GASZTRO

7 előre elkészíthető snack, ami kitart egy hétig – köztük van a fagyasztott banánszendvics is!

Ha szeretnéd jó útra terelni a nasi-szenvedélyed, itt van hét olyan snack-recept, amiket előre elkészíthetsz és a hűtőben vagy a szekrényben elállnak egy hétig.

Megosztom
Link másolása

A home office-nak számos előnye van (nincs például ingázás, és senki nem szól meg azért, mert kényelmes naciban és pólóban mászkálsz), de azért van néhány hátulütője is. Az egyik, hogy egész nap közvetlen hozzáférésed van a rágcsálnivalókkal teli szekrényhez. Amikor naponta többször is benyúlsz oda egy kis chipsért vagy egy szelet csokiért, annak lehetnek 'súlyos' következményei.

Persze szükség van valamire, ami két étkezés között elűzi az éhséget, megnyugtat egy húzósabb zoom beszélgetés után, vagy megjutalmaz, ha időre leadtad a projekted, és azt azért senki nem várhatja el tőled, hogy üres teán élj egész nap.

És itt jönnek a képbe a snack-receptek. Ezeket előre elkészítheted, és egy hétig garantáltan nem lesz gondod az egészséges nasikra.

1. Energiagolyók

Sütés nélkül készítheted, bármikor kisegít.

Hozzávalók:

1 1/4 csésze  zabpehely

1 evőkanál chia mag

1 evőkanál lenmag

½ csésze mogyoróvaj

1/3 csésze méz vagy juharszirup

1/4 kiskanál só

½ csésze mazsola vagy más aszalt gyümölcs

Elkészítése:

Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, majd tedd be fél órára a hűtőbe, hogy könnyebb legyen formázni. Nedves kézzel formázz golyókat a masszából, körülbelül 12 darab lesz. Tedd jól záródó dobozba és tartsd a hűtőben. Egy hétig simán eláll. Ha inkább a szeleteket szereted, frissen nyomkodd sütőpapírral bélelt négyzet alakú edénybe, majd a hűtés után vágd fel.

2. Pirított csicseriborsó

Ez a ropogós sült csicseriborsó maga a tökéletes sós, egészséges snack! Chiliporral és borssal bolondítottuk meg.

Hozzávalók:

1 doboz koncerv csicseriborsó

2 evőkanál oliva olaj

1 ½ kiskanál chili por

1 kiskanál őrölt bors

1 kiskanál római kömény

½ kiskanál füstölt paprika

¾ kiskanál só

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Csepegtesd le a csicseriborsót, majd most is le róla a konzerv levét. Tedd két papírtörlő közé, és finoman hengergesd, egyrészt szárítsd így, másrészt amelyik le akarja dobni a héját, azt most tegye meg. Egy közepes tálban keverd össze a fűszereket, az oliva olajat és a csicserit. Terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süsd nagyjából 45 percig, de 15 percenként keverd át az egészet. A pontos sütési idő a csicserikonzerv fajtájától és a sütőtől is függ. Szóval a végén résen kell lenni, és kóstolgatni, nehogy megégjen vagy túlzottan kiszáradjon. Miután kivetted, hagyd kihűlni. Jól záródó száraz dobozban egy hétig is elvan.

3. Fagyasztott mandulás banánszendvics

Nem, ezt sem kell sütni, viszont gyorsan elkészül, és tele van vitaminnal.

Hozzávalók:

2 nagy, vagy 3 közepes méretű banán

mandulakrém vagy csokis mogyorókrém

80 gramm csokoládé

Elkészítése:

Karikázd fel fél centi vastagra a hibátlan banánokat, majd kettesével kend meg őket mandulakrémmel és készíts apró szendvicseket. Tedd egy sütőpapírra a mini szendvicseket egymás mellé, és tedd be a mélyhűtődbe egy órára. Olvaszd fel a a csokit, és mártsd meg félig mindegyik banán-szendvicsedet, majd tedd vissza a sütőpapírra, és mehet újra a mélyhűtőbe. Újabb fél órával később tedd át dobozba őket és tartsd fagyasztóban, amíg el nem fogynak.

4. Sajtos kréker

Sós, ropogós, és el kell zárni a gyerekek elől, mert nem fog maradni a munkához.

Hozzávalók:

1 ½ csésze apróra reszelt cheddar

1 csésze liszt

1 ½ kiskanál kukoricakeményítő

1/4 kiskanál só

6 evőkanál hideg vaj

2 evőkanál jeges víz

A tetejére tengeri só

Elkészítése:

Gyúrjuk össze a sajtot, a lisztet, keményítőt, sót és a hideg vajat, amíg az egésznek nagyjából olyan állaga lesz, mint a nedves homoknak. Gyorsan kellene csinálni, hogy a vaj ne melegedjen meg. Ha van konyhai robotgéped, az most nagy segítség lehet. Ezután add hozzá a hideg vizet, elég kemény, de azért nyújtható tésztát fogsz kapni. Ha nem áll össze, akkor még egy kis vizet keverj hozzá. Csomagold be konyhai fóliába, és tedd be a hűtőbe egy órára. Ha jól áthűlt, könnyebb lesz dolgozni vele (leszámítva a nyújtást, az tényleg erőt igényel, viszont nem fog ragadni). Nyújtsd ki vékonyra a tésztát, könnyebb, ha ezt két fólia között teszed. Tedd enyhén meglisztezett deszkára, húzd le óvatosan a fóliát mind a két feléről (ha nem használtál, akkor ez a lépés kimarad), majd pizzavágóval, vagy egy szép régi gurulós vágóval vágd nagyjából 2x2 centis négyzetekre. Tedd sütőpapírra őket, majd fogpiszkálóval szúrd ki a közepüket. Enyhén meg is szórhatod a sóval.

180 fokos sütőben süsd nagyjából 18 percig, amíg aranybarnák lesznek. Hagyd őket a sütőlapon kihűlni, szobahőmérsékleten jól záródó dobozban egy hétig is ropogósak lesznek - ha marad belőlük addig.

5. Protein szelet - címlapképünk!

Ezt sem kell sütni, csak gyúrni :)

Hozzávalók:

3/4 csésze mogyoróvaj

1/3 csésze méz

2 evőkanál kókuszzsír

2 csésze zabpehely

3 evőkanál őrölt lenmag

1/2 csésze proteinpor

1/4 kiskanál őrölt fahéj

1/4 kiskanál só

1/3 csésze mini csoki chips vagy apróra tört étcsoki

Elkészítése:

A mogyoróvajat, a mézet és a kókuszzsírt gőz fölött olvaszd össze (ehhez egy fazékban forralj vizet, és erre tegyél egy hőálló tálat, ami nem ér bele a forró vízbe, így a gőz fölött tudod összeolvasztani a hozzávalókat. A direkt hőtől szétesne és csomós lenne a masszád). Ha kész, a csoki kivételével keverd bele a többi hozzávalót. Várj, amíg szobahőmérsékletűre hűlik a massza, csak akkor mehet bele a csoki is. Egy 20x20 centis négyzet alakú edényt bélelj ki sütőpapírral, nem baj, ha rendesen túllóg rajta a papír. Ebbe az edénybe nyomkodd bele a masszát, majd sütőpapírral letakarva préseld össze az egészet. Tedd egy órára hűtőbe, majd vedd ki a sütőpapírral együtt az edényből, és szeleteld fel. Szobahőmérsékleten egy hétig is eltarthatod.

6. Barackos flapjack

A legjobb kényeztető nasi, különösen a gyömbér és a barack ízkombinációja miatt.

Hozzávalók:

200 gramm barnacukor

250 gramm vaj

5 evőkanál méz, vagy agave szirup, vagy juharszirup

350 gramm zabpehely (ne instant legyen, és ne is a nagyszemű)

8-10 szem aszalt sárgabarack, apróra vágva

8-10 szem aszalt gyömbér, apróra vágva

1/4 kiskanál só

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Egy edényben kislángon olvaszd fel a vajat, öntsd hozzá a barnacukrot, amikor nagyrészt megolvadt, mehet hozzá a só, a méz, a zab és az aszalt gyümölcsök. Amikor a keverék ragacsos masszává állt össze, egy sütőpapírral kibélelt sütőformába nyomkodd bele, és süsd minimum 25, legfeljebb 35 percig. Első alkalommal figyelni kell, nehogy megbarnuljon a széle, aztán már tudni fogod a te sütődben a pontos sütési idejét.

Miután kivetted a sütőből, hagy hűlni legalább 10 percet, majd szeleteld fel. Egyes hírek szerint 3 hétig is elállna szobahőmérsékleten, de addig biztos nem tud, mert nem lehet neki ellenállni.

7. Görögjoghurt szelet

Nem a sütőbe, a fagyasztóba kell tenni. Elképesztően finom.

Hozzávalók:

500 gramm görög joghurt

2 evőkanál méz

3 szem kivi apróra vágva (vagy eper, ha eljön az ideje)

1/2 csésze granola

Elkészítése:

Keverd el a mézzel a joghurtot. Vegyél egy szilikonlapot vagy sütőpapírt, és vastagon kend szét rajta a mézes görögjoghurtodat, majd szór meg előbb a granolával, majd a kivivel. Evőkanállal kicsit nyomkodd bele őket a masszába, hogy ne pörögjenek le. Tedd be a mélyhűtőbe 3-4 órára, amíg a joghurt rendesen megfagy, majd vedd ki, és törd nagyobb darabokra. Amit nem eszel meg egyből, azt egy jól záródó dobozban hetekig tarthatod a fagyasztóban.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Steiner Kristóf szupergyors csokoládétrüffelje - és a tahini dicsérete
Vegán pénteki receptünk egyszerűségével viszi a pálmát, csak három hozzávalóra lesz szükséged, és máris a csokoládé-mennyországban érezheted magad.

Megosztom
Link másolása

Mindig örömmel utazom „otthonról haza” Magyarországra, de bevallom, három nap után kaja-elvonási tüneteim támadnak, annyira hiányoznak a görög alapanyagok és ízek. Itt van például

a tahini, avagy a szezámmagkrém, a humusz egyik összetevője, ami egy csoda étel, mindig van a hűtőnkben, mert annyira sokszínű a felhasználhatósága, leginkább a vajhoz tudnám hasonlítani ilyen értelemben.

Ám amennyire csodálatos, annyira félreértett alapanyag: a legtöbbeknek fogalmuk sincs, mihez kezdjenek vele, pedig rendkívül sokoldalú. Nem csak Görögországban, de korábbi otthonunkban, a Közel-Keleten is teljesen hétköznapi ételnek számít, Magyarországon viszont alig ismerik – de szerencsére a Népszínház utcai török élelmiszerboltban, vagy a Négy Égtáj Ízeiben a Nagy csarnoknál mindig feltankolhatok belőle.

Ha lehetetlen küldetés beszerezni, sós ételekbe vajjá turmixolt napraforgómagot, édes finomságokba mogyoróvajat használok helyette.

A tahini állományunk nagy része természetesen humuszba megy, ám mostanában egyre gyakrabban kísérletezek vele desszertekben. Merem állítani, ez a percek alatt összedobható trüffel épp olyan mérföldkő a tahini felhasználás történetében, mint a humusz.

A kedvesem, Nimrod nagynénjének, Galinak az otthonában kóstoltam először, azóta pedig gyakran lapul a mélyhűtőnkben, spontán vendégváróként, vagy tökéletes midnight snackként.

Az én változatomban nincs hozzáadott cukor sem - de aki édesen szereti, adhat hozzá valamilyen természetes szirupot, mint juhar, agave, vagy rizs, és persze izgalmas fűszerekkel is feldobható, mint vanília, fahéj, vagy akár chili.

Tökéletes alternatíva szülinapi tortára is - őszintén, finomabb, különlegesebb, és egészségesebb, mint egy klasszikus torta, ráadásul nem kell vele annyit pepecselni, dekorálni pedig millióféleképpen lehet: kerülhet rá aszalt gyümölcs, pirított magok, de akár ehető virágszirmok is. Párom, Nimi ezen a héten saját magának készítette el a 33. szülinapjára, mert bár volt „igazi” tortája is, azt mondta: nincs ünnep tahinis csoki trüffel nélkül…

Szupergyors csokoládétrüffel

Hozzávalók (nagyjából 12 szelethez)

1 tábla tejmentes étcsokoládé

5 evőkanál tahini (ennek hiányában mogyoróvaj)

1 evőkanál kókuszzsír

Elkészítés

A csokoládét apróra tördelem, majd a kókuzssírral egyetemben lassú tűzön olvasztom fel, állandóan kevergetve. Én nem szoktam bajlódni a gőz felett olvasztással, kis odafigyeléssel úgysem ég oda a csoki fondü.

A tahinit (vagy mogyoróvajat) belekeverem a masszába, és alaposan összekutyulom, hogy mindenütt összeérjenek az ízek.

Lapos tálba öntöm, és miután kissé kihűlt, már nyomom is be a mélyhűtőbe, ahol nagyjából másfél óra alatt tökéletes trüffellé áll össze – innentől fogva kreatív fantázia kérdése, ki hogyan szeleteli.

Tálaláskor megszórom némi finom dekorációval – ez lehet levendula, citromhéj, de akár nagy szemű tengeri só, vagy egy pici csili is.

További receptek a szakácskönyveinkben, a Kristóf’s Kitchen YouTube csatornán, és az Insta oldalainkon: @kristofsteiner ls @nimrodagan

Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „az a ropogós sült krumpli, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy nem unatkozunk-e  egy kis tengerparti faluban Görögország dél-keleti csücskében, egy apró félszigeten, amely az évek során egyre inkább feledésbe merült és szinte elhagyatott lett.

És a válasz az, hogy… nem! Először is azért, mert

itt vagyunk egymásnak, és mert keményen dolgozunk azon, hogy jó kapcsolatokat alakítsunk ki saját önmagunkkal, de azért is, mert hihetetlenül jó barátaink vannak.

Akikkel mindig azon viccelünk, hogy lehet valami közös vonás mindannyiunkban, hiszen a legtöbb ember számára nem magától értetődő választás, hogy egy ilyen Isten háta mögötti helyen építsen otthont.

Ezúttal Gittit, Tomast és gyönyörű szőrös kislányukat, a négylábon járó Junát mutatom be. Amikor nem Svájcban tartózkodnak, és sí- és snowboard felszerelést és ruházatot árulnak, egy csodaszép helyen, kis sétatávolságra laknak otthonunktól, egy hagyományos, régi falusi házban, amelyet Gitti gyönyörűen felújított, saját tervei alapján.

Mindketten imádjuk Gitti ízlését, nagyra értékeljük egyszerűségét, színkombinációit és a különleges érzéket, hogy az apró részletekre is odafigyel.

Ételei olyanok, mint az otthona: egyszerű ízek, izgalmas színekkel és részletekkel, amitől minden örömteli és nagyon finom lesz.

Legutóbbi összejövetelünkre készülvén arra kért minket, hogy készítsük el „azt a ropogós sült krumplit, amit pár éve készítettetek nekünk – nem bírok nem gondolni rájuk”.

Íme - egyszerűen, szeretettel:

Rázott krumpli sütőben ropogósra sütve

Hozzávalók:

10/15 kis méretű burgonya, vagy 6/8 nagy burgonya 4-be vágva.

¼ csésze olívaolaj

6 gerezd fokhagyma

Egy teáskanál mustár

Egy teáskanál füstölt paprika

Fél csésze sörélesztő (opcionális)

2 evőkanál kukoricadara

zsálya / kakukkfű / rozmaring

só és bors

 

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A burgonyát csak megmossuk, mert az élet rövid, nem vesztegetünk időt a hámozásra.

A krumplit egy lábosban megfőzzük 2 evőkanál sóval. Nem akarjuk, hogy túl puhává váljanak.

Lecsepegtetjük, és visszatesszük az edénybe. Az összes fent említett hozzávalót ráöntjük a burgonyára, és a fedővel a tetején az egészet alaposan összerázzuk.

A burgonyát tepsire borítjuk anélkül, hogy bármelyik takarná a másikat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre.

Opcionális öntet: 2 evőkanál tahini, fél csésze víz, 2 citrom, 1 kanál olívaolaj, kanál élesztő, só és bors… vagy csak egy jó fokhagymás majonéz.

További receptek szakácskönyveinkben, vagy ingyenesen a YouTube csatornánkon: Kristóf’s Kitchen, és Instán: @kristofsteiner & @nimrodagan


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk
in-bottom:20px" infinite="1" class="desktop-ad">
Ajánljuk
SZEMPONT
Magyar Péter: Egy ilyen botrány után egy normálisan működő országban a külügyminiszter azonnal lemondana
Az országjáró politikus szerint botrány, hogy a külügynél korábban letagadták az orosz hackerek két évvel ezelőtti kibertámadását, amit kampányhazugságnak neveztek.

HÍREK
Forbes: közel ezermilliárd forint Mészáros Lőrinc vagyona – egy év alatt másfélszeresére nőtt
A milliárdos felcsúti vállalkozó vagyona 660-ról 990 milliárdra nőtt, de nem panaszkodhat Csányi Sándor vagy Gattyán György sem.

SZTÁRVILÁG
Videó: Osváth Zsolték étterme veszélybe került, első fokon ellenük ítélt a bíróság
A népszerű YouTube-videóst egyik rajongója jelentette fel, amiért ugyanazon a néven futtatja éttermét, mint a kecskeméti származású felperes.

SZTÁRVILÁG
Olyanra kérték a forgatáson az egyik legismertebb pornóst, hogy inkább faképnél hagyta a rendezőt
A ma már 52 éves Lisa Ann korábban népszerű pornósztár volt. Mára azonban visszavonult a felnőttfilmek világától.


GASZTRO
A Rovatból
Steiner Kristóf: „Jöjjön a padlizsán burgundi mártásban - egy étel, ami szinte bűnösen finom”
Vegán pénteki receptünk nem csak azokat csábítja el, akik nem esznek húst, a padlizsán füstös-fokhagymás ízével mindenkit megbabonáz.

Megosztom
Link másolása

Nincs az a nem-vegán, akit ne csábítana el ez a sütőben fokhagymával tökéletesre sült, füstös padlizsán, vörösborban karamellizált lilahagyma, szárított paradicsom és sárgarépa raguval megpakolva, illatozó mandula morzsával szórva…

A receptem összetevői - ahogyan ez minden ételemre igaz - nem túl hűségesek a fogáshoz,

bátran neki lehet esni pár hozzávaló hiányában is, mások kiválthatóak, és persze társíthatóak spontán felbukkanó alapanyagokkal is, mi több:

padlizsán helyett cukkíni,

hagyma helyett édeskömény,

paprika helyett káposzta levelek,

szárított paradicsom helyett olajbogyó,

répa helyett zeller, vagy karalábé,

paradicsompüré helyett spenót - kész is a könnyedebb, mediterrán változat.

Az én gasztro-ideológiám szerint az ételkészítés játék és szenvedély - még egy ilyen kulináris klasszikus esetében is.

Ezért is adom kölcsön rendszeresen éttermi együttműködések során: volt már vendég a Liszt Ferenc-téri Menza konyháján, és a debreceni Kis Padlizsánban is.

Most pedig már évek óta a Makery, a világ első és egyetlen „csináld magad” étterme menüjén várja a foodie-kat, akik barátokkal, családdal, munkatársakkal, vagy akár kettesben, egy szokatlanul szexi randin készítenék el közösen.

Aubergine au vin - azaz padlizsán burgundi mártásban

Hozzávalók (2 személyre):

1 nagy, vagy 4 bébi padlizsán

1 lilahagyma, vagy 8 szem gyöngyhagyma

6 gerezd fokhagyma

1 közepes szál sárgarépa

½ szál fehérrépa

1 kisebb kápia paprika

2 szem vargánya, vagy (ne legyünk kajasznobok) más gomba

6 szem aszalt paradicsom

babérlevél, rozmaring, zsálya, kakukkfű (vagy ami éppen akad)

só, bors, füstölt paprika

1 ágacska rozmaring

1 ágacska kakukkfű

1 babárlevél

Olívaolaj

pár csepp természetes szirup - mint agave, juhar, vagy almaszirup

1 evőkanál sűrített paradicsom

1 kiskanál mustár

1 dl száraz vörösbor

2 evőkanál mandulaforgács

Elkészítése:

180 C-fokra melegítem a sütőt, és amíg forró lesz a hangulat, 4 fokhagyma gerezdet hosszában elfelezek, olívaolajjal csepegtetem.

Kis késsel kis lyukakat döfök a padlizsánba, és beléjük csúsztatom a gerezdeket, majd mindegyik mellé odacsúsztatok néhány rozmaring levelet is.

Kikeverek 4 evőkanál olívaolajat fél kiskanál mustárral, füstölt paprikával, kis sóval, borssal, pár csepp sziruppal, és az édes-ragacsos mázzal megmasszírozom a padlizsánomat.

Sütőpapírral bélelt tepsire téve a sütőbe tolom a padlizsánt, és hagyom megizzadni, majd megpörkolődni. Közben előkapok egy jókora serpenyőt - jöhet a bohém zöldségragu.

A paprikát és a szárított paradicsomot egyforma csíkokra szeletelem. Ha lilahagymát használok, kövér hajócskákra negyedelem, ha mogyoróhagymát, semmi dolgom velük.

A maradék két fokhagymát karikákra szeletelem, a répákat pedig egész vékonyka karikákra nyesem, akár krumplihámozóval - így nem kell majd előfőzni.

Az igazán gazdag vaj-szerű ízért olíva és kókuszolajat olvasztok össze - ezen pirítom aranylóra a sokszínű, mégtöbb ízű zöldségeimet, az aromás babérlevél társaságában.

Mikor majd’ megégnek, loccsantok rájuk egy kis vörösbort, mustárt, szirupot, és rámorzsolom a kakukkfüvet. Ekkor kerül bele a negyedekre szelt gomba is.

Alaposan összerázom magas lángon, hogy kapjanak még egy kis színt és extra ízt, egy kis füstölt paprikával szórom, majd gyengéden átforgatom a ragut.

A padlizsán, méretétől függően 20-25 perc alatt sül belül vajpuhára, kívül kissé ropogósra - ez egy késdöféssel azonnal kideríthető.

Ha majd’ elolvad, kiveszem a sütőből, kanyarintok belé egy kis hasadékot, s finoman felnyitom - ide pakolom a ragú ⅔-át, míg a maradékot sebtiben leturmixolom a sűrített paradicsommal.

Végül száraz serpenyőben illatosra megpirítom a mandulát - ez kerül az ételköltemény tetejére, amely zsályás-gyömbéres édesburgonya pürével szinte bűnösen finom.

Ha pedig egy balzsamecetes lilakáposzta saláta, vagy egy citromos-fokhagymás ceruzabab is társul mellé, nincs visszaút a dekadenciából: függő leszel, és örökre magadénak akarod.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Vegán péntek Steiner Kristóffal: „Ez a Buddha-tál receptje, szeretettel Methanából”
Ha elkezdenéd a növényi alapú táplálkozást, kipróbálnád, vagy egyszerűen csak kicsit másra vágysz, pont jó helyen jársz.

Megosztom
Link másolása

„Melyik volt a kedvenc fogásotok?” - tesszük fel a kérdést elvonulásainkra látogató vendégeinknek minden retreat utolsó lakomáján, a válasz pedig többnyire ugyanaz: A Buddha-tál.

Ez a mandala-szerűen tálalt, száz színű, minden-ízű fogás nem egy kőbevésett recept szerint készül: gasztro mottóm, a „minden kiváltható mindennel” itt különösen igaz.

Csodálatos egyesével végig kóstolgatni minden külön árnyalatát, majd összekeverve, gazdag salátaként habzsolni. Küldjük mindazoknak, akik már jártak nálunk Methanán

…és azoknak is, akik még úton vannak hozzánk. Reméljük egyszer elkészíthetjük neked 150 éves falusi házunk, Khelone konyhájában, amelyet a fogáshoz hasonlóan magunk terveztünk.

Methana Buddha bowl, 2 főre

A mázas édeskrumpli:

Sütő 180 fokra melegítve! 1 kisebb édesburgonya hosszában félbevágva, majd megkenve 1 evőkanál szójaszósszal & pár csepp alma (vagy más) sziruppal, sózva-borsozva, kis római köménnyel, szezámmaggal hintve, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, vágott felivel lefele, szezám olajjal fröcskölve, 15-20 perc alatt készre sütve.

Az izgalmas quinoa:

1/4 csésze (kb. 60 gram) quinoa - száraz lábasban 1 percig pirítva, majd felöntve másfélszeres vízzel, felforralva, aztán lefedve főzve takarékon 11 percen át, jobb, ha tálalásig nem is vesszük le a fedőt. Ekkor kerül bele 4 szem szárított paradicsom - apróra vágva, 6-8 levél friss bazsalikom, apróra vágva, plusz só és bors.

A kukorica-mogyoró kence:

4 evőkanál morzsolt főtt kukorica 2 evőkanál sós mogyoróval, 4 evőkanál növényi tejjel, 1 evőkanál szezám olajjal, 1 evőkanál szójaszósszal simára turmixolva (de chili is mehet bele).

A ragacsos-ropogós tofu:

100 gramm tofu kinyomkodva, ormótlan falatokra bontva, meghempergetve 2 evőkanál keményítőben, 1 evőkanál sörélesztő pehelyben, 1 evőkanál lenmagban, 1-1 csipet: kurkumában, sóban-borsban. De préselt fokhagyma, és gyömbér is jól áll ám neki! Mindez kis olívaolajon lepirítva, utolsó percekben füstöltpaprikával megszórva.

A céklás-lilakáposztás lencsesaláta:

1/2 főtt cékla, 1/8 lilakáposzta, 1 szál zellerrel és 1/4 lilahagymával apróra vágva, 6 evőkanál főtt lencsével keverve, balzsamecettel, olívaolajjal, só-borssal ízesítve.

Az avokádó-korona:

1 avokádó félbe vágva, 1 citrommal meglocsolva, 1 szál koriander zölddel megkoronázva, himalájai fekete sóval hintve - ez kerül a tálra utoljára, nehogy megbarnuljon.

Mindez mandala-szerűen tányérra pakolva, majd a dicséreteket bezsebelve fogyasztva, akár pirított tortillával, akár egy szelet friss kenyérrel.

Még több recept Insta oldalainkon - @kristofsteiner & @nimrodagan, YouTube csatornánkon - Kristóf’s Kitchen, és szakácskönyveinkben.


Megosztom
Link másolása

Ajánljuk