GYEREK
A Rovatból

Babaváró testépítés - (nem csak) az anyukáknak!

Ezeket a csecsemőgondozási izmokat nem csak az anyukáknak, de a család többi tagjának is érdemes megerősíteniük a kicsi születése előtt, hogy sérülés és izomláz nélkül tudjanak majd segíteni.
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. szeptember 08.


Megosztom
Link másolása

Egy leendő édesanyát általában elhalmoznak mindenféle okossággal, többek között azzal, hogyan készítse fel a testét a várandósság, a szülés és a gyerekágyas időszak kihívásaira. Tele van a net kismamatornával, a védőnő csinos kis pakkal készül a helyben elérhető edzőtermek és jógastúdiók pre-és posztnatális tanfolyamjainak brosúráiból, és szinte minden anyukára jut legalább egy másik anya, aki már a szülés túlpartjáról kiabálja át a tanácsait.

Amire viszont senki se hívja fel a figyelmet, az az, hogy nem csak az anyáknak kellene fizikailag is felkészülni a baba érkezésére.

Jó esetben legalább plusz egy ember fog osztozni a kezdetben csak 3-4 kilós, de aztán rohamléptekkel nehezedő kis embercsomag napi szintű emelgetésében, gondozásában és hordozásában- és akkor még csak a babáról beszéltünk.

A kicsi toalettjének és eseti ellátmányának cipelése, a babakocsi lépcsőztetése, esetleg autóból történő ki-bepakolása is meglepően sok fogösszeszorítással tud járni, főleg annak, akinek ez a 0-24 órás munkája, és előtte jó pár hónapig arra készült a teste, hogy valaki másnak adjon teret.

De pontosan emiatt is nagyon fontos a segíteni vágyóknak - legyenek akár nagymamák, barátnők vagy szomszédasszonyok és természetesen ezen titulusok férfi változatai- hogy ők is kellőképpen készen álljanak fizikailag is a rendszeres vagy alkalmi tehermentesítésre.

Cikkünkben végigvesszük a legfontosabb csecsemőgondozási izmokat és azok felépítési vagy karbantartási technikáit!

Hogy derekasan helyt tudj állni

Nem kell ahhoz frissen szült anyukánk lennünk, hogy néha úgy érezzük: menten leszakad a derekunk. Elég egy rosszul kivitelezett nagybevásárlás, tavaszi nagytakarítás vagy az ártalmatlannak tűnő ülőmunka ahhoz, hogy megérezzük, milyen fájdalmakkal jár egy csecsemő mindennapos ellátása.

Mert hogy azok az anyukák, akik nem készítették fel ezeket az izmaikat is a nagy feladatra, napi szinten küzdenek ezzel a problémával.

Csak a világ nem kezeli egyenrangúan a kisbaba gondozásából fakadó izomlázat vagy megerőltetést azzal, amikor ugyenezek egy sportolás vagy munka kapcsán fordulnak elő. De ez egy másik téma.

Az első hónapokban a baba körüli teendőket gyakorlatilag a törzsizmainkra építjük: a pelenkázás, a fürdetés, a baba és a babakocsi emelgetése mind-mind ennek a 29 izompárnak a mozgatásával történik, és akkor még nem is beszéltünk a testen történő hordozásról.

Szerencsére a legtöbb edző egyetért abban, hogy a core edzés, vagyis a törzsizmok megerősítése meg kell, hogy előzze az összes többi izom fejlesztését, hiszen ennek hiányában minden mozgás hamarabb vezet sérüléshez.

A helyes kivitelezés talán ennél az edzés-típusnál a legfontosabb, hiszen ha valamit rosszul csinálunk, az egész rendszer alapján tesszük tönkre. Érdemes szakemberhez fordulni, aki egyszer személyesen is megmutatja  az otthon is végezhető gyakorlatok helyes kivitelezését.

Napi 10 perc plank, side plank, illetve térdelőtámaszban az ellentétes kar/láb emelése és mondjuk a fordított hóangyal fantázianévre hallgató erősítő gyakorlat könnyen beilleszthetőek a reggeli vagy esti rutinba. Gyógytornász videókat is érdemes nézegetni, mert lehet, hogy nekünk (vagy a leendő nagyinak) jobban bejön egy másik instruktor szóhasználata, stílusa.

Amivel még segíthetjük ezeket az izmokat, az a mindennapok mozgásának helyes kivitelezése: a féloldalas mozgások kiküszöbölése: cipelésnél törekedjünk az egyenlő súlyelosztásra, lehetőség szerint hordjunk hátizsákot, alacsonyan lévő nehéz tárgyak esetén mindig lábból emeljünk, és ilyenkor soha ne csavarjuk a törzset.

Hogy kézben tudd tartani a dolgokat

A legtöbb frissen nagymamává vált anya a legjobb szivárgásmentes pelenka márkanevét, akciós cumisüvegsterilizáló gép beszerzési forrását vagy a legújabb szélhajtó babamasszázs videók linkjét osztja meg a többiekkel.

Ehhez képest az én anyukám, amikor nagymama lett, rendszeresen elmondta a hamarosan hasonló örömök elé néző ismerőseinek, hogy kezdjék el megerősíteni a csuklójukat, mert nagy szükségük lesz rá.

És milyen igaza volt! Egy csecsemő mellett a csukló ugyanis sokszor még akkor is dolgozik, amikor a kar többi izma jobbára pihen. Például amikor a kanapén, felhúzott lábakkal, kényelmesen megtámasztott háttal a combunkon tartjuk a kicsit, a csuklónk akkor is feszes. Amíg a babák nem tartják elég erősen a fejüket, gyakorlatilag a csuklónk dolgozik a nyakizmaik helyett minden egyes pelenkázás, öltöztetés és emelés során.

A kar többi izmának babagondozási fontossága talán nem szorul bővebb magyarázatra. Megerősítésükre szintén elég a napi pár perces torna, illetve az irodai, számítógépes munkát végzők itt most valószínűleg előnybe kerülnek, hiszen a gépelésnél sokszor még túl is terheljük ezeket az izmokat. Aki viszont nem tölti az idejét a billentyűzet kalapálásával, annak hasznos lehet elsajátítani vagy felfrissíteni például a kötés és horgolás tudományát!

Egy babatakaró elkészítése remekül edzi a csukló és a kar izmait, karbantartja az agyat, a végeredmény pedig egy igazán személyre szóló ajándék!

A karizmokra a babakocsi tologatásakor is nagy szükség lesz. Edzőterem híján az alábbi mozdulatsort nyugodtan gyakorolhatjuk egy jól megpakolt bevásárlókocsival. Pakoljuk meg a bevásárlókocsit, majd álljunk meg egy hosszabb dilemmára késztető termékcsoportnál, mondjuk a tésztáknál. Álljunk kényelmes terpeszbe, arccal a polc felé, a kocsi álljon a polcokkal párhuzamosan (különben vagy elkaszálunk valakit, vagy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha mondjuk nem tésztát, hanem tésztaszószt vertünk le).

Lassú lendülettel rakjuk a bevásárlókocsi oldalán lévő lábunkra a testsúlyt, miközben a karunkkal eltoljuk magunktól a kocsit, dőljünk is bele a mozdulatba. Haladók féllábra is állhatnak.

A holtponton egy rövid szünettel álljunk meg, majd a homokos tengerpartokat nyaldosó hullámok ritmusának mintájára húzzuk vissza a kocsit. Néhány ismétlés után cseréljünk oldalt, hogy egyenletesen terheljük a törzset. Az igazán profik a nagyobb összkép érdekében még altatót is dünnyöghetnek hozzá.

Hogy ne döntsön le lábadról a gondozás

A lábizmokat a kül-és beltéri sétálások exponenciális növekedésén túl az egy helyben végzett, ritmusos rugózás is igénybe vehetik. Egy újszülött mellett ugyanis előbb-utóbb a család minden tagja táncos lábú lesz, hiszen az effajta ringatással nagyjából bármilyen apróbb-nagyobb kellemetlenség orvosolható.

Megfelelő lábmunkával hamarabb alszik el vagy nyugszik meg a baba és a pocakban rekedt levegő is gyorsabban szabadul. Ezek a mozgások viszont nagyon meg tudják terhelni a térdet. Mármint a felnőttek térdét.

A térd megerősítése valójában az összes lábizom megerősítéséből áll. Azért is nagyon fontos az egészséges térddel is foglalkozni, mert ennek a testrésznek a sérülése gyakorlatilag visszafordíthatatlan. A meglazult térdszalagot az ismétlődő műtétek helyett a teljes lábizomzat folyamatos karbantartásával tudjuk kezelni. Sérült térd esetén mindenképpen végezzük rendszeresen a gyógytornász által mutatott gyakorlatokat, egészséges térd esetén viszont sokszor elég lehet az olyan hétköznapi tevékenységek rendszeresítése is, mint a lépcsőzés vagy a sétálás. Ha pedig kedvenc zenénkre a lábunkat is megmozdítjuk, mondjuk a várva várt új családtag lakhelyének előkészítése során (értsd házimunka), azzal a kismamának is valódi segítséget nyújtunk.

Számukra ugyanis a baba születése előtti és utáni testmozgás is többszöröse nehezített. A relaxin nevű hormon a terhesség alatt a kicsi növekedésének ütemében lazítja a szalagokat, izmokat és ízületeket, ezért is megterhelőbb az anyai szervezet számára a mozgás.

Ennek a hormonnak a megnövekedett termelődése ráadásul a szülést követő első három hónapban is megmarad, így a kismamák számára kiemelten fontos az óvatos mozgás.

Hogy élmény legyen a csapatsport

Unásig ismételt mondás, hogy egy gyerek felneveléséhez egy egész falu szükséges. Vagy legalábbis több ember, mint az anya. De, ahogy régen is másik ember ringatta napközben a kicsit, és másik tette tisztába éjszaka, úgy a mai édesanyáknak is másképp segíthet egy térdműtött nagyi és egy derékban gyengébb barátnő.

Mindenki képes valamilyen módon kivenni a részét a csecsemőgondozásnak nevezett extrém sportból, és minél hamarabb jön rá, mi az a poszt, amiben megbízhatóan helyt tud állni, annál könnyebb lesz mindenkinek győzelemre vinni a csapatot.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Ez a két fő módja annak, ahogy a szülők nárcisztikussá tehetik a gyerekeiket
Nem mindegy, hogyan neveljük a gyerekeinket. Van két fő irány, amire azonban különösen érdemes odafigyelni.

Megosztom
Link másolása

Senki sem mondta, hogy szülőnek lenni könnyű, azt meg pláne nem, hogy mekkora kihívás egy érzelmileg stabil gyerekeket nevelni. Szülőként persze folyamatosan rettegünk attól, hogy elrontjuk valahol, és a gyermekeink érzelmileg destruktívak lesznek.

Az egyik legrosszabb kimenetel, amit a legtöbb szülő el tud képzelni az az, hogy a gyermekük nárcisztikus lesz. De vajon megelőzhetjük-e ezt valahogyan?

A Transforming Together című podcastban a műsorvezető Andrea Miller és Dr. Stan Tatkin pszichológus pont erről beszélgettek, és két fő okot neveztek meg, melynek köszönhetően a szülők akarva akaratlanul is nárcisztikussá tehetik gyerekeiket.

1. Megtanulják, hogyan kell irányítani és manipulálni az imádott szülőket.

A legnagyobb lecke, amit szülőként meg kell tanulnod, hogy hogyan állj ki a gyermekeiddel szemben. Meg kell tanulni határokat szabni.

De mi történik akkor, ha nem tudunk következetesek lenni velük?

„Mi történik, ha nem ezt tesszük? Amikor nem állunk ki? A gyerek egyszerűen elveszíti a tiszteletét irányodba”.

A gyermeked emiatt majd úgy nő fel, hogy gyengének és inkompetensnek tart téged, ennek köszönhetően elkezd kevésbé tisztelni, majd azt is megtanulja, hogyan manipulálhat és irányíthat téged, mint szülőt.

A határszabásra szükség van, ezzel teremtjük meg számukra a kiszámíthatóságot és a biztonságot. A gyerekek persze gyerekek, és folyton feszegetik ezeket, de ilyenkor is tartania kell magát a szülőnek, különben a fent írtak válnak valóra.

Ha változtatni szeretnél, kezd el megmutatni a gyereknek, hogy vannak határok, a tetteinek pedig következményei vannak. Ez nem egyenlő a büntetéssel, félreértés ne essék, egyszerűen csak az életkorának megfelelően vond felelősségre, ha megszegi a szabályokat, esetleg tiszteletlenül viselkedik.

Emellett nagyon fontos, hogy elfogadd az érzéseit, mégha bagatellnek is tartod, ezzel mutatsz neki jó példát a jövőre nézve.

2. Túlságosan szigorú szülői magatartás

A túlságosan szigorú vagy tekintélyelvű, rugalmatlan és rideg szülő szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermek nárcisztikussá váljon.

Figyelembe veszed a gyereked érzéseit? Tudja a gyereked értelmezni a saját érzéseit? Ha nem tudja, akkor valószínűleg egész életében másokat fog eltaposni, mert nem alakult ki benne az empátia vagy a tisztelet mások irányába.

Ezért fontos odafigyelni a nevelés során a szeretet és a szigor közötti kényes egyensúlyra.

A gondoskodó szülők érzékenyek és támogatóak, ugyanakkor határozott határokat szabnak gyermekeik számára. A szabályok magyarázatával, megbeszéléssel és érveléssel próbálják irányítani a gyerekek viselkedését. Meghallgatják a gyermek álláspontját, de nem mindig fogadják el azokat.

Mint minden más dologban az életben, itt is egyensúlyra van szükség. És a valóság az, hogy nem várhatod el a gyermekedtől, hogy tiszteljen téged, ha nem viselkedsz úgy. A másik oldalon viszont nem várhatod el a gyermekedtől, hogy érzelmileg biztonságban legyen, ha te sem érzed magad abban, és nem tudod ezt megteremteni számára sem.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
Cukros üdítőt töltött még a cumisüvegébe is, megölte vele saját lányát egy nő Ohio államban
Ítélet született az anya ügyében, aki Mountain Dew üditővel itatta a 4 éves kislányát. A gyermek a cukorbetegség szövődményeibe halt bele, rövid életében pedig nagyrészt szenvedett.

Megosztom
Link másolása

Börtönbüntetésre ítélték az ohiói anyát, aki nagyrészt Mountain Dew-t adott a gyerekének, más élelmiszert szegény kislány alig látott.

A 41 éves Tamara Bankst legalább kilenc év börtönbüntetésre ítélték, miután korábban bűnösnek vallotta magát 4 éves lánya, Karmity 2022-es haláláért.

A vád nem szándékos emberölés volt.

Karmity még 2022-ben halt meg. A nő és a gyerek apja, Christopher Hoeb szólongatták, de nem reagált, ekkor hívták a 911-et. Bár a mentőknek sikerült újraéleszteniük, a kórházba szállítás után agyhalottnak nyilvánították. Pár nappal később kapcsolták le a lélegeztetőgépről.

A halottkém a lány halálának okát diabéteszes ketoacidózisként állapította meg, amely a cukorbetegség súlyos szövődménye.

A Clermont megyei ügyész, Mark Tekulve azt nyilatkozta, hogy a kislány a rövid élete nagy részében szenvedett szülei elhanyagolása és bántalmazása miatt.

Szülei megtagadták tőle a megfelelő táplálkozást és az orvosi ellátást is.

A kislánynak nem diagnosztizált cukorbetegsége volt.

Egyrészt még 4 évesen is cumisüvegből etették, amibe némi csecsemőknek való tápszert és cukros üdítőitalt kevertek.

A FOX 19 arról számolt be, hogy Karmity fogai teljesen tönkrementek ettől a "diétától", és a bizonyítékok alapján nagy a valószínűsége, hogy fogorvos sem látta őt soha.

"Ez az egyik legtragikusabb eset, amivel valaha találkoztam" - nyilatkozta Clay Tharp, a Clermont megyei ügyész-helyettes.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a tragédia megelőzhető lett volna, ha a diabéteszt időben diagnosztizálják és kezelik, nem mellesleg helyesen táplálják és gondozzák a gyermeket.

A gyerek anyja a bírónak azt mondta a bíróságon: "Azt hittem, vigyázok rá."

A párnak egyébként idősebb gyerekei is vannak, akikkel szintén nem bántak jól a szülők. Egyikük szintén négy éves korában kómába esett szintén nem diagnosztizált cukorbetegség miatt. Miután felépült a kómából, az orvosi vizsgálatokra nem jártak a gyerekkel.

Banks és Hoeb ellen gyilkosság, nem szándékos emberölés és kétrendbeli gyermekveszélyeztetés miatt emeltek vádat. A gyilkossággal és a gyermek veszélyeztetésével kapcsolatos vádakat később elutasították.

Bankshoz hasonlóan Hoeb is bűnösnek vallotta magát a nem szándékos emberölésben.

Bár Bankst kilenc év börtönbüntetésre ítélték, de ha magatartása nem kielégítő, az ohiói állam törvényei értelmében meghosszabbítható a büntetés, így akár 13 és fél évig is börtönben lehet.


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Sosem mosta meg kétéves kislánya haját ez az anyuka - mindennek lehordták a trollok
Az anyuka szerint a sampon csak marketingfogás, a kislánya haja így sem zsírosodik.

