Connect with us

Életveszélyes is lehet – így szúrd ki a “mosolygó depressziót”

LIFE

Életveszélyes is lehet – így szúrd ki a “mosolygó depressziót”

Tízből egy embert érint, és hanem figyelünk, tragédia is lehet a vége.


Mindannyian ismerünk olyan embereket – akár világsztárokat is – akik a világ legviccesebb, legelégedettebb embereinek tűntek, aztán egyszer csak váratlanul öngyilkosok lettek. A legmegrázóbb példa erre talán az amerikai komikus-színész, Robin Williams, de sorolhatnánk. A jelenség neve “mosolygó depresszió”, amelynek a klinikai gyakorlatban nem is ez a neve: atipikus depressziónak hívják.

Az a lényege, hogy ezek az emberek mintha folyamatosan álarcban járnának. Kívülről kedvesek, mosolygósak, mindenkihez van egy-két jó szavuk, összeszedettnek és elégedettnek tűnnek. De ez csak a felszín. Belül, mélyen tele vannak negatív gondolatokkal, aggodalmakkal, szorongásokkal, sőt, kifejezetten tragikus lelkiállapotba is kerülhetnek, mégsem látszik rajtuk semmi.

via GIPHY

A mosolygó depresszió okai ugyanazok, mint a “rendesé”: egy negatív élethelyzet, fokozott stressz, az életcél hiánya, üresség, feleslegesség-érzés, valami megoldhatatlan életvezetési “csapda”, öröklött tényezők. Ez az állapot is lehet hullámzó: egy jó párkapcsolat, munkahelyi sikerek, egy örömteli családi esemény egy időre javíthatnak rajta. De aztán elég egy apróság, valami negatív dolog, hogy az érintettek újra visszasüllyedjenek a belső apátiába, fájdalomba. A mosolygó depresszió a pszichológusok becslései szerint tízből legalább egy embert érint, és bár nehéz kiszúrni, de azért vannak szimptómák.

via GIPHY

Az egyik jel a fokozott aluszékonyság, vagy épp az ellenkezője: az illető képtelen aludni, az idegrendszere nem tud megnyugodni, kikapcsolni. A másik jel a fokozott érzékenység. Ezek az emberek ingerlékenyek, aránytalanul túlreagálnak dolgokat, a legfinomabban megfogalmazott kritikát sem tűrik. Ilyenkor felcsattannak, vagy sértődötten kivonulnak a szituációból.

Ha ezeket a jeleket vesszük észre valamelyik családtagunkon, szerettünkön, barátunkon, célszerű elbeszélgetni vele. Egy őszinte beszélgetés felszínre hozhatja a lelkében mélyen lappangó fájdalmat és önkínzó gondolatokat. Mindenképpen tanácsoljuk neki azt, hogy forduljon pszichiáterhez. Az már önmagában óriási lépés, ha valaki egy ilyen lelkiállapotban segítséget mer kérni.

Természetesen nagyon sokat segít a sport és a meditáció is (egy kutatás szerint e kettő tevékenység rendszeres gyakorlása akár hetek alatt 40 %-kal csökkentheti a depresszió tüneteit), de a szakértő orvosi ellátás akkor is elengedhetetlen. Kezeletlenül ugyanis a mosolygó depresszió is ugyanolyan veszélyes, mint az összes többi: akár öngyilkossághoz is vezethet.

InspireToChange (Címkép: Pexels)

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel