Az életüket kockáztatják az időszakos böjtölés hívei - derült ki egy kutatásból
Az időszakos böjtölésnek több formája is létezik. Az egyik leggyakoribb, amikor egy szigorú 8-16 órás időintervallumot követünk. Azaz egy 8 órás étkezési ablak áll rendelkezésre és a nap többi 16 órájában böjtölünk.
A tanulmány 20 000 amerikai felnőttet elemzett, az eredmény pedig azt mutatta, hogy akik napi 8 óránál kevesebb időre korlátozták az étkezést, nagyobb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akik napi 12-16 órán keresztül étkeztek.
Sokan előszeretettel alkalmazzák az időszakos böjtölést, hiszen egyszerűbben kivitelezhető, mint például a kalóriaszámolás.
Tavaly júniusban azonban egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kalóriaszámlálás és az időszakos böjtölés egyformán hatékony a fogyás szempontjából – mivel az emberek lényegében ugyanazt a kalóriamennyiséget fogyasztották el, mint amit normális esetben egy kalóriaszegény napon fogyasztanának.
Rövid távú előnyei ellenére a kutatók továbbra sem javasolják a módszert.
– mondta Victor Wenze Zhong, a Sanghaji Jiao Tong Egyetem Orvosi Karának professzora.
A kutatással kapcsolatban ugyanakkor megjegyezték, hogy a teljes tanulmányt még nem hozták nyilvánosságra – és az, hogy a résztvevők milyen típusú ételeket fogyasztottak, döntő fontosságú.
Forrás: People