ÉLETMÓD

Brit tudósok: így etesd a gyereked, hogy 70 éves koráig jó legyen a memóriája

A tudósok pontosan meghatározzák azt az étrendet, amely képes még 70 éves korban is penge elmét és szuper memóriát biztosítani. A legjobb gyerekkortól helyesen étkezni ehhez, de sosem késő elkezdeni. Neked memory care táplálkozásod van?

Megosztom
Link másolása

Az avokádó a teljes kiőrlésű pirítóssal nem csak instapozitív reggeli, tudósok szerint az Alzheimer-kór és a demencia elleni étrend része is lehet.

Az elmúlt 70 év során több mint 3000 brit étrendjét és kognitív képességeit vizsgáló tudósok azt állítják, hogy rájöttek:

a gyermekkorban és fiatalabb felnőttkorban elfogyasztott élelmiszerek segítik az agyműködést a későbbi életkorban.

Hogy a fiatalkori étkezés hatással van a felnőttkori egészségre, nem újkeletű, a memóriára gyakorolt hatás viszont most került górcső alá ezzel a nagy kutatással. A szakértők azt is hozzátették, hogy

az ajánlott ételek elfogyasztása az élet korai szakaszában tartósabb védőhatást gyakorolt ​​az agyra a kutatás szerint, mint azt korábban gondolták.

A brit tudósok azt találták, hogy a feldolgozatlan vagy kevésbé feldolgozott

zöld leveles zöldségekből, babból, egész gyümölcsből és teljes kiőrlésű gabonából álló étrend nyújtja a legnagyobb védelmet a memóriának.

A szakértők az ezekben az élelmiszerekben található magas antioxidáns-, valamint egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírtartalommal hozták összefüggésbe. Ezek fokozzák az agy keringését, és könnyebben száműzik a káros anyagokat az agyból.

Azt találták, hogy a korai életszakaszban az ilyen diétát követő emberek mindössze hét százaléka mutatott alacsony kognitív képességet, ami a demencia előfutára lehet a vizsgálat szerint.

Nekünk, magyaroknak elég éles életmódváltást kell kieszközölnünk

ahhoz, hogy a továbbiakban ne káposztaként vegetáljunk, hanem értékes és kiegyensúlyozott életet élhessünk. A tanulmány szerint ugyanis

az ideálisnál több sót, hozzáadott cukrot és finomított gabonát, például fehér kenyeret tartalmazó étrend pártiak 92 százaléka idős korukban gyenge kognitív képességeket tudhatott magáénak.

A vizsgálat 1946-ban indult, és összesen 3059 brit étrendjét és egészségi állapotát követték nyomon 4 és 75 év között.

A résztvevők étrendjét a vizsgálat során öt ponton vizsgálták, kognitív képességeiket, vagyis a gondolkodási sebességet és a memória erejét hétszer tesztelték.

Kelly Cara kutató, a bostoni Tufts Egyetem táplálkozástudományi szakértője a következőket mondta: "Ezek a kezdeti eredmények általában alátámasztják a jelenleg elfogadott közegészségügyi útmutatást, miszerint

fontos az egészséges táplálkozási minták kialakítása az élet korai szakaszában az egészség egész életen át tartó támogatása és megőrzése érdekében."

Az eredmények azonban új bizonyítékokkal is szolgálnak: a táplálkozási minták javulása a középkorú embereknél befolyásolhatja a kognitív teljesítményt, és segíthet enyhíteni vagy mérsékelni a kognitív hanyatlást a későbbi években.

Szóval nem késő nekiállni az egészséges életmódnak, ami nem valami szenvedés, lehet ezt jól is csinálni,

ahogy korábban elmondta a Sassynek a táplálkozási tanácsadó is, lásd alább.

A kutatók azt találták, hogy a táplálkozási minták már gyermekkorban kialakultak, majd a későbbi életben is folytatódnak, tehát ha jól táplálkozik a gyerek, később is egészségesebb maradhat - és mi mást akarhatna a szülő a gyerekének, ha nem azt, hogy egészséges legyen?

A kutatók felsorolták azt is, milyen étkeket érdemes fogyasztani még.

A gyümölcsök és zöldségek általában magas antioxidáns tartalmúak, amelyek leküzdik az instabil szabad gyököket, amelyekről úgy gondolják, hogy károsítják a sejteket.

Az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerek segítenek csökkenteni a rossz koleszterinszintet a vérben, beleértve az avokádót, a mogyoróvajat és a dióféléket, például a mandulát is.

A többszörösen telítetlen zsírok hasonló előnyökkel járnak, és emellett omega-6 és omega-3 zsírsavakat is biztosítanak, amelyek esszenciális zsírok.

Az esszenciális zsír azt jelenti, hogy ezt a szervezet nem állítja elő, minden esetben a külvilágból kell a szervezetbe juttatni.

A többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag élelmiszerek közé tartoznak az olajos halak, például a lazac, néhány dióféle és a tofu.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a felnőttek általában legalább két és fél csésze (amerikai konyhai mérés) zöldséget egyenek naponta, két csésze gyümölcsöt, 170 g gabonát, körülbelül 155 g soványabb vagy növényi alapú fehérjét, például babot és 27 grammnak megfelelő jó minőségű zsiradékot minden nap.

Ennek egyik példája az, hogy

egy felnőtt 88 g brokkolit, két közepes sárgarépát, 33,5 g kelkáposztát,

210 g almát, körülbelül négy szelet teljes kiőrlésű kenyeret és egy csirke- vagy halfilét, valamint 27 g olajat eszik főzéshez vagy salátaöntet formájában egy nap alatt.

A pontos mennyiségek azonban élelmiszerenként és a kérdéses felnőtt kalóriabeviteli szükségletei szerint változnak, ami férfiak és nők között is eltérő lehet.

Az NHS egészséges táplálkozásra vonatkozó irányelvei nagyjából hasonlóak, ez az, amit mi is egészségesként ismerünk. Arra ösztönzik a felnőtteket, hogy minden nap egyenek öt adag különféle gyümölcsöt és zöldséget, keményítőtartalmú szénhidrátokat, például kenyeret vagy tésztát, ideális esetben teljes kiőrlésűt, napi 30 g rostot, kevés zsírtartalmú tejterméket, fehérjét. bab, hüvelyesek, hal, tojás, sovány hús és kis mennyiségű telítetlen olajok legyenek az étrendben.

A legjobb az, ha a felnőtt nők naponta kevesebb mint 6 g sót és 20 g telített zsírt fogyasztanak, férfiak esetében a zsiradék 30 g is lehet.

Az Egyesült Királyságban körülbelül 944 000 emberről feltételezik, hogy demenciában szenved, míg az Egyesült Államokban körülbelül hétmillióra tehető a megbetegedések száma.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb szövődménye, amely a betegségben szenvedők közül körülbelül hatot érint.

Feltételezések szerint az amiloid és tau agyban történő felhalmozódása a felelős a kór kialakulásáért, amelyek összetapadnak, valamint plakkok is közrejátszanak ebben, amelyek megnehezítik az agy megfelelő működését. Végül az agy nehezen tud megbirkózni ezzel a károsodással, és kialakulnak a demencia tünetei.

A memóriaproblémák, a gondolkodási és érvelési nehézségek és a nyelvi problémák az állapot gyakori korai tünetei, amelyek idővel súlyosbodnak.

Az Alzheimer's Research UK elemzése szerint 2022-ben 74 261 ember halt meg demenciában, szemben az egy évvel korábbi 69 178-cal.


Megosztom
Link másolása

Címlapról ajánljuk


ÉLETMÓD
Egy kutatás szerint az első menzeszed időpontja elárulja, meddig fogsz élni
Az eredmények szerint nem mindegy, kinek, mikor jön meg az első menstruációja, ahogy a menopauza időpontja is összefügg a várható élettartammal.

Megosztom
Link másolása

Egészen biztosan minden nő emlékszik rá, hány éves korában jött meg az első menzesze. Ő volt-e az első az osztályban, vagy inkább a későn érők közé tartozott?

Habár akkor inkább csak a tini évekhez és a gimis élményekhez volt köze, most egy kutatás szerint ez a dátum az egészséggel és az élettartammal is összefüggésben lehet.

Ugyanis a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint azok a nők, akiknek később jött meg az első menstruációjuk, nagyobb valószínűséggel tovább élnek.

A vizsgálat során a kutatók 16 000 menopauza utáni nő adatait vizsgálták, akiket a Women's Health Initiative keretében gyűjtöttek össze.

Ennek során megállapították, hogy mind az első menstruáció, mind a menopauza időpontja összefüggést mutat az általános egészségi állapot és a hosszú élettartam szempontjából.

A kutatás szerint a 12 éves kortól beköszöntő menstruáció, valamint az 50 éves kor után történő menopauza kezdete összefügg a hosszabb életkorral.

További érdekes tanulságként azt is kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akiknek később jött meg a menstruációjuk, kisebb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség vagy függtek rá a dohányzásra.

Forrás: YourTango


Megosztom
Link másolása

ÉLETMÓD
A Rovatból
Kávé vagy tea? Egy kutatás szerint az egyik növeli a stroke kockázatát, a másik pedig csökkenti azt
Mindkettőnek számos egészségügyi előnye van, de melyik a jobb, ha a stroke-ot vesszük figyelembe?
Fehér Adél - sassy.hu
2024. október 04.


Megosztom
Link másolása

Melyik jobb az egészségednek, a kávé vagy a tea?

Mindkettőről azt állítják, hogy számos egészségügyi előnye van, de amikor a szívroham vagy a stroke kockázatáról van szó, úgy tűnik, hogy az egyik azért jobb, mint a másik.

Egy több mint 25 000 ember bevonásával végzett nemzetközi tanulmány szerint a napi négy csészénél több kávé fogyasztása közel 40 százalékkal növeli a stroke kockázatát.

Eközben ugyanennyi tea csaknem egyötödével csökkentette a kockázatot. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a gyakori kávéfogyasztóknak nagyobb valószínűséggel lehetnek szívproblémáik, például magas vérnyomásuk, ami növeli a stroke kockázatát.

Az International Journal of Stroke című szakfolyóiratban júliusban közzétett tanulmányhoz a kutatók 32 országból 26 950 felnőttet vontak be, akiknek mintegy fele az elmúlt napokban élt túl egy stroke-ot.

A betegeket átlagosan körülbelül két és fél nappal a stroke elszenvedése után kérdezték meg.

A résztvevők átlagos életkora 61 év volt, és a legtöbbjük férfi. A beteg nagy része túlsúlyos volt, ami a stroke kockázati tényezője.

A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki kórtörténetükről, étrendjükről, fizikai aktivitásukról és egyéb stroke-kockázati tényezőkről, mint például a dohányzás és a magas vérnyomás.

Azt is megkérdezték tőlük, hogy naponta hány csésze kávét, kínai/japán zöld teát, fekete teát és egyéb teafajtákat fogyasztottak. A résztvevők közül körülbelül minden ötödik egyiket sem szokta inni, míg közel felük inkább a teát választotta.

A kutatócsoport megállapította, hogy a napi négy vagy több csésze kávé fogyasztása 37 százalékkal növelte a stroke kockázatát. Ugyanakkor ugyanennyi, bármilyen fajta tea fogyasztása 19 százalékkal csökkentette azt.

A fekete teák 29 százalékkal, a zöld tea 27 százalékkal csökkentette a stroke kockázatát.

A három vagy annál kevesebb csésze kávé fogyasztása és a stroke között nem volt mérhető kapcsolat. A kutatók megjegyezték, hogy a túlzott kávéfogyasztásnak azért lehet ilyen káros hatása, mert azok, akik ennyi kávét isznak, hajlamosak voltak olyan problémákra, mint a magas vérnyomás és a magas pulzusszám.

A kávé koffeintartalma magasabb, mint a teáé, körülbelül 80-100 milligrammot tartalmaz egy csésze, szemben a teában található 50 milligrammal. A koffein bizonyítottan elősegíti az adrenalin felszabadulását, ami megemeli a szívritmust és a vérnyomást.

Tartósan ezek a hatások károsíthatják az agyi ereket, növelve a vérrögök és a stroke kialakulásának kockázatát.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy a tej hozzáadása bármilyen típusú teához semmissé tette a stroke-kal kapcsolatos összes potenciális előnyét.

Ennek az lehet az oka, hogy a tej blokkolja az antioxidánsokat, a kávéban és a teában egyaránt megtalálható hasznos molekulákat, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást, amely végül is stroke-hoz vezethet.


Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
Azt állítja egy idős brit nő, hogy évek óta nem fürdött és az ágyneműjét sem mosta ki
Az egészre az tette fel a koronát, amikor a hivatásos takarítók döglött egeret találtak az egyik hálószobában a kanapé alatt.

Megosztom
Link másolása

A legtöbb ember havonta legalább kétszer kimossa az ágyneműhuzatot. És aki ad magára, az időnként kimossa az ágyneműjét is.

Ám Cornelia Bayley-t - legalábbis állítása szerint - nem ilyen fából faragták.

Állítólag évek óta nem fürdött és több évtizede nem takarított.

A nő annak idején egy takarítós műsorban is szerepelt, amikor segítséget kért 10 szobás, műemléki védettséget élvező otthona takarításához, mivel már összecsaptak a feje fölött a hullámok.

Cornelia Bayley régiségkereskedő volt, és 1985-ben 70 ezer fontért vásárolta meg a walesi Plas Teg kastélyt. Ez mai árfolyamon számolva olyan 31 millió forint, szóval nem lehet azt mondani, hogy drágán kapta meg az ingatlant.

A nő azt mondta, soha nem használt tisztítószereket a takarításhoz, csak vizet, mert utálja a tisztítószereket, nem mosta ki a szőnyeget, kárpitot, ágyneműt sem, arra a bizarr indokra hivatkozva, hogy kastélyt abban az állapotban tarthassa meg, amelyben megvásárolta.

Sokan úgy tartják, hogy a valódi ok a pénz. Az épület fenntartása ugyanis kimerítette anyagi forrásait, a nyugdíja nem volt elég a karbantartásra, sőt, egy idő után már a melegvízre sem, a fürdőkádját penész borította a takarítócsapat megérkezése előtt.

A konyháját ő maga tisztának tartotta, de a takarítók el voltak képedve, amikor látták, milyen állapotok uralkodnak, például a mikrohullámú sütőben. Cornelia megmutatta azt is, hogy az olajradiátorral melegített könyvtárszobában alszik, a szófán, és kiderült, hogy az ágyneműjét az íróasztal mögé gyűri napközben.

A "csúcs" az volt, amikor az egyik hálószobában döglött egeret találtak a kanapé alatt a takarítók.

A leírhatatlan állapotokról szóló videót itt láthatjátok:

Forrás: Femina

Megosztom
Link másolása


ÉLETMÓD
A törülközőid újra puhák és bolyhosak lesznek, ha ezt az egy dolgot teszed melléjük a mosógépbe
El leszel ámulva a végeredménytől!

Megosztom
Link másolása

Igazán bosszantó, amikor a frissen mosott törölközőink durvák és érdesek, de van egy egyszerű megoldás arra, hogy újra puhák és bolyhosak legyenek. Liz Eichholz, a Weezie Towels szakértője elmagyarázta, hogy

a törölközők gyakran azért veszítenek puhaságukból, mert mosás közben mosószermaradék rakódik le az anyagon.

„A törölközők nagyon nedvszívók, ami azt jelenti, hogy hajlamosak összegyűjteni a szappan és az öblítőszer maradványait, amelyek aztán nem öblítődnek ki megfelelően a mosás során. Ez idővel felhalmozódhat, csökkentve a nedvszívó képességüket, és durva, érdes tapintást eredményezve.”

Azonban a legjobb módja annak, hogy újra puhákká varázsoljuk a törölközőinket, nem egy bolti tisztítószer használata, hanem az egyszerű ecet, amely ott van a kamrádban. Liz elmondta:

„Gyakran ajánljuk az ecetet a törölközők felfrissítéséhez. Sokoldalú és megfizethető, igazi csodafegyver a háztartási feladatokhoz.”

Az ecet ecetsavat tartalmaz, amely képes lebontani a törölközők anyagába ragadt szappanmaradványokat, így újra rendesen fel tudják szívják a vizet. Az ecet különlegessége, hogy teljesen kiöblíthető a mosógépből, maradvány nélkül, így gyors és egyszerű megoldást kínál a törölközők állagának felfrissítésére.

Liz hozzátette: „

Az ecet használata a törölközők ápolásának részeként rendkívül hatékony, ráadásul környezetbarát, nem mérgező és olcsó.

Természetes alternatívája a bolti öblítőknek, amelyek gyakran olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a törölközőket és a környezetet.”

Így működik az ecetes felfrissítés:

Először helyezd a törölközőket a mosógépbe, és indítsd el a mosást 60-90 fokon, mosószer vagy egyéb adalék nélkül, hogy feloldódjanak a textíliába lerakódott maradványok.

Amint a mosás befejeződött, tedd vissza a törölközőket a mosógépbe, és önts egy csésze ecetet a mosószer adagolóba.

Indítsd el újra a mosást, és amikor véget ér, állítsd be a gépet egy extra öblítési ciklusra, hogy biztosan teljesen eltávolítsd az ecet maradványait.

Szárítsd meg a törölközőket a szokásos módon, akár kint a szárítókötélen, akár a szárítógépben, de kerüld a magas hőfokot, mert az károsíthatja az anyagot. Miután a törölközők megszáradtak, újszerűen puhának és bolyhosnak kell érezni őket. Liz megjegyezte:

„El leszel ámulva, mennyire puhák és bolyhosak lesznek!”


Megosztom
Link másolása