Desszertek cukkinivel? Ez itt a 4 legfinomabb zöldséges süti, amit állandóan sütni fogsz!
Ha gyakran jársz piacra - vagy saját veteményeskerted van -, akkor tudod, hogy az indiánnyár a cukkini szezon csúcsa. Most tényleg olcsó és mindenütt kapható ez a sokoldalúan elkészíthető zöldség. Hibátlan alacsony szénhidráttartalmú hozzávalója a kedvenc tésztaételeidnek, csakhogy felhasználása messze túlmutat a tésztán.
Mi most olyan irányba indulunk el, amire elsőre kevesen gondolnátok. De ha megkóstoljátok a cukkiniből készült sütiket, újra és újra meg fogjátok kívánni. Mert finomak, szaftosak és lágyak - ha te sem szereted a száraz és fojtós édességeket, akkor tudod, miről beszélünk.
Jöjjenek a cukkinis sütik!
Cukkinis csokis muffin
Nincs jobb a friss, szezonális muffinnál. Ez a süti alapvetően a banánkenyér nem-téli változata. Mivel az évnek ebben az időszakában rengeteg cukkini vár feldolgozásra, ezzel a recepttel néhányat elsüthetsz belőlük. A muffinok azért olyan különlegesek, mert bármikor eheted őket, reggelire, uzsonnára vagy desszertként. Most egy ragacsos csokoládés verziót kínálunk, megspékelve fahéjjal.
Hozzávalók:
1½ csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
½ csésze cukor
½ csésze barna cukor
½ csésze repceolaj
1 tojás
¼ csésze tej
1 csésze finomra reszelt cukkini, kinyomkodva + lecsepegtetve
½ csésze apróra vágott dió
1 csésze összetört étcsoki darabka + még több a feltéthez
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd tedd félre.
Egy másik nagy tálban keverd ki a cukrokat, az olívaolajat, a tojást és a tejet, amíg sima, krémes keveréket kapsz.
Reszeld le finomra a cukkinit és nyomkodd ki belőle a felesleges levet, majd keverd a tojásos keverékhez. Óvatosan szitáld bele a lisztes keveréket, csak addig keverd, amíg éppen csak összeáll. Ha tovább kevered, összetöröd a tésztát.
Óvatosan forgasd bele a diót és a csokit is. Kanalazd a tésztát az muffinformába, körülbelül ¾-ig legyenek. A tetejére még néhány csokicseppet szórhatsz.
Süsd a muffinokat 20-25 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tűre már nem ragad a nyers tészta.
Fagyasztóban eláll akár 3 hónapig is. Ha mélyhűtőbe tetted, az újramelegítéshez 5-7 percre tedd 180 fokos sütőbe, vagy 20-30 másodpercre a mikrohullámúba.
A legkrémesebb csokitorta titkos hozzávalóval
A szuper ragacsos és kényeztető csokoládés cukkinitorta három csésze reszelt cukkiniből készül (nem fogod érezni az ízén egyáltalán!), ez a legdekadensebb módja a zöldségek fogyasztásának.
Hozzávalók:
2 csésze liszt
3/4 csésze cukrozatlan kakaópor
2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál instant kávé (kihagyhatod)
1 csésze repce- vagy olíva olaj
1 csésze kristálycukor
3/4 csésze barna cukor
4 nagy tojás, szobahőmérsékleten
1/3 csésze (80 g) natúr joghurt, szobahőmérsékleten
2 tasak vaniliáscukor
3 csésze (kb. 360 g) reszelt cukkini (a levét enyhén kinyomva)
1 csésze (180 g) félédes étcsoki összetörve
A krémhez:
2 dl habtejszín
30 dkg étcsokoládé
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
Előbb a krémet készítjük el, mert annak állnia kell: Törd apróra a csokoládét, és tedd egy tálba. Melegítsd fel a tejszínt, de semmiképpen ne forrjon. A meleg tejszínt öntsd a csokira, és kevergesd, amíg felolvad a csoki. Tedd félre legalább két-három órára a hűtőbe. A krém sűrű lesz a hűtés után, de ez még nem a végleges állapota.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Kenj ki két kb. 20 centis tortaformát, béleld ki sütőpapírral.
A lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport, az instant kávéport keverd össze egy nagy tálban. Egy másik nagy tálban kézi mixerrel keverd össze az olajat, a kristálycukrot, a barna cukrot, a tojásokat, a joghurtot, a vaníliás cukrot, amikor összeállt, keverd hozzá a cukkinit. Dolgozd hozzá a lisztes tál tartalmát óvatosan, majd mehet bele a csokoládé. A tészta kissé sűrű lesz.
Oszd el a tésztát egyenletesen a tortaformákba. Süsd körülbelül 25-32 percig, vagy amíg a tűpróba során tisztán jön ki a tű, akkor kész. Hagyd teljesen kihűlni a rácsra állított formákban.
Ha kihűlt, egy nagy késsel vágj le egy vékony réteget a kisült tészta tetejéről, hogy teljesen sima felületet kapj. Ne dobd el, bármilyen krémes desszertre rámorzsolhatod.
Amíg a tészta teljesen kihűlik, jöhet újra a krém. Kézi mixerrel habosítsd fel, időbe telik amíg összeáll, legyél türelmes. Dolgozd hozzá a szobahőmérsékletű vajat.
Tedd az egyik tortát a tányérra és kend meg a tetejét a krém felével. Tedd rá a másik tortát és azt körbe vond be a krám maradékával. Tetszés szerint díszítsd.
Mentes brownie
Egy újabb módja annak, hogy zöldségeket csempészhess a desszertedbe, ráadásul ez most mandula- és zabliszttel készül, és juharsziruptól lesz édes. Krémesen omlós és gluténmentes.
Hozzávalók:
½ csésze zabliszt
½ csésze mandulaliszt
½ csésze cukrozatlan kakaópor
¼ teáskanál szódabikarbóna
2 nagy tojás
½ csésze juharszirup
1 tasak vanílliás cukor
1 csésze finomra reszelt cukkini
1 csésze étcsokoládé apróra törve (kb. 180 g)
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy 20x20-as tepsit.
Egy közepes keverőtálban keverd össze a zablisztet, a mandulalisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát.
Egy másik, nagy keverőtálban keverd jól ki a tojásokat, a juharszirupot és a vaníliás cukrot. Ha kikeverted, mehet hozzá a cukkini. Óvatosan dolgozd össze a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókkal, de éppen csak addig keverd, amíg összeáll.
Szórd bele a csokoládédarabokat.
Öntsd át a keveréket az előkészített tepsibe. Süsd 35-40 percig, nem kellene szárazra sülniei.
Ha teljesen kihűlt, csak akkor szeleteld fel.
Citromos áfonyás cukkini-kocka
Ez a fincsi citromos áfonyás süti tele van lédús áfonyával, és a tetején lévő citromos krém adja meg tökéletes befejezést. Egyszerű és gluténmentes, mert búzaliszt helyett zab- és mandulaliszt keverékével készül, és természetesen mézzel. Nem csak finom, de egészséges nassolnivaló.
Hozzávalók:
1 csésze reszelt cukkini ( kb. 1 cukkini)
2 tojás
½ csésze méz
2 kezeletlen citrom reszelt héja
2 evőkanál friss citromlé
1/4 teáskanál mandula aroma
1 ½ csésze finom mandulaliszt.
¾ csésze gluténmentes zabliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
Az áfonyás részhez:
1 csésze friss áfonya
2 evőkanál gluténmentes zabliszt
A citromos krémhez:
110 g szobahőmérsékletű vaj
1 csésze porcukor
1 evőkanál friss citromlé
1 kezeletlen héjú citrom héja reszelve
A díszítéshez:
Extra áfonya a tetejére szórva.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki egy négyzet alakú tepsit sütőpapírral.
Először is reszeld le a cukkinit, majd nyomd ki belőle az összes nedvességet. Ez nagyon fontos!
Tedd a felaprított cukkinit, a tojásokat, a mézet, a citromhéjat, a citromlevet és a mandula aromát egy nagy tálba, és keverd össze, amíg jól összeáll.
Ezután dolgozd hozzá a száraz hozzávalókat: mandulalisztet, zablisztet, szódabikarbónát.
Egy tálban keverd össze az áfonyát 2 evőkanál zabliszttel (ez megakadályozza, hogy az áfonya sütés közben lesüllyedjen a sütemény aljára). A bevont áfonyát szórd a tésztára.
Öntsd a masszát az előkészített formába. Süsd 30-35 percig, vagy amíg a tűpróba szerint is elkészült. Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt tetejére a krémet felkennéd.
Addig készítsd el a krémet: a szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, a citromlevet és a citromhéjat kézi mixerrel magas fokozaton keverd addig, míg szinte habos lesz. Ez simán lehet 7 perc. Türelem. Ha gyönyörű könnyű, kend a kihűlt tortára. Díszítheted néhány áfonyával.
Egy nappal korábban is elkészítheted, az állás csak előnyére válik. De tárold hűtőben.