GYEREK

Elmész te a…vendégségbe! Gyerekestül! Mert az mindenkinek jót tesz!

Te is és a gyerek is utáltok vendégségbe menni? Kár, mert mindkettőtöknek hasznos lenne gyakorolni ezt a szocializációs játékot. Elmondjuk, miért!
Lehoczki Erzsébet - sassy.hu
2023. szeptember 17.


Megosztom
Link másolása

Sok ember számára a gyerekkel történő vendégeskedés a szeretem-dolgok listáján valahol az éves adóbevallás elkészítése és a négy hete nem látott hétvégi telek füvének lenyírása között áll.

Magyarul nem a kedvencük.

Mert a legtöbbször kínszenvedés már az elindulás is: a gyerek nem akarja az adott ruhát felvenni, nem akar oda menni, nem akarja őket megismerni vagy újra látni, így aztán az egész család percek alatt felhergelődik... pedig nem háborúba mennek, hanem csak meglátogatni a szülők barátait, akiknek történetesen szintén van gyerekük.

Ha csatának nem is, de elit alakulatos kiképző pályának bizony beillik egy-egy vendégség, már ha a gyerek szocializációjának szempontjából nézzük a társadalmi beilleszkedésnek ezen aknákkal bőven megszórt területét. Azonban egyrészt nem kell páncélzat nélkül elindulnunk a…nem, nem csatába, csak kiképző pályára, másrészt pedig egy-egy ilyen esemény meglepően sok hasznos tudással vértezi fel a gyereket a későbbiekre, amit úgy hívunk: együttélés a többiekkel.

Mikroközösségi alapozás

A szocializáció alapja a család. Legyen az apa, anya, meg pár testvér, vagy anya, nagyi és a nagyi megözvegyült nővére, vagy apa és apu, vagy bárkik, akikkel közös otthonban él egy gyerek.

Ők a „Család” fedőnéven emlegetett mikroközösség, akik a mindennapos interakciókon keresztül megtanítják a kicsinek, hogyan kell az embereknek egymással viselkedniük, összedolgozniuk, hogy hogyan működik az „élni és élni hagyni” a gyakorlatban.

Amit ebben a körben lát, hall és tapasztal, az mintául szolgál számára a világ többi emberével való bánásmódhoz.

Viszont pontosan azért, mert egy család csak egyféle mintát tud átadni a gyereknek, szükséges bevonni a mintaszolgáltatásba a társadalom többi részét: a rokonokat, barátokat és Nyuszi üzletfeleit is.

A minta mustra legkézenfekvőbb terepe pedig a vendégség. Direkt nem az intézményeket vagy a játszóteret említjük, ezek a helyek ugyanis kicsit olyanok, mint amikor egy fényképet úgy vágnak szét, hogy csak a főszereplő marad meg belőle, és a háttér, a környezet hiányzik. Egy ilyen kép alapján nagyon nehéz megismerni valakit, megérteni a reakcióit.

Míg az óvoda, iskola vagy a játszótér minden gyerek számára ugyanazt az egységes szerepet kínálja, addig egy vendégségben igazából házigazdák és vendégek lesznek a gyerekek is, ami egészen más hozzáállást kíván tőlük. Ez persze nem azt jelenti, hogy úgy kell viselkedniük, mint egy felnőtt házigazdának vagy vendégnek, de más alapról indul a közös játék. Más lesz a tulajdonjogi viszony (az ottani játékok a házigazda tulajdonát képezik, a vendég által hozott játék pedig az övé), mások a szabályok (az adott lakásban lehet cipővel bent lenni de tilos felügyelet nélkül kimenni a kertbe), és az idő rövidsége miatt ezek elfogadása bizony gondot okozhatnak.

De akármilyen nehéz is nekik (és a szülőknek is), ezeknek a gyors viziteknek a rendszeresítése sokat segít a gyereknek mindkét szerep elsajátításában.

És mielőtt ezt valami gonosz idomításnak gondolnánk: az a gyerek, aki egészen kicsi korától kezdve tanulja és éli a többi emberrel való kapcsolódást, felnőttként sokkal magabiztosabb és sikeresebb lesz mind a munka, mind a magánélet társasjátékában.
Ez pedig gyakorlatilag megfizethetetlen előny.

Ezeknek a készségeknek az elsajátítása felnőtt korban már hatalmas belső munkát kíván, és számtalan kudarc és pszichológusra költött pénz megspórolható lenne, ha már gyerekként, szülői segítséggel sikerülne ráérezni a másokkal való sikeres kommunikációra.

De hogyan segítheti a felnőtt a kicsit ezen az úton? Tervezéssel és világos kommunikációval.

Tájékoztatjuk utasainkat, hogy indulunk Zsoltiékhoz!

Az első és legfontosabb dolog, hogy a gyerek az életkorának megfelelően legyen tájékoztatva. Mi is kiborulunk felnőttként, amikor kész tények elé állít minket mondjuk a MÁV vagy a főnök, miért lennének rugalmasabbak a gyerekek?

2-3 éves kortól már előtte való napokban is beszélhetünk arról, hogy menni fogunk valakihez, mesélhetünk az ott lakókról, hogy milyen játékaik vannak, mivel fogunk odamenni stb. beszélhetünk arról is, hogy mit viszünk oda ajándékba: süteményt, apróságot vagy születésnap esetén valami komolyabbat. Ezt is érdemes megtanítani minél hamarabb, hogy van, amikor neki hoznak ajándékot, és van, amikor ő visz. Ha kapott már attól a családtól ajándékot, azt elő is lehet venni, hogy lássa a dologban a rendszert.

Indulás előtt el lehet mondani neki a részleteket: milyen ruhában megyünk, mivel közlekedési eszközzel, mit viszünk magunkkal. itt érdemes megkérdezni, ő mit szeretne hozni a saját játékai, könyvei közül, ami biztonságot ad neki.

Soknak, szigorúnak tűnik ez az információhalom, de ezek adják a keretet és a kapaszkodót a gyereknek. Mi sem szeretjük, ha a vonatnál nem tüntetik fel, hogy hol lesz átszállás vagy a jegyünkről lemarad a székszám, és kellemetlen helyzetbe kerülünk emiatt.

Pontosan ezért egyébként érdemes a vendéglátókat is ellátni a szükséges információkkal. El lehet nekik mondani, hogy a mi Marcikánk nem szeret puszit adni, de szívesen belecsap bárki tenyerébe üdvözlésképpen, vagy hogy nem szereti a süteményeket, de szívesen eszik almát vagy valami bolti kekszet (ha biztosra akarunk menni étkezés terén, és tudjuk, hogy baj lehet belőle, inkább jelezzük, hogy a gyereknek mi viszünk finomságot, ne toljuk rá a vendéglátókra a felelősséget).

Hello, tourist!

Ha megérkeztünk, és számára ismeretlen vagy régen látott az adott lakás vagy ház, a vendégség elején járjuk körbe a gyerek számára érdekes és releváns helyeket EGYÜTT.

Mutassuk meg, milyen hasonlóságok vannak az adott helyen a mi otthonunkhoz képest („Nézd, nekünk is ilyen a szőnyeg a fürdőszobában!” vagy „Láttad, hogy nekik van komphajó is a favonathoz?”), menjünk el együtt a mosdóba kezet mosni, nézzünk körül a játékok és a mesekönyvek között is.

Beszéljünk neki röviden az aktuális szabályokról, mert nem biztos, hogy amit otthon lehet, azt itt is szabad. Vagy pont fordítva! Lehet, hogy otthon nem szabad a kanapén ugrálni, itt viszont lehet (csak baleset ne legyen belőle). Viszont lehet, hogy otthon szabad a nagytesó szobájába bemenni és kihozni a Lego-t, de itt nem. Adjunk időt neki az akklimatizálódáshoz, de egy idő után üljünk le a felnőttekkel beszélni, nem baj, ha kicsit unatkozik a gyerek. Utazás után mindenkinek kell egy kis pihenő, pár falat étel, egy pohár innivaló, hogy újra nyitni tudjon a környezet felé. Felnőttként egy hosszú út végén mi is szeretjük kicsit komfortba helyezni magunkat. Ha szeretne még mellettünk, akár az ölünkben maradni a gyerek, engedjük neki. Szüksége van arra, hogy fizikailag is érezze: elérhetőek vagyunk számára ezen az idegen, szokatlan helyen is. Bármikor vissza tud térni erre a bázisra, hogy feltöltődjön.

Duty free shop

Talán a vendégség képes a lehető legtisztább képet adni egy adott család működéséről, belső szabályairól, főleg, ha kisgyerek is van. Egy gyerek ugyanis biztosan nem fog vélt vagy valós elvárásoknak megfelelni, ő még a József Attila-i „Ordítottam, toporzékoltam”- igazságában él. Jó esetben ugyanis egy gyerek otthon érzi magát a legnagyobb biztonságban, ezért ott engedi el magát a leginkább.

Ezért szülőként kifejezetten hasznos tud lenni, hogy egy-egy gyerekes vendégség kapcsán bepillantást nyerhetünk más szülők otthoni rendszerébe.

Felszabadító tud lenni, amikor a szülő a saját nevelési hibáit máshol is látja, megnyugtató érzés, hogy hiába volt az érkezéskor rend, a gyerekek itt is 5 perc alatt csinálnak csatateret a nappaliból.

Egy vendégség kapcsán ráadásul nem csak a sorsközösség érzését vihetjük haza magunkkal, hanem ajándékötleteket is. Ha rendszeresen gondot okoz, mit vegyünk a gyereknek, ami nem csak a kirakatból tetszik meg neki, hanem élőben is hosszasan el fog vele játszani, figyeljük meg, milyen játékkal játszik másoknál. A cikk írója egyszer például kizárólag azért vette meg az általa egyébként borzalmasnak vélt Szuper Mágikus Jinnt, mert az akkor két és fél éves, nem túl bőbeszédű gyereke egy vendégségben szinte kizárólag ezzel a figurával játszott… és beszélgetett! Azóta a játék hosszú autóutakra is velünk jön, és kitűnően szórakozunk azon, ha nem találja ki a Jinn, hogy a kardszárnyú delfinre vagy az ananászra gondoltunk.

Ugyanígy, lehet, hogy pont a következő vendégség kapcsán látunk egy olyan problémamegoldást, amire mi nem is gondoltunk. Mondjuk, hogy a másik családnál a gyerek ahelyett, hogy folyton a felnőttek szavába vágna, egy közösen kialakított jelzést használ arra, ha a felnőttek épp beszélgetnek, de neki valami nem életbevágó, de fontos mondanivalója akad. Mondjuk odamegy az apjához, és háromszor megkopogtatja a hátát, majd miután apa vette az adást és visszajelez neki szintén három kopogással, a gyerek vár. Mert egyszer bevezették ezt a megoldást, és tudja, hogy ilyenkor két percen belül sorra kerül, és nem lesznek mérgesek a felnőtek, hogy ő közbeszól. És természetesen fordítva is működik a dolog, lehet, hogy a mi egyik megoldásunk lesz az, aminek hallatán a vendéglátó család a homlokára csap: ó, hogy ez nekünk nem jutott eszünkbe!

Ezerszer többet ér a gyereknevelés terén egy-egy ilyen életszagú, hús-vér példa, mint száz szakmai könyv elolvasása.

Úgyhogy ha eddig ódzkodtunk a kisgyerekes vendégségektől, vágjunk bele azzal a tudattal, hogy hosszú távon ebből mindenki csak profitálhat. Ha mást nem, tanulságot.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Vírusként terjed az a videó, amiből kiderül, hogy a norvégok szerint teljesen oké a téli hidegben az utcán hagyni a babakocsit a benne alvó gyerekkel
Elsőre furcsának tűnhet, de a babák jól be vannak öltöztetve, a szülők pedig figyelnek rájuk. Csak épp bentről, a melegből.

Megosztom
Link másolása

Elképesztően sokan nézték meg azt a videót, amiben egy Olly Bowman nevű férfi sétálgat Norvégiában, és azt mutatja meg, hogy náluk teljesen normális, hogy az utcán hagyják a téli mínuszokban is a babakocsiban alvó gyerekeket.

És bár alapvetően nekünk meg pont az ellenkezője lenne a kézenfekvő, miszerint óvjuk a babákat a hidegtől, északon erről teljesen máshogy vélekednek.

„Egy újabb nap Norvégiában, egy újabb csoport csecsemő, akiket egyedül hagytak a hidegben. Nézd meg, hányan vannak.”

- írta videójához Bowman.

És bár aggasztónak tűnhet ez a helyzet azok számára, akik nem szoktak hozzá, hogy a csecsemők a hidegben szundikálnak,

amellett, hogy más kultúrákban ez teljesen oké, még egészséges is.

„Segít a légzésükben és függetlenebbé teszi őket. Norvégiában valójában ezért mennek el sokan korábban otthonról, mint más országokban” - magyarázta a videó készítője.

A legtöbben azonban talán nem is a hidegen akadtak fent, hanem azon, hogy ezek a babák egyedül maradtak az utcán.

„Norvégiában nem rabolják el a csecsemőket? Az én szorongásom ezt nem bírná soha.” - írta az egyik hozzászóló.

A hozzászólások között azonban többnyire erre a kérdésre is választ kaphatunk, egyrészt azt mondják, hogy az utcák hihetetlenül biztonságosak és nincs arra esély, hogy ellopják a babákat. Másrészt a szülők mindig a közelben maradnak, és a legtöbben bébiőrt tesznek a kocsiba, tehát látják, ha ébredezni kezd a pici.

A hideg levegő pedig nem tesz nekik rosszat, tényleg nagyon egészséges, persze csak a megfelelő meleg öltözet mellett. Feltehetően sokkal többet és jobban alszanak, mint a bent altatott társaik.

@mrmelk_ True story #viking #ting ♬ original sound - Olly Bowman

Forrás: Unilad


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
Legalább egymillió forint értékben kért luxustermékeket egy 10 éves kislány karácsonyra
És a legmeglepőbb az, hogy mindössze egyetlen játék van csak köztük.

Megosztom
Link másolása

Mivel Amerikában a Mikulás hozza az ajándékokat a fa alá, ott is teljesen bevett szokás, hogy a gyerekek listát írnak neki a kívánságaikról. Azonban egy 10 éves kislány listája alaposan megdöbbentette édesanyját.

Keya James a TikTokra töltött fel egy videót, amiben kislánya listájáról sorolta fel az ajándékokat. A sorban olyan tételek szerepeltek, mint

egy új iPhone 15, egy Ugg papucs, egy Kendra Scott nyaklánc, egy pár Nike cipő, természetesen rózsaszínben, de kért egy pár Dior Converse cipőt, és egy 150 dollár értékű Lululemon (sportuházat) ajándékkártyát, valamint egy Polaroid kamerát is.

És ha ez még nem lenne elég, kért egy Aviator Nation ruhaszettet és végül, de nem utolsó sorban egy flamingó plüssjátékot - amit egyébként egy tízéves gyereknek szerintünk valójában kérnie kéne.

Ha a luxuslista termékeinek árát nagyjából összeszámoljuk, az átszámítva is legalább egymillió forintra jön ki,

aminek kapcsán az anyuka el is mondta, hogy a lánya ez alapján azt hiszi, hogy gazdagok.

A videót azóta rengetegen megnézték és a legtöbben - hozzánk hasonlóan - azt kifogásolják, hogy egy ilyen korú gyereknek még inkább játékokat kéne kérnie luxustermékek helyett.

@keyajamesReading my 10 year old daughter’s christmas list because she thinks im rich

♬ original sound - Keya James

(via: 24.hu)


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Lajos herceg megint nem fért a bőrébe, a karácsonyi koncerten is hozta a formáját
Megint ellopta a showt.

Megosztom
Link másolása

A csintalan Lajos herceg újabb pimasz tréfával szórakoztatta a közönséget, amikor a karácsonyi koncerten elhatározta, hogy elfújja a testvére, Sarolta hercegnő gyertyáját is a Westminster Apátságban.

Az ifjú herceg péntek este, egy különleges karácsonyi, énekes istentisztelet alatt próbálta mindenáron elfújni testvére gyertyájának lángját is.

Az "Együtt karácsonykor" koncert házigazdája a walesi hercegnő volt, és ez volt az 5 éves herceg első fellépése ezen a hagyományos rendezvényen.

A koncert előtt a királyi család leveleket dobott egy piros postaládába a Mikulásnak, majd együtt énekeltek karácsonyi dalokat a walesi herceggel és hercegnővel.

A szertartás a The Royal Foundation támogatásával zajlott, azoknak a szervezeteknek és személyeknek kifejezve a hálát, akik a csecsemők, kisgyermekek és családok támogatásáért dolgoznak az Egyesült Királyság különböző részein.

Lajos herceg cukiskodása már teljesen megszokott, nélküle nem is lenne az igazi egy, a királyi család által szervezett rendezvény.

Forrás: Page Six


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Világszerte örökbe szeretnék fogadni azt a japán kisfiút, aki egy szívszaggató videóban mesél a szüleiről
Sokkolóan szomorú videó kering a TikTokon, amiben egy japán kisfiú arról mesél, hogy az a vágya, hogy a szülei foglalkozzanak vele.

Megosztom
Link másolása

Felkerült egy végtelenül szomorú videó TikTokra, amiben egy japán kisfiút lehet látni, amiben ugyebár semmi különös, azonban amit ez a négyéves kisfiú elmond, az szívfacsaró.

A Geum Ju Eun nevű japán kisfiú, a My Golden Kids című koreai valóságshow-sorozatban tűnt fel. A műsor olyan családokat követ nyomon, amelyekben a szülők azzal küzdenek, hogy megértsék saját gyermekeiket és kötődni tudjanak hozzájuk. A folyamat során szülői szakértők segítenek, és személyre szabott megoldásokat kínálnak arra, hogyan javíthatják kapcsolatukat.

Miközben Geum Ju Eun az édesanyjával és édesapjával jelent meg a műsorban, bevallotta, hogy szerinte a szülei nemcsak hogy nem szeretik, de még csak nem is kedvelik őt.

„Egyedül vagyok otthon. Senki sem játszik velem”

- mondta a műsor készítőinek, miután megkérdezték tőle, melyik szülőjét kedveli jobban. A felvételen pedig jól látható, amint egy pici szobában játszik teljesen egyedül a játékaival.

De ez még semmi! Mikor az apjáról kérdezték, Geum Ju Eun úgy jellemezte őt, hogy „ijesztő, amikor dühös”, majd azt kívánja, bárcsak apja nem kiabálna vele állandóan.

A kisfiú ezután kitért az édesanyjával való kapcsolatára:

„Azt hiszem, nem kedvel engem". Hozzátette, hogy soha nem mondta el az anyukájának, hogy mit érez, mivel ő „soha nem hallgatja meg” őt.
@sosprem #korean #foryou #mygoldenkids ♬ son original - Lee

A műsor kamerái által rögzített felvételek pontosan ábrázolták Geum Ju Eun állításait. Először az látható, amint a kisfiú teljesen kiborul, mert szem elől téveszti az anyukáját, de a nő hiába hallja a sírását, nem megy oda hozzá, hanem messziről kiabálja a nevét. Majd mikor ezután nem akar egyedül elmenni játszani, és arra kéri az anyukáját, hogy menjen és játsszon vele, az asszony inkább elküldi és azt mondja neki:

„Mehetsz egyedül játszani. Ha nem akarsz, csak gyere vissza ide!”
@paye_paye Part 3 of My Golden Kids Ep 169 Geum Ji Eun on the Playground #mygoldenkids #fyp #geumjieun #koreanshow #reallifeshow #kpop #kdrama #mygoldenkidsep169 #channelA ♬ Originalton - payepaye

A műsorból felkerült még pár sokkoló videó, amiben az anyuka elképesztően beszél a kisfiúval, például az, amikor az anyuka megkérdezi a kisfiút, hogy mit szeret jobban, rajzolni vagy matekozni, mire a négyéves (!) kisfiú nyilván valóan azt feleli, hogy rajzolni.

Erre az anya azt mondja: „még jó, mert úgy látszik a tanulásban nem vagy túl jó!”

@kdramatelierr why would she say such things to a 4 year old baby? how can she call herself a mother…. #mygoldenkids ♬ what was i made for - happierthanever <3

A szörnyű bánásmódot látva világszerte arra jutnak az emberek, hogy élethelyzettől függetlenül, azonnal örökbe fogadnák a gyereket, csakhogy boldogabb, szerető közeget biztosítsanak számára.

„Nem is akarok gyereket, de most van egy ügyvédem. Kész vagyok örökbe fogadni!” - írta egy hozzászóló.

„Csak fel akarom venni, a zsebembe tenni, és elszaladni vele” - árulta el egy másik.

Sokan pedig felszólították Geum Ju Eun szüleit, hogy változtassanak viselkedésükön fiuk jóléte érdekében.

Szerencsére a műsor egy későbbi részében, miután szülők konzultáltak a szakértőkkel, látható, hogy a kisfiú édesanyja megpróbál más megközelítést alkalmazni, amikor a fiával beszélt.

Például elmagyarázza neki, hogy azért nem tudott vele játszani, mert gyakran fáradt volt a sok házimunkától.

„Próbálom megérteni a szívedet. Rosszul éreztem magam, mert nem játszottam veled” - mondta Geum Ju Eun-nak, aki persze teljesen összezavarodott, hiszen édesanyját még sosem hallotta ilyen kedvesen beszélni.

Ha esetleg valaki eddig még nem sírta volna el magát, annak javasoljuk az alábbi videón látható beszélgetést, aminek a végén a kisfiú olyan reményteli szemekkel mosolyodik el, hogy garantáltan kicsordul a könnyed.

@sunmovies.97 Replying to @BugzBun Mom listens and changes for her children ❤️#fyp #goldenkids #mygoldenkids #kpopshop #kpopfyp #kids #foryourpage #viralvideo #trend #kid #family ♬ 所念皆星河 - CMJ

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása