GYEREK

Az évnyitók olyanok, mint a temetések: senki sem emlékszik a beszédekre, de mindenki örül a rég látott barátoknak

Balsors, akit régen tép, a szokás hatalma és a nyitott kérdés: milyen legyen jövőre az évnyitó?
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. szeptember 01.


Megosztom
Link másolása

[sz]Fotó: Fortepan[sz]

Szeptember 1-jén a diákok nem csak a nyarat, a szabadságukat is temetik. A szomorú eseményre „gyászba” (de legalábbis kényelmetlenbe) öltöznek, elbandukolnak az intézménybe, csendben meghallgatják a rítust vezetők pátosszal leöntött konzerv-gondolatait arról, miért is gyűltek össze. Szabadtéri változat esetén sokszor rekkenő hőségben, beltéri esetben pedig fülledt láb-és izzadságszagban töltik azt a pár órát, ami papíron egy örömünnep, gyakorlatilag viszont olyan, mint egy igazából senki által sem kedvelt távoli rokon temetése: személytelen és unalmas.

Az esemény egyetlen élvezhető része pedig a hivatalos rész utáni kötetlen baráti összejövetel.

Cui bono?...Tanárnőkérem, nem tudom.

Három gyerekem közül idén már kettő tölti így az ősz első napját, ennek kapcsán pedig próbáltam magamban a saját emlékeimet felidézni, nem túl sok sikerrel. A férjemről pontosan tudom, hogy óvodai karrierje óta szívből gyűlöl mindenfajta oktatási intézményt és a velük kapcsolatos bárminemű eseményt. Ennek okán csak négyszemközt mertem a témáról kérdezni, mert félő volt, hogy meghallja az értekezést a szelektív hallású középső gyermek, aki a „Fogmosás!” felszólítást nem, de a rá nem tartozó információkat azonnal meghallja, és egy életre elmegy a kedve az iskolától. A gyerek apja adta végül a címbéli frappáns hasonlatot. Ezek után azért a barátokat és ismerősöket is megkérdeztem, ők milyen élményeket őrizgetnek ezzel kapcsolatban, és hamar kiderült: az évnyitó felnőttként visszatekintve is egy semmitmondó és „csak legyünk túl rajta” – esemény.

A visszaemlékezéseket olvasva egyértelművé vált, hogy egy formailag és tartalmilag is egységes, nagy közös traumának vagyunk kis gazdái, hiszen évtizedek óta ugyanazt az gyerekélettel összeegyeztethetetlen műsort kapja a dédestapolcsányi és a bajánsenyei diák is.

Az ünnepség kezdetén nyikorgó mikrofonpróba után igazgató a polgármester úr, a polgármester úr kedves neje, Zsuzsika, az államtitkár úr, a plébános úr, valamint az iskola udvarát borító murvát olcsón szállító helyi tüzépes úr köszöntése után a gyerekeknek is odaszúr egy „Sziasztok!”- ot.

Az énektanár odaperdül a pianínóhoz és igyekszik tiszta zenei kíséretet biztosít a Himnusz garantáltan hamis közös elénekléséhez.

Egy Kovács Pisti a kisdiákok számára gyakorlatilag értelmezhetetlen verset mond, aztán egy Nagy Zsófia félhamisan, de nagy összpontosítás közepette elfurulyázza vagy hegedüli az Örömódát, aztán legalább egy kórista lány kiájul a sorból. Utóbbit irigykedő tekintetek közepette kiviszik a levegőre.

A diákok, mint a nyári felhőnézegetéseknél, igyekeznek a drapériákra tűzőgépezett falevelek csoportjába valami állatot vagy emberfejet belelátni.

Vagy csak bárhova máshova képzelni magukat.

A pódiumról Naftalin Ernő stílusában előre elhangzik minden olyan információ, amit a diákok az osztályfőnöki órákon amúgy is hallani fognak, valamint egy csomó olyan költségvetési és szervezeti tudnivaló, amihez a gyerekeknek semmi köze.

Aztán még egyszer felmegy a színpadra egy Kovács Pisti és elszaval egy másik lelombozó verset, elhangzik „A Szózat eléneklése után az osztályfőnökök vezetésével mindenki fegyelmezetten vonuljon el a saját termébe!” – mondat, majd mindenki megkönnyebbülten rohan a mosdókba az ünnepség előtt elfelejtett dolgát elvégezni.

De hogy kinek jó ez? Azt senki se tudja. Csináljuk, mert így szoktuk.

Szokás, amit megszoktunk

„Szokásnak minősül minden társadalmi jelenség, ha működését az egyöntetűség, az ismétlődés és a szabályozottság jellemzi, még akkor is, ha a szabályozottság nem jelent többet, mint a gyakorlat erős megszokottságát”

-írja a Néprajzi Lexikon.

A szokásnak tehát sajnos szokása, hogy nehezen kopik ki és alakul át, leginkább azért, mert legalább olyan lassan kristályosodnak ki, mint a bórax. A szokás társadalmi szerepe egyébként a hétköznapok változékonyságának, az élet kiszámíthatatlanságának egyfajta ellensúlyozása. Szabályozza, mit és hogyan kell elfogadnia és megélnie az adott társadalmi csoportnak – jelen esetben például a diákok, tanárok, szülők és egyéb érintettek nagy létszámú társulásának. Az évnyitó, mint szokás keretet ad a tanévnek, egyfajta ceremoniális zsilipként választja el az tanulással töltött és az tanulásmentes időszakot és irányt mutat az elvárt viselkedés kérdésében.

Ahhoz, hogy egy ilyen esemény a körülményekhez képest gördülékeny legyen, szükség van egy követhető, kiszámítható, a csoport tagjai által ismert szerkezetre, eszközkészletre, jelrendszerre. Ha pedig ez egyszer kialakult, azon logisztikai és koordinációs okokból nem nagyon szoktunk változtatni. Erre mondja a szakirodalom, hogy a szokásnak van egyfajta tehetetlenségi nyomatéka.

Mert hát demokratikus keretek között hány ember összehangolt munkája kellene ahhoz, hogy egy ilyen szokás, mint az évnyitó, megváltozzon?

És ha egyetértésre is jutna mondjuk egy adott iskola, hány amúgy is kizsigerelt tanár plusz munkájára lenne ahhoz szükség, hogy ez megvalósuljon?

Az Oktatási Hivatal egyébként nagyon kedvesen készített egy mindenkori vonalvezetőt az iskolai ünnepélyek lebonyolításának „modernizálására”. A kiadványban az évnyitót taglaló részből idézünk:

„A gondtalan nyári hónapok után változatos és élményekben gazdag programokkal könnyítsük meg a tanulók számára az átállást. Legyen az első nap mindenki számára emlékezetes! Célunk, hogy a tanulók érezzék jól magukat az iskolában. Teremtsünk együttműködésen alapuló tanulói és pedagógusi viszonyokat, biztonságos, barátságos és gyermekközpontú környezetet!”

Ezek után a segédlet néhány külföldi példát mutat be, majd ötleteket ad az évnyitó ünnepség UTÁNI első órákhoz, amikor már csak egy osztálynyi gyereket kell lefoglalni.

A hivatalos ünnepség lebonyolításának alternatíváiról egy betű sincs benne. Minek is az.

Meg amúgy is, adjuk meg a szokásnak, ami a szokásé, nem érdekes, hogy a felnőttek is ugyanúgy szenvednek tőle, mint a diákok. Miért is tennénk igazi ünneppé ezt a napot mondjuk egy elsős számára?

A teljesen új környezet vagy az ijesztően nagy létszám okozta sokkot biztos felülírja egy gondosan kiválasztott Vörösmarty-idézet, vagy ha a kicsik is hallhatják, hogy az iskola alapítványába tavaly befolyt összegből sikerült kifesteni a tornatermet.

