FONTOS

A TV2 szerint elég egyetlen nő is a Megasztár zsűrijébe - a többi négy férfi lesz

Izgatottan vártuk, hogy kiderüljön, ki mondja majd meg a tutit, de azért erre a nemi arányra nem számítottunk.

Megosztom
Link másolása

A tévés tehetségkutató műsor olyan műfaj, ahol az épp szárnyait próbálgató tehetség egy kis szeletét adja csak a szórakoztató estének. Lehetne ez másként is, de mára így alakult.

A show nagyobb részét a zsűri interakciói teszik ki, nekik kellene igazán szórakoztatni a nézőket.

Emiatt szokott különösen érdekes lenni, hogy kik ülnek minden héten szemben a bátortalan vagy épp nagyon is jól teljesítő civilekkel.

Voltak olyan tehetségkutatók, ahol a zsűriben egyenlő arányban voltak jelen a nők és a férfiak, ilyen volt például a Csillag születik-széria,

ott olyan művészek szerepeltek a zsűriben, mint Falusi Mariann, Pokorni Lia, Keleti Andrea, Hernádi Judit, Oroszlán Szonja, akiknek azért volt fogalmuk a szórakoztatásról és a művészi értékről is. De mostanában már csak mutatóban akad egy-egy nő az asztal túloldalán. Mondhatni dísznek. Pedig rengeteg értékes és tehetséges női művészünk van, biztosan akadnak köztük érdekes, vagy vicces fazonok is. De úgy tűnik, a televíziók döntnökeinek nincs rájuk szüksége.

Most a TV2 nagy csinnadrattával bemutatott új zsűrijébe láthattuk azt, hogy szerintük épp elég egyetlen énekesnőt bepasszírozni a pasik közé,

a többi négy döntnök legyen férfi. Ez akkor is bántó a nőkre nézve, ha az ország vezetése már jó ideje negligálja őket. A szórakoztató iparnak azért nem kellene követnie a politikát.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TV2 (@tv2official) által megosztott bejegyzés

Nézzük tehát, kik az idei Megasztár zsűritagjai:

Rúzsa Magdi képviseli a nők véleményét

A többiek: Molnár Ferenc Caramel, Marics Peti, Papp Szabi és Marsalkó Dávid.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
Eszméletlenre verték és megerőszakolták Alec Baldwin és Kim Basinger lányát
Eddig a szüleinek sem beszélt róla. Most azért szólalt meg, hogy támogassa azokat, akik szintén abúzus áldozataivá váltak.

Megosztom
Link másolása

Leírhatatlan borzalmakról számolt be Kim Basinger és Alec Baldwin lánya, Ireland.

A megrázó történetet egy TikTok-videóban mondta el.

Ireland Baldwin azért szólalt meg élete legszörnyűbb élményéről, mert támogatásáról szerette volna biztosítani azokat, akik ugyanezt már átélték.

Ugyanakkor azt gondolja, nem kötelessége mindenkinek beszélni az ehhez hasonló traumákról, csak akik elég erősnek érzik magukat hozzá.

A történtekről az ápolónőn kívül, aki a kórházban ellátta, senkinek sem beszélt, az akkori barátjának és a szüleinek sem.

Ireland Baldwin azt mondta:

tinédzserkorában eszméletlenre verték és megerőszakolták.

Ez pedig később sok szenvedést és fájdalmat okozott neki is, és azoknak is, akiket szeretett. Ugyanis titkolta a történteket, és az önpusztításba menekült.

Az esetet követően sokat ivott, sokat bulizott, bántalmazó és mérgező kapcsolatai és barátságai voltak. Mindezt ezért, hogy a történtekről elterelje a figyelmét.

Ireland Baldwin többször is megosztott már olyan videót, amiben őszintén beszélt az érzéseiről, szorongásairól. A követői éppen ezért is szeretik. Sok olyan kommentet kap, amelyekben leírják a hozzászólók, mennyit segít nekik az őszintesége a saját traumáik feldolgozásában.

Forrás: Filmezzunk.hu

Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
EGÉSZSÉG
A fiatal lány túlélte a tüdőrákot, most elmondja, milyen jelekre figyelj, mi utal először a betegségre!
Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt.

Megosztom
Link másolása

A fiatal amerikai lány, Aurora Lucas 2021 augusztusában kezdett el mellkasi fájdalmat érezni, ám akkoriban csak a stressz mellékhatásának könyvelte el.

Elfoglalt volt. Nemrég költözött Chicagóba, hogy új tanári állást kezdjen, és a doktori programjának második évében járt. De, amikor a fájdalom nem múlt el, és köhögés, fáradtság és hátfájás jelentkezett nála, elment a sürgősségire.

Soha nem gondolta volna, hogy azt a diagnózist hallja, amely végül három hónappal az első kórházi látogatás után érkezett. Előrehaladott tüdőrákja volt - 28 évesen. Aurora soha nem dohányzott.

