GYEREK

5 tipp, hogy hogyan beszélj gyermekednek a halálról

A halál mindenki számára nehéz dolog, de egy gyereknek elmagyarázni, talán a legnehezebb.

Megosztom
Link másolása

Alapvetően sokunknak nehéz beszélni a halálról. Ez azonban hatványozottan igaz, mikor a gyerekeinkkel kell erről a témáról beszélni, hiszen nekik még csekély rálátásuk van az élet ezen részére.

Egyszer azonban sajnos mindenki számára előkerül a halál témaköre, és érdemes felkészülten belekezdeni, ugyanis ha beszélünk róla, az már előjáróban segítheti a gyász feldolgozását.

Egy neves pszichoterapeuta John Halker most adott néhány tanácsot a Daily Mailnek, ami segítheti a halállal kapcsolatos beszélgetést, valamint azt is, mit érdemes mindenképp elkerülni a beszélgetés során.

1. Vedd figyelembe az életkorukat, és használj ennek megfelelő nyelvezetet

John szerint az első dolog, amit figyelembe kell venni, mielőtt a gyerekkel a halálról beszélünk, az életkoruk. Ez magától értetődő módon befolyásolja, hogy mit mondasz, és hogyan.

„Ha van egy két- és hatéves gyerekünk, akkor valószínűleg nem igazán értik, hogy mi az a halál, és mit jelent. Nehezen tudják elfogadni a gondolatot, hogy a halál végleges, és nem láthatnak valakit többé. A kicsit idősebb, hatéves kornál idősebb gyerekek talán már jobban megértik, hogy a halál egy ember életének a végét jelenti, ami egyenlő azzal is, hogy az illető nem tér többé vissza.”

A szakember azt javasolja, hogy időnként tegyünk fel nekik kérdéseket, hogy kiderítsük, mennyit tudnak már. Így biztosak lehetünk benne, hogy mindent megfelelően elmagyaráztunk.

„Fontos dolog, hogy nincs egy meghatározott megközelítése a témának, hiszen ez az adott személyes körülményektől függ. Ha valaki halálos betegségben szenved, és meg fog halni, nagyon fontos, hogy a gyermeknek lehetősége legyen megérteni, hogy ez mit jelent, és legyen lehetősége elbúcsúzni. Ha hirtelen halálesetről van szó - a körülményektől függően -, a gyermek talán szeretne levelet írni, amiben mindent elmond, amit el szeretett volna mondani.” - mondja John.

2. Olyan helyen beszéljetek, ahol biztonságban érzik magukat

Amikor nehéz híreket közlünk a gyerekkel, érdemes olyan helyet választani, ahol a gyerek jól érzi magát.

„Igyekszem elérni, hogy nálam se olyan legyen, mint egy sima tanácsadó szoba. Az az elképzelés, hogy valakinek el kell jönnie, és egy órán keresztül ülnie kell a szobámban egy kényelmes fotelben, nem igazán működik. Olyan helyen kell lenni, ahol ismerős terepen vannak. Ha a gyermek még kicsi, hagyhatjuk, hogy a játékaival játsszon közben.” - tanácsolja a szakértő.

Más gyerekek számára ez a megszokott hely lehet akár egy nem túl zsúfolt játszótér vagy egy sokkal nyugodtabb környezet is. Tényleg, minden a körülményektől függ.

„Sokszor elmegyek velük sétálni a parkba, mert az jó környezet lehet.”

3. Nyugtasd meg őket, hogy nem baj, ha szomorúak vagy dühösek

A felnőttekhez hasonlóan a gyászt átélő gyerekek is a legkülönbözőbb érzelmek széles skáláját érezhetik. Fontos, hogy segítsünk nekik megérteni, hogy rendben van, bármit is éreznek.

„A gyerekek a halál kapcsán sokféle érzelmet átélhetnek - lehet, hogy dühösek, hogy a szülő elhagyta őket, vagy nagyon szomorúak. Fontos, hogy tudassuk velük, hogy nem baj, ha szomorúak, sírnak vagy bármit éreznek. Segítségképpen hozhatsz példákat arra, hogy más emberek hogyan kezelik a gyászt, és normalizálhatod az összes lehetséges érzésmódot. Felnőttként fontos, hogy érzelmileg képzettek legyünk a halállal kapcsolatban, és beszéljünk a saját érzéseinkről. Így normalizáljuk a gyász körüli érzelmeket.” - mondja.

A gyerekek számára nagyon hasznos, ha tanúi lehetnek annak, ahogy a felnőttek beszélnek a halálról és arról, hogy mit jelent ez számukra. Nem baj, ha sírunk vagy kimutatjuk a gyászunkat a gyerekek előtt, mert így rájönnek, hogy ez tényleg teljesen normális.

4. Legyen egyértelmű, hogy ez nem az ő hibájuk

John szerint a nagyon fiatal gyerekek gyakran nehezen értik meg, mi a halál, vagy miért történik. Emiatt gyakran tévesen azt gondolják, hogy egy szeretett személy elvesztése valahogyan "az ő hibájuk".

„Ez nem szokatlan jelenség: ha rosszalkodtak vagy bajba kerültek az iskolában, azt gondolhatják, hogy valakinek a halála az ő hibájukból következik. Amikor egy gyerekkel beszélünk, nagyon fontos, hogy teljesen biztosak legyünk abban, hogy nem gondolják, hogy valakinek a halála bármilyen módon az ő hibájuk.”

5. Bátorítsd őket, hogy folytassák a normális életüket

A felnőttek gyakran szoronganak azon, hogy mennyi idő a megfelelő idő a gyászolásra. Félnek hamarabb jól érezni magukat. A szakértő szerint ez a gyerekekkel is megtörténhet, ezért érdemes elmagyarázni nekik, hogy nem baj, ha valami rossz dolog után képesek jól érezni magukat.

Az is fontos, hogy miután már megtörtént a beszélgetés, próbáljuk meg őket visszaterelni a megszokott rutinhoz, mert ez megnyugtató lehet számukra.

És amit mindenképp kerüljünk el: az eufemizmusokat

Sokan használunk olyan kifejezéseket, mint az elment és az elaludt, amikor valakinek a haláláról beszélünk, de a szakértő szerint ezek a gyerekek számára összezavaróak lehetnek.

„A gyerekek hallják ezeket a kifejezéseket, és elgondolkodnak, hogy mit jelentenek, ezért használjunk olyan szavakat, mint a meghalt vagy a halott.” - magyarázza.

Ha olyan eufemizmust használunk, mint például elaludt, akkor a gyerekek elkezdhetnek azon aggódni, hogy egyszer csak ők is elalszanak, és többé nem ébrednek fel.

„Próbálj meg tehát közvetlen lenni, és a megfelelően kifejező szavakat használni. Aztán adj nekik időt, hogy fel tudják dolgozni és meg tudják érteni a hallottakat.” - zárja tanácsait John.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GYEREK
A Rovatból
Csinos, fiatal bébiszittert fogadott az anyuka, most mindenki hülyének nézi miatta
Szerinte nem is az a bosszantó, hogy az emberek azt hiszik, a férje megcsalná, hanem az, hogy teljesen alap az is, hogy a lány is benne lenne. Mintha nem is lenne más választása.
K.O. - sassy.hu
2024. február 12.


Megosztom
Link másolása

TikTokon jelent meg egy videó, amiben egy anyuka elkezdi azt ecsetelni, mennyire buta döntést hozott egy másik anyuka akkor, mikor egy 21 éves fiatal és csinos au pair-t, azaz bent lakásos, külföldről érkező bébiszittert fogadott.

„Ő [a bébiszitter] egy szuper dögös, Victoria's Secret szupermodell kinézetű, 21 éves, aranybarnára sült lány. Az anyuka viszont csak egy átlagos amerikai csinoska.”

– kezdte videójában.

Az említett anyuka azonban nem tűrte csöndben a vádakat, és egy saját videóban reagált, ahol elmagyarázta, miért is döntött úgy, ahogy.

Katie, az anyuka így kezdte a visszavágást, miután bevágta a fent említett részletet a videójába:

„Én vagyok az az átlagos amerikai nő, aki elég hülye volt ahhoz, hogy egy Victoria's Secret modellt alkalmazzon dadának.”

Ezután kifejtette, hogy többek között azért merte felvenni a lányt, mert például – kapaszkodj meg – megbízik a férjében. Érdekes indok, nemdebár?

„Igazából nagyon biztonságos, csodálatos kapcsolatunk van. Tudom, hogy nehéz elhinni” – mondta el.

Majd hozzátette, hogy nem szokása valakit a külseje alapján diszkriminálni.

„Tudom, hogy nagyon nehéz elhinni, mert most már én vagyok ez a nemkívánatos vén banya, értem én. De régen én is egy nagyon dögös 21 éves lány voltam. És rengeteg megbélyegzéssel és ítélkezéssel kellett megküzdenem az olyanoktól, mint te, akik azt hitték, hogy le akarok feküdni a pasiddal. Tisztázzunk valamit nagyon világosan. Csak azért, mert gyönyörű voltam és 21 éves, nem jelenti azt, hogy nős férfiakkal feküdtem le.”

Majd elmagyarázta, hogy sokkal fontosabbnak tartja, hogy a dadusuk kompetens legyen a belső tulajdonságai alapján, legyen energiája a két gyerekhez, és viselkedjen jól velük. És ezek sokkal jobban érdeklik, mint a lány külseje.

@whenkatiemetharry 😤 now whats YOUR take? Because something about this really rubs me the wrong way and it surprisingly has nothing to do with the connotation that my Husband would cheat. That literally ruffles zero of my very secure feathers 🙃 What DOES however bother me is this very much sounds like if the man wants to sleep with her then it’s a done deal as if the young woman in the equation has NO choice. Why do all these comments sound like ALL beautiful young women are game for sleeping with a married man ?!? Like wtf…and the reality is the type of person who would be more likely to fall into those toxic type of patterns has so much more to do with what’s going on on the INSIDE than what’s going on on the OUTSIDE. A persons energy, the way they treat my children and me, the way they interact with my husband are far more important and telling than the way they look. Does this make sense ? #momtok #aupair #hotnanny #cheatinghusband #hottake #twinmom #fyp #trending ♬ original sound - Katie & Harry

A leírásban arra is kitért, hogy egyébként nem is az az alapfeltevés idegesíti fel, hogy a férje tuti megcsalná, hanem az, hogy teljesen alap, hogy a lány is azonnal benne lenne. Mintha másképp nem is lehetne.

„Miért hangzanak ezek a hozzászólások úgy, mintha MINDEN gyönyörű fiatal nő hajlandó lenne lefeküdni egy nős férfival?!”

A hozzászólók között jó pár dadus is írt, akik elmondták, hogy soha eszükbe sem jutott lefeküdni a munkaadójukkal.

Ezt követően Katie még egy videót posztolt, amiben bikiniben látható, ugyanis kiderült, hogy azért eléggé megviselte, hogy átlagosnak nevezték.

„Próbálom feldobni magam, miután az internet azt mondta, hogy a férjem meg fog csalni, és elhagy egy 10 évvel fiatalabbért” – írta viccesen a videóhoz.

@whenkatiemetharry Replying to @Miss Goldieme trying to hype myself up after the internet told me my husband is gunna cheat on me and leave me for someone 10 years younger 💃🏽 🙃 • #momtok #trendingsound #momsoftiktok #hotnanny #aupair #cheatinghusband #hottake #fyp ♬ Never Lose Me - Flo Milli

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása

GYEREK
A Rovatból
11 gyereket szült 8 különböző férfitól, szerinte sokkal jobb a több apa, mint egyetlen egy
A magyarázata ugyan elég érdekes. A kommentelők persze nem kímélik, de a nő vicces válaszokkal teszi őket helyre.

Megosztom
Link másolása

Közel egy tucatnyi gyereket nevel egy Phi nevű nő, akit rengeteg kritika ért, mióta bevallotta, hogy a 11 gyereke 8 különböző apától született.

Elmondása alapján pedig jobb, mintha csak egy lenne. Bár a magyarázata elég sajátos.

Állítása szerint ugyanis, ha csak egy apukája lenne a gyerekeknek, és azzal bármi történne, akkor nem maradna ugyebár egy sem. Így viszont, ha a nyolc apuka közül mondjuk egy meghal, kettő meg csak eltűnik, akkor is marad még öt. Logikus, igaz?

@phieudoraa #answer to @kalasoo like duhhhh yall gotta do the math… #babydaddyproblems #babymamachallenge #babymamatiktok ♬ original sound - PhiPhi🍭

Phi elmondása szerint azonban ő jól megvan egyedül, ezért kizárólag baráti kapcsolatot ápol a nyolc édesapával. Tisztelik egymást, nem szólnak bele egymás dolgába, és szerinte ez jól is van így.

A kommentelők azonban nem kímélik a sokgyerekes édesanyát, és olyan kérdésekkel szekálják, minthogy mennyi gyereket tervez még, illetve hol keresi ezekhez az apajelölteket.

A nőt nem kell félteni, ezekre is vicces válaszokat adott, minthogy szeretne még 19 gyereket, hogy meglegyen a 30 vagy, hogy társkereső appon keresett apákat, de mivel az már kimerült, Facebook Marketplace-n és üres hirdetőtáblákon keresi a vállalkozó szellemű jelölteket.

Persze ennek ellenére is sokak szerint jobb lenne, ha fogamzásgátlót használna, vagy csak szimplán leállna ezzel a rossz szokással - merthogy ennyi gyereknél a hozzászóló szerint már szokásról lehet beszélni.

@phieudoraa Replying to @paulahanleylara ♬ original sound - PhiPhi🍭

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása


GYEREK
A Rovatból
Sokkolta a hír a férfit, amikor kiderült, hogy 37 gyereke van
Ugyan a 62 éves férfi volt nős, mégsem született sosem gyereke. Legalábbis ő azt hitte.

Megosztom
Link másolása

A 62 éves Peter Ellenstein nagyon sokáig abban a hitben élt, hogy nincs családja. A férfi azonban az 1980-as '90-es években spermadonor volt, ugyanis pénzt szeretett volna gyűjteni egy színházi társulat indításához fiatalabb korában.

Aztán egy napon, 2017 októberében felbukkant az egyik biológiai gyermeke, aki Facebookon írt rá édesapjára. Azóta a férfi rádöbbent, hogy egészen pontosan 37 gyermeke született.

Az első üzenetről Peter egy interjúban elmondta, hogy örökre megváltoztatta az életét.

„Azt írta, hogy különös körülmények között küldött nekem üzenetet, de úgy véli, hogy talán én vagyok a biológiai apja. Annyira megdöbbentem, mintha derült égből villámcsapásként ért volna - odatartottam egy barátomnak, hogy olvassa el, aki szintén nem tudta elhinni. Üzenetet küldtem róla az akkori feleségemnek és a testvéreimnek, akik azon tűnődtek, hogy nem lehet-e átverés. De nem volt az. Visszaüzentem Rachelnek, és megbeszéltük, hogy még aznap este találkozunk, és csodálatos volt.” - mesélte.

„Megöleltük egymást és sírtunk, de azonnal megkedveltük egymást, és végül egészen a kora reggeli órákig beszélgettünk.”

Azóta lánya, Rachel segítségével Peter már 36 gyermekkel tartja a kapcsolatot az összesen 37 gyerekből.

„Három héttel később újra találkoztam Rachellel, és volt egy listája további 11 gyermekről, akiket megtalált. Aztán felmentem egy genealógiai oldalra, és minden hónapban találtam egy újabbat, szóval elkezdtem megkeresni az összeset.”

Peter eddig 34 gyerekével találkozott, és legalább egy tucatnyival rendszeresen tartja a kapcsolatot. Elmondása szerint álmaiban nem gondolta, hogy ez lesz abból, hogy ő egyszer anno pénzt akart keresni.

„Akkoriban a klinikán azt mondták, hogy az adományozás névtelen, bár beleegyeztem, hogy bármelyik utódom felkutathat engem orvosi vészhelyzet esetén - ha például szükségük lenne a csontvelőmre egy transzplantációhoz. Így hát elmentem, és többnyire elfelejtettem az egészet.”

A férfi nem bánja, hogy így alakult, elmondása szerint ugyanis az, hogy a biológiai gyermekeivel találkozhat, az egyik legjobb dolog, ami valaha történt vele. Rendszeresen jár családi vacsorákra, több gyermeke esküvőjén is részt vett, sőt az egyik fiával egy háromhetes európai körutazásra is elment.

A kapcsolattartásban egy privát Facebook-csoport segíti, amiben az összes gyermeke benne van.

Azt mondja, észrevette, hogy van bennük közös vonás, ugyanis mindegyikük szereti a társasjátékokat, a podcasteket és a szóvicceket.

Peter korábban volt már házas, és persze több párkapcsolata is volt, de saját családot sosem alapított. Talán nem is baj.

„Soha nem volt saját családom, és ez talán megkönnyítette a helyzetet, mert nem volt semmilyen kötődésem a biológiai családomhoz, amikor elkezdtem találkozni a donorgyerekeimmel. Ez nem ugyanaz a kapcsolat, mintha gyermeket nevelnél - némelyikükhöz nagyon közel állok, némelyikükhöz viszont kevésbé. A velük való kapcsolatom azon alapul, hogy ők mit akarnak tőlem.” - zárta mondandóját az egykor donor, ma boldog, 37 gyerekes apuka.

Forrás: The Sun


Megosztom
Link másolása


GYEREK
Nevelési tanácsokat adott mosolyogva a neten, közben kínozta és éheztette a gyerekeit a horroranya
Korábban is kiszúrták páran, hogy valami nem stimmel a családdal, de csak akkor derült ki, mekkora a baj, amikor elszökött otthonról az egyik gyerek és kitálalt.

Megosztom
Link másolása

Börtönbe megy az influencer anya, aki úgy adott nevelési tanácsokat Youtube-on, hogy közben kínozta és éheztette a gyerekeit.

A 42 éves Ruby Franke éveket tölthet a rács mögött gyermekbántalmazásért. Egy utahi anyát, akit kemény nevelési tanácsai miatt a YouTube influencerévé tettek, legalább négy év börtönre ítéltek gyermekbántalmazásért.

A Utah államban élő mormon nő és férje hat gyermeket nevelt, és rendszeresen tettek közzé tartalmakat, szülői tanácsokat osztogattak.

2015-ben indított csatornájukat, a 8 Passengerst kétmillióan követték. Amikor a férjével elváltak, akkor a nő az üzlettársával, Jodi Hildebrandttal együtt posztolta a videókat.

Már régóta keringtek olyan pletykák, hogy nem bánnak jól a gyerekeikkel, volt olyan videóösszeállítás is, ami sokaknak nem tetszett, kritizálták a szigorúsága miatt, meg hogy azzal fenyegetőzött, hogy levágja a gyerek plüssálatkájának a fejét, de ebből még nem derült ki, mi is a valóság. A hat gyereke közül az egyik hiába mondta, hogy az anyaja nem az a jó anya, mint amilyen színben feltünteti magát, de még ezzel sem foglalkozott a hatóság.

Arra, mi történik a házban, 2023 augusztusában derült fény. Az egyik gyerekük, egy 12 éves fiú kopogtatott be a szomszéd házba, enni és inni kért. A fiú az ablakon át szökött meg otthonról. Azonnal kórházba szállították részben a kóros alultápláltság miatt, részben pedig azért, mert olyan sebek voltak rajta, amelyeket szorosra húzott kötél okoz.

Amikor a hatóságok házkutatási parancsot kaptak, a gyerekeket a a család- és gyermekjóléti szolgálat gondozásába helyezték, az anyát letartóztatták.

A gyerekek sokszor nem kaptak enni és inni, előfordult, hogy ágyban sem alhattak, gyakran eltiltották őket a szórakozástól. Előfordult büntetésként verés, kikötözés is, illetve az, hogy az egyik gyereknek kaktuszok közé kellett ugrania.

A gyerekek nem jártak iskolába, otthon tanították őket, ezért sem derülhetett ki hamarabb, milyen bántalmazásokat szenvedtek el éveken át.

A nő most könnyes szemmel kért bocsánatot a bíróságon. Egyelőre nem tudni, hány év szabadságvesztésre ítélik az egyes vádpontok alapján, és azt sem, hogy üzlettársa és bűntársa milyen büntetést kap.

Megosztom
Link másolása