GASZTRO

Így készül a koronázási quiche, amit a fél világ megsütött

Károly ezt az ételt választotta a nagy nap tiszteletére, mi pedig adunk hozzá két remek receptet is, ha együtt szeretnél ünnepelni a britekkel.

Megosztom
Link másolása

Ne tévesszen meg senkit, hogy egy francia étel lesz a britek legnagyobb nemzeti ünnepének főszereplője. A quiche-t ugyan klasszikusan a francia konyha termékének hisszük, de nem az. A középkori Németországból származik, maga a quiche kifejezés is a német kuchen szóból ered, ami süteményt jelent. Eredetileg vastag vasserpenyőben sütötték, és ugyan a királyi családban már Viktória királynő idejében kedvelt étel volt, Nagy-Britannia-szerte csak a második világháború után vált népszerűvé. Nem véletlenül.

Tökéletes maradékmentő étel, hiszen a tejszínes-tojásos alapon kívül szinte minden más hozzávalót szabadon variálhatunk benne, az idénynek megfelelően.

Kerülhet bele gomba, cukkini, paradicsom, hüvelyesek, húsfélék, halak, ahogy épp a kedves fogyasztó kívánja.

Ami a palota konyhájában sült quiche-t illeti (ami az ünnep hivatalos étele lett), az egy húsmentes verzió.

Erzsébet királynő 1953-as megkoronázásakor még indiai ihletésű koronázási csirkét szolgáltak fel. Hetven évvel később fia, III. Károly király - aki imád mindent, ami tojást és sajtot tartalmaz - a koronázási quiche-t választotta a nagy nap megünneplésére.

Az ételt Mark Flanagan, a Buckingham-palota királyi séfje a királyi párral szoros együttműködésben fejlesztette. Flanagan úr 2002 óta felel a királyi étkezésekért. Reméli, hogy az emberek kedvet kapnak a finomság elkészítéséhez.

A quiche-re az ízén kívül azért esett a mindig praktikusan gondolkodó Károly választása, mert szeletelhető, ezért meg tudják osztani egymással az emberek, könnyen csomagolható, így el lehet vinni az utcabálra, és ha hideg, ha meleg, egyformán finom.

Emellett, a modern kor szellemében többféle diétás igénynek is megfelel, a királyi séf szerint nem túl bonyolult elkészíteni, és nem igényel drága vagy nehezen beszerezhető alapanyagokat. Ez mostanság különösen fontos szempont az Egyesült Királyságban, sőt, egyesek még így is szóvá tették, hogy az országban tapasztalható tojáshiányban ez a recept is túlzás.

A Buckingham-palota szerint a hozzávalók variálásával az ételt könnyen hozzá lehet igazítani a helyi közösség egyéni ízléséhez is, vagy a különböző diétákhoz.

A palota olyan komolyan vette a dolgát, hogy videós recepttel is segíti azokat a milliókat, akik pont ugyanazt az ízt szeretnék érezni a szájukban, mint amit a király fog.

Az ételt az uralkodó kertészkedés iránti szenvedélye ihlette, spenóttal, lóbabbal és tárkonnyal készül.

Videós segítség

És mikor fogják ezt megenni a britek és mindenki más, aki együtt szeretne ünnepelni velük?

A május első hétvégéjén tartott Nagy Koronázási Ebéden. Valamikor május 6-8 között, amikor a legtöbben ráérnek az utcában, vagy a településen. A buli célja, hogy összehozza a szomszédokat és a kisebb helyi közösségeket, együtt ünnepeljék a koronázást, és megosszák egymással a jókedvet, és az ételt. Több millióan fognak így bulizni az egész világon, Ghánától Barbadosig.

Darren McGrady, a Buckingham-palota korábbi séfje szerint Károly választása nem volt meglepő.

„Édesanyja, a királynő imádta a csokoládét, de a király mindent szeret, amiben tojás és sajt van. Sokszor készítettem neki ilyet... különösen a Dee folyóból kifogott lazaccal.”

A palota saját honlapján ezt a kedvcsináló leírást adta az ételhez: „ropogós, könnyű tésztával és a spenót, a lóbab és a friss tárkony finom ízeivel. Melegen vagy hidegen fogyasztható zöldsalátával és főtt újburgonyával - tökéletes a koronázási nagy ebédhez!"

Íme a recept a 2023-as eredeti Koronázási Quiche-hez (4 éhes személy részére):

Hozzávalók:

A tésztához:

125 g liszt

Csipetnyi só

25 g hideg vaj, kockára vágva

25 g disznózsír

2-3 evőkanál jéghideg tej

A töltelékhez:

125 ml tej

175 ml tejszín

2 közepes tojás

1-2 evőkanál apróra vágott friss tárkony,

Só és bors

100 g reszelt cheddar sajt,

180 g párolt spenót, alaposan lecsepegtetve enyhén felaprítva

60 g főtt lóbab vagy szójabab

A tészta elkészítése:

1. Szitáljuk a lisztet és a sót egy tálba; adjuk hozzá a zsiradékokat, és morzsoljuk össze a keveréket az ujjunkkal, amíg nedves homok vagy kristálycukor-szerű állagot nem kapunk.

2. Kanalanként adjuk hozzá a tejet, és gyúrjuk össze a tésztát. Ha nem áll össze, még egy kis tejet tehetünk hozzá.

3. Csomagoljuk be egy fóliába, és tegyük be pihenni a hűtőbe 30-45 percig.

4. Lisztezzük meg enyhén a deszkát, és nyújtsuk ki a tésztát a 20 centis piteforma tetejénél kicsit nagyobb és kb. 5 mm vastagságú körré. Nem lesz könnyű, a tészta elég kemény, ruganyos is, de akkor jó.

5. Béleljük ki a tésztával a piteformát, ügyelve arra, hogy ne legyenek benne lyukak, különben a keverék kifolyhat. Fedjük le, és hűtsük további 30 percig a hűtőben.

6. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

7. Béleljük ki a tésztalapot sütőpapírral, tegyünk rá egyenletesen szárazbabot vagy sütőgolyókat, és süssük 15 percig. Vegyük le róla a sütőpapírt és a babot.

8. Keverjük össze a tejet, a tejszínt, a felvert tojásokat, a fűszereket.

9. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160°C-ra.

10. A tészta-alapba szórjuk a reszelt sajt felét (ha ráolvad, nem ázik majd át a tészta), a tetejére az apróra vágott spenótot, a babot és a fűszernövényeket, majd öntsük óvatosan rá a tejszínes keveréket.

Ha szükséges, kíméletesen keverjük meg, hogy a töltelék egyenletesen helyezkedjen el a piteformában, de vigyázzunk, hogy ne sérüljön meg a tészta.

11. Szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. Tegyük a sütőbe, és süssük 25-35 percig, amíg megdermed és aranyszínű lesz. Ez sajnos sütőfüggő. Ha kivesszük és még nagyon lágy, süssük további 5 percig.

Miután mi is megsütöttük, a következőkre jutottunk:

Kellemesen meglepő az étel finom, de frissítő íze. Az összetevők rusztikusak és jól kiegészítik egymást, a tárkony illatos karaktere jól passzol a tejszínes tojáshoz.

A spenót és a bab keveréke izgalmas textúrát adott a tölteléknek, jól kiegészítetve az erős cheddar aromát.

Ajánlunk egy másik receptet is, ezt füstölt lazaccal,

persze a hal nyugodtan helyettesíthető 100 gramm füstölt sonkával, a spárga apróra vágott paradicsommal, de akkor a kaprot is cseréljük újhagymára:

Az alaptészta hozzávalói és elkészítése ugyanaz.

A töltelékhez:

125 ml tej

175 ml tejszín

2 közepes tojás

1 evőkanál mustár

1 evőkanál apróra vágott kapor

Só és bors

150 g reszelt cheddar sajt,

180 g párolt spárga, alaposan lecsepegtetve

100 g füstölt lazac

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

2. Béleljük ki a tésztalapot sütőpapírral, tegyünk rá egyenletesen szárazbabot vagy sütőgolyókat, és süssük 15 percig. Vegyük le róla a sütőpapírt és a babot.

3. Keverjük össze a tejet, a tejszínt, a mustárt, a felvert tojásokat, a fűszereket.

4. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160°C-ra.

5. A tészta-alapba szórjuk a reszelt sajt felét (ahogy előzőleg is írtuk, ha ráolvad a sajt a tésztára, nem ázik majd át), a tetejére a felvágott párolt spárgát és a szétcsipkedett lazacot, majd öntsük óvatosan rá a tejszínes keveréket.

6. Ha szükséges, kíméletesen keverjük meg, hogy a töltelék egyenletesen helyezkedjen el a piteformában, de vigyázzunk, hogy most se sérüljön meg a tészta.

7. Szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. Tegyük a sütőbe, és süssük 25-35 percig, amíg megdermed és aranyszínű lesz. Ha kivesszük és még nagyon lágy, süssük további 5 percig. Ha felpúposodott, semmi vész, körülbelül 5 perc múlva a quiche lelapul.

 

Ünnepi ételek anno

A koronázási csirke indiai ihletésű krémes currymártással készült. Salátaként lehetett fogyasztani, vagy szendvicsek töltelékeként használni. Állítólag az a csirkeétel ihlette, amelyet V. György 1935-ös ezüstjubileumára főztek.

II. Erzsébet 2002-es aranyjubileumára is készült egy jubileumi csirke - darabokra vágott, sült csirke került egy tejfölös-majonézes-gyömbéres öntetbe, és tésztasalátával, lime-negyedekkel és apróra vágott petrezselyemmel kínálták.

A platina jubileumát pedig egy citromos-valíliás-amarettós platina pudinggal ünnepelték, amelyet országos verseny keretében választottak ki.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Egy kardiológus szerint ezt a háromféle ételt mindig kerüld el - az egyiken mindenki meglepődik
Egy kardiológus elárulta, hogy milyen ételt és italt igyekszik visszaszorítani a mindennapi étrendjében.

Megosztom
Link másolása

Mostanra már mindannyian megtanultuk, hogy általában épp a kedvenc ételeink azok, amelyek nem a legegészségesebbek. Ez az élet egyik nagy problémája, különösen azért, mert

a feldolgozott élelmiszereket kifejezetten úgy tervezték, hogy nagyon jó ízűek legyenek.

Ha egészségesebb módon szeretnél élni, vagy aggódsz a betegségek miatt, akkor olvass tovább, hiszen Dr. David Wild kardiológus egy nemrég készült TikTok-videóban beszélt arról a háromféle ételcsoportról, amelyeket nagyon igyekszik elkerülni. És ezek közül az egyik meglepő lehet.

Feldolgozott húsok

A Dr. Wild listáján szereplő három tétel közül az első a feldolgozott húsok.

„Olyan dolgok, mint a szalonna, kolbász, szalámi, virsli. Ezek mind tele vannak kalóriával, telített zsírokkal és sókkal, amelyek károsak a szívre.

Ráadásul nitrátokat tartalmaznak, amelyeket összefüggésbe hoztak bizonyos típusú rákos megbetegedésekkel.”

Dr. Wild tanácsát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is alátámasztják, akik a feldolgozott húsokat az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolták, ami ugyanolyan besorolású, mint az alkohol és a dohány.

A feldolgozott hús címke olyan termékekre vonatkozik, amelyeket „nem frissen árulnak”, hanem tartósítási folyamaton, például pácoláson, sózáson, füstölésen mentek keresztül.

Cukrászati termékek

Dr. Wild kiemelte az olyan finomságokat, mint a sütemények, torták és péksütemények, magas cukortartalmuk miatt: „A túl sok cukor fogyasztása nagyon egészségtelen a szív számára.”

A szakértők szerint semmi rossz nincs abban, ha az ember némi cukrot eszik, de azt tanácsolják, hogy a felnőttek átlagosan napi 30 g cukrot egyenek csak.

Dr. Wild azt mondja, hogy a süteményeket és a péksüteményeket mértékkel szabad csak fogyasztani.

Leginkább a hozzáadott cukrokat kell visszaszorítani, mert a természetes cukrok gyakran tartalmazhatnak hasznos anyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat.

@drdavidwild Moderation is key but cutting back as much as possible on these foods will be good for your heart.. • • • #diet #food #nutrition #fitness #sport #heart #health #life #cardio #cardiology #medicine #healthcare #doctor ♬ original sound - Theheartdoc

Smoothie-k

A listán szereplő három tétel közül a legmeglepőbb a smoothie volt. Hiszen

a legtöbben,ha egészséges snackre vágynak, talán egy zöld gyümölcslevet vagy egy epres- banános turmixot választanak,

azonban Dr. Wild elmagyarázta, hogy ezek a turmixolt italok nagy mennyiségű cukrot tartalmazhatnak.

„Tudom, hogy jól hangzanak, hiszen benne van a nevükben a gyümölcs szó, de gondoljunk csak bele, hogy hány gyümölcsöt kell összeturmixolni ahhoz, hogy egy jó adag turmixot készítsünk - ettől lesz tele cukorral”

- mondta.

