GYEREK

A szar mindenképp kifolyik a pelenkából – Így égünk ki anyaként, és így ne égj ki te

Jól figyelj, készülj fel a kilövésre. Tíz, kilenc, nyolc... szülni fogsz. És utána a legtöbben azt várják majd tőled, hogy folyton boldog légy. Fehér blúzban, mosolyogva.

Megosztom
Link másolása

Most elmesélem, milyen volt eljutni anyaként a kiégésig. Ha szeretnél te is kiégni, elveszíteni az önmagadba vetett hitedet, ha volt vagy van olyanod - tegyél fel minél több olyan kérdést magadnak, ami a történetben megjelenik. Vagy inkább ne. Nyilván nem szeretnél. Nem is fogsz, ha elfogadod, elég, ha jelen vagy. Ez nagyon kevésnek hangzik, pedig elég. Még sok is. Nézzétek meg ezt a filmet. Meg olvassatok tovább, ha van kedvetek.

Minden akkor kezdődött, amikor betoltak a műtőbe, hogy császár lesz. Mi van, ha baj lesz? Nem igaz... Nem akkor kezdődött minden. Nehéz megfogni ezt. Minden akkor kezdődött, amikor megtudtam, hogy babát várok.... Nem. Minden akkor kezdődött, amikor azt hittem, jól csinálhatom majd egyszer az anyaságot, illetve nem, amikor már előre alig hittem el, hogy jól csinálhatom. Vagyis nem, akkor nem akkor kezdődött... Talán akkor, amikor frusztrálttá váltam huszonévesen, hogy milyen sokan szültek körülöttem, és én még nem...  Nem, nem akkor. De, akkor is. Aztán harminc lettem, és még frusztráltabb.

Akkor most ez a feladat? - ezt gondoltam. Mindig is imádtam a gyerekeket. De nem éreztem magam rá késznek. Még most sem érzem sokszor, és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

Vagy lehet, hogy akkor kezdődött, amikor tízévesen féltem a sötétben, és azon gondolkodtam éjjel, vajon másnap helytállok-e a suliban? Akkor, amikor már gyerekként azt hittem, mindent csak tökéletesen lehet csinálni, különben nem lesz jó? Akkor is. Az önbizalomhiány egyenes úton vezethet az anyai kiégésig. Akkor kezdődhetett?

Meg akkor is, amikor eldöntöttem, hogy most már "kéne" szülni. Mert az kellett ahhoz, hogy gyerekem legyen. Attól még az egyik legjobb döntésem utólag, de "kéne"??? Ti be meritek vallani, mi motivált a szülésre? Anyu, apu, férj, barátnő, belső zsigeri vágy? Mind együtt? Egyik sem baj... Azt tudtam, hogy vágyom babára, de rettegtem a terhességtől, rettegtem közben, és aztán megszültem a gyereket.

Akit végtelenül szeretek, de ez nem annyira tartozik ide, és szerencsére már abban a generációban élek, amely már nem szégyelli kimondani, hogy annyira szereti a gyermekét, amit korábban elképzelni sem tudott, és természetes, hogy ezt kimondja.

És az is talán kezd egyre természetesebb lenni, de még mindig nem eléggé, hogy bevalljuk: nem olyan az egész, mint a tejszelet-reklámokban, vagy a folttisztító-reklámokban, vagy a húslevespor, meg mittudomén-milyen reklámokban, amikben az anyák tisztára vasalt fehér blúzban, lebbenő, tiszta hajjal mosolyognak ki a kertben idillien játszó gyerekeikre a konyhából. Nem minden tiszta és idilli. Sőt.

Miért próbálják sokszor ma is elhitetni velünk, hogy valami, ami az élet, tiszta és idilli lehet 24/7-ben? Miért lenne az anyaság, a gyermekvállalás, ami leginkább a tömény élet, valamiféle folyamatosan euforikus, szüntelenül csodás dolog, amikor maga a "sima" élet is néha koszos, néha fáj, néha elviselhetetlen?

És mi miért akarunk néha még mindig megfelelni ennek? Mikor voltam utoljára fehér, kivasalt blúzban? Egyáltalán, vágyom rá? 

