GYEREK

Elmész te a…vendégségbe! Gyerekestül! Mert az mindenkinek jót tesz!

Te is és a gyerek is utáltok vendégségbe menni? Kár, mert mindkettőtöknek hasznos lenne gyakorolni ezt a szocializációs játékot. Elmondjuk, miért!
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. szeptember 17.


Megosztom
Link másolása

Sok ember számára a gyerekkel történő vendégeskedés a szeretem-dolgok listáján valahol az éves adóbevallás elkészítése és a négy hete nem látott hétvégi telek füvének lenyírása között áll.

Magyarul nem a kedvencük.

Mert a legtöbbször kínszenvedés már az elindulás is: a gyerek nem akarja az adott ruhát felvenni, nem akar oda menni, nem akarja őket megismerni vagy újra látni, így aztán az egész család percek alatt felhergelődik... pedig nem háborúba mennek, hanem csak meglátogatni a szülők barátait, akiknek történetesen szintén van gyerekük.

Ha csatának nem is, de elit alakulatos kiképző pályának bizony beillik egy-egy vendégség, már ha a gyerek szocializációjának szempontjából nézzük a társadalmi beilleszkedésnek ezen aknákkal bőven megszórt területét. Azonban egyrészt nem kell páncélzat nélkül elindulnunk a…nem, nem csatába, csak kiképző pályára, másrészt pedig egy-egy ilyen esemény meglepően sok hasznos tudással vértezi fel a gyereket a későbbiekre, amit úgy hívunk: együttélés a többiekkel.

Mikroközösségi alapozás

A szocializáció alapja a család. Legyen az apa, anya, meg pár testvér, vagy anya, nagyi és a nagyi megözvegyült nővére, vagy apa és apu, vagy bárkik, akikkel közös otthonban él egy gyerek.

Ők a „Család” fedőnéven emlegetett mikroközösség, akik a mindennapos interakciókon keresztül megtanítják a kicsinek, hogyan kell az embereknek egymással viselkedniük, összedolgozniuk, hogy hogyan működik az „élni és élni hagyni” a gyakorlatban.

Amit ebben a körben lát, hall és tapasztal, az mintául szolgál számára a világ többi emberével való bánásmódhoz.

Viszont pontosan azért, mert egy család csak egyféle mintát tud átadni a gyereknek, szükséges bevonni a mintaszolgáltatásba a társadalom többi részét: a rokonokat, barátokat és Nyuszi üzletfeleit is.

A minta mustra legkézenfekvőbb terepe pedig a vendégség. Direkt nem az intézményeket vagy a játszóteret említjük, ezek a helyek ugyanis kicsit olyanok, mint amikor egy fényképet úgy vágnak szét, hogy csak a főszereplő marad meg belőle, és a háttér, a környezet hiányzik. Egy ilyen kép alapján nagyon nehéz megismerni valakit, megérteni a reakcióit.

Míg az óvoda, iskola vagy a játszótér minden gyerek számára ugyanazt az egységes szerepet kínálja, addig egy vendégségben igazából házigazdák és vendégek lesznek a gyerekek is, ami egészen más hozzáállást kíván tőlük. Ez persze nem azt jelenti, hogy úgy kell viselkedniük, mint egy felnőtt házigazdának vagy vendégnek, de más alapról indul a közös játék. Más lesz a tulajdonjogi viszony (az ottani játékok a házigazda tulajdonát képezik, a vendég által hozott játék pedig az övé), mások a szabályok (az adott lakásban lehet cipővel bent lenni de tilos felügyelet nélkül kimenni a kertbe), és az idő rövidsége miatt ezek elfogadása bizony gondot okozhatnak.

De akármilyen nehéz is nekik (és a szülőknek is), ezeknek a gyors viziteknek a rendszeresítése sokat segít a gyereknek mindkét szerep elsajátításában.

És mielőtt ezt valami gonosz idomításnak gondolnánk: az a gyerek, aki egészen kicsi korától kezdve tanulja és éli a többi emberrel való kapcsolódást, felnőttként sokkal magabiztosabb és sikeresebb lesz mind a munka, mind a magánélet társasjátékában.
Ez pedig gyakorlatilag megfizethetetlen előny.

Ezeknek a készségeknek az elsajátítása felnőtt korban már hatalmas belső munkát kíván, és számtalan kudarc és pszichológusra költött pénz megspórolható lenne, ha már gyerekként, szülői segítséggel sikerülne ráérezni a másokkal való sikeres kommunikációra.

De hogyan segítheti a felnőtt a kicsit ezen az úton? Tervezéssel és világos kommunikációval.

Tájékoztatjuk utasainkat, hogy indulunk Zsoltiékhoz!

Az első és legfontosabb dolog, hogy a gyerek az életkorának megfelelően legyen tájékoztatva. Mi is kiborulunk felnőttként, amikor kész tények elé állít minket mondjuk a MÁV vagy a főnök, miért lennének rugalmasabbak a gyerekek?

2-3 éves kortól már előtte való napokban is beszélhetünk arról, hogy menni fogunk valakihez, mesélhetünk az ott lakókról, hogy milyen játékaik vannak, mivel fogunk odamenni stb. beszélhetünk arról is, hogy mit viszünk oda ajándékba: süteményt, apróságot vagy születésnap esetén valami komolyabbat. Ezt is érdemes megtanítani minél hamarabb, hogy van, amikor neki hoznak ajándékot, és van, amikor ő visz. Ha kapott már attól a családtól ajándékot, azt elő is lehet venni, hogy lássa a dologban a rendszert.

Indulás előtt el lehet mondani neki a részleteket: milyen ruhában megyünk, mivel közlekedési eszközzel, mit viszünk magunkkal. itt érdemes megkérdezni, ő mit szeretne hozni a saját játékai, könyvei közül, ami biztonságot ad neki.

Soknak, szigorúnak tűnik ez az információhalom, de ezek adják a keretet és a kapaszkodót a gyereknek. Mi sem szeretjük, ha a vonatnál nem tüntetik fel, hogy hol lesz átszállás vagy a jegyünkről lemarad a székszám, és kellemetlen helyzetbe kerülünk emiatt.

Pontosan ezért egyébként érdemes a vendéglátókat is ellátni a szükséges információkkal. El lehet nekik mondani, hogy a mi Marcikánk nem szeret puszit adni, de szívesen belecsap bárki tenyerébe üdvözlésképpen, vagy hogy nem szereti a süteményeket, de szívesen eszik almát vagy valami bolti kekszet (ha biztosra akarunk menni étkezés terén, és tudjuk, hogy baj lehet belőle, inkább jelezzük, hogy a gyereknek mi viszünk finomságot, ne toljuk rá a vendéglátókra a felelősséget).

Hello, tourist!

Ha megérkeztünk, és számára ismeretlen vagy régen látott az adott lakás vagy ház, a vendégség elején járjuk körbe a gyerek számára érdekes és releváns helyeket EGYÜTT.

Mutassuk meg, milyen hasonlóságok vannak az adott helyen a mi otthonunkhoz képest („Nézd, nekünk is ilyen a szőnyeg a fürdőszobában!” vagy „Láttad, hogy nekik van komphajó is a favonathoz?”), menjünk el együtt a mosdóba kezet mosni, nézzünk körül a játékok és a mesekönyvek között is.

Beszéljünk neki röviden az aktuális szabályokról, mert nem biztos, hogy amit otthon lehet, azt itt is szabad. Vagy pont fordítva! Lehet, hogy otthon nem szabad a kanapén ugrálni, itt viszont lehet (csak baleset ne legyen belőle). Viszont lehet, hogy otthon szabad a nagytesó szobájába bemenni és kihozni a Lego-t, de itt nem. Adjunk időt neki az akklimatizálódáshoz, de egy idő után üljünk le a felnőttekkel beszélni, nem baj, ha kicsit unatkozik a gyerek. Utazás után mindenkinek kell egy kis pihenő, pár falat étel, egy pohár innivaló, hogy újra nyitni tudjon a környezet felé. Felnőttként egy hosszú út végén mi is szeretjük kicsit komfortba helyezni magunkat. Ha szeretne még mellettünk, akár az ölünkben maradni a gyerek, engedjük neki. Szüksége van arra, hogy fizikailag is érezze: elérhetőek vagyunk számára ezen az idegen, szokatlan helyen is. Bármikor vissza tud térni erre a bázisra, hogy feltöltődjön.

Duty free shop

Talán a vendégség képes a lehető legtisztább képet adni egy adott család működéséről, belső szabályairól, főleg, ha kisgyerek is van. Egy gyerek ugyanis biztosan nem fog vélt vagy valós elvárásoknak megfelelni, ő még a József Attila-i „Ordítottam, toporzékoltam”- igazságában él. Jó esetben ugyanis egy gyerek otthon érzi magát a legnagyobb biztonságban, ezért ott engedi el magát a leginkább.

Ezért szülőként kifejezetten hasznos tud lenni, hogy egy-egy gyerekes vendégség kapcsán bepillantást nyerhetünk más szülők otthoni rendszerébe.

Felszabadító tud lenni, amikor a szülő a saját nevelési hibáit máshol is látja, megnyugtató érzés, hogy hiába volt az érkezéskor rend, a gyerekek itt is 5 perc alatt csinálnak csatateret a nappaliból.

Egy vendégség kapcsán ráadásul nem csak a sorsközösség érzését vihetjük haza magunkkal, hanem ajándékötleteket is. Ha rendszeresen gondot okoz, mit vegyünk a gyereknek, ami nem csak a kirakatból tetszik meg neki, hanem élőben is hosszasan el fog vele játszani, figyeljük meg, milyen játékkal játszik másoknál. A cikk írója egyszer például kizárólag azért vette meg az általa egyébként borzalmasnak vélt Szuper Mágikus Jinnt, mert az akkor két és fél éves, nem túl bőbeszédű gyereke egy vendégségben szinte kizárólag ezzel a figurával játszott… és beszélgetett! Azóta a játék hosszú autóutakra is velünk jön, és kitűnően szórakozunk azon, ha nem találja ki a Jinn, hogy a kardszárnyú delfinre vagy az ananászra gondoltunk.

Ugyanígy, lehet, hogy pont a következő vendégség kapcsán látunk egy olyan problémamegoldást, amire mi nem is gondoltunk. Mondjuk, hogy a másik családnál a gyerek ahelyett, hogy folyton a felnőttek szavába vágna, egy közösen kialakított jelzést használ arra, ha a felnőttek épp beszélgetnek, de neki valami nem életbevágó, de fontos mondanivalója akad. Mondjuk odamegy az apjához, és háromszor megkopogtatja a hátát, majd miután apa vette az adást és visszajelez neki szintén három kopogással, a gyerek vár. Mert egyszer bevezették ezt a megoldást, és tudja, hogy ilyenkor két percen belül sorra kerül, és nem lesznek mérgesek a felnőtek, hogy ő közbeszól. És természetesen fordítva is működik a dolog, lehet, hogy a mi egyik megoldásunk lesz az, aminek hallatán a vendéglátó család a homlokára csap: ó, hogy ez nekünk nem jutott eszünkbe!

Ezerszer többet ér a gyereknevelés terén egy-egy ilyen életszagú, hús-vér példa, mint száz szakmai könyv elolvasása.

Úgyhogy ha eddig ódzkodtunk a kisgyerekes vendégségektől, vágjunk bele azzal a tudattal, hogy hosszú távon ebből mindenki csak profitálhat. Ha mást nem, tanulságot.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
A Rovatból
Csinos, fiatal bébiszittert fogadott az anyuka, most mindenki hülyének nézi miatta
Szerinte nem is az a bosszantó, hogy az emberek azt hiszik, a férje megcsalná, hanem az, hogy teljesen alap az is, hogy a lány is benne lenne. Mintha nem is lenne más választása.
K.O. - sassy.hu
2024. február 12.


Megosztom
Link másolása

TikTokon jelent meg egy videó, amiben egy anyuka elkezdi azt ecsetelni, mennyire buta döntést hozott egy másik anyuka akkor, mikor egy 21 éves fiatal és csinos au pair-t, azaz bent lakásos, külföldről érkező bébiszittert fogadott.

„Ő [a bébiszitter] egy szuper dögös, Victoria's Secret szupermodell kinézetű, 21 éves, aranybarnára sült lány. Az anyuka viszont csak egy átlagos amerikai csinoska.”

– kezdte videójában.

Az említett anyuka azonban nem tűrte csöndben a vádakat, és egy saját videóban reagált, ahol elmagyarázta, miért is döntött úgy, ahogy.

Katie, az anyuka így kezdte a visszavágást, miután bevágta a fent említett részletet a videójába:

„Én vagyok az az átlagos amerikai nő, aki elég hülye volt ahhoz, hogy egy Victoria's Secret modellt alkalmazzon dadának.”

Ezután kifejtette, hogy többek között azért merte felvenni a lányt, mert például – kapaszkodj meg – megbízik a férjében. Érdekes indok, nemdebár?

„Igazából nagyon biztonságos, csodálatos kapcsolatunk van. Tudom, hogy nehéz elhinni” – mondta el.

Majd hozzátette, hogy nem szokása valakit a külseje alapján diszkriminálni.

„Tudom, hogy nagyon nehéz elhinni, mert most már én vagyok ez a nemkívánatos vén banya, értem én. De régen én is egy nagyon dögös 21 éves lány voltam. És rengeteg megbélyegzéssel és ítélkezéssel kellett megküzdenem az olyanoktól, mint te, akik azt hitték, hogy le akarok feküdni a pasiddal. Tisztázzunk valamit nagyon világosan. Csak azért, mert gyönyörű voltam és 21 éves, nem jelenti azt, hogy nős férfiakkal feküdtem le.”

Majd elmagyarázta, hogy sokkal fontosabbnak tartja, hogy a dadusuk kompetens legyen a belső tulajdonságai alapján, legyen energiája a két gyerekhez, és viselkedjen jól velük. És ezek sokkal jobban érdeklik, mint a lány külseje.

@whenkatiemetharry 😤 now whats YOUR take? Because something about this really rubs me the wrong way and it surprisingly has nothing to do with the connotation that my Husband would cheat. That literally ruffles zero of my very secure feathers 🙃 What DOES however bother me is this very much sounds like if the man wants to sleep with her then it’s a done deal as if the young woman in the equation has NO choice. Why do all these comments sound like ALL beautiful young women are game for sleeping with a married man ?!? Like wtf…and the reality is the type of person who would be more likely to fall into those toxic type of patterns has so much more to do with what’s going on on the INSIDE than what’s going on on the OUTSIDE. A persons energy, the way they treat my children and me, the way they interact with my husband are far more important and telling than the way they look. Does this make sense ? #momtok #aupair #hotnanny #cheatinghusband #hottake #twinmom #fyp #trending ♬ original sound - Katie & Harry

A leírásban arra is kitért, hogy egyébként nem is az az alapfeltevés idegesíti fel, hogy a férje tuti megcsalná, hanem az, hogy teljesen alap, hogy a lány is azonnal benne lenne. Mintha másképp nem is lehetne.

„Miért hangzanak ezek a hozzászólások úgy, mintha MINDEN gyönyörű fiatal nő hajlandó lenne lefeküdni egy nős férfival?!”

A hozzászólók között jó pár dadus is írt, akik elmondták, hogy soha eszükbe sem jutott lefeküdni a munkaadójukkal.

Ezt követően Katie még egy videót posztolt, amiben bikiniben látható, ugyanis kiderült, hogy azért eléggé megviselte, hogy átlagosnak nevezték.

„Próbálom feldobni magam, miután az internet azt mondta, hogy a férjem meg fog csalni, és elhagy egy 10 évvel fiatalabbért” – írta viccesen a videóhoz.

@whenkatiemetharry Replying to @Miss Goldieme trying to hype myself up after the internet told me my husband is gunna cheat on me and leave me for someone 10 years younger 💃🏽 🙃 • #momtok #trendingsound #momsoftiktok #hotnanny #aupair #cheatinghusband #hottake #fyp ♬ Never Lose Me - Flo Milli

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
11 gyereket szült 8 különböző férfitól, szerinte sokkal jobb a több apa, mint egyetlen egy
A magyarázata ugyan elég érdekes. A kommentelők persze nem kímélik, de a nő vicces válaszokkal teszi őket helyre.

Megosztom
Link másolása

Közel egy tucatnyi gyereket nevel egy Phi nevű nő, akit rengeteg kritika ért, mióta bevallotta, hogy a 11 gyereke 8 különböző apától született.

Elmondása alapján pedig jobb, mintha csak egy lenne. Bár a magyarázata elég sajátos.

