ÉLETMÓD

Brit tudósok: így etesd a gyereked, hogy 70 éves koráig jó legyen a memóriája

A tudósok pontosan meghatározzák azt az étrendet, amely képes még 70 éves korban is penge elmét és szuper memóriát biztosítani. A legjobb gyerekkortól helyesen étkezni ehhez, de sosem késő elkezdeni. Neked memory care táplálkozásod van?

Megosztom
Link másolása

Az avokádó a teljes kiőrlésű pirítóssal nem csak instapozitív reggeli, tudósok szerint az Alzheimer-kór és a demencia elleni étrend része is lehet.

Az elmúlt 70 év során több mint 3000 brit étrendjét és kognitív képességeit vizsgáló tudósok azt állítják, hogy rájöttek:

a gyermekkorban és fiatalabb felnőttkorban elfogyasztott élelmiszerek segítik az agyműködést a későbbi életkorban.

Hogy a fiatalkori étkezés hatással van a felnőttkori egészségre, nem újkeletű, a memóriára gyakorolt hatás viszont most került górcső alá ezzel a nagy kutatással. A szakértők azt is hozzátették, hogy

az ajánlott ételek elfogyasztása az élet korai szakaszában tartósabb védőhatást gyakorolt ​​az agyra a kutatás szerint, mint azt korábban gondolták.

A brit tudósok azt találták, hogy a feldolgozatlan vagy kevésbé feldolgozott

zöld leveles zöldségekből, babból, egész gyümölcsből és teljes kiőrlésű gabonából álló étrend nyújtja a legnagyobb védelmet a memóriának.

A szakértők az ezekben az élelmiszerekben található magas antioxidáns-, valamint egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírtartalommal hozták összefüggésbe. Ezek fokozzák az agy keringését, és könnyebben száműzik a káros anyagokat az agyból.

Azt találták, hogy a korai életszakaszban az ilyen diétát követő emberek mindössze hét százaléka mutatott alacsony kognitív képességet, ami a demencia előfutára lehet a vizsgálat szerint.

Nekünk, magyaroknak elég éles életmódváltást kell kieszközölnünk

ahhoz, hogy a továbbiakban ne káposztaként vegetáljunk, hanem értékes és kiegyensúlyozott életet élhessünk. A tanulmány szerint ugyanis

az ideálisnál több sót, hozzáadott cukrot és finomított gabonát, például fehér kenyeret tartalmazó étrend pártiak 92 százaléka idős korukban gyenge kognitív képességeket tudhatott magáénak.

A vizsgálat 1946-ban indult, és összesen 3059 brit étrendjét és egészségi állapotát követték nyomon 4 és 75 év között.

A résztvevők étrendjét a vizsgálat során öt ponton vizsgálták, kognitív képességeiket, vagyis a gondolkodási sebességet és a memória erejét hétszer tesztelték.

Kelly Cara kutató, a bostoni Tufts Egyetem táplálkozástudományi szakértője a következőket mondta: "Ezek a kezdeti eredmények általában alátámasztják a jelenleg elfogadott közegészségügyi útmutatást, miszerint

fontos az egészséges táplálkozási minták kialakítása az élet korai szakaszában az egészség egész életen át tartó támogatása és megőrzése érdekében."

Az eredmények azonban új bizonyítékokkal is szolgálnak: a táplálkozási minták javulása a középkorú embereknél befolyásolhatja a kognitív teljesítményt, és segíthet enyhíteni vagy mérsékelni a kognitív hanyatlást a későbbi években.

Szóval nem késő nekiállni az egészséges életmódnak, ami nem valami szenvedés, lehet ezt jól is csinálni,

ahogy korábban elmondta a Sassynek a táplálkozási tanácsadó is, lásd alább.

A kutatók azt találták, hogy a táplálkozási minták már gyermekkorban kialakultak, majd a későbbi életben is folytatódnak, tehát ha jól táplálkozik a gyerek, később is egészségesebb maradhat - és mi mást akarhatna a szülő a gyerekének, ha nem azt, hogy egészséges legyen?

A kutatók felsorolták azt is, milyen étkeket érdemes fogyasztani még.

A gyümölcsök és zöldségek általában magas antioxidáns tartalmúak, amelyek leküzdik az instabil szabad gyököket, amelyekről úgy gondolják, hogy károsítják a sejteket.

Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerek segítenek csökkenteni a rossz koleszterinszintet a vérben, beleértve az avokádót, a mogyoróvajat és a dióféléket, például a mandulát is.

A többszörösen telítetlen zsírok hasonló előnyökkel járnak, és emellett omega-6 és omega-3 zsírsavakat is biztosítanak, amelyek esszenciális zsírok.

Az esszenciális zsír azt jelenti, hogy ezt a szervezet nem állítja elő, minden esetben a külvilágból kell a szervezetbe juttatni.

A többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag élelmiszerek közé tartoznak az olajos halak, például a lazac, néhány dióféle és a tofu.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a felnőttek általában legalább két és fél csésze (amerikai konyhai mérés) zöldséget egyenek naponta, két csésze gyümölcsöt, 170 g gabonát, körülbelül 155 g soványabb vagy növényi alapú fehérjét, például babot és 27 grammnak megfelelő jó minőségű zsiradékot minden nap.

Ennek egyik példája az, hogy

egy felnőtt 88 g brokkolit, két közepes sárgarépát, 33,5 g kelkáposztát,

210 g almát, körülbelül négy szelet teljes kiőrlésű kenyeret és egy csirke- vagy halfilét, valamint 27 g olajat eszik főzéshez vagy salátaöntet formájában egy nap alatt.

A pontos mennyiségek azonban élelmiszerenként és a kérdéses felnőtt kalóriabeviteli szükségletei szerint változnak, ami férfiak és nők között is eltérő lehet.

Az NHS egészséges táplálkozásra vonatkozó irányelvei nagyjából hasonlóak, ez az, amit mi is egészségesként ismerünk. Arra ösztönzik a felnőtteket, hogy minden nap egyenek öt adag különféle gyümölcsöt és zöldséget, keményítőtartalmú szénhidrátokat, például kenyeret vagy tésztát, ideális esetben teljes kiőrlésűt, napi 30 g rostot, kevés zsírtartalmú tejterméket, fehérjét. bab, hüvelyesek, hal, tojás, sovány hús és kis mennyiségű telítetlen olajok legyenek az étrendben.

A legjobb az, ha a felnőtt nők naponta kevesebb mint 6 g sót és 20 g telített zsírt fogyasztanak, férfiak esetében a zsiradék 30 g is lehet.

Az Egyesült Királyságban körülbelül 944 000 emberről feltételezik, hogy demenciában szenved, míg az Egyesült Államokban körülbelül hétmillióra tehető a megbetegedések száma.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb szövődménye, amely a betegségben szenvedők közül körülbelül hatot érint.

Feltételezések szerint az amiloid és tau agyban történő felhalmozódása a felelős a kór kialakulásáért, amelyek összetapadnak, valamint plakkok is közrejátszanak ebben, amelyek megnehezítik az agy megfelelő működését. Végül az agy nehezen tud megbirkózni ezzel a károsodással, és kialakulnak a demencia tünetei.

A memóriaproblémák, a gondolkodási és érvelési nehézségek és a nyelvi problémák az állapot gyakori korai tünetei, amelyek idővel súlyosbodnak.

Az Alzheimer's Research UK elemzése szerint 2022-ben 74 261 ember halt meg demenciában, szemben az egy évvel korábbi 69 178-cal.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
A Rovatból
Zseniális trükk: citrommal és fogkrémmel újjávarázsolhatod a bebüdösödött és megkopott mosógépedet!
Nem kell méregdrága tisztítószerekre költened. Mutatjuk a videót a cikkben!

Megosztom
Link másolása

Pofonegyszerű és a maga nemében zseniális trükköt mutatott egy külföldi influencer egy videóban.

A tippjével a mattá vált, bebüdösödött, elszíneződött mosógép dobot lehet újjávarázsolni.

A tisztításhoz elég egy félbevágott citrom, amelyre fogrémet kell nyomni, majd mindkettőt berakni a mosógép dobjába. A dob gumigyűrűjére szódabikarbónát kell szórni, arra egy kis ecetet önteni. Érdemes a mosógép üvegét is bekenni fogkrémmel. Ezután el kell indítani üresben egy mosást.

Az influencer azt állítja, hogy ha ezt havonta egyszer megcsinálod, a mosógéped nem büdösödik be, és tiszta marad.

Mutatjuk a videót. Várd meg, amíg betölt, és ha nem indul el magától, kattints bele.


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
Egyszerű tippek, amikkel melegen tarthatod a házat, hogy még ne kelljen felkapcsolni a fűtést
Az elmúlt héten jelentkezett durva lehűlés következtében mindenkinek hasznosak lehetnek.

Megosztom
Link másolása

Mindannyian igyekszünk a háztartási költségeinket alacsonyan tartani, főleg az őszi-téli időszakban, mikor a fűtés költsége erősen megnövelheti kiadásainkat.

Most hoztunk néhány okos módszert, amivel otthonunkat melegen tarthatjuk anélkül, hogy bekapcsolnánk a fűtést.

Joshua Houston ingatlanszakértő osztotta meg tippjeit a The Sunnal, melyekkel melegen és otthonosan tarthatja ingatlanjait.

Függönyök

Az ablakok gyakran a ház gyenge pontjai, ahol a kis rések miatt bejuthat a hideg levegő, ezzel jelentősen csökkentve a benti hőmérsékletet.

„Húzd be a függönyöket, különösen éjszaka, hiszen ilyenkor van a leghidegebb”

-javasolja Houston.

Ez az egyszerű módszer egy plusz réteg ’’szigetelést” biztosít az ablak és a függöny között. Ha tudunk, szerezzünk be vastag anyagból készült függönyt, mivel az még alkalmasabb a hideg kint tartására.

Szőnyegek

„A padló egy másik olyan terület az otthonodban, ahol a hő elveszhet, és amely miatt az hűvösnek érződhet” – magyarázza a szakértő.

Igyekezzünk a csupasz padlófelületeket szőnyeggel borítani, ez jelentősen növelheti hőérzetünket.

Ajtók

Bár kézenfekvőnek tűnik, mégis sokan elfeledkeznek róla. Fontos odafigyelni, hogy a házon belüli ajtókat is mindig csukva tartsuk. A kisebb helyiségeket könnyebben „beszuszogjuk”, az emberi testhő sokat segít a szobák melegen tartásában.

Sütő

Elismerjük, hogy ez a trükk nem annyira pénztárcabarát, mint az előzőek, de két legyet is üthetünk egy csapásra.

A hűvös idő beköszöntével amúgy is jól esik valami frissensült melegételt enni, hiszen így belülről is átmelegedhetünk.

Itt az idő elővenni kedvenc sütemény, sülthús és tepsisfogás receptjeinket. Mire a vacsora az asztalra kerül, a konyhából kiáradó meleg otthonunkat is belengi majd.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Az „ozempic tabletta” gyorsabb és eredményesebb fogyáshoz vezethet - állítják a kutatók
Lehet, hogy nem kell minden nap hasba szúrnia magát annak, akinek gyógyszeres segítségre van szüksége?

Megosztom
Link másolása

Van, akit csak az tart vissza a csodaszernek kikiáltott gyógyszer használatától, hogy minden nap bele kellene szúrnia a saját hasába egy tűvel. Most nem hogy megoldás kínálkozik erre a problémára, de még az is kiderült, hogy az új vegyület hatékonyabb szájon át, tablettában, mint injekció formájában.

