LIFE

  Gázláng és szerelembomba – Milyen jelekből szúrhatod ki, hogy épp egy nárcisztikus ragadozó hálóz be?

  Olyan fortélyos, hogy rá se jössz. Íme néhány technika, ami alapján kiszúrhatod, hogy bajban vagy.
  Sassy - sassy.hu
  2022. december 13.


  Megosztom
  Link másolása

  Ragadozók. A legfrappánsabban ezzel az egy szóval lehet jellemezni a nárcisztikusok párkapcsolati működését. Könnyű beleesni egy ilyen ember hálójába, mert az elején elbűvölőek. Most arról fogunk beszélni, mi jelezheti, hogy nem úsztad meg, és már benne vagy. Akár régóta.

  A mosolygós gyilkos

  A nárcizmusról ki többet, ki kevesebbet tud, attól függően, mennyire érintett a témában. Ez a személyiség-torzulás egyébként is egy spektrum, ki az elején van, ki a közepén, ki a végén. A nárcisztikus személyiségzavart, ami a spektrum legszéle, csak szakember diagnosztizálhatja. A "narcissist", vagyis nárci viszont a mindennapokban is ott van, bárki belefuthat. Sokkal gyakoribb jelenség, mint hisszük. Olyan embert jelent, akin eluralkodik ez a torzulás, és érzelmi ronccsá teszi – elsősorban a környezetét. Sokan a nárcikat öntelt, arrogáns, állandó ajnározásra, dicsfényre, pénzre, státuszra áhítozó, önimádó embereknek hiszik, pedig nem ez a legnagyobb baj velük. Sokszor még csak nem is ilyenek.

  A baj velük az, hogy nincs szilárd, belső identitásuk. Teljes üresség, sőt szégyen és önutálat (igen, épp hogy önutálat) honol a lelkük mélyén.

  Ezt egy külső, megnyerő álarccal igyekeznek elfedni, amelynek fenntartásához, a belső "sötétség" életben tartásához külső táplálékra, más szóval nárcisztikus ellátmányra van szükségük. És ezt másoktól szerzik be. Mindenáron. Ezért ragadozók. Mert ha nincs rájuk megfelelő radarod, elkapnak, kiszipolyoznak, és tönkretesznek. Miközben lehet, hogy kifelé a világ legelbűvölőbb emberének mutatják magukat.

  Mennyország, pokol, gázláng és a többiek

  Mi is az a nárcisztikus ellátmány? Leegyszerűsítve: tulajdonképpen minden, amitől ők jól érzik magukat, te meg (többnyire) nem. Az elején persze még te is jól vagy, amikor behálóznak (ezt nevezik “szerelembombázásnak”), eljátsszák a Nagy Őt, Álmaid Tökéletes Lelki Társát, az ezer éve várt Disney herceget/hercegnőt. Te ekkor még a mennyekben érzed magad. A pokol később kezdődik, többnyire hónapok, talán egy-két év múlva. Amikor szép, lassan belefognak a kicsinálásodba: elkezdik begyűjteni tőled az ellátmányukat. A legfontosabb ellátmány a fölötted gyakorolt totális kontroll. Csak úgy élhetsz, ahogy ők előírják. Azzal barátkozhatsz, aki nekik tetszik (leginkább senkivel).

  Alázatos lelki rabszolgájukká kell válnod, aki egyre többet tesz meg értük, egyre jobban teper, egyre kiszolgáltatottabbá, rémültebbé, önbecsülés, saját élet és akarat nélküli bábuvá alakul át.

  via GIPHY

  Ez persze nem egyik napról a másikra történik. A nárciknak jól működő technikáik vannak arra, hogy bedaráljanak. Mivel nagyon manipulatívak, sokszor észre sem veszed a fekete lyukat, amelybe lassan belecsúsztatnak. Az egyik ilyen technika a “gázlángolás”, amely egy híres, 1944-es Ingrid Bergman filmről kapta a nevét. A filmben a férj azzal akarja az őrületbe kergetni a feleségét, hogy este titokban lecsavarja otthon a gázvilágítást, és amikor a nő észreveszi, hogy sötétebb lett, a férfi kineveti, azt állítja, hallucinál, becsavarodott, bolondok házában a helye.

  A gázlángolás lényege, hogy a nárci a saját valóságodat megtagadja, hülyeségnek, fantáziálásnak állítja be. Megkérdőjelezi a józan eszedet.

