Egyre több fiatal felnőttnél diagnosztizálják különböző stádiumokban a betegséget, amiben a Dawson és a haverok sztárja is szenved
A színész rákos, és döbbenetes mértékben nőtt azon 50 éven aluliak száma, akiknél e súlyos kórt diagnosztizálják. Az sem segít a helyzeten, hogy a fiatalabb korosztálynál némiben eltérő tüneteket produkál a betegség. A terjedésének okai sokkolóak.
A '90-es évek kultikus tinisorozata, a Dawson és a haverok szívtiprójánál, James Van Der Beeknél mindössze 47 évesen vastag- és végbélrákot diagnosztizáltak, írja a Daily Mail. A brit orvosok őt a betegség egyre nagyobb térhódításának legújabb áldozatának tartják. A vastagbélrák eddig is tizedelte a lakosságot, de főként az 50 év felettieknél diagnosztizálták, míg
az elmúlt években robbanásszerűen jelent meg a fiatalabb korosztály körében, egyáltalán nem ritka már a 20-30 éves korosztályból kikerült beteg.
A diagnosztizált betegek száma az elmúlt három évtizedben 50 százalékkal nőtt az 50 év alattiak korcsoportjában, míg az idősebb csoportokban kis mértékben csökkent vagy stabil maradt.
A színész, aki hat gyermekével és feleségével Kimberlyvel nemrég költözött Texasba, egyébként elmondása szerint most jól érzi magát, folytatja munkáját, miközben a betegségét kezelteti.
A hír természetesen az egész családját sokkolta, de igyekszik optimista maradni.
Bár egyes szakértők úgy vélik, hogy a magyarázat abban rejlik, hogy egyre több az elhízott ember, és maga a kövérség okozza a vastag- és végbélrákot, addig mások szerint bőségesen van még hatás, ami a vastagbél állapotát negatívan befolyásolja.
Persze ezek mellett a kiugróan magas testsúly sem egy életbiztosítás.
Ott van például Van Der Beek, aki egy kisportolt színész, fitt és egészséges életet él. Olyan elméleteken dolgoznak a kutatók, mint
a túlzott antibiotikum-használat, a mobiltelefon-sugárzás, az ivóvíz mikroműanyag-tartalma, a mesterséges összetevők és tartósítószerek aránya, illetve az ultrafeldolgozott élelmiszerek térnyerése.
Egyre több szakértő hajlik az utóbbiak irányába. A kész élelmiszerek – beleértve a kenyeret, gabonapelyheket és még salátaönteteket is, mesterséges összetevőkből készülnek, amelyeket tartósítanak, ízesítenek és javítják a textúrájukat. Nagy-Britannia vezető rákszakértői közül is sokan úgy vélik, hogy van némi igazság abban, hogy
ezek nem csak kártékonyak a bélrendszer és a szervezet számára, hanem akár a rák kialakulásának kockázatát is növelhetik.
Az év elején a Daily Mail-nek nyilatkozta azt Dr. Joe O'Sullivan onkológus és a Queen's University belfasti professzora, hogy a fiatalok rákos megbetegedésének megugrása az élelmiszerfogyasztásban keresendő.
"Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jelentik a legnagyobb életmódbeli változást az elmúlt 40 évben"
- világított rá az összefüggésekre.
David Cunningham professzor, a The Royal Marsden onkológus tanácsadója szintén azt mondta, hogy mélyen aggasztja a minta.
"Bár ez még mindig viszonylag ritka, egyre több fiatal felnőttet látunk különböző stádiumú vastag- és végbélrákban"
- mondta hozzátéve, hogy ez nem azért van, mert a diagnosztikai eszközök fejlettebbek a korábbiaknál. Szerinte is inkább környezeti okai lehetnek a változásnak, mintsem genetikaiak.
Dr. Cunninghamnek elmondása szerint megdöbbentően sok fiatal páciense van, néhányan még 25 év alattiak. Nincs genetikai hajlamuk, nem túlsúlyosak, és még fittek is.
Egy 2019-es tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek az átlagos brit étrend 57 százalékát tették ki, a szegényebb emberek és gyermekek esetében ez a szám 80 százalékra emelkedett. Pedig ezen élelmiszerek bizonyos összetevői károsíthatják a bél mikrobiomát.
Mégis, amíg árban verhetetlenek, népszerűségük töretlen lesz.
A mikrobiom az emésztőrendszerünkben található baktériumok, vírusok, gombák és más mikrobák ezrei, amelyek immunrendszerünk létfontosságú részét képezik, és számos testi funkciót szabályoznak.
Dr. Fang Fang Zhang, a rák epidemiológusa és a bostoni Tufts Egyetem táplálkozási részlegének elnöke szerint a folyamatban lévő jelentősebb vizsgálatok azt sugallják, hogy
az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyes összetevői megváltoztatják a bélben lévő ezen törzsek egyensúlyát, károsítva ezzel a vastagbél legbelső nyálkahártyáját, ahol így kialakulhatnak a daganatok.
Különös aggodalomra ad okot az emulgeálószerként ismert adalékanyagok csoportja, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a salátaöntetek és a fagyi. Ezeket a zsírok és a víz megkötésére tervezték, viszont mintegy mellékesként lebonthatják a beleket bélelő nyálkahártyát, lehetővé téve a baktériumok közvetlen érintkezését a bélfallal.
"Úgy gondoljuk, hogy ez a folyamat összefüggésbe hozható a bélrákkal"
- magyarázta Dr. Alasdair Scott, a mikrobiom tudósa és bélspecialista, aki állatkísérletekkel már bizonyította teóriáját.
Egy friss tanulmány szerint további aggodalomra ad okot, hogy a vastag- és végbélrákban szenvedő fiataloknál kissé eltérnek a tünetek az idősebb betegekhez képest.
A vastagbélrák fő tünetei, amelyek az eltérésektől függetlenül minden esetben és minden életkorban azonosak: A székletürítési szokások megváltozása, például hasmenés, székrekedés megjelenése. A székletürítés gyakoriságának változása, illetve állandó szorulás érzés még akkor is, ha volt ürítés. Emellett a megmagyarázhatatlan fogyás, fáradtság, puffadás vagy teltségérzet ég szerény étkezésnél is, az étvágy megváltozása is megfigyelhető tünet.
Ha a székletben vagy a WC-ben végbélből származó vér jelenik meg, azonnal és haladéktalanul orvoshoz kell menni, de igazából az összes ilyen tünetről tudnia kell orvosnak.
Gyakori, hogy a fiatalabb betegek ezt a vérzést aranyeres panasznak tulajdonítják, és soha nem fordulnak orvoshoz, lehetővé téve a rák növekedését, és a későbbi diagnózisig így könnyebben jut előrehaladott állapotba.