Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Az egyiptomi lóbab mindenhogy, mindig mennyei”
Egy távoli és elhagyatott faluban él Görögország déli részén, egy apró félsziget csücskében. Marianak hívják - egy spanyol hölgy Galíciából, aki
Ma, majd fél évszázaddal később mindig mosolygós, hevesen gesztikuláló Maria és férje - aki a környék legjobb retsina borát készíti - azon kevesek között vannak, akik egész évben Methana félszigetén maradnak.
Ha esik az eső, ha őrülten meleg van, karácsony vagy húsvét, ha látja, hogy enni jöttünk, már integet a háza erkélyéről, ami közvetlenül az étterem fölött van, majd kapunk egy ölelést, és kéz a kézben elvisz minket magával a veteményesbe.
És míg mi nézzük a naplementét a tenger felett, Maria a konyhában készíti a vegán finomságait, amelyeket nekünk álmodott meg.
Gyakran érkezünk hozzá barátokkal, családdal, vagy az elvonulásainkra látogató vendégeinkkel, akik mindig mondják: Maria vegán paellájánál még Spanyolországban sem ettek jobbat.
A lakoma végeztével, amikor indulni készülünk, mindig kapunk tőle valami ajándékot - egy nagy halom kerti zöldséget, vagy épp egy tálca süteményt. Amikor legutóbb nála jártunk, egy nagy zacskó lóbabot kaptunk tőle.
![](https://sassy.hu/wp-content/uploads/2024/03/image00004-1.jpeg)
Egyszer csak eszünkbe jutott az étel, amit kedvenc humusz éttermünkben, az Abu Hassanban ettünk rendszeresen, mikor Jaffában éltünk.
A ful tipikus arab fogás, eredetileg Egyiptomból - és ahogy a humuszt, ezt is ezerféleképpen készítik: van, aki főzelék-szerűen egészben hagyja a babokat, mások egészen krémesre pürésítik.
A mi receptünk valahol a kettő között van. Számunkra nincs ennél szeretet-ízűbb étel, hiszen „előző életünk” béli szomszédunk inspirálta, egy összetevővel, melyet mostani szomszédainkról kaptunk.
A ful - az egyiptomi lóbab püré
![](https://sassy.hu/wp-content/uploads/2024/03/image00002-1.jpeg)
Hozzávalók, 4 adaghoz:
250 gramm szárított lóbab
6 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
Római kömény
Kurkuma
Só
Bors
1-2 citrom
Olivaolaj
Elkészítés:
1. A babot felöntjük vízzel, és egy éjszakára beáztatjuk (ha egy teáskanál szódabikarbónát adunk hozzá, gyorsabb lesz a folyamat, és kevésbé puffaszt), majd alaposan megmossuk.
2. Egy nagy fazékba tesszük a babot az összes fűszerrel és felöntjük vízzel. Először erős hőfokon hagyjuk felforrni, majd lassú tűzön, fedővel lefedve 2 órán át főzzük, amíg a bab teljesen szét nem mállik.
3. A főzés utolsó szakaszában nem takarjuk le a tálat, hogy a víz elpárologjon. A felét botmixerrel pépesítjük, amíg krémes állagot nem kapunk, és visszaforgatjuk a fazékba.
4. Hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat, frissen facsart citromot, és megszórhatjuk friss petrezselyemmel is.
Extra tipp - tahinivel, azaz szezámmagpasztával is mennyei - ebben az esetben 2 evőkanállal forgatunk bele, ½-1 dl extra vízzel, a pürésítés előtt.
Pitával, kenyérrel, vagy zöldségekkel tunkoljuk, de van, aki a klasszikus csicseris-humusz tetejére pakolva fogyasztja, és mindenhogy, mindig mennyei!
További receptek szakácskönyveinkben, és a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán.