FONTOS

5+1 ok, miért jó gyalog menni az iskolába

Gyakran gyorsabb, mindig egészségesebb és olcsóbb, és egész biztos, hogy a környezetnek jót tesz. Mert minél többen gyalogolnak, annál jobb lesz a többieknek is.
Solomayer Anna - sassy.hu
2023. november 28.


Megosztom
Link másolása

Hahó, a matek munkafüzet a konyhaasztalon maradt! Csomagoljak akkor kekszet vagy még megvan a tegnapi? Uhh, nagyon jól néz ki ez a szoknya, de 4 fok van kint, lécci vegyél akkor egy vastagabb harisnyát... Hogy már fél nyolc van??? Akkor elviszlek kocsival! Tessék? Hogy inkább gyalog mész? De miért?

1. Mert úgy gyorsabb!

Emlékszel, Anya, mikor múlt hét kedden kocsival mentünk, és ki kellett szállnom két utcányira a sulitól, mert akkora volt a dugó, hogy elkéstem volna, ha végig autóval megyünk?

Vagy amikor bejött a hideg, és még le kellett kaparni a jeget a szélvédőről, belül meg a párát kellett lefújni, na aznap nem is értünk be időben.

Szóval inkább gyalog mennék, akkor csak rajtam múlik, mikor érek be. Hogy menjek busszal? Két megállót? Azért felesleges bérletet venni, meg hát láttad te is, a buszok is csak állnak a dugóban minden reggel. Na, mentem, puszi!

2. Mert úgy egészségesebb!

Képzeld, Anya, tegnap bejött Emma anyukája és tartott egy kiselőadást arról, hogy miért jó gyalog járni suliba! Hogy attól nem csak egészségesebbek leszünk, de jobban is tudunk majd tanulni. Ezt mondjuk nem értem, hogy hogy, de Marcsi néni nagyon bólogatott, szóval biztos igazat mondott.  Valami Aktív Iskola Programnak hívják, ami arról szól, hogy többet mozogjunk a tesiórákon kívül is, és hogy ha az iskola ezt megszervezi, akkor pontokat kapunk, amiket be lehet majd váltani mindenféle sportszerre meg programra, átküldte a linket, majd nézd meg! Tök jó lenne, ha jövőre a mi sulink is csatlakozna ehhez! Meg van egy másik ilyen dolog, valami Millió lépés, az meg egy applikáció, lépéseket lehet gyűjteni, és nem csak nekem, neked is meg kábé bárkinek, akinek van mobilja, nagyiéknak is át kellene küldeni, hogy nyerhessen az iskola egy milliót! Amúgy meg kell ez a kis reggeli gyaloglás, mert úgyis egész nap ülök, és folyton elzsibbad a fenekem.

Andi néni mondta múltkor a tesiórán, hogy azért kell sokat gyalogolni meg futni, hogy ne a csontos fenekünkön kelljen ülnünk napközben.

Ja, és nem csak gyaloglással lehet lépést gyűjteni az app-ban, például nagypapáék kertészkedése is beírható, vagy az úszás edzés, vagy a te jógázásod, vagy amikor frizbizünk a kutyával...szóval elég sokat össze tudnánk szedni! Mentem, majd töltsd le apának is a cuccot, bringázást is beleszámolhatunk!

3. Mert úgy izgalmasabb!

Anya, nagy vagyok már, nem kell mindenhova kísérgetni! Ismerem az utat, ezerszer elmondtad már, mire kell figyelni, mit kell csinálni, ha baj van, kinek kell szólni... igeeen, a táskámon van a fényvisszaverő! Nem, tényleg ne vigyél be, nem lesz baj, egyszer ezt is el kell kezdeni.

Meg ha elviszel, akkor nem tudok a barátaimmal még egy kicsit beszélgetni menet közben.

Például digitális kultúrából lesz ma dolgozat, és... hát... na szóval a múltkor nem nagyon figyeltem, úgyhogy meg kell még kérdeznem a többieket, hogy mondott-e valami fontosat még Laci bácsi, vagy csak a könyvből fog kérdezni.

Meg azt is meg kell kérdeznem még suli előtt Ágitól, hogy ki mondta neki, hogy a Marci szerelmes a Lizába, mert szerintem az a valaki csak beképzelte magának ezt az egészet... vagy legalábbis remélem.

Nem, nem érdekel a Marci, főleg azért nem, mert nagyon béna a tájékozódásban, például azt se tudja, hogy kell eljutni a sulitól a postáig, a múltkor is nekem kellett egy nénit eligazítani, ő meg csak pislogott, hogy mennyire tudom az utcák nevét. Mondjuk, ha velünk jönne reggelente, és nem kocsikázna mindig, ő is tudná. De most sietek, hátha megint el kell igazítanom valakit az úton!

4. Mert úgy olcsóbb!

Amúgy meg Apa mondta, hogy ha gyalog megyek, megkapom zsebpénznek a bérlet árát! Sőt, ha kiszámolom, mennyi benzint spórolunk így, azt is odaadja nekem!

De szerintem bele kéne számolni az autó többi költségét is, a biztosítást, meg a műszaki vizsgát, meg... mi is van még? Igen, parkolási díj, szerviz, téli-nyári gumi… És hát gyerekülés se kell hozzá, meg takarítani sem kell.

Jó, arról nem tehetek, hogy ilyen sáros az idő, majd Mikulásra kitisztítom a cipőmet. A bicikli meg a roller is pénzbe kerül- jut eszembe, lassan kinövöm a mostanit!-na de én már nem is mernék a mostanival se menni,  mert nálunk már többet is elloptak a suliban, szóval inkább majd hétvégén bringázom, veletek. Egyébként az is jó a gyaloglásban, hogy nem tud megbüntetni a rendőr „gyorsmenésért” vagy azért, mert „rossz helyen álltam meg”, vagy hogy kanyarban előztem, vagy hogy…oké, oké, megyek már! De ugye a 315 forint buszpénzt a jövő heti színház látogatásra beraktad?

5. Mert úgy környezetbarátabb... vagy barátibb?

Persze, hogy az, Anyaaaa, hát tök környezetszennyező kocsival járni! A sok ember odapöfög az autójával a többiek orra alá, aztán mindenki beteg lesz.

Ha többen mennének gyalog az iskolába vagy a munkába, jobb lenne a levegő, azok az autók, amiket ilyenkor nem használnak, tovább bírnák és nem kéne őket lecserélni és nem kerülnének a szeméttelepre. Meg egyáltalán, az emberek nyugodtabbak lennének, nem stresszelnének azon, hogy mikor ütköznek össze a busszal vagy hogy lesz-e parkolóhelyük. És beszélgetnének is, mi például a lányokkal pont ezért szeretünk reggel együtt menni, mert akkor a fontos dolgokat megbeszéljük még suli előtt, és utána tudunk figyelni az órákon, jobban tudunk koncentrálni. Ja és képzled, Kristóf bácsi mesélte múltkor rajzórán, hogy Japánban vagy Amerikában vagy nem tudom, hol, de már vannak olyan járdák, amik áramot tudnak csinálni! Hogy megy rajta az ember, és abból valahogy energiát csinálnak.

És hogy magyarok is fejlesztettek már ilyet, az volt a neve, hogy FUTI, de valamiért én nem találtam róla semmit a neten, csak hogy nyertek vele díjat még régebben.

Kár, pedig milyen király lenne, ha nálunk is lenne ilyen járda... szerintem még táncolnának is rajta az emberek! Rá lehetne kötni a karácsonyi díszkivilágítást, vagy úú, lehetne direkt egy ilyen fényfal, és minél többet ugrálsz vagy táncolsz rajta, annál többféle szín lenne rajta, vagy...á, majd megbeszéljük a többiekkel, milyen lehetne, most megyek, suli után találkozunk!

