GYEREK

Babaváró testépítés - (nem csak) az anyukáknak!

Ezeket a csecsemőgondozási izmokat nem csak az anyukáknak, de a család többi tagjának is érdemes megerősíteniük a kicsi születése előtt, hogy sérülés és izomláz nélkül tudjanak majd segíteni.
Lehoczki Erzsébet - sassy.hu
2023. szeptember 08.


Megosztom
Link másolása

Egy leendő édesanyát általában elhalmoznak mindenféle okossággal, többek között azzal, hogyan készítse fel a testét a várandósság, a szülés és a gyerekágyas időszak kihívásaira. Tele van a net kismamatornával, a védőnő csinos kis pakkal készül a helyben elérhető edzőtermek és jógastúdiók pre-és posztnatális tanfolyamjainak brosúráiból, és szinte minden anyukára jut legalább egy másik anya, aki már a szülés túlpartjáról kiabálja át a tanácsait.

Amire viszont senki se hívja fel a figyelmet, az az, hogy nem csak az anyáknak kellene fizikailag is felkészülni a baba érkezésére.

Jó esetben legalább plusz egy ember fog osztozni a kezdetben csak 3-4 kilós, de aztán rohamléptekkel nehezedő kis embercsomag napi szintű emelgetésében, gondozásában és hordozásában- és akkor még csak a babáról beszéltünk.

A kicsi toalettjének és eseti ellátmányának cipelése, a babakocsi lépcsőztetése, esetleg autóból történő ki-bepakolása is meglepően sok fogösszeszorítással tud járni, főleg annak, akinek ez a 0-24 órás munkája, és előtte jó pár hónapig arra készült a teste, hogy valaki másnak adjon teret.

De pontosan emiatt is nagyon fontos a segíteni vágyóknak - legyenek akár nagymamák, barátnők vagy szomszédasszonyok és természetesen ezen titulusok férfi változatai- hogy ők is kellőképpen készen álljanak fizikailag is a rendszeres vagy alkalmi tehermentesítésre.

Cikkünkben végigvesszük a legfontosabb csecsemőgondozási izmokat és azok felépítési vagy karbantartási technikáit!

Hogy derekasan helyt tudj állni

Nem kell ahhoz frissen szült anyukánk lennünk, hogy néha úgy érezzük: menten leszakad a derekunk. Elég egy rosszul kivitelezett nagybevásárlás, tavaszi nagytakarítás vagy az ártalmatlannak tűnő ülőmunka ahhoz, hogy megérezzük, milyen fájdalmakkal jár egy csecsemő mindennapos ellátása.

Mert hogy azok az anyukák, akik nem készítették fel ezeket az izmaikat is a nagy feladatra, napi szinten küzdenek ezzel a problémával.

Csak a világ nem kezeli egyenrangúan a kisbaba gondozásából fakadó izomlázat vagy megerőltetést azzal, amikor ugyenezek egy sportolás vagy munka kapcsán fordulnak elő. De ez egy másik téma.

Az első hónapokban a baba körüli teendőket gyakorlatilag a törzsizmainkra építjük: a pelenkázás, a fürdetés, a baba és a babakocsi emelgetése mind-mind ennek a 29 izompárnak a mozgatásával történik, és akkor még nem is beszéltünk a testen történő hordozásról.

Szerencsére a legtöbb edző egyetért abban, hogy a core edzés, vagyis a törzsizmok megerősítése meg kell, hogy előzze az összes többi izom fejlesztését, hiszen ennek hiányában minden mozgás hamarabb vezet sérüléshez.

A helyes kivitelezés talán ennél az edzés-típusnál a legfontosabb, hiszen ha valamit rosszul csinálunk, az egész rendszer alapján tesszük tönkre. Érdemes szakemberhez fordulni, aki egyszer személyesen is megmutatja  az otthon is végezhető gyakorlatok helyes kivitelezését.

Napi 10 perc plank, side plank, illetve térdelőtámaszban az ellentétes kar/láb emelése és mondjuk a fordított hóangyal fantázianévre hallgató erősítő gyakorlat könnyen beilleszthetőek a reggeli vagy esti rutinba. Gyógytornász videókat is érdemes nézegetni, mert lehet, hogy nekünk (vagy a leendő nagyinak) jobban bejön egy másik instruktor szóhasználata, stílusa.

