ÉLETMÓD

Ebből a thai kajából már egyetlen falat is rákot okozhat!

Nehéz ellenállni a jó thai konyhának, egy nagy tál Tom Yum levest vagy a thai zöld currys csirkét kevesen hagynák a tányéron. De van egy olyan étel a híres konyhából, amelyet nem érdemes megkóstolni sem.
Sassy - sassy.hu
2023. szeptember 12.


Megosztom
Link másolása

Nem azért, mert nem finom. Hanem mert egyetlen falat belőle elég lehet ahhoz, hogy rákot okozzon.

Az étel annyira veszélyes, egyes számítások szerint évente 20 000 ember haláláért felel Thaiföldön. Ennek ellenére rendkívül népszerű a Khon Kaen tartományban.

Ez a koi pla leginkább a mi tatárbifsztekünkre hasonlít. Egy adag darált nyers hal, amelyet fűszerekkel és citromlével gyúrnak össze. Több millió thaiföldi rajong érte, de különösen népszerű az ország egyik legszegényebb tartományában.

Valójában nem a hal okoz halálos betegséget azoknál, akik megeszik, hanem a benne lévő élősködő férgek - szúrta ki a LadBible.

„Ez egy nagyon nagy egészségügyi teher errefelé” - mondta Narong Khuntikeo májsebész az Agence France-Presse-nek. - De erről senki sem tud, mert csendben halnak meg az emberek, mint a fáról lehulló levelek.”

A paraziták a Mekong régió édesvízi halaiban őshonosak, így

a nyers hal fogyasztása miatt Isaanban a világon a legmagasabb az epevezeték-rák előfordulása.

A thaiföldi orvos most minden erejével az étel fogyasztása ellen küzd, miután mindkét szülője tragikus módon ebben a betegségben hunyt el, mert nagyon szerették a koi pla-t.

Khuntikeo, tudósok, orvosok és antropológusok társaságában négy éve vizsgálja az Isaan régiót.

Egyes falvak lakóinak akár 80 százalékáról is kiderült, hogy fertőzöttek a halálos parazitával.

Azt mondta, hogy az idősebb generációval nehezebben tudja megértetni, hogy miért veszélyes, amit annyira szeretnek:

„Azt szokták mondani: Ó, hát, sokféleképpen meg lehet halni. De én ezt a választ nem tudom elfogadni.”

Pedig az öregek azt állítják, hogy a hal főzése - ami a legjobb módja a parazita elpusztításának - teljesen tönkreteszi az étel ízét.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Megvan, hányszor kell otthon porszívóznod, és hogyan, hogy ne lepjen el a kosz
Még a takarítást is érdemes magasabb szinten űzni.

Megosztom
Link másolása

A takarítás a témája a Femcafé egyik cikkének, amiben hasznos tanácsokat írnak ezzel kapcsolatban.

Arra keresték a választ, mi a posrszívózás helyes módja, és mennyiszer kell otthon porszívóznunk.

"Az, hogy milyen gyakran kellene porszívóznunk függ a háztartásban élők számától, a háziállatok jelenlététől és az egyes helyiségek padlótípusától. Minél nagyobb a helyiség forgalma, annál gyakrabban érdemes porszívózni"

- írja a cikk.

"Például a hálószobákat és a dolgozószobákat hetente egyszer, az olyan nagy forgalmú helyiségeket, mint a konyha, a nappali és a gyerekszobák, legalább hetente kétszer kellene takarítani."

Azt is írják, hogy a tömörfa parkettát és a laminált padlót hetente minimum egyszer porszívózni kell. Mi pedig azt tennénk hozzá, hogy ha van szőnyeged, akkor a szőnyeg alatti részt se hagyd ki.

A szőnyegeket és a kárpitozott felületeket érdemes hetente kétszer átporszívózni, mivel a szöveten jobban tapad a por. Havonta egyszer pedig nedves porszívózást javasolnak a szövettel borított felületekhez.

Ahol háziállat van, ott a heti egy helyett két porszívózás ajánlott, de ha hullajtja a szőrét a kis kedvenc, akkor muszáj naponta porszívóznod!


