GASZTRO

Itt a tökszezon! Minden, amit érdemes tudni a tökről + 2 szuper tökös recept

Az egyik legsokoldalúbb zöldség, sütve, párolva, pépesítve vagy reszelve is isteni. Számos jótékony hatása ismert, éppúgy otthonos a salátákban, mint a rakott ételekben, levesekben vagy ragukban. Számtalan okot mondunk, amiért érdemes feltenned az étlapra.

Megosztom
Link másolása

Az október a tökökről szól. Az évnek ebben a szakában rengeteg fajtát találhatsz a piacon, mindegyik gazdag antioxidánsokban és rostokban, alacsony zsír- és kalóriatartalmuk miatt még a diétákba is simán bevetheted őket.

Hogy miért? Mondunk rá néhány okot:

- A tök tele van rosttal. A rostban gazdag étrend pedig

segít az elhízás elleni harcban

és csökkenti a vastag- és végbélrák kockázatát, feltéve, ha sikerül napi 30 grammot bevinned belőle.

- Különösen gazdag bétakarotinban, ahogy azt élénk narancssárga húsa is mutatja. Szervezetünk a karotinoidokat A-vitaminná tudja alakítani, ami

kifejezetten jót tesz a látásodnak és szebbé teszi a bőrödet.

- A nyers tök gazdag E-vitaminban, és szerencsére ez sütéskor csak alig valamit csökken. Az A- és C-vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin is

védi a sejtjeidet a káros oxidatív stressztől.

- Ez a vitaminforrás ráadásul gazdag még káliumban is,

ami segít fenntartani a normál vérnyomást.

- Sőt C-vitaminban is, ami pedig segít megküzdeni a fáradtsággal és a kimerüléssel.

- A tökmagban bőségesen van magnézium. A szervezetben betöltött számos szerepe mellett a magnézium

hozzájárul a normál folyadék- és elektrolit-egyensúlyhoz,

valamint az egészséges izomműködéshez.

Rengeteg féle tökkel találkozhatsz a boltokban. Hogy könnyebb legyen a választás, ezt érdemes tudnod róluk:

Japán (Piros hokkaido) sütőtök:

Ennek a hagyma alakú középméretű töknek a húsa ízében és állagában a gesztenyére emlékeztet. Készíthetsz pürét belőle sós ételekhez, vagy használhatod sütikhez is.

Klasszikus sütőtök:

A nagydarab narancssárga sütőtök klasszikus választás a töklámpáshoz. Főzéshez is jó, krémlevesekhez vagy a sütőben sütve.

Fehér héjú kicsi:

Kicsi, lapos, sápadt tök krémsárga hússal, amelyet félbevágva megtölthetsz vagy feldarabolva salátákhoz és pörköltökhöz is fincsi.

Kabocha:

Ennek a japán fajtának a sötét rücskös bőre alatt intenzíven édes hús lakik, amelynek textúráját gyakran hasonlítják az édesburgonyához. Próbáld ki héjastól szeletekben sütve, finom őszi salátákhoz.

Úritök (Nagydobosi):

Nagyszerű, univerzális neon-narancssárga hússal, salátákhoz, pörköltekhez, curryhez, rizottókhoz és tésztaételekhez tökéletes választás. Kékesszürke héja szívós lehet, ezért nagy darabokra vágva süsd, majd kanalazd ki a puha húsát.

Kanadai sütőtök:

Tökéletes levesekhez, tésztaételekhez, saláták, morzsasütik, édes piték és torták alapanyaga.

Ha a klasszikus sütőtökön kívül valami mást is megkóstolnál, íme két hiperegészséges és extra finom étel tökből - nem csak halloweenre:

Kanadai sütőtök-krémleves

Hozzávalók:

1 evőkanál olívaolaj

1 közepes méretű vöröshagyma kockákra vágva

2 közepes méretű kanadai tök

2 közepes alma felkockázva, hámozás nélkül

2 csésze húsleves

1 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

1/4 teáskanál fekete bors

1/4 teáskanál cayenne-i bors

3/4 csésze kókusztej

A feltéthez :

Pirított tökmag

Apróra vágott friss zsálya

Kókusztejszín vagy görög joghurt

Elkészítés:

Egy edényben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és párold meg, körülbelül 5-8 percig, időnként megkeverve. Vedd le a lángot.