Ja, nem.

Tégláról téglára

Ha valami célja még lehet egy évnyitónak, akkor az az újonnan érkezettek köszöntése, a közösségbe való befogadása. Talán egyetlen értelme ennek az egész kőkorszaki zárványnak annak a kommunikálása, hogy az adott épületben mindenki biztonságban és elfogadva érezheti magát. Ha pedig mindenképpen el akarunk mondani nekik valamit az emelvényről, akkor mondjuk el nekik, mire számíthatnak itt. Nem arra, hogy nézd, legkisebb Kovács Pisti, jövőre már neked kell majd a verset mondanod az ünnepségen, hogy öregbítened kell az iskola jó hírét vagy hogy minél többet tanulsz, annál többre fogod vinni majd a nagybetűsben.

Azt kell neki mondani, hogy nézd, legkisebb Kovács Pisti, tudom, hogy ez most sok neked és félsz is talán, de majd segítünk. Mindenki segít. Nem csak a számokban vagy a betűkben, hanem a barátkozásban, az összeveszés utáni kibékülésben meg a kulturált vitatkozásban is.

Hogy ha szeretnéd, itt segítenek neked megtanulni szaltózni, megérteni a külföldön látott feliratokat, vagy kiszámolni, hány darab deszkát kell venned a kerti kisházad alapjához. Segítünk megtalálni, miben vagy a legjobb, segítünk abban, hogy az is menjen, amiről most azt gondolod, kizárt dolog, hogy valaha is megértsd, és segítünk abban, hogy később te is segíthess másoknak.

Most pedig menj a tanító nénivel az osztályba, vár ott téged egy kis meglepetés.

És egy ilyen beszéd elején lehet Himnusz és a végén lehet Szózat, és lehet fekete-fehér az ünneplő, és lehet Vöröstmarty a vers.

Azokat majd a következő években cseréljük le.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
A Rovatból
Csinos, fiatal bébiszittert fogadott az anyuka, most mindenki hülyének nézi miatta
Szerinte nem is az a bosszantó, hogy az emberek azt hiszik, a férje megcsalná, hanem az, hogy teljesen alap az is, hogy a lány is benne lenne. Mintha nem is lenne más választása.
K.O. - sassy.hu
2024. február 12.


Megosztom
Link másolása

TikTokon jelent meg egy videó, amiben egy anyuka elkezdi azt ecsetelni, mennyire buta döntést hozott egy másik anyuka akkor, mikor egy 21 éves fiatal és csinos au pair-t, azaz bent lakásos, külföldről érkező bébiszittert fogadott.

„Ő [a bébiszitter] egy szuper dögös, Victoria's Secret szupermodell kinézetű, 21 éves, aranybarnára sült lány. Az anyuka viszont csak egy átlagos amerikai csinoska.”

– kezdte videójában.

Az említett anyuka azonban nem tűrte csöndben a vádakat, és egy saját videóban reagált, ahol elmagyarázta, miért is döntött úgy, ahogy.

Katie, az anyuka így kezdte a visszavágást, miután bevágta a fent említett részletet a videójába:

„Én vagyok az az átlagos amerikai nő, aki elég hülye volt ahhoz, hogy egy Victoria's Secret modellt alkalmazzon dadának.”

Ezután kifejtette, hogy többek között azért merte felvenni a lányt, mert például – kapaszkodj meg – megbízik a férjében. Érdekes indok, nemdebár?

„Igazából nagyon biztonságos, csodálatos kapcsolatunk van. Tudom, hogy nehéz elhinni” – mondta el.

Majd hozzátette, hogy nem szokása valakit a külseje alapján diszkriminálni.

