Korábban ért be idén Hugh Jackman kedvenc fogyókúrás nasija, ropogtasd te is az egészségedért!
Míg a '90-es években Jan Claude Van Damme még egy másfajta spárgát népszerűsített, a 2000-es évekre inkább a roppanós zöldség a sztárok kedvence. Hugh Jackman például párolt spárgás pulykamellel fogy le a szerepei kedvéért, és Dwayne Johnson kiszivárgott diétájának részét is képezi.
A drasztikusan drágának tartott zöld és fehér spárga ráadásul a vizeletet is kellemetlen szagúvá teszi,
Persze önmagában ez sem hátrány a bikiniszezon előtt, ám rengeteg jótékony hatása van még.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös piaci körképe szerint egyébként egyre nagyobb területen termesztik itthon ezt a nemes zöldséget. Külföldön nagy sláger az exportja, ám
2024-ben a szokásoshoz képest hetekkel ezelőtt elkezdődött a szezonja, így már most lehet rágcsálni a roppanós finomságot.
A-, C-, E-, K-, és B-vitamin és ásványianyag-forrás is, a rostszükséglet jó részét fedezi, méregtelenítő hatást is tulajdonítanak neki. Diétába éppúgy beilleszthető, mint egészséges életmódba.
A Ripost szerint a jó minőségű spárgasípnak keménynek kell lenni, a fonnyadtat inkább ne vedd meg. Színe egységes, az állaga nem fás, a fej pedig szorosan zárt.
A fehér spárga lágyabb ízvilágot képvisel, és kissé fukarkodik a hatóanyagtartalommal is. Fogyasztás előtt meghámozandó és el is kell készíteni, így inkább mártások alapanyaga. A zöld és a lila fajta nyersen is ehető, párolni és grillezni inkább ezeket szokták. Ízviláguk jóval gazdagabb a fehérnél.