Édesszájú vagy? A tudósok szerint jó oka van erre a szervezetednek
Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a cukrok emésztésében szerepet játszó genetikai eltérések hatással lehetnek arra, mennyire kedveljük az édes ételeket – és mennyit eszünk belőlük.
A tudósok a szukráz-izomaltáz (SI) génre mutatnak, amely kulcsszerepet játszik a cukor és a malátacukor (egy kevésbé édes vegyület, amely néhány gabonafélében található) lebontásában. Ezeket a cukrokat az SI gén egyszerű cukrokká alakítja, hogy a vékonybél felszívhassa őket. A GI-gén mutációi azonban megnehezíthetik a cukor és malátacukor emésztését.
Az IBS a nyugati világban a felnőttek körülbelül 10-15%-át érinti, és jellemző tünetei közé tartozik a hasi görcs, puffadás, teltségérzet, amelyet gyakran hasmenés vagy székrekedés kísér. Az új kutatás során a tudósok olyan egerek étrendi szokásait vizsgálták, amelyekből hiányzott az SI gén. Az állatok gyorsan csökkentették a cukros ételek fogyasztása iránti rajongásukat. Ezt követően a kutatók elméletüket 6 000 grönlandi és közel 135 000 brit személy vizsgálatával tesztelték.
A brit résztvevők, akiknek SI génje csak részben működött, szintén kevésbé kedvelték az édes ételeket. Az eredmények a Gastroenterology című folyóiratban jelentek meg kedden.
Ez akár arra is lehetőséget adhat, hogy a géneken keresztül csökkentsük a cukorfogyasztást az emberek körében” – mondta Peter Aldiss, az Egyesült Királyság Nottinghami Egyetemének kutatásvezetője.
Aldiss reméli, hogy csapatának munkája hozzájárulhat a világméretű cukorfogyasztás csökkentéséhez. A túlzott cukorfogyasztás ugyanis sejtkárosodást okozhat, krónikus gyulladásokhoz vezethet, amelyek elhízást, szívbetegséget, cukorbetegséget, májbetegséget és rákot idézhetnek elő.
„A cukorban gazdag ételek, mint a szénsavas üdítők, gyümölcslevek, feldolgozott és gyorsételek, jelentős mértékben hozzájárulnak a cukorbetegség és elhízás kialakulásához” – mondta Dr. Rifka C. Schulman-Rosenbaum, a Long Island-i Egészségügyi Központ diabétesz osztályának vezetője a New York Postnak.
„Az a lehetőség, hogy csökkentsük az édességek iránti vágyat és azok fogyasztását, izgalmas innovációs terület, amely hosszú távon csökkentheti a betegségek terhét” – tette hozzá Schulman-Rosenbaum, aki nem vett részt a kutatásban.
Az Amerikai Szívtársaság azt javasolja, hogy
Mindenesetre az kiderült a kutatásból, hogy ha édesszájú vagy, akkor általában jobban is tolerálja a szervezeted a cukros ételeket. Ez azért, ha csak az előttünk álló ünnepi szezonra gondolunk, jó hír, nem?