FONTOS

A felelős kutyatartás nem a bárányos-almás tápnál kezdődik, a kutyamindenit!

Aki magát kutyásként jelöli meg, tényleg családtagként, felelősen gondoskodik kedvencéről? Ismeri a kutyája valós igényeit? Egy jelenleg kutyátlan szerző kutyás gondolatai.

Megosztom
Link másolása

Kutya világ, kutya élet... alapvetően még mindig pejoratív értelemben használjuk ezeket a kifejezéseket, pedig ma már a legtöbb kutyának irigylésre méltó élete van... Vagy nem?

Kutyába se veszik

Most ne menjünk bele abba, hogy ki szelídített meg kit, vagy hogy kinek volt nagyobb hasznára a másik. Már az ember-kutya együttélés kezdetének datálása is olyan széles spektrumon mozog - tudományos körökben jelenleg 18-32 ezer évesnek tartják a kapcsolatot - hogy mezei kutyásként talán nem is érdemes a háziasítás történetével behatóbban foglalkoznunk. Ami tény, az az, hogy emberemlékezet óta velünk élnek a kutyák, és a nyájak terelésétől kezdve a vadászaton át az ágymelegítésig számtalan területen bizonyították már rátermettségüket. Ennek ellenére a kutyával, mint fogalommal, egészen más a kapcsolatunk.

A velük való általános bánásmódra utalva a magyar nyelv rendre negatív töltetű kifejezésekben használja a „kutya” szót, gondoljunk csak a már említett kutya világ, kutya élet mellett például a kutya vacsorájára (ami ugye bizonytalan), vagy az ebül szerzett jószágra (ami pedig ebül vész el).

Szintén nem a kutyák megbecsülését hirdetik azok a skandináv mondák, melyek szerint a svéd, dán és norvég uralkodók egy-egy sikeres szomszédos hódítást sokszor azzal fejeltek meg, hogy a leigázott nép becsületébe még egyet rúgva egy kutyát tettek meg az adott terület királyává.

Ehhez képest mondjuk a középkorban a burgundi nép pont fordítva viseltetett egyes fajták iránt, ugyanis az értékes madarász kutyák vagy agarak eltulajdonítását egészen sajátos módon torolta meg: a tolvajnak nyílt színen, nagy plénum előtt meg kellett csókolni az eb hátsó felét (persze komoly pénzösszegért ezt a büntetést is ki lehetett váltani, mint oly sok minden mást abban az időben.) Bár  ugye ez a „kitüntetett figyelem” sem a kutyák javát szolgálta.

Mindenesetre fentiekből az derül ki, hogy a régebbi korok embere társ helyett általában inkább eszközként vagy értékes ingóságként tekintett a kutyára.

Azt gondolnánk, hogy ma már a legtöbb kutyára nem munkaeszközként, hanem négylábú barátként tekintenek, mégis, a tartási mód alapján egy munkakutyának sokszor jobb dolga van, mint munkanélküli társainak.

Köti az ebet

Talán kevesen hallottak még a magyarul „Öt mentesség” néven emlegetett, az emberrel együtt élő állatok jólétével foglalkozó alapelvekről.

Ezt a kis állatvédelmi csomagot egy 1965-ben készült jelentés alapján dolgozták ki az Egyesült Királyságban, mely akkor még csak a haszonállatok tartási körülményeit szerette volna jobbá tenni. 1979-ben aztán ezeket kiterjesztették a házikedvencekre is. Ez alapján minden emberrel együtt élő állatot megillet:

    • A szomjúságtól és éhségtől mentes élet, ami friss ivóvíz állandó jelenlétével, továbbá az egészséges élethez és a jó kondícióhoz szükséges, kiegyensúlyozott étrenddel biztosítható.
    • A kényelmetlenségtől mentes élet, ami az időjárás viszontagságai és egyéb veszélyek elleni menedéket, valamint a kényelmes pihenőhelyet is magában foglalja.
    • A fájdalomtól, sérülésektől és betegségektől mentes élet, ami megelőző intézkedések, gyors diagnosztika és gyógykezelés segítségével biztosítható.
    • A természetes viselkedés gyakorlásának feltétele az elegendő hely, a megfelelő tartási körülmények, valamint a fajtársak jelenlétének biztosítása.
    • A félelemtől és szorongástól mentes élet olyan tartási körülmények és bánásmód biztosításával érhető el, melyek révén az állat lelki szenvedése elkerülhető.

Azt gondolnánk, hogy ezek magától értetődő dolgok, főleg, ha házi kedvencekről van szó. Amíg azonban a kutyák birtoklását nem kötik semmilyen feltételhez, mindig lesznek olyanok, akik tudatlanságból, nemtörődömségből vagy szánt szándékkal, de nem tesznek eleget ezeknek a követelményeknek. Ami pedig ezeken túl, pont a kutyáknál kiemelten fontos lenne: az emberrel való személyes és szoros kapcsolat napi szintű ápolása.

A kutyák szőrös gyerekek

Az alcímbeli könyv szerzője, Csányi Vilmos etológus és munkatársai, de más kutatók is arra a - laikus kutyásoknak talán evidens - következtetésre jutottak, hogy egy átlagos eb simán hozza egy két és fél éves gyerek értelmi szintjét. Persze kutya és kutya között is jelentős különbségek lehetnek nem csak küllemben és személyiségben, de intelligenciában is, az viszont egészen biztos, hogy mindegyiknek a génjeiben ott van a megfelelési kényszer. Hiszen mindig azok az egyedek kerültek ki győztesen a szaporítási versenyből, melyek tűzön-vízen át engedelmeskedtek az embernek. Ebből is következik, hogy a ma élő kutyák túlnyomó többsége erősen igényli az emberrel való szoros kapcsolatot, nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is.

Mert nem lesz nekik elég a Marimekko-mintás kutyaágy a kanapé mellett.

Nem lesz nekik elég a hipoallergén fitaktív bárányos-almás-rizses száraztáp.

Nem lesz nekik elég egy másik kutya társasága.

Mi kellünk nekik. Minden egyes nap.

A jelenlétünk és a figyelmünk. Pontosan úgy, ahogy egy 2-3 éves gyerek sem az új mancsőrjáratos labda meg a Túró Rudi miatt szereti a nagymamáját: hanem mert a közös tevékenységeken keresztül egyszerre ismerik meg a másikat és magukat is. És ez jó érzés.

Ha pedig képesek vagyunk ezzel a türelmes, de tudatos „nagymama-attitűddel” fordulni minden kutya felé, akkor nem jelenthet gondot olyan négylábú társat választani, akinek ez a kapcsolat még nem adatott meg, vagy már többször is összetörték a szívét.

Magyarországon ma több százezer állat él menhelyen, mert az állatvédelmi törvények ellenére még mindig rengeteg felelőtlen állattartó gondolja úgy, hogy a megunt, kezelhetetlennek gondolt jószágot elég valamelyik közeli szervezet ajtaja elé kihelyezni.

(És ez ugye még a jobbik eset. Sose felejtem el, ahogy egy falumbéli erdész minden évben ajánlgatta a kiscicáit, aztán saját bevallása szerint az évi több alomból az el nem ajándékozottakat helyhiány címén nyugodt szívvel megfojtotta, pedig már akkor is sok helyen volt ivartalanítási akció)

Hatalmas problémát jelentenek a szaporítók is, akik sorra ontják a sokszor beteg kiskutyákat. Ugyanígy a nem megfelelő állattartás vagy állatkínzás miatt elkobzott állatoknak is helyet kell biztosítani. Viszont a menhelyek férőszáma is véges, így aki elérkezettnek látja az időt, hogy szerető gazdája legyen egy kutyának- és mondjuk végigolvasgatta az Országos Állatvédőrség hiánypótló módon összeszedett honlapját – az első körben mindig ezeknél a szervezeteknél vagy fajtamentő csoportokban nézzen körül. Egy mentett kutya örökbefogadásával ugyanis rögtön két szőrös gyereknek teremtünk új esélyt egy szebb életre: az általunk hazavittnek és annak, aki az ő helyére kerülhet.

Nincs túl nagy falat vagy túl keverék kutya

„Éljenek a fajtiszta korcs keverékek!” Ezzel a mondattal zártuk nyári leveleinket valamikor a kétezres évek elején gimis barátnőmmel, utalván a mindkét családban fellelhető, törzskönyvet nem látott négylábúakra. Rém büszkék voltunk arra, hogy a véletlenül ugyanarra a névre hallgató két kutya mind természetében, mind küllemében egészen egyedi, hiszen akkoriban sem sok foxterrier-pumi vagy golden retriever-újfundlandi szerelemgyerek ugatta a Holdat.

A mi Fickónk eredetileg Béla néven érkezett a családba egy igazán hősies tett eredményeképpen. A szüleim baráti társaságából valakinek a jól szituált kutyalánya egy óvatlan pillanatban összegabalyogott egy fekete bundás Tekergővel, mely gabalyodásból egy alom kiskutya született. A szaporulat váratlanul érte családot, ezért egy vidám nyári szalonnasütögetés oldott perceit kihasználva a barátok segítségét kérték. Apukám- bízván a jó példa erejében- elsőnek jelentkezett, hogy szívesen befogad három gyereke mellé még egy kölyköt. Nem tudom, mi lett Fickó testvéreivel, de a jó példa állítólag sajnos nem akart ráragadni senki másra: aznap a többi vendég csak néma elismeréssel adózott a nemes cselekedet előtt.

Kisgyerekként mindig Rex-et (értsd németjuhászt) vagy Lassie-t (skót juhászt) szerettem volna kutyának, aztán lett egy Fickóm, akivel kamaszkoromban együtt jártuk a falu körüli mezőket, akinek mindent elmondhattam, aki előtt nem szégyelltem, ha sírok, akivel minden szilvesztert és nyári zivatart együtt töltött a család, és akinek halála után még évekbe telt hazaérkezvén nem keresni a szememmel és várni a szívemmel a kerítésnek nekidőlő, engem váró feketeséget.

Tudatos kutyátlanok, tudatlan kutyások - meg mindenki más a kettő között

Kutya kérdésben egyébként nem csak két tábor - kutyások és kutyátlanok - áll egymással szemben. Nem az teszi állatbaráttá az embert, hogy van kutyája, és nem az teszi antikutyássá, hogy vegzálja a felelőtlen állattartókat az önsétáltató kutyáért vagy az ajtaja előtt hagyott szeretetcsomagért.

Mert a kutyátlanok táborában ott van például a korrupt hatósági állatorvos, aki hamis útleveleket gyárt az EU-ba exportáló szaporítóknak, pedig neki aztán kutyakötelessége lenne az állatok érdekeit szem előtt tartani.

Aztán ott van a távoli rokon, aki nem tudja (és lehet, hogy nem is akarja) budapesti lakásába fogadni a gazdi halála után egyedül maradt kutyát.

És itt van a kutyabolond nő is, akit hiába harapott meg gyerekkorában egy dobermann, azóta is minden loncsos, csahos, büdös szájú dögöt Bubukának hív (a gyerekeihez hasonlóan) és alig várja, hogy a családja kiskorú tagjai nagyobbak, az ideje meg több legyen, és végre újra gazdi lehessen.

Ha már kettő táborra kell osztani a társadalmat kutya kérdésben (is), akkor talán az alapján kellene, kik azok, akik Dr. Király Péter, a Rex Alapítvány vezetőjének szavait négylábú társsal vagy anélkül, de a magukénak érzik.

„Felelős állattartók nyilatkozata: Az állatok társaink, hozzánk hasonlóan örülni és szenvedni képes lények. Tiszteletben tartásuk, szükségleteik ismerete és azok maradéktalan kielégítése minden ember erkölcsi kötelessége. Az állatoknak joguk van a boldog élethez és a kegyes halálhoz. Elítélek minden olyan – akarattal vagy gondatlanságból elkövetett – cselekedetet, mely az állatoknak szükségtelenül fájdalmat, testi vagy lelki szenvedést vagy bármiféle károsodást okoz. Felelős állattartóként rendszeresen bővítem állattartási ismereteimet, gondoskodom kedvencem jóllétéről, állatorvosi ellátásáról, mikrocsipezéssel megakadályozom elvesztését, és ivartalanítása révén megakadályozom a nem kívánt szaporulat létrejöttét.”

Nemrég olvastam egy bejegyzést, melynek írója arról gondolkodik félhangosan, hogy mennyivel jobb lenne a helyzet, ha a kutyatartás joga nem illetne meg mindenkit. Ha egy ilyen érző, értelmes élőlénnyel való együttélés nem csak az alap állatorvosi vagy élelmezési kiadásokkal járna, hanem további komoly összegek befizetésével, tanulási kötelességgel, kiemelt adókkal is. Amibe ugyanis nem fektetünk pénzt, azt általában kevésbé becsüljük meg.

„Víziómban annak lehetne kutyája, aki kutyatartás határozattal rendelkezik, melyet a kormányhivatal bocsát ki, a Kutyajólléti Szolgálat ajánlása alapján. A Szolgálat a nála jelentkezőknél környezettanulmányt végez, pszichológiai alkalmasságot állapít meg, majd az aspiránsokat egy öt napos, negyven órás tanfolyamban részesíti, melynek díja egyszázezer forint. A tanfolyamon szó esne a kutyatartás egészségügyi, kulturális és anyagi vonatkozásairól is. Előadhatnának olyan emberek, mint a különféle kutyamenhelyeket működtető, aggodalomtól és a kudarcoktól félőrült humanisták.

Számomra valahol itt kezdődik a felelős gazdiság - amikor magamon és meglévő vagy vágyott kutyámon túlmutatva minden szőrös gyerek rendszerszintű jóllétét kívánom.

Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


FONTOS
Egy anyuka jól helybenhagyta a kukkolót, aki filmezte őt a próbafülkében: „Nem oké, amit csináltál”
Egy ötgyerekes nő a saját kezébe vette a dolgokat, amikor rajtakapott egy kukkolót, aki mobiltelefont csúsztatott a próbafülke ajtaja alá.

Megosztom
Link másolása

Michelle Chandler elkapta a perverz kukkolót, és lenyomta a Lakewood bevásárlóközpont áruházának padlójára. A videón az látszik, ahogy az anyuka rátérdel az idegen férfire, aki kétségbeesetten próbál menekülni. Végül lefogja, miközben az üzlet munkatársai segítenek neki, és tartják, amíg a bevásárlóközpont biztonsági emberei meg nem érkeztek, és bilincsbe nem verték a kukkolót.

A csapat még egy övet is használt, hogy lefogja a beteges fickót, mondta. „Felelősségre kell vonni” - nyilatkozta Chandler, amikor a Fox 31-nek adott interjút, majd üzent is a férfinek:.

„Nem oké, amit csináltál.”

A rémisztő incidens akkor történt, amikor Chandler anyák napi ruhákat próbált, ezt a boldog pillanatot sikerült a perverz fickónak megkeseríteni. Először akkor érezte, hogy valami nincs rendben, amikor az öltözőben fura szag csapta meg az orrát.

„Vicces dolog, észrevettem, hogy valakinek a lába nagyon büdös - mondta Chandler. - Amikor le akartam venni ezt a nadrágot - tette hozzá, a rajta lévő farmerre mutatva. - Lehajoltam, odanéztem, és megláttam, hogy egy férfi cipője, és a telefonja pont felém néz”.

Chandler habozás nélkül akcióba lendült - azt mondta, nem mérlegelt és nem akarta megkockáztatni, hogy a perverz férfi megszökjön, és mással is megcsinálja ugyanezt.

„Megragadtam, a földre dobtam, a térdemet a hátába nyomtam, és lefogtam a fejét” - mondta.

Chandler elmondta, hogy a gyanúsított egy 19 éves férfi volt, de nem nevezte meg.

Az eset alig néhány héttel azután történt, hogy egy másik betegesen viselkedő férfit rajtakaptak, amint egy gyanútlan vásárló alá csúsztatta a telefonját, hogy a szoknyája alatt videót forgasson.

A 21 éves Thomas Elliott, aki egy helyi általános iskolában dolgozik, kétségbeesetten próbálta tagadni a tettét. Hiába.


Megosztom
Link másolása

FONTOS
A Rovatból
A súlyos titok, amit a reklámokban nem árulnak el neked a gombás fertőzésekről
Ez a kellemetlen igazság.

Megosztom
Link másolása

Adatok is bizonyítják, hogy minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben - írja a Webbeteg.

A portál azt írja, hogy a gombás fertőzésekről szóló, tüneti kezelést javasló reklámok hatására az emberek különféle krémektől és kenőcsöktől várják a gyors és tartós megoldást.

Ezek a külsőleges kezelések hatékonynak tűnnek, de krémek, kenőcsök használata után a tünetek gyakran visszatérnek, sőt, súlyosbodnak. És van egy fontos dolog, amit nem árulnak el neked a reklámokban.

Ez az, hogy a gombák nem csak látható helyeken vagy intim testrészeken szaporodhatnak el, és a krémek, kenőcsök nem elegek ellenük.

A gombák

a belső szervekben is elszaporodhatnak, és ha nem szüneted meg az okokat és nem kezelteted megfelelően a gombás fertőzést, hosszú távon súlyos betegségeket, szervi károsodásokat is okozhatnak: szív- és érrendszeri megbetegedést, májkárosodást, zsíranyagcsere zavarokat.

Eleve más betegségek tünete is lehet a fejbőrön vagy körmön megjelenő gombás fertőzés.

A háttérben például kezeletlen, lappangó cukorbetegség is állhat, ezen kívül az inzulinrezisztencia - a gombák számára ugyanis a cukor kiváló táplálék.

Gombás fertőzéshez vezethet az is, ha valaki gyakran szed antibiotikumot, de mellé nem fogyaszt a bélflóra védelmében élőflórás joghurtot, kefírt.

Étel-intolerancia is okozhat gombás fertőzést. Ha pedig lábon és intim tájon fordul elő, annak az oka sokszor a műszálas fehérnemű és zokni.

A legfontosabb, hogy gombás fertőzésnél vizsgáltasd ki az okokat!

Forrás: Házipatika, Webbeteg

Megosztom
Link másolása


FONTOS
A Rovatból
Egy TikToker elárulta: így tudhatod meg hogy ki az ismeretlen hívó - az internet segítsége nélkül
A tartalomkészítő lerántotta a leplet a titokról, rengetegen örülnek, hogy megtanulhatták a hacket.

Megosztom
Link másolása

Mindig jobb, ha egyszerűen hagyjuk csörögni a telefont és nem veszed fel, amikor ismeretlen telefonszámról hívnak, vagy ami még rosszabb, maga a készülék írja, hogy ismeretlen hívó keres.

De sajnos fennáll a lehetőség, hogy a kézbesítő az, aki a régóta várt csomagot hozza, vagy egy ismerősünk, aki esetleg új számot kapott.

Általában az internethez fordulnánk a dologgal kapcsolatban, de egy Google-kereséssel nem megyünk sokra.

Mi van akkor, ha pontosan tudni akarod, hogy ki az? Nos, úgy tűnik, van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy ezt kiderítsük.

A TikToker Liz Perez megosztotta újonnan szerzett tudását arról, hogyan lehet felvenni a harcot a bújkáló hívókkal vagy a potenciális hackerekkel szemben.

Perez elmondta: „Szóval íme egy life hack, amire sosem gondoltam, amíg a legjobb barátom nem mesélt róla. 

Ha valaki sms-t küld neked, vagy olyan számon hív, amit nem ismersz fel, csak másold ki és illeszd be a számot a Snapchat-re vagy a Venmo-ra, esetleg a WhatsApp-ra vagy a PayPal-re.

És minden egyes alkalommal megjelenik a vezetékneve vagy a keresztneve az illetőnek. Vagy az egyiket, vagy a másikat kell megadniuk, amikor regisztrálnak. Szóval ez egy kib@szott nagy változás.”

Az emberek elárasztották hozzászólásokkal, hogy megköszönjék Liznek, amiért beavatta őket a hackbe, ahogy az egyik felhasználó írta:

„Szó szerint 7 éve ülök egy szülinapi sms-en, és nem tudtam, hogy ki volt az, egészen mostanáig. köszönöm LOL.”.

Egy másik hozzátette: „A Snapchat-nél segít, ha elmented el a számot kontaktként.”

Valaki elárulta, hogy kipróbálta a hacket, de rájött, hogy a név valószínűleg hamis: „Most próbáltam ki ezt. Volt egy trükkös nevük. Mint a Jedi mester.”

Egy utolsó felhasználó pedig így reagált: „Az esetek 30 százalékában működik”

Egy próbát megér neked is, nem?


Megosztom
Link másolása


FONTOS
Mi az az egyetlen üzenet, amit sose küldj egy szorongással küzdő személynek?
Írásban nem segít a hanglejtés és a testbeszéd, így a szakemberek szerint egyetlen szó is kiválthatja a súlyos szorongást.

Megosztom
Link másolása

Mi a legdurvább üzenet, amit egy szorongással küldő embernek küldhetsz? Csak egy szó:

„Beszélhetnénk?”

Ez az egyszerű kérdés pánikot válthat ki, és mély szorongást okozhat az érintettekben.

Ez a fajta üzenet túlzottan tág teret ad az értelmezésnek, aminek eredményeként a szorongók a lehető legrosszabb következményekre gondolnak. Miért van ez?

Mert a homályos megfogalmazás miatt az emberek rossz előjeleket sejtenek, a szorongók pedig a legrosszabb forgatókönyvre számítanak.

Alex Oliver-Gans családterapeuta a HuffPostnak elmondta: „Az ilyen típusú üzenetek kétértelműsége és a hangnem vagy a kontextus hiánya hatalmas teret ad az üzenet értelmezésének. Kinek alkata szerint. De egy szorongó csak baljóslatúnak tudja értelmezni ezt.”

Hogy miért olyan nyugtalanító ez a kérdés? Te találkoztál már bárkivel, aki ezt írta neked, és utána nagyszerű híreket mondott a személyes találkozáskor?

Ha valaki olyannak küldik el, aki szorongó alkat, az egyszerű kérdés komoly szorongási rohamot okozhat. A gond a megfogalmazás homályosságában rejlik, ami miatt a legtöbben rossz dolgokat várnak, a szorongók pedig a legrosszabbat feltételezik.

Képzeld el, hogy a főnököd küld egy ilyen üzenetet. Te, ha átlagosan reagálsz a stresszre, azt gondolod, hogy van valami a munkáddal, ami miatt egyeztetnetek kell. Aki szorong, az azt gondolja, hogy ki fogja őt rúgni a főnöke akkor is, ha semmi okot nem adott rá.

Így a találkozásig hátra lévő idő, ami lehet néhány óra, de akár egy-két nap is, pokoli stresszben telik majd el a számára.

Arianna Galligher, az Ohiói Állami Egyetem Stressz, trauma és ellenálló képesség programjának igazgatója szerint a szorongás egyik elsődleges tünete

a katasztrofális gondolkodás, vagyis az a meggyőződés, hogy a szörnyű következmény nemcsak lehetséges, hanem valószínű is. „Ez nagyon nyomasztó és kimerítő lehet” - jegyezte meg Galligher.

Míg az SMS-ezés kezdetben enyhítheti a szorongás érzését, lehetővé téve a szorongó személy számára, hogy szabadabbnak érezze magát az önkifejezésben, egyes üzenetek megfejthetetlen jellege miatt a jóindulatú szövegeket negatívnak értelmezheti, ami fokozza a szorongását.

Oliver-Gans elmondta: „Mivel az SMS-ekből hiányoznak bizonyos nonverbális jelzések, csak feltételezzük a feladó hangnemét és szándékát".

És ahogyan azt már korábban megjegyeztük, a szorongók esetében ez a feltételezés gyakran a legrosszabb forgatókönyv felé tolódik el.

Szerencsére van módszerek arra, hogy elkerüld az ilyen szövegek küldését. A játék neve az érzékeny konkrétság:

világosan és meleg szavakkal részletezd, hogy mit szeretnél megbeszélni a címzettel. Ez a módszer segít csökkenteni az üzenet kétértelműségét, és lehetővé teszi, hogy a címzett pontosan tudja, mire számíthat, ezzel enyhítve a szorongást.

Oliver-Gans a következő szövegsablont ajánlja: „Mondd azt, hogy 'Be akartam jelentkezni [ ide jön a megbeszélni kívánt téma]. Van ma 15 perced valamikor?’ Ez minimalizálja a kétértelműségeket, és az emberek jobban megértik a beszélgetés célját, ahelyett, hogy magukra hagynánk őket a gondolataikkal" - magyarázza.

Oliver-Gans azt is javasolja, hogy mindannyian próbálkozzunk egy kis kedvességgel, amikor sms-ben üzengetünk. „Bármi, amit nehéz értelmezni szövegben, vagy amit könnyen félre lehet értelmezni a testbeszéd vagy a hangszín nélkül, egyszerűen kerülni kell szöveges üzenetben.

Ha van egy különösen nehéz téma, amit meg kell beszélni, lehet, hogy jobb, ha várunk, amíg személyesen vagy telefonon megemlíthetjük.”

Ha egy kétértelmű szöveg kellemetlen címzettje vagy, kérdezz nyugodtan vissza és gyűjts információkat, mielőtt pánikba esnél.

„Azt javaslom, hogy inkább tegyél fel tisztázó kérdéseket, minthogy önmarcangolásba és katasztrófakeresésbe csússz.

Ha több információt kérsz, és megismered a tényeket, megállíthatod a stressz-spirált” - tanácsolja Oliver-Gans.


Megosztom
Link másolása