Az amycretin korai vizsgálatai azt mutatták, hogy

a páciensek átlagosan testtömegük 13 százalékát veszítették el 12 hét alatt, szemben az injekciót kapók 6 százalékával.

A szakértők szerint ez a gyógyszer kényelmes alternatívája lehet a jelenlegi injekcióknak, és fontos szerepet játszhat a következő generációs elhízás elleni gyógyszerek kifejlesztésében.

A dán Novo Nordisk gyógyszercég fejlesztette ki, ők azok, akik az Ozempic mögött is állnak.

A tabletta két peptidhormon hatását utánozza, amelyek szabályozzák az éhséget és a vércukorszintet egyetlen molekulában.

A GLP-1 hormon ugyanaz, amelyet a semaglutid és tirzepatid céloz meg, amelyek az Ozempic, Wegovy és Mounjaro fő összetevői. Az első vizsgálatok során a páciensek különböző dózisokat kaptak, amelyeket fokozatosan növeltek, illetve placebót kaptak.

Azok, akik napi 50 mg amycretint szedtek, testtömegük 10,4 százalékát veszítették el 12 hét alatt. Akik pedig napi két 50 mg-os tablettát szedtek, átlagosan 13,1 százalékos testsúlycsökkenést értek el.

Azok, akik a placebót kapták, mindössze 1,1 százalékos fogyást mutattak.

A kutatók megállapították:

„Egyetlen molekula, amely az amilin és a GLP-1 biológiáját célozza tabletta formában, kényelmesebb megközelítést kínálhat a túlsúllyal vagy elhízással küzdők számára.”

A szakértők azonban nagyobb és hosszabb távú vizsgálatokat javasolnak a gyógyszer biztonságosságának kiértékeléséhez.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Döbbenetes: tüdőgyulladást okozó baktérium is élhet a mikrohullámú sütődben, ha nem takarítod rendszeresen!
A baktérium véráramfertőzést, sebfertőzést és agyhártyagyulladást is okozhat, ráadásul egyre ellenállóbb az antibiotikumokkal szemben.
Sassy - sassy.hu
2024. szeptember 15.


Megosztom
Link másolása

A mikrohullámú sütők néhány évtized alatt mindennapjaink részévé váltak, és szinte minden háztartásban megtalálhatók.

A technológia miatt - felmelegítik vagy akár készre sütik-főzik az ételt - sokan nem gondolnák, hogy az egészségre veszélyesek is lehetnek.

Csakhogy egészségünkre ártalmas kórokozók is megtelepedhetnek és elszaporodhatnak benne, többek közt a tüdőgyulladást okozó Klebsiella is.
Döbbenetes: tüdőgyulladást okozó baktérium is élhet a mikrohullámú sütődben, ha nem takarítod rendszeresen!

"A Klebsiella szuperbaktériumok nemrégiben azért kerültek a figyelem középpontjába, mert kiderült, hogy veszélyes törzsei világszerte súlyos megbetegedéseket okoznak, amelyek ellen gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért nagyobb éberségre szólította fel a világ országait - írja a Dívány.

A kutatók most ezt a rezisztens baktériumot mutatták ki mikrohullámú sütőkből is.

A Klebsiella tüdőgyulladáson kívül véráramfertőzést, sebfertőzést és agyhártyagyulladást okozhat, ráadásul egyre ellenállóbb az antibiotikumokkal szemben.

A mikrohullámú sugárzás nem ionizáló sugárzás, ezért nincs elegendő energiája a sejtek és atomok megváltoztatásához, így nem tudja megölni a baktériumokat. A hő esetleg végezhet velük, de az a legjobb, ha rendszeresen takarítod a mikrohullámú belsejét, például fertőtlenítő spray-vel vagy ecetes vízzel.

Forrás: Dívány

Megosztom
Link másolása