Vágd le a tök felső és alsó végét. Egy zöldséghámozóval hámozd meg, vágd hosszában ketté, és kanalazd ki a magokat. Vágd kockákra a tök húsát, tedd a hagymára és kis lángon dinszteld meg.

Keverd hozzá az almát, ha az is megpárolódott, akkor öntsd fel a húslevessel, sózd, borsozd meg, szórd hozzá a szerecsendiót és a cayenne-t. Fedd le, és főzd kislángon amíg a tök és az alma is megpuhul.

Öntsd hozzá a 3/4 csésze kókusztejet. Botmixerrel pürésítsd a levest. Tálald forrón tökmaggal vagy zsályával.

Sütőtökös-gyömbéres sült sajttorta

Ez a felháborítóan finom sütemény különleges ízét az édes sütőtöktől kapja. Egyszerű, és már előző nap is megsütheted. Ha szereted az extra ropogós textúrát, morzsolj a tetejére egy kis gyömbéres kekszet.

Hozzávalók 16 szelethez:

600 g sütőtök kockákra vágva

1 evőkanál olívaolaj

130 g vaj

400 g gyömbéres keksz

650 g zsíros krémsajt

200 g barna cukor

½ teáskanál finom tengeri só

2 evőkanál kukoricaliszt

4 nagy tojás

200 ml tejszín

1 tasak vaníliáscukor

½ teáskanál őrölt gyömbér

Karamell a tetejére

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Tedd be a sütőtököt egy nagy tepsibe olajjal, és süsd 1-1,5 órát, amíg megpuhul. Ha kihűlt, a húsát kanalazd robotgépbe, és turmixold le.

Egy 23 cm-es tortaforma belsejét vékonyan kendd ki vajjal, ne kapcsost válassz, olyan kell, amit utána vízbe is állíthatsz és nem megy bele a víz.

Olvaszd fel a vajat, törd porrá a gyömbéres kekszet. Keverd hozzá az olvasztott vajat, és egyenletesen nyomkodd bele a kekszes masszát a tortaformába.

A krémsajtot, a kukoricalisztet és a cukrot egy nagy keverőtálban elektromos habverővel habosítsd fel. A tojásokat, a sütőtökpürét és a tejszínt a vaníliával, a gyömbérrel és a sóval szintén. Keverd össze az egészet, majd öntsd az előkészített tortaformába.

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

Forralj fel egy kanna vizet. A tortaformát tedd egy nagyobb, magas oldalú edénybe, majd óvatosan önts alá annyi forrásban lévő vizet, hogy majdnem félig érje az oldalát - vigyázz, ne kerüljön víz a sajttortába. 1 órát süsd így.

Ellenőrizd az állagát egy nagyon óvatos rázással. Ha túl lötyögős, adj még 5-10 percet neki. Ha kész, kapcsold ki a sütőt, és hagyd a résnyire nyitott ajtó mögött lassan hűlni egy újabb órán át.

Szobahőmérsékletre hűlve tedd be a hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon, lehetőleg egy egész éjszakára. A tálaláshoz melegíts karamellszószt és csorgasd a tetejére.

Néhány egyéb finom felhasználása a töknek:

Sütve

Vágd a tököt egyenletes szeletekre vagy kockákra. Kendd meg egy kis repceolajjal, és tegyél a szeletekre rozmaring ágat. Közepesen forró sütőben legalább 30 percig süsd, ezalatt megpuhul és enyhén megpirul. Tálald melegen köretként, vagy hidegen salátákhoz keverve. Gazdagíthatod lencsével, fetával, pirított magvakkal és egy egyszerű balzsamecetes öntettel.

Pürésítve

Egy másik felhasználási módja, ha megsütöd a fentiek szerint, de rozmaring helyett chilipehellyel szórod meg és enyhén karamellizálod. Félidőben tegyél hozzá néhány gerezd hámozatlan fokhagymát. Amikor elkészült, nyomd ki a puha fokhagymát a héjából, és a tökkel együtt turmixold le, egy kevés extra szűz olívaolajjal együtt.

Nyersen

Reszelj le egyenlő mennyiségű nyers tököt, sárgarépát és céklát (a céklát jobb, ha gumikesztyűben reszeled, különben tiszta vörös lesz a kezed). Tegyél hozzá egy kis apróra vágott vörös káposztát és finomra vágott újhagymát. Keverj a balzsamecetből, extra szűz olívaolajból és dijoni mustárból öntetet. Szórd meg petrezselyemmel, majd keverd a salátához. Grillezett hallal vagy tofuval igazán finom.

Tök curry

Piríts meg egy fej összevágott hagymát egy kanál thai vörös currypasztával. Dobj hozzá néhány marék összekockázott tököt. Öntsd fel kókusztejjel, párold puhára, és a főzés utolsó néhány percében tegyél hozzá egy marék zöldbabot. Frissen facsart lime levével és szója- vagy halszósszal ízesítsd.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „az a ropogós sült krumpli, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy nem unatkozunk-e  egy kis tengerparti faluban Görögország dél-keleti csücskében, egy apró félszigeten, amely az évek során egyre inkább feledésbe merült és szinte elhagyatott lett.

És a válasz az, hogy… nem! Először is azért, mert

itt vagyunk egymásnak, és mert keményen dolgozunk azon, hogy jó kapcsolatokat alakítsunk ki saját önmagunkkal, de azért is, mert hihetetlenül jó barátaink vannak.

Akikkel mindig azon viccelünk, hogy lehet valami közös vonás mindannyiunkban, hiszen a legtöbb ember számára nem magától értetődő választás, hogy egy ilyen Isten háta mögötti helyen építsen otthont.

Ezúttal Gittit, Tomast és gyönyörű szőrös kislányukat, a négylábon járó Junát mutatom be. Amikor nem Svájcban tartózkodnak, és sí- és snowboard felszerelést és ruházatot árulnak, egy csodaszép helyen, kis sétatávolságra laknak otthonunktól, egy hagyományos, régi falusi házban, amelyet Gitti gyönyörűen felújított, saját tervei alapján.

Mindketten imádjuk Gitti ízlését, nagyra értékeljük egyszerűségét, színkombinációit és a különleges érzéket, hogy az apró részletekre is odafigyel.

Ételei olyanok, mint az otthona: egyszerű ízek, izgalmas színekkel és részletekkel, amitől minden örömteli és nagyon finom lesz.

Legutóbbi összejövetelünkre készülvén arra kért minket, hogy készítsük el „azt a ropogós sült krumplit, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”.

Íme - egyszerűen, szeretettel:

Rázott krumpli sütőben ropogósra sütve

Hozzávalók:

10/15 kis méretű burgonya, vagy 6/8 nagy burgonya 4-be vágva.

¼ csésze olívaolaj

6 gerezd fokhagyma

Egy teáskanál mustár

Egy teáskanál füstölt paprika

Fél csésze sörélesztő (opcionális)

2 evőkanál kukoricadara

zsálya / kakukkfű / rozmaring

só és bors

 

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A burgonyát csak megmossuk, mert az élet rövid, nem vesztegetünk időt a hámozásra.

A krumplit egy lábosban megfőzzük 2 evőkanál sóval. Nem akarjuk, hogy túl puhává váljanak.

Lecsepegtetjük, és visszatesszük az edénybe. Az összes fent említett hozzávalót ráöntjük a burgonyára, és a fedővel a tetején az egészet alaposan összerázzuk.

A burgonyát tepsire borítjuk anélkül, hogy bármelyik takarná a másikat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre.

Opcionális öntet: 2 evőkanál tahini, fél csésze víz, 2 citrom, 1 kanál olívaolaj, kanál élesztő, só és bors… vagy csak egy jó fokhagymás majonéz.

További receptek szakácskönyveinkben, vagy ingyenesen a YouTube csatornánkon: Kristóf’s Kitchen, és Instán: @kristofsteiner & @nimrodagan


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
Steiner Kristóf: „Jöjjön a padlizsán burgundi mártásban - egy étel, ami szinte bűnösen finom”
Vegán pénteki receptünk nem csak azokat csábítja el, akik nem esznek húst, a padlizsán füstös-fokhagymás ízével mindenkit megbabonáz.

Megosztom
Link másolása

Nincs az a nem-vegán, akit ne csábítana el ez a sütőben fokhagymával tökéletesre sült, füstös padlizsán, vörösborban karamellizált lilahagyma, szárított paradicsom és sárgarépa raguval megpakolva, illatozó mandula morzsával szórva…

A receptem összetevői - ahogyan ez minden ételemre igaz - nem túl hűségesek a fogáshoz,

bátran neki lehet esni pár hozzávaló hiányában is, mások kiválthatóak, és persze társíthatóak spontán felbukkanó alapanyagokkal is, mi több:

padlizsán helyett cukkíni,

hagyma helyett édeskömény,

paprika helyett káposzta levelek,

szárított paradicsom helyett olajbogyó,

répa helyett zeller, vagy karalábé,

paradicsompüré helyett spenót - kész is a könnyedebb, mediterrán változat.

Az én gasztro-ideológiám szerint az ételkészítés játék és szenvedély - még egy ilyen kulináris klasszikus esetében is.

Ezért is adom kölcsön rendszeresen éttermi együttműködések során: volt már vendég a Liszt Ferenc-téri Menza konyháján, és a debreceni Kis Padlizsánban is.

Most pedig már évek óta a Makery, a világ első és egyetlen „csináld magad” étterme menüjén várja a foodie-kat, akik barátokkal, családdal, munkatársakkal, vagy akár kettesben, egy szokatlanul szexi randin készítenék el közösen.

Aubergine au vin - azaz padlizsán burgundi mártásban

Hozzávalók (2 személyre):

1 nagy, vagy 4 bébi padlizsán

1 lilahagyma, vagy 8 szem gyöngyhagyma

6 gerezd fokhagyma

1 közepes szál sárgarépa

½ szál fehérrépa

1 kisebb kápia paprika

2 szem vargánya, vagy (ne legyünk kajasznobok) más gomba

6 szem aszalt paradicsom

babérlevél, rozmaring, zsálya, kakukkfű (vagy ami éppen akad)

só, bors, füstölt paprika

1 ágacska rozmaring

1 ágacska kakukkfű

1 babárlevél

Olívaolaj

pár csepp természetes szirup - mint agave, juhar, vagy almaszirup

1 evőkanál sűrített paradicsom

1 kiskanál mustár

1 dl száraz vörösbor

2 evőkanál mandulaforgács

Elkészítése:

180 C-fokra melegítem a sütőt, és amíg forró lesz a hangulat, 4 fokhagyma gerezdet hosszában elfelezek, olívaolajjal csepegtetem.

Kis késsel kis lyukakat döfök a padlizsánba, és beléjük csúsztatom a gerezdeket, majd mindegyik mellé odacsúsztatok néhány rozmaring levelet is.

Kikeverek 4 evőkanál olívaolajat fél kiskanál mustárral, füstölt paprikával, kis sóval, borssal, pár csepp sziruppal, és az édes-ragacsos mázzal megmasszírozom a padlizsánomat.

Sütőpapírral bélelt tepsire téve a sütőbe tolom a padlizsánt, és hagyom megizzadni, majd megpörkolődni. Közben előkapok egy jókora serpenyőt - jöhet a bohém zöldségragu.

A paprikát és a szárított paradicsomot egyforma csíkokra szeletelem. Ha lilahagymát használok, kövér hajócskákra negyedelem, ha mogyoróhagymát, semmi dolgom velük.

A maradék két fokhagymát karikákra szeletelem, a répákat pedig egész vékonyka karikákra nyesem, akár krumplihámozóval - így nem kell majd előfőzni.

Az igazán gazdag vaj-szerű ízért olíva és kókuszolajat olvasztok össze - ezen pirítom aranylóra a sokszínű, mégtöbb ízű zöldségeimet, az aromás babérlevél társaságában.

Mikor majd’ megégnek, loccsantok rájuk egy kis vörösbort, mustárt, szirupot, és rámorzsolom a kakukkfüvet. Ekkor kerül bele a negyedekre szelt gomba is.

Alaposan összerázom magas lángon, hogy kapjanak még egy kis színt és extra ízt, egy kis füstölt paprikával szórom, majd gyengéden átforgatom a ragut.

A padlizsán, méretétől függően 20-25 perc alatt sül belül vajpuhára, kívül kissé ropogósra - ez egy késdöféssel azonnal kideríthető.

Ha majd’ elolvad, kiveszem a sütőből, kanyarintok belé egy kis hasadékot, s finoman felnyitom - ide pakolom a ragú ⅔-át, míg a maradékot sebtiben leturmixolom a sűrített paradicsommal.

Végül száraz serpenyőben illatosra megpirítom a mandulát - ez kerül az ételköltemény tetejére, amely zsályás-gyömbéres édesburgonya pürével szinte bűnösen finom.

Ha pedig egy balzsamecetes lilakáposzta saláta, vagy egy citromos-fokhagymás ceruzabab is társul mellé, nincs visszaút a dekadenciából: függő leszel, és örökre magadénak akarod.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Ez a Buddha-tál receptje, szeretettel Methanából”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

„Melyik volt a kedvenc fogásotok?” - tesszük fel a kérdést elvonulásainkra látogató vendégeinknek minden retreat utolsó lakomáján, a válasz pedig többnyire ugyanaz: A Buddha-tál.

Ez a mandala-szerűen tálalt, száz színű, minden-ízű fogás nem egy kőbevésett recept szerint készül: gasztro mottóm, a „minden kiváltható mindennel” itt különösen igaz.

Csodálatos egyesével végig kóstolgatni minden külön árnyalatát, majd összekeverve, gazdag salátaként habzsolni. Küldjük mindazoknak, akik már jártak nálunk Methanán

…és azoknak is, akik még úton vannak hozzánk. Reméljük egyszer elkészíthetjük neked 150 éves falusi házunk, Khelone konyhájában, amelyet a fogáshoz hasonlóan magunk terveztünk.

Methana Buddha bowl, 2 főre

A mázas édeskrumpli:

Sütő 180 fokra melegítve! 1 kisebb édesburgonya hosszában félbevágva, majd megkenve 1 evőkanál szójaszósszal & pár csepp alma (vagy más) sziruppal, sózva-borsozva, kis római köménnyel, szezámmaggal hintve, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, vágott felivel lefele, szezám olajjal fröcskölve, 15-20 perc alatt készre sütve.

Az izgalmas quinoa:

1/4 csésze (kb. 60 gram) quinoa - száraz lábasban 1 percig pirítva, majd felöntve másfélszeres vízzel, felforralva, aztán lefedve főzve takarékon 11 percen át, jobb, ha tálalásig nem is vesszük le a fedőt. Ekkor kerül bele 4 szem szárított paradicsom - apróra vágva, 6-8 levél friss bazsalikom, apróra vágva, plusz só és bors.

A kukorica-mogyoró kence:

4 evőkanál morzsolt főtt kukorica 2 evőkanál sós mogyoróval, 4 evőkanál növényi tejjel, 1 evőkanál szezám olajjal, 1 evőkanál szójaszósszal simára turmixolva (de chili is mehet bele).

A ragacsos-ropogós tofu:

100 gramm tofu kinyomkodva, ormótlan falatokra bontva, meghempergetve 2 evőkanál keményítőben, 1 evőkanál sörélesztő pehelyben, 1 evőkanál lenmagban, 1-1 csipet: kurkumában, sóban-borsban. De préselt fokhagyma, és gyömbér is jól áll ám neki! Mindez kis olívaolajon lepirítva, utolsó percekben füstöltpaprikával megszórva.

A céklás-lilakáposztás lencsesaláta:

1/2 főtt cékla, 1/8 lilakáposzta, 1 szál zellerrel és 1/4 lilahagymával apróra vágva, 6 evőkanál főtt lencsével keverve, balzsamecettel, olívaolajjal, só-borssal ízesítve.

Az avokádó-korona:

1 avokádó félbe vágva, 1 citrommal meglocsolva, 1 szál koriander zölddel megkoronázva, himalájai fekete sóval hintve - ez kerül a tálra utoljára, nehogy megbarnuljon.

Mindez mandala-szerűen tányérra pakolva, majd a dicséreteket bezsebelve fogyasztva, akár pirított tortillával, akár egy szelet friss kenyérrel.

Még több recept Insta oldalainkon - @kristofsteiner & @nimrodagan, YouTube csatornánkon - Kristóf’s Kitchen, és szakácskönyveinkben.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
A Rovatból
Itt a világ legegyszerűbb kenyér-receptje, amit nem kell dagasztani sem!
A lusta szakácsok és kenyérimádók egyaránt rajonganak érte!

