Ezeket a konyhai eszközöket ideje kidobnod, ha jót akarsz magadnak - és a családodnak
Szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy legyünk óvatosak a konyhában – hogyan mossuk az edényeket, milyen vágódeszkát használjunk, mert ezek hatással lehetnek az egészségünkre.
A modern újrahasznosítási gyakorlatok miatt sok régi anyag visszakerül a használati tárgyakba, ami egészségügyi problémákat okozhat. Andrew Turner, a Plymouthi Egyetem biokémikusa publikált egy tanulmányt, amelyben kimutatta, hogy
Az újrahasznosító üzemekben lévő érzékelők nem tudják kimutatni ezeket az anyagokat, így tévék és számítógépek burkolatai – más hulladékokkal együtt – kevés szabályozással kerülnek újra feldolgozásra, és akár konyhai eszközöket is készítenek belőlük.
A hő hatására a műanyagból káros anyagok válhatnak ki. Turner szerint a lángálló adalékok nincsenek szorosan kötve a műanyaghoz, így ezek könnyen bekerülhetnek az ételbe.
Egy másik tanulmány szerint azoknál, akiknek vérében magasabb volt a PBDE (egy lángálló adalékanyag) szintje, háromszoros volt a rákos halálozás kockázata azokhoz képest, akiknek alacsony volt a szintje. A Toxic-Free Future szervezet tanulmánya pedig megállapította, hogy a
A gyerekjátékok is veszélyesek lehetnek, hiszen, ahogy Megan Liu, a Toxic-Free Future tudományos menedzsere elmondta:
Bár a műanyag újrahasznosítása jó ötletnek tűnhet, nem mindig biztonságos. „Én már kidobtam a fekete műanyag elviteles dobozaimat” – mondta Liu, majd hozzátette: „Rémisztő belegondolni, hogy ezek más termékekbe visszakerülhetnek.”
Ha ezeket a fekete műanyag eszközöket acélra vagy szilikonra cseréled, azzal sokat tehetsz az egészségedért, és megelőzheted, hogy káros anyagok kerüljenek a szervezetedbe.
Via LadBible.