Itt a világ legegyszerűbb kenyér-receptje, amit nem kell dagasztani sem!
Egy TikToker megosztotta a legegyszerűbb házi kenyér receptjét, amely mindössze négy összetevőből áll, és egyáltalán nem igényel dagasztást – ráadásul nagyon jól néz ki.
A frissen sült kenyér illata tagadhatatlanul az egyik legkellemesebb illat, főleg, ha a te otthonodat tölti be éppen. A friss, ropogós héjú kenyér igazi csemege, amivel nem tud vetekedni a bolti soha.
A dagasztás milyensége ugyanis döntő része a kenyér minőségének, legtöbbször azon múlik, hogy kellemesen könnyű cipót kapunk vagy valami sűrű cuccot.
De most a közösségi médiában végigfutott egy videó, ami szerint teljesen kihagyhatod a dagasztást, és így is tökéletes kenyeret süthetsz mindössze négy egyszerű hozzávalóból.
A receptet a @lets_eat_uk felhasználó osztotta meg, aki praktikus főzési tippjeiről ismert.
Íme a dagasztás nélküli kenyér receptje:
Hozzávalók:
450 g kenyérliszt
Két teáskanál instant élesztő
Két teáskanál só
375 ml jó meleg, de nem forró víz
Az amatőr pék így lelkendezett: „Ez a legegyszerűbb, leglustább és legfinomabb házi kenyérrecept, amely abszolút nem igényel dagasztást.”
@lets_eat_uk Easy Homemade Bread - No Kneading and only 3 ingredients Ingredients 450g bread flour 2 Tsp fast action or instant yeast 2 Tsp Sea Salt or Kosher Salt 375ml very warm water (not hot) Method Add your Flour, Yeast & Salt into a mixing bowl whisk or mix well to make sure all the ingredients are well incorporated. Then add 375ml of warm water and mix well. Then place cling film or a kitchen towl over the top and let proof for 2-3 hours Once your dough has doubled in size and is wobbly like jelly, Preheat your oven to 230°C/450°F (220°C fan) and place your baking tray or pot into the oven to heat up for 15 minuets Flour your surface and place on your dough, lightly flour and form your shape by twisting and tucking the dough underneath, you then then score at this point if you'd like Grab yourself some baking paper and place the dough onto the paper If you don’t have a Dutch oven, boil the kettle and grab an oven proof pot or tray to create a steam effect . Remove your pot from the oven and place your dough inside using the baking paper. Put into the oven on the middle shelf along with the boiling water and cook for around 40 minuets If you have a dutch oven, place in oven with lid on for 30 mins then remove lid for 10 mins. Remove from oven and let cool on a cooling rack for 15 minuets and that’s it! #bread #baking #foodie #howto #satisfying #easyrecipe ♬ Little Things - Adrian Berenguer
Elkészítése:
Ennek a finom kenyérnek az elkészítéséhez egyszerűen keverd szárazon össze a kenyérlisztet, a sót és az élesztőt. Ezután add hozzá a meleg vizet, és egy fakanál nyelével alaposan keverd össze, amíg egynemű lesz.
Fedd le a tálat konyharuhával, és hagyd pihenni a tésztát körülbelül két-három órán keresztül, amíg a duplájára nő.
Ha a tészta megkelt, melegítsd elő a sütőt 220 C-ra, és tedd be üresen a kiválasztott sütőedényt, körülbelül 15 percre, hogy átforrósodjon, amíg előkészíted a tésztát.
A konyhában egy sima felületet szórj meg liszttel, és borítsd rá a tésztát. Óvatosan nyújtsd ki és hajtsd vissza az oldalait hatszor-nyolcszor, mielőtt megfordítanád és sima, kerek cipót formáznál. Lisztezd be a tetejét, de azt a felületet is, amin hagyod.
Takard le a tésztát, hogy tovább keljen – de csak amíg a sütő felmelegszik. Vedd ki a sütőből a felforrósodott formát, tedd át bele a kenyeredet, ha akarod, gyorsan felhasíthatod egy nagyon éles késsel 1-3 helyen a tetejét, majd tedd vissza a sütőbe. Kétszáz fokon egy órát süsd.