GASZTRO

Itt a tökszezon! Minden, amit érdemes tudni a tökről + 2 szuper tökös recept

Az egyik legsokoldalúbb zöldség, sütve, párolva, pépesítve vagy reszelve is isteni. Számos jótékony hatása ismert, éppúgy otthonos a salátákban, mint a rakott ételekben, levesekben vagy ragukban. Számtalan okot mondunk, amiért érdemes feltenned az étlapra.

Megosztom
Link másolása

Az október a tökökről szól. Az évnek ebben a szakában rengeteg fajtát találhatsz a piacon, mindegyik gazdag antioxidánsokban és rostokban, alacsony zsír- és kalóriatartalmuk miatt még a diétákba is simán bevetheted őket.

Hogy miért? Mondunk rá néhány okot:

- A tök tele van rosttal. A rostban gazdag étrend pedig

segít az elhízás elleni harcban

és csökkenti a vastag- és végbélrák kockázatát, feltéve, ha sikerül napi 30 grammot bevinned belőle.

- Különösen gazdag bétakarotinban, ahogy azt élénk narancssárga húsa is mutatja. Szervezetünk a karotinoidokat A-vitaminná tudja alakítani, ami

kifejezetten jót tesz a látásodnak és szebbé teszi a bőrödet.

- A nyers tök gazdag E-vitaminban, és szerencsére ez sütéskor csak alig valamit csökken. Az A- és C-vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin is

védi a sejtjeidet a káros oxidatív stressztől.

- Ez a vitaminforrás ráadásul gazdag még káliumban is,

ami segít fenntartani a normál vérnyomást.

- Sőt C-vitaminban is, ami pedig segít megküzdeni a fáradtsággal és a kimerüléssel.

- A tökmagban bőségesen van magnézium. A szervezetben betöltött számos szerepe mellett a magnézium

hozzájárul a normál folyadék- és elektrolit-egyensúlyhoz,

valamint az egészséges izomműködéshez.

Rengeteg féle tökkel találkozhatsz a boltokban. Hogy könnyebb legyen a választás, ezt érdemes tudnod róluk:

Japán (Piros hokkaido) sütőtök:

Ennek a hagyma alakú középméretű töknek a húsa ízében és állagában a gesztenyére emlékeztet. Készíthetsz pürét belőle sós ételekhez, vagy használhatod sütikhez is.

Klasszikus sütőtök:

A nagydarab narancssárga sütőtök klasszikus választás a töklámpáshoz. Főzéshez is jó, krémlevesekhez vagy a sütőben sütve.

Fehér héjú kicsi:

Kicsi, lapos, sápadt tök krémsárga hússal, amelyet félbevágva megtölthetsz vagy feldarabolva salátákhoz és pörköltökhöz is fincsi.

Kabocha:

Ennek a japán fajtának a sötét rücskös bőre alatt intenzíven édes hús lakik, amelynek textúráját gyakran hasonlítják az édesburgonyához. Próbáld ki héjastól szeletekben sütve, finom őszi salátákhoz.

Úritök (Nagydobosi):

Nagyszerű, univerzális neon-narancssárga hússal, salátákhoz, pörköltekhez, curryhez, rizottókhoz és tésztaételekhez tökéletes választás. Kékesszürke héja szívós lehet, ezért nagy darabokra vágva süsd, majd kanalazd ki a puha húsát.

Kanadai sütőtök:

Tökéletes levesekhez, tésztaételekhez, saláták, morzsasütik, édes piték és torták alapanyaga.

Ha a klasszikus sütőtökön kívül valami mást is megkóstolnál, íme két hiperegészséges és extra finom étel tökből - nem csak halloweenre:

Kanadai sütőtök-krémleves

Hozzávalók:

1 evőkanál olívaolaj

1 közepes méretű vöröshagyma kockákra vágva

2 közepes méretű kanadai tök

2 közepes alma felkockázva, hámozás nélkül

2 csésze húsleves

1 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

1/4 teáskanál fekete bors

1/4 teáskanál cayenne-i bors

3/4 csésze kókusztej

A feltéthez :

Pirított tökmag

Apróra vágott friss zsálya

Kókusztejszín vagy görög joghurt

Elkészítés:

Egy edényben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és párold meg, körülbelül 5-8 percig, időnként megkeverve. Vedd le a lángot.

Vágd le a tök felső és alsó végét. Egy zöldséghámozóval hámozd meg, vágd hosszában ketté, és kanalazd ki a magokat. Vágd kockákra a tök húsát, tedd a hagymára és kis lángon dinszteld meg.

Keverd hozzá az almát, ha az is megpárolódott, akkor öntsd fel a húslevessel, sózd, borsozd meg, szórd hozzá a szerecsendiót és a cayenne-t. Fedd le, és főzd kislángon amíg a tök és az alma is megpuhul.

Öntsd hozzá a 3/4 csésze kókusztejet. Botmixerrel pürésítsd a levest. Tálald forrón tökmaggal vagy zsályával.

Sütőtökös-gyömbéres sült sajttorta

Ez a felháborítóan finom sütemény különleges ízét az édes sütőtöktől kapja. Egyszerű, és már előző nap is megsütheted. Ha szereted az extra ropogós textúrát, morzsolj a tetejére egy kis gyömbéres kekszet.

Hozzávalók 16 szelethez:

600 g sütőtök kockákra vágva

1 evőkanál olívaolaj

130 g vaj

400 g gyömbéres keksz

650 g zsíros krémsajt

200 g barna cukor

½ teáskanál finom tengeri só

2 evőkanál kukoricaliszt

4 nagy tojás

200 ml tejszín

1 tasak vaníliáscukor

½ teáskanál őrölt gyömbér

Karamell a tetejére

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Tedd be a sütőtököt egy nagy tepsibe olajjal, és süsd 1-1,5 órát, amíg megpuhul. Ha kihűlt, a húsát kanalazd robotgépbe, és turmixold le.

Egy 23 cm-es tortaforma belsejét vékonyan kendd ki vajjal, ne kapcsost válassz, olyan kell, amit utána vízbe is állíthatsz és nem megy bele a víz.

Olvaszd fel a vajat, törd porrá a gyömbéres kekszet. Keverd hozzá az olvasztott vajat, és egyenletesen nyomkodd bele a kekszes masszát a tortaformába.

A krémsajtot, a kukoricalisztet és a cukrot egy nagy keverőtálban elektromos habverővel habosítsd fel. A tojásokat, a sütőtökpürét és a tejszínt a vaníliával, a gyömbérrel és a sóval szintén. Keverd össze az egészet, majd öntsd az előkészített tortaformába.

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

Forralj fel egy kanna vizet. A tortaformát tedd egy nagyobb, magas oldalú edénybe, majd óvatosan önts alá annyi forrásban lévő vizet, hogy majdnem félig érje az oldalát - vigyázz, ne kerüljön víz a sajttortába. 1 órát süsd így.

Ellenőrizd az állagát egy nagyon óvatos rázással. Ha túl lötyögős, adj még 5-10 percet neki. Ha kész, kapcsold ki a sütőt, és hagyd a résnyire nyitott ajtó mögött lassan hűlni egy újabb órán át.

Szobahőmérsékletre hűlve tedd be a hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon, lehetőleg egy egész éjszakára. A tálaláshoz melegíts karamellszószt és csorgasd a tetejére.

Néhány egyéb finom felhasználása a töknek:

Sütve

Vágd a tököt egyenletes szeletekre vagy kockákra. Kendd meg egy kis repceolajjal, és tegyél a szeletekre rozmaring ágat. Közepesen forró sütőben legalább 30 percig süsd, ezalatt megpuhul és enyhén megpirul. Tálald melegen köretként, vagy hidegen salátákhoz keverve. Gazdagíthatod lencsével, fetával, pirított magvakkal és egy egyszerű balzsamecetes öntettel.

