ÉLETMÓD

Szereted a vegán csokit? A legegészségtelenebbek közt vannak az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek

A vegán életmódot is lehet jól csinálni, de pillanatok alatt válhat egészségkárosító táplálkozássá. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek akkor is károsak, ha növényi alapúak.

Megosztom
Link másolása

A növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszerek szívbetegséggel és korai elhalálozással hozhatók összefüggésbe egy friss tanulmány szerint, írja a CNN.

A krónikus betegségek kialakulásának kockázatában és a bolygóvédelemben egyértelműen erős a csak növényi alapú étrend a szakértők szerint.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy makarónin, sült krumplin vagy mélyhűtött élelmiszeren kell élni, de a növényi csokik, fánkok se lesznek az érrendszer barátai.

Bár ezek az ultrafeldolgozott termékek mindegyike húsmentes, nem veszélytelenek

– tartja Duane Mellor, a birminghami Aston Medical School dietetikusa és vezető tanára egy kutatásra hivatkozva.

„Nem mindig állja meg a helyét, hogy a növényi alapú élelmiszer egy az egyben egészséges, hiszen végül is a cukor is növényi alapú" - mondta Mellor közleményében.

„A kekszek, chipsek, édességek és üdítőitalok technikailag növényi alapúak lehetnek, de nem tekinthetőek az egészséges táplálkozás részének” - emelte ki.

Valójában az ilyen növényi alapú gyorsételek fogyasztása drámaian megemeli a rossz koleszterinszintet, kialakulhat tőlük magas vérnyomás, és az ezzel együtt járó szívbetegségek, valamint az idő előtti elhalálozás – állítja egy új tanulmány, amely a szerzők szerint az első az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek kutatásában.

„A növényi alapú termékek fogyasztása alapvetően előnyös lehet, védelmet nyújthatnak bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ugyanakkor kockázatot jelenthet – minden az élelmiszerek feldolgozásának szintjétől függ”

- húzta alá Renata Levy, a tanulmány vezető szerzője, az Epidemiological Research kutatója.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek számos ipari folyamaton mennek keresztül, mint például a hevítés, a tápanyagok és fehérjék feldarabolása, formázás és préselés, és vegyi anyagokat adtak hozzájuk a szín, illat, íz és állag szimpatikussá tétele miatt.

Az ebbe a kategóriába tartozó ételeket úgy alakították ki mesterségesen, hogy az emberi ízlelőbimbók számára rendkívül ízletesek legyenek.

Emellett nagyon kényelmes őket felhalmozni otthon és fogyasztani, mert az ember csak előveszi, és sokszor főzés nélkül megeheti őket. Népszerűek, de semmiképp nem ajánlott rendszeres fogyasztásuk.

A feldolgozatlan élelmiszerek közé tartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, nem vegán, hanem vega étkezés során pedig még a tojás és a tej. A minimálisan feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a kulináris összetevők, például a só, a gyógynövények és az olajok, valamint az olyan élelmiszerek, mint a konzervek és a fagyasztott zöldségek.

„A feldolgozott élelmiszerekben jelen lévő élelmiszer-adalékanyagok és ipari szennyeződések oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak, tovább súlyosbítva az egészségügyi kockázatokat”

- mondta az első szerző, Fernanda Rauber, a Nupens/USP kutatója.

„Ezért eredményeink alátámasztják a feldolgozatlan növényi alapú élelmiszerek felé történő elmozdulás fontosságát, vagy legalábbis érdemes figyelembe venni a feldolgozás mértékét a szív- és érrendszeri egészségügyi kockázatok javítása érdekében” - mondta Rauber közleményében.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros hatásairól készült tanulmány részletei

A The Lancet Regional Health — Europe folyóiratban hétfőn publikált tanulmány az Egyesült Királyság Biobank nevű longitudinális vizsgálatának adatait használta fel, amely Angliából, Skóciából és Walesből vett adatokat.. Több mint 118 ezer 40 és 69 év közötti ember válaszolt az étrendjével kapcsolatos kérdésekre. Ezt az információt később összevetették a szív- és érrendszeri kockázati tényezők kialakulásával kapcsolatos kórházi és halálozási adatokkal.

A növényekből készült ultrafeldolgozott élelmiszerek 5%-kal növelték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miközben 13%-kal növelték a korai halálozás kockázatát.

A kutatók azt is megállapították, hogy a friss, fagyasztott vagy minimálisan feldolgozott növények 7%-kal csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, miközben 13%-kal a szívbetegség miatti halálozás kockázatát.

Tehát a növényi alapú, okosan összerakott étrenddel nemhogy nincs probléma, ezek még javítanak is az egészségügyi mutatókon.

A tanulmány olyan növényi alapú húskészítményeket is vizsgált, mint a vegán kolbászok és vega-húsok (többnyire valamilyen hüvellyesből készült verziókat), amelyek természetüknél fogva az ultrafeldolgozott csoportba kerültek.

Nehéz volt azonban meghatározni, mekkora kockázatot hordoznak ezek az élelmiszerek – mondta Peter Scarborough, az Egyesült Királyság Oxfordi Egyetemének népegészségügyi professzora. Maga nem vett részt a vizsgálatban, csak véleményezte azt.

„A növényi alapú húsalternatívák az ebben a tanulmányban szereplő összes növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszernek csak 0,5%-át teszik ki” - mondta Scarborough közleményében.

A tanulmányban vizsgált növényi alapú ultrafeldolgozott élelmiszerek több mint fele csomagolt kenyér, sütemény, zsemle vagy más péksütemény volt,

amelyek alapvetően is egészségtelennek számítanak állandóan fogyasztva, ezért Scarborough szerint a tanulmányból még nehéz bármilyen következtetést is levonni.

„Jól ismert, hogy a jól kiegyensúlyozott növényi alapú étrendek, mint a mediterrán vagy a DASH diéták, kedvezőek a szív- és érrendszer egészségére,

és ezek már hangsúlyozzák az egészségtelen ételek, például a chipsek stb., a cukorral édesített italok, sütemények, kekszek és édességek kerülését” – ezt már Tom Sanders, a londoni King's College táplálkozástudományi és dietetikus professzora állítja a tanulmányt kritizálva.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Veszélyes! A fogorvosok mindenkit figyelmeztetnek, akik rendszeresen a zuhany alatt mosnak fogat
Azzal, hogy ott mosunk fogat, azt kockáztatjuk, hogy komoly károkat okozunk magunknak és megbetegszünk.

Megosztom
Link másolása

A fogaink ápolása mindennapos feladat, az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy naponta kétszer mossuk meg azokat, hogy távol tartsuk az olyan kellemetlenségeket, mint a lepedék és a baktériumok.

A fogmosás nemcsak abban segít, hogy egészségesek és erősek maradjanak azok a fogak,

de a sárgulást is megakadályozhatjuk, ha helyesen mossuk őket. Néhány egyszerű tippel pedig újra gyöngyházfehérré varázsolhatjuk a fogainkat, ha elszíneződtek.

A szájvíz használata egy másik módszer arra, hogy a szánkat tisztán és egészségesen tartsuk. Ha ezt a fogselymezéssel és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel együtt végezzük, mindent megteszünk azért, hogy a fogaink egészségesek maradjanak még idős korban is.

Ennek ellenére sokan még mindig hibáznak a fogápolás során. Egy fogorvos figyelmeztetést adott ki azoknak, akik egy különös helyen mossák a fogaikat.

Nem, nem a mosdókagylóra gondolunk. Az nyilvánvalóan a legkézenfekvőbb hely a napi kétszeri fogmosáshoz.

Dr. Zaeem, az Ordo elektromos fogkefe gyártó cég szakértője elmondta, milyen gyakori hibákat követünk el a szájápolási rutinunkban, és mit kellene tennünk helyette.

A doki figyelmeztette azokat, akik úgy döntenek, hogy a legjobb hely a fogmosásra a zuhany alatt van.

Sokan vannak így és logikusnak is tűnhet, hiszen a napi tisztálkodást egy helyen le lehet tudni, de ezzel nem teszünk jót az egészségünknek.

„Néhány ember számára ez a kézenfekvő választás, hiszen épp a testüket mossák – mondja Dr. Zaeem. - Azonban nem jó ötlet a zuhany alatt fogat mosni, mert a nedvesség kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Ez azt jelenti, hogy a tiszta fogkeféd most baktériumokkal van tele, és így a szád is. Ráadásul a zuhany melege károsíthatja a fogkefe sörtéit is.”

Tehát nemcsak, hogy kevésbé lesz hatékony a fogkeféd, de a zuhany gőze miatt a sörték baktériumok melegágyává válhatnak, amit aztán a szádba teszel. Nem hangzik túl jól, ezért jobb elkerülni.

„Minden fogkefe feje idővel elkopik, így kevésbé lesz hatékony, könnyebben szennyeződik, és több kárt is okozhat a fogaknak és az ínynek.

Azt javasoljuk, hogy két-három havonta cseréld a fogkefe fejét,

legyen szó elektromos vagy manuális fogkeféről, így biztos lehetsz benne, hogy a fogkeféd a legjobb teljesítményt nyújtja.”

Via LadBible


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Mikor kell hideg és mikor kell meleg borogatás? A szakértők elmagyarázzák!
Régi, de hatékony módszer, ha beteg van a családban.

Megosztom
Link másolása

A borogatás régi, de hatékony módszer; különböző egészségügyi problémák enyhítésére használható.

Az otthoni betegápolásban fontos szerepet kap - gondolj csak arra, ha lázas a gyerek, és a homlokára vizes ruhát raksz, vagy arra, ha megrándul a bokád, és azt borogatod.

A borogatás előnye, hogy egyszerűen elkészíthető, sokféle helyzetben nyújt segítséget, és nem drága megoldás.

A Webbeteg most azt gyűjtötte egybe, hogy mikor milyen borogatást kell/lehet használni.

A hideg borogatás nem jéghideget jelent a lap szerint. 'Az optimális hőmérséklete 14-16 ºC, és naponta többször, de csak 5-10 perces időszakokra lehet felhelyezni, mivel az ennél hidegebb és hosszabb ideig tartó alkalmazása égéshez hasonló sérüléseket okozhat. A hideg borogatás célja a hőelvonás, illetve a fájdalom- és vérzéscsillapítás. Ennél fogva kiválóan alkalmazható akut fájdalmak kezelésére (például sportsérülések, ficam, rándulás stb. esetén), felületi visszérgyulladás, ekcéma és vérömlenyek enyhítésére, illetve langyosabb hőmérsékletű formájában (~30 ºC) magas láz és fejfájás enyhítésére is.

A meleg borogatás célja viszont a vérkeringés javítása vagy az izomlazítás.

"Eredményesen alkalmazható krónikus fájdalmak és ízületi gyulladás, hasi görcsök, illetve lágyrészek fájdalmának kezelésében. Emellett hatékony fülgyulladás, homlok- és arcüreggyulladás esetén, ami megkönnyíti a gyerekek ilyen jellegű gyulladásainak kezelését is. A meleg borogatás hőmérséklete kb. 40 ºC, és érdemes a borogatás köré tenni egy száraz törölközőt is, ezzel is lassítva a hőleadást".

A felmelegedő borogatás a harmadik megoldás: a hideg vizes borogatásra egy felmelegített törölközőt rakunk, hogy a vizes rész fokozatosan melegedjen fel. Görcsoldó hatású, fokozza az adott terület anyagcseréjét, enyhíti a krónikus ízületi gyulladás fájdalmait és a nyirokerekben jelentkező pangást.

A negyedik típusú borogatást mi javasoljuk: ez gyógynövényekkel készül a betegség típusától függően. Helyi gyulladások, bőrfertőzések, bőrproblémák enyhítésére használható kamillával, körömvirággal vagy cickafark főzettel. Ennek érdemes utánanézni.

Fontos, hogy sebekre nem teszünk vizes borogatást, és mindig ellenőrizni kell, hogy a meleg borogatás nem forró-e.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Csak ezt az egy dolgot kell hozzákeverned a kávédhoz, hogy felpörgesd a fogyást!
Hogyan olvadhatnak le a kilók egymás után? Elmondjuk a cikkben!

Megosztom
Link másolása

Ha úgy érzed, felesleges kilókat cipelsz a testeden, akkor minden bizonnyal szeretnél megszabadulni tőlük.

Ennek bevált módszere az életmódváltás és a fogyás.

Az első szabály, hogy minél változatosabban étkezz, minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, és hogy kerüld a napi édességfogyasztást. A másik, hogy legyen meg a kalóriadeficit, vagyis kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit elhasználsz. A harmadik, hogy mozogj rendszeresen (gyalogolj, fuss, tornázz otthon, járj fitneszterembe - csináld, amelyik jólesik), a negyedik, hogy pihend ki magad, és aludj eleget, mert az alváshiány is hízáshoz vezethet.

De ezen kívül van még egy trükk, ami segíthet a fogyásban.

A Mirror azt írja, keverj gyömbért a kávédba vagy teádba. A friss gyömbér ugyanis nem csak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns-tartalmának köszönhetően enyhíti a fájdalmat, ráadásul segíti az emésztést, élénkíti a vérkeringést.

Nem véletlenül használják hányinger, gyomorproblémák és puffadás esetén.

A kávéba/teába kevert gyömbér tehát segít a fogyásban is.

Fontos azonban, hogy ne állandóan fogyassz gyömbért, hanem kúraszerűen, illetve ha gyomorfekélyed van vagy magas a gyomorsavad, akkor kérd ki orvos és dietetikus tanácsát a gyömbérfogyasztással kapcsolatban.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
50 százalékkal növeli a rákos megbetegedések kockázatát, ha reggelente kihagyod ezt az egyetlen egy lépést a rutinodból
Elképesztő eredményre jutottak azok a kutatók, akik a szájban lévő baktériumok és a rákos megbetegedések közötti kapcsolatot vizsgálták.
K.O., Fotó: Unsplash - sassy.hu
2024. szeptember 28.


Megosztom
Link másolása

Érdekes eredményre jutott egy új tanulmány, amely szerint van a reggeli rutin során egy olyan lépés, amit ha rendszeresen kihagyunk, növelhetjük a rákos megbetegedés kockázatát.

Ez pedig nem más, mint a reggeli fog- és szájápolás.

De ki gondolná, hogy a szájhigiéniának ennyi köze lehet a nyaki- és szájbetegségek kialakulásában? Ehhez a területhez tartozik a száj- és orrüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek és a pajzsmirigy rákos megbetegedések.

A kutatások korábban már azt is megállapították, hogy a fogínybetegséghez kapcsolódó baktériumok növelik a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.

A fogínybetegség, más néven parodontitis akkor alakul ki, amikor a fogakon felhalmozódik a lepedék.

A kutatók most több mint egy tucat baktériumfajt azonosítottak, amelyekről úgy vélik, hogy megdöbbentő mértékben, akár 50%-kal növelhetik a laphámrák kockázatát.

A tanulmány vezető szerzője, Soyoung Kwak, a NYU népegészségügyi posztdoktori munkatársa hozzátette: „Eredményeink új betekintést nyújtanak a szájüregi mikrobiom és a fej-nyaki rákok közötti kapcsolatba”.

Kwak és csapata nagyjából 160 000 amerikai étrendjét, életmódját és kórtörténetét elemezte.

A résztvevők által adott nyálmintákat mikrobák szempontjából megvizsgálták és tartósították. A 15 év alatt a résztvevők közül 236-nál diagnosztizáltak fej- és nyaki laphámsejtes rákot. A kutatók összehasonlították a diagnosztizáltak szájüregi mikrobáit azzal a 458 résztvevővel, akik rákmentesek maradtak. A csoport megállapította, hogy a szájban rutinszerűen megtalálható több száz baktérium közül 13 faj növelte a rák kockázatát.

Ez a csoport 30%-kal nagyobb valószínűséggel kapcsolódott a fej- és nyaki laphámsejtes karcinóma kialakulásához.

Öt másik, ínybetegségben gyakran előforduló fajjal kombinálva az általános kockázat 50%-kal nőtt.

A kutatók szerint azt fontos megérteni, hogy az eredményeik inkább korrelációt, mintsem közvetlen kapcsolatot állapítanak meg a baktériumok és a rák között. A következő feladat annak a megállapítása, hogy milyen mechanizmusokkal tudnak ellene a leghatékonyabban beavatkozni. Az azonban már most biztos, hogy a megelőző fogmosás és a fogselyem használata egyelőre messze a legjobb védekezés a problémás baktériumokkal szemben.

Forrás: New York Post


Megosztom
Link másolása