Tippek vegán húsvéti menühöz, és a tökéletes répatorta receptje
Sajnos a tradicionális húsvéti menü megannyi eleme tartalmaz állati eredetű összetevőt.
De a helyettesítő termékeknek hála, gazdag húsvéti menüt állíthat össze az is, aki kerülné az állati eredetű termékeket.
Pár trükk mellett a tökéletes répatorta receptjét is megosztjuk most veletek.
Tippek és trükkök a vegán menühöz
– A húsvéti asztalon sok esetben megjelennek a majonézes, tejfölös, hideg saláták, de mivel tejföl és majonéz is kapható már vegán verzióban, ezeket könnyen helyettesíthetjük.
– Rengeteg sonkát, felvágottat és sajtot helyettesítő termék is elérhető már, ezekkel remekül kiegészíthetjük a hidegtálakat. Így nem lehetetlenség összehozni egy sonkás-sajtos salátát, vagy egy sajttekercset sem a franciasaláta mellé.
– A fasírt szintén remekül beleillik egy ilyen menübe, és ehhez a legolcsóbb szójagranulátumtól a borsosabb árú, darált hús utánzatig elég sokmindent használhatunk. De egy gomba vagy répafasírt is jó választás lehet.
– A főtt tojás helyett készítsünk tojáskrémet. Az összemorzsolt tofu ehhez megfelelő alap lesz. Adjunk hozzá fekete sót a tojásos ízért, és kurkumát, hogy szép sárga színe legyen. Krémesítsük vegán majonézzel és tejföllel, és fűszerezzük kedvünk szerint.
– A szezonhoz passzoló zöldségekre nyugodtan támaszkodhatunk. Szerezzünk be friss tormát, medvehagymát, retket, és építsük bele a menübe a legtöbb formában. Például a medvehagymás pogácsa könnyedén összehozható tojásmentes verzióban is.
– A kalácsokban és kenyérfélékben csak a tejet kell növényi tejre váltani, és a tojásokat kell lecserélni mondjuk lenmagtojásra.
Egy tojás helyettesítésére 1 evőkanál őrölt lenmagot és 3 evőkanál vizet használjunk. Hagyjuk állni 10 percig, aminek hatására egy ragacsos masszát kapunk, amely tökéletesen helyettesíti a tojást.
Tökéletes répatorta
Hozzávalók:
180 g répa
120 g dió
120 g barnacukor
120 g almapüré
45 g olaj
130 g liszt
fél csomag sütőpor
1 tk fahéj
1 tk rumaroma
90 g növényi tej (nálam zabtej)
Ebből a mennyiségből egy kisebb méretű, 18 cm-es torta jön ki. Ha nagyobb formát használnál, duplázd az adagokat!
Konyhai robotgépben aprítsuk össze a diót és a répát.
Keverjük össze az almapürét a cukorral, majd adjuk hozzá a rumaromát, a fahéjat, a tejet és az olajat. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport, majd jöhet hozzá a répa és a dió is. Ízlés szerint csipet szegfűszeget is dobhatunk bele, vagy egy kis gyömbérport.
Öntsük egy kiolajozott, sütőpapírral bélelt, csatos formába a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig süssük. Ha kicsit felpúposodott a teteje, még langyosan nyomkodjuk vissza, majd rácson hűtsük ki.
A tetejét egyszerűen megszórhatjuk porcukorral, de akár bevonhatjuk olvasztott csokoládéval is.
Csak keverjük ki ízlés szerinti cukorral, és egy kevés tejjel, hogy jobb állaga legyen, és kenjük be a kihűlt torta tetejét vele.
Ne kövesd el a hibát, amit én elkövettem!
Az online rendelés átka, hogy könnyebben benéz ezt - azt az ember. Én például automatikusan megrendeltem ezeket a csinos, marcipán répának tűnő díszeket, amikről csak a kicsomagolás után derült ki számomra, hogy tojásból készültek...
Szóval ha valami kedves dologgal díszítenéd a tortádat, akkor vegyél különböző színű marcipánokat, és gyurmázz belőlük te magad répát.
A hagyományosabb kinézethez elég lehet plusz egy marék dió, de én végül egy arany színű festékkel mentettem a menthetőt.