Pürésítve

Egy másik felhasználási módja, ha megsütöd a fentiek szerint, de rozmaring helyett chilipehellyel szórod meg és enyhén karamellizálod. Félidőben tegyél hozzá néhány gerezd hámozatlan fokhagymát. Amikor elkészült, nyomd ki a puha fokhagymát a héjából, és a tökkel együtt turmixold le, egy kevés extra szűz olívaolajjal együtt.

Nyersen

Reszelj le egyenlő mennyiségű nyers tököt, sárgarépát és céklát (a céklát jobb, ha gumikesztyűben reszeled, különben tiszta vörös lesz a kezed). Tegyél hozzá egy kis apróra vágott vörös káposztát és finomra vágott újhagymát. Keverj a balzsamecetből, extra szűz olívaolajból és dijoni mustárból öntetet. Szórd meg petrezselyemmel, majd keverd a salátához. Grillezett hallal vagy tofuval igazán finom.

Tök curry

Piríts meg egy fej összevágott hagymát egy kanál thai vörös currypasztával. Dobj hozzá néhány marék összekockázott tököt. Öntsd fel kókusztejjel, párold puhára, és a főzés utolsó néhány percében tegyél hozzá egy marék zöldbabot. Frissen facsart lime levével és szója- vagy halszósszal ízesítsd.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „az a ropogós sült krumpli, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy nem unatkozunk-e  egy kis tengerparti faluban Görögország dél-keleti csücskében, egy apró félszigeten, amely az évek során egyre inkább feledésbe merült és szinte elhagyatott lett.

És a válasz az, hogy… nem! Először is azért, mert

itt vagyunk egymásnak, és mert keményen dolgozunk azon, hogy jó kapcsolatokat alakítsunk ki saját önmagunkkal, de azért is, mert hihetetlenül jó barátaink vannak.

Akikkel mindig azon viccelünk, hogy lehet valami közös vonás mindannyiunkban, hiszen a legtöbb ember számára nem magától értetődő választás, hogy egy ilyen Isten háta mögötti helyen építsen otthont.

Ezúttal Gittit, Tomast és gyönyörű szőrös kislányukat, a négylábon járó Junát mutatom be. Amikor nem Svájcban tartózkodnak, és sí- és snowboard felszerelést és ruházatot árulnak, egy csodaszép helyen, kis sétatávolságra laknak otthonunktól, egy hagyományos, régi falusi házban, amelyet Gitti gyönyörűen felújított, saját tervei alapján.

Mindketten imádjuk Gitti ízlését, nagyra értékeljük egyszerűségét, színkombinációit és a különleges érzéket, hogy az apró részletekre is odafigyel.

Ételei olyanok, mint az otthona: egyszerű ízek, izgalmas színekkel és részletekkel, amitől minden örömteli és nagyon finom lesz.

Legutóbbi összejövetelünkre készülvén arra kért minket, hogy készítsük el „azt a ropogós sült krumplit, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”.

Íme - egyszerűen, szeretettel:

Rázott krumpli sütőben ropogósra sütve

Hozzávalók:

10/15 kis méretű burgonya, vagy 6/8 nagy burgonya 4-be vágva.

¼ csésze olívaolaj

6 gerezd fokhagyma

Egy teáskanál mustár

Egy teáskanál füstölt paprika

Fél csésze sörélesztő (opcionális)

2 evőkanál kukoricadara

zsálya / kakukkfű / rozmaring

só és bors

 

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A burgonyát csak megmossuk, mert az élet rövid, nem vesztegetünk időt a hámozásra.

A krumplit egy lábosban megfőzzük 2 evőkanál sóval. Nem akarjuk, hogy túl puhává váljanak.

Lecsepegtetjük, és visszatesszük az edénybe. Az összes fent említett hozzávalót ráöntjük a burgonyára, és a fedővel a tetején az egészet alaposan összerázzuk.

A burgonyát tepsire borítjuk anélkül, hogy bármelyik takarná a másikat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre.

