ÉLETMÓD

„Lehet az avokádónál egészségesebb a zsírszalonna” - a magyar diétaguru szerint ezek a legfontosabb szabályok

A megszaporodott, sokszor kéretlen tanácsok és divatböjtök korában nehéz eldönteni, mit is értünk egészséges életmód alatt. Újhelyi Szende táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk arról, a “mentes” és a “light” miért nem tartoznak ebbe a kategóriába, szakértői szemmel jártuk körül a diéta-vidámparkot.

Megosztom
Link másolása

Az egészséges életmódra vitán felül szüksége van mindenkinek, hogy megfelelően működjön a szervezete. Egészséges testtel és elmével az életet nemcsak túlélni, hanem megélni is lehet. Meglepő, de lehet az avokádónál egészségesebb a zsírszalonna, lehet gyorsabb a helyes életmód a hagyományos magyar főzési rituáléknál, és ki lehet hozni egy hónapban akár 30-40 ezer forintból is az egészséges étkezést.

Újhelyi Szendének se ismeretlen terep a fogyókúra-labirintus. Volt idő, amikor plusz kilókkal élt, és minden elérhető módszert bevetett a lefaragásukra. Egy ponton megelégelte a csodakúrák világát, és szerette volna megérteni a teste működését. Azóta szorongásmentesen és egészségesen él családjával. 3 fő szempontot követ az étrendek összeállításánál: a hormonális egyensúlyt, a sejtszintű táplálást és a bélflóra egészségét.

Az egészséges étkezés lehet olcsó és gyors

„Az egészséges étkezés nem azt jelenti, hogy a light, a gluténmentes, a cukormentes meg a fitt cuccokat vesszük a polcról. Nem ez a minőség, pedig az egészséghez az kell. Tehát kevesebb késztermék, kevesebb feldolgozott termék és több valódi tápanyagsűrűségű étel”

- jelöli ki szakemberként az egyértelmű határt a megvonás és az egészséges életmód közt.

Aki gluténérzékeny vagy cukorbeteg, annak nem sok választása van, viszont

akinek nincs problémája a gluténnel, nem attól lesz egészséges, ha a továbbiakban cirokliszten él.

Ideig-óráig teljesen rendben van, ha valamit megvonunk magunktól, de életvitelszerűen nem vezet jóra.

Hol rontjuk el biztosan?

Egy darabig minden diéta működik, az elért eredmény megtartásában viszont kevés jeleskedik. Torzíthatják a testképet, szélsőségek közt tarthatják az embert. A feszesen figyelt kalóriák, az állandó testkép-kontroll oly mértékű folyamatos stressznek teszi ki a szervezetet, ami mérgezőbb lehet egy extrán elnassolt nápolyinál.

Napi ötször eritrit, állandó fehérjepótlás vagy épp 0 zsír - a teljes tévutak

Ha napi ötször kívánsz és eszel édességet, teljesen mindegy, cukoralkoholt, gyümlcscukrot vagy finomított cukrot eszel, mindegyik káros lesz. A mérték a lényeg az egészséges táplálkozásban. Az sem megoldás, ha a cukorbeteg megeszik egy tepsi süteményt eritrittel, mert azt bizony a máj és a bélrendszer sem teszi zsebre. Fáról szedett gyümölcsből is bőven elég egy nap 200-250 gramm az Újhelyi Szende által is forgatott tanulmányok szerint.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ℯ ℯℯ (@ujhelyiszende_etrend) által megosztott bejegyzés

Egyes diéták szerint az a jó, ha a zsiradék mennyisége a 0-hoz konvergál. Ez is egy olyan véglet, ami nem követendő. Nem jó mindent zsírban áztatni, de a szervezetnek nagy szüksége van lipidekre.

„Van ebben egy egészséges balansz, amit meg kell találni” - ez pedig mindenkinél már Szende szerint.

A fogyás, a súlymegtartás vagy a tömegnövelés mind egészséges berkeken belül történjen. 2-4 hónapig belefér a megvonás vagy épp túlzott bevitel, az időszak végén azonban vissza kell állni. A folyamatosan túl sok vagy túl kevés cukor, fehérje vagy épp zsír soha nem tesz egészségessé.

A stressz sokkal veszélyesebb és szépségrombolóbb a plusz tíz kilónál.

Elcsépelt persze a stresszre hivatkozni, ám óriási hatással van a belső folyamatainkra, sőt. Ha valamilyen ételintoleranciánk, autoimmun betegségünk van, az szintén okozhat krónikus stresszt. A folyamatos belső feszültség pedig nem idegesség, hanem mondjuk puffadás, emésztőrendszeri problémák vagy erős mentális ingadozások formájában jelenik meg.

Diéták, méregtelenítések, léböjtök veszélyei

Újhelyi Szende szerint nem kellene drasztikus diétákban gondolkodnunk, egy folyamatos, kiegyensúlyozott, étrend, örömmel teli életvitel kialakítása a célszerű.

„Szinte már divat az, hogy egész évben bármiféle tudatosság nélkül eszünk, kisebb-nagyobb függőségekkel küzdünk,

aztán amikor már érezzük, hogy valami nagyon nem kerek, drasztikusan változtatunk egy rövid időre.

Ez ugyanaz, mint amikor egész évben kosz és kupleráj van a lakásban, majd tavasszal egy hétre rendet rakunk. Egy hétig lehet, hogy rend volt, de ez egy sehová nem vezető út.”

Ha már diéta, itt a szakértő tippjei, hogyan csináljuk jól

„Mielőtt bármit változtatunk, gondoljuk át, mint is akarunk. Tervekben, célokban és alcélokban gondolkodjunk, legyen víziónk.”

Újhelyi Szende szerint legyen egy képünk arról, hogyan szeretnénk érezni magunkat, vagy épp milyen formában szeretnénk mutatkozni – nem csak bikiniszezonban. Fontos tudatosnak lenni, és időt szakítani a folyamatra ahelyett, hogy csak beleesünk egy léböjtbe. Először minőségben változtassuk meg az étkezést.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ℯ ℯℯ (@ujhelyiszende_etrend) által megosztott bejegyzés

Adjunk ennek időt. Mondjuk legyen 3 hónap, majd toldjuk meg még pár szabállyal, tegyünk félre néhány élelmiszert. Aztán ahogy elértük a célt, állítsuk vissza az egyensúlyt, már nem kell annyi szabály, sőt. Nem lehet életünk végéig fogyókúrázni.

Ha nagyon nagy a súlyfelesleg, 5-10 kiló helyett mondjuk egy 40-es, jelöljük ki a kisebb célokat. Az 5 kiló fogyás kevésbé rémisztő, mint a sokkal nagyobb számok.

Bármilyen diétát vagy új életmódot is kezdünk el, előtte legyen fogalmunk arról, mi zajlik majd a testünkben. Ha tökéletes egészségnek örvendünk, akkor akár az általános diéták is lehetnek jók. Ha viszont van egy kis hormonprobléma, inzulin-rezisztencia vagy más egészségügyi kibillenés, speciális diéta és életmód nélkül kis eséllyel érünk célt.

Ezek az állapotok ugyanis akadályozhatják a fogyást, IR esetén például a kalóriadeficites étkezés nem működik, ellenben a kudarcélmény garantált.

Tipikus esete ennek az a barátnő, aki „már mindent kipróbált”, de nem bír fogyni, vagy folyamatosan puffad, rossz a közérzete.

„Ilyenkor nem lesznek kitérők, 2 éves kínlódások, amikor nem jó irányba haladunk. A személyre szabott táplálkozással egyből a megfelelő irányba tudunk indulni, és hamar megtalálható a működő diéta vagy életmód.”

Az egészséges étel és élet NEM macerás vagy drága

Alaptalan az a hiedelem, hogy egészségesebben étkezni sok hűhóval jár. Újhelyi Szende például folyamatosan posztol arról a közösségi médiában, milyen gyorsan főz meg egészséges variációkat több napra az egész családjára anélkül, hogy junkfood kerülne a tányérra. Arról is született már content, hogyan lehet egy 4 tagú családnak 120 ezer forintból kihozni egy teljes havi egészséges étkezést.