Mert az anyaság szent, a kismamaság szent és tiszta jelenség a társadalmi elvárások szerint, az anyai energia maga a szeretet, a végtelen türelem. Az anya archetípusa a körülölelő melegség, a biztonság, a szépség, a finomság. A közös, sérthetetlen aura a gyermekkel. Az anya a védelmező oroszlán is közben és erős és megtörhetetlen. De... mikor is lettünk anyaként szentek emberek helyett? Mikor váltunk sebezhető, érzékeny, saját nyomorunkkal megáldott, gondjainkkal küzdő emberi lényekből isteni vagy angyali minőségű, csodaerőre képes teremtményekké? Félreértés helyett: az anya valóban csodákra képes. De egyrészt: az apa is. Másrészt nem mindig.

Az anya is bőg. (Komolyan, ezt le kell írnom 2023-ban? - kérdezi a türelmetlen énem, naná, hogy bőg, sőt, üvölthet is). Az anya is utálatos (az apa is tud). Az anyának is fáj, ami másnak. És a legfontosabb: az anya - már a terhesség szóban is belefoglaltatik, - önkéntes terhet vállal, az anyaságét,

a babavárásét, a teste megváltozásáét, a hátralévő életében éber odafigyelésre való igyekezet többnyire önként vállalt terhét. Nem Szűz Máriák vagyunk, vállaltuk, akartuk, és nem vagyunk szentek, ergo tökéletlenek vagyunk, és ez így jó. Miért is tesszük akkor még azt a terhet magunkra, hogy tökéletesnek akarunk látszani? Ki előtt? A többi tökéletesnek látszani akaró előtt? Akik otthon szintén bőgnek, ha este lefejték a tejet, és nem alhatnak, mert lázas a nagyobb, vagy éjjel tanulnak munka után, hogy jobb munkájuk legyen, reggel meg kelnek reggeliztetni, és közben szenvednek a fáradtságtól, valami nagyobb célért?

A többi sokszor szintén szenvedő anya előtt kozmetikázzuk magunkat? Az kinek lesz jobb? Erősít az erő látszata? A zsigeri erő más. Azt nem kell bizonyítani.

Önbizalomhiánnyal indulni a startmezőről viszont nem könnyű, de nem is menthetetlen helyzet. Csak nehéz. Valakinek meg fél szeme van, nekem épp ez jutott. Én úgy érzem, a gyengeség felvállalásával erősítjük egymást. Ez talán ellentmondásnak hangzik, de valójában logikus, és szerencsére talán egyre többünk tapasztalata. Szarul vagy? Baszki, mindenki szarul van olykor, és milyen világban élünk... Aggódsz te is, mert a gyereked talán még ilyenebb világban fog élni, szomorú vagy, egyedül vagy, rosszfej vagy, bűntudatod van? - Ember vagy.

Szóval nem tudom, mikor kezdődött. Talán amikor megtanultam pelenkázni. Hogy ne jöjjön ki a kaki, így kell tökéletesen ráilleszteni a pelenka oldalsó szárnyát a pelusra középen. Elárulom, és ez legyen szimbolikus: a szar akkor is ki fog folyni valamikor, akármilyen tökéletesen is igyekszünk mindent jól csinálni. Ott is kezdődhetett, amikor elhittem, hogy tökéletesen kell csinálni mindent. Dehogy kell, a tökéletesség egy kamu, ha még a legszebb arc sem szimmetrikus, akkor miért kell mindennek ragyognia körülöttünk?

Egy barátnőm fogalmazta meg, hogy ő már nem teszi annak a terhét sem magára, hogy még amiatt is szarul legyen, hogy épp szarul van, és ez másokat is érint. "A gyerekem azt szokta mondani, hogy tudom, hogy ha ideges vagy, nem nekem szól, anya, rossz napod van."