Amivel még segíthetjük ezeket az izmokat, az a mindennapok mozgásának helyes kivitelezése: a féloldalas mozgások kiküszöbölése: cipelésnél törekedjünk az egyenlő súlyelosztásra, lehetőség szerint hordjunk hátizsákot, alacsonyan lévő nehéz tárgyak esetén mindig lábból emeljünk, és ilyenkor soha ne csavarjuk a törzset.

Hogy kézben tudd tartani a dolgokat

A legtöbb frissen nagymamává vált anya a legjobb szivárgásmentes pelenka márkanevét, akciós cumisüvegsterilizáló gép beszerzési forrását vagy a legújabb szélhajtó babamasszázs videók linkjét osztja meg a többiekkel.

Ehhez képest az én anyukám, amikor nagymama lett, rendszeresen elmondta a hamarosan hasonló örömök elé néző ismerőseinek, hogy kezdjék el megerősíteni a csuklójukat, mert nagy szükségük lesz rá.

És milyen igaza volt! Egy csecsemő mellett a csukló ugyanis sokszor még akkor is dolgozik, amikor a kar többi izma jobbára pihen. Például amikor a kanapén, felhúzott lábakkal, kényelmesen megtámasztott háttal a combunkon tartjuk a kicsit, a csuklónk akkor is feszes. Amíg a babák nem tartják elég erősen a fejüket, gyakorlatilag a csuklónk dolgozik a nyakizmaik helyett minden egyes pelenkázás, öltöztetés és emelés során.

A kar többi izmának babagondozási fontossága talán nem szorul bővebb magyarázatra. Megerősítésükre szintén elég a napi pár perces torna, illetve az irodai, számítógépes munkát végzők itt most valószínűleg előnybe kerülnek, hiszen a gépelésnél sokszor még túl is terheljük ezeket az izmokat. Aki viszont nem tölti az idejét a billentyűzet kalapálásával, annak hasznos lehet elsajátítani vagy felfrissíteni például a kötés és horgolás tudományát!

Egy babatakaró elkészítése remekül edzi a csukló és a kar izmait, karbantartja az agyat, a végeredmény pedig egy igazán személyre szóló ajándék!

A karizmokra a babakocsi tologatásakor is nagy szükség lesz. Edzőterem híján az alábbi mozdulatsort nyugodtan gyakorolhatjuk egy jól megpakolt bevásárlókocsival. Pakoljuk meg a bevásárlókocsit, majd álljunk meg egy hosszabb dilemmára késztető termékcsoportnál, mondjuk a tésztáknál. Álljunk kényelmes terpeszbe, arccal a polc felé, a kocsi álljon a polcokkal párhuzamosan (különben vagy elkaszálunk valakit, vagy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha mondjuk nem tésztát, hanem tésztaszószt vertünk le).

Lassú lendülettel rakjuk a bevásárlókocsi oldalán lévő lábunkra a testsúlyt, miközben a karunkkal eltoljuk magunktól a kocsit, dőljünk is bele a mozdulatba. Haladók féllábra is állhatnak.

A holtponton egy rövid szünettel álljunk meg, majd a homokos tengerpartokat nyaldosó hullámok ritmusának mintájára húzzuk vissza a kocsit. Néhány ismétlés után cseréljünk oldalt, hogy egyenletesen terheljük a törzset. Az igazán profik a nagyobb összkép érdekében még altatót is dünnyöghetnek hozzá.

Hogy ne döntsön le lábadról a gondozás

A lábizmokat a kül-és beltéri sétálások exponenciális növekedésén túl az egy helyben végzett, ritmusos rugózás is igénybe vehetik. Egy újszülött mellett ugyanis előbb-utóbb a család minden tagja táncos lábú lesz, hiszen az effajta ringatással nagyjából bármilyen apróbb-nagyobb kellemetlenség orvosolható.

Megfelelő lábmunkával hamarabb alszik el vagy nyugszik meg a baba és a pocakban rekedt levegő is gyorsabban szabadul. Ezek a mozgások viszont nagyon meg tudják terhelni a térdet. Mármint a felnőttek térdét.