Opcionális öntet: 2 evőkanál tahini, fél csésze víz, 2 citrom, 1 kanál olívaolaj, kanál élesztő, só és bors… vagy csak egy jó fokhagymás majonéz.

További receptek szakácskönyveinkben, vagy ingyenesen a YouTube csatornánkon: Kristóf’s Kitchen, és Instán: @kristofsteiner & @nimrodagan


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Mautner Zsófi: „Tíz éven belül oda lesz a barackos pite a klímaváltozás miatt”
Mautner Zsófi szerint a fügés gombócé a jövő, már az alföldön is inkább fügebokrokat ültetnek, a barack egyre kevésbé bírja ezt a klímát. Kényszerből jöhet tehát a hazai gasztroforradalom.

Megosztom
Link másolása

Mautner Zsófi a 24.hu Filéző című podcastjében osztotta meg gondolatait arról, hogy egyre kevésbé találni jó barackot a piacon, és bizony

a nagyi hagyományos sütije lassan nem a barackos pite, hanem a fügés gombóc lesz.

Mautner Zsófival legutóbbi szakácskönyve, Az én falusi konyhám megjelenésének apropóján beszélgettek elképesztő széles témaskálán. Szóba került a rohanó életmód és a divattáplálkozások, a falusi gasztronómia jövője a koreai és magyar konyha rokonsága, és a klímaváltozás gasztronómiára tett hatása is. A gasztroblogger ennél a pontnál kongatta meg a vészharangot, hogy a változások nem beláthatatlan időn belül érkeznek el.

"Nem harminc év múlva, nem ötven év múlva, hanem itt és most, mert egyre kevesebb sárgabarack terem.

(…) Az alföldi házak kertjében is már fügebokrot ültet mindenki, mert strapabíróbb, és bírja ezt a mediterránabb jellegű klímát és sok termést hoz. Elég esélyes, hogy tíz év múlva a fügés pite és a fügés gombóc lesz a nagymamájukhoz járó gyerekeknek és fiataloknak az az érzelmi étel, ami nekünk még a barackos gombóc volt."

Mautner a könyvéhez végzett kutatás során mélyült el a fügebokor-témában, amit az Alföldön pár tíz éve soha nem volt hagyomány ültetni, most viszont egyre inkább felváltja a sárgabarack fákat, mert a szárazabb, zordabb körülményeket is bírja.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Ez a Buddha-tál receptje, szeretettel Methanából”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

„Melyik volt a kedvenc fogásotok?” - tesszük fel a kérdést elvonulásainkra látogató vendégeinknek minden retreat utolsó lakomáján, a válasz pedig többnyire ugyanaz: A Buddha-tál.

Ez a mandala-szerűen tálalt, száz színű, minden-ízű fogás nem egy kőbevésett recept szerint készül: gasztro mottóm, a „minden kiváltható mindennel” itt különösen igaz.

Csodálatos egyesével végig kóstolgatni minden külön árnyalatát, majd összekeverve, gazdag salátaként habzsolni. Küldjük mindazoknak, akik már jártak nálunk Methanán

…és azoknak is, akik még úton vannak hozzánk. Reméljük egyszer elkészíthetjük neked 150 éves falusi házunk, Khelone konyhájában, amelyet a fogáshoz hasonlóan magunk terveztünk.

Methana Buddha bowl, 2 főre

A mázas édeskrumpli:

Sütő 180 fokra melegítve! 1 kisebb édesburgonya hosszában félbevágva, majd megkenve 1 evőkanál szójaszósszal & pár csepp alma (vagy más) sziruppal, sózva-borsozva, kis római köménnyel, szezámmaggal hintve, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, vágott felivel lefele, szezám olajjal fröcskölve, 15-20 perc alatt készre sütve.