Persze ez egy különösen empatikus gyerek, de valahova oda kéne eljutni, hogy első körben magunkban fogadjuk el, hogy ha nem vagyunk jól, az nem minősít minket anyaként. Természetesen a nehéz létezéssel együtt járó nehéz közérzet nem ment fel a mások iránti felelősség alól. Csak legalább magunkat ne büntessük miatta. Mi van, ha nem megy? A felesleges, de sajnos logikusan megjelenő, sok anya és nő szívéből zsigerien felpattanó kérdés. Pedig megy. Aki hasonlóan volt önbizalomhiányos gyerek és felnőtt és anya, annak most mindnek küldök egy nagy ölelést.

Szóval azért megy, mert itt vagyunk, jelen. Ha néha csak ennyit tudunk, jelen lenni, akkor ennyi is elég. Szóval nem tudom, pontosan mikor kezdődött. Valamikor talán akkor, amikor elhittem, hogy nem sikerülhet minden, és aztán már azt hittem, talán semmi sem sikerülhet. Pedig majdnem mindig sikerült. És aztán előre is attól tartottam, a következő dolog nem sikerülhet majd.

Mi lesz, ha nem vesznek fel? Mi lesz, ha...? Felvettek. Persze. Ez is sikerült. Jól voltam közben? Nem. De ez baj: kit érdekel, mi hogy sikerül, ha közben nem vagy jól? Anyaként sokszor, sokaknak nehéz jól lenni. De nagyon jót tesz mindenkinek körülötted, ha jól vagy, és nyilván neked is.

Képes vagyok helytállni? Képes voltam. Mégis jött a következő kérdés. A következő, tök felesleges kérdés. Ezeket a kérdéseket mennyi nő teszi fel magának nap mint nap. Mi lesz a gyerekkel, ha...

Azt hiszem, talán akkor kezdődött, amikor nyolcévesen, hétévesen vagy tízévesen, vagy húszévesen, mindegy, mikor, de megkérdeztem, mi van, ha nem megy. Körülnézek, és látom, mennyi nő arcán van ugyanez a kérdés. Mennyi önbizalomhiány, és közben milyen nagy lelkek. Ott van annak a lánynak az arcán is abban az üzletben, akivel múlt héten találkoztam, és az első nyári munkáját végezte.

Ha a félelmeinket kimondanánk, és mindig lenne ott valaki, aki válaszol, a jelenet úgy nézett volna ki, hogy az ijedt tekintetű, tizenhat éves lány rámnéz és megkérdezi: Mi van, ha nem megy? Miből fizetem ki az októberi külföldi osztálykirándulást, ha kirúgnak? Mi van, ha nem megy? Ránéztem volna, és annyit mondtam volna, hogy: Figyelj, megy. Itt állsz, és csinálod. Megy. Egy perce is ment. Egy perc múlva is fog. De nem beszéltünk, csak rámosolyogtam, talán elhitte. Amúgy meg talán, ha legközelebb megkérdezi magától, mi van, ha nem megy, rájön, hogy: de hiszen megy. Itt vagyok. Ezt az egyet kell anyaként is: jelen lenni, úgy, ahogy épp tudunk. Minden anyának, aki azt hiszi, hogy ő nem elég jó, vagy kevés, üzenem, épp azért nem az, mert ettől tart. És bőven elég, ha próbálkozik.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
A Rovatból
Kínos: egy nő szülés közben jött rá, hogy exével és annak vajúdó feleségével kell osztoznia a szobán
Már az is elég rossz lehet, hogy ebben a helyzetben idegenekkel osztozni a szobán. De ha még pluszban kiderül, hogy nem is teljesen idegen, hanem egy ex...

Megosztom
Link másolása

Amikor Maddy Cifelli elképzelte, milyen lesz, mikor gyermeke születik, úgy gondolta, hogy szépen befekszik a kórházba a saját szobájába, ahol együtt lesz párjával, Codyval. De amikor vajúdni kezdett és megérkezett a kórházba, meglepetésszerű találkozásban volt része.

Cifelli nemrég felvett egy videót a kórházi ágyáról, ahol maszkkal az arcán látható, azonban nem is ez az érdekes, hanem a felirat, amit a videóhoz írt:

„Amikor az exed és a felesége ugyanabban a szülőszobában vannak.”
@madi_lane_ The hospital was too full for L&D at least we had a curtain😂🙌🏻 #fyp ♬ sound ni grace - BENGBENGMARCOS

Később a nő közzétett egy másik videót is, amiben elárulja a részleteket. Ebben elárulja, hogy nehéz és komplikációkkal teli terhességen van túl, így különösen odafigyeltek rá a kórházban.