+1 Mert minél többen gyalogolnak, annál jobb lesz a többieknek is!

De Anya, Te nem hallottál még a gyalogbuszról? Jó, tegnapig én sem,  de a negyedikes Robi mesélte, hogy az unokatesói, akik Budakalászon laknak, azzal járnak suliba. Mármint igazából semmi extra, csak azt csinálják, mint mi  tavaly, amikor közösen mentünk iskolába meg óvodába az osztálytársakkal meg a testvéreikkel. Igen, amikor még egy-két anyuka is jött velünk.

Na, ezt hívják ők gyalogbusznak, bár szerintem inkább sulivonatnak kéne hívni, mert mi olyanok voltunk, mint egy nagy tehervonat, amire minden háznál rácsatlakoztatnak még egy-két vagont.

Na, és ők ezt már évek óta úgy csinálják, hogy még bérlet is van rá, és be van osztva, melyik nap melyik szülő kíséri a vonatot, izé, buszt.  Van több vonal, hogy ne kelljen mindenkinek végiggyalogolni a környéket, amíg mindenkit összeszednek. Még „Bringásreggeli” is szokott lenni minden évben, amikor ilyen Autómentes hét, vagy mi van, és akkor minden gyerek, aki nem kocsival jött, hanem biciklivel vagy rollerrel vagy gyalog, az kapott valami kis meglepetést meg reggelire kakaós csigát vagy müzliszeletet meg ilyesmit. A felnőttek meg kaptak kolbászt meg sajtot, és persze kávét. Hát egy kakaós csigáért tökre megéri az a pár lépés, szóval jó lenne, ha jövőre nálunk is lenne ilyen. Hogy miii, pont kakaós csigát csomagoltál mára??? Te vagy a legjobb!!! Na, majd ha beértünk a lányokkal, meg is eszem, menet közben nem akarom, mert akkor nem tudok figyelni arra, mit mesélnek. Szia, és ne felejts el te is gyalog menni és gyűjteni az osztálynak a lépéseket!

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
Keményen odaszúrtak Ernyey Bélának a 38 évvel fiatalabb felesége miatt
„Normális, hogy Ernyey Béla 38 évvel fiatalabb felesége lemondott a jogászkarrierjéről, mert a férje megkérte rá? Szerintem nem az!”

Megosztom
Link másolása

Érdekes és tanulságos vitát váltott ki egy debreceni vállalkozó a Facebook-oldalán.

A téma az olyan párkapcsolat volt, amelyikben kifejezetten nagy a korkülönbség. Ehhez példaként Ernyey Béla és Balaton Dóra házasságát hozta fel példaként.

Mint azt sokan tudjátok, a 81 éves színész 2009-ben kötött házasságot a nála 38 évvel fiatalabb Balaton Dórával.

Több interjút is adtak a kapcsolatukról, szívesen nyilatkoztak tévéműsorokban is, mivel sokakat érdekelt, hogyan működtethető egy párkapcsolat ekkora korkülönbséggel.

A vállalkozó a Facebook posztban ezzel a kérdéssel indított:

"Normális, hogy Ernyey Béla 38 évvel fiatalabb felesége lemondott a jogászkarrierjéről, mert a férje megkérte rá? Szerintem nem az!"

Úgy véli, az, hogy a pár 15 éve sülve-főve a nap 24 órájában együtt van, annak köszönhető, hogy Ernyey Béla a kapcsolat elején arra kérte az akkor még huszonéves fiatal nőt, hogy tegye félre a karrierjét. Így minél több időt tölthetnek együtt.

"Lemondott a karrierjéről. Jogász volt, most pedig Ernyey Béla mindenese. Személyi asszisztens, menedzser, kéziratolvasó. Én elhiszem, hogy a gazdag színész esetleges halála után sem lesznek anyagi gondjai a hölgynek, szóval nem valószínű, hogy vissza kell mennie ügyvédbojtárnak valahova, hogy előteremtse a megélhetésére valót, de mégis, nekem furcsa az, hogy valaki nem kis munka árán elvégez egy jogi egyetemet, aztán hagyja az egészet a francba, mert a párja nem bírja elviselni, ha ő a hétköznapokat, mint bármelyik normális ember, a munkahelyen tölti"

- írja a posztban.