Az izgalmas quinoa:

1/4 csésze (kb. 60 gram) quinoa - száraz lábasban 1 percig pirítva, majd felöntve másfélszeres vízzel, felforralva, aztán lefedve főzve takarékon 11 percen át, jobb, ha tálalásig nem is vesszük le a fedőt. Ekkor kerül bele 4 szem szárított paradicsom - apróra vágva, 6-8 levél friss bazsalikom, apróra vágva, plusz só és bors.

A kukorica-mogyoró kence:

4 evőkanál morzsolt főtt kukorica 2 evőkanál sós mogyoróval, 4 evőkanál növényi tejjel, 1 evőkanál szezám olajjal, 1 evőkanál szójaszósszal simára turmixolva (de chili is mehet bele).

A ragacsos-ropogós tofu:

100 gramm tofu kinyomkodva, ormótlan falatokra bontva, meghempergetve 2 evőkanál keményítőben, 1 evőkanál sörélesztő pehelyben, 1 evőkanál lenmagban, 1-1 csipet: kurkumában, sóban-borsban. De préselt fokhagyma, és gyömbér is jól áll ám neki! Mindez kis olívaolajon lepirítva, utolsó percekben füstöltpaprikával megszórva.

A céklás-lilakáposztás lencsesaláta:

1/2 főtt cékla, 1/8 lilakáposzta, 1 szál zellerrel és 1/4 lilahagymával apróra vágva, 6 evőkanál főtt lencsével keverve, balzsamecettel, olívaolajjal, só-borssal ízesítve.

Az avokádó-korona:

1 avokádó félbe vágva, 1 citrommal meglocsolva, 1 szál koriander zölddel megkoronázva, himalájai fekete sóval hintve - ez kerül a tálra utoljára, nehogy megbarnuljon.

Mindez mandala-szerűen tányérra pakolva, majd a dicséreteket bezsebelve fogyasztva, akár pirított tortillával, akár egy szelet friss kenyérrel.

Még több recept Insta oldalainkon - @kristofsteiner & @nimrodagan, YouTube csatornánkon - Kristóf’s Kitchen, és szakácskönyveinkben.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A legjobb TikTok hack: így jön le a főtt tojás héja gyorsan és tökéletesen!
A profi séf kipróbálta és szerinte is 100 %-ban működik.

Megosztom
Link másolása

Akár rakott krumpli készül, akár csak egy kis saláta, a tojásfőzés legrosszabb része a keményre főtt tojások megpucolása. Egy TikTok-videó azonban azt állítja, hogy megvan a tojás hámozásának végső és tökéletes módja - és nem kell hozzá a kezedet sem használni.

A TikTok videó készítője, @themodernnonna osztotta meg a videót, és lépésről lépésre megmutatja, hogyan lehet könnyedén eltávolítani a tojáshéjat.

@themodernnonna Ultimate Egg Hack #egghack ♬ original sound - THEMODERNNONNA

A hack forró víz és hideg víz kombinációját használja, hogy olyan környezetet hozzon létre, amely lehetővé teszi, hogy a héj szinte magától lecsússzon.

Miután 10 percig főzted a tojásokat, az tiktoker azt javasolja, hogy egyből egy jeges vízzel teli műanyag edénybe tedd őket. Olyanba, aminek jól záródó fedele van.

„Csukd le a fedelet, rázd meg alaposan, és a héj azonnal lejön - magyarázta. - Ez a legjobb módja a főtt tojás hámozásának.”

Christopher Kimball séf, az America's Test Kitchen és a Cook's Country egyik alapítója, a magazin vezetőjeként szintén megosztott egy hasonló hacket, amely szerint a jeges víz a szent grál a könnyen hámozható tojásokhoz.

„A trükk a nagy jégfürdő három percig. Kisebb lesz tőle a tojás belseje, és most már könnyű lesz meghámozni”

- mondta saját TikTok-videójában.

A séf hozzátette:

„Tessék, végül a szent grál az, hogy nyolc percig főzzük őket, és három percre tegyük be egy nagy adag jégbe. És minden tojás, nem 80 százalék, nem 90 százalék, minden tojás könnyen hámozható lesz.”


Megosztom
Link másolása