A térd megerősítése valójában az összes lábizom megerősítéséből áll. Azért is nagyon fontos az egészséges térddel is foglalkozni, mert ennek a testrésznek a sérülése gyakorlatilag visszafordíthatatlan. A meglazult térdszalagot az ismétlődő műtétek helyett a teljes lábizomzat folyamatos karbantartásával tudjuk kezelni. Sérült térd esetén mindenképpen végezzük rendszeresen a gyógytornász által mutatott gyakorlatokat, egészséges térd esetén viszont sokszor elég lehet az olyan hétköznapi tevékenységek rendszeresítése is, mint a lépcsőzés vagy a sétálás. Ha pedig kedvenc zenénkre a lábunkat is megmozdítjuk, mondjuk a várva várt új családtag lakhelyének előkészítése során (értsd házimunka), azzal a kismamának is valódi segítséget nyújtunk.

Számukra ugyanis a baba születése előtti és utáni testmozgás is többszöröse nehezített. A relaxin nevű hormon a terhesség alatt a kicsi növekedésének ütemében lazítja a szalagokat, izmokat és ízületeket, ezért is megterhelőbb az anyai szervezet számára a mozgás.

Ennek a hormonnak a megnövekedett termelődése ráadásul a szülést követő első három hónapban is megmarad, így a kismamák számára kiemelten fontos az óvatos mozgás.

Hogy élmény legyen a csapatsport

Unásig ismételt mondás, hogy egy gyerek felneveléséhez egy egész falu szükséges. Vagy legalábbis több ember, mint az anya. De, ahogy régen is másik ember ringatta napközben a kicsit, és másik tette tisztába éjszaka, úgy a mai édesanyáknak is másképp segíthet egy térdműtött nagyi és egy derékban gyengébb barátnő.

Mindenki képes valamilyen módon kivenni a részét a csecsemőgondozásnak nevezett extrém sportból, és minél hamarabb jön rá, mi az a poszt, amiben megbízhatóan helyt tud állni, annál könnyebb lesz mindenkinek győzelemre vinni a csapatot.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
Vírusként terjed az a videó, amiből kiderül, hogy a norvégok szerint teljesen oké a téli hidegben az utcán hagyni a babakocsit a benne alvó gyerekkel
Elsőre furcsának tűnhet, de a babák jól be vannak öltöztetve, a szülők pedig figyelnek rájuk. Csak épp bentről, a melegből.

Megosztom
Link másolása

Elképesztően sokan nézték meg azt a videót, amiben egy Olly Bowman nevű férfi sétálgat Norvégiában, és azt mutatja meg, hogy náluk teljesen normális, hogy az utcán hagyják a téli mínuszokban is a babakocsiban alvó gyerekeket.

És bár alapvetően nekünk meg pont az ellenkezője lenne a kézenfekvő, miszerint óvjuk a babákat a hidegtől, északon erről teljesen máshogy vélekednek.

„Egy újabb nap Norvégiában, egy újabb csoport csecsemő, akiket egyedül hagytak a hidegben. Nézd meg, hányan vannak.”

- írta videójához Bowman.

És bár aggasztónak tűnhet ez a helyzet azok számára, akik nem szoktak hozzá, hogy a csecsemők a hidegben szundikálnak,

amellett, hogy más kultúrákban ez teljesen oké, még egészséges is.

„Segít a légzésükben és függetlenebbé teszi őket. Norvégiában valójában ezért mennek el sokan korábban otthonról, mint más országokban” - magyarázta a videó készítője.

A legtöbben azonban talán nem is a hidegen akadtak fent, hanem azon, hogy ezek a babák egyedül maradtak az utcán.

„Norvégiában nem rabolják el a csecsemőket? Az én szorongásom ezt nem bírná soha.” - írta az egyik hozzászóló.

A hozzászólások között azonban többnyire erre a kérdésre is választ kaphatunk, egyrészt azt mondják, hogy az utcák hihetetlenül biztonságosak és nincs arra esély, hogy ellopják a babákat. Másrészt a szülők mindig a közelben maradnak, és a legtöbben bébiőrt tesznek a kocsiba, tehát látják, ha ébredezni kezd a pici.

A hideg levegő pedig nem tesz nekik rosszat, tényleg nagyon egészséges, persze csak a megfelelő meleg öltözet mellett. Feltehetően sokkal többet és jobban alszanak, mint a bent altatott társaik.