"Ha nálunk lenne egy ilyen szerelmi kapcsolat a családban, akkor én nagyon félteném a gyermekem a jövőben várható magánytól meg csalódástól, és haragudnék arra az emberre, aki saját maga leélt egy teljes értékű felnőtt életet, bejárt egy sikeres karrierutat, majd ugyanezt a gyerekemtől azért vette el, hogy neki jó társaságban teljenek a szépkorú évei. Mi ez, ha nem önzőség?"

Mint arról az nlc.hu beszámolt, Ernyey Béla reagált a leírtakra.

"Leszögezem, hogy a mondatok szerzőjével soha nem találkoztam, így semmilyen személyes konfliktus nem áll annak a hátterében, hogy az illető azóta üldöz minket, amióta Dórival elkövettük azt a ‘bűnt’, hogy egymást választottuk. Mert a jelenség, hogy a kapcsolatunkat pellengérre állítja, sajnos, nem új keletű. Így ezen nem is lepődöm meg, mégis elszomorít, hogy újra és újra megtapasztalom, hogy amíg én egész életemben igyekeztem úgy élni, hogy senkit ne zavarjak, addig velem kapcsolatban jó páran nem érzik az etikai határokat"

– mondta Ernyey Béla.

A vállalkozó kommentjében indokolta meg újra, miért írta a posztot:

"Sajnálom, hogy vannak, akik rosszindulatúnak tartják a mai bejegyzésemet, pedig nem a bántó szándék vezérelt, és nem állítottam semmiféle „bulváros” valótlanságot az írásomban! Nem kérdőjelezem meg Ernyey Béla és Dr. Balatoni Dóra szerelmének tisztaságát vagy azt, hogy ez a két ember őszintén jól érzi magát együtt! Nem ez a kérdés. Én csak arról írtam, - két hasonló korú lány édesapjaként -, hogy engem szülőként megrémítene, ha a gyermekem hozna egy hasonló döntést, mert attól félteném, hogy túl nagy áldozatot hoz a karrierje és a magánélete tekintetében, olyan áldozatokat, melyek súlyát talán csak utólag értené meg, amikor ez a nagyszerű szerelem valamiért véget ér."

Ti mit gondoltok a témáról?

Via nlc.hu

Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
Ezt az 5 biztonsági hibát te is elköveted a telefonoddal egy hacker szerint
Sőt, ha csak a telefonoddal hibáznál ekkorát, még örülhetnél is. De az összes eszközödön elköveted.

Megosztom
Link másolása

Egy hacker a MailOnline-nak elárulta azokat a gyakori biztonsági hibákat, amelyeket sokan elkövetünk, és így kiszolgáltatottá tesszük magunkat és a pénzünket.

Kieran Burge korábban hacker volt, most a Prism Infosec biztonsági tanácsadója, aki a vállalatok kiberbiztonsági rendszereit teszteli, hogy ellenőrizze, vannak-e gyenge pontjai. Burge öt olyan hibát árult el, amelyet te is elkövethetsz, de azt is megmondja, hogy hogyan védekezhetsz a támadások ellen.

1. Nem frissíted a szoftvert

Az egyik leggyakrabban elkövetett hiba. Burge azt javasolja, hogy mindig gondoskodj arról, hogy telefonodon és a számítógépeden naprakész szoftvereket használj.

Ha frissítés jelent meg, az legtöbbször azért van, mert biztonsági probléma merült fel.

Ha egy biztonsági problémát a hackerek azonosítanak, azt megosztják az online fórumokon, ami aztán még több ember tudomására jut.

