FONTOS

Szülők rémálma: mi az okos eszközök varázsa és hány éves kortól adhatunk a gyerek kezébe kütyüket?

Van olyan életkor, amikor kifejezetten tilos, máskor kifejezetten hasznos. Egy új kutatásból ennél sokkal több is kiderült.

Megosztom
Link másolása

Az okos eszközök különösen vonzóak a gyerekek számára, hiszen korlátlan mennyiségben kínálnak interaktív és szórakoztató tartalmakat, amelyek a tanulást is játékos formában teszik lehetővé. A gyerekek természetükből adódóan kíváncsiak, és az okos eszközök egy új világot tárnak fel előttük, ahol azonnali válaszokat kaphatnak a kérdéseikre, és szabadon fedezhetik fel mindazt, ami egybevág az érdeklődési körükkel.

Az okos eszközök varázsa nem véletlen. Ezeknek a készülékeknek egy sor olyan jellemzőjük van, amelyek különösen vonzóvá teszik őket a fiatalabb generációk számára.

Nézzük meg, miért találják őket annyira elbűvölőnek:

Színes, élénk képernyő

Először is, az okos eszközök képernyője élénken színes, ami azonnal felkelti a legkisebb gyerekek figyelmét is. A mozgó képek, animációk és a változatos tartalmak magukhoz vonzzák a kíváncsi kicsiket és fenntartják az érdeklődésüket.

Interaktivitás

A gyerekek imádják, hogy az okos eszközöket használva nem csak passzív nézők, hanem aktív résztvevők lehetnek; érintésekkel, pöccintésekkel és görgetésekkel maguk befolyásolják a dolgokat. Ez az interaktivitás megadja nekik az irányítás és a felfedezés örömét.

Azonnali visszajelzés

Az okos eszközök gyorsan reagálnak, legyen szó játékokról, oktató programokról vagy kreatív alkalmazásokról, a gyerekek élvezik, hogy azonnali visszajelzést kapnak, ami motiválja őket a folytatásban.

Szórakoztatóan oktató tartalmak

Az okos eszközök egyedülálló kombinációját kínálják a szórakoztató és oktató tartalomnak. Az alkalmazások és játékok tervezésénél gyakran veszik figyelembe azt, amit a fejlődéslélektanban a gyerekekről tanítanak, így célozzák meg a kognitív készségek, a problémamegoldó képesség és a kreativitás fejlesztését.

Személyre szabott tartalom

Ezek az eszközök lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy személyre szabott élményt kapjanak, legyen szó játékokról, tanulási alkalmazásokról vagy média tartalmakról. A gyerekek saját érdeklődésüknek megfelelően válogathatnak, ami fokozza az érdeklődésüket és ragaszkodásukat.

A végtelen út élménye

Végül, de nem utolsósorban, az okos eszközök a végtelen felfedezés lehetőségét kínálják a gyerekek számára. Mindig van valami új a láthatáron, legyen az játék, tanulási app, vagy egy videó, ami fenntartja az érdeklődésüket és visszatérésre ösztönzi őket.

Ezeknek az eszközöknek a vonzereje tehát az interaktivitásukban, a szórakoztatásukban és a tanulási lehetőségeikben rejlik. Fontos azonban, hogy szülőként aktívan részt vegyünk a digitális élmények irányításában, ugyanis

egy új kutatás meghökkentő dolgokat tárt fel, és ez nem egyszerűen arról szól, hogy gerincferdülésük lesz-e a sok üléstől és táblagépezéstől.

Egy új tanulmány szerint a 2 év alatti gyerekek hosszas képernyőnézése megzavarja az érzékszervi feldolgozás folyamatát.

Hogy ez mit is jelent pontosan?

Az érzékszervi feldolgozási problémák következtében a gyerekek nehezen dolgozzák fel az érzékszerveiken keresztül érkező információkat, mint például a látványt, hangot, ízt, szagot, vagy érintést. Ez az állapot jelentősen befolyásolja a mindennapi életet, mivel az érintettek másképp reagálnak az érzékszervi ingerekre, ami nehézséget okozhat később a tanulásban, a viselkedésben és a mindennapi tevékenységekben is.

A Drexel Egyetem kutatói tanulmányt tettek közzé arról, hogy a csecsemők és kisgyerekek érzékszervi fejlődésük során túlzott képernyőidőnek való kitettsége káros lehet, annak ellenére, hogy a legtöbb felnőtt is úgy nőtt már fel, hogy egészen fiatalon tévét nézett.

A szakértők azt javasolják a szülőknek, hogy távolítsanak el mindenféle képernyőt, beleértve a televíziót is, amíg a gyerekük be nem tölti a második életévét.

David Bennett, a Drexel Egyetem pszichológia professzora, a tanulmány vezető szerzője megállapította, hogy a 2 év alatti gyerekek képernyőnek való kitettsége érzékszervi feldolgozási problémákhoz vezethet.

A tanulmány szerint

12 hónapos korig a képernyőnek való bármilyen kitettség, szemben a képernyő nélküli élettel, 105%-kal nagyobb valószínűséggel járt együtt a problémás viselkedés megjelenésével 33 hónapos korban.

Másfél éves korban minden további napi egy óra képernyőidő 23%-kal nagyobb esélyt jelentett a későbbi problémás viselkedésre. Kétéves korban minden további napi egy óra képernyőidő 20%-kal megnövekedett esélyt jelentett a problémás viselkedésre 33 hónapos korban.

Az eredmények a csecsemők és kisgyermekek képernyőidővel kapcsolatos egészségügyi és fejlődési korlátainak egyre bővülő listáját gyarapítják, beleértve a később meginduló beszédet, az autizmus spektrumzavart, a viselkedési problémákat, az alvási nehézségeket, a figyelemzavart és a problémamegoldási késedelmeket.

„Ez az összefüggés fontos következményekkel járhat a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar és az autizmus szempontjából, mivel az atipikus szenzoros feldolgozás sokkal gyakoribb ezekben a populációkban" - mondta a vezető szerző , Dr. Karen Heffler, a Drexel Orvosi Főiskola pszichiátriai docense.

Ezek az eredmények tehát arra utalnak, hogy a korai fejlődési szakaszban a képernyőnek való tartós kitettség hátrányosan befolyásolja a gyerek érzékszervi feldolgozási képességeit sok más fejlődési probléma mellett.

Ha ettől különösebben így nem is ijednénk meg, a tanulmány részletezi a várható gondokat:

A gyerek lassan túlérzékennyé válik bizonyos ingerekre:

zavarhatja a zaj, a fény vagy akár az érintés is, ezért kerülheti ezeket az ingereket. Ez sajnos korlátozhatja a társas kapcsolatait és az életminőségét. Az intenzív vagy kellemetlen érzékszervi tapasztalatok elkerülése érdekében később szokatlan vagy szélsőséges viselkedési formákat fejleszthet ki, mint például a folyamatos mozgásigény vagy egyes ingerek teljes elutasítása.

„Ha egy gyerek következetesen nem szereti, ha átölelik, megpróbál menekülni a zajos környezetből, és ez a szülő számára is stresszessé válik, az annak a jele, hogy valami baj van”

- mondta Bennett.

Azoknál a gyerekeknél, akik az életük korai szakaszában sok időt töltenek képernyő előtt – mint például televízió, számítógép, tablet vagy okostelefon –, előfordulhatnak bizonyos problémák az érzékszerveik által fogadott információk feldolgozásában. Ez elsősorban a csecsemőkorra és a kisgyermekkorra vonatkozik, amikor a gyerek agya és érzékszervi rendszerei még nagyon fejletlenek, fogékonyak és gyorsan fejlődnek.

A túlzott képernyőhasználat következtében a gyerek kevésbé lesz képes hatékonyan érzékelni, értelmezni és reagálni a környezetéből származó érzékszervi információkra.

Ha egy gyerek túl sok időt tölt képernyő előtt, kevesebb ideje lesz olyan tevékenységekre, amelyek fontosak az érzékszervi készségek fejlődéséhez, mint például a tapintás, a mozgásérzékelés és a térbeli tájékozódás fejlesztése.

A következmények változatosak, de köztük van a figyelemzavar, a tanulási nehézségek és az érzékszervi feldolgozási zavarok. Ezért tanácsolja a tanulmány, hogy a szülők korlátozzák a képernyő előtt töltött időt, különösen a nagyon fiatal korosztály esetében, és ösztönözzék a különféle fizikai és érzékszervieket stimuláló tevékenységeket, amelyek elősegítik az egészséges fejlődést.

Az alacsony érzékelési küszöb jelei

A gyerekek lassabbnak vagy kevésbé érdeklődőnek tűnhetnek.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az érintett gyerekeknek több, erősebb vagy egyértelműbb ingerre van szükségük ahhoz, hogy észrevegyék a változást a környezetükben vagy reagáljanak egy szociális interakcióra, mint például ha valaki a nevükön szólítja őket.

Ami a képernyő előtt töltött idő és az autizmus közötti kapcsolatot illeti, a tanulmány felhívja a figyelmet arra a lehetőségre, hogy a képernyő előtt eltöltött idő befolyásolhatja a gyerekek fejlődését, beleértve az autizmus spektrum zavarainak kockázatát is. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kapcsolat megállapítása nem jelenti azt, hogy a képernyő előtt töltött idő közvetlenül okozza az autizmust. Lehetséges, hogy más, még nem azonosított tényezők is szerepet játszanak, vagy hogy az autizmus spektrum zavarával élő gyermekek hajlamosabbak lehetnek több időt tölteni képernyők előtt. Ezért további kutatásra van szükség a pontos összefüggések megértéséhez.

„Azon gondolkodtunk, mivel összefüggést találtunk a korai képernyőterhelés és az autista viselkedés között, hogy lehetséges-e, hogy az érzékszervi feldolgozás valahogyan része lehet a rejtélynek”

- mondta a professzor.

Szülői útmutató az okos eszközök kezeléséhez

A gyerekek számára kulcsfontosságú lehet tehát a korhatárok és korlátozások észszerű rendszerének kialakítása. Ez segíthet nekik abban, hogy ne töltsenek túl sok időt a kütyükkel, és hogy csak koruknak megfelelő tartalmakhoz férjenek hozzá.

Kezdő lépésként nyugodtan szabd meg, hogy étkezések alatt és lefekvés előtt nincs kézben vagy körülöttetek semmiféle képernyő.

Hasznos lehet bevezetni „okos eszköz-mentes” időszakokat, akár napokat is, amikor a család együtt tölti az idejét - de olyankor sajnos te sem kaphatod elő a mobilodat, sőt a párod sem.

Állíts fel szabályokat és korlátokat, és legyél következetes a betartásukban. Használj nyugodtan applikációkat és eszközbeállításokat, amelyek segítenek nyomon követni és korlátozni a képernyő előtt töltött időt. Használd a szülői felügyeleti beállításokat és alkalmazásokat az eszközökön, hogy korlátozd a hozzáférhető tartalmakat és nyomon követhesd a gyerek online tevékenységét.

Az okos eszközökre tekints úgy, mint a tanulást segítő eszközre, és nem úgy, mint jutalomra.

Mivel nem tagadhatjuk, hogy a XXI. században élünk, és ha teljesen kitiltjuk a gyerek életéből ezeket az alkalmazásokat és eszközöket, akkor komoly versenyhátrányba fog kerülni a későbbiekben a kortársaival szemben, a kreatív és oktató alkalmazások kiválasztása során keress olyanokat, amelyek interaktívak és érdekesek a gyerekek számára, de elsősorban a tanulást és a készségfejlesztést támogatják.

Képezzünk egyensúly az online és offline világ között

A digitális detox, azaz az okos eszközök használatának szüneteltetése segíthet abban, hogy a gyerekek több időt töltsenek a valós világban, javítva ezzel a szociális készségeiket és fizikai aktivitásukat. A közös családi programok, mint a kirándulások, meseolvasás, vagy társasjáték-estek erősíthetik a családi kötelékeket és

lehetőséget adnak a gyerekeknek arra, hogy úgy szálljanak ki az online világból, hogy közben megtapasztalják azt is, nem kell emiatt unatkozniuk.

És ha már kell a képernyő, próbáljatok együtt filmet nézni, együtt játszani videójátékokkal, mert ez lehetőséget nyújthat a közös élmények szerzésére, közös témáitok lesznek, amelyek mélyíthetik a kölcsönös megértést és a jó kapcsolatokat.

Az okos eszközök kezelése a gyereknevelés részévé vált. A szülők feladata most az, hogy megtalálják az egyensúlyt, amely megengedi a gyerekeiknek, hogy kihasználják az okos eszközök által nyújtott lehetőségeket, miközben megóvják őket az online veszélyektől. Jó kis házi feladat mindannyiunknak, ugye?

Mikor kaphat a kezébe okos eszközt a gyerek?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) iránymutatása szerint:

- 2 éves kor alatt: Az új kutatások szerint egyáltalán nem javasolt a használatuk

- 2 és 5 éves kor között: A napi képernyő előtt töltött időt korlátozni kell egy órára, és azt is szülői felügyelettel, ahol a szülők választanak oktató jellegű tartalmakat, és együtt nézik gyerekükkel ezeket, hogy segítsék a látottak feldolgozását.

- 6 éves kor felett: Ebben a korban is fontos, hogy a szülők állapítsanak meg egyértelmű korlátokat a képernyő előtt töltött időre vonatkozóan, amelyek magukban foglalják a szórakoztató tartalomra szánt időt, valamint figyelembe veszik az online biztonságot, a digitális jólétet és az egyensúlyt az offline tevékenységekkel, mint például a fizikai aktivitás, olvasás és a személyes interakciók. Tanácsos az online szülői felügyelő programok használata, melyek megmutatják, mikor mit nézett a gyerek, és le is tiltják azokat a tartalmakat, melyek károsak lehetnek a számára.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
Egy anyuka jól helybenhagyta a kukkolót, aki filmezte őt a próbafülkében: „Nem oké, amit csináltál”
Egy ötgyerekes nő a saját kezébe vette a dolgokat, amikor rajtakapott egy kukkolót, aki mobiltelefont csúsztatott a próbafülke ajtaja alá.

Megosztom
Link másolása

Michelle Chandler elkapta a perverz kukkolót, és lenyomta a Lakewood bevásárlóközpont áruházának padlójára. A videón az látszik, ahogy az anyuka rátérdel az idegen férfire, aki kétségbeesetten próbál menekülni. Végül lefogja, miközben az üzlet munkatársai segítenek neki, és tartják, amíg a bevásárlóközpont biztonsági emberei meg nem érkeztek, és bilincsbe nem verték a kukkolót.

A csapat még egy övet is használt, hogy lefogja a beteges fickót, mondta. „Felelősségre kell vonni” - nyilatkozta Chandler, amikor a Fox 31-nek adott interjút, majd üzent is a férfinek:.

„Nem oké, amit csináltál.”

A rémisztő incidens akkor történt, amikor Chandler anyák napi ruhákat próbált, ezt a boldog pillanatot sikerült a perverz fickónak megkeseríteni. Először akkor érezte, hogy valami nincs rendben, amikor az öltözőben fura szag csapta meg az orrát.

„Vicces dolog, észrevettem, hogy valakinek a lába nagyon büdös - mondta Chandler. - Amikor le akartam venni ezt a nadrágot - tette hozzá, a rajta lévő farmerre mutatva. - Lehajoltam, odanéztem, és megláttam, hogy egy férfi cipője, és a telefonja pont felém néz”.

Chandler habozás nélkül akcióba lendült - azt mondta, nem mérlegelt és nem akarta megkockáztatni, hogy a perverz férfi megszökjön, és mással is megcsinálja ugyanezt.

„Megragadtam, a földre dobtam, a térdemet a hátába nyomtam, és lefogtam a fejét” - mondta.

Chandler elmondta, hogy a gyanúsított egy 19 éves férfi volt, de nem nevezte meg.

Az eset alig néhány héttel azután történt, hogy egy másik betegesen viselkedő férfit rajtakaptak, amint egy gyanútlan vásárló alá csúsztatta a telefonját, hogy a szoknyája alatt videót forgasson.

A 21 éves Thomas Elliott, aki egy helyi általános iskolában dolgozik, kétségbeesetten próbálta tagadni a tettét. Hiába.


Megosztom
Link másolása

FONTOS
A súlyos titok, amit a reklámokban nem árulnak el neked a gombás fertőzésekről
Ez a kellemetlen igazság.

Megosztom
Link másolása

Adatok is bizonyítják, hogy minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben - írja a Webbeteg.

A portál azt írja, hogy a gombás fertőzésekről szóló, tüneti kezelést javasló reklámok hatására az emberek különféle krémektől és kenőcsöktől várják a gyors és tartós megoldást.

Ezek a külsőleges kezelések hatékonynak tűnnek, de krémek, kenőcsök használata után a tünetek gyakran visszatérnek, sőt, súlyosbodnak. És van egy fontos dolog, amit nem árulnak el neked a reklámokban.

Ez az, hogy a gombák nem csak látható helyeken vagy intim testrészeken szaporodhatnak el, és a krémek, kenőcsök nem elegek ellenük.

A gombák

a belső szervekben is elszaporodhatnak, és ha nem szüneted meg az okokat és nem kezelteted megfelelően a gombás fertőzést, hosszú távon súlyos betegségeket, szervi károsodásokat is okozhatnak: szív- és érrendszeri megbetegedést, májkárosodást, zsíranyagcsere zavarokat.

Eleve más betegségek tünete is lehet a fejbőrön vagy körmön megjelenő gombás fertőzés.

A háttérben például kezeletlen, lappangó cukorbetegség is állhat, ezen kívül az inzulinrezisztencia - a gombák számára ugyanis a cukor kiváló táplálék.

Gombás fertőzéshez vezethet az is, ha valaki gyakran szed antibiotikumot, de mellé nem fogyaszt a bélflóra védelmében élőflórás joghurtot, kefírt.

Étel-intolerancia is okozhat gombás fertőzést. Ha pedig lábon és intim tájon fordul elő, annak az oka sokszor a műszálas fehérnemű és zokni.

A legfontosabb, hogy gombás fertőzésnél vizsgáltasd ki az okokat!

Forrás: Házipatika, Webbeteg

Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Egy TikToker elárulta: így tudhatod meg hogy ki az ismeretlen hívó - az internet segítsége nélkül
A tartalomkészítő lerántotta a leplet a titokról, rengetegen örülnek, hogy megtanulhatták a hacket.

Megosztom
Link másolása

Mindig jobb, ha egyszerűen hagyjuk csörögni a telefont és nem veszed fel, amikor ismeretlen telefonszámról hívnak, vagy ami még rosszabb, maga a készülék írja, hogy ismeretlen hívó keres.

De sajnos fennáll a lehetőség, hogy a kézbesítő az, aki a régóta várt csomagot hozza, vagy egy ismerősünk, aki esetleg új számot kapott.

Általában az internethez fordulnánk a dologgal kapcsolatban, de egy Google-kereséssel nem megyünk sokra.

Mi van akkor, ha pontosan tudni akarod, hogy ki az? Nos, úgy tűnik, van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy ezt kiderítsük.

A TikToker Liz Perez megosztotta újonnan szerzett tudását arról, hogyan lehet felvenni a harcot a bújkáló hívókkal vagy a potenciális hackerekkel szemben.

Perez elmondta: „Szóval íme egy life hack, amire sosem gondoltam, amíg a legjobb barátom nem mesélt róla. 

Ha valaki sms-t küld neked, vagy olyan számon hív, amit nem ismersz fel, csak másold ki és illeszd be a számot a Snapchat-re vagy a Venmo-ra, esetleg a WhatsApp-ra vagy a PayPal-re.

És minden egyes alkalommal megjelenik a vezetékneve vagy a keresztneve az illetőnek. Vagy az egyiket, vagy a másikat kell megadniuk, amikor regisztrálnak. Szóval ez egy kib@szott nagy változás.”

Az emberek elárasztották hozzászólásokkal, hogy megköszönjék Liznek, amiért beavatta őket a hackbe, ahogy az egyik felhasználó írta:

„Szó szerint 7 éve ülök egy szülinapi sms-en, és nem tudtam, hogy ki volt az, egészen mostanáig. köszönöm LOL.”.

Egy másik hozzátette: „A Snapchat-nél segít, ha elmented el a számot kontaktként.”

Valaki elárulta, hogy kipróbálta a hacket, de rájött, hogy a név valószínűleg hamis: „Most próbáltam ki ezt. Volt egy trükkös nevük. Mint a Jedi mester.”

Egy utolsó felhasználó pedig így reagált: „Az esetek 30 százalékában működik”

Egy próbát megér neked is, nem?


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Kegyetlen kutyatámadás! Így küzdött a modell, miután kiharaptak egy darabot az arcából
Az interneten kegyetlen megjegyzésekkel illették a modellt, többen „Grincsnek” nevezték, de őt ez nem érdekelte, sikerült megtartania a pozitív hozzáállását

Megosztom
Link másolása

Brooklinn Khoury történetét a Daily Star írta meg: a fiatal modell és profi gördeszkás egy súlyos kutyatámadás áldozata lett.

A modell arcát 2020 novemberében súlyos támadás érte: unokatestvére pitbullja annyira megsebesítette, hogy leszakadt a felső ajkának és az orrának egy része.

Az arcát végül hat műtét után sikerült helyrehozni, és ezek a beavatkozások összesen 400 ezer dollárba kerültek.

Az interneten kegyetlen megjegyzésekkel illették a modellt, többen „Grincsnek” nevezték, de őt ez nem érdekelte, sikerült megtartania a pozitív hozzáállását.

A modell a felépülésének történetét a közösségi médiában osztotta meg, több mint egymillió követőjét inspirálva ezzel a TikTokon.

(via rtl.hu)

Megosztom
Link másolása