Megosztom
Link másolása

Egy anyuka érdekes tényt osztott meg TikTok-csatornáján. Videójában ugyanis arról mesél, hogy

samponnal még sosem mosta meg kétéves kislánya haját, kizárólag vízzel szokta leöblíteni.

Persze azért azt is elárulta, hogy időnként argán olajat ken rá, illetve hetente vagy kéthetente hajmaszkot is használ.

„Ui.: soha nem zsírosodik!”

- írta a videóhoz.

Posztja azonban drámaian megosztotta a nézőket, és sokan szidni kezdték az édesanyát.

„Ez undorító!”

- írta például valaki, amire Echika elmondta, hogy szerinte nem az, ő ugyanis hajspecialista volt egy fodrászcégnél, így tisztában van vele, hogy a víz mindent leöblít, a haj saját természetes olajai pedig elvégzik a munka többi részét.

Persze azért kommentben többen rákérdeztek arra is, hogy

ugye tudja, hogy a víz nem távolítja el a koszt és a baktériumokat, de Echika erre azt válaszolta, hogy szerinte a sampon csak egy jó marketingfogás.

„És mivel az emberek hozzászoktak, a hajad minden alkalommal zsíros lesz, így újra használni fogod.” - írta hozzá.

Szerinte a hajra került ételt is tökéletesen eltávolítja a víz, de egy kis hajpakolással vagy olajjal lehet még rajta segíteni.

„A sampon csak megöli az összes jó olajat.” - tette hozzá.

@itsechika My tips! ❤ 1. Wash/rinse only with water 2. Use argan oil occasionally 3. Use a hair mask once a week/every 2 week Let your toddler enjoy long luscious hair without knots ❤ PS. IT NEVER GETS GREASY! #hairtips #longhair #fyp #toddlersoftiktok ♬ Isn't She Lovely - UNDRESSD & Ellie May

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


SZÍNES
Kakis pelenkában kapta meg Vinted rendelését egy nő
Mi sem hisszük el ezt a sztorit, de screenshotok bizonyítják, hogy az eset megtörtént. Egy gyanútlan vevőt bizony kellemetlen meglepetés ért, mikor a Vinted rendelését kibontotta.

Megosztom
Link másolása

Amikor kisgyermekes anyaként az ember kapkod néhány kialvatlan nap után, nem biztos, hogy a megfelelő eszközhöz nyúl, amikor mondjuk fél kézzel még egy használt ruha rendelést ad fel.

A gyanútlan vásárló a Vinted felületén turkált magának ezt-azt, többek közt egy 3 fontos crop topot, írja a DailyStar. Az adás-vétel új értelmet adott az újrahasznosított csomagolásnak,

a nő rendelését egy használt, bűzlő pelenkába csomagolva kapta meg.

Állítólag öklendezett, amikor kibontotta a furcsa pakkot, azonnal és felháborodva írt az eladónak, és követelte az anyagi kárpótlást.

A vevő és az eladó közötti eszmecseréről készült képernyőképeket közzétették az X-en is.

„A topot egy használt pelenkában adtad fel? Ez undorító” - kezdődött az egyébként kis szócsatába torkolló beszélgetés.

Az eladó válasza az volt, hogy ugyan pelenkát használt a csomagoláshoz, de az tiszta volt.

Képes bizonyítékot kért arra, hogy a vevő használt pelenkával találkozott, mert nem hitt neki.

Kapott is egy fotót a gusztustalan csomagolásról.

Az eladó ezután elhárította a felelősséget, mondván, reggel hétkor állt neki csomagolni, és nem látta, mit vesz a kezébe, mert nem akarta zörgéssel, villanykapcsolással vagy bármi mással felébreszteni a férjét. Egyébként is, valószínűleg a férje hagyta ott a kakis pelenkát.

Azt javasolta a vevőnek, mossa ki a felsőt, utána már hordható lesz.

„3 fontot fizettem a felsőért,

ne gondold, hogy még tisztítóba is viszem”

- írta erre a vásárló, aki azonnali pénzvisszafizetést kért.

Az eladó ebbe beleegyezett, de aztán eltűnt, és nem válaszolt a vásárlónak, aki 18 órával később küldött egy capslock-kal írott HELLO????? szót rengeteg kérdőjellel. A poszt tanúsága szerint válasz azóta sem jött.


Megosztom
Link másolása