Ha nem frissítesz, mások könnyedén hozzáférhetnek az eszközeidhez és az azokon tárolt bizalmas adatokhoz.

2. Nem találsz ki új jelszavakat

A második legnagyobb hiba, amit szinte mindenki elkövet: ugyanazt a jelszót több készüléken, alkalmazásban, webhelyen is használja. „Nem számít, hogy hol adsz meg adatokat, nem tudhatod, hogy mit fognak kezdeni azokkal az információkkal, vagy hogyan fogják megvédeni azokat".

A jelszavak újrafelhasználásának egyik fő kockázata, hogy ha egy webhelyet megtámadnak a bűnözők, hozzáférést szerezhetnek minden más olyan webhelyhez, amelyen ugyanazt a jelszót használod.

Burge elmondta, hogy amikor egy vállalatot megtámadnak, gyakran egy nagy adatbázis-dömpinget osztanak meg a darkweb-en, amely tartalmazza az összes adatot.

„Lesznek olyan adatbázisok, amelyek a fiókok felhasználónév-jelszó kombinációit tartalmazzák - tette hozzá. - Ha újra felhasználod a jelszavakat, akkor bármelyik hacker átveheti ezt a kombinációt, és felhasználhatja arra, hogy megszerezze az irányítást a dolgaid felett”.

3. Mindent megosztasz online

A biztonsági szakértő a túl sok posztolástól is óvott. Mivel a közösségi média manapság a legtöbbünk életének szerves része, egyre több tartalmat osztunk meg.

Burge szerint a hackerek átfésülik az internetet, hogy olyan információkat találjanak, mint a születési dátum, a cím és az olyan gyakori biztonsági kérdésekre adott válaszok, mint az anya leánykori neve vagy a háziállatok neve.

„Ha már megvan az összes információ, akkor bizonyos technikákkal fel lehet hívni a mobilszolgáltatókat, és meg lehet győzni őket, hogy a mobilszámot egy új SIM-kártyára írják át.”

Ezt aztán arra tudják használni, hogy megkerüljék a kétfaktoros hitelesítést, és hozzáférést kapjanak az összes fiókjához, beleértve az online banki szolgáltatásokat is.

4. Nyilvános WiFi-t használsz

Burge azt javasolja, hogy kerüld el a nyilvános WiFi hálózatokat - például a kávézókban, üzletekben, és a repülőtereken.

A legtöbb ilyen hálózat nincs titkosítva, így az azon keresztül küldött adatokat bárki más, aki ugyanazt a hálózatot használja, rögzítheti.

Azt javasolja, hogy nyilvános hálózatok használata esetén használjon VPN-t, amely titkosítja az adatokat. Már ha tudod, hogy kell. Ha nem, akkor marad a saját korlátlan neted.

5. Minden érdekesre rákattintasz

Egyre több az adathalász e-mailek és szöveges üzenetek száma, némelyik hihetetlenül valósághűnek látszik - de

mielőtt bármire is rákattintanál, győződj meg róla, hogy amit látsz, az nem fake.

„Ébernek kell lenned mindenkivel szemben, aki olyasmit küld neked, amire nem számítasz - mondta Burge. - Ne kattints kétes linkekre, ne tölts le kétes fájlokat, ne ess bele a csapdájukba.”


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Ez a meglepő tünet egy hónappal is megelőzheti a szívrohamot a nők esetében
Nem csak mellkasi szorítás és zsibbadó bal kéz van a világon. Különösen nők esetében.

Megosztom
Link másolása

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség tudományos folyóiratában megjelent új tanulmány kiemelte, hogy a szívbetegség a nők vezető halálozási oka lett, és fontos lenne, hogy a figyelmeztető jelekre nagyobb hangsúlyt fektessenek az ellátásuk során.

Eközben a Brit Szív Alapítvány megállapította, hogy

bár a nők körülbelül fele annyiszor kapnak szívrohamot, mint a férfiak, mégis kétszer olyan halálos számukra.

Kutatásuk azt is megállapította, hogy egy nő 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kap rossz diagnózist a szívrohamot követően.

Ezzel együtt megállapították, hogy a szívrohamot elszenvedő nők nagyobb valószínűséggel kérnek későn orvosi segítséget, mert nem ismerik fel a tüneteket.

Ez azt jelenti, hogy a nők ritkábban jutnak időben életmentő kezeléshez, és kisebb valószínűséggel írnak fel nekik olyan gyógyszert, amely megelőzhetné a második szívrohamot.

Bár a mellkasi fájdalom a szívroham gyakori tünete, és talán a legkönnyebben felismerhető, a tanulmány szerint a nők 39 százaléka tapasztalt emésztési zavarokat a szívrohamot megelőző hónapban - írta meg a LadBible. Ez azt jelenti, hogy az emésztési zavarok lehetséges korai figyelmeztető jelekként szolgálhatnak.

Azonban nem ez a leggyakoribb, amire érdemes lehet odafigyelni. A tanulmány szerint 10-ből több mint hét nő szokatlanul fáradtnak érezte magát a szívrohamot megelőző hónapban.

Mintegy felük tapasztalt alvászavart, míg 10-ből valamivel több mint négyen légszomjat éreztek. A tanulmányban több mint 20 000, 45 és 79 év közötti ember vett részt, összesen 11 éven keresztül.

A szívbetegség kockázatának csökkentésére vonatkozó tanács szerint a legnagyobb életmódbeli változás, amit valaki véghezvihet, a dohányzásról való leszokás volt. A megfelelő étrend is segített, ez azt jelenti, hogy a gyümölcsökkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel, diófélékkel, alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és halakkal teli menüvel meg lehet előzni a bajt.

Ezen kívül a nők nagy része nem szeretne feleslegesen zavarni senkit a problémáival, ezért is késlekedik a segítség kéréssel. Pedig lényegesen jobb esetleg feleslegesen kivizsgáltatni magad, mint várni és végül meghalni.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Hazudik a munkáról a popkultúra, és mi nők ebben növünk fel
A filmek, a bestseller regények, a gyerekjátékok teljesen mást tanítottak nekünk, mint ami a valóság. A női karrier ezekben mindig előkészítése csak az igazi sikernek: a férfi megtalálásának.

Megosztom
Link másolása

Egy nehéz nap végén könnyű ott ragadni a képernyő előtt, és belemerülni valami romantikus film kellemesen kiszámítható sztorijába, vagy az álommunkát bemutató fordulatos sorozatba, ahol nő a főszereplő. Azonosulni vele, és közben egészen mélyen magunkévá tenni a gondolatot, hogy a női lét lényege épp ez. Hogy egy nőnek a munka mást jelent.

Mik a legnagyobb átverések ezekben a filmekben?

Jó kérdés, hogy árt vagy segít, ha ebben a hazugságban növünk fel. A popkultúra, beleértve a filmeket, bestseller regényeket és gyerekjátékokat, gyakran idealizált és leegyszerűsített képet fest a női karrierről. Ez aztán eléggé nagy hatással van a nők életre és karrierre vonatkozó elvárásaira és ambícióira is.

Csakhogy egy nő karrierje sokkal több, mint a popkultúra által sugallt előkészület az igazi siker - a férfi megtalálása - felé.

A romantikát előtérbe helyező történetek azonban gyakran követik azt a mintát, hogy a főszereplő kezdetben nagy hangsúlyt fektet a karrierjére, a szakmai sikereire, de végül rájön, hogy a valódi boldogság a házasságban rejlik.

A nők mindig is dolgoztak (csak nem fizették meg őket érte). De amióta létezik a dolgozó nő fogalma, azóta a popkultúra is úgy tekint rájuk, mint remek történeti elemre.

A filmek női főszereplőinek fiktív jóléte és önállósága a nők nagy többsége számára nem valóság.

Ugyanúgy, ahogyan az Emily Párizsban című, a 2020-as évek Franciaországában élő expat kalandjai a reklámszakmában is csak a fantázia szüleményei.

Az a gardrob és az a lakás egy közösségi média menedzser fizetéséből?? Az nem csak Magyarországon, de még Franciaországban is elképzelhetetlen lenne.

Közben a film nem csak azt befolyásolja, hogyan látják magukat a nők (vagyok-e olyan vékony és cuki, mint Emily), hanem azt is, hogy milyen célokat és álmokat tartanak elérhetőnek. Hatására a fiatalok, akik még keresik a helyüket, előbb adják fel és lépnek le a munkahelyeikről, hiszen a filmet nézve elhiszik, hogy az a normális élet. Nem veszik észre, hogy irreális célokat tűztek maguk elé.

A forgatókönyvírók imádják a vállalatoknál dolgozó női karaktereket.

Gondoljunk csak a klasszikus dolgozó nőre, az eredeti Dolgozó lány című filmre.

A film állítólag azoknak készült, akik valaha is megpróbáltak már győzni - Dolgozó lány, 1988

Melanie Griffith a nyolcvanas évek végén a szexista főnöke ellen harcoló titkárnőt alakítja benne. A mozi egyetlen erénye az volt, hogy képes volt felhívni a figyelmet arra a mélyen gyökerező nőgyűlöletre, amely annyi sok nő munkahelyi tapasztalata volt akkoriban - és sokszor még most is. Két évvel később egy másik fajta dolgozó lányról készült film, Julia Roberts a Micsoda nő!-ben egy teljesen másik világot idealizált.

Az ő munkahelyi tapasztalatai a kliensével, Richard Gere-rel teljesen idegenek sok valódi szexmunkás életétől. Sőt. Elképzelhetetlenek.

Vagy ott van a popkultúra egyik legelső dolgozó női ikonja, akivel elég sokan már kisgyerekként találkoztunk: a Barbie baba. A baba első melója 1959-ben egy tinédzser divatmodellség volt, később szép karriert futott be mint tengerészgyalogos őrmester, delfinidomár, űrhajós - ez a fiatal lányoknak szánt játék már évekkel azelőtt áttörte a nemek közötti korlátokat a foglalkoztatásban, mint a legtöbb nő a saját munkahelyén. Már az 1960-as években létezett főnök Barbie, 1992-ben még elnökjelölt Barbie is került a boltok polcaira - harminc évvel azelőtt, hogy Amerikának női haditengerészeti parancsnoka lett volna. Volt egyfajta könnyedség a Barbie karrierjében, ami azt a látszatot keltette, hogy a társadalmi mobilitás és a munkahelyi előmenetel olyan könnyen elérhető, mint egy új ruhát felvenni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Barbie (@barbie) által megosztott bejegyzés

Egy másik klasszikus is szépen kiszínezte a nők munkával töltött életének keményebb valóságát. Andie Az ördög Pradát visel című filmben tökéletes példa erre:

miközben az ő tapasztalatait nézve a hideg futkosna bármely HR-es kolléga hátán, végül szinte kívánatossá lesz mindaz amin keresztül megy, szinte meg is győznek minket arról, hogy elviselni a megaláztatást és a visszaéléseket: megéri.

De ne menjünk a tengeren túlra, közelebb van a brit Bridget Jones, akinek románca a főnökével, Daniel Cleaverrel (Hugh Grant) a hatalmi dinamika elképesztő aránytalanságát romantikázza, amelyet ma már a #MeToo világában nem kell szó nélkül elfogadnunk.

A romantikus vígjátékok végzik el a munka nagyját

A dolgozó lány karaktere tömegével jelenik meg a romantikus vígjátékokban, ahol a női karrier mindig csak előkészítése az igazi sikernek: természetesen a férfi megtalálásának. Azzal, hogy a popkultúra ezt a narratívát hangsúlyozza, erősíti azokat a társadalmi elvárásokat, amelyek szerint a nőknek elsősorban a családi életre kell koncentrálniuk, és hogy a karrier csak másodlagos lehet számukra.

Azt is sugallja, hogy a nők szakmai törekvései és ambíciói csak ideiglenesek, változékonyak és úgy is elmúlnak.

Hogy a valódi boldogság csak a házasságon keresztül érhető el. Ez aláássa a nők megbecsülését a munkahelyen, zárójelbe teszi az elért sikereiket és azok jelentőségét.

A Hogyan veszítsünk el egy pasit tíz nap alatt című romantikus film főszereplője pillanatok alatt feladja a karrierjét, a forgatókönyv szerint számára a komoly újságírói pálya egyáltalán nem Pulitzer-díjhoz, hanem Mathew McConaghey karjaiba vezet.

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, 2003 - legalább díjakat nem kaptak

Ha ez ellentmondásosnak tűnik, az nem véletlen. Furcsa módon ezek a filmek azt mutatják be, ahogyan mindannyian érezzük magunkat a munkával kapcsolatban. Imádjuk, utáljuk, ez az, aminek szentelni akarjuk az életünket, vagy a legutolsó dolog, amit csinálni szeretnénk. De ez az érzés nem független attól, amit egész életünkben látunk-hallunk a popkultúrát fogyasztva. Ráadásul ez az ábrázolás nem csak a nőknek árt, hanem a férfiaknak is, akiket gyakran csak mint pénzes fickót vagy jópasit, azaz minden nő álmát mutatnak be, ezáltal nehezítve az ő helyzetüket a való életben, ahol nem minden fickó pénzes, de a többség elhiszi magáról, hogy ha nincs pénze, már labdába sem rúghat a lányoknál.

Ez pedig visszavezet az Emily Párizsban sorozathoz.

Az ő élete, annak ellenére, hogy egy olyan közegben zajlik, ahol elméletileg hús-vér női karakterek is dolgozhatnának, ugyanolyan távol áll a tényleges tapasztalatoktól, mint a Micsoda nő! szexmunkásáé.

Elképesztően költséges az életmódja, és minden, ami a reklámügynökségi munkaadójánál történik, csak egy B-terv része, ami leginkább azért létezik, hogy megkönnyítse az életében zajló összes többi változást, a barátságoktól kezdve az internetes hírnév megszerzésén át a romantikus pillantásokig a szexi szakáccsal. A valóságban egy marketingesre sokkal kevesebb, a munkaadó által fizetett dél-franciaországi kiruccanás vagy elegáns estély jut párizsi kastélyokban, mint ahogyan Emily élete sugallná.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emily In Paris (@emilyinparis) által megosztott bejegyzés

A munka nem egy, a sok választható opció közül

A legtöbb igazi dolgozó lány számára a munka sokszor frusztráló, unalmas, messze van attól, amit Barbie súgott a fülünkbe 5 éves korunkban. A nők, akik a valóságban élnek, a munkát nem az élet háttéralkalmazásaként fogják fel, számukra ez maga az élet - nem azért, mintha egy mindent felemésztő szenvedély lenne, hanem a stressz, a végtelen munkaidő és a kiégés miatt, amelyeknek szükségszerűen mindent áldozatul dobunk. Barátságokat, szerelmeket, hobbikat.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy arra vágynánk, hogy végre láthassunk egy 30-as nőt a képernyőn, aki otthonról, melegítőnadrágban dolgozik, Zoom hívásokkal és kisgyerekkel zsonglőrködik, miközben a boomer főnöke arra kéri, hogy még egyszer mutassa meg neki, hogyan kell egy GIF-et beilleszteni egy chatbe. Ehhez elég bekapcsolnunk Zoom közben a kamerát.

Mégis, legalább a lányaink miatt fontos lenne, hogy a dolgozó nők ábrázolása árnyaltabb legyen, persze szórakoztató, de a valóságtól ne ennyire nyomasztóan elrugaszkodott.


Megosztom
Link másolása