Megosztom
Link másolása

Egy TikToker megosztotta a legegyszerűbb házi kenyér receptjét, amely mindössze négy összetevőből áll, és egyáltalán nem igényel dagasztást – ráadásul nagyon jól néz ki.

A frissen sült kenyér illata tagadhatatlanul az egyik legkellemesebb illat, főleg, ha a te otthonodat tölti be éppen. A friss, ropogós héjú kenyér igazi csemege, amivel nem tud vetekedni a bolti soha.

A házi kenyér elkészítése azonban elsőre ijesztőnek tűnhet, különösen, ha a tészta dagasztásának és kelesztésének hosszadalmas folyamatával kell szembenézni.

A dagasztás milyensége ugyanis döntő része a kenyér minőségének, legtöbbször azon múlik, hogy kellemesen könnyű cipót kapunk vagy valami sűrű cuccot.

De most a közösségi médiában végigfutott egy videó, ami szerint teljesen kihagyhatod a dagasztást, és így is tökéletes kenyeret süthetsz mindössze négy egyszerű hozzávalóból.

A receptet a @lets_eat_uk felhasználó osztotta meg, aki praktikus főzési tippjeiről ismert.

Íme a dagasztás nélküli kenyér receptje:

Hozzávalók:

450 g kenyérliszt

Két teáskanál instant élesztő

Két teáskanál só

375 ml jó meleg, de nem forró víz

Az amatőr pék így lelkendezett: „Ez a legegyszerűbb, leglustább és legfinomabb házi kenyérrecept, amely abszolút nem igényel dagasztást.”

@lets_eat_uk Easy Homemade Bread - No Kneading and only 3 ingredients Ingredients  450g bread flour  2 Tsp fast action or instant yeast  2 Tsp Sea Salt or Kosher Salt  375ml very warm water (not hot) Method Add your Flour, Yeast & Salt into a mixing bowl whisk or mix well to make sure all the ingredients are well incorporated.  Then add 375ml of warm water and mix well. Then place cling film or a kitchen towl over the top and let proof for 2-3 hours Once your dough has doubled in size and is wobbly like jelly, Preheat your oven to 230°C/450°F (220°C fan) and place your baking tray or pot into the oven to heat up for 15 minuets  Flour your surface and place on your dough, lightly flour and form your shape by twisting and tucking the dough underneath, you then then score at this point if you'd like Grab yourself some baking paper and place the dough onto the paper  If you don’t have a Dutch oven, boil the kettle and grab an oven proof pot or tray to create a steam effect . Remove your pot from the oven and place your dough inside using the baking paper. Put into the oven on the middle shelf along with the boiling water and cook for around 40 minuets If you have a dutch oven, place in oven with lid on for 30 mins then remove lid for 10 mins. Remove from oven and let cool on a cooling rack for 15 minuets and that’s it! #bread #baking #foodie #howto #satisfying #easyrecipe ♬ Little Things - Adrian Berenguer

Elkészítése:

Ennek a finom kenyérnek az elkészítéséhez egyszerűen keverd szárazon össze a kenyérlisztet, a sót és az élesztőt. Ezután add hozzá a meleg vizet, és egy fakanál nyelével alaposan keverd össze, amíg egynemű lesz.

Fedd le a tálat konyharuhával, és hagyd pihenni a tésztát körülbelül két-három órán keresztül, amíg a duplájára nő.

Ha a tészta megkelt, melegítsd elő a sütőt 220 C-ra, és tedd be üresen a kiválasztott sütőedényt, körülbelül 15 percre, hogy átforrósodjon, amíg előkészíted a tésztát.

A konyhában egy sima felületet szórj meg liszttel, és borítsd rá a tésztát. Óvatosan nyújtsd ki és hajtsd vissza az oldalait hatszor-nyolcszor, mielőtt megfordítanád és sima, kerek cipót formáznál. Lisztezd be a tetejét, de azt a felületet is, amin hagyod.

Takard le a tésztát, hogy tovább keljen – de csak amíg a sütő felmelegszik. Vedd ki a sütőből a felforrósodott formát, tedd át bele a kenyeredet, ha akarod, gyorsan felhasíthatod egy nagyon éles késsel 1-3 helyen a tetejét, majd tedd vissza a sütőbe. Kétszáz fokon egy órát süsd.


Megosztom
Link másolása