálták a szigorúsága miatt, meg hogy azzal fenyegetőzött, hogy levágja a gyerek plüssálatkájának a fejét, de ebből még nem derült ki, mi is a valóság. A hat gyereke közül az egyik hiába mondta, hogy az anyaja nem az a jó anya, mint amilyen színben feltünteti magát, de még ezzel sem foglalkozott a hatóság.

Arra, mi történik a házban, 2023 augusztusában derült fény. Az egyik gyerekük, egy 12 éves fiú kopogtatott be a szomszéd házba, enni és inni kért. A fiú az ablakon át szökött meg otthonról. Azonnal kórházba szállították részben a kóros alultápláltság miatt, részben pedig azért, mert olyan sebek voltak rajta, amelyeket szorosra húzott kötél okoz.

Amikor a hatóságok házkutatási parancsot kaptak, a gyerekeket a a család- és gyermekjóléti szolgálat gondozásába helyezték, az anyát letartóztatták.

A gyerekek sokszor nem kaptak enni és inni, előfordult, hogy ágyban sem alhattak, gyakran eltiltották őket a szórakozástól. Előfordult büntetésként verés, kikötözés is, illetve az, hogy az egyik gyereknek kaktuszok közé kellett ugrania.

A gyerekek nem jártak iskolába, otthon tanították őket, ezért sem derülhetett ki hamarabb, milyen bántalmazásokat szenvedtek el éveken át.

A nő most könnyes szemmel kért bocsánatot a bíróságon. Egyelőre nem tudni, hány év szabadságvesztésre ítélik az egyes vádpontok alapján, és azt sem, hogy üzlettársa és bűntársa milyen büntetést kap.

Megosztom
Link másolása