GASZTRO
A Rovatból

A te salátádba is kerül gaz? Adunk pár hasznos tippet, ha belevetnéd magad a gyomevésbe!

Egyesek szerint gyomnövényeket fogyasztani marhaság, pedig nagyon sok olyan gaz hever a lábunk előtt, ami értékes vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz. Többet közülük a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmaznak.

Megosztom
Link másolása

A kövér porcsin például az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény, szántóföldi kultúrákban mégis gyomnövényként tartják számon. Tehát ami egyeseknek gyom, az a leleményesebbeknek érték.

Mivel lassan egy hónapja zöldbe borult a természet, de a legtöbb zöldség és gyümölcs még várat magára, nem árthat körbenézni a kertünkben, hátha akad pár véletlen falat.

Fontos kiemelni, hogy bár a gyomnövények városi parkokban és árokpartokon is nőnek, nem tanácsos őket bárhonnan összegyűjteni!

Az autós forgalom melletti, potenciális kutyasétáltató, vagy vegyszerrel kezelt területeket inkább kerüljük.

A vegyszermentes kertek, mezők és erdők viszont rengeteg kincset rejtenek.

Tavaszi gyomok

Lehetetlen lenne egy cikkben felsorolni az össze gyom- és gyógynövényt, amibe a következő időszakban belefuthatunk, így inkább csak pár példát hoznék most nektek. És adok mellé tippeket is a felhasználásukat illetően.

Ha elsősorban a növény gyógyító erejét szeretnénk hasznosítani, kiáztathatjuk vagy leforrázhatjuk őket, és a főzetet egyszerűen megihatjuk.

De fogyasszunk minél többet nyersen, mintha egy klasszikus, zöld fűszert vagy salátát dolgoznánk fel.

Piros árvacsalán 

Jótékony hatása hasonlít a csalánéra, de ez nem szúr. A friss hajtások a legízletesebbek. A levelek jól használhatóak frissen, salátába, de kissé kesernyés az utóízük, ami ha zavaró, párolás után megszüntethető. Virágait is használhatjuk, akár díszítő elemként is.

Pitypang

A pitypang minden része ehető. Gyökeréből szárítás után kávéhelyettesítőt készíthetünk, zsenge levelei salátába és pesztónak is tökéletesek. Virágából pedig némi cukorral pitypangméz készülhet, vagy rántva is ízletes.

Turbolya

A turbolya a francia konyha kedvelt növénye. Rengeteg félárnyékos helyen fellelhetjük, de fontos, hogy biztosak legyünk benne, hogy vele állunk szemben, mert több, hasonló kinézetű, mérgező növény is létezik.

Az útszéli turbolyát a legkönnyebben arról ismerhetjük fel, hogy ha összedörzsöljük a levelét, aromás, ánizsos illatot áraszt.

Használjuk klasszikus fűszernövényként, minél frissebb és üdébb állapotában.

Tyúkhúr

A tyúkhúr is zsenge formájában az igazi. Frissen aprítsuk bele a salátánkba akár szárastól, virágostól az egész növény. Semleges az íze, így elég jól párosítható bármivel.

Díszítsünk virággal

Rengeteg ehető virág létezik, amivel a tavaszi-nyári szezonban ízesíthetünk és díszíthetünk. Ezek közül az egyik legkorábbi az orgona. Szörpöt is szoktak készíteni belőle, de a végeredmény sokszor keserű lesz, mert nem minden orgona megfelelő ehhez. Ráadásul a lila színét sem tartja forrázás után.

Érdemesebb kifejezetten díszként alkalmazni, hiszen frissen gyönyörűen mutat süteményeken vagy limonádékban.

A következő virág, amit rengetegféleképpen lehet hasznosítani, a bodza lesz. Ránthatjuk, szörpöt is készíthetünk belőle, és szintén nagyon mutatós lehet különböző ételeken vagy italokban. Júniusban pedig már virágzik a levendula, amit valószínűleg nem kell bemutatni senkinek.

Gazsaláta

És hozok még egy rettentően egyszerű példát salátára, amiben a gyomokat és a további összetevőket is elég könnyen variálhatjuk.

Hozzávalók:

a saláta alaphoz: retek, újhagyma és tetszés szerinti, hasznos gyomnövények (én pitypanglevelet és tyúkhúrt használtam)

az öntethez: méz, mustár, citromlé, fehérbors, só, olívaolaj

Tisztítsuk meg és vágjuk apró darabokra a zöldségeket és a gyomokat, majd készítsünk egy mézes-mustáros öntetet, és keverjük vele össze.

A kész salátát turbózhatjuk sajttal, csirkével vagy kruponnal is.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Nem fogod elhinni: így kell valójában tortát szeletelni
Ezzel a trükkel sokkal könnyebb egységes szeleteket vágni a finomságból.

Megosztom
Link másolása

Az emberek évek óta ugyanúgy vágják fel a nagy születésnapi és esküvői tortákat. Szép háromszög alakú szeleteket vágnak, igaz, hogy eltérő méretekben, de ezidáig senkinek nem volt problémája vele.

Egészen eddig! TikTok-on kezdett el terjedni egy videó, amiben egy szakértő megmutatja, hogyan is kell valójában felszeletelni egy nagy tortát, úgy, hogy szép egységes szeleteket kapjunk, mindenféle idegbe kerülés nélkül.

A tortaszeletelő trükköt egy amerikai tévéműsorban osztották meg. A lényeg az, hogy először kisebb kört kell vágni a tortán belül, ehhez nyilván nem árt, ha egy nagyobb tortán próbálkozunk, nem egy kis 4 szeletesen.

A videón a hölgy még demonstrálja is, hogyan jelöli meg egy kisebb tállal a torta közepét, ez fogja mutatni, hol kell majd a kést végigvezetnie. Ezután belekezd a műveletbe.

„Egy kört fogok vágni, és egy kisebb tortát fogok készíteni a közepén, a nagyobb keretein belül. Ezzel egy teljesen különálló tortát hozunk létre.”

Miután befejezte a kör kivágását, eljött az utolsó lépés ideje, amikor a széléről kisebb szeleteket vág ki. A műsorban azt is megbeszélték, hogy a vendéglátósok használják az általa bemutatott technikát, hogy egyenlő szeleteket kapjanak.

„Sokkal egyszerűbb, mintha a torta közepéig mennék.”

És úgy tűnik, az élő stúdióközönség is meglepődött a mutatványon, mivel elragadtatásukban felkapták a fejüket és jól hallhatóan hümmögtek. Eközben a közösségi média követőit is lenyűgözte a mutatvány, mivel a videót már több mint 3.4 millióan nézték meg.

És itt látható a trükk teljes hosszában:

@videodonkey #lifehack #cake #cakedecorating #cakelifehack ♬ Cool Kids (our sped up version) - Echosmith


Megosztom
Link másolása

GASZTRO
A Rovatból
4 könnyű tészta, csak 5 hozzávalóból!
Most estél haza, éhes vagy és semmi kedved nekilátni egy újabb műszaknak a konyhában. Receptjeinkkel segítünk, hogy 20 perc múlva egy tál meleg, finom étel legyen előtted. Ennyi idő alatt az ételfutár még el sem indulna.

Megosztom
Link másolása

Ha megéhezünk, se főzni nincs kedvünk, se kivárni, amíg elkészül az étel, ilyenkor hajlamosak vagyunk gyorsan rendelni valami. Aztán csak lessük, hogy mikor érkezik meg a futár a pizzával vagy a hamburgerrel. 50 perc? Vagy több? Ezt nehéz előre megmondani. Pedig amíg a megváltó futárra vársz, akár meg is főzhetsz egy gyors és nagyon finom tésztát, ráadásul olyan hozzávalókból, amik legtöbbször épp vannak otthon.

Bónusz, hogy az sem gond, ha kétszer szeretnél szedni. Vagy eltennéd a maradékot másnapra.

Sokan azért állnak le az otthoni főzéssel, mert rengeteg hozzávalót kell vásárolni hozzá, amelyek jó része végül a kukában végzi, hiszen egy részüket felhasználtuk ugyan, de a többiről el is felejtjük, hogy léteznek. Ahelyett, hogy tonnányi élelmiszert hurcolnál haza, hogy aztán ott foglalják a helyet a hűtőben, amíg meg nem romlanak, inkább ezekre az 5 összetevőből álló könnyű nyári receptekre támaszkodj, ezek segítenek kiküszöbölni az élelmiszerpazarlást, és rengeteg pénzt spórolnak majd meg neked.

Száraztészta, paradicsomszósz, olaj, só, bors és sajtok szinte mindig vannak otthon.

Receptjeinket látva ezekhez hozzá fogod még venni a csili pelyhet (vagy friss csilit), szójaszószt és a mogyoróvajat, így bármikor törne rád váratlanul a saját, vagy vendégeid éhsége, maximum 20 perc alatt olyan ételt tudsz tálalni, amire senki nem számít.

Hidd el, tudjuk, miről beszélünk. Kipróbáltuk.

Mogyorós ázsiai tészta

Nagyon gyorsan elkészül, és annyira addiktív, hogy minden héten meg fogod kívánni. Nincs menekvés - 4 főre

Hozzávalók:

4-5 gerezd zúzott fokhagyma

1 dl szójaszósz

1 evőkanál csili pehely (vagy 1-2 felszeletelt friss csilipaprika)

3 evőkanál cukormentes mogyoróvaj

40 dkg ázsiai (kínai) tészta

olívaolaj

Elkészítés

Hevíts fel 1 deciliter olajat egy serpenyőben. Közben egy tálban keverd össze a szójaszószt, a fokhagymát és a csili pelyhet. Amikor az olaj felforrósodott, vedd le a tűzről és óvatosan öntsd a tálba a szójaszószhoz. Jól keverd össze, a forró olaj fogja ‘megfőzni’ a szószodat. Keverd a forró keverékhez a mogyoróvajat is, amíg egyenletes állagú lesz. Közben néhány perc alatt főzd ki a tésztát, majd ha leszűrted, borítsd rá a mogyorós szószt. Keverd jól össze az egészet. Ha kedved van hozzá, szórhatsz rá 20 deka összevágott füstölt tofut is.

Csirkés-fetás tészta

Minden egy serpenyőben fő, beleértve a tésztát is! Egyszerű, finom és abszolút kedvenc lesz! - 4 főre

Hozzávalók:

75 dkg csirkemell filé

2 üveg bazsalikomos, fokhagymás, oregánós tésztaszósz

1/2 kg szélesmetélt vagy más hosszú, egyenes tészta, pl. spagetti.

15 dkg feta sajt

só, bors, olaj

Elkészítés

Egy nagyobb, fedeles lábasban hevíts egy kis olívaolajat, majd tedd bele a feldarabolt csirkemell felét. Szórd meg 1/2 teáskanál sóval és egy kis frissen őrölt feketeborssal. Süsd a csirkét az egyik oldalán 7-8 percig, kicsit mozgatva az edényben, hogy ne tapadjon le, de ne túlságosan, hogy szép piros legyen. Fordítsd meg, szórd meg megint 1/2 teáskanál sóval, majd süsd további 5 percig. Öntsd rá a paradicsomszószt és a fél liter vizet. Keverd bele a száraztésztát, és fedő nélkül, néha megkeverve főzd 5 percig. Fedd le, és hagyd főni további 10 percig.

Vedd újra le a fedőt, keverd meg, majd add hozzá a feta háromnegyedét. Keverd el mégegyszer, majd hagyd főni további 1-2 percig. A maradék fetával megszórva és friss bazsalikommal tálald.

Vegán vodka-penne

Egy krémes, fanyar, zamatos és szuper egyszerű vodkás tészta - és vegán! Mindössze egy maréknyi hozzávalóból készül 15 perc alatt. - 4 főre

Hozzávalók:

1 doboz (150 g) sűrített paradicsom

1 dl vodka

4 dl teljes zsírtartalmú kókusztej

50 dkg penne tészta

4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

só, bors, olaj, ízlés szerint csili paprika

Elkészítés

Az olívaolajon alacsony hőfokon fonnyaszd meg a fokhagymát, amíg illatozni kezd. Ne hagyd, hogy megbarnuljon, mert keserű lesz. Ha véletlenül mégis megtörténik, a legjobb, ha elölről kezded új fokhagymával. Egy olyan receptnél, ahol csak öt hozzávaló kell, és a fokhagyma hordozza az ízek nagy részét, fontos, hogy az pont jó legyen.

Keverd hozzá a paradicsompürét, majd öntsd hozzá a vodkát, és hagyd sisteregni. Borítsd az egészhez a kókusztejet és sózd meg. Hagyd egy kicsit bugyogni.

Közben főzd meg a pennét. Szűrd le, és öntsd a mártáshoz. Érdemes félretenni egy is főzővizet, hogy ha túl sűrű lenne a paradicsomos-vodkás szósz, azzal be tudd állítani a megfelelő krémességet. Lehet, hogy nem lesz rá szükség, ez a kókusztej fajtájától is függ.

Csészés mac and cheese

Tészta, tej, sajt és 20 perc - ennyi kell az ultra sajtos (és egyszerű) recepthez! - 4 főre

Hozzávalók:

50 dkg makaróni

6 evőkanál vaj

1/2 csésze liszt

5 csésze tej

2,5 csésze reszelt sajt, minél többféle, annál finomabb, cheddar mindenképpen legyen benne

Só, bors

Elkészítés

Főzd meg a makarónit és szűrd le. Tartd melegen. Egy serpenyőben közepes hőfokon olvaszd fel a vajat, keverd bele a lisztet, és pirítsd meg kissé. Állandó keverés mellett öntsd hozzá a tejet (igen, mint amikor besamelt csinálsz), kevés sót és borsot, forrald fel és főzd 2 percig, vagy amíg besűrűsödik. Ne felejtsd el állandóan keverni közben. Vedd le a tűzről, apránként add hozzá a sajtokat, és addig keverd, míg az egész egynemű lesz. Most jöhet a makaróni. Díszítheted petrezselyemmel és csili pehellyel.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Így készül a koronázási quiche, amit a fél világ enni fog május 6-án
Károly ezt az ételt választotta a nagy nap tiszteletére, mi pedig adunk hozzá két remek receptet is, ha együtt szeretnél ünnepelni a britekkel.

Megosztom
Link másolása

Ne tévesszen meg senkit, hogy egy francia étel lesz a britek legnagyobb nemzeti ünnepének főszereplője. A quiche-t ugyan klasszikusan a francia konyha termékének hisszük, de nem az. A középkori Németországból származik, maga a quiche kifejezés is a német kuchen szóból ered, ami süteményt jelent. Eredetileg vastag vasserpenyőben sütötték, és ugyan a királyi családban már Viktória királynő idejében kedvelt étel volt, Nagy-Britannia-szerte csak a második világháború után vált népszerűvé. Nem véletlenül.

Tökéletes maradékmentő étel, hiszen a tejszínes-tojásos alapon kívül szinte minden más hozzávalót szabadon variálhatunk benne, az idénynek megfelelően.

Kerülhet bele gomba, cukkini, paradicsom, hüvelyesek, húsfélék, halak, ahogy épp a kedves fogyasztó kívánja.

Ami a palota konyhájában sült quiche-t illeti (ami az ünnep hivatalos étele lett), az egy húsmentes verzió.

Erzsébet királynő 1953-as megkoronázásakor még indiai ihletésű koronázási csirkét szolgáltak fel. Hetven évvel később fia, III. Károly király - aki imád mindent, ami tojást és sajtot tartalmaz - a koronázási quiche-t választotta a nagy nap megünneplésére.

Az ételt Mark Flanagan, a Buckingham-palota királyi séfje a királyi párral szoros együttműködésben fejlesztette. Flanagan úr 2002 óta felel a királyi étkezésekért. Reméli, hogy az emberek kedvet kapnak a finomság elkészítéséhez.

A quiche-re az ízén kívül azért esett a mindig praktikusan gondolkodó Károly választása, mert szeletelhető, ezért meg tudják osztani egymással az emberek, könnyen csomagolható, így el lehet vinni az utcabálra, és ha hideg, ha meleg, egyformán finom.

Emellett, a modern kor szellemében többféle diétás igénynek is megfelel, a királyi séf szerint nem túl bonyolult elkészíteni, és nem igényel drága vagy nehezen beszerezhető alapanyagokat. Ez mostanság különösen fontos szempont az Egyesült Királyságban, sőt, egyesek még így is szóvá tették, hogy az országban tapasztalható tojáshiányban ez a recept is túlzás.

A Buckingham-palota szerint a hozzávalók variálásával az ételt könnyen hozzá lehet igazítani a helyi közösség egyéni ízléséhez is, vagy a különböző diétákhoz.

A palota olyan komolyan vette a dolgát, hogy videós recepttel is segíti azokat a milliókat, akik pont ugyanazt az ízt szeretnék érezni a szájukban, mint amit a király fog.

Az ételt az uralkodó kertészkedés iránti szenvedélye ihlette, spenóttal, lóbabbal és tárkonnyal készül.

Videós segítség

És mikor fogják ezt megenni a britek és mindenki más, aki együtt szeretne ünnepelni velük?

A május első hétvégéjén tartott Nagy Koronázási Ebéden. Valamikor május 6-8 között, amikor a legtöbben ráérnek az utcában, vagy a településen. A buli célja, hogy összehozza a szomszédokat és a kisebb helyi közösségeket, együtt ünnepeljék a koronázást, és megosszák egymással a jókedvet, és az ételt. Több millióan fognak így bulizni az egész világon, Ghánától Barbadosig.

Darren McGrady, a Buckingham-palota korábbi séfje szerint Károly választása nem volt meglepő.

„Édesanyja, a királynő imádta a csokoládét, de a király mindent szeret, amiben tojás és sajt van. Sokszor készítettem neki ilyet... különösen a Dee folyóból kifogott lazaccal.”

A palota saját honlapján ezt a kedvcsináló leírást adta az ételhez: „ropogós, könnyű tésztával és a spenót, a lóbab és a friss tárkony finom ízeivel. Melegen vagy hidegen fogyasztható zöldsalátával és főtt újburgonyával - tökéletes a koronázási nagy ebédhez!"

Íme a recept a 2023-as eredeti Koronázási Quiche-hez (4 éhes személy részére):

Hozzávalók:

A tésztához:

125 g liszt

Csipetnyi só

25 g hideg vaj, kockára vágva

25 g disznózsír

2-3 evőkanál jéghideg tej

A töltelékhez:

125 ml tej

175 ml tejszín

2 közepes tojás

1-2 evőkanál apróra vágott friss tárkony,

Só és bors

100 g reszelt cheddar sajt,

180 g párolt spenót, alaposan lecsepegtetve enyhén felaprítva

60 g főtt lóbab vagy szójabab

A tészta elkészítése:

1. Szitáljuk a lisztet és a sót egy tálba; adjuk hozzá a zsiradékokat, és morzsoljuk össze a keveréket az ujjunkkal, amíg nedves homok vagy kristálycukor-szerű állagot nem kapunk.

2. Kanalanként adjuk hozzá a tejet, és gyúrjuk össze a tésztát. Ha nem áll össze, még egy kis tejet tehetünk hozzá.

3. Csomagoljuk be egy fóliába, és tegyük be pihenni a hűtőbe 30-45 percig.

4. Lisztezzük meg enyhén a deszkát, és nyújtsuk ki a tésztát a 20 centis piteforma tetejénél kicsit nagyobb és kb. 5 mm vastagságú körré. Nem lesz könnyű, a tészta elég kemény, ruganyos is, de akkor jó.

5. Béleljük ki a tésztával a piteformát, ügyelve arra, hogy ne legyenek benne lyukak, különben a keverék kifolyhat. Fedjük le, és hűtsük további 30 percig a hűtőben.

6. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

7. Béleljük ki a tésztalapot sütőpapírral, tegyünk rá egyenletesen szárazbabot vagy sütőgolyókat, és süssük 15 percig. Vegyük le róla a sütőpapírt és a babot.

8. Keverjük össze a tejet, a tejszínt, a felvert tojásokat, a fűszereket.

9. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160°C-ra.

10. A tészta-alapba szórjuk a reszelt sajt felét (ha ráolvad, nem ázik majd át a tészta), a tetejére az apróra vágott spenótot, a babot és a fűszernövényeket, majd öntsük óvatosan rá a tejszínes keveréket.

Ha szükséges, kíméletesen keverjük meg, hogy a töltelék egyenletesen helyezkedjen el a piteformában, de vigyázzunk, hogy ne sérüljön meg a tészta.

11. Szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. Tegyük a sütőbe, és süssük 25-35 percig, amíg megdermed és aranyszínű lesz. Ez sajnos sütőfüggő. Ha kivesszük és még nagyon lágy, süssük további 5 percig.

Miután mi is megsütöttük, a következőkre jutottunk:

Kellemesen meglepő az étel finom, de frissítő íze. Az összetevők rusztikusak és jól kiegészítik egymást, a tárkony illatos karaktere jól passzol a tejszínes tojáshoz.

A spenót és a bab keveréke izgalmas textúrát adott a tölteléknek, jól kiegészítetve az erős cheddar aromát.

Ajánlunk egy másik receptet is, ezt füstölt lazaccal,

persze a hal nyugodtan helyettesíthető 100 gramm füstölt sonkával, a spárga apróra vágott paradicsommal, de akkor a kaprot is cseréljük újhagymára:

Az alaptészta hozzávalói és elkészítése ugyanaz.

A töltelékhez:

125 ml tej

175 ml tejszín

2 közepes tojás

1 evőkanál mustár

1 evőkanál apróra vágott kapor

Só és bors

150 g reszelt cheddar sajt,

180 g párolt spárga, alaposan lecsepegtetve

100 g füstölt lazac

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

2. Béleljük ki a tésztalapot sütőpapírral, tegyünk rá egyenletesen szárazbabot vagy sütőgolyókat, és süssük 15 percig. Vegyük le róla a sütőpapírt és a babot.

3. Keverjük össze a tejet, a tejszínt, a mustárt, a felvert tojásokat, a fűszereket.

4. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160°C-ra.

5. A tészta-alapba szórjuk a reszelt sajt felét (ahogy előzőleg is írtuk, ha ráolvad a sajt a tésztára, nem ázik majd át), a tetejére a felvágott párolt spárgát és a szétcsipkedett lazacot, majd öntsük óvatosan rá a tejszínes keveréket.

6. Ha szükséges, kíméletesen keverjük meg, hogy a töltelék egyenletesen helyezkedjen el a piteformában, de vigyázzunk, hogy most se sérüljön meg a tészta.

7. Szórjuk meg a tetejét a maradék sajttal. Tegyük a sütőbe, és süssük 25-35 percig, amíg megdermed és aranyszínű lesz. Ha kivesszük és még nagyon lágy, süssük további 5 percig. Ha felpúposodott, semmi vész, körülbelül 5 perc múlva a quiche lelapul.

 

Ünnepi ételek anno

A koronázási csirke indiai ihletésű krémes currymártással készült. Salátaként lehetett fogyasztani, vagy szendvicsek töltelékeként használni. Állítólag az a csirkeétel ihlette, amelyet V. György 1935-ös ezüstjubileumára főztek.

II. Erzsébet 2002-es aranyjubileumára is készült egy jubileumi csirke - darabokra vágott, sült csirke került egy tejfölös-majonézes-gyömbéres öntetbe, és tésztasalátával, lime-negyedekkel és apróra vágott petrezselyemmel kínálták.

A platina jubileumát pedig egy citromos-valíliás-amarettós platina pudinggal ünnepelték, amelyet országos verseny keretében választottak ki.


Megosztom
Link másolása


GASZTRO
Videó: így csinálj kovászt és házi kenyeret lépésről lépésre
Dragos Karin legújabb Youtube-videójában árult el hasznos tippeket és trükköket a kenyérsütéssel kapcsolatban.
Sassy - sassy.hu
2023. május 11.


Megosztom
Link másolása

Noha a legtöbben a Covid idején, a lezárások alatt kezdtek bele a kovásznövesztésbe, még mindig maradtak olyanok, akik nem nyitottak otthon pékséget. Így volt ez a népszerű youtuber, Dragos Karin esetében is, aki csak az utóbbi időben kapott rá a kovászolásra. Szerencsére el is árulta, neki milyen tippek és trükkök váltak be, így nem kell tovább keresgélni, ha szeretnéd, hogy a te otthonodat is belengje a frissen sült kenyér illata.

Első körben a kovász növesztéséről tudhatunk meg hasznos információkat.

Ahogy Karin elmondja, 6-7 nap kell ahhoz, hogy élő kovászt készítsünk.

Kezdésként 60 gramm teljes kiőrlésű búzalisztre van szükség, amihez 60 gramm langyos vizet kell adni. Fontos, hogy palackozott víz legyen és ne csapvíz. Érdemes befőttes üvegbe vagy valamilyen fedeles tárolóba rakni, amit le lehet zárni. Ezután hagyjuk pihenni több mint egy teljes napot, dolog csak a harmadik napon lesz vele újból. Ekkor a benne lévő folyadékot le kell önteni, a felső elszíneződött részt pedig le kell róla szedni.

Tipp:

a maradékot érdemes átönteni egy tiszta befőttes üvegbe és aztán következhet az etetés: 60 gramm fehér liszttel és 60 gramm langyos vízzel.

Ezután ismét pihenés következik, majd az 5. napon megismételjük a 3. napon írtakkal. A 6. napra valószínűleg már egészen kovász formája lesz, reggel megismételhetjük az etetést. Karinnak estére már duplájára is nőtt a kovász adagja, így akár már mehet is a sütés.

Tipp:

a kovász üvegére lehet egy befőttes gumit húzni, ami megmutatja, hogy mennyit nő a kis kovászunk, miután megetettük.

Ha kíváncsi vagy a kenyérsütés mikéntjére is, lapozz!



Megosztom
Link másolása