LIFE

  Honnan ismerheted fel időben, hogy egy nárcisztikus bántalmazóval élsz együtt?

  Olyan fortélyosan gyilkolja le a lelkedet, hogy rá se jössz. Íme néhány technika, ami alapján kiszúrhatod, hogy bajban vagy.
  Sassy - sassy.hu
  2021. december 15.


  Megosztom
  Link másolása

  Ragadozók. A legfrappánsabban ezzel az egy szóval lehet jellemezni a nárcisztikusok párkapcsolati működését. Könnyű beleesni egy ilyen ember hálójába, mert az elején elbűvölőek. Most arról fogunk beszélni, mi jelezheti, hogy nem úsztad meg, és már benne vagy. Akár régóta.

  A mosolygós gyilkos

  A nárcizmusról ki többet, ki kevesebbet tud, attól függően, mennyire érintett a témában. Ez a személyiség-torzulás egyébként is egy spektrum, ki az elején van, ki a közepén, ki a végén. A nárcisztikus személyiségzavart, ami a spektrum legszéle, csak szakember diagnosztizálhatja. A "narcissist", vagyis nárci viszont a mindennapokban is ott van, bárki belefuthat. Sokkal gyakoribb jelenség, mint hisszük. Olyan embert jelent, akin eluralkodik ez a torzulás, és érzelmi ronccsá teszi – elsősorban a környezetét. Sokan a nárcikat öntelt, arrogáns, állandó ajnározásra, dicsfényre, pénzre, státuszra áhítozó, önimádó embereknek hiszik, pedig nem ez a legnagyobb baj velük. Sokszor még csak nem is ilyenek.

  A baj velük az, hogy nincs szilárd, belső identitásuk. Teljes üresség, sőt szégyen és önutálat (igen, épp hogy önutálat) honol a lelkük mélyén.

  Ezt egy külső, megnyerő álarccal igyekeznek elfedni, amelynek fenntartásához, a belső "sötétség" életben tartásához külső táplálékra, más szóval nárcisztikus ellátmányra van szükségük. És ezt másoktól szerzik be. Mindenáron. Ezért ragadozók. Mert ha nincs rájuk megfelelő radarod, elkapnak, kiszipolyoznak, és tönkretesznek. Miközben lehet, hogy kifelé a világ legelbűvölőbb emberének mutatják magukat.

  Mennyország, pokol, gázláng és a többiek

  Mi is az a nárcisztikus ellátmány? Leegyszerűsítve: tulajdonképpen minden, amitől ők jól érzik magukat, te meg (többnyire) nem. Az elején persze még te is jól vagy, amikor behálóznak (ezt nevezik “szerelem-bombázásnak”), eljátsszák a Nagy Őt, Álmaid Tökéletes Lelki Társát, az ezer éve várt Disney herceget/hercegnőt. Te ekkor még a mennyekben érzed magad. A pokol később kezdődik, többnyire hónapok, talán egy-két év múlva. Amikor szép, lassan belefognak a kicsinálásodba: elkezdik begyűjteni tőled az ellátmányukat. A legfontosabb ellátmány a fölötted gyakorolt totális kontroll. Csak úgy élhetsz, ahogy ők előírják. Azzal barátkozhatsz, aki nekik tetszik (leginkább senkivel).

  Alázatos lelki rabszolgájukká kell válnod, aki egyre többet tesz meg értük, egyre jobban teper, egyre kiszolgáltatottabbá, rémültebbé, önbecsülés, saját élet és akarat nélküli bábuvá alakul át.

  via GIPHY

  Ez persze nem egyik napról a másikra történik. A nárciknak jól működő technikáik vannak arra, hogy bedaráljanak. Mivel nagyon manipulatívak, sokszor észre sem veszed a fekete lyukat, amelybe lassan belecsúsztatnak. Az egyik ilyen technika a “gázlángolás”, amely egy híres, 1944-es Ingrid Bergman filmről kapta a nevét. A filmben a férj azzal akarja az őrületbe kergetni a feleségét, hogy este titokban lecsavarja otthon a gázvilágítást, és amikor a nő észreveszi, hogy sötétebb lett, a férfi kineveti, azt állítja, hallucinál, becsavarodott, bolondok házában a helye.

  A gázlángolás lényege, hogy a nárci a saját valóságodat megtagadja, hülyeségnek, fantáziálásnak állítja be. Megkérdőjelezi a józan eszedet.

  Gyanúsan sokat lájkolgat egy másik nőt az Instán, rejtegeti a telefonját, késő este sorra kapja az üzeneteket, és te ezt szóvá teszed. Paranoiásnak titulál, a nő csak haver, az üzeneteket munkaügyben kapja. Baráti társaságban, mindenki előtt gúnyosan kijelenti: szarul főzöl, vagy sokat híztál az utóbbi hónapokban. Ha később szólsz neki, hogy ezzel megbántott, lepattint, hogy túlérzékeny vagy, mit hisztériázol, menj terápiára a lelki problémáiddal, ő csak viccelt. És ez így megy hónapokon, éveken át, míg a végén a nárci eléri az igazi célját: nem saját magadnak hiszel, hanem neki.

  Összezavarodsz. A mézeshetek alatt beléd fecskendezett szerelemdrog és a manipuláció hatására nem látod meg azt, ami az orrod előtt van: hogy az Instás nő nem barát, hanem szerető, az éjjeli üzeneteket bizony ő küldi, és a súlyodra tett megjegyzéssel a szerelmed szándékosan megalázott. Nem látod meg azt, hogy bántanak.

  Izoláció és érzelmi zsarolás

  A nárci totális kontrollt akar fölötted, és ez akkor a legkönnyebb, ha teljesen izolál, azaz leválaszt az egészséges támogatói hálózatodról, a családodról és a barátaidról.

  Először csak finoman áskálódik ellenük, később konkrétan vádaskodik: “a barátnőd kikezdett velem a Facebookon “, “anyád utál engem, irigy a szerelmünkre, mert neki két házassága is tönkrement, ha szeretnél, nem tutujgatnád őt annyira.” A “ha szeretnél”, “ha boldoggá akarsz tenni”, “ha komolyan gondolnád ezt a dolgot köztünk” egyébként is nagyon gyakori kifejezések egy nárcinál, ha el akar érni nálad valamit. És már meg is érkeztünk az érzelmi zsaroláshoz.

  A szerelmed állandó megkérdőjelezésével, a folyamatos lebegtetéssel, csenddel veréssel, szeretetmegvonással, dührohamokkal (a nárcisztikus düh semmihez sem hasonlítható, teljesen kivetkőznek magukból), hisztivel, majd könnyes, áradó bocsánatkéréssel, és pár napos imádat-áradattal egy olyan érzelmi hullámvasútba dob téged, hogy a végén már azt se tudod, hogy merre van a fent és a lent. Ez egy bántalmazó kör, ugyanis a rózsaszín vattacukorba csomagolt terror ciklikusan ismétlődik. Hogy mit tesz ez egy őszintén szerető ember lelkével? Belegondolni is szörnyű.

  via GIPHY

  Ne vedd normálisnak, ami nem az!

  Most csak néhány technikát soroltunk fel, amelyek egy klasszikus, nárcisztikus, bántalmazó kapcsolatban megjelennek. Ennél jóval több van. A lényeg az, hogy a bántalmazás nem ott kezdődik, hogy naponta összevernek vagy lekevernek neked egy pofont. És még csak nem is nem-függő. A nárci lehet nő is és férfi is. A lényeg, hogy a másik embert nem emberi lénynek látja, hanem használati tárgynak, amelyből a saját, jó közérzetét próbálja kicsikarni. Tőled mindent elvár, cserébe szinte semmit lényegeset nem ad.

  Mivel teljesen hiányzik belőle az empátia, nem is tud szeretni, ez az egyik legnagyobb tévhit velük kapcsolatban. Eljátssza a szeretetet, amíg kell, de csak egyvalami hajtja: az ellátmánya.

  Mindent felülmúló csodálatot vár, a tökéletessége állandó megerősítését. Kizárólagos rendelkezésre állást, és persze feltétel nélküli egyetértést. De sajnos nemcsak ezt. Másra is szüksége van: a te megalázottságodra, érzelmi kiszolgáltatottságodra, fájdalmadra, rettegésedre, és akár az őrületig fokozódó zavarodottságodra. Ha találkozol egy nárcival, és beleszeretsz, sajnos az utóbb felsorolt, borzalmas érzések rendre utol fognak érni.

