Connect with us

Külföldön tanulnál tovább, de tipped sincs, hogyan vágj bele? Egy magyar srác segít

LIFE

Külföldön tanulnál tovább, de tipped sincs, hogyan vágj bele? Egy magyar srác segít

Kiss József Péter alig múlt 26 éves, de már 5 országban élt, tanult és dolgozott. Bárkinek szívesen ad tanácsot, aki a nyomába lépne.


Ha te is gondolkoztál már azon, hogy egy másik országban is kipróbáld magad akár diákként, akár dolgozóként, alighanem tudod, milyen nehéz megszervezni és lepapírozni egy ilyen kaland minden részletét.
Rengeteg buktató jöhet közbe, lépten-nyomon átverések és lehúzások leselkednek a jóhiszemű próbálkozókra. Ez járt Kiss J. Péter fejében is, mielőtt belevágott külföldi kalandozásaiba.

Na de hogy indult ez az egész?

Péter legnagyobb álma az volt, hogy repülőpilóta legyen, de úgy alakult az élete, hogy erre végül nem volt lehetősége. Azonban továbbra is vágyott rá, hogy minél inkább megismerje a világot. A BGF Nemzetközi Gazdálkodás angol nyelvű képzésére jelentkezett, mivel ennek leírásában szerepelt, hogy amennyiben az első két évben minden tárgyat teljesít, a harmadik évet Hollandiában töltheti.

2013. augusztus végén érkezett meg egy barátjával Breda városába, előre megbeszélt munka és szállás nélkül. Ez vakmerőségnek tűnhet, de mint mondja, utóbbival különösen vigyázni kell: nagyon sokan átverésre játszanak, előleget kérnek, aztán felszívódnak a pénzzel, vagy ha nem, a szobának a valóságban köze sincs a hirdetés fotóihoz.

Több okból is fontos volt, hogy munkát szerezzen. A szó klasszikus értelmében nem kapott ösztöndíjat, ha viszont legalább 56 órát ledolgozott egy hónapban – ami bőven kényelmesnek mondható –, a holland államtól havi 500 eurós támogatás járt neki, ami a munkáért járó nagyjából 10 eurós órabérrel együtt már elég volt a költségei fedezésére.

Az iskola ott sokkal gyakorlatorientáltabb a magyarnál, több nagy céggel együttműködnek. A szakmai gyakorlatra is számos lehetősége adódott, egy félévet a világon szinte bárhol eltölthetett. Ő végül Milánót választotta, ezalatt kellett megírnia a szakdolgozatát is, de szerencsére csak egyet a két diplomájához

Szakmai gyakorlat Olaszországban, mesterképzés a finneknél

Milánóban 4-500 euró körül fizetett a szakmai gyakorlata, és ide már Erasmus+ ösztöndíjat is igényelhetett a BGF-en keresztül kötelező szakmai gyakorlat címén. Sőt, a holland állami támogatást is megkapta, mivel az itteni munkaviszonyával is teljesíthette az elvárt havi 56 munkaórát. Összes bevétele így havi 1500 euró körül alakult, amiből kényelmesen ki tudott jönni, sőt még félre is rakott belőle.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatod.

Még több LIFE

Hirdetés

Népszerű

Facebook

Hirdetés
Fel