  Gyanúsan sokat lájkolgat egy másik nőt az Instán, rejtegeti a telefonját, késő este sorra kapja az üzeneteket, és te ezt szóvá teszed. Paranoiásnak titulál, a nő csak haver, az üzeneteket munkaügyben kapja. Baráti társaságban, mindenki előtt gúnyosan kijelenti: szarul főzöl, vagy sokat híztál az utóbbi hónapokban. Ha később szólsz neki, hogy ezzel megbántott, lepattint, hogy túlérzékeny vagy, mit hisztériázol, menj terápiára a lelki problémáiddal, ő csak viccelt. És ez így megy hónapokon, éveken át, míg a végén a nárci eléri az igazi célját: nem saját magadnak hiszel, hanem neki.

  Összezavarodsz. A mézeshetek alatt beléd fecskendezett szerelemdrog és a manipuláció hatására nem látod meg azt, ami az orrod előtt van: hogy az Instás nő nem barát, hanem szerető, az éjjeli üzeneteket bizony ő küldi, és a súlyodra tett megjegyzéssel a szerelmed szándékosan megalázott. Nem látod meg azt, hogy bántanak.

  Izoláció és érzelmi zsarolás

  A nárci totális kontrollt akar fölötted, és ez akkor a legkönnyebb, ha teljesen izolál, azaz leválaszt az egészséges támogatói hálózatodról, a családodról és a barátaidról.

  Először csak finoman áskálódik ellenük, később konkrétan vádaskodik: “a barátnőd kikezdett velem a Facebookon “, “anyád utál engem, irigy a szerelmünkre, mert neki két házassága is tönkrement, ha szeretnél, nem tutujgatnád őt annyira.” A “ha szeretnél”, “ha boldoggá akarsz tenni”, “ha komolyan gondolnád ezt a dolgot köztünk” egyébként is nagyon gyakori kifejezések egy nárcinál, ha el akar érni nálad valamit. És már meg is érkeztünk az érzelmi zsaroláshoz.

  A szerelmed állandó megkérdőjelezésével, a folyamatos lebegtetéssel, csenddel veréssel, szeretetmegvonással, dührohamokkal (a nárcisztikus düh semmihez sem hasonlítható, teljesen kivetkőznek magukból), hisztivel, majd könnyes, áradó bocsánatkéréssel, és pár napos imádat-áradattal egy olyan érzelmi hullámvasútba dob téged, hogy a végén már azt se tudod, hogy merre van a fent és a lent. Ez egy bántalmazó kör, ugyanis a rózsaszín vattacukorba csomagolt terror ciklikusan ismétlődik. Hogy mit tesz ez egy őszintén szerető ember lelkével? Belegondolni is szörnyű.

  via GIPHY

  Ne vedd normálisnak, ami nem az!

  Most csak néhány technikát soroltunk fel, amelyek egy klasszikus, nárcisztikus, bántalmazó kapcsolatban megjelennek. Ennél jóval több van. A lényeg az, hogy a bántalmazás nem ott kezdődik, hogy naponta összevernek vagy lekevernek neked egy pofont. És még csak nem is nem-függő. A nárci lehet nő is és férfi is. A lényeg, hogy a másik embert nem emberi lénynek látja, hanem használati tárgynak, amelyből a saját, jó közérzetét próbálja kicsikarni. Tőled mindent elvár, cserébe szinte semmit lényegeset nem ad.

  Mivel teljesen hiányzik belőle az empátia, nem is tud szeretni, ez az egyik legnagyobb tévhit velük kapcsolatban. Eljátssza a szeretetet, amíg kell, de csak egyvalami hajtja: az ellátmánya.

  Mindent felülmúló csodálatot vár, a tökéletessége állandó megerősítését. Kizárólagos rendelkezésre állást, és persze feltétel nélküli egyetértést. De sajnos nemcsak ezt. Másra is szüksége van: a te megalázottságodra, érzelmi kiszolgáltatottságodra, fájdalmadra, rettegésedre, és akár az őrületig fokozódó zavarodottságodra. Ha találkozol egy nárcival, és beleszeretsz, sajnos az utóbb felsorolt, borzalmas érzések rendre utol fognak érni.

