ÉLETMÓD

„Lehet az avokádónál egészségesebb a zsírszalonna” - a magyar diétaguru szerint ezek a legfontosabb szabályok

A megszaporodott, sokszor kéretlen tanácsok és divatböjtök korában nehéz eldönteni, mit is értünk egészséges életmód alatt. Újhelyi Szende táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk arról, a “mentes” és a “light” miért nem tartoznak ebbe a kategóriába, szakértői szemmel jártuk körül a diéta-vidámparkot.

Megosztom
Link másolása

Az egészséges életmódra vitán felül szüksége van mindenkinek, hogy megfelelően működjön a szervezete. Egészséges testtel és elmével az életet nemcsak túlélni, hanem megélni is lehet. Meglepő, de lehet az avokádónál egészségesebb a zsírszalonna, lehet gyorsabb a helyes életmód a hagyományos magyar főzési rituáléknál, és ki lehet hozni egy hónapban akár 30-40 ezer forintból is az egészséges étkezést.

Újhelyi Szendének se ismeretlen terep a fogyókúra-labirintus. Volt idő, amikor plusz kilókkal élt, és minden elérhető módszert bevetett a lefaragásukra. Egy ponton megelégelte a csodakúrák világát, és szerette volna megérteni a teste működését. Azóta szorongásmentesen és egészségesen él családjával. 3 fő szempontot követ az étrendek összeállításánál: a hormonális egyensúlyt, a sejtszintű táplálást és a bélflóra egészségét.

Az egészséges étkezés lehet olcsó és gyors

„Az egészséges étkezés nem azt jelenti, hogy a light, a gluténmentes, a cukormentes meg a fitt cuccokat vesszük a polcról. Nem ez a minőség, pedig az egészséghez az kell. Tehát kevesebb késztermék, kevesebb feldolgozott termék és több valódi tápanyagsűrűségű étel”

- jelöli ki szakemberként az egyértelmű határt a megvonás és az egészséges életmód közt.

Aki gluténérzékeny vagy cukorbeteg, annak nem sok választása van, viszont

akinek nincs problémája a gluténnel, nem attól lesz egészséges, ha a továbbiakban cirokliszten él.

Ideig-óráig teljesen rendben van, ha valamit megvonunk magunktól, de életvitelszerűen nem vezet jóra.

Hol rontjuk el biztosan?

Egy darabig minden diéta működik, az elért eredmény megtartásában viszont kevés jeleskedik. Torzíthatják a testképet, szélsőségek közt tarthatják az embert. A feszesen figyelt kalóriák, az állandó testkép-kontroll oly mértékű folyamatos stressznek teszi ki a szervezetet, ami mérgezőbb lehet egy extrán elnassolt nápolyinál.

Napi ötször eritrit, állandó fehérjepótlás vagy épp 0 zsír - a teljes tévutak

Ha napi ötször kívánsz és eszel édességet, teljesen mindegy, cukoralkoholt, gyümlcscukrot vagy finomított cukrot eszel, mindegyik káros lesz. A mérték a lényeg az egészséges táplálkozásban. Az sem megoldás, ha a cukorbeteg megeszik egy tepsi süteményt eritrittel, mert azt bizony a máj és a bélrendszer sem teszi zsebre. Fáról szedett gyümölcsből is bőven elég egy nap 200-250 gramm az Újhelyi Szende által is forgatott tanulmányok szerint.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ℯ ℯℯ (@ujhelyiszende_etrend) által megosztott bejegyzés

Egyes diéták szerint az a jó, ha a zsiradék mennyisége a 0-hoz konvergál. Ez is egy olyan véglet, ami nem követendő. Nem jó mindent zsírban áztatni, de a szervezetnek nagy szüksége van lipidekre.

„Van ebben egy egészséges balansz, amit meg kell találni” - ez pedig mindenkinél már Szende szerint.

A fogyás, a súlymegtartás vagy a tömegnövelés mind egészséges berkeken belül történjen. 2-4 hónapig belefér a megvonás vagy épp túlzott bevitel, az időszak végén azonban vissza kell állni. A folyamatosan túl sok vagy túl kevés cukor, fehérje vagy épp zsír soha nem tesz egészségessé.

A stressz sokkal veszélyesebb és szépségrombolóbb a plusz tíz kilónál.

Elcsépelt persze a stresszre hivatkozni, ám óriási hatással van a belső folyamatainkra, sőt. Ha valamilyen ételintoleranciánk, autoimmun betegségünk van, az szintén okozhat krónikus stresszt. A folyamatos belső feszültség pedig nem idegesség, hanem mondjuk puffadás, emésztőrendszeri problémák vagy erős mentális ingadozások formájában jelenik meg.

Diéták, méregtelenítések, léböjtök veszélyei

Újhelyi Szende szerint nem kellene drasztikus diétákban gondolkodnunk, egy folyamatos, kiegyensúlyozott, étrend, örömmel teli életvitel kialakítása a célszerű.

„Szinte már divat az, hogy egész évben bármiféle tudatosság nélkül eszünk, kisebb-nagyobb függőségekkel küzdünk,

aztán amikor már érezzük, hogy valami nagyon nem kerek, drasztikusan változtatunk egy rövid időre.

Ez ugyanaz, mint amikor egész évben kosz és kupleráj van a lakásban, majd tavasszal egy hétre rendet rakunk. Egy hétig lehet, hogy rend volt, de ez egy sehová nem vezető út.”

Ha már diéta, itt a szakértő tippjei, hogyan csináljuk jól

„Mielőtt bármit változtatunk, gondoljuk át, mint is akarunk. Tervekben, célokban és alcélokban gondolkodjunk, legyen víziónk.”

Újhelyi Szende szerint legyen egy képünk arról, hogyan szeretnénk érezni magunkat, vagy épp milyen formában szeretnénk mutatkozni – nem csak bikiniszezonban. Fontos tudatosnak lenni, és időt szakítani a folyamatra ahelyett, hogy csak beleesünk egy léböjtbe. Először minőségben változtassuk meg az étkezést.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ℯ ℯℯ (@ujhelyiszende_etrend) által megosztott bejegyzés

Adjunk ennek időt. Mondjuk legyen 3 hónap, majd toldjuk meg még pár szabállyal, tegyünk félre néhány élelmiszert. Aztán ahogy elértük a célt, állítsuk vissza az egyensúlyt, már nem kell annyi szabály, sőt. Nem lehet életünk végéig fogyókúrázni.

Ha nagyon nagy a súlyfelesleg, 5-10 kiló helyett mondjuk egy 40-es, jelöljük ki a kisebb célokat. Az 5 kiló fogyás kevésbé rémisztő, mint a sokkal nagyobb számok.

Bármilyen diétát vagy új életmódot is kezdünk el, előtte legyen fogalmunk arról, mi zajlik majd a testünkben. Ha tökéletes egészségnek örvendünk, akkor akár az általános diéták is lehetnek jók. Ha viszont van egy kis hormonprobléma, inzulin-rezisztencia vagy más egészségügyi kibillenés, speciális diéta és életmód nélkül kis eséllyel érünk célt.

Ezek az állapotok ugyanis akadályozhatják a fogyást, IR esetén például a kalóriadeficites étkezés nem működik, ellenben a kudarcélmény garantált.

Tipikus esete ennek az a barátnő, aki „már mindent kipróbált”, de nem bír fogyni, vagy folyamatosan puffad, rossz a közérzete.

„Ilyenkor nem lesznek kitérők, 2 éves kínlódások, amikor nem jó irányba haladunk. A személyre szabott táplálkozással egyből a megfelelő irányba tudunk indulni, és hamar megtalálható a működő diéta vagy életmód.”

Az egészséges étel és élet NEM macerás vagy drága

Alaptalan az a hiedelem, hogy egészségesebben étkezni sok hűhóval jár. Újhelyi Szende például folyamatosan posztol arról a közösségi médiában, milyen gyorsan főz meg egészséges variációkat több napra az egész családjára anélkül, hogy junkfood kerülne a tányérra. Arról is született már content, hogyan lehet egy 4 tagú családnak 120 ezer forintból kihozni egy teljes havi egészséges étkezést.

A legjobb az egészben, hogy ehhez még csak az avokádós szendvicsekig sem kell eljutni.

Azt látom, hogy a városban élők sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint az aprófalvak lakói, a hagyományos magyar étkezést folytatók. Egy faluban kevesebb a késztermék. Nevelgetik a csirkét, házi szalonnát esznek reggelire... ez minta lehet a városiaknak.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ℯ ℯℯ (@ujhelyiszende_etrend) által megosztott bejegyzés

A zsírszalonna persze akkor opció, ha az életmód is ehhez igazodik, a kanapén heverészéshez valóban nincs szükségünk sok kalóriára, mert abból csak rossz koleszterin meg zsírpárnák lesznek.

Teljesen oké, ha döcögős az út

Az életmódváltáshoz elköteleződés kell. A legnagyobb nehézség talán, hogy az előrehaladást akadályozó elvárásokat társítunk az életmódváltáshoz. Évtizedek szokásrendszereit nem lehet varázsütésre felszámolni, ezért jó, ha türelmesek vagyunk magunkkal.

“Engedjem meg magamnak, hogy néha legyek béna. Néha elgyengülhetek, na és akkor mi van? Másnap folytatom teljes gőzzel. Megint igyekszem, megint megbotlok – teljesen rendben van, ha néha döcögős az út, mert az életmódváltás nem megy csettintésre. Legyünk magunkkal kedvesek és elfogadóak” - hangzik el a legfontosabb diétás szabály.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy neurológus elárulta, pontosan hány éves korban kellene abbahagyni a sörivást
Úgy tűnik, a sörözős napjaid meg vannak számlálva.

Megosztom
Link másolása

Egy neurológus pontosan megmondta, hány évesen lenne érdemes elhagyni a sörfogyasztást. Az ötletet Dr. Richard Restak amerikai neurológus osztotta meg könyvében, The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind (Az emlékezet teljes útmutatója: Az elme megerősítésének tudománya). A könyv célja, hogy feltárja, hogyan működik az emlékezetünk.

Dr. Restak a könyvben kifejti, hogy az alkohol és az emlékezetünk között szoros kapcsolat van, és hogy az idősebb korban történő alkoholfogyasztás nem a legbölcsebb döntés, mivel az alkohol hatással lehet az idegsejtjeinkre.

„Az alkohol egy nagyon, nagyon gyenge neurotoxin – nem tesz jót az idegsejteknek” – írja. Hozzáteszi, hogy 65 éves kortól kevesebb idegsejtünk van, mint előtte.

„Fontos, hogy életünk azon szakaszában tartózkodjunk az alkoholtól, amikor az idegsejtek megőrzése már kulcsfontosságú.”

Bár mítosz, hogy az agy gyors ütemben veszíti el az idegsejteket az életkor előrehaladtával, újabb kutatások szerint életünk során csupán az idegsejtek 2-4%-át veszítjük el. Azonban az agy védelme idős korban továbbra is kiemelten fontos.

Dr. Restak szerint 65 éves kor körül érdemes jelentősen csökkenteni az alkoholfogyasztást, majd 70 éves korra teljesen elhagyni azt.

„Erősen javaslom, hogy ha 65 éves vagy idősebb vagy, teljesen és végleg hagyd ki az alkoholt az életedből” – írja.

Lehet, hogy azt gondolod: „Már úgyis öreg vagyok, mit árthat néhány sör?” Nos, úgy tűnik, elég sokat.

Dr. Restak egyik fő érve az alkohol mellőzése mellett az, hogy az absztinencia csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Ezt az érvet az Alzheimer Társaság adatai is alátámasztják, amelyek szerint azoknál, akik sokat isznak, nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

A neurológus emellett kiemelte, hogy az ittas állapotban történő esések kockázata is megnövekszik, ami súlyos sérüléseket, sőt idősebb korban akár halált is okozhat.

Úgy tűnik, minden jó dolognak vége szakad egyszer – még a sörözésnek is.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Itt a memóriateszt, ami megmutatja, demens leszel-e - egy sorozatból már ismerheted
Csak rajzolni kell, de nem mindegy, mit és hogyan. Egyszerű, mégis hatásos demencia-teszt a neurológusok szerint.

Megosztom
Link másolása

Ha aggódsz amiatt, hogy a memóriád már nem olyan, mint régen, itt egy egyszerű, ötperces feladat, amely megmutatja, vannak-e jelei a korai memóriavesztésnek.

A teszt során azt figyelik, mennyire rajzolsz meg jól egy analóg órát.

Dr. Jesus Ramirez-Bermudez, a kognitív hanyatlást kutató mexikói neurológus szerint az órarajzoló teszt hatékony módszer a demencia detektálására, és ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja ennek, írja a Daily Mail.

A tesztet különböző neurológiai betegségekben szenvedő betegeknél alkalmazzák a probléma meghatározásához és nyomon követéséhez, ide tartozik a demencia is.

Ezt a tesztet rajzoltatta meg a Mads Mikkelsen főszereplésével fémjelzett Hannibal sorozatban a pszichiáter Will Grahammel egy ikonikus jelenetben.

A teszt csak annyiból áll, hogy egy üres lapra lerajzoljuk az említett analóg óra számlapját. Fel kell írni az összes számot 1-től 12-ig, majd be kell rajzolni a mutatókat egy adott időpontra, például 11.10-re.

A feladat arra támaszkodik, hogy a páciens emlékezzen arra, hogyan néz ki az óralap – ez a készség végrehajtói funkcióként ismert, amely magában foglalja, hogyan tervezzük, szervezzük és hajtjuk végre a feladatokat.

A végrehajtó funkció azon kognitív képességek közé tartozik, amelyek először kezdenek akadozni, amikor a demencia kialakul.

A tesztet évtizedek óta használják a klinikumban, és ha az óra egy ferde kör, helytelenül felrajzolt számokkal, az a demens állapot korai jeleire utal. Persze ebben is vannak szintek, 1-2 eltérés még nem jelenti, hogy nincs visszaút a szellemi hanyatlásból, de ha nehezen megy az óra rajzolása, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Ha a betegnek sikerül helyesen megrajzolnia az órát, az gyakorlatilag kizárja a demenciát.

Magyarországon nagyságrendileg 250 ezer ember él demenciával, ha a hozzátartozókat is ide soroljuk, akkor a lakosság 10%-a érintett az állapotban, írja a Katolikus Szeretetszolgálat, akik szerint a családok edukálása és segítése is kritikus fontosságú.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ez a népszerű nasi akár 20%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát
Eláruljuk, mit egyél, hogy védett legyél!

Megosztom
Link másolása

Naponta egy marék dió vagy mogyoró, esetleg mandula, és máris kisebb az esélyed a demenciára! Friss kutatások szerint azok, akik rendszeresen esznek dióféléket, 17%-kal csökkenthetik a rettegett betegség kockázatát. Ha pedig sózatlan verziót eszed, az előny eléri a 20%-ot is.

Miért ilyen csodás a dió?

A spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetem és a portugáliai Porto Egyetem több mint 50 ezer ember szokásait vizsgálta hét éven keresztül. Kiderült, hogy

a napi 30 gramm diót elfogyasztók jelentősen kisebb eséllyel lesznek demenciások.

A kutatók szerint a dió csökkentheti a gyulladást és a koleszterinszintet, ami jót tesz az agynak.

„Egy marék dió naponta komoly védelmet nyújthat” – írták a kutatók a The Sun szerint.

A mediterrán diéta is segíthet

Nem csak a dió a megoldás. A mediterrán diéta – tele zöldségekkel, gyümölcsökkel, olívaolajjal és halakkal – akár 23%-kal is csökkentheti a demencia kockázatát. A „zöld” mediterrán verzió, amely még több növényi alapú ételt, például diót és zöld teát tartalmaz, szintén lassíthatja az agy öregedését.

Ezeket az ételeket fogyaszd az agyadért!

A Brit Szív Alapítvány szerint az agy egészségéért ezek az ételek a legjobbak:

- Teljes kiőrlésű gabonák

- Zöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta)

- Diófélék (minden nap!)

- Hal (heti egy adag legalább)

- Olívaolaj (fő zsiradékként)

- Egy kis pohár vörösbor (de csak mértékkel!)

Sőt, a csokirajongóknak is van jó hír:

az étcsokoládé flavonoidjai szintén segíthetnek a demencia kockázatának csökkentésében.

Akár egy marék dió, egy tál saláta vagy egy pohár bor – ezek az apró szokások sokat tehetnek az agyad egészségéért.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ebből a pofonegyszerű ujj-tesztből kiderül, van-e komoly egészségügyi problémád
Egy három lépéses teszttel pillanatok alatt kiderül, ha baj van.

Megosztom
Link másolása

Sokszor nehéz észrevenni a komolyabb egészségügyi problémák jeleit, ezért nagyon fontos, hogy ha bármi szokatlant tapasztalsz magadon, fordulj orvoshoz. Bár a legtöbben tudjuk, hogy a duzzanatok, fájdalmak vagy az étvágy változása komoly jelek lehetnek, léteznek apróbb tünetek is, amelyek szintén figyelmet igényelnek.

Dr. Ahmed, aki a TikTokon @dra_says néven ismert, bemutatott egy egyszerű otthoni tesztet, amely segíthet felismerni a „dobverőujj” jelenségét. Ez az állapot a köröm és az ujjvégek megváltozásával jár, és komoly tüdő- vagy szívproblémákra utalhat.

Mi az a „dobverőujj”?

A „dobverőujj” olyan állapot, amelyben a kézujjak végei szokatlanul megvastagodnak és domború formát öltenek.

Ez a változás leggyakrabban krónikus egészségügyi problémák, például tüdő- vagy szívbetegségek jele lehet.

Az érintett ujjvégek melegebbé válhatnak az átlagnál, elszíneződhetnek (például vöröses vagy kékes árnyalatot vehetnek fel), és a körmök alakja is megváltozik: lefelé görbülnek, kanál alakúvá válnak. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy a szervezet oxigénellátása nem megfelelő, ami komolyabb betegségek jele lehet. Az állapot figyelmeztető jelként szolgálhat, ezért orvosi vizsgálat szükséges, ha ilyesmit észlelsz magadon.

Dr. Ahmed szerint a dobverőujj esetén

„az ujjvégek nagyon kerekek és hagymaszerűek lesznek. Az ujjak végei nagyon fehérek lehetnek, a körömágy pedig rendkívül fényes.

A dobverőujj kialakulásának pontos kórélettana még nem teljesen ismert, de az általános konszenzus jelenleg az, hogy krónikusan alacsony oxigénszint okozhatja. Ez az állapot fizikális vizsgálat során mindig kiemelt figyelmet kap.”

@dra_says Simple check at home for finger clubbing. Educational purposes only #fingerclubbing #lungcancer #lowoxygenlevels #doctor #privategp #privatedoctor #cysticfibrosis #chronicillness #crohnsdisease #cysticfibrosis #ulcerativecolitis #infectiveendocarditis #congenitalheartdiseasepatient #heartdisease #heartproblems #lungabcess ♬ original sound - Dr Ahmed

Szerinte az ilyen változások mögött gyakran komoly problémák húzódnak meg, például tüdőrák, hörgőtágulat, cisztás fibrózis vagy tüdőtályog. Egyes szívbetegségek is előidézhetik ezt az állapotot.

Hogyan végezheted el a tesztet?

A teszt egyszerű és gyorsan elvégezhető otthon:

1. Érintsd össze a két mutatóujjad körömvégeit úgy, hogy a körmeid összeérjenek.

2. Olyan mozdulatot tegyél, mintha egy szívet formáznál az ujjaiddal.

3. A körömágyak találkozásánál egy kis résnek, úgynevezett „ablaknak” kell látszania.

Ha nem látsz ilyen rést, vagy újonnan jelentkezett „dobverőujj” tüneteket tapasztalsz, fordulj orvoshoz.

Miért fontos ez a teszt?

Dr. Ahmed szerint a „dobverőujj” hátterében általában krónikusan alacsony oxigénszint állhat, amelyet több súlyos betegség is okozhat. Bár a pontos okát még nem teljesen értik, az ilyen állapot mindig alapos orvosi vizsgálatot igényel.

„Ha úgy gondolod, hogy nálad is jelen van a dobverőujj tünete, különösen, ha új keletű, mindenképpen vizsgáltasd ki”

– tanácsolta Dr. Ahmed.


Megosztom
Link másolása