ÉLETMÓD

Second Hand September kihívás: hogyan foghatunk ki valóban szívesen hordott használt ruhákat?

Szeptemberben vásárolj te is csak másodkézből, amivel a bolygónak és a pénztárcádnak is jót teszel. Ehhez most íme egy 7 pontos check-list, hogy ne vegyél több szekrényfoglaló darabot!

Megosztom
Link másolása

Több szempontból is csábító lehet csatlakozni a #secondhandseptember kihíváshoz, ami első olvasatra arról szól, hogy az ősznek ebben a hónapjában ruhát csak másodkézből vásároljunk (szerencsére az első, 2019-es felhívás óta azért kibővült az üzenet).

Egyfelől megnyugtatjuk a lelkiismeretünk Környezettudatosságért Felelős Minisztériumát, hiszen a használt ruhának mindig kisebb lesz az ökológiai lábnyoma az újhoz képest. Másfelől a pénztárcánk is örülni fog, hiszen sokszor potom összegekért tudunk extra miőségű, akár designer darabokat is kifogni a fogas-vagy bálatengerből.

Emiatt aztán sokszor gondolkodás nélkül ugrunk fejest a használt ruha kínálatba, a talált kincsek pedig az átgondolatlanság miatt végül ugyanarra a sorsra jutnak, mint amiből kimentettük őket: visszasüllyednek a hordatlanság áldatlan állapotába.

De mik azok a hálók és szűrők, amik segítségével valódi szerelem-és-hordom-is darabokat foghatunk ki?

Miért és hova is indultam?

Bevásárlás előtt listát írunk, mire van szükségünk. Ez lerövidíti a boltban töltött időt, segít fókuszálni, és anyagi szempontból is kifizetődő, hiszen listával a kézben kevésbé csábul el az ember az akciók és reklámok tengerében.

akarunk „főzni”.

A különbség csak annyi, hogy leveszöldség és cérnametélt szinte biztos, hogy minden nap kapható a boltban, a jövő szombati esküvőre viszont egyáltalán nem garantált, hogy az első turiban megtaláljuk a vágyott sötétkék vagy palackzöld, 38-as vagy kisebb 40-es, térdig érő, ujjatlan vagy negyedes ujjú,  100% viszkóz alkalmi ruhát.

Ezért is érdemes időről időre aktuális listát írni a szükséges ruhákról, hiszen nem tudhatjuk, mikor botlunk bele az igaziba.

A listán szereplő kincsekhez vezető utat is hasznos lehet rugalmasan kezelni, és több platformon is nyitott szemmel járni, hiszen lehet, hogy alkalmi ruhát a vintage turiban, magas derekú farmert a Marketplace-en, bontatlan 92-es body szettet meg a Vinted-en találunk könnyebben.

Rámöntötték vagy igazítani kell rajta?

Ruhavásárláskor  az egyik legfontosabb dolog tisztában (és elfogadásban) lenni az aktuális méreteinkkel. Az esetek többségében teljesen felesleges  pénzkidobás motivációs darabokat venni, hiszen fogyás során sose tudhatjuk előre, honnan és milyen ütemben fogjuk tudni lefaragni azokat a centiket.

Ugyanígy fontos őszintének lenni a varrástudásunkat illetően, mert ennek híjján a „Csak egy kicsit kell bevenni a derekából” vagy az „Ezt a pici lyukat simán megvarrom” mondatok után az adott ruhadarab bizony örök életre bentreked a szekrényükben, vagy jobbik esetben csak parkolópályára kerül, amíg túl nem adunk rajta.

Természetesen aki rendelkezik varrógéppel és tudja is használni, annak ezek a mondatok nem jelentenek veszélyforrást, ahogy azoknak sem, akik megbízható, megfizethető és könnyen elérhető szakemberrel végeztetik el az átalakítási munkálatokat.

Akinek viszont ezek a körök már nem férnek bele az idejébe és a büdzsébe, azok vegyenek magukon erőt, és minden alkalommal rakják vissza a ruhát, ha azon átalakítási munkálatot vélnek felfedezni.

Felveszem máskor is?

A Viseld harmicszor!- szabályt Colin Firth volt felesége, Livia Firth klímaaktivista tette világszerte ismertté, a hazai közönség pedig Mengyán Eszter / Holyduck  újságíró és környezettudatos ruhaguru révén hallhatott már róla. A #30wear hashtag-gel jelölt posztok szerzői arra kérik az olvasókat, minden új ruha vásárlása előtt tegyék fel maguknak a kérdést: Fel fogom venni ezt a ruhadarabot legalább harmincszor? Ma már egyébként a legtöbben nem is 30, hanem legalább 100 viselést várnak el egy-egy ruhadarabtól, aminek eléréséhez minőségi anyag és kialakítás szükséges. Ez biztosan nagyobb összeget jelent, de egy megfelelően kiválasztott alapdarab évekig ki tud minket szolgálni.

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy nem illik például két esküvőre vagy elegánsabb eseményre kétszer ugyanazt a ruhát felvenni. Pedig ilyen szabály nem létezik. Egy jól megválasztott ruha szinte kínálja magát a különböző kiegészítőkkel történő kíséretezésre. Mengyán Eszter például egy rózsaszín alkalmi ruha köré épített magának harminc különböző szettet, melyek között van gumicsizmával és vastag kardigánnal kombinált esős-munkábamenős és félcipővel és hippi sállal megbolondított piacramentem változat is.

Sápaszt vagy kiemel?

Aki nem ismeri még a saját színtípusát, az is biztosan észrevette már, hogy bizonyos színű ruhadarabjaiban valahogy kipihentebbnek tűnik az arca, másoktól meg olyan, mintha három hetet töltött volna a föld alatt. Az arc közelében hordott ruhadarabok (kendő, sapka, minden felső és kabát, ékszerek) bizonyos mértékben megváltoztatják a bőrünk tónusának vizuális érzékelését. Ezért is nagyon hasznos tisztában lenni azokkal az árnyalatokkal, amik smink nélkül is üdébb megjelenést kölcsönöznek nekünk, és azokkal is, amiknek viselése plusz munkát (sminket, hajfestést, kiegészítőt) igényel. Ha ilyesmire nincs időnk, csak olyan ruhát vigyünk haza, amit nappali fényben, extra smink nélkül is megfelelőnek találtunk.

Elolvastam és megértettem a címkét?

A műanyagok már a vérünkben vannak, ezért használt ruha esetén is fontos, hogy jól megnézzük az anyagösszetételt, és a természetes textiliákat részesítsük előnyben. Viselni és kellemesebb őket, tartósabbak, és mosás közben sem szennyezzük velük a vizeket leszakadó mikroműanyagokkal. A másik fontos címke-infó a tiszításra, ápolásra vonatkozó útmutató: ha nem akarunk valamit folyton tisztítóba vinni vagy kézzel mosni, akkor ne tegyük a kosarunkba.

A címkék egyébként mesélnek a gyártás helyszínéről, körülményeiről, sőt, sokszor a tervezők, készítők humoráról is.

Az alábbi gyűjtemény alapján pedig az állatvédelem („Ne pofozzon pandákat!” ) és a nemi egyenjogúság („Férfiak és nők egyaránt moshatják”) fontos üzenetei is elférnek ezen a kicsike felületen, ezért tényleg érdemes minden ruhában megkeresni és végigbogarászni ezeket a kis cetliket.

Drágám, ez meg honnan van?

Ha alapvetően a környezetvédelmi érvek miatt választjuk a second hand ruhát, akkor az sem lehet mindegy, milyen úton-módon kerül hozzánk az adott darab. Ugyanis minél messzebbről, minél több csomagolásban érkezik meg a csomag, annál nagyobb terhelést jelent a természetre. A legjobb, ha mindig az átalunk legegyszerűbben megközelíthető átvétei pontot választjuk. Ez lehet a legközelebbi turi, csomagküldés esetén egy automata ( a Foxpost például azt állítja, a csomagautomatánál történő átvétel a házhozszállításhoz képest 60-70%-kal kevesebb károsanyag kibocsátással jár), vagy egy két utcával arrébb lévő lakás. Utóbbi eset előidézéséhez érdemes a lakó- vagy munkahelyünk ruhacserével foglalkozó Facebook-csoportjaihoz csatlakozni, vagy netes keresés esetén olyan szűrőt használni, ahol a fizikai távolságot tudjuk meghatározni. Ha van rá lehetőség, kérjünk környezetbarát csomagolást- ez magánszeméyek esetén sokszor már magától értetődik, hiszen kevesen veszenk új dobozt egy használt ruha feladásához, illetve az automatás megoldásnál nagyon sokan csomagolnak erősebb anyagú, vízhatlan díszzacskóba is, a futárszolgálat így is kiszállítja a csomagot.

Ki adja át a helyét?

Nem utolsó sorban azt is érdemes egy-egy új darab beszerzése előtt végiggondolni, hogy a már meglévők közül melyek azok, amelyek igazából már csak a helyet foglalják.

A ruha-exek kimustrálása legalább olyan nehéz és időigényes feladat, mint egy új szerelem darab megtalálása.

Logikus ötlet megpróbálni eladni mindent, amire már nincs szükségünk, de annyira nagy már a piaca a használt ruháknak is, hogy  csak a kifogástalan állapotú, egészen különleges vagy klasszikus darabokért lehet vállalható összegeket elkérni. Ha nincs időd árulni, add be egy olyan használtruha boltba, ahol pontokat kapsz érte, így az adott üzlet készletéből kedvezményesen vásárolhatsz: ilyen például a Swappis vagy a Kapocs. Ha pedig adományba adnád a ruhákat, akkor is figyelj rá, hogy csak tiszta, hordható darabokat adj le!

Ami pedig a legfontosabb: a használt ruha választása, a környezettudatos öltözködés nem évi egy hónapnyi feladat.

Sőt, ha megtaláljuk benne a saját utunkat, feladatból örömforrássá válik.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy neurológus elárulta, pontosan hány éves korban kellene abbahagyni a sörivást
Úgy tűnik, a sörözős napjaid meg vannak számlálva.

Megosztom
Link másolása

Egy neurológus pontosan megmondta, hány évesen lenne érdemes elhagyni a sörfogyasztást. Az ötletet Dr. Richard Restak amerikai neurológus osztotta meg könyvében, The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind (Az emlékezet teljes útmutatója: Az elme megerősítésének tudománya). A könyv célja, hogy feltárja, hogyan működik az emlékezetünk.

Dr. Restak a könyvben kifejti, hogy az alkohol és az emlékezetünk között szoros kapcsolat van, és hogy az idősebb korban történő alkoholfogyasztás nem a legbölcsebb döntés, mivel az alkohol hatással lehet az idegsejtjeinkre.

„Az alkohol egy nagyon, nagyon gyenge neurotoxin – nem tesz jót az idegsejteknek” – írja. Hozzáteszi, hogy 65 éves kortól kevesebb idegsejtünk van, mint előtte.

„Fontos, hogy életünk azon szakaszában tartózkodjunk az alkoholtól, amikor az idegsejtek megőrzése már kulcsfontosságú.”

Bár mítosz, hogy az agy gyors ütemben veszíti el az idegsejteket az életkor előrehaladtával, újabb kutatások szerint életünk során csupán az idegsejtek 2-4%-át veszítjük el. Azonban az agy védelme idős korban továbbra is kiemelten fontos.

Dr. Restak szerint 65 éves kor körül érdemes jelentősen csökkenteni az alkoholfogyasztást, majd 70 éves korra teljesen elhagyni azt.

„Erősen javaslom, hogy ha 65 éves vagy idősebb vagy, teljesen és végleg hagyd ki az alkoholt az életedből” – írja.

Lehet, hogy azt gondolod: „Már úgyis öreg vagyok, mit árthat néhány sör?” Nos, úgy tűnik, elég sokat.

Dr. Restak egyik fő érve az alkohol mellőzése mellett az, hogy az absztinencia csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Ezt az érvet az Alzheimer Társaság adatai is alátámasztják, amelyek szerint azoknál, akik sokat isznak, nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

A neurológus emellett kiemelte, hogy az ittas állapotban történő esések kockázata is megnövekszik, ami súlyos sérüléseket, sőt idősebb korban akár halált is okozhat.

Úgy tűnik, minden jó dolognak vége szakad egyszer – még a sörözésnek is.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A tudósok végre megfejtették, hogy mi volt előbb - a tyúk vagy a tojás?
Ezzel a kérdéssel téged is próbára tettek gyerekkorodban? Ha akkor még nem is volt válasz rá, most már van.

Megosztom
Link másolása

Ez az ősi kérdés már évezredek óta foglalkoztatja a gondolkodó emberet, és most úgy néz ki, a genfi egyetem kutatói végre megtalálták rá a választ.

A szakértők szerint a női reproduktív sejtek – azaz a tojások – már jóval azelőtt léteztek, hogy a tyúkok egyáltalán megjelentek volna a Földön.

A kutatók a Chromosphaera perkinsii nevű egysejtű faj elemzéséből jutottak erre a következtetésre. Ez a faj 2017-ben került elő Hawaiin, tengerfenéki üledékekben, és az első nyomai több mint egymilliárd évvel ezelőttre datálhatók – jóval az első állatok megjelenése előtt.

A tudósok megfigyelték, hogy ez az egysejtű faj többsejtű struktúrákat képez, amelyek meglepően hasonlítanak az állati embriókra. Ez arra utal, hogy

azok a genetikai programok, amelyek az embriók fejlődéséért felelősek – vagyis hogy a megtermékenyített petesejt embrióvá alakuljon – már az állati élet megjelenése előtt léteztek.

„A természet tehát már jóval azelőtt birtokolta a tojások 'létrehozásához' szükséges genetikai eszközöket, hogy 'feltalálta volna' a baromfit” – magyarázták a kutatók. Omaya Dudin, a tanulmány egyik szerzője elmondta: „Bár a C. perkinsii egy egysejtű faj, az általa mutatott viselkedés azt mutatja, hogy a többsejtű koordináció és differenciáció folyamatai már jóval az első állatok megjelenése előtt jelen voltak.”

Korábbi kutatások szerint még a kemény héjú tojások – például a tyúkokéi – sem jelentek meg 300 millió évnél korábban.

Marine Olivetta, a tanulmány vezető szerzője hozzátette:

„Lenyűgöző, hogy egy nemrégiben felfedezett faj lehetővé teszi számunkra, hogy több mint egymilliárd évet visszatekintsünk az időben.”

Egy másik, az év elején megjelent tanulmány szerint az a képesség, hogy a tyúkok más madarakhoz képest rendszeresen tojnak tojást, tette őket különösen vonzóvá az emberek számára több ezer évvel ezelőtt. Ez vezetett a háziasításukhoz, és ahhoz, hogy ilyen kiemelt szerepet játszanak az életünkben, mint most.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a népszerű nasi akár 20%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát
Eláruljuk, mit egyél, hogy védett legyél!

Megosztom
Link másolása

Naponta egy marék dió vagy mogyoró, esetleg mandula, és máris kisebb az esélyed a demenciára! Friss kutatások szerint azok, akik rendszeresen esznek dióféléket, 17%-kal csökkenthetik a rettegett betegség kockázatát. Ha pedig sózatlan verziót eszed, az előny eléri a 20%-ot is.

Miért ilyen csodás a dió?

A spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetem és a portugáliai Porto Egyetem több mint 50 ezer ember szokásait vizsgálta hét éven keresztül. Kiderült, hogy

a napi 30 gramm diót elfogyasztók jelentősen kisebb eséllyel lesznek demenciások.

A kutatók szerint a dió csökkentheti a gyulladást és a koleszterinszintet, ami jót tesz az agynak.

„Egy marék dió naponta komoly védelmet nyújthat” – írták a kutatók a The Sun szerint.

A mediterrán diéta is segíthet

Nem csak a dió a megoldás. A mediterrán diéta – tele zöldségekkel, gyümölcsökkel, olívaolajjal és halakkal – akár 23%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát. A „zöld” mediterrán verzió, amely még több növényi alapú ételt, például diót és zöld teát tartalmaz, szintén lassíthatja az agy öregedését.

Ezeket az ételeket fogyaszd az agyadért!

A Brit Szív Alapítvány szerint az agy egészségéért ezek az ételek a legjobbak:

- Teljes kiőrlésű gabonák

- Zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta)

- Diófélék (minden nap!)

- Hal (heti egy adag legalább)

- Olívaolaj (fő zsiradékként)

- Egy kis pohár vörösbor (de csak mértékkel!)

Sőt, a csokirajongóknak is van jó hír:

az étcsokoládé flavonoidjai szintén segíthetnek a demencia kockázatának csökkentésében.

Akár egy marék dió, egy tál saláta vagy egy pohár bor – ezek az apró szokások sokat tehetnek az agyad egészségéért.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Nemcsak fogyaszt a kreatin: kevésbé butul el, aki rendszeresen bejuttatja a szervezetébe
Kisebb mértékű kognitív hanyatlásban lesz része a kreatint fogyasztóknak egy kutatócsoport szerint, és állítólag a nőknek még más területeken is nagyobb mértékben segítség, mint a férfiaknak.

Megosztom
Link másolása

Nem csak gyúrós étrendkiegészítő a kreatin, bár kétségtelen tény, hogy

az izom növekedéséért felelős, annak erejét sokszorozza, növeli az álloképességet, a teljesítményt, és a zsíranyagcserében is javulást hoz.

Kitűnően becsatornázható tehát testépítés vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén a táplálkozásba, emellett sorra jelennek meg olyan kutatások, amelyek más oldalról is sokak tányérja mellé kényszerítheti por vagy kapszula formájában.

A Guardian cikke szerint egy

több mint 1000 tanulmány meta-áttekintése, amelyet 2021-ben tettek közzé, azt sugallja, hogy a kreatin számos jótékony hatást fejthet ki a szervezetben a vércukorszint szabályozásától a koleszterinszint és a stroke kockázatának csökkentéséig.

A kreatin a húsban, elsősorban a vörös fajtákban és a halakban természetesen előforduló vegyület. Tartalmaz kreatint a szójabab, a lencse és néhány hüvelyes is, ami a vegánoknak jelenthet alternatívát, azonban ezekben jóval kisebb mértékben figyelhető meg a komponens. Arra figyelni kell, hogy a kreatin bevitel növelése ne a hüvelyesek magasabb fogyasztási arányával legyen egyenlő, mert azzal a bél áteresztőképessége is nő, ami számos megbetegedés melegágya.

"Az agy sok energiát fogyaszt a megfelelő működéshez"

– mondta a lapnak Dr. Jenna Macciochi, a Sussexi Egyetem immunológusa, aki a táplálkozás, a mozgás, az egyénre szabott életmód és az egészség metszéspontjára szakosodott. Tagja egy olyan csapatnak is, amely kreatin-kiegészítőt fejleszt a menopauza utáni nők számára. Elmondta, hogy rengeteg bizonyíték támasztja alá a kreatin kognitív képességekre kifejtett hatását.

Fogyasztása után jobb lesz a fókuszáltság, az éberség, és kevésbé kezd el mentálisan hanyatlani az ember idősebb korára.

Egy februárban közzétett tanulmány például azt sugallja, hogy még az alváshiány ellen is bevethető, és bár további kutatásokra van szükség, antidepresszáns szerű hatást is figyeltek meg bizonyos kísérletek során.

Egy másik, hosszabb távú hasznot még vizsgálnak, mondja Macciochi:

"Neuroprotektív tulajdonságai lehetnek, ami azt jelenti, hogy

segíthet megvédeni az agyat az olyan károsodásoktól, mint például az oxidatív stressz.

Oxidatív stressz akkor zajlik a szervezetben, amikor az szabad gyököket termel. Önmagában ezzel nincs gond, de ha például az alkohol, a cigarettafüst vagy a környezetszennyezés növeli a szervezet által termelt antioxidánsok szintjét, akkor nagy baj lehet.

Az oxidatív stressz az öregedés központi mozgatórugója a kutató szerint, olyan, mint az autónak a rozsdásodás.

Még akkor is felléphet, ha a lehető legnagyobb mértékben vigyáztunk a gépjárműre.

Bár nincs elég bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kreatin képes teljes védelmet nyújtani a neurodegeneratív betegségekkel szemben, mint például az Alzheimer-kór, a kognitív hanyatlásra gyakorolt ​​hatásai ígéretes vizsgálati alapok lehetnek.

Sőt, a nők számára előnyösebb a kreatin fogyasztása, mint a férfiaknak.

"A kreatin rendkívül előnyös a menopauzán áteső nők számára" – mondja Brittany Werner dietetikus, a Working Against Gravity nevű táplálkozási tanácsadó cég igazgatója.

"A nők általában 70-80%-kal kevesebb kreatint raktároznak el, mint a férfiak, és általában kevesebbet fogyasztanak diéták alkalmával.

Ezért nagyon fontos lehet a nők számára, hogy tudatosak legyenek a kreatin fogyasztásban,

különösen a hormonális ingadozások időszakában, beleértve a menstruációt, a terhességet, a szülés utáni időszakot, a perimenopauzát és a menopauzát követő időszakot" - összegezte.

A kreatin a legtöbb ember számára állati eredetű forrásokból hasznosul leginkább - a kisbabák szervezetébe az anyatejjel jut, és ugyan az említett növényekben van valamennyi kreatin, terápiás mennyiség bejuttatására a hüvelyesek néhány kivétellel alkalmatlanok.

A vadhús az egyik legjobb forrás a szakértők szerint,

de a vörös hús és hal, különösen a hering, a lazac és a tonhal, a legtöbb tej és sajtok is kitűnő források. Azért a vegánok számára sem szűnik meg a kreatin fogyasztás lehetősége, nekik azokra a készletekre kell hagyatkozniuk, amelyeket szervezet aminosavakon keresztül képes előállítani. E raktárakat fel lehet tölteni magvakkal, gabonákkal, diófélékkel és hüvelyesekkel. Az extrém alacsony kreatin szint fogyáshoz vagy fáradtsághoz vezethet, de még egy pici hiány is fáradtságot vagy fizikai nehézségeket okozhat.

"Az étrendkiegészítők adagolása egy kicsit nehézkes"

– mondja Macciochi, aki szerint ugyan az edzésteljesítmény szempontjából a napi 3–5 gramm egy igazán jó adag, ha következetesen fogyasztják. Ez már teljesítményjavulást eredményez, de az egyéb egészségügyi hatásokért már napi 10 grammra is szükség lehet. Más tanulmányok szerint pedig 20 grammot is használni kéne, nincs tehát közmegegyezés.

A testépítők szoktak javasolni egy betöltési fázist Macciochi szerint. Ilyenkor a kezdeti szakaszban löketszerűen nagy adagot kapnak a sportolók, majd egy fenntartó szintet követnek később. Ilyenkor a teljesítményelőnyöket nagyon hamar el lehet érni, de erre nem feltétlenül van szüksége a szervezetnek, maximum extrém sportok esetén. Sőt, a nagy dózisok növelhetik az izom vízvisszatartását, ezért csak óvatosan alkalmazandó ez a metódus.

A kutatások szerint a kreatin befolyásolhatja a veseműködést is,

fennáláló vesekárosodás esetén például a túlzott kreatin ronthatja a vese egészségét. Betegség vagy vényköteles gyógyszer szedése esetén tehát kritikusan fontos, hogy az orvossal konzultáljon a fogyasztó.

Néhány rémtörténet összefüggésbe hozza a kreatint a kopaszodással,

egy 2009-es tanulmány szerint a tesztoszteron mellékterméke, a DHT megnövekedett szintje hajhulláshoz vezethet. A tanulmány azonban csak 20 férfit vizsgált, a bejuttatott adag pedig nagyon nagy volt, napi 20 gramm. Úgy tűnik, a 2021-es meta-áttekintés ezt a problémát kizárta a mellékhatások közül.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy bélproblémák nagy dózisok esetén előfordulhatnak, de ezek elkerülhetők az ésszerű fogyasztással.

Összefoglalva, a kreatinnak számos jótékony hatása van a szervezetre, azonban

ahhoz, hogy ezt kifejthesse, elengedhetetlen a megfelelő minőségben és intenzitással végzett mozgás.

Fizikai aktivitás nélkül a kreatin jótékony hatása alig hasznosul a kutatók szerint.


Megosztom
Link másolása