„A kórházban teljes őrület volt, a sürgősségi osztály tele volt, a vajúdó- és a szülőszobák is zsúfoltak voltak. Először minden nagyszerű volt. Codyval megkaptuk a szobánkat. Nagyszerű volt, szó szerint elmondtam neki, hogy amikor legutóbb itt voltam, akkor egy szobán kellett osztoznom valakivel, és az egy borzalmas élmény volt, mert egész idő alatt csak ordított.” - mesélte.

„Aztán besétáltak, felvettük a szemkontaktust. Szerencsére volt köztünk egy függöny, de annyira kínos volt, hogy úgy éreztem, nem tudok beszélni.”

- folytatta.

@madi_lane_ Reply to @posey2010 #fyp ♬ Afterglow - Ed Sheeran

Később suttogva elmondta a férjének, hogy az exe lépett be a szobába, szerencsére azonban nem az exférje, akitől már van egy közös gyermekük, hanem egy régebbi, még középiskolás kapcsolata. Azért így is elég kínos.

A kommentekből kiderül, hogy jó páran éltek át hasonló szituációt, volt, aki rosszabbat is:

„A bátyám jelenlegi csaja és exe ugyanabban a kórházban szült, 2 ajtónyira egymástól, ugyanazon a napon. Mindkettőnek ő volt az apja.”

- írta az erős sztorit az egyikük.

„JAJ. A srácom exe volt a nővér, amikor én a kórházban voltam.” - írta egy másik.

Sokan pedig arról osztották meg a véleményüket, amivel mi is erősen egyetértünk, hogy egy ilyen helyzetben szobán osztozni egészen borzasztó dolog lehet, hála istennek, nálunk azért a kórházak legalább a szülés alatt garantálják a privát szobákat.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása

GYEREK
Vadiúj Porschét kapott szülési ajándékként az influenszer – szerinte minden nő ezt érdemelné
És ti mit kaptatok a gyerekszülés örömére?

Megosztom
Link másolása

Sok leendő anyuka kap ilyen-olyan ajándékot a várandóssága kapcsán, időnként még a szülés után is gondolnak az anyára, ám általában ezek csak babaruhák, egy csokor virág vagy valami más babás ajándék. Nem így történt ez azonban azzal a Kamille nevű influenszerrel, aki egy vadi új Porschét kapott férjétől.

Kamille egyébként énekesnő is, de TikTok csatornája alapján sokkal inkább fényűző életmódját hirdeti, amit ez a videó is jól mutat.

Az egyik videójában ugyanis azt láthatjuk, amint terhessége vége felé járva elmennek egy luxusautó kereskedésbe, hogy Kamille megkapja a szülési ajándékát.

Angolul erre ezt "push presentnek", azaz kitolási ajándéknak hívják.

Az üzletben természetesen nem csak az autót vehették át, kaptak virágot, ajándék kártyát, babajátékot és még alkoholmentes pezsgőt is.

Kamille a videóban azt is bevallja, hogy pocakja miatt már nehezen szállt be előző autójába, ezért is volt szükség a cserére, bár annak nem nevezhetjük, mert aztán hozzáteszi, hogy nem hajlandó lemondani előző luxusjárgányáról sem.

A videó alapján Kamille határozott elképzelése, hogy ő bizony megérdemli ezt az autót, sőt véleménye szerint mindenki ezt érdemelné.

„Olyan keményen dolgoztunk! Ez az új autó egy ajándékom, amiért egy egész új embert hozok a világra!”

Videója elképesztő sebességgel terjedt el, már több mint 1,9 millió megtekintésnél jár és persze több vicces hozzászólás is érkezett.

„Az én szülési ajándékom egy olyan gyerek volt, aki 2 éves koráig éjszakánként 5-7-szer ébredt fel” – írta az egyik ironikusan.

Egy másik aztán hozzátette, hogy szülés után egy párnát kapott, amire az volt írva, hogy „szuper anya”.

A videót itt lehet megnézni:

@kamilleofficial YASSSS!!! What I deserve! All thanks to God!! I’ve worked so hard & it’s a beautiful thing to enjoy the rewards. Baby push present yayyyyyyy #porsche ♬ original sound - KAMILLE

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


GYEREK
20 évesen már 3 gyermekes anya volt, ezért gyakran belekötnek a kommentelők
Volt olyan hozzászóló, aki szerint nem volt jó ötlet gyerekfejjel gyereket vállalni, más meg azt kérdezte, hogy mind a három gyereknek ugyanaz-e az apja. A 21 éves tiktokker szerint ő gyereknevelésre termett.
Sassy - sassy.hu
2023. november 11.


Megosztom
Link másolása

Szülőnek lenni nagyszerű, ám időnként stresszel, nehézségekkel, folyamatos éberséggel és készenléttel járó feladat.

Különösen, ha több gyermekünk is van. Különösen, ha azok még kicsik, és nem el kell őket látni. És főleg, ha valakinek már 21 évesen három kisgyermeke van.

Vanity, egy külföldi vlogger, aki maga is nagy családból származik (tízen vannak testvérek), 18 évesen szülte első gyermekét, Greysont. A következő évben adott életet második gyermekének, Naliának, harmadik gyermeke, és húszéves volt, amikor megszületett a harmadik gyermeke, TJ.

A 222 éves, három gyermekes anya TikTokon osztja meg a gondolatait, érzéseit, a mindennapjaikban adódó kihívásokat. Arról is posztolt, milyen arcot vágott, amikor megtudta, hogy szülés után nyolc héttel újra terhes lett, és időnként válaszol a kommentelők kérdéseire is.

Akik azért kóstolgatják rendesen az életkora és a 3 gyerek miatt. Volt olyan hozzászóló, aki szerint nem volt jó ötlet gyerekfejjel gyereket vállalni, más meg azt kérdezte, hogy mind a három gyereknek ugyanaz-e az apja. Más meg azt írat, előbb férjhez kellett volna mennie, és csak azután gyereket csinálni.

Íme, egy nem túl kedves kommentelőnek adott válasz:

@mamavanityyy Replying to @Wrath ♬ original sound - 🤷‍♀️

Ezekre Vanity elég türelmesen válaszolgat.

A fiatal nőnek a meggyőződése, hogy arra született, hogy gyerekeket hozzon a világra és gondoskodjon róluk. Bár van szakmája, az anyaságot tartja fő hivatásának.
@mamavanityyy Mommy content..??? ❤️❤️❤️! #fyp ♬ original sound - Alpha Family


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Nem is gondoltuk volna, hogy ilyen komoly jelentősége van Katalin hercegné kék blúzának
A hercegné mellett korábban már olyan sztárok is viselték ezt a ruhát, mint Jenna Ortega, Olivia Rodrigo vagy Gwyneth Paltrow.

Megosztom
Link másolása

A brit királyi udvar mindig is híres volt arról, hogy ha kell, akkor komoly ügyek mellé is oda tudnak állni. Katalin hercegné legújabb megjelenésével is ezt bizonyította.

A hercegné ugyanis múlt hét pénteken egy élőben közvetített jótékonysági eseményen jelent meg egy különös kék szettben.

Vilmos herceg felesége egy Lisou blúzt viselt, amelyen mélykék alapon apró szivárványok is szerepeltek.

Ezzel a ruhával Katalin a legújabb Shaping Up nevű kezdeményezésére hívta fel a figyelmet. A projekt lényege, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek első öt évére, ami a legfontosabb életszakasz a fejlődés szempontjából.

A hercegné mellett korábban már olyan sztárok is viselték ezt a ruhát, mint Jenna Ortega, Olivia Rodrigo vagy Gwyneth Paltrow.

Katalin egyékbént egy beszédet is mondott az esten, és adományozásra buzdított mindenkit az üzenetével.

(via dresslikeadutchess.com)


Megosztom
Link másolása