FONTOS
A Rovatból

„Normális ember már nem kommentel sehol, mert akkor is földbe döngölik, ha azt írja, kék az ég”

Az őrület beköltözött a netre, és sajnos nem a bárányok hallgattak el, hanem a normális emberek. 
Sassy - sassy.hu
2022. március 31.


Megosztom
Link másolása

A barátaim között már teljes az egyetértés, hogy normális ember nem kommentel a közösségi oldalakon, sőt, sehol, mert – idézem – "olyan mennyiségű agresszív hülye esik neked, hogy mentálisan nem éri meg."

Nehéz ezzel vitatkozni. Emlékszem, amikor nyolc-kilenc éve először csatlakoztam a Facebook közösségéhez, teljesen más hangulat fogadott. Az első posztom egy háromsoros elmélkedés volt arról, mennyire szeretem a kandallókat, a kakaót meg a narancshéj illatát így november-tájt, a borongós, őszi estéken. Nem sok választ kaptam rá, de mind pozitív volt. Az innen-onnan összekapart, közeli-távoli ismerősök szintén a pattogó tűzről, a fahéjillatú adventi koszorúkról áradoztak, az egyikük egy saját kötésű, puha térdzokni fotóját is elküldte, hogy most kötötte, szívesen nekem adja.

Hol van már az a régi kandallótűz! A netet sajnos egész másféle tűz perzseli fel lassan, de egyre biztosabban: a frusztráció, a megosztottság és a gyűlölet.

A privát oldalamon még viszonylag nyugi van (igaz, egyre ritkábban posztolok), de ha kimerészkedem "az arénába", a hírek alatti hőzöngés-áradatba, öt perc alatt úgy érzem magam, mintha Az éhezők viadalába csöppentem volna, csak épp nyilaim nincsenek, mint Katniss Everdeennek, hogy legalább a leghabosabb szájúakat odaszögezzem vele az egerükhöz (kis sérülés, de addig se kommentelnek).

Meggyőződésem, hogy a kommentek olvasása, pláne egy észérveken alapuló válasz posztolása ma már kifejezetten mazochista, sőt szuicid lelki alkatot igényel. Nem mondom, hogy nem akad még itt-ott, elvétve egy-két humanoid, aki próbál a témára érdemben válaszolni, de másodperceken belül felbukkan a vérszagra gyűlő, digitális csőcselék, amelynek reprezentánsai véleményem szerint a középkori kivégzéseken az első sorban csápoló, kéjesen üvöltő tömeg kései leszármazottai.

És aztán lökik. De úgy, hogy akinek van egy cseppnyi józan esze, azonnal fejvesztve menekül. Azt most hagyjuk, hogy ezen kommentelők mindegyike aranypedigrés virológus, epidemiológus, közgazdász, gyermekpszichológus, filmrendező, állatorvos, történész, dietetikus, hadászati szakértő és politológus (mikor, mit igényel a téma, ugye, de mivel ők mindenhez IS értenek, nevezzük csak őket polihisztoroknak, ne aprózzuk el). A legnagyobb probléma nem itt van, mert butaságokat beszélni alkotmányos alapjog.

A nagy baj az, hogy olyan agresszívek és kitartóak, mint egy olcsó, amerikai thrillerből szalajtott sorozatgyilkos, akit ha már agyba-főbe vertek és hatszor lelöktek a lépcsőn, akkor is feláll, vérhabos szájjal, és támad, támad, támad, amíg végül rá nem zuhan a csillár.

Hogy honnan jön ez a mindent elöntő agresszió? A barátaimmal sokat beszélgetünk erről. Én azon a véleményen vagyok, hogy a világ valóban durvul (vagy nem, de a neten akkor is minden az arcunkba van tolva, azonnal), az emberek többsége meg ezt egyszerűen képtelen felnőtt módon kezelni. Tele vannak elkeseredettséggel, tehetetlenséggel, megalázottsággal és félelemmel, de amíg régen az ilyesfajta indulatok kezelésére ott volt a kocsmai verekedés, most egyszerűbb leülni a gép elé, és digitálisan szétszúzni mindenkinek a képét, aki be mer szólni. Egyszóval: az emberek ijesztően nagy része őrjöngeni jár a netre mostanság.

Aki meg ennél felnőttebb, harmonikusabb személyiség, az néhány halovány komment-próbálkozás után feladja, és vagy nincs ott, hanem a családjával kirándul, a párjával tölti az időt, egy pohár bor mellett nézi a kedvenc sorozatát, vagy ha fel is megy a netre, kizárólag olvas, és még csak véletlenül se ír egyetlen kommentet se. Kell a fenének az ideg, hát nem?

Hogy mi lesz ennek a vége, fogalmam sincs. A netes közösségi oldalak közérzet-mutatója a szemünk láttára hullik alá a feneketlen mélységbe, és úgy tűnik, ezen egyelőre nem tudunk segíteni.

És mivel a net egyik nagy előnye épp az, hogy demokratikus, a mindenhez (IS) értő vízvezetékszerelő (elnézést a szakma képviselőitől, csak kiragadtam egy példát) pontosan olyan egyenrangú(nak tűnő) véleményt nyilváníthat mindenről, mint egy több évtizedes tudományos múlttal rendelkező szakember. Ezzel csak az a probléma, hogy a szakember egy idő után elhallgat (vagy eleve meg se szólalt), a totális sötétségben élő, a saját kusza érzelmeiket, indulataikat máshol levezetni képtelen, félre- vagy félinformált tömegek meg egyre hangosabbak. Sőt, olyan zajt csapnak, hogy lassan mindenki belesüketül.

Őszintén remélem, hogy a sötétség jelenleg mindent elárasztónak tűnő diadala a világhálón nem tart örökké. Bár lehet, hogy optimista vagyok. Lehet, hogy ez már így marad. És annak a barátomnak van igaza, aki szerint "Ugyan már, no para. Hülyék mindig is voltak, csak ma már mindhez be is kötik a wifit. Inkább vidd le a kutyát."

Ennek jegyében én most gyorsan le is kapcsolódom. Vagy inkább ki. Kutyástul.

Címkép: Pixabay


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
Könnyek között mondta el Kulcsár Edina Instagramon, hogy férje, G.w.M kórházba került
A hírt a háromgyermekes modell a saját, fizetős valóságshow-jukban osztotta meg a követőivel. Szerinte súlyos depresszióval küzd a rapper.
Sassy - sassy.hu
2023. november 11.


Megosztom
Link másolása

Nagy lehet a gond a sztárpárnál.

G.w.M már napok óta kórházban van; felesége, Kulcsár Edina szerint a rapper súlyos depresszióval küzd – írja a Blikk nyomán a Szeretlek Magyarország.

A hírt saját valóságshowjukban jelentette be az egykori szépségkirálynő.

G.w.M és Kulcsár Edina ugyanis nemrég, előfizetés fejében családi műsort indított Instagramon.

Az első adásában a háromgyermekes modell könnyek között mesélt róla, hogy G.w.M egészségügyi problémái mögött lelki eredetű okok állnak.

Kulcsár Edina szerint hiába állítja azt G.w.M, hogy jól van, ő úgy gondolja, hogy a férje elnyomja magában a problémákat. Szerinte a rapper zenei karrierje is rámehet a betegségére.

A videó folytatásában G.w.M a kórházból bejelentkezve árulta el: hirtelen rosszul lett, nagyon erősen szédült, és egyszer el is esett, ezután pedig fel sem mert kelni az ágyból.

Kulcsár Edina. mint azt a rapper egy korábbi inerjúban elmondta - mindenben támogatja őt, motiválja, biztatja, mellette áll.


Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
Durván beszólt az 50 feletti magyar nőknek és férfiaknak az exmodell egy tévéműsorban
Balassa Gábor szerint 50 felett ritkaság a szép nő és a férfiaknál is ez a helyzet. Szerinte ebben a korban elhízni a legkönnyebb.
Sassy - sassy.hu
2023. november 09.


Megosztom
Link másolása

Balassa Gábor korábban - elég hosszú ideig - modell volt, üzletházak, férfidivatcikkek reklámjaiban láthattátok.

Nemrég az RTL-en a Reggeli vendége volt. Az exmodell most marketing szakértőként dolgozik.

A most 57 éves Balassa Gábor arról beszélt a műsorvezetőkkel, hogyan lett modell, és elárulta, hogy nem erre a pályára készült, de pénzre volt szüksége, mert magasabbak voltak az igényei, mint amit a szülei nyújtani tudtak.

Először fizikai munkákat vállalt, majd statisztált, végül a modellszakmánál kötött ki.

Arra a kérdésre, hogy "hogy is vannak ezzel a jóképű pasik", tartania kellett-e a formáját, nehogy "elpocakosodjon, ellustuljon", és érzi-e ebben a felelősségét,

a volt modell úgy válaszolt, hogy igen.

Szerinte ő egyfajta példakép lett. De azt is elmondta, hogy míg a volt kollégái csodálatosan néznek ki, például Pataki Ági,

szerinte

"50 felett ritkaság a szép nő, abban mindig nagyon sok meló van. Természetesen férfiaknál is. Elhízni a legkönnyebb".

Az egyik műsorvezető is azt mondta erre, hogy sokan elengedik a nőiességet, a férfiasságot, pedig biztosan jobban éreznék magukat a bőrükben, ha adnának magukra.

"De ez mindig egy lemondás. Sportolni, mozogni meló, éhezni meg rossz. és sajnos mind a kettő kell"

- felelte Balassa Gábor.

Arról is beszéltek a műsorban, hogy a modellszakmában és a hírességek között ma elmegyünk az átlagemberek irányába.

Ma Angelina Jolie mellett megfér a piacon Jennifer Aniston vagy Sarah Jessica Parker, akik szerinte egy átlagkarakterek, míg a férfiak közt maradtak a klasszikus szépségek, például Brad Pitt és George Clooney.


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Az influenza elleni védőoltás csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia kockázatát
Kutatók megállapították, hogy a vakcinák az immunrendszer erősítésével csökkenthetik a demencia kialakulásának esélyét.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. október 30.


Megosztom
Link másolása

Egy új tanulmány szerint váratlan előnye van az influenza elleni védőoltásoknak, olyasmi, amire nem is számítottak, amikor kifejlesztették őket.

Csökkenthetik az Alzheimer-kór és az ahhoz kapcsolódó demencia kialakulásának kockázatát.

„A vakcinák a közegészségügy sikertörténetei – mondta Paul E. Schulz, több tanulmány vezetője, neurológiai professzor és a houstoni McGovern Medical School Neurokognitív Zavarok Központjának igazgatója a The Washington Post szerint. - Megvédenek minden fertőzéstől, amelyek közül sok életveszélyes lehet. És most úgy tűnik, van még egy óriási előnyük, egy olyan betegség ellen, amely a legfélelmetesebbek közé tartozik.”

Kutatásai során Schulz nyolc éven át követett nyomon olyan embereket, aki kaptak, illetve nem kaptak védőoltást az influenza ellen.

Meghökkentő módon nagy különbséget talált a két csoport között az Alzheimer-kór előfordulását tekintve.

A ScienceDirect egy másik tanulmánya szerint az influenza elleni védőoltásokban részesülők – a be nem oltottakhoz képest – „a demencia kisebb kockázatával néznek szembe”.

„Ez összhangban van azzal a hipotézissel, hogy a védőoltások az immunrendszer tanításával csökkenthetik a demencia kockázatát, és nem bizonyos fertőző betegségek megelőzésével”

- áll a tanulmányban. Nem csak az influenza elleni védőoltás ilyen szuper, más betegségek – tüdőgyulladás, szamárköhögés, tetanusz és övsömör – elleni védőoltások is segíthetnek megelőzni a demencia különböző típusait.

„A kevesebb plakk kevesebb gyulladáshoz és kevesebb idegsejt vesztéshez vezet - mondta Schulz a The Washington Post szerint. -

Még nem tudjuk pontosan, mi a mechanizmus, de valami történik az agyban és az immunrendszerben, ami úgy tűnik, nagy változást hoz.”

Peter Hotez, a Texasi Gyermekkórház Vakcina Központ társigazgatója szerint a tanulmányok „hosszú távú előnyöket mutatnak a vakcinákkal végzett immunizálás kapcsán, amelyek túlmutathatnak az elsődleges előnyökön.”

„Egyes esetekben megakadályozhatják, hogy a vírusok közvetlen neurológiai érintettséget okozzanak, különösen az idegrendszerre ható vírusok esetében, vagy közvetve a kórokozók által okozott gyulladáson keresztül - tette hozzá. - Más esetekben stimulálhatják a veleszületett immunmechanizmusokat, amelyek védelmet nyújthatnak a demenciához vezető események sorozata ellen.”

Nos, az oltásellenesek egy újabb nehéz feladvánnyal állnak szembe. Hiszen az általuk soka emlegetett ármánykodó hatalmasok érdekeit épp a minél több elbutuló szavazó szolgálná. Az elbutulás ellen pedig az oltás védhet meg. Akkor mégis inkább érdemes lehet bevállalni azt a szurit…


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Ha erre a 10 kérdésre igennel válaszolsz, ideje új munka után nézned
Minden munkának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Aztán néha a hátrányok felülmúlják az előnyöket. Olyankor jön el az ideje, hogy keress valami újat.
Fotó: Freepik.com - sassy.hu
2023. november 06.


Megosztom
Link másolása

Már vasárnap este kiborulsz, mert hétfőn be kell menned a munkahelyedre? Akármilyen keményen dolgozol, a kollégádat léptetik elő? Egy ideje arról ábrándozol, hogy állást váltasz, de nem tudod rászánni magad, hogy a tettek mezejére lépj? Tedd fel magadnak ezt a 10 kérdést, és válaszolj őszintén.

Igen a legtöbben azt hisszük, hogy úgysem kellenénk sehol sem, és örülhetünk, hogy a jelenlegi állásunkban legalább megtűrnek, de ez nem igaz. A kishitűség a rossz munkáltató legjobb barátja.

Biztosan van olyan hely, ahol jobban fogod magad érezni, csak el kell kezdeni keresni. Kivéve, ha az alábbi 10 kérdésből egyre sem válaszolsz igennel.

1. Hiányzik a munka és a magánélet egyensúlya?

Ha a munkád folyamatos beszivárog a magánéletedbe, az növelheti a stressz szintedet és alááshatja a boldogságodat. Ha úgy érzed, hogy muszáj akkor is megnézed az e-maileket amikor lejárt a munkaidőd, ha a kollégáid és a főnököd eset tízkor is a csoport chat-ban levelezgetnek és csúnyán néznek rád, ha te ebből kimaradsz, valószínűleg a munkád túl sokat követel tőled.

2. Megbízhatatlannak tartod a főnököd?

Számos oka lehet annak, hogy úgy érzed, nem bízhatsz a főnöködben. De ha tényleg nem tudsz benne megbízni, akkor nincs senki, akihez segítségért fordulhatnál a munkahelyeden, amikor szükség lenne rá. Ráadásul ez az érzés hatással van arra, hogy hogyan érzed magad a munkahelyeden. Ha ugyanis ki nem állhatod a főnöködet, akkor még akkor is utálni fogod a munkádat, ha egyébként azt a feladatkört szívesen végeznéd.

3. Állandóan kimerült vagy?

Időnként mindenki elfárad egy kicsit, de ha ez az érzés átveszi az irányítást az életed felett, akkor itt az ideje, hogy elgondolkozz a munkahelyi helyzeteden. Ha olyan kimerültnek érzed magad, hogy nincs energiád más dolgokra az életedben, az egy komoly vészjezés.

A valódi kiégés fizikailag és mentálisan is veszélyes. Attól függően, hogy a kiégés melyik fázisában vagy, úgy érezheted, hogy nincs semmi örömöd az életben, ilyenkor már terápiára lenne szükség a felépüléshez. Lehet, hogy fontos a jó munkájáért bizonyos áldozatokat hozni, de a mentális egészségedet feláldozni sosem éri meg.

4. Mérgező a munkahelyi környezet?

A mérgező munkahelyi környezet valóban elviselhetetlen. Az ilyen környezetben történő munkavégzés hatással lesz az önbecsülésedre, és romba dönti az önértékelésedet. A gázlángozás a mérgező környezet egy másik szintje. Ha pszichológiai manipulációt tapasztalsz, akkor nagy az esélye, hogy új munkahelyet kell keresned. Méghozzá mielőbb.

5. Az eredményeidet nem ismerik el, de a hibáidat emlegetik?

Az egy dolog, ha kapsz némi építő kritikát, vagy csendben kijavítanak, ha valamit benéztél. Egészen más dolog viszont, ha minden dolog miatt kritizálnak, miközben az eredményeidet figyelmen kívül hagyják. A nem konstruktív kritika a mérgező környezet jele. Egy olyan munkahely, amely valóban törődik veled, elismeri az eredményeidet is.

6. Következetesen kihagynak az előléptetéseknél vagy fizetésemeléseknél?

Évek óta mindent beleadsz, és nem látod ennek eredményét? Lehet, hogy itt az ideje valami más után nézni. Ha nincs esélyed arra, hogy előléptessenek, akkor munkát kell váltani. Kezdetben talán érdemes lehet megkérdezni, hogy mit tehetnél azért, hogy nagyobb eséllyel léptessenek elő vagy kapj fizetésemelést, ha azonban hosszabb időn keresztül többször is kihagynak mindebből, a legjobb, ha új állás után nézel.

7. Alulfizetett vagy és egyre nehezebben élsz?

Az infláció az egekben, sokan egyre nehezebben engedhetik meg maguknak azokat a dolgokat, amelyeket korábban még simán meg tudtak venni. Ha például a fizetésed változatlan marad, miközben a felelősségi köröd vagy a céged bevétele emelkedik, akkor itt az ideje, hogy válts. Ha nehezen tudod előteremteni az alapvető szükségleti cikkeket is, és a fizetésed nem áll arányban az elvégzett munkával, nincs min gondolkodni.

8. Megromlott a mentális és/vagy fizikai egészséged?

A munka krónikus stresszhez, kiégéshez és depresszióhoz vezethet. A stressz a fizikai egészséged szinte minden részére hatással lesz, és olyan dolgokhoz vezethet, mint a magas vérnyomás vagy az irritábilis bél szindróma. Ha a munkád miatt az egészséged, legyen az mentális vagy fizikai, megromlik, az annak a jele, hogy ideje valami kevésbé stresszes vagy kevésbé megerőltető munkát keresned. Akár kevesebb pénzért.

9. A főnököd és a munkatársaid nem tisztelnek, és nem hallgatnak meg?

Ha nem kapod meg a megérdemelt tiszteletet a munkahelyeden, az elég komoly jele annak, hogy ideje továbblépni. Ha figyelmen kívül hagyják az ötleteidet, vagy kinevetnek, az minden helyzetben igazságtalan és kegyetlen. Egy szakmai környezetben pedig végképp nem elfogadható. Ha a jelenlegi főnököd és munkatársaid nem értékelnek sem téged sem az ötleteidet, akkor nyugodtan keress egy olyan helyet, ahol fognak.

10. Átmegy a munkád a vasárnap este-teszten?

Ideges vagy, ha arra gondolsz, hogy hétfőn vissza kell térned a munkahelyedre? A vasárnap este csak stresszt és szorongást hoz magával? Ennek az érzésnek neve is van: vasárnapi ijedtség. Ha ez az érzés minden héten jelentkezik, az annak a jele, hogy a munkád nem neked való. Ideje továbblépni.

Az új munkahely gondolata félelmetes lehet. Különösen, ha egy mérgező közegből váltanál, ahol már sikeresen elhitették veled, hogy nem sokat érsz. Ne hagyd, hogy a rossz emberek győzzenek. Nézd végig az önéletrajzodat, mennyi mindent csináltál már, menyi mindent elértél. Lépj le, és máshol meg fogod találni az egyensúlyt a munkád és az életed egyéb részei között.


Megosztom
Link másolása