A legjobb az egészben, hogy ehhez még csak az avokádós szendvicsekig sem kell eljutni.

Azt látom, hogy a városban élők sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint az aprófalvak lakói, a hagyományos magyar étkezést folytatók. Egy faluban kevesebb a késztermék. Nevelgetik a csirkét, házi szalonnát esznek reggelire... ez minta lehet a városiaknak.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ℯ ℯℯ (@ujhelyiszende_etrend) által megosztott bejegyzés

A zsírszalonna persze akkor opció, ha az életmód is ehhez igazodik, a kanapén heverészéshez valóban nincs szükségünk sok kalóriára, mert abból csak rossz koleszterin meg zsírpárnák lesznek.

Teljesen oké, ha döcögős az út

Az életmódváltáshoz elköteleződés kell. A legnagyobb nehézség talán, hogy az előrehaladást akadályozó elvárásokat társítunk az életmódváltáshoz. Évtizedek szokásrendszereit nem lehet varázsütésre felszámolni, ezért jó, ha türelmesek vagyunk magunkkal.

“Engedjem meg magamnak, hogy néha legyek béna. Néha elgyengülhetek, na és akkor mi van? Másnap folytatom teljes gőzzel. Megint igyekszem, megint megbotlok – teljesen rendben van, ha néha döcögős az út, mert az életmódváltás nem megy csettintésre. Legyünk magunkkal kedvesek és elfogadóak” - hangzik el a legfontosabb diétás szabály.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Itt a megoldás a darazsak ellen! Szinte minden háztartásban megtalálható és rendkívül hatékony
Itt a darázs‑apokalipszis – így füstöld ki a fullánkos lakótársat, mielőtt elszaporodna.

Megosztom
Link másolása

A tavasz pont annyira idilli, mint amennyire veszélyes: a madarak csicseregnek, a kerti székek előkerülnek, a darazsak pedig már most scout‑üzemmódban pásztázzák a padlásteret, kazánházat és minden apró repedést, hogy hol húzzák fel legújabb panelrengetegüket. Hiába hisszük, hogy az igazi csatározás csak a grillszezonban jön, a korai védelem a kulcs, mert ilyenkor még gond nélkül kitehetjük a „nincs szoba kiadó” táblát.

Készül a tavaszi rovarbingó

- Hol építkeznek szívesen? Padlás, fal­üregek, bojler melletti zug, vendégszoba, sőt a légkondi mögötti Bermuda‑sarok is sláger.

- Miért most? Mert mi még csukott ablaknál, bezárkózós üzemmódban élünk, ők viszont már felébredtek.

- Miért baj, ha befejezik a fészküket? Mert onnantól darázsirtóval, védőruhával és kicsinált idegekkel feszült mini‑háború jön.

Na de lehet-e vérontás nélkül megállítani a sárga‑fekete helyfoglalást? A válasz: abszolút, és nem kell hozzá sem levendulaolaj, sem poszt‑covidos DIY‑szupervegyület.

A kávézacc, az olcsóbb szuperfegyver

Az ötletgazda Chris Hutton raktár‑guru és az Adam’s SelfStore tulaj‑szakértője, aki nem kertel:

„A darazsaknak meglepően kifinomult szaglásuk van. Szinte mindent szag alapján mérnek fel, és bizonyos illatokra extrán érzékenyek – ilyen például a kávé.”

És most jön a csavar: nem frissen főtt kávé illatáról beszélünk, hanem szárított, majd izzó zaccfüstről. Hutton szerint ez szó szerint „elnyomja a rovar‑Waze‑t”, vagyis a bűz olyan mértékben megzavarja a fullánkos GPS‑t, hogy el sem tudják képzelni, hogy jó ötlet volna oda fészkelni.

Mi kell hozzá?

1. Reggeli kávéd zacca – ne dobd ki, szárítsd ki teljesen!

2. Tűzálló edény – régi fémtál, kerámia ramekin, hamutartó egy retro készletből.

3. Egy gyufa vagy öngyújtó.

Hogyan csináld?

- Szórd a száraz zaccot a hőálló tálkába.

- Óvatosan gyújtsd meg – ne lángoljon, inkább csak parázsló füstölés legyen, mint egy szerény kávé‑füstölő.

- Hagyd, hogy lassan, incensz‑tempóban égjen, és szabadítsa fel a fanyar, sűrű aromát.

Hová rakd?

- Minden bejutási ponthoz: padláslépcső, ablakpárkány, mennyezeti akna, szellőzőnyílás, rejtett sarok.

- Kinti verzió: ha családi grillezésre készülsz, tedd ki a kerti asztalra, vagy több ponton kerítsd be a területet minifüstölőkkel.

Pluszpontok:

- 100 % vegyszermentes, a macska is maximum fintorog egyet.

- A zacc újrahasznosul, tehát ingyen van, klímaszorongós ismerősök is pacsit adnak.

- A módszer alapból működik más „illat‑érzékeny” rovarokra is (de szúnyogfronton azért érdemes rásegíteni).

Miért jobb ez, mint a darázsirtó spray?

- Nem fújsz vegyszert a lakásba, ami a saját tüdődet is kicsinálja.

- Nem csak elűzi őket, de meg is előzi a fészekrakást.

- Bónuszillat a hardcore kávéfanoknak:

a veranda úgy fog szaglani, mintha egy hipster pörkölőben járnál.

Kávé ki, darázs ki – ennyire egyszerű.

Via Express


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Neve is van annak az állapotnak, amikor nem tudsz wc-re menni idegen helyen - de szerencsére gyógymódja is
Jöjjenek a tudományosan megalapozott tippek, amikkel végre elengedheted a „kakifóbiát”.

Megosztom
Link másolása

Irodai vécé? Inkább meghalsz. Nyilvános klotyó? A pokol tornáca. De ha hazaérsz, lehuppansz a trónra, és akkor végre, hosszú órák kínlódása után… de miért szenvedünk ennyit, és hogyan lehet ebből kimászni?

A „kakifóbia” nagyon is valós dolog - rengetegen szenvednek tőle

A szaknyelv szerint ez nem más, mint parcopresis, vagyis a „szégyenlős bél” szindróma, amikor valaki egyszerűen képtelen elvégezni a nagydolgát, ha nem a saját otthona nyugalmában van. A The Gut Stuff alapítói, Lisa és Alana Macfarlane szerint gyakran ez a két dolog szokta kiváltani:

1. Akinek már volt kellemetlen élménye sürgető vécére rohanással, az emiatt stresszel.

2. Mások valamilyen gyerekkori megszégyenítő élmény miatt nem tudnak ellazulni egy irodai vagy nyilvános vécében

– és a Covid óta ez csak durvult.

Egy felmérés szerint a dolgozók 54 százaléka érzi kényelmetlennek a munkahelyi kakilást. Ennek eredménye: napközbeni puffadás, gázképződés, sőt, egy idő után krónikus székrekedés. Szóval igen, a visszatartás káros.

Na de akkor mit lehet tenni?

Próbáld ki az alábbi, tudományosan alátámasztott módszereket, hogy ne csak minden harmadnap tudd elengedni, amit el kell.

1. Tedd fel a lábad!

Nem csak az számít, mikor mész el intézni a dolgod, hanem az is, hogyan. Dr. Megan Rossi szerint a megemelt lábtartás segíthet: egy 20-30 cm magas emelvény, például a gyerekek wc elő helyezett kis lépcsője, ellazítja a puborectalis izmot, amit a nyugati vécék éppenséggel befeszítenek.

Ez a testtartás ugyanis megkönnyíti a bélmozgást, és csökkenti a kényszeres erőlködés kockázatát – ami egyébként hosszú távon a medencefenék izmait is tönkreteszi.

2. Zenével a félelem ellen

Furán hangzik, de a zene hatással van a bélflórára is. Egy kutatás szerint a Marconi Union - Weightless című szám 65 százalékkal csökkentette a résztvevők szorongását.

Az agy és a bél közötti idegi kapcsolat működése szerint, ha megnyugszol, a bélrendszered is könnyebben enged.

YouTube-on keress rá a „poo music” kifejezésre. Igen, tényleg ez a neve. És tényleg működik.

3. Lélegezz

Egy légzéstechnika a paraszimpatikus idegrendszert (pihenés és emésztés) aktiválja, szemben a „menekülj vagy harcolj” stresszreakcióval. A módszer:

- Belégzés 4-ig számolva

- Légzésvisszatartás 4-ig

- Kilégzés 4-ig

- Szünet 4-ig

- Ismétlés, amíg kell

Segít abban, hogy a vécén ne pörögjön hülyeségeken az agyad, ezzel megszakítva az ideális hangulatot. Szó szerint.

4. Hasi légzés

A rekeszizommal való légzés segíti az ellazulást, és hatékony lehet irritábilis bél szindróma (IBS), puffadás és görcsök ellen is. Ez nem az a fajta légzés, amit automatikusan csinálsz – meg kell tanulni.

Dr. Rossi szerint így érdemes gyakorolni:

- Orron keresztül belégzés 4 másodpercig, a has emelkedik

- 2 másodperc szünet

- Lassan kifújás szájon át 6 másodpercig

- Ismételd 5-15 percig

Ülve, a vécén is lehet csinálni, nem kell hozzá jógastúdió.

5. Hasmasszázs – saját kezűleg

Egy 8 hetes klinikai vizsgálat szerint a rendszeres hasmasszázs fokozta a bélmozgást és csökkentette a tüneteket. Lisa Macfarlane szerint így csináld:

- Simítsd végig a hasad aljától felfelé a bordáidig

- Jobb alsó résztől körkörösen menj fel, balra, majd le

- Fokozatosan növeld a nyomást, hogy serkentsd a bélműködést

- A végén csinálj körkörös mozdulatokat az egész hasadon

Nem lesz belőled thai masszőr, de a pocakod hálás lesz.

6. Borsmenta, a vécék királynője

A borsmentateát sokan isszák a jó emésztés miatt, de a borsmentaolaj az igazi ász: kutatások szerint görcsoldó hatású, segíti a gázok távozását, és ellazítja a bélrendszert. IBS, puffadás, görcsök? Adja magát.

Dr. Rossi ugyan megjegyzi, hogy a koffeint nem helyettesíti, de gyorsítja a gyomorürülést, és ez már fél siker.

A lényeg

Kakilni kell. Mindenkinek. És ha a tested már jelzett, ne szorongd végig a napot. A modern tudomány melletted áll – legyen szó lábtartóról, YouTube-vécézenéről, vagy hasmasszázsról. Engedd el. Szó szerint.

Via The Sun


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Ezzel a zseniális módszerrel kétszer olyan gyorsan száradnak a ruháid, és szárítógépre sincs hozzá szükség
Nem kell többé napokig kerülgetni a vizes ruhát a lakásban – így száríthatod a mosást kétszer gyorsabban, szárítógép nélkül is.

Megosztom
Link másolása

A szárítógép drága, a tavaszi időjárás meg kiszámíthatatlan – így ha nincs szerencséd (és szárítógéped), akkor is van megoldás arra, hogy ne napokig kelljen kerülgetni a friss mosást. A Which? fogyasztóvédelmi szervezet most előállt egy módszerrel, ami feleannyi idő alatt szárítja meg a ruhát, mintha csak simán kiteregetnéd a lakás közepén. És ami a legjobb: olcsóbb is, mint a szárítógép.

A szárítógépmentes élet nem mindig kényelmes

Ha nincs szárítógéped, ismered az érzést: a ruha napokig nedves marad, a levegő fülledt, és nem lehet elférni a szárítóállvány mellett.

Kültéren szárítani persze csodás lenne, ha nem változna ilyen dinamikusan az időjárás.

Viszont most kiderült: a páramentesítő lehet a kulcs, amivel felgyorsíthatod a folyamatot, méghozzá brutálisan.

Így csináld jól: páramentesítő + állvány = fele idő

A Which? csapata fogott két azonos mennyiségű mosást, két szárítóállványt, és egyetlen különbséggel teregetett: az egyik mellé (vagy alá) odatettek egy páramentesítőt, a másik mellé meg nem.

Az eredmény egyértelmű volt:

„A páramentesítő használata közel felére csökkentette a száradási időt, és kb. két liter vizet szívott ki a levegőből – ami a penészedés megelőzésében is rengeteget számít.”

A trükk lényege, hogy a gépet közvetlenül a ruhák alá vagy mellé kell helyezni, nem eldugva a szoba másik sarkába.

És mi van az árammal?

Sokan rögtön azt kérdezik: na jó, de mennyibe kerül ez nekem? A válasz elég egyértelmű,

a szárítógép fogyasztásához képest a páramentesítő áramfelvétele a töredéke,

és közben még a lakás levegője is frissebb marad. Úgyhogy ez a módszer nemcsak hatékony, de gazdaságos is. A páramentesítő nem új találmány, de ha jól helyezed el, konkrétan megfelezi a száradási időt – és közben megóvja az otthonodat penésztől is.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Enni kell a sárgarépát, de túl is lehet tolni - a sárgabarackkal is vigyázz!
Ha a bőröd olyan színűvé válik, mint egy dialízisre váró emoji, akkor karotinózisra is gyanakodhatsz - és ezt a legegészségesebb ételektől kaphatod.

Megosztom
Link másolása

Érdekes jelenség a karotinózis, vagyis amikor a túlzásba vitt béta-karotin bevitel olyan mértékű, hogy a bőr sötétsárgává válik. Tényleg besárgul az ember, szerencsére más, kellemetlen tünet nem kíséri a jelenséget.

Különben is, a karotinózis hosszú időn át történő túladagolás után jelenik meg

- ezért is olyan ritka. Béta-karotin található a sárgarépában, a sárgabarackban de még a körömvirágban is. Mit tesz isten, mindegyikük a sárga valamely sötét árnyalatában pompázik.

A béta-karotin az A-vitamin previtaminja,

vagyis fogyasztását követően A-vitaminná alakul a szervezetben. Ugyanakkor nem összetévesztendő a béta-karotin túladagolás az A-vitaminéval - utóbbinak sokkal súlyosabb következményei vannak, éppen ezért kell belőle a napi ajánlott mennyiséget bevinni.

A béta-karotint túlzásba vitte egy Redditező nő is, aki most közzétette, mi történt vele, miután minden nap sárgarépát evett.

A bőre fokozatosan vált egyre narancssárgábbá.

A nő egy decemberi fotót és egy frisset is megosztott magáról, ezeken látszik a különbség igazán. A korábbi képen olyan, mintha önbarnítót kent volna magára, a friss fotón viszont kicsit egészségesebben néz ki.

Sokan viccelődtek is a kommentelők közül, hogy ha ezt korábban tudják, a feleségüknek nem veszik meg a barnító krémet,

csak sárgarépát adnak nekik. Többen üdvözölték, hogy a nő "kigyógyult" a sárgarépa-betegségéből.

A Cleveland Clinic a Uniladnak megerősítette, hogy

a túl sok béta-karotint tartalmazó ételek fogyasztása narancssárgává változtathatja a bőrt.

Szerencsére ez a jelenség ritka, és van, hogy egy fél tál sárgabarack elnassolása után is jelentkezik a tünet, ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy nem múlik el - viszonylag hamar visszaáll a bőr az eredeti színére.

A megkérdezett szakértő szerint

körülbelül 20-50 milligramm béta-karotint kellene naponta enni jópár hétig ahhoz, hogy megjelenjen a bőrelszíneződés.

Egy közepes sárgarépa cirka 4 milligramm béta-karotint tartalmaz, szóval a sárguláshoz 1-2 hónapig naponta 10 répát kellene elrágcsálni.


Megosztom
Link másolása