Dr. Wild hozzátette, hogy a turmixok készítésének folyamata megfosztja a gyümölcsöket a rostjaiktól, amelyek pedig nagyon jó hatással lennének a szívre.

Hogy akkor mit lehet enni? Szinte mindent. Kivéve az édességeket és a felvágottakat. Meg a vörös húsokat. Meg az alkoholt. Meg az alma héját. Meg a...


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
GASZTRO
Steiner Kristóf: „Íme a világ legegyszerűbb muffinreceptje, ami tényleg mindent visz” 
Aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útbaigazításra.

Megosztom
Link másolása

Az első „professzinális” gasztro-melóm Londonban talált rám: a Golsdmith Egyetem kreatív-írás kurzusának hallgatójaként egy helyi kávézónak készítettem muffinokat.

Napközben írtam, este interjúkat készítettem filmbemutatókon, éjszaka bulizni jártunk a lakótársaimmal, hajnalban pedig… sütöttem.

Minimum négy tálca készült, négy különböző ízben - és amíg én kavartam-kevertem, Sabina, bangladesi származású főbérlőnk dahlt, azaz vöröslencse curry-t készített, hogy ébren tartson. Eztán rohantam a friss, meleg sütikkel a kávézóba, aludni pedig bőven elég volt a metrón, buszon, vagy azokra várva.

A megszámlálhatatlan ízkombináció megalkotása után akár közzétehetnék valami puccos muffin receptet, mondjuk a citrom- vagy levendula tortácskát,

és innentől fogva időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet - persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie Angyalaiban. Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot:

aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útba igazításra. A legjobb benne, hogy általános piskóta receptként is remekül működik - készülhet belőle brownie, répa torta, vagy kuglóf is. És természetesen gluténmentes liszttel, vagy bármilyen cukor-alternatívával is már-már elronthatatlan.

Az elronthatatlan alap-muffin recept:

Hozzávalók, 12 darabhoz:

2 csésze liszt

1 zacskó sütőpor

1 csésze cukor

⅓ csésze olaj

1 csésze víz, vagy más folyadék (ezt később kifejtem)

2 x ½ fél csésze "finomság" (ezt is később kifejtem, na)

1. A sütőt 180 fokra melegítem.

2. Egy tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot szórok, és összekutyulom.

3. És akkor a „finomság” is mehet bele a lisztes cuccba: ez lehet fél csésze mák és fél csésze durván tört mandula, vagy lehet akár aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Aki Bounty-rajongó, használhat kókuszreszeléket és csokit, akinek a Snickers a fétise, sós mogyorót, és csokival kevert datolya falatokat is önthet bele.

4. A másik tálba öntsd bele az olajat, és a vizet, vagy pedig… ismét ideje kreatívnak lenni: víz helyett az olaj mellé önthetünk narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéj reszelékkel, mandulával szuper), pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is, vizzel lazítva, és extra ízélményért löttyinthetünk bele egy kiskanál balzsamecetet, vanília aromát, vagy akár vodkát.

6. Összeforgatom a két keveréket, de nem túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha brutálisan kavarunk, összeesik a cucc. Olyasmi állagra gyúrunk, mint egy könnyű humusz.

7. A tésztát a muffinformába kanalazom - ha nem szilikonosat használok, négyszögekre vagdosott sütőpapírral bélelem ki a gödröcskéket. Nem szabad teljesen megtölteni őket, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.

8. Ha nem akarok flancolni, már mehet is a sütőbe, ha dekorra vágyom, megszórom a tetejét valamivel, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi). 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, es békén hagyom tíz percre, majd a sütikéket egy rácsra rakom hűldögélni.

További receptjeink szakácsakönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner és @nimrodagan.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
A krumplipüré nem egy bonyolult kaja, a séf szerint azonban valószínűleg te is rosszul csinálod
Persze mindenki a saját ízlése szerint szeret főzni, de egy próbát megérhet ez a verzió.

Megosztom
Link másolása

Egy séf elárulta, hogyan készíthetjük el a lehető legkrémesebb krumplipürét, miközben megosztotta azt a hibát is, amit sokan elkövetnek a főzés során.

Rosemary Gill, a bostoni Milk Street Cooking School oktatási igazgatója a TikTok-on osztotta meg a pofonegyszerű étel receptjét, ám úgy, ahogy szerinte a legjobb.

„A krumplit tejben főzzük, ne vízben, a burgonya olyan, mint a tészta, keményítőt enged a főzőfolyadékba.”

A séf „folyékony aranynak” nevezi a krumpli főzővizét, pontosabban főzőtejét. Hiszen a kioldódott keményítő teszi majd igazán krémessé a masszát.

„Ha kidobjuk a folyadékot, amelyben a burgonyát főzzük, az összes keményítőt kidobjuk a lefolyóba, tehát pazarolunk.”

A tejbe kioldódó keményítőnek köszönhetően szinte tejszínszerű végeredményt kapunk. Ez, az apróra tört krumplival a lehető legkrémesebb végeredményt biztosítja majd Rosemary állítása szerint.

@177milkstreet Simmer your mashed potatoes in milk, not water! Potatoes are like pasta, in that they leach starches into their cooking liquid. In the case of pasta, you want to reserve some of that liquid to give sauce a luscious shine and bind it to the noodles. In mashed potatoes, cooking in milk, and preserving that starchy liquid, gives your potatoes a natural creaminess and allows you to skip the weighty heavy cream. #MilkStreetCookingSchool director Rosie Gill demonstrates. #milkstreet #milkstreetrecipes #milkstreetsides #sidesrecipes #thanksgiving #thanksgivingrecipes #potatoes #potatorecipes #mashedpotatoes #mashedpotatorecipes #vegetables #milkstreetrecipes #holiday #holidayrecipes #food #cooking #easyrecipes ♬ original sound - Milk Street

Forrás: Mail Online


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

GASZTRO
Így spórol Borbás Marcsi - még a csontot sem dobja ki!
Néhány trükköt elárult, van mit tanulni tőle!

Megosztom
Link másolása

Borbás Marcsi szerint a legjobb módszer az élelmiszer-pazarlás elkerülésére az otthoni tervezés. Azt javasolja, hogy ne csak egy-egy napra gondolkodjunk előre, hanem próbáljunk meg heti vagy akár havi szinten tervezni.

Gyakran azért keletkezik sok hulladék, mert egy étel elkészítéséhez túl sok alapanyagot vásárolunk, és mire újra használnánk őket, már megromlanak

vagy használhatatlanok lesznek. Ezért fontos, hogy a megmaradt élelmiszereket is figyelembe vegyük a következő heti menü tervezésénél.

Marcsi a tudatos főzés híve, és soha nem készít ételeket csak találomra. Mindig pontos adagokat főz, annyit, amennyit biztosan elfogyasztanak. Ha teheti, minden nap főz, de például lecsót gyakran készít két napra elegendő mennyiségben.

„A kertben sosincs fölösleg: eleve az ember úgy tervezi a vetést, hogy tudja, hány főre termel, és általában meg tudjuk enni a zöldségeket és a gyümölcsöket

– mondja a műsorvezető, aki azt is hozzáteszi: – Tavasztól ősz végéig, amíg terem a kert, nem köretként esszük a zöldséget, hanem főételként: zöldségebédeket főzök. Már millió receptet találtam ki, hogy minden alapanyagot felhasználjak, de azért sincs maradék, mert ami pluszban van, azt elteszem télire” - nyilatkozta a Meglepetésnek.

Így folytatta:

„Rengeteg paradicsomom van, amiből nemcsak paradicsomlevet vagy -szószt rakok el, hanem csak úgy leforrázom a zöldséget, lehúzom a héját, és negyedelve a saját levében kidunsztolom.

Külön teszem el a piros és a sárga paradicsomokat. A későbbiekben számos ételhez fel tudom majd használni, például töltött paprikához, lecsóhoz, shakshukához, de akár mártásnak is zseniális. A patisszonból általában pástétomot készítek: megsütöm, majd fűszerekkel, főként bazsalikommal leturmixolom. Finom mártogatós lesz belőle, de húsok mellé is tökéletes. Előfordul az is, hogy a zöldségeket blansírozva fagyasztom le, és arra is figyelek, hogy a héjuk se kerüljön a szemetesbe. Mindig alaposan megtisztítom őket zöldségkefével, megmosom, majd meghámozom. A leveshez használt zöldségek héjából alaplevet főzök, amit később is felhasználhatok, hogy plusz ízeket adjon az ételekhez.”

És hogy mihez kezd a csontokkal? Marcsinak erre is van megoldása:

„Amikor sült húsokat vagy oldalast készítek, lefejtem a húst, és a csontokból húslevest főzök. Hihetetlenül erős és ízletes alaplé lesz belőle, és jó érzés, hogy így máris kétszeresen hasznosítottam az ételt, hiszen a maradék csontból is kifőzöm az összes ízt.”


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk