INSPIRÁLÓ

A skótok nemzeti étele, a haggis valójában egy vadon élő mitikus lény - állítják egyre többen

Kezdetben csak egy ártatlan vicc volt, de mostanra valóságos mozgalommá vált a haggis-állatkultusz. Még kisfilmet is készítettek róla David Attenborough hangjával. És ez még jól is jöhet a környzetevédőknek.

Megosztom
Link másolása

Ködös fennsíkok, kockás szoknya és dudaszó, a Roxfort Express nyomvonala... ezek jutnak először az ember eszébe, ha szóba kerül Skócia. De van egy különleges, kétarcú nemzeti kincse is ennek a fukarként aposztofált népnek, amiről érdemes lenne többet tudnunk.

A skótok kisgömböce

Ki ne ismerné a haggis-t?

Hát mondjuk az, aki nem igazán jártas a skót kultúra gasztonómiai vagy mitológiai berkeiben. A haggis ugyanis egyszerre jelenti a szoknyás-dudás nép egyik híres nemzeti ételét és egy komoly marketinggel igen, de bizonyított léttel nem rendelkező vadállatot.

Ismerjük meg először a ténylegesen ehető változatot!

A rántott Mars szelet mellett a legismertebb skót étel a röviden csak birka-gömböcként definiálható haggis.

Birkaszív, -tüdő és -máj marhafaggyúval, hagymával és fűszeres zabliszttel keverve kerül a birka gyomrába, melyet megfőznek, végül a hurkához hasonlóan kisütnek.

Bár sokan úgy tartják, ezt az elsőre nem túl bizalomgerjesztő ételt csak az angolok elrettentésére találták ki, olyan nagyon mégsem lehet rossz, hiszen a bizarr fogás az egyik legnagyobb skót nemzeti ünnepnek, a Burns’ Night-nak például elengedhetetlen alkotóeleme.

A skótok Petőfijeként számon tartott költő, Robert Burns emlékünnepét 1801. óta minden év január 25-én rendezik meg, az eseménynek pedig kiemelt szereplője a haggis, amihez a nevezett poéta szívhez szóló verset költött.

A megosztó ételről állítólag egy vicces kedvű amerikai újságíró (és szintén zenész, izé, költő), bizonyos James J. Montague írt először 1924-ben. Szatirikus versében vadon élő állatként írja le a haggis-t, aminek elejtése igazi embert próbáló feladat.

Magának a nem létező állatnak az eredete a skót folklór (és humor) ködébe vész, az viszont bizonyos, hogy sok ember fáradozik azon, hogy a négy lábú haggis a lehető legélőbb legenda lehessen.

A felföld sörényes bicebócái

A leírások és beszámolók alapján a vadon élő haggis külsejét tekintve leginkább egy óriás, hosszú szőrű rágcsálóra hajaz, mely egyik oldalán hosszabb lábakkal rendelkezik, lehetővé téve a védtelen kis állat számára a gyors helyváltoztatást természetes élőhelyén, a skót hegyvidéken. Ennek a fizikai adottságnak azonban vannak hátrányai is: az állat ennek köszönhetően csak egy irányba tud biztonsággal mozogni a hegyen, ezért ha valakinek sikerül szemből támadnia rá, a haggis védtelenné válik.

A népi hiedelem szerint léteznek „balos” és „jobbos” haggis-ek is (az egyik változatnak bal, a másiknak a jobb oldalán hosszabbak a lábai), akik nézeteiktől függetlenül békésen élnek egymás mellett , de biológiailag sohasem képesek keresztezni egymás útját.

Ha mégis sikerül összeszűrnie a levet egy balos és egy jobbos haggis-nek, az utódok a kevert irány-preferencia miatti instabilitás okán csak ritkán érik meg az ivarérett kort.

Vastag bundájuk (egyes leírásokban egyenesen „sörényük” ) segíti őket a túlélésben a zord körülmények között is.

Az ehető és a szőrös haggis pedig a már említett Burns’ Night napi lakoma kapcsán került összefüggésbe, amikor egyesek azt kezdték el terjeszteni, hogy a furcsa fogás igazából nem is a birka különböző részeinek összemixeléséből jön létre, hanem készen kapható a vadonban, csak el kell tudni ejteni. Ebből következően a haggis vadászidénye november 30-tól, a skótok védőszentjének tartott Szent András napjától egészen nemzeti költőjük ünnepéig, tehát január 25-ig tart- ami ezek szerint egy nemzeti haggis-tor.

Mit kíván a szoknyás nemzet? Skót-gael-pikt-kelta-népi-nemzeti haggis-heccet!

A technológia fejlődésével aztán egyre komolyabbá vált a haggis-kultusz. Az internet elterjedésével már nem csak egymás között viccelődött a skót közösség a vadon élő haggis különböző változatainak morfológiai vagy etológiai kérdéseiről, hanem részese lett ennek a belsős poénnak az egész világ. A világnak viszont sokszor még mindig nem esik le, hogy ez csak egy, helyenként talán komolyan túltolt ugratás.

A Glasgow-i Kelvingrove Art Gallery and Museum például egymás mellé helyezte egy ehető és egy vadon élő haggis preparátumát (utóbbi természetesen csak egy műalkotás), az erről készült fotók pedig közkézen forogva ejtik ámulatba az internet gyanutlan népét.

Egy másik, szarvakkal rendelkező haggis-alkotáshoz a szerzők komoly üzenetet is tűztek:

havi 2 font támogatás (vagy egy üveg Bell’s whiskey) fejében gondoskodnak a kihalás szélére sodródott fajról, például azzal, hogy az italt az állatnak adják, ha rászorulna vagy megtanítják skót dudán játszani, melyre a párzási időszakban szüksége van.

A különböző social media felületeken a wild haggis-ről írt bejegyzések (és a rájuk érkező kommentek) sokszor annyira meggyőzőek tudnak lenni, hogy az egyszeri non-skótok joggal hihetik, hogy itt egy valódi élőlényről van szó. A mesterséges intelligencia segítségével ráadásul már egészen élethű képeket tudnak készíteni a rajongók, kiváló példa erre a Haggis Wildlife Fundation. Az alapítvány több megkapó kisfilmet is készített David Attenborough, jobban mondva egy text-to-speach szoftver segítségével, mely lehetővé teszi gondolataik Attenborough hangján történő átadását. Morgan Freeman mellett talán az övé az egyik olyan orgánum, mellyel szinte bármilyen tudományos vagy természetfilmet hitelessé lehet tenni. Az AI által készített, könnyen eredetinek tűnő  századeleji fényképek és középkori kódex kivonatok ezzel a narrációval zavarba ejtően valódinak tűnnek.

De vajon mi értelme ennek az egésznek a szórakoztatáson és a viccen túl?

Kripto- és etnozoológusok a környezet védelmében

A haggis-hez hasonló rejtőzködő életmódot folytató mitikus lények kutatóit kriptozoológusoknak nevezzük. A tudománynak igazán nem nevezhető terület Bernard Heuvelmans zoológus meghatározása alapján „a rejtőzködő állatok tana” (a kripto- előtag jelentése: fedett, rejtett, titkos). Huevelmans szerint a kriptozoológiát egyfajta tudományos alapossággal párhuzamos nyitottsággal kell kezelni, kellő figyelmet fordítva a folklór által szolgáltatott információk kezelésére. Ha viszont elég körültekintően jár el az ember, mármint a kriptozoológus, akkor a fantasztikus elemeket lehámozva értékes információkra, vagy akár egy valóban létező, a zoológia számára új fajra is bukkanhat.

Azt gondolnánk, erre nincs élő példa, de jó tudni, hogy az okapi, a komodói varánusz vagy az óriás kalmár is sokáig csak kriptoid állatként volt ismert.

És hogy hogy jön ez a környezetvédelemhez?

A kriptozoológiát körbelengő izgalmas, mesebeli köd igazából minél vastagabb, annál többeket érdekel. A hírnév pedig mindennek hasznára válhat, ha jól kezelik.

Ki ne szeretné, hogy egy valóságos mesebeli lény háborítatlanul élhessen természetes közegében?

Ki ne vigyázna jobban mondjuk egy esőerdőre, ha az nem csak veszélyeztetett és fontos növényeknek és ízeltlábúaknak (melyek sohasem érhetik el egy cuki emlős által kiváltott érzelmi hatást), hanem egy emberi léptékkel is mérhető, de balladai homályba burkolózó állatnak is otthont ad?

Ezt a munkát, vagyis a természetes élőhelyek ilyetén való megőrzését a tudományos körökben elfogadottabb etnozoológusok is támogatják. A néprajztudomány és a zoológia metszetében dolgozó kutatók az állatfajtáknak az emberi kultúrában játszott szerepével, a hozzájuk fűződő képzetekkel, szokásokkal és ezek hasznosításával foglalkoznak.

A világ népeinek ősi, állatvilággal való kapcsolata ugyanis fontos és hasznos információkat őriz. Legyen az ökológiai tudás, vallási és kulturális szerep, vagy egyszerűen csak az adott állat megjelenésének és viselkedésének generációról generációra szálló megfigyelése, az etnozoológusok számos érdekes és értékes felismeréssel segítik a mai kutatókat.

Az etnozoológiai kutatások  a természeti és a társadalmi rendszerek összekapcsolását, a tájban élő ember, a tájat használó gazdák tudásának, motivációjának és döntéshozatali stratégiáinak megismerését segítik elő.

A hagyományos tájhasználat egyik előnye, hogy biológiailag diverz kultúrtájakat hoz létre.  Ennek egyik legszebb példái a hagyományos temetők (lásd korábbi cikkünk), valamint a többnyire ezek helyén működőtt egyéb, vallásilag kiemelt területek, szent ligetek. A minimális beavatkozás miatt ezek számos növény- és állatfaj menedékét jelentik az ember által gyarmatosított tájban, kis kiterjedésük ellenére meglepő hatékonysággal őrzik a biológiai sokféleséget

A védett helyek tehát megvédték a természeti értékeket. De mit lehet tenni egy fontos és védendő természeti érték, mondjuk a skót hegyvidék megőrzésének érdekében? Lehet, hogy nem rossz ötlet előtérbe helyezni egy kitalált figurát, ami elég kedves, érdekes vagy vicces ahhoz, hogy sok embert foglalkoztasson, akik az állatnak köszönhetően majd jobban oda fognak figyelni az élőhely védelmére is.

Környzetvédelmi szempontból tehát sokszor hasznosabb a mítoszteremtés, mint a mítoszirtás.

A haggis-történet végére pedig idebiggyesztünk egy igazán „attenborough”-i gondolatot, amit a Haggis Wildlife Foundation munkatársai idéznek tőle (vagy adnak a szájába) egyik akadémiai magaslatokra törő, zseniális humorral megírt tanulmányukban.

„Itt nem csupán egy faj visszatéréséről, hanem a teljes ökoszisztéma és a kultúra szétfeslett szálainak újraszövéséről van szó.”

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


INSPIRÁLÓ
65 évesen huszonéveseknek való ruhákat hord, nem győzi élvezni az életet a tiktokker
Büszke irigylésre méltó alakjára, amit nem fél mutogatni. Pedig kap érte hideget-meleget.

Megosztom
Link másolása

Nincsenek valódi szabályok azzal kapcsolatban, hogy mit szabad vagy mit illik hordani idősebb korban, ennek ellenére mindenki fejében él egy kép a szebb korú emberek öltözködési szokásairól, és valljuk be, nem a miniszoknya ugrik be elsőként.

Ezt a berögzült képet próbálja most alakítani egy 65 éves tiktokker (igen, jól látjátok), aki életvidám videókat oszt meg arról, mennyire jól érzi magát a bőrében.

És ezt nem is fél megmutatni, csodás alakján remekül mutat minden ruhadarab, ő pedig sorra veszi fel a comb villantós szoknyát, rövidnadrágot, vagy éppen crop topokat.
@italiangurl28 #AgeIsJustANumber #goodvibes #happythoughts #wink #havingfun #legs #foryou #tiktokusa ❤️💙 @Feisty Redhead 💋 ♬ She's A Bad Mama Jama (She's Built, She's Stacked) - Carl Carlton

A vörös hajó szépség Feisty Redhead néven posztolgat és a korán kívül nem sokat tudni róla. Annyit elárult, hogy már több mint 45 éve házas, és nagyon sokat dolgozik alakjáért. Ezt előszeretettel mutogatja is, de ki ne tenné, egészen elképesztő formában van a tiktoker.

@italiangurl28 #livingmybestlife #babyboomer #redhead #italiangal #havingfun #sxyatanyage #❤️💋❤️ ♬ The Look - Roxette

Persze mindig is lesznek olyanok, akik kritizálják, amiért nem ragaszkodik a hagyományokhoz és mer változtatni, de videóit elnézve, ez csak még inkább arra buzdítja, hogy megmutassa, milyen jól érzi magát a bőrében.

@italiangurl28 I take pride in myself. No one’s gonna do it for me #workingout #fitcheck #BabyBoomer #RedHairGal #goodvibes #Healthiswealth ♬ Don't I Make It Look Easy - Meghan Trainor

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

INSPIRÁLÓ
Megdöbbentő: Tízből nyolc dallal Azahriah vezeti a YouTube legjobb zenei videóinak listáját
Példátlan, amit 21 éves létére elért.
Sassy - sassy.hu
2023. október 25.


Megosztom
Link másolása

Megnéztük a YouTube-on, kik szerepelnek a legjobb 100 zenei videó első 10 helyén, és az eredmény igen meglepő: a 21 éves Azahriah neve az első tíz dalból nyolcnál szerepel.

Az egyetlen kivétel a második helyen szereplő Tomi x Valmar a Valencia című számukkal, illetve a hatodik helyen Desh és Young Fly található a Pakisztáni/Popo című számával.

A legnépszerűbb Azahriah dal a 3korty lett, míg a harmadik helyre a gát került.

Az elmúlt hetekben nem nagyon lehetett másról hallani, minthogy a 21 éves csodazenész, Azahriah sorra töltötte meg a Puskás Arénát.

A jegyeladások körül pedig olyan szintű őrület generálódott, amit talán még sosem láthattunk az országban.

És bár az első két teltház után még a menedzsment sem tudta elképzelni, végül mégis három teltházas koncerten láthatják és hallhatják majd a rajongók Azahriah-t.

A 21 éves sikeres YouTube karrierből zenésszé avanzsáló Azahriah előtt úgy tűnik, nincs akadály, autodidakta módon tanult meg különböző hangszereken játszani, majd egy egyébként több százezres nézettségű csatornát elhagyva teljesen elölről, kizárólag a videómegosztó platformon építette fel stabil rajongótáborát.

Ezt követően, nagyjából két és fél éve adta első koncertjét az egykori Monyo Landben, és elképesztő módon már akkor is teltház előtt lépett a színpadra. Pedig a közel kétezer férőhelyes színtér megtöltése még sok, hosszú évek óta koncertező hazai előadó számára is nagy kihívást jelentene.

A három teltházas aréna koncertre pedig valószínűleg senki más nem lenne képes az országban, de ha jól belegondolunk, még külföldi fellépő esetében is nehéz olyat mondani, aki képes lenne hasonlóra, pedig ott régiós viszonylatban is vásárolnának az emberek belépőket.


Megosztom
Link másolása


INSPIRÁLÓ
Hogy kezeljük, ha társaságban bunkó velünk valaki?
Ezzel a 4 mondattal, gyorsan visszájára fordíthatjuk a helyzetet.
Fotó: Pixabay - sassy.hu
2023. október 21.


Megosztom
Link másolása

Gina Hatzis, az önbizalom-tréner négy olyan mondatot osztott meg követőivel, amelyek segíthetnek megállítani a goromba embereket és visszaszerezni az irányítást egy udvariatlan helyzetekben. A cél az, hogy a sértéstől való távolmaradást érzékeltessük, és ezzel fölénybe kerüljünk az illető felett.

Az első lépés az, hogy maradj nyugodt és vegyél egy mély levegőt.

A hangnemed, testbeszéded és nyugalmad mind tükrözze a nemtörődömséget a durva megjegyzés iránt.

Gina ezután az alábbi mondatok alkalmazását ajánlja:

1. "Milyen érdekes, hogy ezt hangosan kimondod."

2. "Meglep, hogy szerinted normális ilyet mondani."

Emellett Gina két további reakciót is javasol, amelyeket a helyzettől függően lehet alkalmazni:

3. "Ezt biztos mindenki előtt akartad megosztani?"

4. "Megismételnéd kérlek?"

Amikor megkérjük az illetőt, hogy ismételje meg a goromba megjegyzését, az két módon működhet. Vagy megismétli, és úgy hangzik majd, hogy simán csak goromba ember, és (ha volt benne) a humorfaktor is elveszik az ismétlés során. A másik esetben nem mond semmit, ezzel pedig ugyanúgy győztesen kerülsz ki a helyzetből.

Ezek a tanácsok hasznosak lehetnek olyan helyzetekben, amikor valaki udvariatlan vagy goromba veled, és segíthetnek megőrizni az önbecsülésedet és tartani az irányítást. Igaz, hogy az ilyen helyzetek kezelése kihívást jelenthet, de ezekkel a módszerekkel legközelebb könnyebben boldogulhatunk.

Forrás: Daily Mail


Megosztom
Link másolása


INSPIRÁLÓ
A Rovatból
104 éves nagymama lett a világ legidősebb ejtőernyőse
Dorothy megdöntötte a világrekordot, ő a legidősebb ember, aki eddig ejtőernyővel kiugrott egy repülőből.
Sassy - sassy.hu
2023. október 05.


Megosztom
Link másolása

Egész biztosak lehetünk benne, hogy Dorothy Hoffner nem tériszonyos. Ha az lenne, nem ő lenne most a világ legidősebb ejtőernyőse.

Ez nagy szó abban a sportban, ahol az a mondás járja, hogy csak az öreg ejtőernyős a jó ejtőernyős. Ez alapján Dorothy nagyon-nagyon jó ejtőernyős.

Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy ezt a címet nem szakadatlan, nyolcvan-kilencven évig tartó ugrálással szerezte meg, neki nem kellett ennyit ugrani. De az ugrás az ugrás, akár bekötött, akár nem, akár tandem, akár önálló. Akár egy, akár kettő. És a nagyi kétségkívül a legbátrabb nagyik egyike jelenleg.

A 104 éves néni Illinoisban szállt repülőgépre, hogy beírja magát a történelemkönyvekbe. A repülőgép 4000 méter magasra emelkedett, aztán Dorothynak azt mondták, hogy eljött az ő ideje.

Egy másik ejtőernyőshöz szíjazva a kiugrott a gépből, egy ideig élvezte az őrült zuhanással járó szabadesést, mielőtt az ejtőernyő kinyílt volna, és a körbevette volna a hatalmas csend.

Amikor újra földet ért, csak annyit mondott, hogy a kor nem számít. Szerettei gyorsan köré gyűltek, és megkapta piros járókeretét, hogy magabiztosan elsétálhasson. Azt mesélte, hogy hihetetlen élmény volt.

„Csodálatos volt odafent. Az egész dolog elragadó volt, csodálatos, nem is lehetett volna jobb - mondta.

De, hogy mégis jó ejtőernyős, azt mutatja, hogy nem ez volt az első ugrása.

Dorothy volt olyan szerencsés, hogy még a Covid kitörése előtt feljutott az égbe, akkor a 100. születésnapját ünnepelte így.

A Skydive Chicago most azon dolgozik, hogy a néni ugrását hitelesítsék, és bekerüljön a Guinness rekordok könyvébe.

A jelenlegi rekordot hivatalosan a 103 éves svéd Linnéa Ingegärd Larsson tartotta, ő tavaly májusban kiugrott egy repülőgépből.

Amikor Dorothy 100 évesen először ugrott, bevallása szerint a tandem párja segített nekik ugrani.

Eléggé imádhatta azt az élményt, mert alig néhány év múlva újrázott. A mostani rekordugrásnál azonban már azt kérte, hogy ő irányíthassa az indulást.

A hölgy decemberben lesz 105 éves, és úgy tervezi, hogy ennek megünneplésére talán megpróbál életében először hőlégballonon utazni.

A világ legidősebb ejtőernyőse nekünk mindenesetre példakép lett. Ha majd eljön az ideje, mi is olyan a piros járókerettel szeretnénk elhagyni ugrás után a földetérési területet, mint Dorothy.


Megosztom
Link másolása