ÉLETMÓD

6 táplálkozási hazugság, mellyel mindannyiunkat etettek - ne dőlj be nekik!

Szó lesz a koleszterinről, a sóról és a friss zöldségekről is.

Megosztom
Link másolása

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az egészséges étrend valójában sokkal egyszerűbb, mint hittük - az összes élelmiszercsoport kiegyensúlyozott fogyasztásából áll, kevés cukorral, valamint sok gyümölccsel és zöldséggel.

A dietetikusok most elárulják, mik a leggyakoribb diétás hiedelmek, amelyek teljes tévedésben tartanak:

1. A méz és a szirupok egészségesebbek, mint a cukor

A méz és a juharszirup antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet. De hogy ez pontosan hogyan hat az egészségünkre, nem tudjuk. Az viszont bizonyított, hogy gyakorlatilag ugyanolyan hatással vannak a vércukor szintre, mint a sima cukor.

„Szervezetünk cukorként tekint ezekre az élelmiszerekre”

- mondta Alyssa Pacheco dietetikus a Yahoo Life-nak.

A túlzott cukorbevitel minden formában káros, és növelheti a hízás kockázatát, cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, rákhoz, anyagcserezavarokhoz, depresszióhoz és mentális zavarokhoz vezethet.

Ahelyett, hogy azon pörögnénk, hogy milyen cukrot választunk, Pacheco azt tanácsolja, hogy együk azt, amelyiket jobban szeretjük, de mértékkel.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége a nőknek napi legfeljebb hat, a férfiaknak pedig kilenc teáskanál hozzáadott cukrot javasol.

2. A tengeri só különösen egészséges

A cukrokhoz hasonlóan a tengeri só, a himalájai só és az asztali só végső soron mind só, és nagyjából 40 százalékban nátriumot tartalmaz, amely a vérnyomást befolyásolja. A tengeri só minimális feldolgozási folyamaton megy keresztül, és kis mennyiségű magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmazhat.

Az asztali sót viszont feldolgozzák, hogy eltávolítsák belőle a szennyeződéseket, és általában jódot is adnak hozzá a pajzsmirigy egészsége érdekében.

De mindaddig, amíg az étrended kiegyensúlyozott, nincs szükség arra, hogy az ásványi anyagokat tengeri sóból szerezd be.

A túlzott nátriumfogyasztás magas vérnyomással és más egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, ezért fontos, hogy a nátriumbevitelt összességében csökkentsd, függetlenül a só típusától - mondta Michelle Rauch, a Actors Fund dietetikusa.

3. A tojás emeli a koleszterin szintedet, ezért ne egyél

Még egy tévhit, hogy a tojás rosszat tesz, és emeli a koleszterinszintet.

Koleszterintartalma miatt a tojás régóta heves viták tárgya. A tudósok azonban azt állítják, hogy nincs hatással a koleszterin szintedre.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a tojásban lévő koleszterin nem emeli meg a koleszterinszintet úgy, mint más élelmiszerek, például a magas telített zsírtartalmúak.

Egy 2020-as tanulmányban egy harvardi kutató által vezetett amerikai kutatócsoport nem talált összefüggést a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázata között - ami szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

„A tojás része az egészséges táplálkozásnak, és támogathatja az izmok karbantartását, az általános jó közérzetet, segít fedezni a napi fehérjeszükségletet, és sokoldalú fehérjeforrás, amely sokféle ételhez adható” - mondta Umo Callins sportdietetikus.

4. Ne egyél este 6 után

„A testednek nincs olyan belső órája, amely azt kiabálja a sejtjeidnek: este 6 óra van, ideje, hogy elkezdj raktározni - mondta Katie Schimmelpfenning, dietetikus. - Az energia az energia, függetlenül attól, hogy mikor visszük be.”

Tanulmányok kimutatták, hogy nem az okozhat súlygyarapodást, hogy mikor eszünk, hanem az, hogy mit eszünk.

Ha a nap elején többet eszünk, az segíthet a későbbi éhségérzet kezelésében, és megakadályozhatja, hogy túl sokat együnk.

Rhyan Geiger dietetikus szerint: „Minden azon múlik, hogy milyen típusú ételeket választunk. A friss gyümölcsök, zöldségek vagy teljes kiőrlésű gabonafélék sokkal hasznosabbak, mint a sütik, cukorkák és édességek.”

5. Ragaszkodj a friss élelmiszerekhez

Sokan hiszik, hogy vásárláskor a bolt szélein kell maradni, mivel ott koncentrálódnak a friss áruk, de Lauren Harris-Pincus dietetikus szerint ez hiba lenne.

„A középső gondolák a tápanyagban dús élelmiszerek kincsesbányái, beleértve a fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket és tenger gyümölcseit, a bab-, gyümölcs- és zöldségkonzerveket, valamint a száraz hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, magvakat és fűszereket'” - mondta.

Ha a lehető legalacsonyabb kalóriatartalmú ételeket választod, általában éhes maradsz, és végül túlzásba viszed az evést. Ráadásul ha nem eszel elég kalóriát, hosszú távon visszafelé sülhet el, mert lassul tőle az anyagcseréd.

Egyes magas kalória- és zsírtartalmú élelmiszerek, mint például a diófélék, az avokádó és az olajok, tele vannak nagyon fontos tápanyagokkal. A kalóriákhoz hasonlóan az csökkentett zsírtartalmú étel nem feltétlenül jobb, mint a teljes zsírtartalmú. A zsiradékra azért van szükség, hogy teltségérzetet adjon, jobban felszívódjanak a zsírban oldódó vitaminok, és ízt adjon. Ezek az élelmiszerek pedig a bolt közepén tanyáznak.

6. A mélyhűtött termék rossz minőségű

„Valójában a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek magasabb tápanyagtartalmúak lehetnek - állítja Kim Pearson brit táplálkozási szakértő. - Ez azért van így, mert a gyümölcsöket közvetlenül a szedés után fagyasztják le, és előtte csak minimális feldolgozáson mennek keresztül, ami azt jelenti, hogy sok tápanyagot megtartanak.”

Ezzel szemben a friss termékek napokkal vagy hetekkel a szedésük után is a szupermarket polcain állhatnak, ami azt jelenti, hogy mire megeszik őket, több tápanyagot veszíthetnek.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Millióik vannak veszélyben, ha paracetamolt szednek - sürgős figyelmeztetést adtak ki az orvosok
Bár a paracetamol továbbra is az egyik leggyakrabban használt fájdalomcsillapító, a szakértők figyelmeztetnek, hogy hosszú távú szedése komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Megosztom
Link másolása

A paracetamol, más néven acetaminofen, az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító, hiszen olcsó, hatékony és általában biztonságosnak tartják. De vajon mennyire biztonságos ez a gyógyszer valójában?

Aggasztó kutatási eredmények

Egy nemrég az Arthritis Care and Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint a paracetamol rendszeres szedése idősebb felnőtteknél súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

A Nottingham Egyetem kutatói több mint 180 ezer olyan ember egészségügyi adatait elemezték, akik rendszeresen kaptak paracetamolt, és összehasonlították őket közel 400 ezer olyan emberrel, akik nem szedték a gyógyszert.

A kutatás megállapította, hogy a paracetamolt szedők nagyobb kockázatnak vannak kitéve több komoly egészségügyi probléma, például gyomorfekély, szívelégtelenség és krónikus vesebetegség kialakulása szempontjából.

A kutatásuk során a következő, elég rosszul hangzó adatokat találták:

Gyomorfekély bevérzése: 24%-kal magasabb kockázat

Alsó emésztőrendszeri vérzés: 36%-kal magasabb kockázat

Szívelégtelenség: 9%-kal nagyobb valószínűség

Kik számára lehet veszélyes?

Bár a paracetamol a gyógyszergyár szerint ritkán okoz mellékhatásokat, bizonyos emberek számára nem biztonságos. Kik ők és mivel összefüggésben mutatták ki a magasabb kockázatokat?

Testsúly: A szokásos dózis túl magas lehet 50 kg alatti személyeknek.

Máj- vagy vesebetegségek: Ezekkel a problémákkal küzdők számára a paracetamol szedése veszélyes lehet.

Alkohol: Akik rendszeresen több mint 14 egység alkoholt (kb. 6 pohár bor) fogyasztanak hetente, szintén veszélyeztetettek, mivel az alkohol is megterheli a májat, akárcsak a paracetamol.

Ibuprofen és paracetamol: Szabad együtt szedni?

Az orvosok szerint a paracetamol és az ibuprofen – amely gyulladáscsökkentőként működik – biztonságosan szedhető együtt.

Azonban fontos, hogy ne szedjünk egyszerre két olyan gyógyszert, amely paracetamolt tartalmaz.

Bár a paracetamol továbbra is az egyik leggyakrabban használt fájdalomcsillapító, a szakértők figyelmeztetnek, hogy hosszú távú szedése komoly egészségügyi problémákat okozhat bizonyos embereknél. Dr. Weiya Zhang, a tanulmány szerzője szerint: „További kutatásokra van szükség az eredmények megerősítéséhez, de az idősek esetében a paracetamol elsődleges fájdalomcsillapítóként való alkalmazását alaposan meg kell fontolni.”


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Az Alzheimer-kór lényegesen kevesebb embert betegít meg azok közül, akik két gyakori foglalkozást űznek
Olvasd el azt is, hogyan csökkentheted hétféleképpen a demencia kockázatát.

Megosztom
Link másolása

A taxisofőrök kisebb eséllyel halnak meg Alzheimer-kórban, mivel a mindennapi vezetés frissen tartja az agyukat – derül ki egy tanulmányból.

A tudósok megállapították, hogy a taxisofőröknek és mentősöknek az átlagnál alacsonyabb a halálozási aránya ebben a betegségben.

Úgy vélik, ennek oka az lehet, hogy az útvonalak fejben tartása és kiszámítása egy létfontosságú agyterületet erősen tart idősebb korban is - írja a The Sun.

Az amerikai halálozási nyilvántartások elemzése szerint a taxisofőrök Alzheimer-kórral összefüggő halálozási aránya 1,03 százalék, szemben az országos átlaggal, ami 3,9 százalék.

A mentősöknél még ennél is alacsonyabb arányt találtak: mindössze 0,74 százalékot.

Dr. Anupam Jena, a Harvard Egyetem kutatója így nyilatkozott: „A gyakori navigációs és térbeli feldolgozási feladatok bizonyos mértékű védelmet jelenthetnek.”

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a londoni taxik sofőrjeinek különösen fejlett a hippokampuszuk – az agynak az a része, amely a memóriáért felelős. Köztudott, hogy a túl kevés szellemi stimuláció növeli az Alzheimer-kór, a demencia vezető okának kockázatát.

Prof. Tara Spires-Jones, az Egyesült Királyság Demencia Kutatóintézetének munkatársa azonban rámutatott:

„A tanulmányban szereplő taxi- és mentős sofőrök halálozási életkora körülbelül 64–67 év volt, míg más foglalkozások esetében ez az érték 74 év.”

„Lehetséges, hogy hosszabb élet esetén náluk is kialakult volna Alzheimer-kór.”

Az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázata csökkenthető bizonyos életmódbeli változtatásokkal. Bár egyetlen magatartás sem garantálja a megelőzést, számos kutatás azt sugallja, hogy az életmódbeli szokások módosítása pozitívan befolyásolhatja a kockázatot.

Az Alzheimer Társaság szerint a demencia kockázata a legalacsonyabb azoknál, akik középkorban – 40 és 65 éves kor között – egészséges szokásokat alakítanak ki.

Íme néhány egyszerű változtatás, amelyet megtehet:

- Mozogj rendszeresen: Javítja a szív egészségét, a vérkeringést, és segít fenntartani az egészséges testsúlyt.

- Fogyassz kevesebb alkoholt: Hetente legfeljebb 14 egység alkohol ajánlott, ami körülbelül egy korsó sör vagy egy kis pohár bor naponta. A túlzott alkoholfogyasztás növeli az agy és más szervek károsodásának kockázatát, így a demencia kialakulásának esélyét is.

- Ne dohányozz: A dohányzás rontja a vérkeringést, különösen az agyi ereket, valamint károsítja a szívet és a tüdőt.

- Vegyél részt társas tevékenységekben: A szociális kapcsolatok erősítik az agy stresszoldó képességét és javítják a hangulatot. A depresszió és a társadalmi elszigeteltség a demencia kockázati tényezői közé tartoznak.

- Kezeltesd egészségügyi problémáidat: A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség mind növelhetik a demencia kockázatát.

- Óvd látásodat és hallásodat: A látás- és hallásvesztés növeli a demencia kialakulásának kockázatát, és a hallásvesztés a demencia korai tünete is lehet.

- Vigyázz a fejedre: A traumás fejsérülések elindíthatják az Alzheimer-kórt okozó anyagok felhalmozódását az érintett agyterületeken.

Az életmódbeli változtatások időben történő bevezetése jelentősen csökkentheti a demencia kockázatát és javíthatja az életminőséget.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Az Alzheimer-kór évtizedekkel azelőtt kezdődik, hogy észrevennéd - 4 figyelmeztető jel, hogy bajban vagy
Az Alzheimer-kór elsősorban a 65 év felettieket érinti, de fontos lehet figyelni túl a korai intő jelekre.

Megosztom
Link másolása

Dr. Daniel Amen, kaliforniai agykutató szerint a betegség már évtizedekkel a tünetek megjelenése előtt elkezdődik. Az Alzheimer fokozatosan rontja le a memóriát, a gondolkodási képességeket és a mindennapi tevékenységeket.

4 fontos jel, hogy bajban lehetsz:

1. Romló memória

Ha azt veszed észre, hogy a memóriád lényegesen rosszabb, mint 10 évvel ezelőtt, érdemes odafigyelni.

Bár a néha előforduló feledékenység az öregedés normális része, a demenciával élők gyakran elfelejtenek fontos eseményeket vagy beszélgetéseket is.

Az Alzheimer elsőként a hippokampuszt támadja meg, amely az új emlékek kialakításáért felelős.

2. Rossz döntések és meggondolatlan viselkedés

Az agy elülső lebenyének károsodása miatt nehézségek adódhatnak a döntéshozatalban, a problémamegoldásban és a pénzügyek kezelésében. „Mintha az agyad leállna” – magyarázta Dr. Amen.

3. Rövid figyelmi idő

Az Alzheimer-kórban szenvedők számára nehéz lehet a figyelmüket hosszabb ideig egy feladatra összpontosítani. Ha egyre gyakrabban tapasztalsz ilyen problémát, érdemes szakemberhez fordulni.

4. Rossz hangulat, durva érzelmi hullámzás

Az Alzheimer-kórban szenvedők közel fele küzdhet depresszióval. Gyakori az ingerlékenység, a hangulatingadozás és az érzelmek feletti kontroll elvesztése. A betegek könnyen összezavarodhatnak, szoronghatnak, főleg, ha ismeretlen helyzetbe kerülnek.

Mi növelheti a kockázatot?

Dr. Amen szerint bizonyos életmódbeli tényezők növelhetik a demencia kockázatát.

@docamenWarning signs your brain health might not be in the best standing..♬ original sound - BrainMD

Ezekre érdemes odafigyelni:

Túlsúly:

„Ahogy nő a testsúlyod, romlik az agyad működése” – figyelmeztetett Dr. Amen. Ezen nincs mit magyarázni.

Energiahiány:

Ez az agyba irányuló csökkent véráramlás jele lehet. Állandó fáradtságot érzel, kimerült vagy, lelassulsz, csökken az életkedved.

Erekciós zavar:

„Ha a véráramlás problémát okoz az egyik testrészben, az máshol is fennállhat” – mondta a szakember.

Krónikus álmatlanság vagy alvási apnoé:

Az alvás segíti az agy méregtelenítését és a felesleges anyagok kiürítését. Ha rosszul alszol, mindezek nem történnek meg rendesen, és ez később problémát okoz.

Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a megfelelő alvás mind hozzájárulhat az agyad hosszú távú egészségéhez. Ne várj a tünetekre – kezdj el időben figyelni magadra!


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Megcáfolta a gyermekorvos: ez a 3 otthoni gyógymód NEM hatásos megfázás tüneteinek kezelésére
Pedig biztos, sokunknak javasolta már a nagymamája valamelyiket…

Megosztom
Link másolása

Dr. Meghan Martin a floridai Johns Hopkins gyermekkórház sürgősségi gyermekorvosa elárulta, mik azok az otthoni gyógymódok, amiket gyakran alkalmazunk megfázás és influenza tüneteinek kezelésére, ám egyáltalán nem hatásosak, sőt egyenesen károsak lehetnek.

Dr. Martin szívesen osztja meg tudását a közösségi médiában követőivel, akik ezt nagyra értékelik. A videója, amiben megcáfolja néhány házi kezelés hatékonyságát, például több mint 40 ezer lájkot kapott.

Mutatjuk is, mik azok a praktikák, amik a doktornő szerint a valóságban semmit sem érnek:

Hagyma a zokniba

Az első gyógymód, amiről Dr. Martin beszélt, hogy nyers burgonya- vagy hagymaszeleteket teszünk éjszakára a zokninkba, amivel egyesek szerint ki lehet vonni a „méreganyagokat” a szervezetünkből, amikor betegek vagyunk.

„Nincs olyan mechanizmus a szervezetünkben, amely a lábunkon keresztül kihúzza a méreganyagokat, vírust vagy a hurutot.”

– mondja a doktornő.

Hagyma az ágy alatt

Egy másik trükk, amikor meghámozol egy hagymát, félbevágod, és a hagyma felét az ágyad alá teszed, amikor alszol.

A doktornő szerint nem érdemes valós eredményt várni tőle, de nincs nagy egészségügyi kockázata, ha mégis kipróbálnád.

„A szobádnak hagymaszaga lesz, de az egészségügyi kockázatok alacsonyak”

– tette hozzá Dr. Martin.

Csak abban az esetben kell odafigyelni, ha kisállatok vannak a házban, mert ha megeszik, nekik akár árthat is.

Fokhagyma gerezd az orrba

Nem utolsó sorban Dr. Martin szerint idén az a technika is népszerű volt, hogy az emberek hámozott fokhagyma gerezdeket dugtak az orrukba, hogy megszüntessék az orrdugulást.

„Ezt nem ajánlom, mert a hámozott fokhagyma valójában irritálja az orr belső felszínét, a nyálkahártyát”

– mondta a doktornő, és hozzátette, ez a trükk egyenesen fokozhatja is a váladéktermelődést, ahelyett, hogy javítana a helyzeten.

A videóhoz sok egyetértő komment érkezett, ám voltak, akik továbbra is kitartanak a házi praktikák mellett. Dr. Martin szerint amíg nem veszélyeztetjük velük az egészségünket, nyugodtan lehet kísérletezni.

@beachgem10 There are so many home remedies on social media! Some are helpful and others can be harmful. When it comes to vegetables, consider making soup! Groceries are expensive! #sick #hack #homeremedy #doctor #vegetables #foot ♬ original sound - Beachgem10

Via


Megosztom
Link másolása