@mrmelk_ True story #viking #ting ♬ original sound - Olly Bowman

Forrás: Unilad


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
Legalább egymillió forint értékben kért luxustermékeket egy 10 éves kislány karácsonyra
És a legmeglepőbb az, hogy mindössze egyetlen játék van csak köztük.

Megosztom
Link másolása

Mivel Amerikában a Mikulás hozza az ajándékokat a fa alá, ott is teljesen bevett szokás, hogy a gyerekek listát írnak neki a kívánságaikról. Azonban egy 10 éves kislány listája alaposan megdöbbentette édesanyját.

Keya James a TikTokra töltött fel egy videót, amiben kislánya listájáról sorolta fel az ajándékokat. A sorban olyan tételek szerepeltek, mint

egy új iPhone 15, egy Ugg papucs, egy Kendra Scott nyaklánc, egy pár Nike cipő, természetesen rózsaszínben, de kért egy pár Dior Converse cipőt, és egy 150 dollár értékű Lululemon (sportuházat) ajándékkártyát, valamint egy Polaroid kamerát is.

És ha ez még nem lenne elég, kért egy Aviator Nation ruhaszettet és végül, de nem utolsó sorban egy flamingó plüssjátékot - amit egyébként egy tízéves gyereknek szerintünk valójában kérnie kéne.

Ha a luxuslista termékeinek árát nagyjából összeszámoljuk, az átszámítva is legalább egymillió forintra jön ki,

aminek kapcsán az anyuka el is mondta, hogy a lánya ez alapján azt hiszi, hogy gazdagok.

A videót azóta rengetegen megnézték és a legtöbben - hozzánk hasonlóan - azt kifogásolják, hogy egy ilyen korú gyereknek még inkább játékokat kéne kérnie luxustermékek helyett.

@keyajamesReading my 10 year old daughter’s christmas list because she thinks im rich

♬ original sound - Keya James

(via: 24.hu)


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Lajos herceg megint nem fért a bőrébe, a karácsonyi koncerten is hozta a formáját
Megint ellopta a showt.

Megosztom
Link másolása

A csintalan Lajos herceg újabb pimasz tréfával szórakoztatta a közönséget, amikor a karácsonyi koncerten elhatározta, hogy elfújja a testvére, Sarolta hercegnő gyertyáját is a Westminster Apátságban.

Az ifjú herceg péntek este, egy különleges karácsonyi, énekes istentisztelet alatt próbálta mindenáron elfújni testvére gyertyájának lángját is.

Az "Együtt karácsonykor" koncert házigazdája a walesi hercegnő volt, és ez volt az 5 éves herceg első fellépése ezen a hagyományos rendezvényen.

A koncert előtt a királyi család leveleket dobott egy piros postaládába a Mikulásnak, majd együtt énekeltek karácsonyi dalokat a walesi herceggel és hercegnővel.

A szertartás a The Royal Foundation támogatásával zajlott, azoknak a szervezeteknek és személyeknek kifejezve a hálát, akik a csecsemők, kisgyermekek és családok támogatásáért dolgoznak az Egyesült Királyság különböző részein.

Lajos herceg cukiskodása már teljesen megszokott, nélküle nem is lenne az igazi egy, a királyi család által szervezett rendezvény.

Forrás: Page Six


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Világszerte örökbe szeretnék fogadni azt a japán kisfiút, aki egy szívszaggató videóban mesél a szüleiről
Sokkolóan szomorú videó kering a TikTokon, amiben egy japán kisfiú arról mesél, hogy az a vágya, hogy a szülei foglalkozzanak vele.

Megosztom
Link másolása

Felkerült egy végtelenül szomorú videó TikTokra, amiben egy japán kisfiút lehet látni, amiben ugyebár semmi különös, azonban amit ez a négyéves kisfiú elmond, az szívfacsaró.

A Geum Ju Eun nevű japán kisfiú, a My Golden Kids című koreai valóságshow-sorozatban tűnt fel. A műsor olyan családokat követ nyomon, amelyekben a szülők azzal küzdenek, hogy megértsék saját gyermekeiket és kötődni tudjanak hozzájuk. A folyamat során szülői szakértők segítenek, és személyre szabott megoldásokat kínálnak arra, hogyan javíthatják kapcsolatukat.