„Tudom, hogy nagyon nehéz elhinni, mert most már én vagyok ez a nemkívánatos vén banya, értem én. De régen én is egy nagyon dögös 21 éves lány voltam. És rengeteg megbélyegzéssel és ítélkezéssel kellett megküzdenem az olyanoktól, mint te, akik azt hitték, hogy le akarok feküdni a pasiddal. Tisztázzunk valamit nagyon világosan. Csak azért, mert gyönyörű voltam és 21 éves, nem jelenti azt, hogy nős férfiakkal feküdtem le.”

Majd elmagyarázta, hogy sokkal fontosabbnak tartja, hogy a dadusuk kompetens legyen a belső tulajdonságai alapján, legyen energiája a két gyerekhez, és viselkedjen jól velük. És ezek sokkal jobban érdeklik, mint a lány külseje.

@whenkatiemetharry 😤 now whats YOUR take? Because something about this really rubs me the wrong way and it surprisingly has nothing to do with the connotation that my Husband would cheat. That literally ruffles zero of my very secure feathers 🙃 What DOES however bother me is this very much sounds like if the man wants to sleep with her then it’s a done deal as if the young woman in the equation has NO choice. Why do all these comments sound like ALL beautiful young women are game for sleeping with a married man ?!? Like wtf…and the reality is the type of person who would be more likely to fall into those toxic type of patterns has so much more to do with what’s going on on the INSIDE than what’s going on on the OUTSIDE. A persons energy, the way they treat my children and me, the way they interact with my husband are far more important and telling than the way they look. Does this make sense ? #momtok #aupair #hotnanny #cheatinghusband #hottake #twinmom #fyp #trending ♬ original sound - Katie & Harry

A leírásban arra is kitért, hogy egyébként nem is az az alapfeltevés idegesíti fel, hogy a férje tuti megcsalná, hanem az, hogy teljesen alap, hogy a lány is azonnal benne lenne. Mintha másképp nem is lehetne.

„Miért hangzanak ezek a hozzászólások úgy, mintha MINDEN gyönyörű fiatal nő hajlandó lenne lefeküdni egy nős férfival?!”

A hozzászólók között jó pár dadus is írt, akik elmondták, hogy soha eszükbe sem jutott lefeküdni a munkaadójukkal.

Ezt követően Katie még egy videót posztolt, amiben bikiniben látható, ugyanis kiderült, hogy azért eléggé megviselte, hogy átlagosnak nevezték.

„Próbálom feldobni magam, miután az internet azt mondta, hogy a férjem meg fog csalni, és elhagy egy 10 évvel fiatalabbért” – írta viccesen a videóhoz.

@whenkatiemetharry Replying to @Miss Goldieme trying to hype myself up after the internet told me my husband is gunna cheat on me and leave me for someone 10 years younger 💃🏽 🙃 • #momtok #trendingsound #momsoftiktok #hotnanny #aupair #cheatinghusband #hottake #fyp ♬ Never Lose Me - Flo Milli

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
11 gyereket szült 8 különböző férfitól, szerinte sokkal jobb a több apa, mint egyetlen egy
A magyarázata ugyan elég érdekes. A kommentelők persze nem kímélik, de a nő vicces válaszokkal teszi őket helyre.

Megosztom
Link másolása

Közel egy tucatnyi gyereket nevel egy Phi nevű nő, akit rengeteg kritika ért, mióta bevallotta, hogy a 11 gyereke 8 különböző apától született.

Elmondása alapján pedig jobb, mintha csak egy lenne. Bár a magyarázata elég sajátos.

Állítása szerint ugyanis, ha csak egy apukája lenne a gyerekeknek, és azzal bármi történne, akkor nem maradna ugyebár egy sem. Így viszont, ha a nyolc apuka közül mondjuk egy meghal, kettő meg csak eltűnik, akkor is marad még öt. Logikus, igaz?

@phieudoraa #answer to @kalasoo like duhhhh yall gotta do the math… #babydaddyproblems #babymamachallenge #babymamatiktok ♬ original sound - PhiPhi🍭

Phi elmondása szerint azonban ő jól megvan egyedül, ezért kizárólag baráti kapcsolatot ápol a nyolc édesapával. Tisztelik egymást, nem szólnak bele egymás dolgába, és szerinte ez jól is van így.

A kommentelők azonban nem kímélik a sokgyerekes édesanyát, és olyan kérdésekkel szekálják, minthogy mennyi gyereket tervez még, illetve hol keresi ezekhez az apajelölteket.

A nőt nem kell félteni, ezekre is vicces válaszokat adott, minthogy szeretne még 19 gyereket, hogy meglegyen a 30 vagy, hogy társkereső appon keresett apákat, de mivel az már kimerült, Facebook Marketplace-n és üres hirdetőtáblákon keresi a vállalkozó szellemű jelölteket.

Persze ennek ellenére is sokak szerint jobb lenne, ha fogamzásgátlót használna, vagy csak szimplán leállna ezzel a rossz szokással - merthogy ennyi gyereknél a hozzászóló szerint már szokásról lehet beszélni.

@phieudoraa Replying to @paulahanleylara ♬ original sound - PhiPhi🍭

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Sokkolta a hír a férfit, amikor kiderült, hogy 37 gyereke van
Ugyan a 62 éves férfi volt nős, mégsem született sosem gyereke. Legalábbis ő azt hitte.

Megosztom
Link másolása

A 62 éves Peter Ellenstein nagyon sokáig abban a hitben élt, hogy nincs családja. A férfi azonban az 1980-as '90-es években spermadonor volt, ugyanis pénzt szeretett volna gyűjteni egy színházi társulat indításához fiatalabb korában.

Aztán egy napon, 2017 októberében felbukkant az egyik biológiai gyermeke, aki Facebookon írt rá édesapjára. Azóta a férfi rádöbbent, hogy egészen pontosan 37 gyermeke született.

Az első üzenetről Peter egy interjúban elmondta, hogy örökre megváltoztatta az életét.

„Azt írta, hogy különös körülmények között küldött nekem üzenetet, de úgy véli, hogy talán én vagyok a biológiai apja. Annyira megdöbbentem, mintha derült égből villámcsapásként ért volna - odatartottam egy barátomnak, hogy olvassa el, aki szintén nem tudta elhinni. Üzenetet küldtem róla az akkori feleségemnek és a testvéreimnek, akik azon tűnődtek, hogy nem lehet-e átverés. De nem volt az. Visszaüzentem Rachelnek, és megbeszéltük, hogy még aznap este találkozunk, és csodálatos volt.” - mesélte.

„Megöleltük egymást és sírtunk, de azonnal megkedveltük egymást, és végül egészen a kora reggeli órákig beszélgettünk.”

Azóta lánya, Rachel segítségével Peter már 36 gyermekkel tartja a kapcsolatot az összesen 37 gyerekből.

„Három héttel később újra találkoztam Rachellel, és volt egy listája további 11 gyermekről, akiket megtalált. Aztán felmentem egy genealógiai oldalra, és minden hónapban találtam egy újabbat, szóval elkezdtem megkeresni az összeset.”

Peter eddig 34 gyerekével találkozott, és legalább egy tucatnyival rendszeresen tartja a kapcsolatot. Elmondása szerint álmaiban nem gondolta, hogy ez lesz abból, hogy ő egyszer anno pénzt akart keresni.

„Akkoriban a klinikán azt mondták, hogy az adományozás névtelen, bár beleegyeztem, hogy bármelyik utódom felkutathat engem orvosi vészhelyzet esetén - ha például szükségük lenne a csontvelőmre egy transzplantációhoz. Így hát elmentem, és többnyire elfelejtettem az egészet.”

A férfi nem bánja, hogy így alakult, elmondása szerint ugyanis az, hogy a biológiai gyermekeivel találkozhat, az egyik legjobb dolog, ami valaha történt vele. Rendszeresen jár családi vacsorákra, több gyermeke esküvőjén is részt vett, sőt az egyik fiával egy háromhetes európai körutazásra is elment.

A kapcsolattartásban egy privát Facebook-csoport segíti, amiben az összes gyermeke benne van.

Azt mondja, észrevette, hogy van bennük közös vonás, ugyanis mindegyikük szereti a társasjátékokat, a podcasteket és a szóvicceket.

Peter korábban volt már házas, és persze több párkapcsolata is volt, de saját családot sosem alapított. Talán nem is baj.

„Soha nem volt saját családom, és ez talán megkönnyítette a helyzetet, mert nem volt semmilyen kötődésem a biológiai családomhoz, amikor elkezdtem találkozni a donorgyerekeimmel. Ez nem ugyanaz a kapcsolat, mintha gyermeket nevelnél - némelyikükhöz nagyon közel állok, némelyikükhöz viszont kevésbé. A velük való kapcsolatom azon alapul, hogy ők mit akarnak tőlem.” - zárta mondandóját az egykor donor, ma boldog, 37 gyerekes apuka.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Nevelési tanácsokat adott mosolyogva a neten, közben kínozta és éheztette a gyerekeit a horroranya
Korábban is kiszúrták páran, hogy valami nem stimmel a családdal, de csak akkor derült ki, mekkora a baj, amikor elszökött otthonról az egyik gyerek és kitálalt.

Megosztom
Link másolása

Börtönbe megy az influencer anya, aki úgy adott nevelési tanácsokat Youtube-on, hogy közben kínozta és éheztette a gyerekeit.

A 42 éves Ruby Franke éveket tölthet a rács mögött gyermekbántalmazásért. Egy utahi anyát, akit kemény nevelési tanácsai miatt a YouTube influencerévé tettek, legalább négy év börtönre ítéltek gyermekbántalmazásért.

A Utah államban élő mormon nő és férje hat gyermeket nevelt, és rendszeresen tettek közzé tartalmakat, szülői tanácsokat osztogattak.

2015-ben indított csatornájukat, a 8 Passengerst kétmillióan követték. Amikor a férjével elváltak, akkor a nő az üzlettársával, Jodi Hildebrandttal együtt posztolta a videókat.

Már régóta keringtek olyan pletykák, hogy nem bánnak jól a gyerekeikkel, volt olyan videóösszeállítás is, ami sokaknak nem tetszett, kritizálták a szigorúsága miatt, meg hogy azzal fenyegetőzött, hogy levágja a gyerek plüssálatkájának a fejét, de ebből még nem derült ki, mi is a valóság. A hat gyereke közül az egyik hiába mondta, hogy az anyaja nem az a jó anya, mint amilyen színben feltünteti magát, de még ezzel sem foglalkozott a hatóság.

Arra, mi történik a házban, 2023 augusztusában derült fény. Az egyik gyerekük, egy 12 éves fiú kopogtatott be a szomszéd házba, enni és inni kért. A fiú az ablakon át szökött meg otthonról. Azonnal kórházba szállították részben a kóros alultápláltság miatt, részben pedig azért, mert olyan sebek voltak rajta, amelyeket szorosra húzott kötél okoz.

Amikor a hatóságok házkutatási parancsot kaptak, a gyerekeket a a család- és gyermekjóléti szolgálat gondozásába helyezték, az anyát letartóztatták.

A gyerekek sokszor nem kaptak enni és inni, előfordult, hogy ágyban sem alhattak, gyakran eltiltották őket a szórakozástól. Előfordult büntetésként verés, kikötözés is, illetve az, hogy az egyik gyereknek kaktuszok közé kellett ugrania.

A gyerekek nem jártak iskolába, otthon tanították őket, ezért sem derülhetett ki hamarabb, milyen bántalmazásokat szenvedtek el éveken át.

A nő most könnyes szemmel kért bocsánatot a bíróságon. Egyelőre nem tudni, hány év szabadságvesztésre ítélik az egyes vádpontok alapján, és azt sem, hogy üzlettársa és bűntársa milyen büntetést kap.

Megosztom
Link másolása