Gyógyulása után a most 31 éves Aurora a TikTok-csatornáján közzétett videóban számolt be a hosszas folyamatról, mire megérkezett a diagnózis és hogy mik voltak az első intő jelek, amikre felfigyelt.

„Az ijesztő az, hogy ez egy rejtett betegség, csak sokkal később, a harmadik vagy negyedik stádiumban diagnosztizálják, és általában elég agresszív”

-mondta a lány.

Mire Aurora betegségét felfedezték, a rák már a nyirokcsomókra is átterjedt, és a harmadik stádiumba sorolták. Az ebben a stádiumban diagnosztizált tüdőrákosok körülbelül 37 százaléka él a diagnózist követő öt évig.

A tünetek közé tartozott a mellkasi fájdalom, a tartós köhögés és a hátfájás. Emellett olyan mértékű fáradtság is kialakult nála, hogy abba kellett hagynia a vezetést, mert attól félt, hogy elalszik a volánnál.

Röviddel ezután időpontot kért háziorvosához, aki csupán azt javasolta neki, hogy egyen egy kis mézet a köhögésére.

Körülbelül egy héttel később a mellkasi fájdalmai nem enyhültek, ezért kórházba ment. Az orvosok felvételt készítettek a mellkasáról, és azt feltételezték, hogy talán fertőzés vagy tuberkulózis lehet.

Mivel a lány biztosítása nem fedezte a további vizsgálatokat, az orvosok hazaküldték. Három héttel később visszatért a sürgősségi osztályra, mert a köhögés egyre rosszabb lett, és alig tudott beszélni.

2021 decemberében új biztosítása lett, aminek köszönhetően megkapta a megfelelő vizsgálatokat. Öt napon belül tüdőrákot diagnosztizáltak nála.

Két kemoterápiás kezelést és 30 napos sugárkezelést javasoltak neki. A kezdeti kezelések óta pedig folyamatos gyógyszeres kezelést is kap mind a mai napig.

„Bármikor előfordulhat, hogy a gyógyszer nem tartja kordában a rákot, és visszatér”

-meséli Aurora.

A továbbra is jelenlévő aggodalom ellenére aktív, mozgalmas életet él. Közösségi oldalain pedig igyekszik felhívni a figyelmet a rendszeres orvosi szűrések fontosságára, mivel sokaknál a tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség már nagyon előrehaladott állapotban van.

@aurorainnalucas What were your lung cancer symptoms? @LungCancerFoundation #LivingWithLungCancer #cancer #lungcancer #efgr #cancerstage3 #lungcancersymptoms #cancerawareness #nsclc ♬ original sound - Aurora 'Inna' Lucas

Via


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

FONTOS
A Rovatból
Van egy furcsa alvászavar, ami előre jelezheti a Parkinson-kórt
Bárki, aki 50 év felett hirtelen ilyen alvási viselkedést produkál, forduljon orvoshoz!

Megosztom
Link másolása

1982-ben Donald Dorff nyugdíjas élete váratlan fordulatot vett, amikor diagnosztizálták nála az RBD-t, egy alvási viselkedészavart.

Az RBD nemcsak a bácsi alvását forgatta fel, hanem a neurológiai kutatások irányát is megváltoztatta.

Ez az állapot hirtelen mozdulatokat vált ki alvás közben, és később alapvető fontosságúvá vált a demencia és a Parkinson-kór kutatásában.

Mi is az az RBD?

Az RBD egy különleges alvászavar, amely során az emberek elveszítik a REM-alvás közben működő természetes bénultságot, így fizikailag is reagálnak álmaikra. A REM-alvás, vagyis a gyors szemmozgásos alvás az az időszak, amikor a legtöbb álmunkat látjuk.

Normális esetben az agy ekkor egyfajta védelmi mechanizmust aktivál, amely megakadályozza, hogy az álmaink során elvégzett mozdulatokat ténylegesen is végrehajtsuk.

Az RBD-ben szenvedők esetében ez a mechanizmus nem működik megfelelően.

Az eredmény? Rángatózás, csapkodás, rúgás, sőt, az ágyból való kiugrás. Az ilyen mozdulatok nemcsak az alvás minőségét rontják, hanem komoly sérülésveszélyt is jelentenek az érintettek és a velük alvók számára.

Az RBD tünetei és hatásai

Az RBD-ben szenvedők a mélyalvás során fizikailag is reagálnak az álmokra. Ennek eredményeképpen a következő tünetek figyelhetők meg:

Izomrángások: Az érintettek gyakran tapasztalnak hirtelen, akaratlan izommozgásokat alvás közben.

Durva mozdulatok: A betegek ütnek, rúgnak, vagy akár az ágyból is kiugranak

Furcsa alvási viselkedések: Az alvajárás és az álmok alapján történő fizikai cselekvések szintén gyakoriak.

Hangos alvási aktivitás: Alvás közben beszélnek, kiabálnak, agy egyéb hangos megnyilvánulást produkálnak.

Az RBD és a neurológiai betegségek kapcsolata

Kezdetben az RBD csupán egy kellemetlen alvászavarnak tűnt, de hamarosan kiderült, hogy komoly betegségek, mint például a Parkinson-kór és a demencia korai jelzője lehet. Dr. Carlos Schenck, a Minnesotai Egyetem Hennepin Megyei Orvosi Központjának professzora és pszichiátere volt az első, aki dokumentálta Dorff esetét.

Dr. Schenck elmagyarázta, hogy

az alvási paralízis elvesztése az egyik legkorábbi és legerősebb jele annak, hogy valakinél később Parkinson-kórt vagy Lewy-testes demenciát diagnosztizálnak.

Ezek a betegségek gyakran károsítják az agytörzset, ami hatással van a test mozdulatlanságára alvás közben. Az RBD-ben szenvedők gyakran tapasztalnak hallucinációkat is, amelyek a Parkinson-kórban szenvedőknél is gyakoriak. Ezek a hallucinációk az ébrenlét és az alvás közötti határ elmosódásából erednek, és zavaróak lehetnek mind a beteg, mind a környezetében élők számára.

A korai felismerés fontossága

Az RBD korai felismerése különösen fontos, mivel jelenleg nincs mód a Parkinson-kór, a demencia és más hasonló neurológiai betegségek előrehaladásának lassítására. Dr. Schenck hangsúlyozza annak fontosságát, hogy

bárki, aki 50 év felett hirtelen szokatlan alvási viselkedést, például alvajárást vagy alvás közben beszédet produkál, forduljon orvoshoz.

Az ilyen tünetek ugyanis a betegség korai jelei lehetnek, és időben történő felismerésük kulcsfontosságú a későbbi neurológiai problémák megelőzésében.

A folyamatban lévő kutatások és klinikai vizsgálatok reményt adnak arra, hogy áttörés jöhet a Parkinson-kór és a demencia megelőzésében vagy lassításában, jobb életminőséget biztosítva emberek millióinak világszerte. Donald bácsi diagnózisa több volt, mint egy egyszerű orvosi eset; új utakat nyitott a neurológiai rendellenességek megértésében. Az alvászavar korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú lehet a Parkinson-kór és a demencia megelőzésében és lassításában, így jelentősen javíthatja az érintettek életminőségét.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

FONTOS
Ne használd minden nap! Kiderült, hogy a legnépszerűbb szájvíz növelheti 2 rákos megbetegedés kockázatát!
Ajánlunk helyette biztonságos alternatívákat.

Megosztom
Link másolása

Tudósok figyelmeztetnek, hogy a Listerine növelheti két rákos megbetegedés kockázatát, és

arra is felhívják a figyelmet, hogy nem kellene minden nap használnunk szájvizet.

A Cool Mint ízű szájvíz napi öblögetése egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint növeli a szájban élő két baktérium mennyiségét - írta meg a Telegraph. Korábban mindkét baktériumot összefüggésbe hozták a nyelőcső- és bélrákkal.

Úgy vélik, hogy a szájvízben lévő alkohol megzavarja a szájban élő baktériumok normális mennyiségét és arányát.

Három hónapos Listerine-használat után két baktériumfajt - Fusobacterium nucleatum és Streptococcus anginosus - sokkal magasabb számban tudtak kimutatni.

A belgiumi Antwerpenben működő Trópusi Orvostudományi Intézet tudósai a baktériumok egy Actinobacteria nevű csoportjának csökkenését is tapasztalták, amelyekről korábban megállapították, hogy hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához.

Chris Kenyon professzor, az egyetem tudósa, aki a tanulmányon dolgozott, elmondta, hogy

a szájvíz használata „növelheti a rák és a különböző fertőzések kockázatát".

Azt is állította:

„A legtöbb embernek nem kellene használnia, és ha mégis használják, akkor alkohol nélküli verziót kellene használniuk, és a használatot mindössze néhány napra kellene korlátozniuk".

Bár a kísérletben csak a Listerine-t vizsgálták, Kenyon professzor szerint valószínűleg más alkoholos szájöblítők is hasonló hatással vannak a szájban élő hasznos és ártalmas baktériumok arányára.

A Listerine az egyik legtöbbet használt szájvíz a világon. A Telegraphnak adott nyilatkozatában a vállalat szóvivője azt mondta: „A Kenvue üdvözli és ösztönzi a tudományos fejlődést és a mindennapi egészséget elősegítő vizsgálatokat.

Az első áttekintésünk alapján a közzétett kísérletből számos fontos tervezési kontroll és megfelelő szigor hiányzik ahhoz, hogy bármilyen következtetést levonhassunk az emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásról.”

Mindenesetre a tudósok első körben azt javasolják, hogy nyugodtan csökkentsd a szájvíz használatának gyakoriságát. Amikor mégis szükségét érzed, mert például valami miatt gyulladás alakult ki a szádban, akkor válassz alkoholmentes verziót. Még Listerine-ből is kapható ilyen, szóval ha ez a kedvenc márkád, nem kell hátat fordítanod nekik.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk