FONTOS
A Rovatból

„Normális ember már nem kommentel sehol, mert akkor is földbe döngölik, ha azt írja, kék az ég”

Az őrület beköltözött a netre, és sajnos nem a bárányok hallgattak el, hanem a normális emberek. 
Sassy - sassy.hu
2022. március 31.


Megosztom
Link másolása

A barátaim között már teljes az egyetértés, hogy normális ember nem kommentel a közösségi oldalakon, sőt, sehol, mert – idézem – "olyan mennyiségű agresszív hülye esik neked, hogy mentálisan nem éri meg."

Nehéz ezzel vitatkozni. Emlékszem, amikor nyolc-kilenc éve először csatlakoztam a Facebook közösségéhez, teljesen más hangulat fogadott. Az első posztom egy háromsoros elmélkedés volt arról, mennyire szeretem a kandallókat, a kakaót meg a narancshéj illatát így november-tájt, a borongós, őszi estéken. Nem sok választ kaptam rá, de mind pozitív volt. Az innen-onnan összekapart, közeli-távoli ismerősök szintén a pattogó tűzről, a fahéjillatú adventi koszorúkról áradoztak, az egyikük egy saját kötésű, puha térdzokni fotóját is elküldte, hogy most kötötte, szívesen nekem adja.

Hol van már az a régi kandallótűz! A netet sajnos egész másféle tűz perzseli fel lassan, de egyre biztosabban: a frusztráció, a megosztottság és a gyűlölet.

A privát oldalamon még viszonylag nyugi van (igaz, egyre ritkábban posztolok), de ha kimerészkedem "az arénába", a hírek alatti hőzöngés-áradatba, öt perc alatt úgy érzem magam, mintha Az éhezők viadalába csöppentem volna, csak épp nyilaim nincsenek, mint Katniss Everdeennek, hogy legalább a leghabosabb szájúakat odaszögezzem vele az egerükhöz (kis sérülés, de addig se kommentelnek).

Meggyőződésem, hogy a kommentek olvasása, pláne egy észérveken alapuló válasz posztolása ma már kifejezetten mazochista, sőt szuicid lelki alkatot igényel. Nem mondom, hogy nem akad még itt-ott, elvétve egy-két humanoid, aki próbál a témára érdemben válaszolni, de másodperceken belül felbukkan a vérszagra gyűlő, digitális csőcselék, amelynek reprezentánsai véleményem szerint a középkori kivégzéseken az első sorban csápoló, kéjesen üvöltő tömeg kései leszármazottai.

És aztán lökik. De úgy, hogy akinek van egy cseppnyi józan esze, azonnal fejvesztve menekül. Azt most hagyjuk, hogy ezen kommentelők mindegyike aranypedigrés virológus, epidemiológus, közgazdász, gyermekpszichológus, filmrendező, állatorvos, történész, dietetikus, hadászati szakértő és politológus (mikor, mit igényel a téma, ugye, de mivel ők mindenhez IS értenek, nevezzük csak őket polihisztoroknak, ne aprózzuk el). A legnagyobb probléma nem itt van, mert butaságokat beszélni alkotmányos alapjog.

A nagy baj az, hogy olyan agresszívek és kitartóak, mint egy olcsó, amerikai thrillerből szalajtott sorozatgyilkos, akit ha már agyba-főbe vertek és hatszor lelöktek a lépcsőn, akkor is feláll, vérhabos szájjal, és támad, támad, támad, amíg végül rá nem zuhan a csillár.

Hogy honnan jön ez a mindent elöntő agresszió? A barátaimmal sokat beszélgetünk erről. Én azon a véleményen vagyok, hogy a világ valóban durvul (vagy nem, de a neten akkor is minden az arcunkba van tolva, azonnal), az emberek többsége meg ezt egyszerűen képtelen felnőtt módon kezelni. Tele vannak elkeseredettséggel, tehetetlenséggel, megalázottsággal és félelemmel, de amíg régen az ilyesfajta indulatok kezelésére ott volt a kocsmai verekedés, most egyszerűbb leülni a gép elé, és digitálisan szétszúzni mindenkinek a képét, aki be mer szólni. Egyszóval: az emberek ijesztően nagy része őrjöngeni jár a netre mostanság.

Aki meg ennél felnőttebb, harmonikusabb személyiség, az néhány halovány komment-próbálkozás után feladja, és vagy nincs ott, hanem a családjával kirándul, a párjával tölti az időt, egy pohár bor mellett nézi a kedvenc sorozatát, vagy ha fel is megy a netre, kizárólag olvas, és még csak véletlenül se ír egyetlen kommentet se. Kell a fenének az ideg, hát nem?

Hogy mi lesz ennek a vége, fogalmam sincs. A netes közösségi oldalak közérzet-mutatója a szemünk láttára hullik alá a feneketlen mélységbe, és úgy tűnik, ezen egyelőre nem tudunk segíteni.

És mivel a net egyik nagy előnye épp az, hogy demokratikus, a mindenhez (IS) értő vízvezetékszerelő (elnézést a szakma képviselőitől, csak kiragadtam egy példát) pontosan olyan egyenrangú(nak tűnő) véleményt nyilváníthat mindenről, mint egy több évtizedes tudományos múlttal rendelkező szakember. Ezzel csak az a probléma, hogy a szakember egy idő után elhallgat (vagy eleve meg se szólalt), a totális sötétségben élő, a saját kusza érzelmeiket, indulataikat máshol levezetni képtelen, félre- vagy félinformált tömegek meg egyre hangosabbak. Sőt, olyan zajt csapnak, hogy lassan mindenki belesüketül.

Őszintén remélem, hogy a sötétség jelenleg mindent elárasztónak tűnő diadala a világhálón nem tart örökké. Bár lehet, hogy optimista vagyok. Lehet, hogy ez már így marad. És annak a barátomnak van igaza, aki szerint "Ugyan már, no para. Hülyék mindig is voltak, csak ma már mindhez be is kötik a wifit. Inkább vidd le a kutyát."

Ennek jegyében én most gyorsan le is kapcsolódom. Vagy inkább ki. Kutyástul.

Címkép: Pixabay


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
A Rovatból
A Temu még a Shein-nél is sokkal károsabb, kétszer is gondold meg, mielőtt letöltöd a telefonodra
Nem csak a hamar szemétté váló tucatbóvlit önti magából, hanem a gyanúsan olcsó termékeket valószínűleg fogolytáborokban tartott kényszermunkások gyártják.
Földesi Zsóka - sassy.hu
2024. január 24.


Megosztom
Link másolása

A Temu gyakorlatilag berobbant az online kereskedelmi piacra, és pénzt, energiát nem kímélve, ádázul hirdetve tarolja le a többi kereskedőt.

Hirtelen vált sokak kedvencévé.

Ez az online piactér, vagyis virtuális viszontkereskedő ugyanazt az ultragyors divatmodellt követi, mint a Shein. Azaz a termékek bőséges kínálatát nyújtja, elhanyagolható költségek mellett.

Az új applikáció 2022 szeptemberében indult útjára az amerikai piacon, és ma már a legtöbbet letöltött alkalmazás az Egyesült Államokban.

Az árak még alacsonyabbak, mint a Shein esetében, de a fő versenytárssal közösen ugyanolyan komoly veszélyt jelentenek a környezetre.

„Vásárolj úgy, mint egy milliárdos”

-ezzel a szlogennel mutatkozott be a Temu a nagyközönségnek és tört csúcsra pillanatok alatt. A legtöbb vásárló az olcsó áraktól megrészegülve pedig soha nem tette fel a kérdést: Ki fizeti meg az olcsó árakat?

A Temu stratégiája:

A Temu üzleti modellje, hasonló a nagy kínai platformokhoz, mint amilyen például a Shein, a Wish és az Alibaba: hatalmas mennyiségű termék értékesítése hihetetlenül alacsony áron.

A Temut azonban megkülönbözteti a vásárlás és a szórakozás ötvözése, a játékélmény bevezetése, ahol a vásárlók nyereményekért játszhatnak.

Az Ázsiában népszerű koncepció, a közös vásárlási élmény lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy csoportokat alkossanak, és kihasználják a tömeges kedvezmények előnyeit. Minél több felhasználó vásárolja ugyanazt a terméket, annál inkább csökken az ára, a "csapatban összefogni, árat csökkenteni" koncepciót követve.

A Temu nem korlátozódik a ruházati cikkekre, hanem nagyon széles termékkínálatot kínál, amely háztartási cikkeket és elektronikai cikkeket is tartalmaz.

A cég többek közt a közösségi médiában is indított kampányt, amelyben, ha egy vásárló minél többeket győz meg a regisztrációról, annál több kreditet kap és akár egyáltalán nem kell fizetnie.

Hogy tudják ilyen alacsonyan tartani az árakat?

Az egyik lehetséges válasz abban a kutatásban rejlik, ami a Temu beszállítói láncát mind az Egyesült Államokban, mind Kínában vizsgálta. Feltárták, hogy a piactéren eladásra kínált termékek nagy része olyan vállalatokhoz tartozik, amelyek Hszincsiangban találhatóak.

Ez egy olyan régió, ahol a kényszermunka a jellemző.

A Mongólia, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Afganisztán, Pakisztán, India és Tibet között fekvő Hszincsiang autonóm régió mintegy 11 millió ujgurnak, a térségben őshonos török nyelvű muszlim lakosságnak ad otthont, akiket a központi kormányzat rendszeresen zaklat.

A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a régióban megannyi gyár félig rabszolgamunkára kényszerítik alkalmazottjaikat. Az amerikai külügyminisztérium jelentése szerint szörnyű visszaélések történnek az ujgurokkal szemben, akiket - egyesületek sorozatos jelentéseire és maguk az ujgurok vallomásaira alapozva - ezrével zárnak fogolytáborokba és kényszerítenek munkára.

Az ultra fast fashion következményei a környezetre nézve:

Ha a fast fashion már eddig is sok problémát okozott a környezet számára, akkor az ultra fast fashion a hiperfogyasztás új mérföldköve, amely a környezetszennyezés szempontjából leírhatatlanul káros.

A hihetetlenül alacsony árak nemcsak szörnyű kizsákmányolást feltételeznek, hanem egy másik dolgot is maguk után vonnak: rossz minőségűek és élettartamuk nagyon rövid.

Ez azt jelenti, hogy még több textil és nem textil termék kerül rövid időn belül a hulladéklerakókba. Sőt az ott eladott textíliák túlnyomó többsége poliészterből készül, amely kőolajszármazék, és mint ilyen, rendkívül környezetszennyező.

Adatkezelési visszaélések:

Ha mindez nem lenne elég ahhoz, hogy valakit elriasszon a vásárlástól, a Temu néhány hónappal ezelőtt, a felhasználói adatok kezelése miatt is rossz hírbe került. Állítások szerint az alkalmazás olyan rosszindulatú programot tartalmaz, amely képes lemásolni az összes adatot azokról az okostelefonokról, amelyekre telepítették.

Ezek egyelőre csak pletykák, viszont az applikáció megítélése hirtelen romlásnak indult. A vásárlók szerint rendszeresek lettek a szállítási késések és nem kevés negatív megjegyzés érte az utóbbi időben a Temut.

Forrás: Lifegate

Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
Keményen odaszúrtak Ernyey Bélának a 38 évvel fiatalabb felesége miatt
„Normális, hogy Ernyey Béla 38 évvel fiatalabb felesége lemondott a jogászkarrierjéről, mert a férje megkérte rá? Szerintem nem az!”

Megosztom
Link másolása

Érdekes és tanulságos vitát váltott ki egy debreceni vállalkozó a Facebook-oldalán.

A téma az olyan párkapcsolat volt, amelyikben kifejezetten nagy a korkülönbség. Ehhez példaként Ernyey Béla és Balaton Dóra házasságát hozta fel példaként.

Mint azt sokan tudjátok, a 81 éves színész 2009-ben kötött házasságot a nála 38 évvel fiatalabb Balaton Dórával.

Több interjút is adtak a kapcsolatukról, szívesen nyilatkoztak tévéműsorokban is, mivel sokakat érdekelt, hogyan működtethető egy párkapcsolat ekkora korkülönbséggel.

A vállalkozó a Facebook posztban ezzel a kérdéssel indított:

"Normális, hogy Ernyey Béla 38 évvel fiatalabb felesége lemondott a jogászkarrierjéről, mert a férje megkérte rá? Szerintem nem az!"

Úgy véli, az, hogy a pár 15 éve sülve-főve a nap 24 órájában együtt van, annak köszönhető, hogy Ernyey Béla a kapcsolat elején arra kérte az akkor még huszonéves fiatal nőt, hogy tegye félre a karrierjét. Így minél több időt tölthetnek együtt.

"Lemondott a karrierjéről. Jogász volt, most pedig Ernyey Béla mindenese. Személyi asszisztens, menedzser, kéziratolvasó. Én elhiszem, hogy a gazdag színész esetleges halála után sem lesznek anyagi gondjai a hölgynek, szóval nem valószínű, hogy vissza kell mennie ügyvédbojtárnak valahova, hogy előteremtse a megélhetésére valót, de mégis, nekem furcsa az, hogy valaki nem kis munka árán elvégez egy jogi egyetemet, aztán hagyja az egészet a francba, mert a párja nem bírja elviselni, ha ő a hétköznapokat, mint bármelyik normális ember, a munkahelyen tölti"

- írja a posztban.

"Ha nálunk lenne egy ilyen szerelmi kapcsolat a családban, akkor én nagyon félteném a gyermekem a jövőben várható magánytól meg csalódástól, és haragudnék arra az emberre, aki saját maga leélt egy teljes értékű felnőtt életet, bejárt egy sikeres karrierutat, majd ugyanezt a gyerekemtől azért vette el, hogy neki jó társaságban teljenek a szépkorú évei. Mi ez, ha nem önzőség?"

Mint arról az nlc.hu beszámolt, Ernyey Béla reagált a leírtakra.

"Leszögezem, hogy a mondatok szerzőjével soha nem találkoztam, így semmilyen személyes konfliktus nem áll annak a hátterében, hogy az illető azóta üldöz minket, amióta Dórival elkövettük azt a ‘bűnt’, hogy egymást választottuk. Mert a jelenség, hogy a kapcsolatunkat pellengérre állítja, sajnos, nem új keletű. Így ezen nem is lepődöm meg, mégis elszomorít, hogy újra és újra megtapasztalom, hogy amíg én egész életemben igyekeztem úgy élni, hogy senkit ne zavarjak, addig velem kapcsolatban jó páran nem érzik az etikai határokat"

– mondta Ernyey Béla.

A vállalkozó kommentjében indokolta meg újra, miért írta a posztot:

"Sajnálom, hogy vannak, akik rosszindulatúnak tartják a mai bejegyzésemet, pedig nem a bántó szándék vezérelt, és nem állítottam semmiféle „bulváros” valótlanságot az írásomban! Nem kérdőjelezem meg Ernyey Béla és Dr. Balatoni Dóra szerelmének tisztaságát vagy azt, hogy ez a két ember őszintén jól érzi magát együtt! Nem ez a kérdés. Én csak arról írtam, - két hasonló korú lány édesapjaként -, hogy engem szülőként megrémítene, ha a gyermekem hozna egy hasonló döntést, mert attól félteném, hogy túl nagy áldozatot hoz a karrierje és a magánélete tekintetében, olyan áldozatokat, melyek súlyát talán csak utólag értené meg, amikor ez a nagyszerű szerelem valamiért véget ér."

Ti mit gondoltok a témáról?

Via nlc.hu

Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Ezt az 5 biztonsági hibát te is elköveted a telefonoddal egy hacker szerint
Sőt, ha csak a telefonoddal hibáznál ekkorát, még örülhetnél is. De az összes eszközödön elköveted.

Megosztom
Link másolása

Egy hacker a MailOnline-nak elárulta azokat a gyakori biztonsági hibákat, amelyeket sokan elkövetünk, és így kiszolgáltatottá tesszük magunkat és a pénzünket.

Kieran Burge korábban hacker volt, most a Prism Infosec biztonsági tanácsadója, aki a vállalatok kiberbiztonsági rendszereit teszteli, hogy ellenőrizze, vannak-e gyenge pontjai. Burge öt olyan hibát árult el, amelyet te is elkövethetsz, de azt is megmondja, hogy hogyan védekezhetsz a támadások ellen.

1. Nem frissíted a szoftvert

Az egyik leggyakrabban elkövetett hiba. Burge azt javasolja, hogy mindig gondoskodj arról, hogy telefonodon és a számítógépeden naprakész szoftvereket használj.

Ha frissítés jelent meg, az legtöbbször azért van, mert biztonsági probléma merült fel.

Ha egy biztonsági problémát a hackerek azonosítanak, azt megosztják az online fórumokon, ami aztán még több ember tudomására jut.

Ha nem frissítesz, mások könnyedén hozzáférhetnek az eszközeidhez és az azokon tárolt bizalmas adatokhoz.

2. Nem találsz ki új jelszavakat

A második legnagyobb hiba, amit szinte mindenki elkövet: ugyanazt a jelszót több készüléken, alkalmazásban, webhelyen is használja. „Nem számít, hogy hol adsz meg adatokat, nem tudhatod, hogy mit fognak kezdeni azokkal az információkkal, vagy hogyan fogják megvédeni azokat".

A jelszavak újrafelhasználásának egyik fő kockázata, hogy ha egy webhelyet megtámadnak a bűnözők, hozzáférést szerezhetnek minden más olyan webhelyhez, amelyen ugyanazt a jelszót használod.

Burge elmondta, hogy amikor egy vállalatot megtámadnak, gyakran egy nagy adatbázis-dömpinget osztanak meg a darkweb-en, amely tartalmazza az összes adatot.

„Lesznek olyan adatbázisok, amelyek a fiókok felhasználónév-jelszó kombinációit tartalmazzák - tette hozzá. - Ha újra felhasználod a jelszavakat, akkor bármelyik hacker átveheti ezt a kombinációt, és felhasználhatja arra, hogy megszerezze az irányítást a dolgaid felett”.

3. Mindent megosztasz online

A biztonsági szakértő a túl sok posztolástól is óvott. Mivel a közösségi média manapság a legtöbbünk életének szerves része, egyre több tartalmat osztunk meg.

Burge szerint a hackerek átfésülik az internetet, hogy olyan információkat találjanak, mint a születési dátum, a cím és az olyan gyakori biztonsági kérdésekre adott válaszok, mint az anya leánykori neve vagy a háziállatok neve.

„Ha már megvan az összes információ, akkor bizonyos technikákkal fel lehet hívni a mobilszolgáltatókat, és meg lehet győzni őket, hogy a mobilszámot egy új SIM-kártyára írják át.”

Ezt aztán arra tudják használni, hogy megkerüljék a kétfaktoros hitelesítést, és hozzáférést kapjanak az összes fiókjához, beleértve az online banki szolgáltatásokat is.

4. Nyilvános WiFi-t használsz

Burge azt javasolja, hogy kerüld el a nyilvános WiFi hálózatokat - például a kávézókban, üzletekben, és a repülőtereken.

A legtöbb ilyen hálózat nincs titkosítva, így az azon keresztül küldött adatokat bárki más, aki ugyanazt a hálózatot használja, rögzítheti.

Azt javasolja, hogy nyilvános hálózatok használata esetén használjon VPN-t, amely titkosítja az adatokat. Már ha tudod, hogy kell. Ha nem, akkor marad a saját korlátlan neted.

5. Minden érdekesre rákattintasz

Egyre több az adathalász e-mailek és szöveges üzenetek száma, némelyik hihetetlenül valósághűnek látszik - de

mielőtt bármire is rákattintanál, győződj meg róla, hogy amit látsz, az nem fake.

„Ébernek kell lenned mindenkivel szemben, aki olyasmit küld neked, amire nem számítasz - mondta Burge. - Ne kattints kétes linkekre, ne tölts le kétes fájlokat, ne ess bele a csapdájukba.”


Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Ez a meglepő tünet egy hónappal is megelőzheti a szívrohamot a nők esetében
Nem csak mellkasi szorítás és zsibbadó bal kéz van a világon. Különösen nők esetében.

Megosztom
Link másolása

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség tudományos folyóiratában megjelent új tanulmány kiemelte, hogy a szívbetegség a nők vezető halálozási oka lett, és fontos lenne, hogy a figyelmeztető jelekre nagyobb hangsúlyt fektessenek az ellátásuk során.

Eközben a Brit Szív Alapítvány megállapította, hogy

bár a nők körülbelül fele annyiszor kapnak szívrohamot, mint a férfiak, mégis kétszer olyan halálos számukra.

Kutatásuk azt is megállapította, hogy egy nő 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kap rossz diagnózist a szívrohamot követően.

Ezzel együtt megállapították, hogy a szívrohamot elszenvedő nők nagyobb valószínűséggel kérnek későn orvosi segítséget, mert nem ismerik fel a tüneteket.

Ez azt jelenti, hogy a nők ritkábban jutnak időben életmentő kezeléshez, és kisebb valószínűséggel írnak fel nekik olyan gyógyszert, amely megelőzhetné a második szívrohamot.

Bár a mellkasi fájdalom a szívroham gyakori tünete, és talán a legkönnyebben felismerhető, a tanulmány szerint a nők 39 százaléka tapasztalt emésztési zavarokat a szívrohamot megelőző hónapban - írta meg a LadBible. Ez azt jelenti, hogy az emésztési zavarok lehetséges korai figyelmeztető jelekként szolgálhatnak.

Azonban nem ez a leggyakoribb, amire érdemes lehet odafigyelni. A tanulmány szerint 10-ből több mint hét nő szokatlanul fáradtnak érezte magát a szívrohamot megelőző hónapban.

Mintegy felük tapasztalt alvászavart, míg 10-ből valamivel több mint négyen légszomjat éreztek. A tanulmányban több mint 20 000, 45 és 79 év közötti ember vett részt, összesen 11 éven keresztül.

A szívbetegség kockázatának csökkentésére vonatkozó tanács szerint a legnagyobb életmódbeli változás, amit valaki véghezvihet, a dohányzásról való leszokás volt. A megfelelő étrend is segített, ez azt jelenti, hogy a gyümölcsökkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel, diófélékkel, alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és halakkal teli menüvel meg lehet előzni a bajt.

Ezen kívül a nők nagy része nem szeretne feleslegesen zavarni senkit a problémáival, ezért is késlekedik a segítség kéréssel. Pedig lényegesen jobb esetleg feleslegesen kivizsgáltatni magad, mint várni és végül meghalni.


Megosztom
Link másolása