  Ha egy állítólagos óriási szerelemben egyetlen perc nyugtod sincs, folyamatosan “szolgálsz”, lábujjhegyen tipegsz a másik körül, félsz, és elveszíted minden önbecsülésedet, csak hogy ő vígan éljen és viruljon, és mindent megkapjon, amit akar, gondolkozz el. Minden nárci-áldozatnak, aki egy ilyen rémálomból így vagy úgy, de ép bőrrel kijut, évekbe telik, amíg rendbe teszi magát. Hidd el: nem éri meg.

  via GIPHY

  Címkép: Pixabay

  Megosztom
  Link másolása

  Címlapról ajánljuk


  LIFE
  Sírva röhög a net a tiktoker videóján, amin bemutatja, hogy ezt a manikűrt akarta, és ami végül lett....katasztrófa!
  A szegény lány tényleg végigzokogja a videót. Megértjük.
  Sassy - sassy.hu
  2023. január 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Úgy tűnik, Amerikában sem mindig megbízhatóak a különböző szolgáltatások, akadnak kontárok, ahogy ez a katasztrofális körömlakk-fiaskó is bizonyítja.

  A The Sun szúrta ki annak a 18 éves, floridai lánynak, Bridgette Barbosának a kétségbeesett, sírós videóját, amelyen megmutatja, mennyire pórul járt a rosszul megválasztott manikűrösével.

  A lány egy TikTok videóban zokogta el - szó szerint -, hogy egy különleges lakkozást nézett ki magának, a neten találta, és el is vitte a körmösének, hogy épp olyat szeretne. A halványrózsaszín alapú, a közömvégeken ezüstcsillámmal díszített géllakk valóban szépen mutat, ám a manikűrösön láthatóan kifogott a kivitelezés.

  A lány a videó végén megmutatja a totális katasztrófát, amit a körmös produkált: nincs alapszín, csak egy áttetsző fedőfény, amely láttatni engedni a köröm egyenetlenségeit, a körömhegyekre meg úgy van felhordva az ezüstcsillám, mintha a lány csak úgy beledugta volna az ujjait egy hordó csillámporba.

  A kommentelők többsége együttérzett a kétségbeesett lánnyal, de volt, aki őt hibáztatta, amiért nem korrigálta a manikűröst, amikor látta, milyen rosszul alakulnak a dolgok.

  A lány azzal védekezett, hogy ő szólt, de a manikűrös lehurrogta: "Tudom, mit csinálok, oké?"

  Hát...a végeredményt látva azért annyira mégse tudta.

  @b._barbosa07 And all I can do is laugh about it😭💀#greenscreen #nailfails #foryoupage #foryourpage #fyp ♬ original sound - Kneely_Knight


  Megosztom
  Link másolása

  LIFE
  „Dolgok, amiket szerettem volna tudni a 20-as éveimben” – Egy 30 éves nő őszinte vallomásai
  Danielle TikTok-oldalán sorolta fel tanácsait a fiatal nőknek. Nagyon bölcs lány.
  Sassy - sassy.hu
  2023. január 27.


  Megosztom
  Link másolása

  Danielle Walternek közel 150 ezer követője van a TikTokon, nem véletlenül. A 30 éves nő igyekszik őszinte tanácsokkal ellátni a fiatal nőket, mintha csak a nővérük lenne.

  A legnézettebb videója a „Dolgok, amiket majdnem 30 évesként visszatekintve szerettem volna tudni, amikor 25 voltam” címet kapta, és több, mint 3 millió kedvelést kapott már.

  @daniellewalter_ this escalated quickly #lifeadvicetiktok #thingsiwishiknew #relateablecontent #grwm ♬ original sound - Danielle Walter

  Danielle összeszedett pár tanácsot, amit fiatal önmagának és más 20-as éveikben járó lányoknak is üzent. Ebből szedtünk össze néhányat.

  „Az az extra feles az este végén nem éri meg, hagyd ki.

  Nem kell most azonnal elérned minden célod, van még időd.

  Az emberek, akik benne szeretnének lenni az életedben, benne lesznek. Akik pedig menni akarnak, úgyis mennek.

  Nem irányíthatsz mindent az életben, és ezt rossz beismerni.

  Vannak emberek, akikkel csak azért találkozol, hogy tanítsanak neked valamit.

  A legjobban úgy bánhatsz a férfiakkal, ha nem fókuszálsz rájuk.

  Mindig tankold tele az autód utazás előtt.

  Valószínűleg soha nem fogsz ilyen jól kinézni, mint most, szóval élvezd!

  Nem a világ vége, ha nagyobb farmer méretet kell vásárolnod.

  Minden olyan helyzetből, ahol rosszul érzed magad, kiléphetsz, magyarázkodás nélkül.

  Ha azt akarod, hogy mások jól bánjanak veled, előbb bánj jól magaddal.

  Minden újat próbálj ki, amihez kedved van. Legfeljebb nem jön be, és akkor nem csinálod többet.

  A kevesebb - több.

  Minden a helyére fog kerülni, legyél türelmes.”


  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  4 ártatlannak tűnő, de MINDENT eláruló jel, hogy egy notórius hűtlenkedővel akadtál össze
  Bármilyen elbűvölő is, ha ezeket látod, fuss az ellenkező irányba.
  Sassy - sassy.hu
  2023. január 30.


  Megosztom
  Link másolása

  Sokak szerint a megcsalás akkora árulás, olyan tőrdöfés a szívbe attól, akit életünkben a legközelebb engedtünk magunkhoz, hogy onnan már nincs kiút. Az emberek nagy része számára ez a bizalom halála, nem tudnak megbocsátani, és azonnal véget vetnek a kapcsolatnak.

  Vannak azonban olyan esetek, amikor a két fél számára van még jövő. A kérdés már csak az, hogyan építsék vissza a bizalmat és az intimitást, egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy a szerelmük, a szövetségük egy ilyen hatalmas törés után is működjön.

  Sokan, amikor a párjuk félrelép, önmagukat hibáztatják. Mit tehettek volna másként, mit rontottak el, biztos ők "hajszolták bele" a szerelmüket egy másik férfi/nő karjaiba. Az igazság az, hogy egy másik ember tetteiért KIZÁRÓLAG ő a felelős, tehát ha megcsalnak, ne magunkat hibáztassuk.

  Ez tehát mindenképp egy bonyolult kérdés, ám van olyan is, amikor sem megelőzni, sem elhárítani nem lehet a bajt, mert egyszerűen egy notórius hűtlenkedővel van dolgunk. Az ilyen pasi/nő képtelen a monogámiára. A pszichológusok szerint itt csak egyet tehetünk: időben kiszúrjuk a jeleket, és menekülünk.

  A szakértők 4 meghatározó pszichológiai jellemzőt árultak el, amelyek a hűségre képtelen emberekben megvannak. Ha ezeket tapasztapod, akkor bármilyen imádnivaló is a randipartnered vagy az udvarlód – tipli.

  #1 Imád drámázni

  A notórius félrelépők egyszerűen unatkoznak egy stabil, kiegyensúlyozott párkapcsolatban. Az nekik túl eseménytelen. Ezért imádják a drámai, túlfűtött, heves veszekedésekkel, kiborulásokkal, szakításokkal és könnyes kibékülésekkel tarkított "hullámvasút-szerelmeket." És természetesen a félrelépés is az áhított adrenalinlöketet adja meg nekik, hiszen egy megcsalás tele van titokkal, feszültséggel, drámával és fájdalommal. Ők úgy érzik, ettől élnek igazán. A háttérben a pszichológusok szerint nagy valószínűséggel valamilyen személyiségzavar húzódik meg, de ez mindegy is: ha egy drámakirály/nő próbál a közeledbe férkőzni, még idejében vond ki magad a bűvköréből. Úgysem lesz jó vége.

  via GIPHY

  #2 Boldogtalan

  Furán hangzik, de a notórius hűtlenkedők általában boldogtalanok. Vagy legalábbis elégedetlenek. Nem kapják meg az aktuális párkapcsolatuktól azt, amit akarnak – bár sokszor nem is igazán tudják, mi az –, ezért kalandozni kezdenek, hogy a bennük lévő űrt kitöltsék. A szakember szerint ez az érzelmi éretlenség jele: egy felnőtt gondolkodású ember, ha boldogtalan a párkapcsolatában, megpróbálja a problémákat megbeszélni és megoldani. Ha pedig végképp nem működik a dolog, akkor szakít. A folyamatos félrelépés csak tovább mérgezi a helyzetet, és mélységesen megalázza a partnert. Mindenesetre ha egy állandóan elégedetlen, az "Igazit" folyton kereső emberrel találkozol, ne nagyon kerülj bele a hálójába. Te sem leszel elég jó neki.

  #3 Fél a magánytól

  Sőt, az egyedülléttől is. A pszichológusok szerint a notórius hűtlenkedők lelkében tulajdonképpen egy folyamatos szorongás van attól, hogy elhagyják őket. Ezért a "másikat" egyfajta biztonsági hálónak tekintik, egy B-tervnek, aki akkor is ott lesz nekik, ha az állandó partnerüket valami miatt elveszítenék. Persze ez többnyire kontraproduktív: a félrelépők előbb-utóbb lebuknak, és akkor többnyire mindenki megy a levesbe. Vagyis mindenki faképnél hagyja őket, valóra váltva a félelmüket.

  via GIPHY

  #4 Sunyi

  Vagyis az élet más területein sem igazán tisztességes. Munkában, pénzügyekben, egyéb emberi kapcsolataiban szereti a kerülőutakat, a lapítást, a megalkuvást, sőt, a hátbatámadást. A válóperes ügyvédek tapasztalatai szerint ha valaki már a házasság előtt is félrelép, az az esküvő után sem fog megváltozni, jobb tehát, ha egy ilyen emberrel eleve nem kötünk házasságot. A pszichológus szerint pedig a notórius hűtlenkedőket egyfajta manipulatív, "prédakereső" magatartás is jellemzi. Nem akkor lépnek félre, ha véletlenül adódik valami alkalom (ilyen azért másokkal is előfordulhat), hanem kifejezetten keresik ezeket az alkalmakat. Például ha egy csinos kolléganőjük nagyon megtetszik nekik, kivárják, amíg a hölgy mondjuk épp egy fájdalmas szakításon vagy váláson van túl, alacsony az önbizalma, sebezhető és szeretetre vágyik. Ilyenkor "csapnak le rá."

  YourTango

  Címkép: Unsplash

  Megosztom
  Link másolása


  LIFE
  Videó – A fogamzásgátló spirállal a markában született meg egy baba, a nővérek teljesen elhűltek
  Ilyet azért nem mindennap látni. A kicsi teljesen jól van.
  Sassy - sassy.hu
  2023. február 01.


  Megosztom
  Link másolása

  Több tízmillióan látták már azt a szélsebesen terjedő TikTok videót, amelyet egy 20 éves, amerikai anyuka posztolt percekkel azután, hogy megszületett a kisfia, Rudy - számol be róla a Daily Mail.

  A videón egy fotó látható az újszülöttről, aki az édesanya fogamzásgátló spirálját tartja a kis markában. Úgy bújt ki, hogy azt is hozta magával.

  A spirál (ez az elterjedt neve, mert régen még spirál alakú volt), orvosi nevén IUD (intrauterine device) a méhen belül elhelyezett, terhességmegelőző eszköz. A kisméretű, T-alakú, műanyag IUD-t a nőgyógyász helyezi fel, és a világ leghatásosabb fogamzásgátlója, 99 százalék fölött van a megbízhatósága.

  Az Idaho államban élő, 20 éves Violet Quick, és férje, John Francis azonban a ritka kivételek közé tartoznak. A két fiatal 19 esztendősen házasodott össze, és egyelőre eszük ágában sem volt szülővé válni, Violet ezért tetetett fel IUD-t. Mindössze kilenc hónappal később azonban gyanús, szűnni nem akaró hányingert érzett, ezért elvégzett otthont hét (!) terhességi tesztet egymás után, mind pozitív lett, majd elment a nőgyógyászához, aki hét hetes terhességet állapított meg nála.

  "Amikor az összes nővér becsődül, hogy lássa a babádat az IUD-val a kezében" - írta Violet a fotó mellé, és utána egy rövid videóban mutatta is az egyik elhűlt nővért, aki nem győzött csodálkozni a látványon.

  Az ifjú szülők persze nagyon boldogok, szerencsére mindenki egészséges, a kis Rudy is, de Violet figyelmeztet: a spirál melletti teherbe esés ugyan nagyon ritka, de ha megtörténik, veszélyes lehet. Az ilyen esetek gyakran végződnek méhen kívüli terhességgel. Ezért tanácsos otthon időnként elvégezni egy gyorstesztet, pláne, ha terhességre utaló tüneteket észlel magán valaki.

  @classichummus_ #stitch with @Violetquick ♬ original sound - riles


  Megosztom
  Link másolása