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Török fogászati műtétre ment, eltorzult, lila arccal távozott a klinikáról a különös betegségben szenvedő nő
Az arca kezdetben a felismerhetetlenségig torzult, de a nő máig állítja, hogy a beavatkozás megérte a hatalmas díjat és a szenvedés minden percét.

Megosztom
Link másolása

Egy brit nagymamának elege lett abból, hogy nem mosolyog az egészségi állapota miatt, kezébe vette az életét és a spórolt pénzét, majd világgá ment megoldani a problémáját - fogai eltávolításával.

Az elmúlt 14 évben sorra veszítette el a fogait, a maradék pedig nagyon csúnyán besárgult.

Hayley Debra Potter egy durva ínybetegségben szenvedett, ez okozta, hogy fogazatának több mint felét elveszítette pár év leforgása alatt. Ezek helyére óriási tályogok nőttek, így semmiképp nem volt kedvező helyzetben a nő. 14 év senvedés után döntött úgy, hogy kezelteti magát.

Az Egyesült Királyságban nem olcsó az egészségügy, ez bebizonyosodott esetében is, mert horribilis összeget kértek a beavatkozásért. Ekkor döntött úgy a nagyi, hogy

egy híres törökországi fogászaton csináltatja meg a fogait, és potom 8000 fontért, vagyis körülbelül 4 millió forintért rendbe szedeti a mosolyát.

Vajon mennyit kérhettek ezért az otthonában?

Az október elején megtartott beavatkozás egyébként egészen gyorsan zajlott, mindössze négy és fél óra alatt végeztek a sebekkel és a maradék 13 foga kihúzásával is. A nő ugyanis teljes implantátumot rakatott be egy egész hídkészlettel. Kapott is tíz fogbeültetést, és a teljes gyógyulást követően kapja meg a koronáit. Addig műfogsort visel.

A műtét után ijesztő, lila foltokkal borított arccal indult haza.

Mint ahogy arról azóta már posztolt, ezeknek nyoma sincs, és a mosolya ismét egészséges, bár a teljes munka még hátra van. Mindenesetre az biztos, hogy még az eltorzult arc ellenére is inkább éri meg fogorvoshoz járni, mint nem.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez történik azzal, aki napi hét liter szénsavas üdítőt iszik - kisebb mennyiséggel is ugyanez játszódik le benned, csak kevésbé brutális mértékben
Az orvos beszélt arról, mi történt a 10 éven át napi több liter szénsavas italt fogyasztó emberrel.

Megosztom
Link másolása

A @chubbyemu néven ismertté vált YouTuber videói töretlenül népszerűek. Általában közérthetően és figyelemfelkeltően magyarázz egészségügyi állapotokról, kockázatokról, a szervezet működéséről, valamint olyan esetekről is beszámol, amelyeket ő vagy kollégái láttak pályafutásuk során.

Ilyen a férfi esete, aki zsebkéssel próbálta kivágni a bőrrákját,

vagy aki három liter rumot ivott 13 éves kora óta minden nap. Most nyilvánosságra hozta a sztorit, amely szerint egy férfi nagyjából egy évtizeden át

minden nap megivott vagy hét liter szénsavas, cukrozott üdítőt.

A férfi 10 év után egyszer csak rosszul lett - bár vélhetően korábban is voltak panaszai, egy idő után viszont rendkívül súlyosak lettek, és már nem bírta tovább. Egy hétig alig bírt felállni, és rengeteget vizelt. Ez után hívta magára a mentőket.

Az orvosok megállapították, hogy izmai különösen gyengék, cukorbetegségben szenved, magas vérnyomása és magas koleszterinszintje van, és leálltak a veséi.

A vérvizsgálatok kimutatták, hogy döbbenetesen sok cukor volt a vérében, cserébe alig volt mérhető kálium szintje. Az izmai tönkremennek, ami veszélybe sodorta az életét.

A kórházban rettentően szomjasnak érezte magát, és nagyon fájt a feje, ezek már elvonási tüneteknek számítottak. A férfi felhívta a feleségét, hogy hozzon neki szénsavas italt a kórházba.

A nő pedig készséggel vitte be férjének az egészségét drasztikusan károsító italból.

Amikor az orvosok látták, hogy mennyit ivott ezekből, felhívták a figyelmét, hogy ezt most egyik pillanatról a másikra hagyja abba, és a feleségét is megkérték, hogy a jövőben eszébe se jusson bevinni ezekből a kórházba. Ezután a férfi teste némileg fel tudott épülni, de néhány egészségkárosodása maradandó lett.

A youtuber-orvos szerint ésszerűen és mértékkel fogyasztva nem okozhatnak problémát ezek az italok, de ha nincs rá szüksége a szervezetnek, akkor inkább ne juttassuk be őket.

Ez utolsó intésnek némileg ellent mondanak azon legújabb kutatások, amelyek a cukorral édesített szénsavas italokat a depresszióval, a májbetegséggel és a korai halálozással is összefüggésbe hozzák.

A több mint 22 millió ember bevonásával készült 25 tanulmány átfogó tudományos áttekintése megállapította, hogy

már kis mennyiségben is komoly kockázatokat okoznak ezek az italok.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy minden napi 8 uncia (kevesebb, mint 2,5 dl) szénsavas üdítő 4,2 százalékkal növelte a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát, és 8,2 százalékkal a szívbetegség miatti halálozás kockázatát.

Ha konkrét betegségekről volt szó,

naponta 2,5 deci ital 15,2 százalékkal növelte a szívkoszorúér-betegség, 6,8 százalékkal a stroke és 27 százalékkal a cukorbetegség kockázatát felnőtteknél.

Több mint két tucat tanulmányban a legmagasabb és a legalacsonyabb cukorral édesített italfogyasztás összehasonlításakor a kutatók nagyobb fogékonyságot figyeltek meg az anyagcserezavarral összefüggő steatotikus májbetegségre (47 százalék), a vesekőre (38 százalék) és a depresszióra (31 százalékkal magasabb).

"Riasztó, hogy a cukorral édesített italok mennyi negatív hatással vannak a test minden részére" – mondja Elaine Hon, a kaliforniai Stanford Health Care szakembere.

"Meglepett, hogy a cukorral édesített italok is szerepet játszanak a depresszióban. Ez azt sugallja, hogy a túl sok cukor sokkal nagyobb hatással van a fiziológiai egészségünkre, de a mentális jólétünkre is"

– mondja.

Ráadásul a tanulmány megerősítette azt, amire a fogorvosok évek óta figyelmeztetnek bennünket.

"Azoknak, akik a legtöbben fogyasztanak cukorral édesített italokat, 94,8 százalékkal nagyobb eséllyel lesz szuvas a foguk" - írták.

A cukorra a szervezetnek szüksége van, de nem mindegy, mennyire, és miből visszük be azt. Az biztos, hogy nem a cukros üccsikből kéne fedezni a napi adagot.

A felnőttekre vonatkozó negatív következmények mellett az elemzés feltárta a cukros italok hatását a gyerekekre is.

Az eredmények szerint a testtömeg-indexet szignifikánsan növelik, így nagyobb valószínűséggel alakul ki elhízás felnőttként, ami a jövőbeni egészségügyi szövődmények kockázatának teheti ki őket.

Az, hogy a cukros italok plusz kalóriákat jelentenek, egy dolog. A fő veszély, hogy gyorsan bejutnak a szervezetbe, gyorsan növelik a vércukorszintet és inzulinhullámzást okoznak.

Ha ez ismétlődően megtörténik, a sejtek inzulinrezisztenssé válnak, ami azt jelenti, hogy később az inzulinra nem úgy reagálnak, ahogy kellene. Ez 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet.

"A cukorral édesített italok olyan kalóriatöbbletet jelentenek, amelyre a legtöbb embernek nincs szüksége, és a szervezet nehezen képes lépést tartani a felesleggel. Ennek eredményeként azt látjuk, hogy a zsír felhalmozódik a májban, és a testzsírtermelés felgyorsul" - mondta Lindsay Malone, a Case Western Reserve Egyetem Clevelandi Orvostudományi Karának táplálkozási osztályának oktatója.

Az ezekből az italokból származó cukortöbblet megnövelheti a rossz vérzsírok mennyiségét, ami az artériák falának megvastagodásához vezethet,

ami növeli a stroke, a szívroham és a szívbetegség kockázatát, növelhetik a rák kockázatát, a már többször említett elhízást, a magas vércukorszintet és a gyulladásokat.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ezeket a konyhai eszközöket ideje kidobnod, ha jót akarsz magadnak - és a családodnak
Nem egyszerűen egészségtelenek, hanem nagyon veszélyesek! Menj a fiókhoz, és most dobd el mindet!

Megosztom
Link másolása

Szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy legyünk óvatosak a konyhában – hogyan mossuk az edényeket, milyen vágódeszkát használjunk, mert ezek hatással lehetnek az egészségünkre.

De van egy olyan eszköz, ami a legtöbbünk konyhafiókjában megtalálható, és amitől jobb lenne megszabadulni, mert egyes kutatások szerint akár rákkeltő lehet.

A modern újrahasznosítási gyakorlatok miatt sok régi anyag visszakerül a használati tárgyakba, ami egészségügyi problémákat okozhat. Andrew Turner, a Plymouthi Egyetem biokémikusa  publikált egy tanulmányt, amelyben kimutatta, hogy

bizonyos eszközöket újrahasznosított elektronikai hulladékból készítenek. Ezek a műanyagok olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, mint a lángálló adalékok, amelyeket tévék és számítógépek borításánál használnak, hogy megakadályozzák a kigyulladásukat.

Az újrahasznosító üzemekben lévő érzékelők nem tudják kimutatni ezeket az anyagokat, így tévék és számítógépek burkolatai – más hulladékokkal együtt – kevés szabályozással kerülnek újra feldolgozásra, és akár konyhai eszközöket is készítenek belőlük.

A problémás anyag a fekete műanyag, amit gyakran használnak olcsóbb konyhai eszközöknél – például spatulák, keverőkanalak és szervírozó eszközök készítésére. Ha ezekkel főzünk, az étellel is érintkezhetnek.

A hő hatására a műanyagból káros anyagok válhatnak ki. Turner szerint a lángálló adalékok nincsenek szorosan kötve a műanyaghoz, így ezek könnyen bekerülhetnek az ételbe.

Ezek az adalékanyagok megzavarhatják a hormonrendszer működését, és más kutatások szerint akár cukorbetegséggel, pajzsmirigy-betegséggel vagy rákkal is összefüggésbe hozhatók.

Egy másik tanulmány szerint azoknál, akiknek vérében magasabb volt a PBDE (egy lángálló adalékanyag) szintje, háromszoros volt a rákos halálozás kockázata azokhoz képest, akiknek alacsony volt a szintje. A Toxic-Free Future szervezet tanulmánya pedig megállapította, hogy a

konyhai eszközök között voltak a legmagasabb lángálló anyag szintje.

A gyerekjátékok is veszélyesek lehetnek, hiszen, ahogy Megan Liu, a Toxic-Free Future tudományos menedzsere elmondta:

„Ha fekete műanyag tárgyakat használsz, fennáll a veszély, hogy szennyezettek.”

Bár a műanyag újrahasznosítása jó ötletnek tűnhet, nem mindig biztonságos. „Én már kidobtam a fekete műanyag elviteles dobozaimat” – mondta Liu, majd hozzátette: „Rémisztő belegondolni, hogy ezek más termékekbe visszakerülhetnek.”

Ha ezeket a fekete műanyag eszközöket acélra vagy szilikonra cseréled, azzal sokat tehetsz az egészségedért, és megelőzheted, hogy káros anyagok kerüljenek a szervezetedbe.

Via LadBible.


Megosztom
Link másolása