Miközben Geum Ju Eun az édesanyjával és édesapjával jelent meg a műsorban, bevallotta, hogy szerinte a szülei nemcsak hogy nem szeretik, de még csak nem is kedvelik őt.

„Egyedül vagyok otthon. Senki sem játszik velem”

- mondta a műsor készítőinek, miután megkérdezték tőle, melyik szülőjét kedveli jobban. A felvételen pedig jól látható, amint egy pici szobában játszik teljesen egyedül a játékaival.

De ez még semmi! Mikor az apjáról kérdezték, Geum Ju Eun úgy jellemezte őt, hogy „ijesztő, amikor dühös”, majd azt kívánja, bárcsak apja nem kiabálna vele állandóan.

A kisfiú ezután kitért az édesanyjával való kapcsolatára:

„Azt hiszem, nem kedvel engem". Hozzátette, hogy soha nem mondta el az anyukájának, hogy mit érez, mivel ő „soha nem hallgatja meg” őt.
@sosprem #korean #foryou #mygoldenkids ♬ son original - Lee

A műsor kamerái által rögzített felvételek pontosan ábrázolták Geum Ju Eun állításait. Először az látható, amint a kisfiú teljesen kiborul, mert szem elől téveszti az anyukáját, de a nő hiába hallja a sírását, nem megy oda hozzá, hanem messziről kiabálja a nevét. Majd mikor ezután nem akar egyedül elmenni játszani, és arra kéri az anyukáját, hogy menjen és játsszon vele, az asszony inkább elküldi és azt mondja neki:

„Mehetsz egyedül játszani. Ha nem akarsz, csak gyere vissza ide!”
@paye_paye Part 3 of My Golden Kids Ep 169 Geum Ji Eun on the Playground #mygoldenkids #fyp #geumjieun #koreanshow #reallifeshow #kpop #kdrama #mygoldenkidsep169 #channelA ♬ Originalton - payepaye

A műsorból felkerült még pár sokkoló videó, amiben az anyuka elképesztően beszél a kisfiúval, például az, amikor az anyuka megkérdezi a kisfiút, hogy mit szeret jobban, rajzolni vagy matekozni, mire a négyéves (!) kisfiú nyilván valóan azt feleli, hogy rajzolni.

Erre az anya azt mondja: „még jó, mert úgy látszik a tanulásban nem vagy túl jó!”

@kdramatelierr why would she say such things to a 4 year old baby? how can she call herself a mother…. #mygoldenkids ♬ what was i made for - happierthanever <3

A szörnyű bánásmódot látva világszerte arra jutnak az emberek, hogy élethelyzettől függetlenül, azonnal örökbe fogadnák a gyereket, csakhogy boldogabb, szerető közeget biztosítsanak számára.

„Nem is akarok gyereket, de most van egy ügyvédem. Kész vagyok örökbe fogadni!” - írta egy hozzászóló.

„Csak fel akarom venni, a zsebembe tenni, és elszaladni vele” - árulta el egy másik.

Sokan pedig felszólították Geum Ju Eun szüleit, hogy változtassanak viselkedésükön fiuk jóléte érdekében.

Szerencsére a műsor egy későbbi részében, miután szülők konzultáltak a szakértőkkel, látható, hogy a kisfiú édesanyja megpróbál más megközelítést alkalmazni, amikor a fiával beszélt.

Például elmagyarázza neki, hogy azért nem tudott vele játszani, mert gyakran fáradt volt a sok házimunkától.

„Próbálom megérteni a szívedet. Rosszul éreztem magam, mert nem játszottam veled” - mondta Geum Ju Eun-nak, aki persze teljesen összezavarodott, hiszen édesanyját még sosem hallotta ilyen kedvesen beszélni.

Ha esetleg valaki eddig még nem sírta volna el magát, annak javasoljuk az alábbi videón látható beszélgetést, aminek a végén a kisfiú olyan reményteli szemekkel mosolyodik el, hogy garantáltan kicsordul a könnyed.

@sunmovies.97 Replying to @BugzBun Mom listens and changes for her children ❤️#fyp #goldenkids #mygoldenkids #kpopshop #kpopfyp #kids #foryourpage #viralvideo #trend #kid #family ♬ 所念皆星河 - CMJ

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása