Figyelem! Ez az 5 étel akár 40%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát!
A szuper ötös közt megtalálható természetesen a vörösbor és a csokoládé is, mert csökkenthetik a demencia kockázatát egy tanulmány szerint.
A 122 000 brit felnőtt bevonásával végzett kutatás azt találta, hogy azoknál, akik a legtöbb flavonoidot fogyasztották, 28 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet ették.
A demenciás esetek közel felét meg lehetne előzni a helyes táplálkozással. Dr. Amy Jennings, a belfasti Queen’s Egyetem kutatója így nyilatkozott: „Ezek az eredmények egyértelmű közegészségügyi üzenetet hordoznak.
Jelenleg nincs hatékony kezelés a betegségre, ezért a megelőző intézkedések az egészség javítására továbbra is prioritást kell, hogy élvezzenek.”
A flavonoidban gazdag ételek és italok közé tartoznak:
- Bogyós gyümölcsök
- Leveles zöldségek
- Tea
- Vörösbor
- Étcsokoládé
A JAMA Network Open folyóiratban megjelent kutatás a demencia arányát és az étrendet hasonlította össze a 40 és 70 év közötti britek körében.
És most figyeljetek: a bor állt a legerősebb kapcsolatban a betegség kockázatának csökkenésével.
Az emberek akkor jártak a legjobban, ha naponta két szokást kombináltak a három közül:
Ezek védhetik az agyat a vérnyomás csökkentésével, a gyulladás mérséklésével, a vérkeringés javításával és a depresszió kialakulásának csökkentésével.
Egy másik, a Harvard Egyetem által végzett kutatás hozzátette, hogy a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és diófélék napi fogyasztása is csökkenti az agyi hanyatlás kockázatát.
Az emberek továbbá segíthetnek a demencia megelőzésében rendszeres testmozgással, fogyással, valamint megfelelő szemüveg és hallókészülék használatával, ha szükséges.