Állítása szerint ugyanis, ha csak egy apukája lenne a gyerekeknek, és azzal bármi történne, akkor nem maradna ugyebár egy sem. Így viszont, ha a nyolc apuka közül mondjuk egy meghal, kettő meg csak eltűnik, akkor is marad még öt. Logikus, igaz?

@phieudoraa #answer to @kalasoo like duhhhh yall gotta do the math… #babydaddyproblems #babymamachallenge #babymamatiktok ♬ original sound - PhiPhi🍭

Phi elmondása szerint azonban ő jól megvan egyedül, ezért kizárólag baráti kapcsolatot ápol a nyolc édesapával. Tisztelik egymást, nem szólnak bele egymás dolgába, és szerinte ez jól is van így.

A kommentelők azonban nem kímélik a sokgyerekes édesanyát, és olyan kérdésekkel szekálják, minthogy mennyi gyereket tervez még, illetve hol keresi ezekhez az apajelölteket.

A nőt nem kell félteni, ezekre is vicces válaszokat adott, minthogy szeretne még 19 gyereket, hogy meglegyen a 30 vagy, hogy társkereső appon keresett apákat, de mivel az már kimerült, Facebook Marketplace-n és üres hirdetőtáblákon keresi a vállalkozó szellemű jelölteket.

Persze ennek ellenére is sokak szerint jobb lenne, ha fogamzásgátlót használna, vagy csak szimplán leállna ezzel a rossz szokással - merthogy ennyi gyereknél a hozzászóló szerint már szokásról lehet beszélni.

@phieudoraa Replying to @paulahanleylara ♬ original sound - PhiPhi🍭

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Sokkolta a hír a férfit, amikor kiderült, hogy 37 gyereke van
Ugyan a 62 éves férfi volt nős, mégsem született sosem gyereke. Legalábbis ő azt hitte.

Megosztom
Link másolása

A 62 éves Peter Ellenstein nagyon sokáig abban a hitben élt, hogy nincs családja. A férfi azonban az 1980-as '90-es években spermadonor volt, ugyanis pénzt szeretett volna gyűjteni egy színházi társulat indításához fiatalabb korában.

Aztán egy napon, 2017 októberében felbukkant az egyik biológiai gyermeke, aki Facebookon írt rá édesapjára. Azóta a férfi rádöbbent, hogy egészen pontosan 37 gyermeke született.

Az első üzenetről Peter egy interjúban elmondta, hogy örökre megváltoztatta az életét.

„Azt írta, hogy különös körülmények között küldött nekem üzenetet, de úgy véli, hogy talán én vagyok a biológiai apja. Annyira megdöbbentem, mintha derült égből villámcsapásként ért volna - odatartottam egy barátomnak, hogy olvassa el, aki szintén nem tudta elhinni. Üzenetet küldtem róla az akkori feleségemnek és a testvéreimnek, akik azon tűnődtek, hogy nem lehet-e átverés. De nem volt az. Visszaüzentem Rachelnek, és megbeszéltük, hogy még aznap este találkozunk, és csodálatos volt.” - mesélte.

„Megöleltük egymást és sírtunk, de azonnal megkedveltük egymást, és végül egészen a kora reggeli órákig beszélgettünk.”

Azóta lánya, Rachel segítségével Peter már 36 gyermekkel tartja a kapcsolatot az összesen 37 gyerekből.

„Három héttel később újra találkoztam Rachellel, és volt egy listája további 11 gyermekről, akiket megtalált. Aztán felmentem egy genealógiai oldalra, és minden hónapban találtam egy újabbat, szóval elkezdtem megkeresni az összeset.”

Peter eddig 34 gyerekével találkozott, és legalább egy tucatnyival rendszeresen tartja a kapcsolatot. Elmondása szerint álmaiban nem gondolta, hogy ez lesz abból, hogy ő egyszer anno pénzt akart keresni.

„Akkoriban a klinikán azt mondták, hogy az adományozás névtelen, bár beleegyeztem, hogy bármelyik utódom felkutathat engem orvosi vészhelyzet esetén - ha például szükségük lenne a csontvelőmre egy transzplantációhoz. Így hát elmentem, és többnyire elfelejtettem az egészet.”

A férfi nem bánja, hogy így alakult, elmondása szerint ugyanis az, hogy a biológiai gyermekeivel találkozhat, az egyik legjobb dolog, ami valaha történt vele. Rendszeresen jár családi vacsorákra, több gyermeke esküvőjén is részt vett, sőt az egyik fiával egy háromhetes európai körutazásra is elment.

A kapcsolattartásban egy privát Facebook-csoport segíti, amiben az összes gyermeke benne van.

Azt mondja, észrevette, hogy van bennük közös vonás, ugyanis mindegyikük szereti a társasjátékokat, a podcasteket és a szóvicceket.

Peter korábban volt már házas, és persze több párkapcsolata is volt, de saját családot sosem alapított. Talán nem is baj.

„Soha nem volt saját családom, és ez talán megkönnyítette a helyzetet, mert nem volt semmilyen kötődésem a biológiai családomhoz, amikor elkezdtem találkozni a donorgyerekeimmel. Ez nem ugyanaz a kapcsolat, mintha gyermeket nevelnél - némelyikükhöz nagyon közel állok, némelyikükhöz viszont kevésbé. A velük való kapcsolatom azon alapul, hogy ők mit akarnak tőlem.” - zárta mondandóját az egykor donor, ma boldog, 37 gyerekes apuka.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Nevelési tanácsokat adott mosolyogva a neten, közben kínozta és éheztette a gyerekeit a horroranya
Korábban is kiszúrták páran, hogy valami nem stimmel a családdal, de csak akkor derült ki, mekkora a baj, amikor elszökött otthonról az egyik gyerek és kitálalt.

Megosztom
Link másolása

Börtönbe megy az influencer anya, aki úgy adott nevelési tanácsokat Youtube-on, hogy közben kínozta és éheztette a gyerekeit.

A 42 éves Ruby Franke éveket tölthet a rács mögött gyermekbántalmazásért. Egy utahi anyát, akit kemény nevelési tanácsai miatt a YouTube influencerévé tettek, legalább négy év börtönre ítéltek gyermekbántalmazásért.

A Utah államban élő mormon nő és férje hat gyermeket nevelt, és rendszeresen tettek közzé tartalmakat, szülői tanácsokat osztogattak.

2015-ben indított csatornájukat, a 8 Passengerst kétmillióan követték. Amikor a férjével elváltak, akkor a nő az üzlettársával, Jodi Hildebrandttal együtt posztolta a videókat.

Már régóta keringtek olyan pletykák, hogy nem bánnak jól a gyerekeikkel, volt olyan videóösszeállítás is, ami sokaknak nem tetszett, kritizálták a szigorúsága miatt, meg hogy azzal fenyegetőzött, hogy levágja a gyerek plüssálatkájának a fejét, de ebből még nem derült ki, mi is a valóság. A hat gyereke közül az egyik hiába mondta, hogy az anyaja nem az a jó anya, mint amilyen színben feltünteti magát, de még ezzel sem foglalkozott a hatóság.

Arra, mi történik a házban, 2023 augusztusában derült fény. Az egyik gyerekük, egy 12 éves fiú kopogtatott be a szomszéd házba, enni és inni kért. A fiú az ablakon át szökött meg otthonról. Azonnal kórházba szállították részben a kóros alultápláltság miatt, részben pedig azért, mert olyan sebek voltak rajta, amelyeket szorosra húzott kötél okoz.

Amikor a hatóságok házkutatási parancsot kaptak, a gyerekeket a a család- és gyermekjóléti szolgálat gondozásába helyezték, az anyát letartóztatták.

A gyerekek sokszor nem kaptak enni és inni, előfordult, hogy ágyban sem alhattak, gyakran eltiltották őket a szórakozástól. Előfordult büntetésként verés, kikötözés is, illetve az, hogy az egyik gyereknek kaktuszok közé kellett ugrania.

A gyerekek nem jártak iskolába, otthon tanították őket, ezért sem derülhetett ki hamarabb, milyen bántalmazásokat szenvedtek el éveken át.

A nő most könnyes szemmel kért bocsánatot a bíróságon. Egyelőre nem tudni, hány év szabadságvesztésre ítélik az egyes vádpontok alapján, és azt sem, hogy üzlettársa és bűntársa milyen büntetést kap.

Megosztom
Link másolása