  Ha egy állítólagos óriási szerelemben egyetlen perc nyugtod sincs, folyamatosan “szolgálsz”, lábujjhegyen tipegsz a másik körül, félsz, és elveszíted minden önbecsülésedet, csak hogy ő vígan éljen és viruljon, és mindent megkapjon, amit akar, gondolkozz el. Minden nárci-áldozatnak, aki egy ilyen rémálomból így vagy úgy, de ép bőrrel kijut, évekbe telik, amíg rendbe teszi magát. Hidd el: nem éri meg.

  via GIPHY

  Címkép: Pexels


  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Egy kutatás szerint ha a barátnőiddel néha elmész nyaralni, jelentősen csökken a depresszió veszélye
  Tudtuk, tudtuk, tudtuk!
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 28.


  Megosztom
  Link másolása

  Egy igazi csajos vakációnál nincs is jobb a világon, ezt mindannyian jól tudjuk. Koktélozni, pancsolni, sikítva röhögni, vagy csak punnyadni a medencénél a legjobb barátnőiddel felér egy valóságos terápiával, még ha csak néhány napról van is szó. A Harvard Egyetem kutatói szerint viszont ez nemcsak egy közhely, hanem tudományosan bizonyított tény. Kutatásokkal támasztották alá, hogy az erős, pozitív szociális kapcsolatok - természetesen a család is beletartozik, de a hangsúly a jó közérzetet adó, bizalmon alapuló baráti viszonyokon van - önmagában is stresszoldó hatásúak, és növelik az önbizalmat.

  Egy-egy közös nyaralás alkalmával pedig annyira megnövelik a szervezetünkben az oxitocin nevű hormon szintjét (ezt szokták "boldogság-hormonnak" vagy "ölelés-hormonnak is nevezni), mintha infúzióban adtak volna be nekünk egy nagy adag jó közérzetet.

  Ez a hormon bizonyítottan csökkenti a depresszív és szorongásos tüneteket, oldja a stresszt, empatikusabbá, nyitottabbá, a bizalommal, szeretettel és elfogadással teli kapcsolatok létesítésére alkalmasabbá tesz. És természetesen egészségesebbé, fájdalom-tűrőbbé, sőt, hosszabb életűvé.

  Egy másik kutatás ugyanezt támasztja alá, csak a másik oldalról közelít: 309 ezer ember vizsgálatával bizonyították, hogy az erős, szoros emberi kapcsolatok jelentősen megnövelik a várható élettartamot. A magányos, izolált emberek átlagosan 50(!) százalékkal nagyobb arányban voltak kitéve a korai elhalálozás és a demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés kockázatának.

  Endoriot (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  Kutatás: Aki rendszeresen bulizik élő koncerteken, fesztiválokon, átlag 9 évvel tovább él
  Kéthetente egy jó kis tombolás jobb a mentális egészségnek, mint a jóga vagy a kutyasétáltatás.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 29.


  Megosztom
  Link másolása

  A zene jótékony hatását a lélekre már sokan ismerjük. Azt is, hogy a barátokkal együtt lógós, tombolós, "mindenről-elfeledkezős" esték néha a legjobb antidepresszánsok tudnak lenni, ezekben a járvány-sújtotta, ilyen szempontból ínséges időkben ezt mindannyian átéreztük. De ha ezt a kettőt kombinálod, sőt, megfűszerezed azzal, hogy a kedvenc zenekarodnak élőben csápolsz, az nemcsak az általános közérzetedet javítja számottevően, de szó szerint meghosszabbíthatja az életedet.

  A londoni Goldsmith Egyetem és a brit O2 telefontársaság közös kutatásában a vizsgált személyeket három csoportra osztották. Az egyik csoport rendszeresen - egész pontosan két hetente - járt el bulizni valamilyen élő koncertre (a legnagyobb arénáktól a helyi kocsmában játszó, jó kis bandákig bármi belefért). A másik csoport rendszeresen jógázott, a harmadiknak pedig a kutyasétáltatás volt a fő szabadidős tevékenysége. A három csoport tagjainak szív- és érrendszeri adatait összevetették közvetlenül a kedvenc tevékenységük végzése után, illetve úgynevezett "boldogság-kérdőíveket" is ki kellett tölteniük.

  Az eredmény szerint mindössze húsz perc tombolás vagy bulizás egy élő koncerten 21 százalékkal növelte a résztvevők jó közérzetét, míg ez a szám a jógázóknál 10, a kutyásoknál csak 7 százalék volt.

  via GIPHY

  A koncertlátogatók emellett 25 százalékban számoltak be arról, hogy bulizás közben növekedett az önbizalmuk és a másokhoz való közelség-érzésük, és 75 százalékuk úgynevezett "mentális stimulációja" növekedett meg számottevően, vagyis szó szerint "bebizseregtek" a jó érzésektől, úgy érezték, tele vannak élettel.

  A felmérésben azt is kiszámították, hogy a rendszeres (legalább két heti) koncertlátogatók várható átlagos élettartama hosszabb a többiekénél - egész pontosan kilenc évvel.

  via GIPHY

  A kutatók szerint a zene, a rajongás, a hangos éneklés, a tánc, és a többi bulizó ember közelsége együtt olyan élmény, amely tulajdonképpen nem más, mint pár órányi nettó életöröm. Akik pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy drága nagykoncertekre meg fesztiválokra járjanak, azoknak a jó hír: ha leugranak egy közeli bárba, ahol élő banda nyomja, és a haverokkal buliznak egy jót, az is bőven megteszi. Pszichológiailag mindenképp.

  ThePowerofSilence (Címkép: Pexels)


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  „Ez csak vicc, ugye?” – Kiakadtak a nőre, aki mindennap három fogást készít a férjének és csomagol is neki
  A fiatal nő visszavágott a kommentelőknek, akik szerint ő az 1950-es években él, párja pedig nőgyűlölő.
  Sassy - sassy.hu
  2022. június 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Kisebb felháborodást okozott a TikTokon egy ausztrál nő, aki rendszeresen készít videókat arról, hogy miket főz a férjének és hogyan csomagolja el ezeket neki dobozokba. Sonali Arora a Daily Mailnek elmondta, hogy fele-fele arányban osztják meg a házimunkát a szerelmével, de mivel ő nagyon szeret főzni, ezért az ételkészítés az ő dolga. Imád újabb recepteket kipróbálni és csomagolni is, ezért kezdett el videózni ezekről a TikTokon.

  @sonali.arora_xx Omg the dinner this night was something else 🔥🔥 #cookingformyhusband #healthyliving #foodtiktok #foodie #husbandwife #wifelife #couplegoals #dinnertime #malaysianfood #thaifood #chef #easyrecipe #quickrecipes ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

  Sokan azonban kiakadtak azon, hogy napi három ételt tesz az asztalra a férjének.

  "Ez csak vicc, ugye? Szerintem én még sose csomagoltam uzsonnát a férjemnek, nem vagyok az anyja."

  "Büszke vagy arra, ami nekem a legrosszabb rémálmom..."

  A 26 éves nő próbál nem foglalkozni az ilyen hozzászólásokkal, de némelyik már annyira bántó, hogy ezeket kénytelen törölni.

  "Ha nem az adag mennyiségét kritizálják, akkor a férjemet támadják úgy, hogy nem is ismerik. Kétéves gyereknek nevezik, vagy nőgyűlölőnek, rám meg azt mondják, hogy az 1950-es években élek. Persze, hogy védekezel, ha egy olyan embert bántanak, akit szeretsz, különösen, ha rossz fényben tüntetik fel"

  - mondja Sonali.

  Szerinte a szerelme a legédesebb, legtámogatóbb férfi, akire a legkevésbé sem illik a nőgyűlölő jelző. Elárulta, hogy a férje szokott elmosogatni, de az ő feladata a fürdőszoba takarítása és a porszívózás is.

  Azt is elmondta, hogy mivel kiberbiztonsági cégnél dolgozik, otthonról is tudja végezni a munkáját, így van ideje napi három ételt készíteni a párjának. Ha nem home office-ban lenne, ezt nyilván nem tudná megtenni.

  Hiába a sok negatív komment, Sonalit nem fogják elrettenteni a rosszindulatú emberek attól, hogy továbbra is videózzon. Mint mondja, a főzés számára szerelem, szeretetnyelv, és szerencsére sok hasonló ember is követi a TikTok-oldalát, nekik pedig érdemes tartalmakat gyártani.

  @sonali.arora_xx Those quesadillas hit different after being toasted 🔥🔥🔥 #packinglunchformyhusband #packinglunch #cookingformyhusband #easylunch #lunchbox #lunchideas #lunchformyhusband #easyrecipe #foodtok ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

  Címkép: sonali.arora_xx/TikTok, forrás: Daily Mail


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Először szólalt meg Berki Krisztián pszichológusa a tragédia óta - arról beszélt, amiről csak kevesen tudtak
  Roboz Zsóka nem csak tanácsadó, hanem igaz barát is volt a celeb életében.
  Sassy - sassy.hu
  2022. július 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Ilkó Péter és Roboz Zsóka először, és egyben utoljára állt kamera elé, hogy Berki Krisztián utolsó heteiről beszéljen.

  Ilkó Péter életmód tanácsadóként és barátként is támogatta Krisztiánt. Roboz Zsóka pedig a híresség pszichológusa volt. Együtt nyilatkoztak a TV2-nek.

  Berki Krisztián május 6-án hunyt el tragikus hirtelenséggel. 41 éves volt. Eredetileg labdarúgó volt, majd sportvezető lett, 2007 és 2010 között pedig az FTC vezérigazgatója volt. Több tévéműsorban is feltűnt, eleinte botrányai, különc életvitele miatt lett híres, évekig szerepelt különféle magyar valóságshow-kban, Hajdú Péter is vendégül látta 2020-ban az "Összezárva hajdú Péterrel" című beszélgetős műsorában.

  "Mindennél jobban szerettük egymást, bármilyen hullámzó is volt a kapcsolatunk" - nyilatkozta Berki Krisztián halála után az özvegye, Mazsi.

  A temetésen pedig beszédében a következőket mondta: "Megrendülten állok, mert nem tudtam hogy ilyen hamar mész el... Tudom, hogy itt vagy és talán azt is látod, mennyire arcul csapott minket a halálod. Mindent köszönök, a mosolyod, a szereteted és Natit is. Hiányozni fogsz a gyerekeknek! Ez lesz a legnehezebb: pótolni a szuperhős apát... Megígérem, hogy a gyerekek jó testvérekkent nőnek majd fel. Hálás vagyok neked, érted, és Emmáért, amíg csak élek, szeretlek!"

  Roboz Zsóka és Ilkó Péter szerint Berki Krisztián kifelé mutatott arca mögött egy érző szív bújt meg.

  "Nem akarok beállni abba a sorba, akik olyasmit nyilatkoznak róla, amit ő már nem fog tudni megcáfolni. Megérdemli, hogy minél többen megismerjék azt az oldalát, amit mi ismertünk, ami az ő valódi arca volt"

  - mondta a TV2 stábjának a pszichológus.

  "Mindig azt mondtam, hogy keressen valaki az elmúlt közel 20 évből, amióta a nyilvánosság előtt élt, egy olyan újságcikket vagy képernyős megjelenést, ahol ő negatívan nyilatkozik bárkiről. Egy igazi jó ember volt, és figyelt a környezetére. Kevés olyan ember volt, akire úgy lehetett számítani, mint rá."

  A pszichológus szerint Berkinek mindig fontosabb volt mások boldogsága, mint a sajátja, és ez volt rá jellemző élete utolsó hónapjaiban is. Sok energiát és időt tett abba, hogy előkészüljön egy új életre, mivel más irányba akart elindulni halála előtt.

  "Szerettem volna megvárni azt a lélegzetvételnyi csöndet, amikor annak is hangot lehet adni, ami egy olyan ember véleménye, aki az arc mögötti embert ismerte"

  - nyilatkozta Ilkó Péter, Berki Krisztián életmód tanácsadója.

  A teljes riportot itt láthatjátok:


  Megosztom
  Link másolása